Linkuri accesibilitate

Ştiri

Bucharest: CNSAS to verify the past of candidates for Patriarch Crozier

CNSAS, the body entrusted with the archives of the Communist political police Securitate, confirmed on August 7 that it would search for possible files under the names of some 20 high-ranked priests susceptible to be elected the Patriarch of the Romanian Ortodox Church.

The Romanian Civic Forum (RCF) had earlier demanded CNSAS to verify if any of the candidates for the Romanian Patriarch had colaborated with the Communist secret police. "Those who made deals with the Devil must step back and quit. We believe that media pressure may determine them to withdraw from the race", said RCF president Adrian Iurascu.

Ştirea zilei

Reţeaua MIX FM a încetat să retransmită programele Europei Libere. Emisiunile pot fi însă ascultate pe următoarele frecvenţe de unde scurte: "MOLDOVA LA ORA ŞAPTE" (a.m.) pe lungimea de undă de 7235 khz; "EUROPA LIBERĂ ÎN DIRECT" (6 p.m.) pe frecvenţa de 15380 khz; "MOLDOVA LA ORA ŞAPTE" (p.m.) pe lungimea de undă 11985 khz.

Separatişii reţin ilegal la Cocieri un camion cu numere de înmatriculare moldoveneşti

Agenţia Moldpres relatează că autorităţile transnistrene au reţinut ilegal un camion cu numere de înmatriculare moldoveneşti care se îndrepta spre Corjova, raionul Dubăsari. Incidentul s-a petrecut sîmbătă, la punctul de control al forţelor de pacificare din apropierea satului Cocieri.

Potrivit Moldpres, miliţienii transnistreni au spus că autovehicolul ar fi intrat în mod ilegal pe teritoriul controlat de ei.

Madrid: cutremur de 5,1 grade pe scara Richter

Un cutremur de 5.1 grade pe scara Richter s-a produs duminică dimineaţă în Spania, fiind resimţit la Madrid şi pe coastele maritime de est şi sud. Epicentrul s-a aflat în apropierea localităţii Ciudad Real, la 160 de kilometri de capitală.

Ştirea zilei

Sute de suporteri ai Iuliei Timoşenco pichetează sediul Comisiei Electorale Centrale de la Kiev, care a refuzat sâmbătă înregistrarea candidaţilor Blocului Timoşenco pentru alegerile parlamentare anticipate de la 30 septembrie.

Iulia Timoşenco a calificat drept ilegală decizia Comisiei şi a spus că nu va recunoaşte rezultatele unor alegeri la care nu poate participa una din forţele politice principale din Ucraina.

Dovadă în arhivele Stasi că grănicierii aveau ordin să ucidă cu foc de armă pe oricine încerca să fugă din ţară

Istoricii din oraşul german Magdeburg au găsit în arhivele fostei poliţii comuniste dovada faptului că în Germania de Est grănicierii aveau ordin să ucidă cu foc de armă pe oricine încerca să fugă din ţară. Documentul, datat 1 octombrie 1973, ordona soldaţilor să deschidă focul la orice tentativă de trecere a graniţei, chiar şi atunci când ţintele erau copii sau femei.

Şapte ani de la scufundarea în Marea Barents a submarinului Kursk

În Federaţia Rusă sunt ţinute slujbe de pomenire pentru echipajul submarinului Kursk, scufundat în urmă cu şapte ani în Marea Barents. Memoria celor 118 marinari ruşi a fost cinstită astăzi la Moscova şi Sankt Peterburg, dar şi de flotele ruseşti de nord, din Marea Neagră, din Marea Baltică şi din Pacific.

Vladimir Putin vizitează o nouă staţie radar la nord de Sankt Petersburg

Presedintele Vladimir Putin a declarat ca Rusia îsi va moderniza programul sau de aparare antiaeriana. Efectuând o vizita la o noua statia radar la nord de Sankt Petersburg, Putin a spus ca aceasta este prima etapa dintr-un program amplu. Statia poate monitoriza un teritoriu cuprins între Polul Nord si Africa. Rusia îsi vede planurile de modernizare a sistemului de aparare antiaeriana ca replica la intentiile Statelor Unite de a construi în Europa un sistem de interceptare a rachetelor.

Pervez Musharraf participă la sesiunea unei adunări tribale afgano-pakistaneze

Presedintele Pakistanului Pervez Musharraf a declarat că Pakistanul si Afganistanul se confruntă cu “o forma deosebit de neagra” a extremismului, în timp ce restul lumii se avânta spre dezvoltare economica. Musharraf a facut declaratia într-o luare de cuvânt la sesiunea finala a unei adunari tribale afgano-pakistaneze, dupa ce a purtat la Kabul convorbiri cu presedintele afgan Hamid Karzai.

Circa sapte sute de sefi de triburi din ambele tari au cautat timp de trei zile la Kabul solutii pentru prevenirea infiltrarii de militanti în zona frontierei comune si cai de coopere în combaterea militantilor talibani si Al-Qaida.

Liderii albanezi de la Priştina se arată intransigenţi în privinţa independenţei provinciei

Liderii etnicilor albanezi din Kosovo au declarat ca independeta provinciei lor nu este negociabila, dar au acceptat sa conlucreze cu diplomatii care cauta o solutie convenabila Serbiei pentru viitorul regiunii.

Emisari ai Statelor Unite, Rusiei si Uniunii Europene au a sosit la Pristina de la Belgrad, unde a avut convorbiri cu liderii Serbiei. Presedintele sârb Boris Tadici a reafirmat opozitia tarii sale fata de independenta ceruta de kosovari. Noua misiune diplomatica internationala are ca baza asa-numitul plan Ahtisaari, care prevede pentru provincia Kosovo o forma de independenta sub supravegherea Uniunii Europene.

Convorbiri George Bush - Nicolas Sarkozy la Kennebunkport

Presedintele american George Bush s-a întâlnit cu presedintele Franţei Nicolas Sarkozy la resedinta sa de pe malul Oceanului Atlantic în statul Maine. Întrevederea informala de ieri este privita ca un semnal de schimbare a relatiilor reci dintre administratia Bush si predecesorul lui Sarkozy, Jacques Chirac.

Moscova califică acuzaţiile guvernului de la Tbilisi o diversiune

Un înalt oficial rus a declarat ca acuzatiile Georgiei precum ca o bomba ruseasca ar fi cazut pe teritoriul sau, nu sunt altceva decât “o reprezentatie teatrala menita sa împiedice desfasurarea unei reuniuni” cu privire la regiunea separatista Osetia de Sud.

Potrivit autoritatilor georgiene, bomba, care nu a explodat, ar fi fost aruncata de un bombardier rusesc care a violat luni spatiul aerian georgian. Incidentul s-a produs în preajma frontierei cu Osetia de Sud, care doreste sa se alipeasca la Rusia. Oficiali rusi au negat prezenta vreunui avion militar în zona.

Ştirea zilei

Reţeaua MIX FM a încetat să retransmită programele Europei Libere. Emisiunile pot fi însă ascultate pe următoarele frecvenţe de unde scurte: "MOLDOVA LA ORA ŞAPTE" (a.m.) pe lungimea de undă de 7235 khz; "EUROPA LIBERĂ ÎN DIRECT" (6 p.m.) pe frecvenţa de 15380 khz; "MOLDOVA LA ORA ŞAPTE" (p.m.) pe lungimea de undă 11985 khz.

Kennebunkport - convorbiri inoficiale între preşedinţii George Bush şi Nicolas Sarkozy

Într-o staţiune maritimă de pe coasta de est a Statelor Unite s-a desfăşurat prima întâlnire dintre preşedintele american George Bush şi noul preşedinte al Franţei Nicolas Sarkozy. Împreună cu familia sa, iderul francez îşi petrece în Statele Unite.

Sub preşedinţia lui Jacques Chirac, relaţiile franco-americane au fost tensionate din cauza opoziţiei Parisului faţă de războiul din Irak. Nicolas Sarkozy a fost criticat de presa franceză pentru că a ales să petreacă prima sa vacanţă prezidenţială tocmai în Statele Unite.

Ştirea zilei

Viitorul provinciei Kosovo a fost dezbătut la Priştina de liderii etnicilor albanezi şi emisarii Statelor Unite, Rusiei şi Uniunii Europene. Aşa-numita „troică diplomatică” a sosit la Priştina de la Belgrad, unde a avut convorbiri cu liderii Serbiei.

Preşedintele sârb Boris Tadici a reafirmat opoziţia ţării sale faţă de independenţa cerută de kosovari.

Noua misiune diplomatică internaţională are ca bază aşa-numitul plan Ahtisaari, care prevede pentru provincia Kosovo o formă de independenţă sub supravegherea Uniunii Europene.

Kiev: CEC refuză să înregistreze candidaţii Blocului Timoşenco

Comisia Electorală Centrală a Ucrainei a refuzat să înregistreze candidaţii blocului condus de Iulia Timoşenco pentru alegerile parlamentare anticipate de la 30 septembrie. Iulia Timoşenco a spus că refuzul este ilegal şi că unii membri ai Comisiei Electorale sunt nişte marionete în mâinile premierului Victor Ianucovici.

Alegerile anticipate din septembrie au fost convocate după luni întregi de negocieri tensionate între principalii lideri de la Kiev, preşedintele pro-occidental Victor Iuşcenco şi premierul pro-rus Victor Ianucovici.

Havana: eliberarea după 13 ani de detenţie a unui disident cubanez

Autoritatile cubaneze au eliberat un detinut politic. O organizaţie cubaneză pentru Drepturile Omului a declarat ca Francisco Chaviano, de 54 de ani, a fost eliberat ieri, dupa ce a stat în închisoare 13 ani din cei 15 la care a fost condamnat. Chaviano a fost arestat în în 1994, pentru divulgarea unor secrete de stat, acuzatie pe care disidentul o respinge.

Diplomaţi sud-coreenia poartă negocieri cu talibanii afgani în vederea eliberării ostatecilor

În Afganistan, reprezentanţi ai talibanilor au anunţat că negocierile cu diplomaţii sud-coreeni merg bine şi că se aşteaptă la o înţelegere care să permită eliberarea celor 21 de ostateci sud-coreeni.

Talibanii, care au ucis în săptămânile trecute doi dintre ostateci, cer în continuare guvernului afgan să elibereze prizonieri din rândul radicalilor islamişti, în schimbul eliberării ostatecilor. Până acum, guvernul de la Kabul a respins această revendicare.

Ministrul iranian de externe: nesiguranţa din Irak este rezultatul politicii Statelor Unite

Iranul a acuzat Statele Unite că sunt principala cauză de instabilitate în Irakul învecinat. Ministrul iranian de externe Mohammad Ali Hosseini a spus că haosul şi nesiguranţa din Irak sunt rezultatul politicilor greşite ale americanilor.

Vineri, preşedintele Statelor Unite George Bush a avertizat guvernul de la Bagdad să nu se apropie prea mult de Iran – o aluzie la vizita făcută de premierul irakian Nuri al Maliki la Teheran, săptămâna aceasta.

Premierul Canadei anunţă că ţara sa va construi o bază militară şi un port în zona arctică

Premierul Canadei a anunţat că ţara sa va construi o bază militară şi un port în zona arctică, iar Danemarca a informat că va trimite la Polul Nord o expediţie ştiinţifică. Ambele anunţuri vin la scurt timp după ce exploratorii ruşi au înfipt steagul ţării lor pe fundul Oceanului Îngheţat, sub Polul Nord. Gestul lor a fost interpretat ca o tentativă a spori dominaţia Rusiei în zona arctică.

În conformitate cu legislatia internationala, nici o tara din jurul Oceanului arctic, fie Russia, Statele Unite, Canada, Norvegia, sau Danemarca nu poate declara ca-i apartin Polul Nord sau Oceanul Înghetat.

Fisură în scutul termic al navetei spatiale Endeavour

Agentia spatiala americana –NASA – a anunţat că scutul termic al navetei spatiale Endeavour ar fi avariat. Oficialii spun ca o fisura de 19 centimetri patrati ar fi apărut pe fuselajul aparatului, scurt timp dupa ce Endeavour s-a cuplat la Statia Spatiala Internationala.

În timp ce expertii NASA cauta solutii pentru a repara fisura, membrii echipajului american se pregătesc pentru prima lor ieşire în spaţiul cosmic. La începutul misiunii lor de două săptămâni, ei urmau să monteze o construcţie cubică pe pereţii exteriori ai staţiei orbitale.

Experţii serviciului sanitar rus au inspectat opt din cele 31 de întreprinderi vinicole propuse să reia exporturile spre Rusia

Experţii serviciului sanitar rus sosiţi la opt august la Chişinău au inspectat opt din cele 31 de întreprinderi vinicole propuse să reia exporturile spre Rusia. Basa Press îl citează pe directorul agenţiei Moldova Vin, Valeriu Mironescu, cu declaraţia că ruşii ar putea vizita până la 13 august, când li se încheie misiunea, toate cele 31 de întreprinderi. Basa Press adaugă că până acum 11 producători moldoveni au primit permisiunea de a exporta alcool spre Rusia.

Ştirea zilei

Şase ţări est-europene s-au declarat dezamăgite de condiţiile propuse de Statele Unite pentru a le scuti de vize. Criticile sunt exprimate într-o declaraţie comună a ambasadelor din Washington ale Cehiei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României şi Slovaciei.

Potrivit unei noi legi semnată de preşedintele Bush, 13 aliaţi ai Americii, inclusiv est-europenii vor fi scutiţi de vize atunci în când procentul cererilor de viză respinse va scădea sub zece la sută.

Deocamdată, dintre noii membrii ai Uniunii Europene ar îndeplinesc aceste condiţii numai Cehia şi Estonia.

În Polonia şi România, procentul de cereri de viză respinse este de peste 25 la sută.

Patriarhia Română depune la CNSAS o plângere împotriva lui Mircea Dinescu

Patriarhia Română a depus la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii o plângere împotriva membrului CNSAS Mircea Dinescu. Preoţii susţin că Dinescu şi-a depăşit atribuţiile scriind într-un articol de ziar că Înalt Prea Sfinţitul Antonie Plămădeală ar fi fost colonel de securitate şi i-ar fi cerut lui Nicolae Ceauşescu să-l facă general.

Mediafax informează că Mircea Dinescu a primit ştirea plângerii împotriva lui „cu detaşare”.

Amendarea firmei Smithfield la ale cărei ferme a fost semnalată pesta porcină

Autoritatea sanitar-veterinară a amendat cu 160 de mii de lei firma americană Smithfield, la ale cărei ferme din judeţul Timiş a fost semnalată pesta porcină. De asemenea, 11 din cele 33 de ferme ale companiei vor fi închise pentru că operează fără autorizaţie.

La cele două ferme din Timiş unde au apărut zilele trecute focare de pestă porcină vor fi sacrificate aproape 40.000 de animale.

Smithfield este unul din cei mai mari producători de carne din lume. Din 2004, compania a investit în România 200 de milioane de dolari, şi are de gând să investească alte 850 de milioane, în următorii zece ani.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG