Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Comisia Electorala Centrala de la Chisinau solicita organismelor internationale si fortelor de mentinere a pacii sa asigure mâine respectarea regimului special in Zona de Securitate de-a lungul Nistrului si sa nu admita utilizarea fortei impotriva alegatorilor sau a membrilor organelor electorale. CEC solicita Misiunii OSCE si celor 200 de observatori, dintre care 18 internationali sa se prezinte la sectia de votare din satul Corjova la 17 iunie si sa asigure desfasurarea alegerilor. La randul sau Misiunea OSCE in Moldova "face apel catre toti cei care au fost implicati in incidentele care au avut loc in satul Corjova la 3 iunie 2007, sa demonstreze restrangere si flexibilitate pentru a preveni repetarea situatiei din 3 iunie.

Militia transnistreana a împierdicat alegatorii din Corjova sa voteze în scrutinul de acum doua saptamâni.

Ştirea zilei

Reuniunea de la Viena, privind tratatul de limitare a armelor conventionale in Europa, s-a incheiat vineri fara nici un rezultat, Rusia si tarile NATO angajindu-se doar sa continue dialogul.

Seful delegatiei ruse, Anatoly Antonov s-a declarat profund dezamagit de faptul ca partenerii occidentali nu ar fi luat in considerare nici una din cererile Moscovei. El a reamintit ca Rusia ar putea iesi, temporar, din acest tratat.

Sefa delegatiei americane in ultima parte a negocierilor de la Viena, Karin Look a precizat pe de alta parte ca tarile NATO nu vor ratifica tratatul amendat in 1999 decit dupa ce Rusia isi retrage trupele din Republica Moldova si Georgia.

Rusia a criticat si instalarea in Romania si Bulgaria, pe malul Marii Negre, a unor baze militare americane – critica la care d-na Look a reactionat cu precizarea ca “numarul militarilor americani stationati acolo va fi mic”.

Salam Fayyad insarcinat cu formarea noului guvern palestinian

Presedintele autoritatii palestiniene Mahmud Abbas a desemnat un nou prim-ministru. Abbas l-a însarcinat pe parlamentarul independent Salam Fayyad cu formarea noului guvern dupa ce combatantii miscarii islamiste Hamas au luat sub control Fâsia Gaza, în urma mai multor zile de ostilitati cu factiunea Fatah. Hamas nu recunoaste numirea lui Fayyad, care a fost ministrul finantelor în fostul guvern palestinian de unitate nationala.

Bagdad: intrevedere a ministrului american al apararii Robert Gates cu premierul Nuri al-Maliki

Ministrul american al apararii Robert Gates se întâlneste astazi cu prim-ministrul irakian Nuri al-Maliki. Se asteapta ca Gates va face presiuni pentru ca Guvernul de la Bagdad sa depuna mai multe eforturi pentru reconciliere interconfesionala pe fundalul temerilor ca noi violente vor izbucni între irakienii siiti si sunniti

Extinderea mandatului fortelor de pace din Cipru

Consiliul de securitate al Natiunilor Unite a extins cu sase luni mandatul de 43 de ani al misiunii de pacificare în Cipru. Consiliul a chemat comunitatile greaca si turca sa puna capat divizarii printr-o solutie politica. Insula a ramas divizata dupa invazia armatei turce în 1974. Fortele de mentinere a pacii ONU au sarcina sa mentina armistitiul convenit de catre partea turca din nord si partea greaca din sudul insulei.

Moscova sustine ca va respecta prevederile tratatului de la Kyoto

Moscova anunta ca va respecta restrictiile la emisia gazelor care produc efectul de sera, în conformitate cu tratatul de la Kyoto. Semnatarii aceastui tratat se obliga sa reduca emisiile de gaze care duc la încalzirea atmosferei. Andrei Saronov, adjunctul ministrului dezvoltarii economice, a spus ca, daca se vor realiza cele mai optimiste prognoze de dezvoltare economica, Rusia nu va trece de nivelul emisiilor din 1990, pe care s-a obligat sa-l respecte în protocolul de la Kyoto.

Ziua mondiala pentru combaterea desertificarii: ministrul moldovean al ecologiei pledeaza pentru o politica de impaduriri

Cu prilejul Zilei Mondiale pentru combaterea desertificarii, marcata la 17 iunie, Constantin Mihailescu, ministrul moldovean al Ecologiei si Resurselor Naturale, a spus ca tarile amplasate in zona agriculturii de risc, pintre care si Moldova, sunt cel mai des afectate de fenomenul desertificarii.

In centrul si in sudul tarii, in ultimul timp, tot mai des se inregistreaza acest fenomen, in special in anul curent, din cauza coeficientului de umiditate redus in sol si in aer. Ministrul considera ca desertificarea trebuie stopata prin extinderea suprafetelor impadurite.

Ştirea zilei

Aflat la Washington, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu i-a cerut raportorului special al Consiliului Europei să "dovedească" existenţa centrelor de detenţie secrete ale CIA în România” – relateaza AFP.

Raportorul special al Consiliul Europei, Dick Marty a dat publicitatii saptamina trecuta un nou raport in care se afirma ca CIA ar fi avut centre secrete de detentie în Polonia şi România în perioada 2003-2005, cu acordul preşedinţilor celor două ţări.

Ştirea zilei

Reuniunea speciala de patru zile de la Viena privind tratutul amendat de limitare a forteor conventionale din Europa s-a incheiat fara nici un rezultat. Reuniuena fusese ceruta de Rusia, dupa ce presedintele Vladimir Putin anuntase ca tara sa si-ar putea suspenda particiarea la tratat. Declaratia lui Putin era o reactie la anuntul american ca negociaza amplasarea in Cehia si Polonia a elementelor unui scut anti-racheta.

Pe marginea reuniunii de la Viena, a avut loc si o intilnire intre ministrii apararii din Statele Untie si Rusia. Problema scutului anti-racheta, care a iritat atit de tare Rusia, nici nu a fost adusa in discutie, a precizat dupa intrevedere Robert Gates, seful Pentagonului. Cu o zi in urma, Gates anuntase insa ca Statele Untie nu vor renunta la planul de a instala in Cehia o statie radar, parte din scrutul anti-racheta – respingind astfel oferta Rusiei de a folosi in comun o statie radar din Azerbaidjan.

Va propune Vladimir Putin un candidat la presedintia Rusiei?

S-ar putea ca presedintele rus Vladimir Putin sa prezite un candidat surpriza la propria succesiune – a declarat un consilier presidential, citat de agentia RIA Novosti. Cel de al doilea mandate succesiv al presedintelui Putin se incheie in 2008 – iar pina in acest moment, exista doi candidati potentiali la succesiune, ambii prim vice prim-ministri: Sergei Ivanov si Dmitri Medvedev.

Mahmud Abbas numeste un nou premier nerecunoscut de miscarea Hamas

Fisia Gaza se afla sub controlul total al miscarii islamiste Hamas, dupa mai bine de 6 zile de lupte interpalestiniene. Cisiordania ramine sub controlul partidului Fatah al presedintelui Mahmud Abbas care a si numit un nou primi ministru.

Dosarul Litvinenco: serviciile de securitate ruse dau crezare afirmatiilor lui Andrei Lugovoi

Serviciul federal de securitate al Rusiei a dechis o ancheta in legatura cu afirmatiile facute de omul de afaceri Andrei Lugovoi. Fostul agent de informatii sustine ca Alexander Litvinenko nu putea fi otravit cu o substanta radioactive, la Londra, fara cunostinta serviciilor de informatii britanice.

Pe de alta parte, autoritatile britance au cerut extradarea lui Lugovoi, in legatura cu uciderea lui Litvinenko – cerere respinsa de Rusia pe motiv ca este impotriva constitutiei.

Presedintele Turciei Sezer se opune amendamentului constitutional privind alegerea directa a sefului statului

Presedintele Turciei Sezer incearca sa rastoarne amendamentul constitutional decis de parlament si anume ca de la viitoarele alegeri, presedintele tarii sa tie ales prin vot direct, nu de parlament. Mai mult, Sezer a cerut si Curtii Constitutionale sa examineze aceasta schimbare.

Presedintele Poloniei pledeaza pentru cresterea ponderii votului tarilor mici din UE

In ajunul unei intilniri cu cancelara Germanie, presedintele Poloniei Lech Kachinsky a declarat ca tara sa nu va renunta la cererea de a se schimba ponderea votului dat de fiecare tara membra in Uniunea Europeana - valoarea stipulata in proiectul constitutiei.

In opinia presedintelui polonez, tara sa si tarile mici sint dezavantajate de noul sistem – la care insa Germania si alte tari vechi membre nu vor sa renunte.

De rezolvarea acestei dispute, legata de greutatea votulu fiecarei tari depind sansele de a se adopta o constitutie europeana. Iar de aceasta reforma institutionala depinde continuarea procesului de extindere a Uniunii Europene.

Liderul UDMR Marko Bela isi reafirma decizia de a demisiona din functia de vice--premier

Preşedintele UDMR Marko Bela a confirmat, într-o conferinţă de presă, că va demisiona din funcţia de vicepremier până la sfârşitul acestei luni. Uniunea nu a luat inca o decizie privind un posibil inlocuitor, informeaza agentia Mediafax.

Agenda diplomatica a presedintelui Voronin in a doua jumatate a lunii iunie

Serviciul de presa al presedintiei moldovene a anuntat ca Vladimir Voronin va avea o noua intrevedere cu presedintele rus Vladimir Putin, la sfirsitul lunii iunie. Data si locul intilnirii nu sint inca stabilite, a precizat serviciul de presa al presedintiei, contactat de Europa Libera. S-a precizat insa ca cei doi presedinti nu vor semna nici un acord legat de Transnistria.

Detaliile intrevederii dintre cei doi presedinti au fost discutate astazi, cind Voronin s-a intilnit cu secretarul adjunct al Consiliului Suprem de Securitate al Rusiei Iuri Zubakov.

La Inceputul saptaminii, presedintele Vladimr Voronin va fi la Bruxelles si Luxembourg si va participa la reuniunea consiliului de cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeana.

La reuniunea la nivel inalt a organizatiei regionale GUAM, care are loc tot la inceputul saptaminii, Republica Moldova va fi reprezentata de premierul Vasile Tarlev.

Importurile de vinuri moldovene intermediate de o companie rusa de stat

Importurile de vinuri din Republica Moldova in Federatia Rusa ar putea sa fie intermediate de o singura companie rusa de stat, Soiuzplodoimport, informeaza agentia Basa Pres, citind publicatia Kommersant.

Anterior se anuntase ca problema exporturilor de vinuri in Rusia a fost solutionata, iar oficialii de la Moldova-Vin au declarat ca se lucreaza asupra reluarii livrarilor.

Moldpres: Vladimir Putin a cerut reluarea importurilor de vin moldovenesc

Agenţia Moldpres relatează că preşedintele rus Vladimir Putin a cerut reluarea imediată a importurilor de vin moldovenesc în Rusia, în urma recentei întrevederi cu preşedintele Moldovean Vladimir Voronin la summitul informal al CSI la Sankt Petersburg. Potrivit Moldpres, Putin ar fi dat indicaţiile necesare ministrului rus al Agriculturii, şefului Serviciului Federal Vamal, şi şefului agenţiei sanitare Rospotrebnadzor.

Trei membri CCA acuzati de estorcare de mita de catre DCCEC

Trei membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului sunt cercetaţi de Departamentul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei sub acuzaţia de estorcare de mită. Vicepreşedinta CCA, Ludmila Vasilache şi membrii Consiliului – Ruslan Pleşca şi Valeriu Soltan sunt acuzaţi că ar fi cerut unei societăţi de televiziune de la Bălţi 60 de mii de euro în schimbul eliberării licenţei de emisie şi a unor forme de protecţie. Ludmila Vasilache a declarat la o conferinţă de presă că ar fi vorba de persecuţii politice, din cauza unor decizii pe care le-a promovat la Consiliu. Autorităţile anti-corupţie au negat la rândul lor orice subtext politic al cazului.

Un purtator de cuvant al Kremlinului cere inghetarea planurilor americane privind scutul anti-racheta

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că disputa ruso-americană pe tema scutului anti-rachetă preconizat de Statele Unite în Europa este prea complicată pentru a putea fi rezolvată în cursul a două zile de convorbiri pe care liderul rus Vladimir Putin şi cel american George Bush le vor purta la începutul lui iulie în Statele Unite. Dmitry Peskov a spus că Washington-ul ar trebui să îngheţe planurile privind amlasarea scutului în Cehia şi Polonia până când nu vor fi evaluate contra-propunerile ruse privind folosirea în comun a unei baze radar din Azerbaijian.

Ministrii apararii din tarile NATO avertizeaza asupra atacurilor cibernetice

Miniştrii Apărării din ţările NATO, reuniţi ieri la Bruxelles, au spus că este nevoie de acţiuni rapide pentru contracararea ameninţării unor atacuri în spaţiul cibernetic, împotriva site-urilor pe Internet. Declaraţia miniştirlor apare în urma atacurilor din lunile aprilie şi mai, la care au fost supuse numeroase site-urilor ale guvernului, companiilor şi presei din Estonia, în perioada disputei ruso-estone pe tema monumentului ostaşului sovietic de la Talin. Guvernul eston a sugerat că atacurile cibernetice au pornit din Rusia, dar autorităţile ruse au negat orice implicare.

Condoleezza Rice confera cu ministrii de externe din tarile baltice

Secretarul de Stat al Statelor Unite, Condoleezza Rice s-a întâlnit la Washington cu omologii săi din ţările baltice. Ea a spus că Lituania, Letonia şi Estonia sunt “aliaţii” Statelor Unite “în promovarea şi sprijinul democraţiei pentru oamenii care nu au obţinut-o deocamdată”.

Ucraina semneaza luni la Luxemburg doua acorduri cu Uniunea Europeana

Ucraina va semna luni cu Uniunea Europeană acordul de simplificare a regimului de vize pentru mai multe categorii de cetăţeni ucraineni, precum şi un acord despre mărirea cotei de oţel pe care Ucraina o poate exporta în ţările Uniunii. Semnarea va avea loc la o reuniune la Luxembourg la care vor participa premierul ucrainean Viktor Yanukovych şi oficialităţi de rang înalt ale Uniunii Europene.

Ştirea zilei

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas a demis guvernul de coaliţie condus de gruparea islamistă Hamas şi a declarat stare de urgenţă. Premierul din partea Hamas, Ismail Haniyeh a declarat că guvernul său va ignora această decizie pe care a numit-o pripită. Potrivit relatărilor din Autoritatea Palestiniană, forţele Hamas ar fi preluat controlul deplin în Gaza, încercuind complexul prezidenţial – ultimul bastion al preşedintelui Abas şi mişcării sale Fatah din Gaza.

Demonstratie de protest a jurnalistilor azeri la Baku

Poliţia de la Baku a dispersat o demonstraţie la care aproximativ 50 de jurnalişti protestau împotriva presiunilor exercitate de guvern asupra mass media. Poliţia i-a reţinut pentru scurt timp pe trei dintre protestatari. Rauf Arifoglu, redactorul unei publicaţii de opoziţie, a declarat că poliţia a aplicat forţa, unul dintre protestatari ajungând la spital. Autorităţile din Azerbaijan, unde şapte jurnalişti se află în detenţie, este acuzat de organizaţiile internaţionale pentru suprimarea libertăţii de expresie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG