Linkuri accesibilitate

Ştiri

Scurgere de petrol în sectorul norvegian al Mării Nordului

O scurgere de petrol a fost semnalată în sectorul norvegian al Mării Nordului. Autorităţile spun că aproximativ patru mii de metri cubi de ţiţei s-au scurs în mare în timpul încărcării unui vapor la câmpul petrolier Statfjord, la 200 de kilometri de ţărmul Norvegiei.

Firma care administrează platforma marină a informat că pata de petrol acoperă opt kilometri pătraţi.

Principalul canal de televiziune pro-opoziţie din Georgia reia transmisiile

Principalul canal de televiziune pro-opoziţie din Georgia, Imedi TV, a reînceput să transmită, după o pauză de cinci săptămâni. Imedi a fost una din organizaţiile de presă închise de puterea de la Tbilisi la începutul lunii noiembrie, imediat după înăbuşirea protestelor de stradă şi impunerea stării de urgenţă.

Autorităţile au învinuit postul Imedi că ar fi incitat la violenţe din partea protestatarilor.

11 angajaţi ONU ucişi în atacurile teroriste de la Alger

Naţiunile Unite au anunţat că 11 angajaţi ONU au fost ucişi în atacurile teroriste săvîrşite ieri în capitala Algeriei. Radioul alegerian a informat că şapte persoane au fost găsite în viaţă sub dărâmăturile clădirilor în apropierea cărora au fost detonate două automobile capcană.

Bilanţul atacurilor este de cel puţin 40 de morţi.

Exploziile au fost revendicate de o ramură nord-africană a reţelei Al Qaida.

Ataşat al ambasadei americane provoacă un accident de circulaţie la Bucureşti

Ambasada Statelor Unite la Bucureşti şi-a exprimat regretul pentru accidentul de circulaţie în care a fost implicat unul din ataşaţii ei, Kevin Sandlin. Potrivit Mediafax, americanul care beneficiază de imunitate diplomatică, ar fi provocat accidentul petrecut marţi noaptea la Bucureşti conducînd cu viteză excesivă.

Poliţia Capitalei a informat că el a refuzat să fie testat pentru consum de alcool.

O femeie aflată la volanul maşinii lovită de autoturismul de teren al lui Sandlin a suferit o fractură de col femural şi va fi operată în zilele următoare.

Ştirea zilei

Parlamentul României este gata să modifice noua lege electorală, aşa cum doreşte Curtea Constituţională, a declarat la Bucureşti preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu.

Curtea Constituţională a respins unele prevederi ale legii votului uninominal, propusă de guvern, în urma unei sesizări a preşedintelui Traian Băsescu.

Ministrul Cioroianu şi ambasadorul Mancini pledează pentru relansarea relaţiei româno-italiene

România şi Italia vor folosi tensiunile recente provocate de soarta imigranţilor români pentru a-şi relansa relaţia bilaterală. Declaraţia aparţine ministrului de externe Adrian Cioroianu şi a fost făcută în prezenţa ambasadorului Italiei la Bucureşti, Daniele Mancini, la o reuniune organizată de Grupul pentru Dialog Social.

Ambasadorul italian a declarat că românii trebuie să înţeleagă nevoia de siguranţă a italienilor, iar Italia trebuie să ofere un model de integrare socială a străinilor.

Ministrul de externe Adrian Cioroianu respinge acuzaţiile preşedintelui moldovean Voronin

Ministrul de externe Adrian Cioroianu a spus că preşedintele moldovean Vladimir Voronin a prezentat Uniunii Europene o imagine a României pe care el, Cioroianu, nu o recunoaşte.

Voronin a vizitat Bruxelles-ul săptămâna trecută, şi s-a plâns de ceea ce a numit „agresiunea permanentă” la care este supusă Republica Moldova din partea României.

Tot pe tema relaţiilor cu Moldova, ministrul român de externe Cioroianu a mai spus că vrea să participe la inaugurarea unui nou sediu, mai încăpător, al consulatului român de la Chişinău.

Suplimentarea contingentului de militari moldoveni dislocat în Irak

Republica Moldova a anunţat că-şi va suplimenta micul contingent de militari din Irak. Şeful marelui stat major moldovean, generalul Ion Coropcean a anunţat că numărul militarilor va spori de la 11 la 20 şi că aceştia vor participa mai ales la operaţiuni de deminare. Generalul moldovean a spus că suplimentarea a fost decisă în urma cererii guvernului Irakului.

OSCE cere Rusiei să-şi reconsidere retragerea din tratatul FACE

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a cerut Federaţiei Ruse să-şi reconsidere ieşirea din tratatul de control al armamentului cunoscut sub prescurtarea FACE. Suspendarea participării Rusiei la tratat a intrat în vigoare la miezul nopţii trecute.

Kremlinul a luat această decizie încă din vară, pe fondul unei prelungite dispute cu Occidentul pe tema retragerii trupelor ruseşti din Republica Moldova şi Georgia.

Atentate teroriste la Amara - cel puţin 27 de victime

Ministrul de interne al Irakului Abdul Karm Khalaf a făcut cunoscut că în exploziile a două automobile capcană în oraşul Amara s-au soldat cu moartea a cel puţin 27 de persoane, iar alte 151 au fost rănite.

După atentate, şeful poliţiei din Amara a fost concediat, a fost instutuită o interdicţie de circulaţie în oraş, iar militarii irakieni au fost desfăşuraţi pe străzi.

Ierusalim: primele negocieri de pace israelo-palestiniene din ultimii şapte ani

Diplomaţii israelieni şi palestinieni au început la hotelul King David din Ierusalim primele negocieri de pace directe din ultimii şapte ani.

Delegaţiile sunt conduse de ministrul de externe al Israelului Ţipi Livni şi de fostul premier palestinian Ahmed Kureia.

Israelienii şi palestinenii au căzut de acord la recenta conferinţă internaţională de la Annapolis să reia negocierile directe şi s-au angajat să ajungă la un acord de pace până la sfârşitul anului 2008.

Moscova cere închiderea filialelor din Rusia ale Consiliului Britanic

Autorităţile de la Moscova au cerut Consiliului Britanic să-şi închidă toate birourile din Rusia, cu excepţia celor din capitală, începînd de anul viitor. Ministerul rus de externe susţine că birourile teritoriale ale Consiliului ar funcţiona fără autorizaţie. Consiliul Britanic, care se ocupă de răspândirea culturii britanice în lume, a negat această acuzaţie.

Haga: condamnarea la închisoare a unui fost general al sârbilor din Bosnia

Un fost general al sârbilor din Bosnia a fost condamnat la 33 de ani de închisoare pentru rolul jucat în asediul oraşului Sarajevo, la începutul anilor 90. Tribunalul internaţional de la Haga l-a găsit vinovat pe Dragomir Miloşevici de uciderea civililor, acte de teroare şi de alte crime, comise în calitate de comandant al unei formaţiuni paramilitare sârbe în timpul războiului bosniac din anii 1992-1995.

În vremea asediului, peste zece mii de oameni din cartierele musulmane ale oraşului Sarajevo au fost ucişi de bombardamente şi de gloanţele lunetiştilor sîrbi.

De la 21 decembrie. ambasada ungară va elibera vize pentru Austria, Danemarca, Islanda, Letonia, Slovenia şi Estonia

Consulatul Ungariei din Chişinău a anunţat că de la 21 decembrie va primi de la moldoveni cereri pentru vize Schengen. Ambasada ungară va putea elibera vize pentru Austria, Danemarca, Islanda, Letonia, Slovenia şi Estonia. Toate aceste ţări vor fi cuprinse la acea dată în spaţiul european fără graniţe, la care aderă la 21 decembrie şi Ungaria.

Ştirea zilei

Republica Moldova a anunţat expulzarea a doi angajaţi ai Ambasadei României la Chişinău şi a rechemat-o pentru consultări în ţară pe ambasadoarea Moldovei la Bucureşti Lidia Guţu.

Într-un comunicat de presă al ministerului de externe de la Chişinău, citat de agenţia de stat Moldpres, se spune că „doi colaboratori diplomatici ai ambasadei române” au fost declaraţi persona non grata pentru că ar fi desfăşurat „activităţi incompatibile cu statutul lor de diplomaţi.”

Nu au fost făcute publice numele şi nici rangul celor doi funcţionari, cărora li s-a cerut să părăsească Republica Moldova în termen de 24 de ore.

Ministerul de externe de la Bucureşti a numit expulzarea diplomaţilor români „un gest inamical şi total nejustificat”.

Premierul Tăriceanu pentru o politică comună a ţărilor UE în privinţa integrării romilor

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a spus că va cere la apropiata reuniune a liderilor din Uniunea Europeană elaborarea unei politici comune pentru integrarea populaţiei de etnie romă. Premierul român ar urma să pună în discuţie problema romilor la Consiliul European care va avea loc zilele următoare la Bruxelles.

Mâine, premierul va reprezenta România împreună cu preşedintele Băsescu la Lisabona, unde va fi semnat Tratatul de reformă a Uniunii Europene.

Televiziunea publică română salută protestul jurnaliştilor moldoveni împotriva sistării retransmiterii TVR1 în Moldova

Televiziunea publică din România a mulţumit Uniunii Jurnaliştilor şi Uniunii Sindicale MediaSind de la Chişinău pentru acţiunea de protest de luni faţă de sistarea transmisiunii TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova pe frecvenţa a doua de stat. Conducerea TVR a sugerat din nou într-un comunicat de presă că retragerea frecvenţei de emisie şi scoaterea ei la concurs de către autorităţile moldovene a fost abuzivă.

Ştirea zilei

Rusia şi-a suspendat oficial miercuri participarea în principalul tratat privind controlul armelor în Europa. Semnat pentru prima dată în 1990 şi modificat cu nouă ani mai târziu, Tratatul Foreţelor Armate Convenţionale în Europa limitează volumul armamentului greu pe continentul european. Moscova este nemulţumită de faptul că ţările din NATO nu au ratificat noua versiune a tratatului, iar Alianţa Atlantică condiţionează ratificarea de retragerea trupelor ruseşti din Moldova şi Georgia.

Dmitri Medvedev şi-ar dori ca în timpul preşedinţiei sale afacerile guvernului să fie conduse de Vladimir Putin

Dmitri Medvedev, despre care presedintele Vladimir Putin a declarat luni ca şi l-ar dori succesor la preşedinţia Rusiei, a afirmat la rândul său că speră ca Vladimir Putin să devină prim-ministru, după alegerile prezidenţiale din martie 2008.

Medvedev a mai spus ca nominalizarea sa pentru succesiunea la Kremlin este legata de nevoia continuarii politicii actuale a Moscovei.

Rada Supremă nu validează nominalizarea Iuliei Timoşenco în funcţia de premier

Iulia Timoşenco, nominalizată de preşedintele ucrainean Victor Iuşcenco la funcţia de prim-ministru, nu a reuşit ieri să obţină aprobarea Parlamentului. La cele două runde de vot, pentru Timoşenco au votat numai 225 de deputaţi, cu unul mai putin decit era necesar. Timoşenco si suporterii ei din parlament au susţinut că sistemul de numarare electronica a voturilor era defect.

Timoşenco a deţinut funcţia de prim-ministru pentru câteva luni în anul 2005, dar a fost demisă în urma unor divergenţe de opinie cu preşedintele Iuşcenco. În urma alegerilor parlamentare din septembrie anul acesta, partidele lui Iuşcenco şi Tomoşenco au înfiinţat o nouă coaliţie majoritară în Parlament, care nu dispune însă decât de două voturi în plus faţă de opoziţie.

Al Qaida îşi asumă responsabilitatea pentru atentatele din Alger

Filiala nord-africană a reţelei al-Qaida şi-a asumat responsabilitatea pentru dublul atac cu maşină capcană din Alger în care au fost ucişi ieri zeci de oameni. Al-Qaida a publicat pe internet fotografiile a doi terorişti sinucigaşi care ar fi înfăptuit atentatele asupra unui oficiu ONU şi a unei clădiri guvernamentale din capitala algeriană. Şi-au pierdut viaţa cel puţin 26 de oameni, inclusiv funcţionari ONU, dar unele surse medicale spun că numărul morţilor ar depăşi 60.

Investigaţii în Congres legate de distrugerea de către CIA a înregistrărilor făcute în timpul anchetării unor terorişti prezumtivi

Parlamentarii din Statele Unite continuă investigaţiile în cazul distrugerii de către Agenţia Centrală de Informaţii, CIA, a înregistrărilor video a interogatoriilor la care au fost supuşi doi suspecţi de terorism.

Directorul CIA, Michael Hayden este audiat de comitetul pentru informaţii din Congres, după ce săptămâna trecută a făcut cunoscut că înregistrările făcute în 2002 au fost distruse în 2005. Ele ar fi probat folosirea unor tehnici de interogare considerate de critici drept tortură.

O purtătoare de cuvând a Casei Albe a refuzat să comenteze metodele de interogare, dar a spus că Statele Unite nu aplică tortura.

Viorica Zaharia şi Valentina Ursu premiate în cadrul programului ONU pentru dezvoltare umană

Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Umana din Moldova a premiat cu premiul 2 si 3 , doua jurnaliste de la Radio Europa Libera - Viorica Zaharia si respectiv Valentina Ursu. Ele au fost recompensate la sectiunea radio din cadrul galei 2007 de premiere in domeniul Drepturilor Omului.

La concurs au participat 54 de jurnalisti, 33 de organizatii non guvernamentale si Gala, aflata deja la a III-a editie, are drept scop evidentierea si premierea celor mai valoroase initiative si actiuni de aparare si promovare a drepturilor omului a reprezentantilor societatii civile, realizate in acest an.

Şeful misiunii FMI în Moldova, Graeme Justice conferă cu premierul Vasile Tarlev

Misiunea Fondului Monetar International a inceput evaluarea situatiei economice a Republicii Moldova in vederea negocierii unui nou memorandum cu Guvernul de la Chisinau. Potrivit comunicatului de presa al guvernului moldovean, seful misiunii FMI, Graeme Justice a avut marti o prima intrevedere cu premierul Vasile Tarlev.

TVR salută actiunea de protest a Uniunii Jurnalistilor din Moldova de la 10 decembrie

TVR apreciaza, intr-un comunicat de presa, actiunea de protest a Uniunii Jurnalistilor din Moldova, care a avut loc pe 10 decembrie la Chisinau, împotriva sistarii transmiterii TVR 1 pe teritoriul Republicii Moldova pe frecventa 2 nationala. Totodata, TVR multumeste Uniunii Sindicale MediaSind, care a sustinut mitingul de protest.

TVR si Guvernul României au facut toate demersurile necesare de reînnoire a protocolului cu Ministerul Dezvoltarii Informationale din Republica Moldova. Licenta Televiziunii Române, eliberata de Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Moldova în data de 14 februarie 2006, privind dreptul de a difuza TVR 1 pe teritoriul statului moldovean, este valabila pâna pe 14 februarie 2011.

SRTv a semnat un contract, valabil timp de o luna de zile, cu ICS Telefe M International SRL, care nu este însa exclusiv.

Potrivit comunicatului, pentru moment TVR nu a primit solicitari din partea altor companii de a retransmite canalul TVR 1 pe teritoriul Republicii Moldova.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG