Linkuri accesibilitate

Ştiri

Mobiasbanca se declară neafectată de criza financiară a băncii Societe Generale

La Chişinău, Mobiasbanca a dat asigurări că nu este afectată decât în măsură minimă de problemele financiare ale grupului Societe Generale, care o controlează. Grupul francez a pierdut aproape cinci miliarde de euro din cauza investiţiilor greşite făcute de un angajat. Într-un comunicat de presă, banca moldoveană spune că incidentul este neplăcut, dar nu afectează funcţionarea Mobiasbanca şi nici strategia ei de a se extinde mai departe în Republica Moldova.

Discursul preşedintelui Voronin în faţa ambasadorilor acreditaţi la Chişinău

Preşedintele Vladimir Voronin a cerut politicienilor moldoveni ca înaintea alegerilor de anul viitor să lase la o parte "simpatiile şi fobiile" de politică externă şi să fie devotaţi cu toţii independenţei Republicii Moldova. Preşedintele a făcut acest apel într-un discurs mai amplu rostit în faţa ambasadorilor acreditaţi la Chişinău. El a mai spus că anul acesta obiectivul principal al ţării este reîntregirea şi că speră ca transnistrenii să fie reprezentaţi în parlamentul rezultat din alegerile din 2009.

Strasbourg: Mihail Saakashvili reafimă dorinţa Georgiei de a adera la NATO

Aflat în vizită la Strasbourg, preşedintele Georgiei Mihail Saakaşvili a afirmat din nou dorinţa ţării sale de a adera la NATO şi a spus că Rusia se va obişnui cu ideea. Saakaşvili a spus că pregătirea Georgiei pentru aderare va dura oricum mulţi ani, iar până atunci Rusia însăşi va avea o altă atitudine faţă de extinderea Alianţei Atlantice.

Belgtrad: Gazprom acţionar majoritar al companiei sîrbe NIS

Concernul rus Gazprom a devenit acţionar majoritar în compania naţională petrolieră a Serbiei, NIS. Printr-un acord semnat vineri la Moscova, ruşii au căpătat de asemnea dreptul de a construi o conductă şi un depozit de gaze în Serbia.

Comisarul european pentru energie: Magistrala de sud nu concurează proiectul Nabucco

Comisia Europeană a negat speculaţiile că recenta înţelegere ruso-bulgară în domeniul gazelor naturale ar fi contrară intereselor Uniunii Europene. Într-un interviu acordat Europei Libere, comisarul european pentru energie Andris Piebalgs a spus că acordul corespunde politicii comunitare şi nu concurează un alt proiect european, fără participare rusă, numit Nabucco.

Ştirea zilei

Statele Unite şi Uniunea Europeană au condamnat atemtatul comis la Beirut, considerîndul o încercare de destabilizarea Libanului. În explozia produsă într-un cartier creştin al Beirutului au fost ucise cel puţin şase persoane, printre care şi un oficial de rang înalt al poliţiei libaneze.

Departamentul de stat de la Washington a numit incidentul „un teribil atac terorist”.

Roma: Giorgio Napolitano poartă consultări pentru soluţionarea crizei guvernamentale

Preşedintele Italiei Giorgio Napolitano a început să discute cu partidele politice căi de soluţionare a crizei de guvern, care s-a declanşat după ce premierul de centru-stânga Romano Prodi a pierdut un vot de încredere în Senatul de la Roma.

Preşedintele italian poate convoca alegeri anticipate sau organiza negocieri pentru formarea unui guvern interimar.

Preşedintele rus Putin elogiază statele UE care au rezerve faţă de secesiunea provinciei Kosovo

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a lăudat ţările din NATO şi Uniunea Europeană care au reţineri faţă de eventuala independenţă a provinciei Kosovo. Vladimir Putin a spus că politicienii europeni care fac opinie separată au o poziţie identică cu a Rusiei şi dau dovadă de curaj politic.

Ţările din Uniunea Europeană care şi-au exprimat rezerve faţă de secesiunea provinciei sârbe Kosovo sunt Grecia, Ciprul, Slovacia, Spania şi România.

Kiev: deputaţii filoruşi blochează lucrările legislativului

La Kiev, parlamentarii cu vederi pro-ruse au blocat lucrările legislativului, protestînd îmmpotriva eventualei aderări a Ucrainei la NATO. Deputaţii din partidul Regiunilor şi comuniştii au baricadat intrările în sala de şedinţă. Ei a scandat „Nato Niciodată!” şi „Nato, pleacă de la Marea Neagră!”.

Aderarea la Nato este dorită de aşa-numita coaliţie portocalie de la Kiev, care a anunţat că va organiza un referendum pe această temă. Sondajele de opinie indică însă că majoritatea ucrainienilor nu vor în Nato.

Ştirea zilei

Poliţiştii români au identificat 120 de copii români care au fost duşi anul trecut în Marea Britanie ca să fure şi să cerşească. Unii dintre ei nu aveau nici zece ani.

Autorităţile române au anunţat că investighează în total în acest caz 400 de persoane şi că au fost operate 150 de arestări în urma unor raiduri făcute de poliţiştii britanici în cooperare cu cei din România.

Declaraţia de la Bucureşti vine la o zi după ce în Marea Britanie au fost arestaţi 25 de români suspectaţi de trafic de persoane.

Ştirea zilei

Reprezentantul special al Uniunii Europene în Moldova a spus că alegerile parlamentare din 2009 vor arăta cât de mult respectă Republica Moldova standardele europene. Kalman Miszei a spus la o întrevedere cu preşedintele Parlamentului moldovean, Marian Lupu că alegerile trebuie să aiba loc într-un mod corect şi democratic.

Fostul director SIS, Ion Ursu numit ambasador la Atena

Fostul şef al serviciului secret moldovean a fost numit ambasador în Grecia. Ion Ursu, înlocuit în noiembrie trecut în funcţia de director al Serviciului de Informaţii şi Securitate de consilierul prezidenţial, Artur Reşetnicov a fost numit ieri ambasador la Atena prin decretul preşedintelui Vladimir Voronin.

Andrei Stratan: Moldova şi Rusia sînt de acord că reglementarea crizei transnistrene nu trebuie să aducă atingere suveranităţii statului moldovean

Preşedinţii moldovean şi rus au căzut de acord la întrevederea de săptămâna aceasta la Moscova că problema transnistreana poate fi soluţionată numai cu menţinerea integrităţii teritoriale, suveranităţii şi neutralităţii Republici Moldova. Declaraţia a fost făcută de ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan la o întâlnire avută cu ambasadorii europeni acreditaţi la Chişinău. Presa rusă a scris că discuţiile dintre Vladimir Voronin şi Vladimir Putin s-au referit şi la consecinţele pentru Transnistria în eventualitatea că Priştina îşi proclamă independenţa.

Hashim Thaci declară la Bruxelles că proclamarea independenţei provinciei Kosovo este iminentă

Premierul provinciei Kosovo Hashim Thaci a anunţat că mai sînt doar cîteva zile pînă la declararea independenţei acestei provinciei faţă de Serbia. Thaci a făcut aceste anunţt la Bruxelles, după convorbirile avute cu coordonatorul politicii externe şi de securiatate al Uniunii Europene Javier Solana. Thaci a precizat că, deşi mai sînt o serie de proceduri înainte de declararea independenţei, totul este pregătit, inclusiv o constituţie şi însemnele de stat.

Roma: premierul Prodi demisionează după pierderea unei moţiuni de încredere în Senat

Premierul Italiei Romano Prodi şi-a dat ieri demisia, după ce guvernul a pierdut un vot de încredere în Senatul de la Roma. Potrivit relatărilor de presă, Prodi rămîne premier în exerciţiu până când se va găsi o soluţie crizei politice. Preşedintele italian Giorgio Napolitano poate nominaliza un nou premier sau poate convoca alegeri parlamentare anticipate.

Atentat la Mosul - zeci de morţi

Poliţia irakiană a anunţat că numărul victimelor în urma exploziei de miercuri din oraşul Mosul s-a ridicat la 34 de morţi şi 170 de răniţi. Explozia a dărâmat un bloc de apartamente de trei etaje şi a deteriorat casele învecinate. Şeful poliţiei de la Mosul şi cel puţin încă un ofiţer de poliţie au fost ucişi de un terorist sinucigaş în timp ce examinau locul exploziei.

Washington: acord bipartizan de stimulare a economiei americane

Preşedintele Statelor Unite George W. Bush şi liderii din Congres au anunţat aseară că au căzut de acord asupra unui pachet de stimulente pentru economia americană, care să prevină o eventuală recesiune. Stimuletele presupun reducerea impozitelor pentru contribuabili şi companii şi vor costa 150 de miliarde de dolari. Fiecărui contribuabil american i se vor restitui taxe a câte 600 de dolari. Cu trei zile mai devreme, banca centrală americană, Rezervele Federale, a redus substanţial o rată cheie a dobânzii, pentru calmarea burselor internaţionale. După câteva zile de pierderi, bursele au înregistrat o revenire spectaculoasă.

Mihail Saakaşvili anunţă o remaniere a guvernului de la Tbilisi

Preşedintele Georgiei Mihail Saakaşvili a declarat că mai mult de jumătate dintre miniştrii guvernului său vor fi înlocuiţi în cadrul unei importante remanieri guvernamentale. Saakaşvili a spus la Strasbourg, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, că printre cei care vor fi înlocuiţi se numără ministrul de Externe, Gela Bezhuashvili.

Londra: arestarea unei reţele de români suspectaţi de trafic cu copii

Poliţia Marii Britanii a luat în custodie 11 copii români în cadrul unui raid împotriva unor persoane suspectate că fac trafic cu copii. Scotland Yard a anunţat că 25 de români au fost arestaţi azi dimineaţă în vestul Londrei şi că la operaţiune au participat poliţişti din România.

Hashim Thaci: Kosovo îşi va declara independenţa peste cîteva zile

Premierul provinciei Kosovo Hashim Thaci a anunţat că mai sînt doar cîteva zile pînă la declararea independenţei acestei provinciei faţă de Serbia. Thaci a făcut aceste anunţt la Bruxelles, după convorbirile avute cu coordonatorul politicii externe şi de securiatate al Uniunii Europene Javier Solana. Thaci a mai spus că deşi mai sînt o serie de proceduri înainte de declararea independenţei, totul este pregătit, inclusiv o constituţie naţională şi însemnele de stat.

Moscova anunţă că va invita 400 de observatori la alegerile prezidenţiale

Oficialităţile ruse au anunţat că Moscova va invita 400 de observatori străini la alegerile prezidenţiale de la 2 martie. Şeful Comisiei Electorale Vladimir Churov a spus că invitaţiile vor fi trimise lunea viitoare, după ce se va încheia înregistrarea tuturor candiaţilor. Secretarul comisiei Nikolai Konkin a spus că 70 din cele 400 de invitaţii vor fi trimise Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului, care se ocupă în cadrul OSCE cu monitorizarea alegerilor.

Acest Oficiu al OSCE nu a monitorizat alegerile ruseşti de anul trecut, din cauză că membrii misiunii nu au fost anunţaţi în timp util că pot intra în Rusia, şi nu au putut obţine vize de intrare.

Noul ambasador român la Washington îşi prezintă scrisorile de acreditare

Noul ambasador al României la Washington Adrian Vieriţa i-a prezentat săptămîna aceasta preşedintelui Statelor Unite George Bush scrisorile de acreditare, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Casa Albă. Potrivit unui comunicat al externelor de la Bucureşti, în cadrul întrevederii ambasadorul a spus că România susţine viziunea preşedintelui Bush de promovare a libertăţii şi valorilor democratice de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Adrian Vieriţa a vorbit şi despre cooperarea bilaterală fructuoasă în chestiuni de interes în global şi regional, cum ar fi securitatea energetică, neproliferarea armamentului, combaterea terorismului şi a crimei organizate.

Davos: critici la adresa politicii de promovare a biocarburanţilor

Mai multe personalităţi importante ale lumii de afaceri şi din sfera apărării mediului au criticat intenţia Statelor Unite şi a Uniunii Europene de a sprijini folosirea bio-carburanţilor pentru reducerea emisiilor de gaze care creează efectul de seră. Vorbind la Forumul Economic de la Davos, şeful grupului Nestle Peter Brabek-Letmathe a spus că e nevoie de 9000 de litri de apă pentru obţinerea unui singur litru de carburant bio-diesel, iar asta nu poate fi o soluţie pentru problemele de mediu ale lumii. În opinia lui Fred Kropp, expert în chestiuni ecologice, o asemenea rispiă nu este justificată.

Creştere spectaculoasă a indicilor bursieri în Europa

Bursele europene au înregistrat joi creşteri substanţiale, după revenirea spectaculoasă de peste noapte a bursei de pe Wall Street. Bursele din Marea Britanie, Germania şi Franţa au urmat cursul ascendent al burselor asiatice, recuperînd pierderile înregistrate în ultimele zile, generate de temerile privind o posibilă recesiune a economiei Statelor Unite.

Londra: demisia ministrului muncii Peter Hain în legătură cu nedeclararea unor donaţii

Un important membru al guvernului de la Londra a demisionat după ce poliţia a început o anchetă asupra finanţării unei campaniei electorale interne în Partidul Laburist. Ministrul muncii şi pensiilor Peter Hain a recunoscut că nu a declarat mai mult de 100 de mii de lire sterline în donaţii pentru campania sa de a deveni vicepreşedintele Partidului Laburist – o cursă electorală pe care a pierdut-o. Hain a spus însă că nedeclararea sumei se datorează unei erori administrative.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG