Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Preşedintele moldovean Vladimir Voronin a acuzat România că încearcă să submineze statalitatea Republicii Moldova oferind în masă moldovenilor cetăţenia română. Într-un interviu acordat agenţiei Reuter, Vladimir Voronin a afirmat că „pe întregul parcurs al secolului 20, România a avut un interes constant pentru pămîntul nostru, pentru teritoriul nostru. Din cauza acestui interes, românii au acum o politică naţionalistă, unionistă. Are loc acum o intervenţie împotriva statalităţii Moldovei, împotriva poporului ei, a istoriei şi limbii ei”.

Teheran: confirmarea arestării unor marinari britanici în Golful Persic

Ministrul de externe de la Teheran a anunţat că Iranul a arestat 15 marinari britanici pentru că aceştia au intrat ilegal în apele teritoriale iraniene. Ceva mai devreme ministrul de externe britanic Margaret Beckett a cerut eliberarea imediată a celor 15 marinari reţinuţi în Golful Persic şi a cerut o explicaţie completă a celor petrecute. Ambsasadorul iranian la Londra a fost convocat la Foreign Office.

George Bush respinge condiţionarea fondurilor pentru campania din Irak de un calendar al retragerii

Preşedintele Statelor Unite George Bush a anunţat că va respinge un proiect de lege adoptat de majoritatea democrată a Camerei Deputaţilor care condiţionează acordarea de fonduri pentru campania din Irak de un calendar al retragerii trupelor americane.

Ştirea zilei

Misiunea Naţiunilor Unite în Kosovo - UNMIK a fost informată că, după o prelungire iniţială de o lună a şedierii lor în Kosovo, 75 de jandarmi români au părăsit provincia la 21 martie, se spune într-un comunicat de presă dat publicităţii la Pristina.

UNMIK regretă că autorităţile române nu au acceptat solicitarea ONU ca 11 din jandarmii români să rămînă în provincie pentru a coopera la anchetarea incidentului de la 10 februarie, cînd doi protesatari au fost ucişi şi alţi cîţiva răniţi de gloanţele de cauciuc trase de poliţişti ONU. UNMIK aşteaptă ca autorităţile române să continue să coopereze în această anchetă.

Dacă va fi necesar, se spune în comunicatul UNMIK, această cooperare trebuie să includă şi asigurarea că poliţiştii români vor fi disponibili pentru anchetă pe teritoriul provinciei Kosovo.

Ministerul de interne de la Bucureşti a precizat că aducerea jandarmilor români acasă se înscrie în procesul obişnuit de rotaţie a trupelor romîne din Kosovo şi a dat asigurări că autorităţile române vor colabora pe deplin în ancheta incidentelor de la 10 februarie.

Preşedintele Băsescu prezent la ceremoniile consacrate aniversării Tratatului de la Roma

Preşedintele Traian Băsescu va participa la reuniunea neoficială a şefilor de stat şi de guverne din Uniunea Europeană cu ocazia aniversării a 50 de ani de la semnarea Tratatelor constitutive ale Comunităţilor Europene, care se desfăşoară la Berlin sîmbătă şi duminică. Şeful statului român va lua parte şi la summitul extraordinar al Partidului Popular European.

PSD ameninţă cu o moţiune de cenzură în absenţa unei restructurări a guvernului

Partidul Social Democrat elaborează o moţiune de cenzură cu caracter general, pe care o va înainta dacă pînă săpămăna viitoare premierul Tăriceanu nu prezintă în faţa parlamentului componenţa unui guvern restructurat, a anunţat purtătorul de cuvînt al PSD Cristian Diaconescu. Diaconescu a mai spus că formaţiunea sa politică nu va susţine pe nici unul din cele două partide ale Alianţei Dreptate Adevăr.

Curtea Supremă din Rusia refuză să înregistreze Partidul Republican

Curtea Supremă din Rusia a decis interzicerea unui partid liberal de opoziţie motivînd că acesta nu are destui membri. Curtea a decis că Partidul Republican nu poate fi considerat partid politic pentru că are mai puţin de 50 de mii de membri şi e reprezentat în mai puţin de jumătate din regiunile Rusiei. Liderul acestei formaţiuni politice Vladimir Rîjkov, unul din criticii preşedintelui Vladimir Putin, a calificat decizia o persecuţie directă a opoziţiei.

15 marinari britanici reţinuţi în Golful Persic de autorităţile iraniene

Ministrul de externe britanic Margaret Beckett a cerut eliberarea imediată a 15 marinari britanici reţinuţi de Iran în Golful Persic şi a cerut o explicaţie completă a celor petrecute. Cei 15 au fost reţinuţi în timpul unei operaţiuni în apele teritoriale ale Irakului. Ambsasadorul iranian la Londra a fost convocat la Foreign Office.

Preşedintele Iranului primeşte viza americană pentru şedinţa Consiliului de Securitate

Guvernul Statelor Unite a anunţat că a acordat vizele necesare pentru vizita preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad şi a altor diplomaţi, infirmînd astfel declaraţia Teheranului că vizele nu au fost emise. Ahmadinejad urmează să se adreseze Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite la New York înaintea votării noilor sancţiuni împotriva Iranului. Preşedintele iranian intenţionează să prezinte un nou set de propuneri vizînd dezamorsarea conflictului legat de progranul nuclear al Teheranului.

Ştirea zilei

Vicepreşedintele sunit al Irakului a fost supus unei intervenţii chirugicale după ce a fost rănit într-un atentat sinucigaş soldat cu cel puţin şase morţi. Atacul a avut loc la o moschee din Bagdad, la o zi după explozia unei rachete la cîţiva metri de clădirea unde Secretarul general al ONU şi premierul Irakului participau la o conferinţă de presă.

Secretarul de stat american Condoleezza Rice aşteptată duminică la Cairo

Secretarul de stat american Condoleezza Rice pleacă într-un turneu în Orientul Mijlociu menit să revigoreze procesul de pace israelo-palestinian. Turneul începe în Egipt, unde Rice va avea convorbiri duminică cu preşedintele Hosni Mubarak.

Ştirea zilei

Poliţia aniteroristă din Marea Britanie a arestat trei bărbaţi bănuiţi că sunt implicaţi în atacurile teroriste din 7 iulie 2005, de la Londra, în care au fost ucise 52 de persoane, plus patru terorişti sinucigaşi. Doi dintre suspecţi au fost arestaţi pe aeroprotul din Manchester în timp ce se pregăteau să se îmbarce într-un avion cu destinaţia Pakistan. Al treilea suspect a fost arestat la Leeds. Cei trei au fost reţinuţi sub suspiciunea că au ordonat şi pregătit acte de terorism.

Londra, Amsterdamul şi Washingtonul dezaprobă negocierile cu talibanii în dosarul Mastrogiacomo

Schimbul de prizonieri care a făcut posibilă eliberarea jurnalistului italian Danielle Mastrogiacomo, răpit în Afganistan, a generat o controversă internaţională. O purtătoare de cuvînt de la Foreign Office a declarat că diplomaţia britanică are serioase semne de întrebare cu privire la aceste schimb, iar ministrul olandez de externe Maxime Verhagen a declarat că guvernele n-ar trebuie să cedeze în faţa răpitorilor. Purtătorul de cuvînt al Departamentului de stat Sean McCormack a anunţat că Washingtonul a trimis la Roma un protest oficial în legătură cu acest subiect.

Proiect comun Moldova - OSCE de distrugere a unor mari cantităţi de muniţii

Peste 11 mii de obuze de artilerie, 377 de rachete antitanc şi aproape un o jumătate de milioan de cartuşe vor fi distruse în cadrul unui proiect desfăşurat de guvernul Republicii Moldova în colaborare cu misiunea OSCE la Chişinău.

Fostul ministru al Economiei despre neregulile semnalate de serviciile secrete la Romgaz şi Electrica

Fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş a spus la audierile comisiei parlamentare privind activitatea ministerului pe care l-a condus că i-a suspendat din funcţie anul trecut pe directorii generali de la Electrica şi Romgaz în urma unor note ale serviciilor secrete. Aceste note, a adăugat Şereş, semnalau nereguli în achiziţiile de materiale, lucrări şi servicii, la Romgaz, iar la Electrica probleme legate de achiziţionarea de servicii.

Convorbiri Ban Ki-moon - Nuri al Maliki la Bagdad

Explozia unei rachete a zguduit o clădire din Bagdad în care Secretarul general al ONU Ban Ki-moon şi Premierul irakian Nuri al Maliki participau la o conferinţă de presă. Cei doi demnitari au scăpat nevătămaţi.

Suspendarea negocierilor hexagonale privind programul nuclear nord-corean

Convorbirile hexagonale privind programul nuclear al Coreii de Nord au fost suspendate din cauza întîrzierii transferului celor 25 de milioane de dolari promise Fenianului de Statele Unite în schimbul închiderii unei centrale nucleare. Purtătorul de cuvînt al Casei Albe Tony Snow a declarat că întîrzierea se datorează unor motive de ordin tehnic.

ICCJ trimite dosarul Zambaccian la Curtea Constituţională

Înalta Curte de Casaţie şi Justitie a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de avocaţii soţilor Dana şi Adrian Năstase în procesul Zambaccian şi a trimis dosarul la Curtea Constituţională. Avocaţii susţin că în cazul Năstase, trebuie sa se aplice Legea 115 privind responsabilitatea ministeriala, ceea ce înseamna că procurorii aveau dreptul să-l pună sub urmărire pe Năstase numai cu avizul Camerei Deputaţilor.

Pachetul legislativ privind siguranţa naţională în dezbaterea comisiilor Camerei Deputaţilor

Comisia juridică şi cea de apărare, ordine publică şi siguranţă naţionala din Camera Deputaţilor au început dezbaterea pachetului legislativ privind siguranţa naţională, iniţiat de 71 de parlamentari liberali. Termenul de depunere a raportului comisiilor a expirat, dar deputatii au obţinut o prelungire pînă în aprilie. Proiectul legii cadru a generat controverse între Guvern şi palatul Cotroceni, şi nu are avizul CSAT.

Grup de senatori indignat de declaraţiile Comisarului UE Franco Frattini

Un grup de senatori români din opoziţie şi de la putere i-au trimis o scrisoare vicepreşedintelui Comisiei Europene Franco Frattini în care îl acuză că şi-a depăşit atribuţiile prin declaraţiile la adresa lor. Senatorii susţin că prin declaraţiile sale, Frattini i-ar fi prezentat electoratului român, drept "o gaşcă de iresponsabili şi de hoţi". "Respingem categoric o astfel de abordare", adaugă semnatarii scrisorii.

Comisarul european pentru Justiţie Franco Frattini a declarat la Bucureşti că Agenţia Naţională de Integritate, care ar urma să vegheze asupra incoruptibilităţii parlamentarilor, este foarte importantă şi şi-a exprimat speranţa că Parlamentul va aproba înfiinţarea ei. Parlamentarii români întîrzie însă adoptarea legii de înfiinţare acestei Agenţii.

Liderul PSD Mircea Geoană cere anchetarea interceptărilor ilegale SIE

Liderul PSD Mircea Geoană a cerut constituirea unei comisii parlamentare de anchetă privind interceptările ilegale ale convorbirilor telefonice, după ce fostul director al Serviciului de Informaţii Externe Claudiu Săftoiu a spus în parlament că SIE efectuează interceptări ale convorbirilor pe baza unui mandat emis de Procurorul general. Această prevedere se află în legile siguranţei în vigoare. Codul Penal adoptat în 2003 prevede însă că interceptările pot fi făcute numai pe baza unui mandat emis de un judecător.

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România deplînge reabilitarea parţială a lui Ion Antonescu

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi Asociaţia Evreilor din România Victime ale Holocaustului îşi exprimă nedumerirea cu privire la reabilitarea parţială a mareşalului Ion Antonescu şi a altor condamnaţi, între care şi fostul guvernator al Transnistriei Gheorghe Alexianu. E vorba de decizia Curţii de Apel Bucureşti, luată în decembrie anul trecut, de a-i exonera pe cei 21 de condamnaţi în procesul din 1946 de acuzaţia pentru "crimă împotriva păcii" - respectiv de vina de a fi purtat, alături de Germania nazistă, război împotriva URSS şi împotriva Naţiunilor Unite. Cele două organizaţii îşi exprimă de asemenea îngrijorarea că această decizie poate genera atitudini şi acţiuni ale extremismului din România, cu efecte negative asupra climatului politic naţional şi internaţional. Procuratura a făcut recurs împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti.

OSCE salută suspendarea procesului intentat de organizaţii islamice publicaţiei „Charlie Hebdo”

OSCE salută decizia unui tribunal francez de a suspenda procesul intentat de mai multe organizaţii islamice publicaţiei satirice „Charlie Hebdo” pentru a fi tipărit caricaturi ale profetului Mohamed, apărute iniţial într-un ziar danez. Organizaţiile respective au acuzat „Charlie Hebdo” că i-a insultat pe musulmani. Tribunalul a decis însă că tipărirea caricaturilor în publicaţia franceză este în conformitate cu legile privind libertatea de expresie din Franţa. Organizaţiile islamice au anunţat că vor face recurs.

Ştirea zilei

Partidul Democrat a constat că premierul Călin Popescu Tăriceanu se gîndeşte să facă o restructurare de guvern, fără să se consulte cu PD şi UDMR, a declarat ministrul democrat al transporturilor Radu Berceanu. El i-a cerut premierului să-şi asume această situaţie şi să anunţe că vrea să restructureze Guvernul, consultîndu-se doar cu Partidul Social Democrat, Partidul Conservator sau cu PRM.

Preşedintele Băsescu acceptă preluarea de către Premier a portofoliului Ministerului de Externe

Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru desemnarea premierului Călin Popescu Tăriceanu în funcţia de ministru interimar al afacerilor externe.

Încarcă mai mult

Mai mult
XS
SM
MD
LG