Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

In discursul în fata Adunarii Generala ONU, presedintele Bush a legat problemele respectarii drepturilor omului de progresul economic.

"Orice natiune civilizata are obligatia sa ii sprijine pe cei care sufera sub dictaturi. In Belarus, Coreea de Nord, Siria, Iran, regimuri brutale refuza cetatenilor lor drepturile fundamentale consacrate in Declaratia Universala a drepturilor omului", a spus preşedintele american.

In ceea ce priveste situatia din Myanmar, Bush a cerut impunerea de noi sanctiuni impotriva autoritatilor militare.

George Bush a vorbit si despre nevoia de a se eradica analfabetismul, de a sustine dreptul la educatie in lumea intreaga si de a combate saracia si foametea. Presedintele american a cerut reforma consiliului pentru drepturile omului al ONU.

Tot astazi, se va adresa Adunarii Generale ONU si presedintele Iranului Mahmud Ahmadinejad.

Zeci de mii de persoane participă la un mars de protest la Rangun

Zeci de mii de persoane au participat la un mars de protest la Rangun. Protestele au fost conduse de calugari budisti. Protestatarii au anuntat ca vor participa zilnic la astfel de proteste impotriva regimului militar din tara. Forte de politie au fost desfasurate in oras, dar nu au intervenit pina acum impotriva manifestantilor pasnici.

Condolezza Rice cere UE să susţină ideea independenţei provinciei Kosovo

Secretarul de stat american Condolezza Rice a declarat, intr-un interviu cu agentia Reuter, ca Statele Unite au cerut Uniunii Europene sa sprijine independenta provinciei Kosovo. In opinia sa, numai prin recunoasterea independentei acestei regiuni s-ar putea stabiliza situatia din Balcani. Vineri la New York sint programate convorbiri directe intre reprezentatii Pristinei si ai Belgradului pe acest subiect. Convorbirile sint mediate de Statele Unite, Rusia si Uniunea Europeana.

Parlamentul spaniiol dispune dislocarea în Afganistan a 52 de instructori militari

Parlamentul spaniol a votat in favoare creşterii efectivelor militare spaniole din Afganistan, la o zi dupa ce 2 militari spanioli au fost omoriti in explozia unei mine in sudul Afganistanului. Spania are 700 de militari in aceasta misiune. Potrivit votului din parlamentul de la Madrid, 52 de instructori militari se vor alatura acestui contingent.

Dieta niponă îl alege în funcţia de premier pe Yasuo Fakuda

Camera inferioara a parlamentului nipon l-a ales pe Yasuo Fakuda in functia de premier. Fakuda isi va anunta în curînd cabinetul.

Moţiunea de cenzură a PSD va fi supusă la vot miercurea viitoare

Birourile permanente ale celor doua camere ale Parlamentului au decis ca textul motiunii de cenzura depuse de PSD sa fie citit joi dimineata in sedinta comuna, iar dezbaterea si votul propriu-zis sa aiba loc miercurea viitoare. Guvernul Tariceanu va cadea daca motiunea va obtine voturile a 235 din totalul de 469 de parlamentari.

Camera Deputatilor a respinge cererea de reexaminare a Legii privind salarizarea diplomatilor

Camera Deputatilor a respins cererea presedintelui Basescu de reexaminare a Legii privind salarizarea diplomatilor ceea ce inseamna ca legea se va intoarce la Presedintie pentru promulgare.

Schimb de replici tăioase între preşedintele Băsescu şi ministrul Chiuariu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că prin atitudinea faţă de ancheta DNA, ministrul Justiţiei Tudor Chiuariu ar fi trebuit să ceară trimiterea dosarului în instanţă şi nu să-şi demonstreze nevinovăţia la TV. Băsescu a spus că îl uimeşte modul în care ministrul Justiţiei Tudor Chiuariu înţelege relaţia cu instituţiile pentru care este responsabil.

La rindul sau, ministrul Justiţiei Tudor Chiuariu a spus că se fac cereri abuzive de interceptare a telefoanelor rudelor demnitarilor liberali, campanie declanşată după ce el a cerut revocarea procurorului Doru Ţuluş. Ministrul Justitiei a spus si ca legislatia privind numirea magistratilor ar trebui modificata, astfel incat acestia sa fie numiti de Consiliul Suprem al Magistraturii, la propunerea ministrului Justitiei, si nu de catre seful statului cum se intampla in acest moment.

Freedom House respinge acuzatiile aduse de ministrul Justitiei Tudor Chiuariu

Freedom House Romania a respins acuzatiile aduse de ministrul Justitiei Tudor Chiuariu care declara in urma cu doua zile ca licitatia prin care ONG-ul a castigat contractul pentru realizarea auditului intern privind impactul strategiei anticoruptie pe perioada 2001-2004 a fost trucata.

"Pentru a pune capat acuzatiilor, Freedom House Romania pune la dispozitia presei documentul care dovedeste ca principala acuzatie a ministrului, aceea ca Freedom House a depus oferta inainte de a primi invitatia de participare la cererea de oferta, este falsa", se arata intr-un comunicat al organizatiei, postat pe site-ul hotnews.ro

Depunerea la BEC a listei candidaţilor liberali la alegerile europarlamentare

O delegaţie liberală compusă din Crin Antonescu, Renate Weber, George Scutaru şi Dan Motreanu a depus astazi la Biroul Electoral Central, lista candidaţilor PNL la alegerile pentru Parlamentului European.

Întrevedere a preşedintelui Voronin cu Michael Glos, ministrul federal al Economiei din Germania

Autoritatile din Republica Moldova sustin realizarea optiunii de integrare europeana prin modernizarea interna, social-economica a tarii si atingerea standardelor UE in diverse domenii, a declarat presedintele Vladimir Voronin in cadrul unei intrevederi cu Michael Glos, ministrul federal al Economiei si Tehnologiei al Germaniei.

Potrivit unui comunicat de presa al presidintiei de la Chisinau, Voronin a vorbit despre interesul partii moldovenesti pentru valorificarea avantajelor pe care le prezinta amplasarea geografica a Republicii Moldova, aflata in vecinatatea UE si CSI.

Viceministrul de Externe al Ucrainei la Chişinău

Ucraina va sprijini Republica Moldova in reluarea procesului de negocieri in format "5+2" si solutionarea conflictului transnistrean. Declaratiile au fost facute de catre Andrei Veselovski, viceministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, in cadrul unor intruniri cu autoritatile de la Chisinau.

Peste 1800 de numere transnistrene ale maşinilor aflate în posesia cetăţenilor din dreapta Nistrului au fost retrase dn circulaţie

Peste 1800 de numere transnistrene ale masinilor aflate in posesia cetatenilor din dreapta Nistrului au fost retrase de agentii de circulatie. Potrivit politiei, pe teritoriul Moldovei vor fi admise masini cu numere de inmatriculare transnistrene doar in cazul in care proprietarul automobilului va avea viza de resedinta in stanga Nistrului.

Prăbuşirea unui avion Cesna pe muntele Cosoru

Un avion Cesna s-a prabusit in jurul orei 15:30 pe Varful Milescu al Muntelui Cosoru din judetul Vilcea. Potrivit unor relatări de televiziune, in avion s-au aflat 3 persoane, cetateni austrieci.

Ştirea zilei

Preşedintele Traian Băsescu a cerut guvernului român simplificarea la maximum a procedurii de acordare a cetăţeniei române moldovenilor, indiferent de etnia lor. Vorbind la Bucureşti, după o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, preşedintele Băsescu a spus că România datorează moldovenilor simplificarea obţinerii cetăţeniei din raţiuni istorice şi politice. Preşedintele român a adăugat că o asemenea liberalizare ar putea ajuta la acoperirea deficitului de forţă de muncă din România şi din Uniunea Europeană.

Sondaj Expert Group: 54% din moldoveni nemulţumiţi de politica guvernului

Peste 54 la suta dintre moldoveni considera ca politicile promovate de stat nu le reflecta interesele si asteptarile, arată rezultatele sondajului de opinie "Republica Moldova 2007: Starea tarii si a oamenilor", dat luni publicităţii de Centrul Analitic Independent "Expert Grup".

Aproximativ 73 la sută dintre participanţii la sondaj au declarat că veniturile lor au scăzut comparativ cu anul precedent. La întrebarea adresată tinerilor dacă ar dori ca în viitor copiii lor să locuiască în Republica Moldova, 53 la sută au răspuns nu.

Autorităţile de la Kiev acuză exportatorii de struguri moldoveni că au tratat cu anhidridă strugurii livraţi în Ucraina

Autorităţile ucrainene acuză exportatorii de struguri moldoveni că au tratat cu anhidridă strugurii livraţi fabricilor din Ucraina, încălcând un acord moldo-ucrainean care reglementează aceste tranzacţii. Potrivit agenţiei Flux, partea ucraineană afirmă că anhidrida ar fi un conservant nociv. Reprezentanţii Agenţiei „Moldova-Vin” spun însă că tratarea strugurilor cu anhidridă este o procedură permisă şi nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Din cauza crizei exporturilor de vin în Rusia, anul acesta, Republica Moldova exportă pentru prima dată în cantităţi mari struguri tehnici.

Chişinău: credit al Băncii Mondiale pentru diminuarea consecinţelor secetei

Banca Mondiala va acorda Guvernului de la Chisinau un credit de 10 milioane de dolari pentru diminuarea consecintelor sectei. Premierul Vasile Tarlev a spus dupa o întrevedere cu directorul regional al băncii, Paul Bermingham ca imprumutul va fi folosit mai ales pentru cumpărarea seminţelor destinate fermierilor afectaţi de secetă.

Ştirea zilei

Secretarul de Stat american Condoleezza Rice face apel la ţările Uniunii Europene să se alăture Statelor Unite pentru a sprijini independenţa provinciei Kosovo faţă de Serbia. Într-un interviu pentru Reuters, Rice a spus că numai independenţa provinciei ar putea aduce stabilitate în Balcani. Negociatorii sârbi şi cei kosovari urmează să înceapă vinerea aceasta la New York negocieri directe pe tema viitorului provinciei Kosovo, în prezenţa mediatorilor din partea Statelor Unite, Uniunii Europene şi Rusiei.

Detalii despre componenţa noului guvern rus

Agenţiile ruse de ştiri relatează că preşedintele Vladimir Putin a numit componenţa noului guvern. Serghei Ivanov şi Dmitry Medvedev, cei doi prim-vicepremieri de la Moscova consideraţi drept viitori candidaţi principali la preşedinţia Rusiei şi-au păstrat posturile în noul executiv, condus de Viktor Zubkov. Şi-a menţinut postul şi ministrul Finanţelor, Aleksei Kudrin, care a fost avansat şi el ca prim-vicepremier.

Mikhail Saakashvili conferă la Tbilisi cu speakerii din opt ţări nordice

Preşedintele georgian Mikheil Saakashvili a obţinut suportul pentru aderarea Georgiei la NATO din partea a opt ţări nordice, inclusiv statele baltice. Saakaşvili a purtat discuţii pe această temă la Tbilisi cu preşedinţii parlamentelor din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia, Estonia, Letonia şi Lituania.

Preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad ţine o cuvîntare la Columbia University din New York

Vorbind la Columbia University din New York, preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad s-a apărat în faţa celor care-l acuză de negarea Holocaustului, violarea drepturilor omului şi sprijinirea terorismului. Prezentându-l pe Ahmadinejad auditoriului, preşedintele Universităţii, Lee Bollinger a spus că liderul iranian prezintă toate semnele “unui dictator mărunt şi crud”, iar negarea Holocaustului a fost “ori insolent provocatoare, ori lipsită de bună creştere”.

Preşedintele Ahmadinejad a spus la rândul său că felul în care a fost prezentat este insultător.

New York: încheierea conferinţei ONU consacrate schimbărilor climaterice

Secretarul General ONU, Ban Ki-moon a declarat că liderii din lumea întreagă şi-au luat un “angajament politic major” în vederea înlocuirii Protocolului de la Kyoto, care limitează emisiile de gaze de seră, considerate responsabile de încălzirea globală. Ban a făcut declaraţia la finele unei conferinţe la sediul ONU la New York pe tema schimbării climei, la care au participat aproximativ 80 de şefi de state şi guverne. Negocierile pentru înlocuirea Protocolului de la Kyoto, care expiră în 2012, urmează să înceapă în Decembrie.

Statele Unite vor impune noi sancţioni împotriva regimului militar din Mianmar

Statele Unite urmează să impună noi sancţiuni împotriva guvernului militar al Mianmarului, confruntat cu proteste în creştere ale călugărilor budişti. Casa Albă a spus că preşedintele George W. Bush va anunţa sancţiuni împotriva unor membri cheie ai guvernului din Mianmar şi celor care le oferă sprijin financiar în timpul discursului pe care-l va rosti la Adunarea generală ONU. Zeci de mii de oameni s-au alăturat călugărilor budişti din Mianmar pariticipînd la cele mai vehemente proteste din ultimii 20 de ani împotriva generalilor aflaţi la putere.

Islamabad: zeci de arestări în rîndul opoziţiei pakistaneze

Poliţia din Pakistan a arestat zeci de activişti ai opoziţiei care protestau împotriva preşedintelui şi şefului armatei Pervez Musharraf. Arestările au fost operate în faţa Curţii Supreme din Islamabad care examinează contestaţia opoziţiei împotriva noii candidaturi a lui Musharaf. Opoziţia spune că Musharraf nu ar avea dreptul să candideze la preşedinţie din cauză că deţine concomitent şi funcţia de şef al armatei.

Ambasada americană în Pakistan a spus că arestările sunt “extrem de problematice”, iar şefii misiunilor diplomatice ale Uniunii Europene şi-au exprimat îngrijorarea.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG