Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Cîteva oficialităţi ale Uniunii Europene, între care şi ministrul german de externe Frank Walter Steinmeir, a cărui ţară deţine preşedinţia Uniunii, se află la Kiev pentru a discuta cu conducerea ucraineană despre aspiraţiile europene ale Ucrainei. Blocul pan-european doreşte pentru moment doar strîngerea legăturilor economice şi politice cu Ucraina, în timp ce preşedintele Victor Iuşcenko a spus că una din priorităţile ţării sale este aderarea la Uniunea Europeană. Steinmeir a spus la Kiev că una din priorităţile Uniunii este întărirea parteneriatului energetic cu Ucraina.

Parlamentul de la Kiev interzice privatizarea reţelei de conducte din Ucraina

Parlamenrul ucrainean a adoptat o lege prin care se interzice privatizarea, vînzarea sau împrumutarea în sistem leasing a reţelei de conducte din Ucraina. Legea fusese iniţiată de opoziţie în urma declaraţiilor preşedintelui rus Vladimir Putin, care a spus săptămîna trecută că Ucraina ar fi de acord să înfiinţeze în comun cu Rusia o companie care să gestioneze conductele de pe teritoriul ucrainean.

Popescu Tăriceanu explică poziţia liberalilor în privinţa amendării Legii Referendumului

Votul din parlament al liberarlilor privind Legea referendumului nu îl vizează pe actualul şef al statului, iar modificările acestei legi să referă la următorul mandat al unui preşedinte, a declarat preşedintele PNL, premierul Călin Popescu Tăriceanu. În altă ordine de idei, Tăriceanu a afirmat că politica de distrugere a Alianţei PNL-PD despre care şeful guvernului susţine că preşedintele Traian Băsescu a dus-o în ultimii doi ani, pregăteşte intrarea Partidului Socia Democrat la guvernare.

Ştirea zilei

Deputaţii Partidului Naţional Liberal, ai Partidului Social Democrat, ai Partidului România Mare, ai celui Conservator şi ai Uniunii Democrate Maghiare din România au votat pentru modificarea Legii referendumului. Deputaţii Partidului Democrat şi cei al Partidului Liberal Democrat au votat împotrivă. Noul text al legii conţine două modificări importante: una care prevede că un şef de stat ales după două tururi de scrutin poate fi suspendat din funcţie cu voturile a jumătate din alegătorii care se prezintă la un referendum în acest sens; a doua modificare vizează interzicerea organizării de alegeri şase luni înainte şi după un referendum.

Teheranul susţine că un diplomat iranian a fost răpit la Bagdad de forţele armate irakiene

Iranul a declarat că unul din diplomaţii săi de la Bagdad a fost răpit de persoane care lucrează la ministerul irakian al apărării. Ambasadorul iranian în Irak a spus că acest act a avut loc după ce preşedintele american George Bush a cerut luna trecută oprirea sprijinului acordat de Iran insurgenţilor irakieni. Armata Statelor Unite a declarat că nici militarii americani şi nici cei irakieni care colaborează cu Statele Unite nu sînt implicaţi în incident.

OMS: ţările europene trebuie să ia măsuri de prevenire a gripei aviare

Ţările europene trebuie să ia măsuri de prevenire a cazurilor de gripă aviară, a declarat David Heyman, reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Heymann a spus că regulamentele sanitar veterinare din Uniunea Europeană fac ca ţările Uniunii să fie bine pregătite în combaterea acestei boli, în timp ce ţări ca Rusia, Ucraiana, dar şi România, proaspăt intrată în Uniune, trebuie să respecte strict măsurile preventive stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Proiect de ordonanţă de urgenţă privind opţiunile obţinerii despăgubirilor pentru proprietăţile confiscate de comunşti

Proprietarii imobilelor confiscate de regimul comunist pot opta pentru despăgubiri în lei echivalente cu maximum 200 de mii de euro, la cursul euro/leu stabilit de Banca Naţională, se spune într-un proiect de ordonanţă de urgenţă propus de guvern. Dacă titlul de despăgubire este emis pentru o sumă ce depăşeşte 200.000 de euro, deţinătorul are două opţiuni: poate solicita doar acţiuni la Fondul Proprietatea, sau poate cere suma în numerar, iar ce depăşeşte valoarea de 200 de mii de euro în acţiuni la Fondul Proprietatea.

Cerere de a i se retrage ordinul Steaua României lui Corneliu Vadim Tudor

Mircea Dinescu, Radu Filipescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Oişteanu şi Stelian Tănase, decoraţi cu Ordinul Naţional „Steaua României”, au cerut Consiliului de onoare al acestui ordin să-i retragă această decoraţie lui Corneliu Vadim Tudor. În sprijinul solicitării lor, cei cinci fac referire la acţiunile şi declaraţiile rasiste şi xenofobe şi la atitudinile huliganice ale liderului Partidului România Mare. În cerere se spune şi că după ce Ion Iliescu i-a acordat această distincţie lui Corneliu Vadim Tudor, laureatul Premiului Nobel pentru Pace Elie Wiesel, profesorul Randolph Braham de la City University of New York, şi 15 ziarişti de la Radio Europa Liberă au returnat în semn de protest decoraţiile primite de la preşedintele Ion Iliescu.

Belarus va mări tariful pentru tranzitul de petrol rusesc pe teritoriul său

Republica Belarus a anunţat că va mări luna aceasta tariful pentru tranzitul de petrol rusesc pe teritoriul său. În ianuarie, o încercare similară a autorităţilor de la Minsk a dus la întreruperea temporară a aprovizionării cu petrol rusesc destinat Occidentului prin conductele din Belarus.

Preşedintele Băsescu: "Actuala putere nu are voinţa politică de a combate marea corupţie"

Guvernarea actuală riscă să piardă şansa de a fi altfel decît guvernarea de pînă în 2004, în ce priveşte combaterea corupţiei, a declarat preşedintele Traian Băsescu la bilanţul Departamentului Naţional Anticorupţie. Băsescu a spus că actuala putere nu are voinţa politică de a pune în practică angajamentele legate de combatere a marii corupţii, asumate în timpul campaniei electorale.

Ştirea zilei

În proiectul de buget pentru anul fiscal 2008, Consiliul de guvernatori al radiodifuziunii americane pentru străinătate (BBG)se propune sistarea emisiunilor Europei Libere către România şi Macedonia şi reducerea fondurilor destinate redacţiilor ucraineană, kazahă şi sud-slavă. Concomitent BBG cere Congresului să suplimenteze fondurile alocate emisiunilor Europei Libere către Iran şi ale postului de radio Farda care funcţionează în cadrul unei cooperări dintre Europa Liberă şi Vocea Americii.

În cazul în care Congresul va aproba proiectul de buget propus de BBG, emisiunile Europei Libere către România vor înceta de la 1 octombrie 2007.

Angela Merkel: Germania va media negocierile dintre grupările palestiniene Fatah şi Hamas

Şefa guvernului german Angela Merkel s-a întîlnit la Abu Dhabi cu conducătorul Emiratelor Arabe Unite Halifa bin Zaied al-Nahayan. Merkel face un turneu în ţările din Golf pentru a discuta despre revigorarea procesului de pace în Orientul Mijlociu şi a declarat că Germania, ca preşedintă a Uniunii Europene, va media discuţiile programate să aibă loc mîine la Mecca între facţiunile palestiniene Fatah şi Hamas aflate în conflict.

PSD finalizează sesizarea către Curtea Constituţională pentru suspendarea preşedintelui Băsescu

Specialiştii juridici ai Partidului Social Democrat au finalizat sesizarea care va fi trimisă Curţii Constituţionale pentru suspendarea preşedintelui României Traian Băsescu, a anunţat liderului PSD Mircea Geoană. Geoană a mai spus că documentul va fi completat cu argumente politice şi de imagine.

Moscoa şi Tbilisi examinează modalităţile reluării traficului aerian între Rusia şi Georgia

Oficialităţi ruse şi georgiene au luat în discuţie reluarea traficului aerian între Rusia şi Georgia, suspendat de Moscova anul trecut, după scandalul de spionaj care a afectat grav relaţiile dintre cele două ţări. Diplomaţi ruşi şi georgieni au anunţat că se lucrează la restabilirea legăturilor normale dintre Rusia şi Georgia. La 23 ianuarie Rusia şi-a trimis înapoi la post amabsadorul la Tbilisi, la patru luni după ce fusese rechemat la Moscova.

Proiectul de buget al administraţiei Bush pentru anul fiscal 2008

Preşedintele Statelor Unite George Bush a înaintat Congresului proiectul de buget pentru anul fiscal 2008, propunînd mărirea cheltuielilor militare cu mai mult de 700 de miliarde de dolari, şi reducerea sumelor alocate sănătăţii şi educaţiei.

Ştirea zilei

Conducerea Partidul Naţional Liberal a amînat luarea unei decizii privind înlocuirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea ministerului de externe, după ce acesta şi-a depus luni demisia din această funcţie.

Liderul PD Emil Boc cere liberalilor să-şi clarifice public poziţia faţă de PSD

Preşedintele Partidului Democrat Emil Boc a cerut Partidului Naţional Liberal să-şi clarifice public poziţia faţă de PSD. Solicitarea liderului PD a survenit după ce preşedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat într-un interviu publicat în ediţia de luni a ziarului „Jurnalul Naţional” că nu exclude cooptarea Partidului Social Democrat la guvernare, dacă PD se transformă în adversarul PNL.

Ştirea zilei

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anunţat că Moscova se opune în continuare Cartei Energetice promovate de Uniunea Europeană. După convorbirile avute cu lideri din UE, Lavrov a declarat că Rusia respectă principiile Cartei Energetice a Uniunii, dar respinge cîteva din prevederile sale de bază. Bruxellesul încearcă să convingă Moscova să semneze documentul, care reglementează tranzitul şi investiţiile în sectorul energetic.

Belgradul pregăteşte răspunsul Serbiei la propunerea ONU privind statutul provinciei Kosovo

Preşedintele Serbiei Boris Tadic se întîlneşte cu aliaţii săi politici pentru a formula un răspuns la propunerea Naţiunilor Unite privind statutul provinciei Kosovo. Deşi planul ONU nu menţionează explicit independenţa provinciei, atît conducerea de la Belgrad cînd şi liderii comunităţii albaneze din Kosovo susţin că propunerea se referă implicit la ea. Tadic a respins planul propus de trimisul special al ONU Marti Ahtisaari, în timp ce albanezii au acceptat-o .

ONG-uri şi sindicate britanice avertizează împotriva unor acţiuni militare contra Iranului

O coaliţie formată din mai mult organizaţii sindicale, neguvernamentale şi de cercetare din Marea Britanie i-au cerut premierului Marii Britanii Tony Blair să facă tot ce îi stă în putinţă pentru a preveni un atac condus de Statele Unite împotriva Iranului. Într-un raport dat publicităţii de această coaliţie se spune că un atac împotriva Iranului ar putea destabiliza situaţia din Irak, ar subina eforturile de rezolvare a conflictului israelo-palestinian şi ar putea duce la o creştere a preţului petrolului pe plan internaţional.

Moartea lui Hadim al-Hamadin, unul din liderii grupării insurgente Armata Al-Mahdi din Irak

Forţele americane şi irkiene l-au ucis pe Hadim al-Hamadin, unul din liderii grupării autointitulate Armata Al-Mahdi din Irak, loială clericului şiit radical Moqtada al-Sadr. Într-o declaraţie a armatei ameriane să spune că al-Hamadin a pus la cale răpiri şi atacuri armate împotriva trupelor americane şi irakiene. Duminică, poliţia irakiană a anunţat uciderea la Basra a unui lider local al grupării conduse de al-Sadr.

Iniţiativă PNL: autoritate de interceptare a convorbirilor telefonice subordonată legislativului

Un grup de parlamentari liberali va depune în legislativul de la Bucureşti o propunere de înfiinţare a unei Autorităţi de interceptare şi înregistrare a convorbirilor telefonice. Noua instituţie care ar urma să fie subordonată Parlamentului şi să aibă doar angajaţi civili. Potrivit declaraţiilor secretarului executiv al Partidului Naţional Liberal Radu Stroe, autoritatea ar urma să preia în totalitate de la serviciile de informaţii operaţiunile de interceptare şi înregistrare a convobririlor telefonice, urmînd ca rezultatele acestor operaţiuni să fie livrate la cerere serviciilor de informaţii, procuraturii şi altor instituţii ale statului interesate de aceste convobiri.

Moscova: Mihail Hodorkovsky şi Platon Lebedev acuzaţi de spălare de bani

Procuratura rusă a lansat o nouă acuzaţie – aceea de spălare de bani - la adresa fostului proprietar al companiei petroliere Yukos Mihail Hodorkovsky şi a unuia din asociaţii săi, Platon Lebedev. Cei doi ispăşesc o condamnare de opt ani închisoare pentru fraudă şi evaziune fiscală.

Minsk: arestări în rîndul unei organizaţii de tineret din opoziţie

Poliţia din Belarus a reţinut duminică aproximativ 30 de membri ai unei organizaţii de tineri care se opune regimului preşedintelui Aliaksandr Lukaşenka. Arestările au fost efectuate în timpul unui raid al forţelor de ordine la o locuinţă din Minsk. Ulterior majoritatea celor reţinuţi au fost eliberaţi. Doi dintre ei se mai află încă în arest.

Exod din Musa Qala după ocuparea oraşului de către Talibani

Mai mult de 500 de familii din oraşul Musa Qala din sudul Afganistanului şi-au părăsit locuinţele după ce miliţiile Taliban au capturat acest oraş la 1 februarie. NATO, care încearcă să reia din nou controlul asupra oraşului, a anunţat că unul din liderii Taliban a fost ucis în cursul unui bombardament efectuat duminică împotriva poziţiilor deţinute de militanţi la Musa Qala.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG