Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut Statelor Unite sa amine desfasurarea unor elemente ale unui scut anti-racheta in Europa si sa mai negocieze chestiunea. Lavrov a declarat ca planurile americane “ar putea complica in mod grav” eforturile de solutionare a crizei legate de programul nuclear iranian. Washingtonul afirma ca sistemul anti racheta din Europa este menit sa impiedice eventuale atacuri lansate dinspre Iran sau Coreea de Nord. Rusia sustine ca planurile americane ar modifica balanta strategica si ar pune in pericol securitatea nationala a Rusiei.

Convorbiri Mikail Saakashvili - Vladimir Putin la Sankt Petersburg

Presedintele Georgiei Mikail Saakashvili s-a intilnit la Sankt Petersubrg cu presedintele Rusiei Vladimir Putin, in marginea forumului economic international organizat de Kremlin. Potrivit agentiilor ruse de stiri cei doi au discutat despre nevoia incalzirii relatiilor bilaterale.

Un purtator de cuvint al presedintelui rus a declarat ca ar fi posibil ca Rusia sa ridice embargoul asupra vinurilor si produselor agricole georgiene, daca se inregistreaza progrese in relatiile bilaterale.

Politia britanica respinge acuzatiile la adresa Londrei continute in raportul Dick Marty

Politia britanica a anuntat ca nu a gasit nici o dovada care sa sprijine acuzatiile ce au fost aduse Londrei in raportul Consiliului Europei redactat de parlamentarul elvetian Dick Marty, referitor la escale in Marea Britanie a unor avioane CIA cu persoane suspectate de terorisim si transferul suspectilor catre inchisori secrete din Europa.

In raportul Dick Marty, se arata ca in Romania si Polonia ar fi existat aceste inchisori secrete CIA, o acuzatie respinsa de Bucuresti si de Varsovia. Italia si Germania sint acuzate in raport ca ar fi obstructionat investigatia Consiliului Europei.

Organizatia pentru drepturile omului Liberatea din Marea Britanie care a cerut investigatia Consiliului Europei, a caracterizat raspunsul dat de politia britanica raportului Dick Marty, drept “o scorneala”.

Papa Benedict al 16-a il primeste la Vatican pe presedintele George Bush

La intilnirea de simbata de la Vatican dntre presedintele american George Bush si Suveranul Pontif a fost discutata situatia din Irak, pe care Papa Benedict al 16-a a caracterizat-o drept “ ingrijoratoare”. Papa a spus ca ar fi nimerit sa se gaseasca o solutie regionala si negociata a situatiei din Orientul Mijlociu. In cursul serii presedintele Bush are planificate convorbiri la Roma cu premierul de centru stinga Romano Prodi. Mii de politisti au fost desfasurati la Roma pe perioada vizitei presedinmtelui american din cauza protestelor organizate de oponentii politicii externe americane.

Atac cu rachete asupra unei inchisori americane din sudul Irakului

6 civili irakieni au fost raniti de tirul unor rachete indreptate impotriva unei inchisori americane de la Camp Bucca, in apropiere de portul Basra, din sudul Irakului. Anuntul a fost facut de oficialitati ale armatei americane din Irak.

Sankt Petersburg: Aeroflot achizitioneaza 22 de avioane Boeing

Compania ruseasca Aeroflot a semnat la forumul economic international de la Sankt Petersburg un acord cu compania americana Boeing pentru cumpararea a 22 de avioane de marime medie. Afacerea valoreaza miliarde de dolari si avioanele de productie americana vor fi livrate incepind din 2014.

Liderul PLD Gheorghe Flutur pledeaza pentru amendarea urgenta a Constitutiei

Preşedintele executiv al PLD, Gheorghe Flutur a declarat că este necesară modificarea cât mai rapidă a Constituţiei. Flutur a imputat constitutiei faptul ca nu reglementeaza raportul dintre Preşedinţie şi Guvern, dintre Preşedinţie şi Parlament. „Preşedintele poate fi suspendat de Parlament şi demis prin referendum, Guvernul poate fi demis de Parlament, dar Parlamentul nu răspunde în faţa nimănui”, a apreciat liderul PLD.

ICCJ mentine in arest preventiv pe cei 2 cetateni straini acuzati de terorism in SUA

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut, sâmbătă, decizia de arestare provizorie în vederea extrădării către Statele Unite ale Americii a celor doi cetăţeni străini daţi în urmărire internaţională pentru terorism. Arestati joi de autoritatile romane, cetăţeanul palestinian Tareq Mousa si cetăţeanul chilian Luis Felipe Moreno sint acuzati in Statele Unite de asociere în vederea furnizării de resurse unei organizaţii teroriste, spălare de bani, asociere în vederea obţinerii şi folosirii de rachete antiaeriene.

Bucuresti: "Marsul Diversitatii" versus "Marsul Normalitatii"

Simbata dupa-amiaza la Bucuresti a avut loc "Marşul Diversităţii", organizat de comunitatea minorităţilor sexuale. Actiunea s-a desfasurat la câteva ore după un marş de protest organizat de Forumul Creştin Noua Dreaptă si intitulat "Marşul normalităţii".

Ştirea zilei

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela a declarat, sâmbătă, la şedinţa reunită a Consiliului de Coordonare şi Consiliului Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş, că preşedintele Traian Băsescu incită la răzbunare şi război politic intern, transmite agentia MEDIAFAX. Preşedintele UDMR a mai declarat că trebuie oferite soluţii bune la adevăratele probleme ale poporului, pentru că altfel cetăţenii vor fi transformaţi în "pradă a falşilor profeţi şi a unor virtuali dictatori demagogi".

Donatie americana pentru granicerii moldoveni

Granicerii moldoveni au primit o donatie de masini, lanterne si binocluri pentru vedere de noapte, in valoare de peste jumatate de milion de dolari, din partea Departamentului de Stat al SUA. Donatia a fost făcut cu ocazia celei de-a 15-ea aniversari a Serviciul de Graniceri al R.Moldova. Cheile a zece autovehicule noi au fost înmanate granicerilor de Ambasadorul SUA in Moldova, Michael Kirby. "Scopul gestului este de a sustine si eficientiza activitatea de protejare a hotarelor Republicii Moldovei de catre granicerii moldoveni", a spus ambasadorul.

Convorbiri Robert Kociarian - Ilham Aliyev la Sankt Petersburg

Presedinţii Armeniei Robert Kociarian si Azerbaijanului Ilham Aliyev se intilnesc diseară la St. Petersburg. Cei doi sefi de stat, care participă la forumul economic si la summitul informal al Comunitătii Statelor Independente, vor încerca să avanseze procesul de pace legat de regiunea Nagorno-Karabah, revendicată de ambele tări.

Forum economic international de la Sankt Petersburg

Peste 6000 de politicieni si manageri se întrunesc la Sankt Petersburg la cel de-al 11 forum economic international. Presedintele rus Vladimir Putin urmează să poarte discutii informale cu circa 100 de manageri de companii internationale. Oficialitati occidentale avertizează Rusia că ar putea rata investitii străine, dacă inregiztreaza regrese în promovarea reformelor democratice.

Pe de alta parte, grupul de opozitie “Cealaltă Rusie” organizeaza tot la St. Petersburg un mars de dezacord. Un lider al opoziţiei Garry Kasparov se asteaptă la provocări din partea politiei si miscărilor de tineret pro-Kremlin. În luna aprilie, politia a împrăstiat violent o demonstratie similară în St. Petersburg.

Ştirea zilei

Comisia Europeana a cerut tarilor UE acuzate in raportul Consiliului Europei redactat de elvetianul Dick Marty ca ar fi permis existenta unor inchisori secrete CIA pe teritoriile lor sa investigheze cazurile cit mai curind posibil. Raportul Marty arata, ca intre 2003 si 2005 in baza dovezilor adunate, in Romania si Polonia ar fi existat aceste centre de detentie, si raportul ii numeste pe fostul presedinte Ion Iliescu, pe consilierul sau pe probleme de securitate nationala Ioan Talpes, pe fostul ministru ala apararii Ioan Mircea Pascu, pe actualul presedinte Traian Basescu si pe fostul sau consilier Sergiu Medar.

In Polonia este nominalizat fostul presedintele Aleksandr Kwashnievski , fostul ministru al apararii si fostul consilier pe probleme de securitate nationale care sr fi stiut si ar fi autorizat aceste activitati. Raportul acuza Germania si Italia ca ar fi obstructionat investigatiile.

Imediat dupa decizia Consiliului Europei Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti si cel al apararii au respins rezultatele raportului. Si Polonia a negat rezultatele raportului.

Chisinau: ambasada americana deplinge inechitatea inregistrata in campania electorala

Intr-un comunicat de presa primit la redactie, ambasada SUA in Republica Moldova felicita poporul Moldovei pentru participarea la alegerile locale din 3 iunie. Campania si procedura de votare, în general, a permis cetatenilor sa primeasca suficienta informatie pentru a face o alegere informata – se scrie in comunicat.

Noi totusi ramânem îngrijorati de plângerile larg raspândite si, dupa cum se pare, întemeiate, privitoare la intimidarile candidatilor, accesul si reflectarea inegala a partidelor în mass media, utilizarea improprie a resurselor administrative, rapoartele privind agitatia ilegala în apropierea sectiilor de votare, favoritismul din partea guvernului pentru candidatii partidului de guvernamânt si iregularitatile în listele de alegatori.

De asemenea suntem îngrijorati – se mai spune in comunicat - de unele prevederi ale Codului Electoral, care sunt neclare si de ceea greu de implementat. Turul doi al alegerilor din 17 iunie este o oportunitate pentru Moldova atât pentru ca sa-si reafirme practicile de succes din 3 iunie, cât si sa corecteze orice deficiente. Noi asteptam cu nerabdare raportul final al ODIHR privitor la campania electorala si ziua alegerilor – se arata in finalul comunicatului ambasadei americane la Chisinau.

Ştirea zilei

Secretarul general NATO Jaap de Hoop Scheffer a declarat la Bruxelles ca propunerea avansata de Rusia pentru amplasarea unui radar din cadrul sistemului defensiv american anti racheta in Azerbaijan nu ar putea sa fie o masura eficienta, fiind amplasat mult prea aproape de "statele certate cu ordinea internationala".

Ministrul azer de externe a anuntat disponibilitatea autoritatilor de la Baku de a avea negocieri pe aceasta tema cu Rusia si Statele Unite.

Heiligendamm: lipsa unui consens asupra statutului provinciei Kosovo

Liderii tarilor din G8 nu au facut progrese in a accepta o propunere venita din partea presedintelui Frantei Nicolas Sarkozy in legatura cu situatia statutului provinciei Kosovo din Serbia. Sarkozy propusese un ragaz de 6 luni in a decide independenta supervizata international a provinciei.

Ca raspuns premierul provinciei Agim Ceku a facut un apel cerind sa adopte planul Matisaari. In caz contrar, a avertizat premierul kosovar, provincia ar putea sa isi urmeze “propria cale”.

Liderii G8 cer sustarea programului iranian de imbogatire a uraniului

Liderii din grupul G8 au anuntat ca vor sprijini noi masuri impotriva Iranului daca autoritatile de la Teheran nu vor respecta cererile Natiunilor Unite si nu vor sista programul de imbogatire a uraniului. Intr-o declaratie data publicitatii la finalul summitului de la Heiligendamm, liderii G8 depling atitudinea Iranului. Anterior ei au cazut de acord asupra unui program in valoare de 60 de miliarde de dolari pentru combaterea SIDEI si a altor maladii in Africa.

PPCD contesta rezultatele alegerilor locale din Chisinau

Partidul Popular Crestin Democrat din Republica Moldova a depus o sesizare la Consiliul electoral de circumscriptie al municipiului Chisinau, prin care contesta rezultatele electorale ale alegerilor din 3 iunie 2007 si cere anularea rezultatelor acestora, atat pentru functia de Primar general al capitalei, cat si pentru functiile de consilieri municipali.

Moartea actorului Adrian Pintea

Actorul Adrian Pintea a incetat din viata la spitalul Fundeni din Bucuresti. A fost unul dintre cei mai interesanti si originali artisti ai teatrului si cinematografului romanesc. Adrian Pintea avea 53 de ani.

Ştirea zilei

Presedintele Traian Basescu a declarat dupa consultarile cu partidele parlamentare ca este ingrijorat de activitatea Guvernului. Seful statului s-a referit la problemele din agricultura, sanatate si la absorbtia fondurilor europene. Presedintele Basescu a spus ca va cere PNL sa accepte publicarea stenogramei discutiilor pe care le-a avut cu delegatia liberala. Reactia vine dupa ce surse din PNL declarasera ca la consultari, presedintele ar fi spus ca "nu se lasa pana nu darama guvernul".

Doi traficanti de arme ai unei organizatii teroriste columbiene arestati in Romania

La o conferinta de presa desfasurata la Procuratura Southern District din New York a fost anuntata arestarea a trei persoane acuzate de conspiratie in vederea vanzarii de arme in valoare de cateva milioane de dolari unei organizatii teroriste columbiene. Doi dintre suspecti au fost arestati in Romania – anunta un comunicat de presa al ambasadei americane la Bucuresti.

Ambasadorul Statelor Unite in Romania, Nicholas Taubman a declarat: „Acesta este un exemplu extrem de important al cooperarii extraordinare dintre autoritatile politienesti din Romania si Statele Unite. Suntem recunoscatori Politiei de Frontiera, Procuraturii si Ministerului Justitiei din Romania pentru sprijinul acordat in vederea arestarii acestor suspecti periculosi” – se arata in comunicatul ambasadei americane in Romania.

Jaap de Hoop Scheffer: apel la limitarea victimelor civile in Afganistan

Secretarul general NATO Jaap de Hoop Scheffer a cerut tarilor care fac parte din coalitia din Afganistan sa ia masuri pentru a limita victimele din rindul populatiei civile. El a cerut ministrilor apararii din tarile coalitiei sa investigheze fara intirziere relatarile despre victimele civile cauzate in timpul operatiunilor militare din Afganistan.

Presedintele american George Bush la Varsovia

Presedintele american George Bush a sosit in Polonia unde are prevazute convorbiri cu presedintele Lech Kacinsky. Se asteapta ca discutiile sa se focalizeze pe planurile americane de instalarea in Polonia a unor instalatii din scutul anti racheta american. Rusia se opune acestor planuri si a propus Statelor unite sa amplasaze un radar din acest sistem in Azerbaijan.

"Cealalta Rusie" organizeaza simbata o demonstratie la Sankt Petersburg

Gruparea de opozitie “Cealalta Rusie” va organiza simbata un mars la Sankt Petersburg, mars ce coincide cu desfasurarea unui forum international pe probleme economice, organizat de Kremlin. Liderul opozitiei Garry Kasparov a declarat ca autoritatile locale au aprobat desfasurarea marsului, dar si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu posibile provocari din partea politiei sau a gruparilor de tineret pro-Kremlin. In aprilie, un mars similar la Sankt Petersburg s-a soldat cu violente.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG