Linkuri accesibilitate

Ştiri

Bruxelles: ministrii apararii din NATO si Rusia dezbat propunerea lui Vladimir Putin

Miniştrii apărării NATO şi omologul lor rus vor discuta mîine la Bruxelles propunerea preşedintelui Vladimir Putin privind folosirea unei instalaţii radar din Azerbaijan, ca parte a unui sistem comun de apărare antirachetă. Putin a lansat această idee ca alternativă la planurile administraţiei de la Washington de a instala în Cehia şi Polonia componente ale unui scut antirachetă.

Simon Peres ales presedinte al Israelului

Simon Peres, laureat al premiului Nobel pentru pace, a fost ales preşedinte al Israelului. El a cîştigat al doilea tur scrutin în parlamentul israelian, după ce ceilalţi doi contracandidaţi au decis să iasă din cursă şi să sprijine candidatura lui Peres.

Agentia de asistenta a Natiunilor Unite isi suspenda operatiunile in Fisia Gaza

Agenţia de asistenta a Naţiunilor Unite a anunţat că îşi suspendă toate operaţiunile din Fîşia Gaza, după ce doi din angajaţii săi palestinieni au fost ucişi astăzi în luptele violente dintre grupările Fatah şi Hamas, care îşi dispută controlul asupra regiunii.

Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco si Tudor Petrov Popa decorati cu Ordinul „Steaua României”

Preşedintele Traian Basescu i-a decorat pe Andrei Ivanţoc, Alexandru Lesco şi Tudor Petrov Popa cu Ordinul National „Steaua României”, în grad de Cavaler. Într-un comunicat al preşedinţei de la Bucureşti se spune că cei trei au fost decoraţi “pentru patriotismul, eroismul şi tăria morală de care au dat dovadă”.

Nicholas Burns: Iranul livreaza armament Talibanilor din Afganistan

Subsecretrul de stat american Nicholas Burns a anunţat că există dovezi de netăgăduit că Iranul trimite armament miliţiilor Taliban din Afganistan. Burns a făcut cunoscut că Alianţa Nord-Atlantică a interceptat cîteva transporturi de arme spre Afganistan organizate de Garda Revoluţionară din Iran.

Minaretele moscheii siite din Samara distruse in urma unor atentate teroriste

Cel mai important lider spiritual şiit din Irak Ali al-Sistani a făcut apel la reţinere, după ce unul din cele mai venerate lăcaşe de cult ale şiiţilor irakieni, Moscheea de Aur de la Samara, a fost din nou ţinta unor atacuri cu bombă, în urma cărora cele două minarete ale sale au fost distruse în întregime. Comandantul forţelor multinaţionale din Irak generalul David Petraeus a condamnat atacurile şi a spus că ele sînt opera reţelei teroriste Al Qaida.

Reuniune la Cairo intre 26-27 iunie a cvartetului pentru Orientul Apropiat

Cvartetul pentru Orientul Mijlociu, din care fac parte Rusia, Organizaţia Naţiunilor Unite, Uniunea Europeană, şi Statele Unite se va reuni la Cairo între 26-27 iunie, anunţat ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Anunţul lui Lavrov survine în contextul confruntărilor sîngeroase în Fîşia Gaza dintre grupările palestineine rivale Fatah şi Hamas.

Manifestari de comemorare a victimelor mineriadei din iunie 1990

La Bucureşti au loc mai multe manifestări de comemorare a victimelor mineriadei din 13–15 iunie 1990, cînd şase persoane au fost ucise, alte cîteva zeci au fost rănite, iar clădirile Poliţiei Capitalei şi Ministerului de Interne, alte instituţii ale statului si sedii de partide au fost devastate. În ancheta penală a mineriadei din 1990 sînt cercetate aproximativ 20 de persoane, între care şi preşedintele Ion Iliescu, sub acuzaţii precum subminarea puterii de stat şi a economiei naţionale, lipsire de libertate în mod ilegal şi crime contra umanităţii.

Inaugurarea la Washington a Memorialului Victimelor Comunismului

La Washington a fost inaugurat Memorialul Victimelor Comunismului. Prezent la ceremonie, preşedintele Statelor Unite George Bush a spus că a venit momentul ca anumite lecţii ale războiului rece să fie rememorate. Între acestea, George Bush a mentionat: “libertatea este preţioasă şi nu vine de la sine; răul este real şi trebuie înfruntat; şi, dacă li se dă voie, oameni aflaţi în slujba unor ideologii bazate pe ură pot comite crime inimaginabile şi pot ucide milioane de semeni de-ai lor”. La ceremonia de la Washington au fost prezenţi şi fostul preşedinte al României Emil Constantinescu şi directorul Institutului pentru Studierea Crimelor Comunismului Marius Oprea.

Ştirea zilei

A doua zi a conferinţei de la Viena a ţărilor semnatare ale Tratutului asupra armelor convenţionale din Europa s-a încheiat fără nici un progres. Discuţiile sînt în impas din cauza cererii Alianţei Nord Atlantice ca Rusia să-şi retragă trupele din Moldova şi Georgia.

Conferinţa a fost organizată la cererea preşedintelui rus Valdimir Putin, care anunţat ieşirea temporară a Rusiei din acest Tratat. Tratatul asupra armelor convenţionale din Europa fixează limite ale desfăşurării de trupe şi echipamente militare între Oceanul Atlantic şi Munţii Urali.

Delegaţia Republicii Moldova la conferinţa de la Viena a ţărilor semnatare ale Tratutului asupra armelor convenţionale din Europa şi-a declarat nemulţumirea faţă de lipsa de transparenţă a informaţiilor privind trupele şi armamentul din regiunea transnistreană, şi a cerut modificarea mecanismului de menţinere a păcii din zonă. Se relatează că poziţia delegaţiei moldovene a fost sprijinită de statele semnatare ale tratatului din Alianţa Nord-Atlantică şi de Georgia, Azerbaidjan şi Ucraina.

Uniunea Europeana si Serbia reiau negocierile pentru acordul de pre-aderare

Uniunea Europeană şi Serbia au reluat negocierile pentru acordul de pre-aderare, negocieri suspendate acum aproape un an, după ce tribunalul ONU pentru crime de război în fosta Iugoslavia a acuzat Belgradul că nu depune suficiente eforturi pentru aducerea în justiţiei a celor pusi sub acuzare pentru crime de război. Uniunea Europeană a acceptat reluarea negocierilor în urma arestării de către poliţia sîrbă a generalului Zdravko Tolimir din armata sîrbilor bosniaci.

Ambasadorul itinerant american Clint Wiliamson la Sarajevo

Ambasadorul itinerant al Statelor Unite pentru crime de război Clint Wiliamson a declarat la Sarajevo că trimiterea în faţa justiţie a persoanelor suspectate de crime de război din fosta Iugoslavie este în continuare una din priorităţile administraţiei de la Washington. Wiliamson s-a întîlnit în capitala bosniacă cu membri preşedinţiei tripartite a Bosniei. Cei mai căutaţi suspecţi, fostul lider al sîrbilor bosniaci Radovan Karadzici şi fostul comandant al armatei sîrbilor bosniaci Ratko Mladici, sînt în continuare în libertate.

Omar Hayssam condamnat in contumacie la 20 de ani inchisoare

Omul de afaceri Omar Hayssam a fost condamnat în absenţă de Curtea de apel Bucureşti la 20 de ani închisoare pentru că a pus la cale răpirea unor jurnalişti români în Irak în anul 2005.

Proiect de ordonanta: primele despagubiri in lei in loc de actiuni la Fondul Proprietatea

Foştii proprietari de imobile naţionalizate ar putea primi primele despăgubiri în bani, în loc de acţiuni la Fondul Proprietatea, a anunţat ministrul Economiei şi Finanţelor Varujan Vosganian. Varujan a precizat că proiectul de ordonanţă privind despăgubirile în bani, care urmează să fie discutat cu grupurile parlamentare şi prezentat ulterior Guvernului, prevede un nivel maxim al despăgubirilor în bani de 500.000 de lei, plătibili în tranşe anuale de cel mult 100.000 de lei. Potrivit proiectului, opţiunea este exlusă în cazul titlurilor de peste 500.000 lei emise pentru mai mulţi moştenitori.

Ştirea zilei

Membrii Societăţii Timişoara s-au declarat surprinşi de faptul că preşedintele Traian Băsescu l-a avansat la gradul de general de brigadă pe fostul ofiţer de Securitate Nicolae Viorel Stanca. Într-un comunicat al conducerii Societăţii Timişoara, se spune că demersurile pentru reformarea morală a clasei politice româneşti, folosind ca instrument - între altele - şi o lege a lustraţiei, îşi pot pierde uşor din credibilitate printr-o măsură cum este această avansare în grad. Mai mult, nepotrivirile dintre discursul preşedintelui României şi faptele sale pot crea derută în societatea românească, se spune în comunicatul Societăţii Timişoara.

Cerere de repatriere a ramasitelor pamintesti ale ostasului sovietic de la Talin

Rudele militarului sovietic din cel de-al doilea război mondial ale cărui rămăşiţe pămînteşti au fost deshumate în Estonia au declarat că vor repatrierea lor pentru a fi reînhumate în Rusia. Rămăşiţele lui Alexei Brianţev erau îngropate în locul unde s-a aflat statuia Ostaşului Sovietic mutată de autorităţile estoniene din centrul capitalei estoniene într-un cimitir militar.

Ştirea zilei

Statele Unite şi Rusia au declarat la o conferinţă începută la Viena că sunt gata să coopereze pentru revigorarea Tratatului privind Forţele Convenţionale în Europa. Rusia este îngrijorată că Statele Unite şi alte ţări din NATO nu ratifică documentul şi a avertizat că îşi va suspenda participarea.

Asistentul secretarului de stat american pentru afaceri europene şi euroasiatice, Daniel Fried a declarat că Washingtonul va încerca să răspundă îngrijorărilor Rusiei, dar şi Rusia trebuie să-şi îndeplinească angajamentele privind retragerea trupelor din Moldova şi Georgia.

Presedintele Iuscenco isi reafirma dorinta de a integra Ucraina in NATO

Preşedintele Ucrainei, Victor Iuşcenco a spus că ia în serios avertismentul liderului rus Vladimir Putin despre îndreptarea rachetelor ruseşti spre ţine europene, în cazul amplasarii scutului american antirachetă în Europa Centrală şi de Răsărit. Într-un interviu publicat de ziarul canadian "The Globe and Mail," Iuşcenco a spus că declaraţiile lui Putin i-au sporit liderului ucrainean dorinţa să aducă Ucraina în NATO. Iuşcenco se confruntă în acest moment cu o criză politică de durată la Kiev, avându-l ca rival pe premirul pro-rus Victor Ianucovici.

Boris Tadic avertizeaza occidentul sa nu recunoasca independenta provinciei Kosovo fara acordul ONU

Preşedintele Serbiei, Boris Tadic a avertizat Statele Unite şi alte ţări să nu recunoască independenţa Kosovo fără o aprobare din partea Naţiunilor Unite. Tadic a declarat că recunoaşterea independenţei Kosovo va fi foarte dăunătoare pentru ţările care vor face acest lucru, atât timp cât chestiunea se mai află în dezbatere la ONU. Pe de altă parte, emisarul special ONU, Martti Ahtisaari a spus la Roma că nu vede alt rezultat al dezbaterilor decât independenţa Kosovo.

Lista Departamentului de stat cu tarile care nu combat ferm traficul cu fiinte umane

Departamentul de Stat a declarat într-un nou raport anual că Uzbekistanul, Iranul, Arabia Saudită, Cuba, Siria şi Coreea de Nord se află printre ţările care nu combat îndeajuns traficul cu fiinţe umane, mai ales femei şi copii. Pentru prima data pe lista ţărilor care nu indeplinesc standardele minime de combatere a traficului cu fiinţe umane au fost incluse ţări aliate ale Statelor Unite din Orientul Mijlociu.

Ciocnirile dintre gruparile Hamas si Fatah se soldeaza cu 27 de morti

Noi ciocniri între facţiunile palestiniene rivale s-au soldat ieri cu cel puţin 27 de victime. Se relatează că militanţii Hamas au preluat controlul asupra unor clădiri ale forţelor de securitate Fatah în nordul Fîşiei Gaza. În cursul luptelor a fost atacată atât reşedinţa preşedintelui Autorităţii Palestiniene, liderul Fatah Mahmud Abbas, cât şi cea a premierului Ismail Haniyah, membru al Hamas. Uniunea Europeană a avertizat asupra riscului iminent al unui război civil în Fîşia Gaza.

Dezmintire a Casei Albe legata de zvonurile privind recenta vizita a presedintelui Bush la Tirana

Casa Albă de la Washington a dezminţit speculaţiile că ceasul preşedintelui George Bush a fost furat în cursul vizitei în Albania, în timp ce liderul american dădea mâna cu cetăţenii albanezi într-o localitate din apropierea Tiranei. Câteva ziare, televiziuni şi site-uri pe internet au relatat şi au difuzat imagini în care preşedintele Bush avea la început ceasul pe mână, iar l-a un moment dat aceasta a dispărut. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a spus că ceasul n-a fost furat de albanezi, ci preşedintele Bush însuşi l-a pus în buzunar şi îl are şi astăzi.

Ştirea zilei

In cadrul unui briefing desfasurat la Chisinau, Mihai Gheorghiu, sef de departament pentru relatiile cu românii de pretutindeni, secretar de stat în Ministerul de externe de la Bucuresti, a anuntat disponibilitatea autoritatilor române de a-i primi pe cei trei fost detinuti politici de la Tiraspol, Alexandru Lesco, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, pentru un sejur de durata, menit sa contribuie la reabilitarea si recuperarea lor.

Mihai Gheorghi a mai spus ca nu a discutat subiectul cu autoritatile de la Chisinau, cei trei fosti detinuti fiind si cetateni ai României, iar el transmitîndu-le o simpla invitatie.

Serafim Urechian: AMN promoveaza constituirea unor aliante ale fortelor democratice

Serafim Urecheanu, liderul aliantei "Moldova Noastra" a spus la o conferinta de presa ca formatiunea sa promoveaza activ constituirea în consiliile raionale si locale a unor aliante ale fortelor democratice. Negocierile sînt dificile, a mai spus el, din cauza neîncrederii reciproce, dar constituirea unui pol social-democrat este un gest pozitiv, dar insuficient pentru crearea unei largi si stabile coalitii anticomuniste.

Editura Suhrkamp si traducatorii Joaquim Garrigos si Marco Cugno premiati de ICR

In cadrul Festivalului "Zile si nopti de literartura", organizat la Neptun de Uniunea Scriitorilor si Institutul Cultural Român, acesta din urma a acordat premii pentru promovarea culturii române si activitatea de traducatori din limba româna, editurii germane Suhrkamp si traducatorilor spaniol si italian Joaquim Garrigos respectiv Marco Cugno.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG