Linkuri accesibilitate

Ştiri

Coface deplînge dezechilibrele macroeconomice din România

Compania franceză de evaluare financiară Coface menţine ratingul acordat României la A4 minus, dar ar putea să scadă acest rating, din cauza dezechilibrelor macroeconomice din această ţară, a anunţat la o conferinţă de presă, directorul Coface România, Cristian Ionescu.

Agravarea tensiunilor politice, poziţia minoritară a Guvernului şi preocuparea pentru noile alegeri din acest an au îndepărtat puterea politică de la Bucureşti de continuarea reformelor şi strategiilor de redresare a dezechilibrelor macroeconomice, consideră compania Coface.

Proiectul de lege ANR poate fi consultat la www.arhivelenationale.ro

Avînd în vedere principiul transparenţei decizionale şi interesul Arhivelor Naţionale ale României pentru participarea activă a cetăţenilor în elaborarea proiectului Legii Arhivelor, ANR supun dezbaterii publice un proiect de lege care poate fi consultat pe pagina de internet a ANR, www.arhivelenationale.ro, şi la sediul instituţiei, Bvd. Regina Elisabeta nr. 49, Bucureşti.

Propunerile, sugestiile şi opiniile tuturor celor interesaţi pot fi trimise la adresa de email: secretariat.an@mira.gov.ro

Ştirea zilei

Uniunea Europeană a propus Serbiei semnarea Acordului de Stabilizare şi Asociere. Decizia a fost luată la reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor de externe comunitari. Înaintea acestei reuniuni, comisarul european pentru extindere Olli Rehn a sugerat ca Uniunea să propună Serbiei cît mai repede cu putinţă acest acord, dar să permită parlamentelor din statele membre să nu îl ratifice decît atunci cînd vor considera că autorităţle de la Belgrad cooperază deplin cu Tribunalul ONU pentru crimele de război.

Preşedintele Iranulu Ahmadinejad acceptă invitaţia de a face o vizită în Irak

Ministerul iranian de externe a anunţat că e posibil ca în următoarele luni preşedintele Iranului Mahmud Ahmadinejad să facă prima lui vizită în Irak, după ce a acceptat săptămîna trecută invitaţia autorităţilor irakiene. Iran şi Irak au purtat un război devastator între 1980-1988. Înlăturarea de la putere în 2003 a regimului lui Saddam Hussein, dominat de sunnţi, a marcat o îmbunătăţire a relaţiilor Teheranului cu noul guvern irakian, dominat de şiiţi.

Noi livrări de combustibil nuclear rus pentru centrala iraniană de la Busher

Rusia a livrat Iranului o ultimă tranşă de combustibil nuclear pentru prima centrală atomică iraniană, care se construieşte în portul Buşer. În total, Rusia a furnizat 82 de tone de uraniu. Ministerul iranian de externe Manucer Mottaki a anunţat că reactorul de la Buşer va intra în funcţiune în vara lui 2008, cînd va produce jumătate din capacitatea sa totală de o mie de megavaţi.

Consiliul de Securitate dezbate un al treilea set de sancţiuni împotriva Iranului

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite dezbate un al treilea set de sancţiuni împotriva Iranului, din cauza refuzulzui regimului de la Teheran de a opri operaţiunile de îmbogăţire a uraniului. Autorităţile iraniene insistă că au dreptul să continue aceste operaţiuni, şi că programul său nuclear este în întregime paşnic.

Scădere a indicilor bursieri europeni

Bursele europene au suferit noi pierderi la începutul tranzacţiilor de astăzi. Analiştii consideră că dealerii bursieri acţionează cu prudenţă înaintea unei noi reuniuni a conducerii Rezervelor Federale – banca centrală a Statelor Unite - care va anunţa probabil încă o reducere a dobînzii de referinţă pentru dolarul american, pentru a evitara recesiunea.

Scumpirea motorinei la staţiile Rompetrol

Preţul motorinei la staţiile Rompetrol s-a majorat începînd de luni, cu doi bani pe litru, preţul benzinei rămînînd neschimbat, informează un comunicat al companiei. Un litru de motorină Efix Diesel (Euro 4) va costa 3,75 lei, iar preţul pentru motorina Super Euro 5 se va vinde la preţul de 4,01 lei/litru.

Moscova ameninţă Priştina cu măsuri punitive în cazul declarării independenţei de Serbia

Rusia a avertizat că va lua o serie de măsuri nespecificate dacă provincia Kosovo în va declara în mod unilateral independenţa de Serbia. Mediatorul rus pentru Kosovo Alecsandr Boţan Harcenco a declarat că independenţa provinciei va duce la o catastrofă umanitară. La 24 ianuarie premierul kosovar Hashim Thaci a anunţat că declararea provinciei se va face în cîteva zile.

Brokerul de la Societe Generale pus sub acuzare pentru fals, abuz în serviciu şi fraudă

Broker-ul francez Jerome Kerviel, care a cauzat o pierdere de aproape 5 miliarde de euro băncii franceze Societe Generale, va fi pus sub acuzare pentru fals, abuz în serviciu şi fraudă. Kerviel a mărturisit că a acţionat singur, că nu a urmărit un profit personal şi că a vrut doar să iasă în evidenţă ca un broker excepţional.

PDL anunţă o moţiune simplă legată de taxa de primă înmatriculare

Partidul Democrat Liberal va depune săptămîna viitoare la Camera Deputaţilor o moţiune simplă legată de taxa de primă înmatriculare, a anunţat liderul PDL Emil Boc. Documentul solicită anunlarea acestei taxei şi restituirea banilor celor care au plătit-o deja. Împotriva aceste taxe s-a pronunţat şi liderul Partidului Social Democrat Mircea Geoană care a spus că este o măsură antieconomică, antiecologică şi îi împovărează şi mai mult pe cetăţeni.

Ştirea zilei

Conducerile celor două camere ale Parlamentului de la Bucureşti au decis ca legea votului uninominal pentru care Guvernul Tăriceanu şi-a asumat răspunderea să fie dezbătută în Comisiile juridice reunite, pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale. Comisiile juridice trebuie să finalizeze raportul pînă joi.

Kiev: premierul Timoşenko anunţă că Ucraina va renunţa la intermedierea firmei RosUkrEnergo

Şefa guvernului de la Kiev Iulia Timoşenko a anunţat că Ucraina va încerca să importe gaze naturale direct de la sursă, evitînd compania rusă care intermediază actualmente aprovizionarea. Aproape toate importurile de gaz ale Ucraine vin prin Rusia din Turcmenistan. Gazul e cumpărat prin intermediul firmei RosUkrEnergo, deţinută la paritate de Gazprom şi doi oameni de afaceri ucraineni.

Ştirea zilei

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană vor hotărî astăzi la Bruxelles dacă semnează sau nu un acord comercial cu Serbia. Olanda şi Belgia s-au aflat în fruntea statelor care vor să blocheze încheierea aşa numitului acord de stabilizare şi asociere.

Cele două ţări vor ca Serbia să-l predea mai întîi pe generalul Radko Mladici, acuzat de crime împotriva umanităţii în timpul războiului din Bosnia.

Alţi membri ai Uniunii Europene doresc însă semnarea acordului cu Serbia, pentru că un asemenea eveniment l-ar ajuta pe preşedintele pro-occidental al Serbiei Boris Tadici în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, împotriva naţionalistului Tomislav Nicolici.

Preşedintele Pârvanov: Bulgaria nu se va grăbi să recunoască independenţa provinciei Kosovo

Preşedintele Bulgariei Gheorghi Pârvanov a declarat că ţara sa nu se va grăbi să recunoască independenţa provinciei Kosovo. Potrivit agenţiei germane de ştiri DPA, Pârvanov a spus că Bulgaria doreşte în chestiunea Kosovo o soluţie care să asigure stabilitatea Balcanilor.

Bulgaria nu se număra până acum printre ţările care aveau rezerve faţă de independenţa provinciei Kosovo. Acestea au fost mereu Grecia, Ciprul, Slovacia, Spania şi România.

Washington: preşedintele Bush va ţine ultimul său discurs despre starea naţiunii

Preşedintele Statelor Unite George Bush va rosti peste mai puţin de 24 de ore ultimul său discurs despre Starea Naţiunii. Este puţin probabil ca Bush, al cărui mandat expiră peste mai puţin de un an, să facă anunţuri de politică importante.

Este de aşteptat ca preşedintele să propună dublarea participării financiare americane la efortul global de combatere a SIDEI şi să susţină că forţele americane din Irak sunt pe cale de a câştiga lupta cu insurgenţii.

Bush va cere de asemenea Congresului să aprobe un pachet de stimuli economici pentru a evita declanşarea unei recesiuni în America.

Beirut: tulburări de stradă soldate cu opt morţi

Premierul Libanului Fuad Siniora a făcut apel la calm şi a declarat zi de doliu după ce opt persoane au fost ucise, iar alte aproape 30 au fost rănite în violenţe de stradă, la Beirut. În capitala libaneză, un protest împotriva deselor întreruperi ale curentului electric a scăpat de sub control după intervenţia armatei, care a împuşcat mortal un membru de religie şiită al miliţiilor radicale islamiste Hezbollah.

Apoi, demonstranţi tineri au început să arunce pietre şi au incendiat maşini în cartierele şiite din sudul Beirutului.

Coaliţia de guvernământ a acuzat opoziţia că ar fi orchestrat violenţele, în cooperare cu Siria şi cu Iranul.

Autorităţile egiptene impun restricţii comercianţilor din zona invadată de palestinieni în căutare de alimente

Mii de palestinieni au început să se întoarcă acasă, din Egipt în Fâşia Gaza, prin spărturile în zideul de graniţă făcute tot de ei săptămâna trecută. Agenţia Reuters a informat că autorităţile egiptene au impus restricţii comercianţilor din zona de graniţă, făcînd ca mărfurile să devină puţine şi scumpe.

Palestinienii din Gaza, conduşi de militanţi islamişti, au forţat graniţa cu Egiptul în căutare de alimente şi alte provizii, după mai multe zile de blocadă economică impusă de israelieni.

Forţele guvernamentale irakiene pregătesc o ofensivă împotriva centrului al Qaida de la Mosul

Irakul a masat trupe în preajma oraşului Mosul din nordul ţării, pregătindu-se de ofensivă împotriva unuia din bastioanele tradiţionale ale reţelei teroriste Al Qaida. General maiorul Riad Jalal a spus că ofensiva va începe de îndată ce la Mosul se vor fi adunat suficiente forţe guvernamentale.

Statele Unite au anunţat că nu-şi vor mări prezenţa militară în regiunea respectivă.

Guvernul irakian a pus pe seama militanţilor al Qaida explozia petrecută la Mosul săptămâna trecută, soldată cu moartea a 38 de oameni şi rănirea altor două sute.

Human Rights Watch cere punerea sub urmărire penală a complicilor dictatorului defunct Suharto

Organizaţia pentru drepturile omului Human Rights Watch a cerut Indoenziei să investigheze abuzurile fostului dictator Suharto, care a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 86 de ani. Brad Adams, purtător de cuvînt al organizaţiei cu sediul la New York, a spus că în timpul celor 32 de ani de dictatură, Suharto a comis crime fără teama că va fi pedepsit vreodată.

Adams a adăugat însă că mulţi complici ai lui Suharto sunt încă în viaţă, şi că este datoria guvernului indonezian de a-i investiga de îndată.

Bagdad: atentate al Qaida comise de adolescenţi sub 15 ani

Forţele armate americane au făcut cunoscut că în Irak reţeaua al Qaida recurge la copii pentru atacuri teroriste sinucigaşe. Amiralul Gregory Smith a spus la Bagdad, la o conferinţă de presă, că în ultimele două săptămâni, două asemenea atacuri au fost comise de adolescenţi care nu împliniseră 15 ani.

Sofia: 14 mii de macedoneni şi 11 mii de moldoveni au primit cetăţenie bulgară în ultimii 6 ani

Vicepreşedintele Bulgariei Anghel Marin a anunţat ieri la Sofia că în ultimii şase ani au primit cetăţenie bulgară 14 mii de macedoneni şi 11 mii de moldoveni de orgine bulgară. Oficialul bulgar a mai spus că numărul cererilor de cetăţenie bulgară primite de la macedoneni şi moldoveni în ultimii cinci ani a fost de aproape o sută de mii.

Agenţia France Presse notează că cetăţenia bulgară a devenit şi mai atrăgătoare pentru macedoneni şi moldoveni după ce a devenit limpede că Bulgaria va adera la Uniunea Europeană.

După pana de la Societe Generale, preşedintele francez Sarkozy cere schimbări în sistemul bancar

Politia financiara din Franta îl interogheaza pe angajatul grupului bancar Societe Generale, care a provocat bancii pierderi de peste 5 miliarde de euro, prin speculatii extreme de riscante la bursa. Motive acestor speculatii nu sint cunoscute pentru ca tnarul angajat nu s-a imbagotit personal. Multi experti financiari se ndoiesc insa ca tinarul ar fi lucrat singur, asa cum sustine conducerea grupului francez.

Comentind criza de la Societe Generale, presedintele Frantei Nicolas Sarkozy a declarat ca a venit momentul schimbarii unui sistem financiar care incepe sa functioneze aberant.

In Republica Moldova, Societe Generale controleaza Mobiasbanca iar in Romania are filiala BCR - Societe Generale, considerata una din cele mai solide banci.

Ştirea zilei

Presedintele Traian Basescu a dat publicitatii o declaratie cu ocazia Zilei internationale a Holocaustului, in care se arata, intre altele, ca “România democratica îsi reafirma respectul fata de memoria celor care au suferit si angajamentul de a combate riguros, prin aplicarea legilor adoptate, discriminarea rasiala, xenofobia si antisemitismul.”

Multi evrei de pe teritoriul Romaniei interbelice au fost exerminati prin deportarea in Transnistria sau prin deportarea, de catre Ungaria fascista, a evreilor din nordul Transilvaniei in lagarele de exterminare. In Romania, Holocaustul a fost condamnat oficial in timpul ultimei presedintii a lui Ion Iliescu. Anul trecut, preseditnele Traian Basescu a condamant oficial si comunismul drept un regim criminal.

Voronin meets Putin in Moscow and hopes bilateral relationship will acquire strategic dimension

During a visit to Moscow, Moldovan President Voronin met his Russian counterpart Vladimir Putin on January 22, and said Chisinau hoped for the two countries' relationship to "evolve into a true strategic partnership. The meeting is seen as a further sign of a rapprochement between Moscow and Chisinau following Putin's decision to lift bans on the import of Moldovan wine, spirits, meat, fruit, and vegetables.

The talks, like other recent meetings between Voronin and Putin, produced little public information about the state of bilateral relations and fueled suspicion that Voronin and Putin may be nearing an understanding about the future of Transdniester, the break-away region of Moldova.

A report of a pending deal on Transdniester in April 2007 was followed by a flurry of diplomatic activity aimed at reviving the so-called 5+2 talks on Transdniester's status. These multilateral talks have not been resumed yet.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG