Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Ambasadele a 11 tari europene si cea a Statelor Unite, Misiunea OSCE , reprezentatul Special al secretarului general al Consiliului Europei si delegatia Comisiei Europene la Chisinau au dat publicitatii o declaratie comuna datata 14 martie in care isi exprima ingrijorarea fata de evolutii de ultima ora in domeniul libertatii presei din Moldova. Semnatarii apelului reamintesc autoritatilor moldovene angajamentele pe care si le-au luat in acest domeniu in cadrul planului de actiuni Moldova - Uniunea Europeana si a altor acorduri si intelegeri internationale.

Libertatea presei este baza functionarii unei democratii, se afirma in declaratie in care se mai arata ca in preajma alegrilor locale exista ingrijorari legate de abilitatea presei de a reflecta si comenta in mod liber alegerile. In acest context sint date drept exemplu situatiile de la posturile Antena C si Euro TV si de la postul 103. 5 FM din Balti. Deasemenea se scrie ca la compania Teleradio Moldova “s-a realizat un progres nesemnificativ in a deveni un difuzor public cu adevarat independent”. Declaratia indeamna autoritatile sa isi respecte angajamentele asumate si sa puna in practica integral standardele internationale in domeniul libertatii presei.

Lider AL Qaida capturat în Pakistan recunoaşte organizarea unei serii de atentate

Pentagonul a anuntat ca Halid Sheik Muhamd a declarat ca a a pus la cale atentatul impotriva Statelor Unite din 11 septembrie 2001 si alte atentate Al Qaida. Marturia apare intr-o transcriere a interogatoriului cu usile inchise ce a avut loc la inchisoarea de la Guantanamo Bay. Potrivit marturiei, liderul Al Qaida Osama Bin Laden a fost "directorul de operatii“ in aceste atacuri. Printre atacurile pe care le-a recunoscut Halid Sheik Muhamd se afla cele din Bali din 2002 si cel de la World Trade Center din 1993. Muhamed a recunoscut si ca l-a decapitat pe jurnalistul american Daniel Pearl in 2002. Muhamad a fost capturat in Pakistan in 2003 si a fost transferat anul trecut de la Guantanamo Bay la o alta inchisoare secreta a CIA.

Budapesta: o sută de mii de oameni cer demisia premierului Giurciany

Aproximativ 100 de mii de sprijinitori ai opozitiei conservatoare din Ungaria si citeva grupuri de extrema dreapta au protestat la Budapesta cerind demisia premierul socialist Ferent Giurciany. Nu au fost semnalate incidente majore, dar protestatarii au impiedicat ceremoniile la care a partucipat premierul cu ocazia Zilei nationale a Ungariei.

Preşedintele Mikail Saakashvili: Europa se întoarce în Georgia

In discursul sau anual catre parlament, prsedintele Georgiei Mikail Saakashvili a repetat decizia tarii sale de a se alatura Aliantei Nord Atlantice si Uniunii Europene: “Georgia se intoarce in familia sa istorica. Nu sintem numai europeni, dar sintem cei mai vechi europeni. Europa se intoarce in Georgia si Georgia in Europa.”

Saakashvili a declarat si ca, in ciuda embargoului impus de Rusia produselor georgiene, economia tarii sale a inregistrat o crestere de 10 procente. Liderul georgian a vorbit si despre implicarea mai activa a Statelor Unite si Uniunii Europene in solutionarea comflictelor inghetate din Osetia de sud si Abhazia.

Semnarea acordului de asociere Muntenegru - Uniunea Europeană

La Podgorinta a fost semnat acordul de stabilizare si asociere cu Uniunea Europeana intre premierul muntenegrean Zeiko Sturanovici si Comisarul pentru extindere Olie Rehn. Acordul trebuie sa fie aprobat de toate cele 27 de tari membre ale Uniunii.

Televiziunea iraniană critică cîntecul israelian înscris pentru concursul Eurovision

Televiziunea iraniana de stat a condamnat Israelul pentru ca melodia pe care o va prezenta Israelul la Eurovision ar fi o insulta la adresa Iranului. Cintecul, intitulat “Apasa butonul” al formatiei TEAPACK este indreptat impotriva presedintelui iranian Ahmadinejad. Uniunea Europeana Radio a anuntat ca nu va interzice inscrierea cintecului la finala competitiei care va avea loc in luna mai la Helsinki.

Premierul Tăriceanu: acuzaţiile procurorului Sîntion la adresa Ministrului de Interne sînt îngrijorătoare

Premierul Calin Popescu Tăriceanu a declarat că acuzaţiile fostului şef al Directiei Generale Anticoruptie la adresa ministrului Vasile Blaga, de care a aflat din presă, sunt îngrijorătoare şi le tratează cu prudenţă, urmând să le analizeze şi să ceară Corpului său de Control să verifice cazul.

Fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), procurorul Marian Sântion, a declarat miercuri în şedinţa Comitetului Strategic al DGA, că ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga a făcut presiuni pentru stoparea unor anchete dezvoltate de instituţia pe care a condus-o.

Scumpirea energiei electrice începînd de la întîi aprilie

Incepand cu 1 aprilie, factura la energie electrica se va scumpi cu maxim 4%, a anuntat presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare Energetica, Nicolae Opris. Ultima crestere a pretului curentului electric a avut loc la 1 decembrie 2006, majorarea fiind de 4.7%. O decizie finala in acest sens urmeaza a fi luata pana la sfarsitul acestei saptamani.

Unul din motivele invocate pebntru aceasta scumpire este debitul scazut al raurilor din acest an.

Acord ruso-bulgaro-elen asupra construirii oleoductului Burgas - Alexandropolis

Rusia, Grecia si Bulgaria au semnat un acord prin care se va contrui, pina in anul 2011 o conducta petroliera care sa permita transportul petrolului din Marea Neagra catre Marea Egee. Conducta va lega portul bulgar Burgas de Alexandropolis din Grecia.

Consultări la Cotroceni pentru stabilizarea situatiei politice

Presedintele Traian Basescu a invitat partidele parlamentare, precum si grupul pentru minoritati nationale, sa participe, marti, 20 martie la seria de consultari initiate pentru identificarea unor solutii în vederea stabilizarii situatiei politice, accelerarea reformei institutionale în cadrul constitutional existent, analiza evolutiilor cu privire la introducerea scrutinului uninominal, precum si alte teme propuse de partidele politice.

Şeful agentiei americane pentru apărare anti rachetă în vizită la Berlin

Aflat la Berlin, general-locotenetul american Henry Obering, seful agentiei americane pentru aparare anti racheta a dat din nou asigurari Rusiei ca scutul anti racheta pe care Statele Unite intentioneaza sa il construiasca in Europa nu este indreptat impotriva Rusiei, ci este menit sa apere Statele Unite si Europa de un posibil atac iranian. Elemente ale acestui scut vor fi amplasate in Polonia si Cehia.

Decret de eliberare din functie a consilierului Sergiu Tudor Medar

Presedintele Traian Basescu a semnat decretul de eliberare din functie a lui Sergiu Tudor Medar, consilier prezidential pentru aparare si securitate nationala. În aces post a fost numit Mihai Stanisoara. Cristian Preda a fost numit consilier prezidential la Departamentul de Educatie si Cercetare, sociologul Sebastian Lazaroiu a devenit consilier prezidential la Departamentul de planificare si analiza politica si Bujor Bogdan Teodoriu în functia de consilier prezidential la Departamentul de Politici Economice si Sociale.

Excepţii de neconstituţionalitate în procesul de corupţie intentat lui Adrian Năstase?

Procesul de corupţie în care este inculpat fostul premier Adrian Năstase s-ar putea suspenda, ca urmare a unor excepţii de neconstituţionalitate ale unor texte de lege, invocate de avocaţi, Înalta Curte de Casaţie urmând să se pronunţe în 22 martie. Avocaţii au arătat că nu a existat un aviz special pentru cercetarea fostului premier.

Potrivit acestora, rezoluţia prin care s-a dispus începerea urmăririi penale şi ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, semnate de către procurorii anticorupţie care l-au trimis în judecată pe fostul premeir Adrian Năstase, nu se puteau face decât cu acordul Camerei Deputaţilor.

Potrivit rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în perioada 2001-2006, folosind autoritatea şi influenţa rezultate din funcţiile politice şi administrative ocupate în stat, Adrian Năstase ar fi comis mai multe infracţiuni de corupţie, antrenând şi alte persoane.

10 parlamentari PSD, PNL, PRM si PC depun la Senat un set de modificari la legea referendumului

10 parlamentari PSD, PNL, PRM si PC au depus la Senat un nou set de modificari privitoare la legea referendumului. Potrivit acestora, seful statului nu mai poate organiza un referendum pe probleme de interes national daca au fost demarate procedurile de suspendare a sa din functie.

Ştirea zilei

Ambasadorul Marii Britanii la Natiunile Unite a declarat ca cei 5 membri permamenti ai Consiliului de Securitate plus Germania au cazut de acord asupra unui proiect de rezolutie prin care se inaspresc sanctiunile impotriva regimului de la Teheran. Planul va fi inaintat joi Consiliului de securitate.

Potrivit agentiei Reuter, este vorba de interzicerea exporturilor de arme iraniene, inghetarea conturilor persoanelor si companiilor implicate in programul nuclear iranian si solicitarea de a nu se mai acorda imprumuturi sau ajutoare financiare Iranului.

Anterior presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad a declarat ca in opina sa Consiliul de Securitate nu are legitimitate si nu isi poate impune rezolutiile. La un miting desfasurat astazi in centrul Teheranului, Ahmadinejad a repetat ca tara sa nu se va supune presiunilor internationale si nu isi va suspemda programul nuclear.

Bagdad: confirmarea sentinţei de condamnare la moarte a fostului vicepresedinte irakian Taha Yassin Ramadan

Curtea de Apel din Irak a confirmat sentinta de condamnare la moarte pronuntata de un tribunal local impotriva fostului vicepresedinte irakian Taha Yassin Ramadan. Ramadan a fost condamnat in luna noiembrie, impreuna cu Saddam Hussein si alti fosti inalti oficiali de la Bagdad pentru ociderea in 1982 a 148 de civili shiiti.

Gyorgy Frunda: amânarea scrutinului pentru PE ar putea dăuna imaginii României pe plan extern

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat într-o conferinţă de presă că amânarea alegerilor europarlamentare ar putea dăuna imaginii României pe plan extern. In opinia sa desi amânarea alegerilor pentru Parlamentul European are şi unele părţi pozitive, nu face bine imaginii Romaniei pe plan extern, întrucât politicienii români care sunt acum în Parlamentul European nu au fost aleşi.

Senatorul UDMR Frunda cere deshumarea celor executaţi in Romania după revoluţia maghiară din 1956

Senatorul UDMR Frunda Gyorgy a declarat că a cerut ministrului Justiţiei deshumarea osemintelor celor condamnaţi la moarte şi executaţi in Romania după Revoluţia anticomunistă din 1956 şi restitutirea trupurilor acestora familiilor lor, pentru a fi înmormântaţi creştineşte.

În opinia senatorului UDMR, acest gest ar trebui să fie urmat şi de atribuirea numelor acestora unor străzi sau parcuri. Potrivit senatorului Frunda, la Timişoara au fost executate zece persoane, dar locul în care se află trupurile acestora este încă secret de stat.

Budapesta: proteste antiguvernamentale cu ocazia zilei naţionale a Ungariei

Mii de persoane au protestat la Budapesta impotriva premierului socialist Ferenc Giurciany, la ceremoniile care marcheaza ziua nationala a Ungariei. Efective importante de politie au fost desfasurate pe strazi pentru a impiedica repetarea protestelor violente care au durat citeva saptamini anul trecut. Primarul Budapestei Gabor Demsky care a trebuit sa se apare cu umbrela de oua stricate aruncate de demonstranti, a declarat ca, indiferent cit de zgomotoasa este minoritatea care protesteaza pe starzile capitalei, coalitia la putere de la Budapesta are un importat sprijin popular. Gruparile de extrema dreapta au anuntat ca se vor alatura mitingurilor opozitiei planificate pentru aceasta seara.

Ştirea zilei

Întrunit la Palatul Cotroceni, pentru a se pronunţa asupra propunerii de retragere a decoraţiei Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, acordată lui Corneliu Vadim Tudor în decembrie.2004, Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României”, a adoptat cu votul majorităţii membrilor care îl compun, hotărârea de a se solicita lui Corneliu Vadim Tudor ca, în calitatea sa de Cavaler al Ordinului Naţional „Steaua României”, să ceară scuze, în mod public, în termen de 15 zile de la data adoptării hotărârii, celorlalţi Cavaleri ai Ordinului Naţional „Steaua României”, pentru comportamentul nedemn de un purtător al decoraţiei Ordinului Naţional „Steaua României”, culminând cu cel din şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului din 18.12.2006, ceea ce a afectat profund prestigiul Ordinului Naţional „Steaua României”. În cazul în care Corneliu Vadim Tudor nu va da curs acestei solicitări, hotărârea Consiliului de Onoare este aceea de a se retrage decoraţia care i-a fost acordată prin Decretul nr. 1109/10.12.2004.”

Întrunirea de astăzi a avut loc la solicitarea scrisă adresată, în data de 08.02.2007, de către Mircea Dinescu, Radu Filipescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Oişteanu, Stelian Tănase, Cavaleri ai Ordinului Naţional „Steaua României”,

Daniel Freed se pronunţă pentru repatrierea refugiaţilor azeri din Nagorno-Karabach

Asistentul secretarului de stat american pentru Europa si Eurasia, Daniel Freed a cerut la Baku ca toti azerii refugiati intern sa se intoarca la locurile lor ce au fost ocupate de fortele armene. El a avertizat in legatura cu cresterea tensiunilor intre Azerbaijan si Armenia in legatura cu enclava Nagorno Karabach: “Procesul de intoarcere a azerilor pe paminturile azere trebuie sa inceapa cit mai curind posibil si un razboi ar insemna o catastrofa pentru toata lumea.”

Aproximativ 600 de mii de azeri si kurzi din zona Karabach si-au parasit locuintele si paminturilor dupa ce trupele armene au patruns in Azerbaijan la inceputul anilor 90. Steven Mann, emisarul american in cadrul grupului de la Minsk, care mediaza conflictul dintre Armania si Azerbaijan in legatura cu Nagorno Karaback a declarat la rindul sau ca cele doua tari au anul acesta o sansa reala sa rezolve disputa pe calea negocierilor.

Steven Mann si Daniel Freed intreprind un turneu in Caucaz in cursul caruia vor vizita deasemeni Armenia si Georgia, inainte de a merge la Istambul, la o noua reuniune a grupului de la Minsk.

Tbilisi continuă să acuze Rusia de raidul din defileul Kodori

Un demnitar georgian a repetat afirmatia ca duminica trecuta elicoptere rusesti au lansat rachete asupra a doua sate din teritoriul controlat in defileul Kodori de guvernul de la Tbilisi. Nikoloz Rurua, vicepresedintele comisiei de aparare si securitate din parlamentul georgian a citat informatii ale comisiei internationale care investigheaza cazul: “Trei elicoptere au intrat in defileul Kodori dinspre teritoriul rusesc, mai precis din Kabardino-Balkaria. Au survolat satele din Abhazia Superioara si au lansat 20 de rachete neghidate, asa numitele rachete NURS de fabricatie ruseasca. »

Rusia NEAGA orice implicare in acest incident.

Minsk: eliberarea a doi lideri ai opoziţiei care fuseseră arestaţi marţi seară

Politia din Minsk i-a eliberat pe doi importanti lideri ai opozitiei retinuti noaptea trecuta. Este vorna despre Vintuk Viahorka, presedintele Frontului Popular, cel mai important partid de opozitie din Belarus si de Viaceslau Siuciuk, membru al Partidului Conservator Crestin. Retinerile au survenit pe fundalul pregatirii unei actiuni de protest a opozitiei planificate pentru 25 martie, si intitulata “Ziua Libertatii”, actiune ce urmeaza sa comemoreze scurta independenta a Belarusului din 1918, inainte de a fi anexat de Uniunea Sovietica.

Imigraţia ilegală pe agenda convorbirilor Bush - Calderon

In ultima etapa a turneului sau in tari ale Americii Latine, presedintele american George Bush a avut convorbiri in Mexic cu omologul sau Felipe Calderon. Intregul turneu a fost dominat de problema imigratiei, tarile din regiuni solicitind relazarea legilor americane in acest domeniu.

Presedintele George Bush: “Am peetrecut mult timp discutind problema importanta si delicata a imigratiei. Spun ca este delicata pentru ca ea poate inflama pasiunile. Spun ca este importanta, pentru ca o lege buna a migratiei va ajuta ambele tari atit din punct de vedere economic cit si in probleme de securitate.”

Presedintele Bush continua sa se opuna amnestierii imigrantilor ilegali sau acordarii automate a cetateniei americane, dar se opune deasemeni expulzarii in masa a imigrantilor ilegali.

Vicepremierul Zenaida Greceanii conferă cu experţii ruşi care inspecteaza întreprinderile viticole moldoveneşti

Prim-viceprimministul moldovean Zenaida Greceanii a avut o intrevedere cu delegatia de experti rusi in domeniul industrial. Delegatia rusa inspecteaza intreprinderile viticole moldovenesti si se va afla in Moldova pina simbata. In comunicatul guvernului nu se precizeaza cind anume s-ar putea relua exporturile vinurilor moldovenesti catre piata rusa si cind va fi finalizat raportul pe care il intocmesc inspectorii rusi.

Încarcă mai mult

Mai mult
XS
SM
MD
LG