Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Alianţa Nord-Atlantică s-a declarat îngrijorată de intenţia Rusiei de a desfăşura rachete balistice în enclava sa Kaliningrad, de la Marea Baltică. Regiunea se învecinează cu Polonia şi Lituania, ambele membre în NATO.

Miercuri, preşedintele rus Dmitry Medvedev a spus că rachetele cu rază mică de acţiune Iskander vor fi transferate la Kaliningrad ca răspuns la planul american de a amplasa în Europa Centrală elementele unui scut antirachetă.

Primăria Chişinăului va plăti Termocomului o datorie de 36 de milioane de lei

Primăria Chişinăului va plăti Termocomului o datorie de 36 de milioane de lei, în speranţa că vor fi reconectate la reţeaua de căldură şi apă caldă mai multe cartiere ale capitalei, rămase fără agent termic săptămâna aceasta.

Întreruperea livrării a fost provocată de Moldovagaz, care aşteaptă de la Termocom plata unei datorii restante de peste 35 de milioane de lei.

Potrivit Basa Pres, datoria totală a primăriei faţă de Termocom este de 176 de milioane de lei.

Marian Pocaznoi si Ignat Vasilache devin membrii CCA cu voturile comunistilor si ale crestin democratilor

Cu voturile comuniştilor şi ale creştin-democraţilor, parlamentul de la Chişinău a aprobat numirea a doi noi membri în Consiliul Coordonator al Audiovizualului: Marian Pocaznoi şi Ignat Vasilache.

Cele două posturi ramasesera vacante după expirarea mandatelor lui Valeriu Frumuşachi şi Vlad Ţurcanu, la 20 octombrie.

Votul de astăzi din parlament a fost contestat de Alianţa Moldova Noastră, care a spus că noii membri CCA nu sunt independenţi, ci reprezintă interesele comuniştilor şi ale PPCD.

Miscarea Actiunea Europeană si Partidului National Liberal vor participa la alegeri pe liste comune

Două partide de opoziţie au anunţat că vor participa pe listă comună la alegerile de la anul şi au invitat alte formaţiuni să li se alăture.

Liderii Mişcării Acţiunea Europeană şi Partidului Naţional Liberal au spus că sunt gata să coopereze cu Partidul Liberal, cu AMN şi cu alte formaţiuni mai mici, de dragul unirii forţelor opoziţiei.

Sondajele de opinie sugerează că Partidul Comuniştilor are şansele cele mai mare de a câştiga alegerile din 2009.

Autorităţile moldovene anunta lichidarea unei retele de traficanţi de persoane

Autorităţile moldovene au anuntat că au lichidat o reţea de traficanţi de persoane care duceau copii moldoveni în spaţiul Schengen trecînd prin România şi Bulgaria. Potrivit Moldpres, reţeaua a activat cel puţin trei ani. Capii ei, arestaţi la graniţa cu România, primeau pentru fiecare persoană traficată între 4000 şi 4500 de euro.

Dacă sunt găsiţi vinovaţi, traficanţii ar putea fi condamnaţi la închisoare pe termene între 7 şi 12 ani.

Chisinau: aprobarea in prima lectura a noii legi a asigurarilor sociale

Începînd de la anul, mamele ar putea primi o indemnizaţie unică de 1400 de lei pentru primul copil, cu 200 de lei mai mult decât în prezent. Prevederea este cuprinsă într-o nouă lege aprobată în prima lectură de parlamentul de la Chişinău.

Printre alte noutăţi, legea mai prevede că de la anul angajaţii vor plăti pentru asigurări sociale 6% din salariu, cu un procent mai mult decât acum. În schimb, tot cu un procent se va reduce contribuţia angajatorilor, care va coborî la 23%.

Dmitry Medvedev saluta victoria in alegerile prezidentiale americane a lui Barack Obama

Preşedintele Rusiei Dmitry Medvedev a salutat victoria în alegeri a lui Barack Obama. Medvedev a spus că Rusia îl felicită pe Obama din toată inima, adăugînd că speră ca viitorul preşedinte american să aleagă politici juste pe plan intern şi extern. Liderul rus a adaugat că ţara sa este pregătită să stabileasca împreună cu viitoarea administraţie de la Washington o relaţie bilaterală puternică.

Condoleezza Rice recunoaste ca este imposibil ca anul acesta sa se incheie un acord de pace israelo-palestinian

In cursul unei vizite în Israel, secretarul de stat american Condoleezza Rice a recunoscut că este imposibil să se ajungă la un acord de pace între Israel şi palestinieni anul acesta.

Acordul a fost unul din obiectivele importante pe care preşedintele George Bush şi-a propus să le atingă înainte de încheierea mandatului său în luna ianuarie.

Negocierile din Orientul Mijlociu au intrat însă într-o perioadă de stagnare, inclusiv pentru că israelienii se pregătesc de alegeri anticipate.

Tzipi Livni il avertizeaza pe Barack Obama asupra riscurilor unui dialog direct cu Teheranul

Ministrul de externe al Israelului Tzipi Livni l-a avertizat pe preşedintele ales american Barack Obama asupra riscurilor unui dialog direct americano-iranian. Livni a spus că această deschidere ar putea fi interpretată în Orientul Mijlociu ca un semn de slăbiciune americană.

Israelul şi multe ţări occidentale bănuiesc Iranul că vrea să construiască arma atomică. Iar conducerea de la Teheran a spus în mai multe rânduri că vrea să distrugă Israelul.

Mahmud Ahmadinejad il felicita pe Barack Obama pentru victoria în alegerile prezidenţiale

Preşedintele Iranului Mahmud Ahmadinejad l-a felicitat pe Barack Obama pentru victoria în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

În mesajul citat de agenţia oficială IRNA, liderul iranian isi exprima speranta ca Obama să asculte vocea poporului american, în loc să servească intereselor unei "minorităţi egoiste şi indecente".

Iranul şi Statele Unite nu mai au legături diplomatice din anul 1979.

Atentat cu bomba intr-un minibuz in orasul Vladikavkaz din Osetia de Nord

Unsprezece persoane au fost ucise de o explozie produsă într-un minibus în oraşul rusesc Vladikavkaz din Osetia de Nord. Anchetatorii sunt aproape siguri că în vehicul a explodat o bombă.

Deflagraţia s-a produs când minibusul, plin de pasageri, a oprit lângă intrarea într-un cinematograf, pe o arteră comercială aglomerată.

FMI aproba creditul de 16 miliarde de dolari pentru Ucraina

Fondul Monetar Internaţional a aprobat oficial un ajutor de peste 16 miliarde de dolari pentru Ucraina. Ucraina devine a treia ţară ajutată de FMI de la declanşarea crizei financiare internaţionale. Primele au fost Islanda şi Ungaria.

Sindicatul Pro Lex anunta o noua actiune de protest la 22 noiembrie

Membrii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" vor ieşi din nou în stradă, în 22 noiembrie, pentru a protesta impotriva managementului defectuos al MIRA şi impotriva nepromovarii legilor necesare în domeniul ordinii publice şi a celor privind statutul poliţistului.

Cuprom Baia Mare îşi va întrerupe temporar activitatea din 19 noiembrie

Reprezentanţii combinatului Cuprom Baia Mare au anunţat că unitatea îşi va întrerupe temporar activitatea din 19 noiembrie. Până la această dată 178 din cei aproximativ 280 de angajaţi urmează să fie trimişi în şomaj tehnic din cauza fluctuaţiilor de pe piaţa internaţională a cuprului.

CE prelungeste cu un an accesarea fondurilor prin programul SAPARD

Comisia Europeană a aprobat solicitarea României de a prelungi cu un an, până la finele lui 2009, accesarea fondurilor prin programul SAPARD, a declarat ministrul Agriculturii Dacian Cioloş.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Cornelia Mihai a declarat, în urmă cu o săptămână, că ministerul aşteaptă în luna noiembrie un răspuns de la CE privind prelungirea alocarii financiare anuale (AFA)aferente anului 2006.

Ea a adăugat că Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), instituţia care gestionează programul SAPARD, a realizat plăţi de doar 5-10% din AFA 2006.

Eventuale noi misiuni romanesti in Irak vor fi de consiliere, nu de securitate

Ministrul Apărării Teodor Meleşcanu a declarat că orice eventuale noi misiuni româneşti în Irak vor fi de consiliere şi asistenţă a forţelor din această ţară, şi nu de patrulare sau de securitate. Meleşcanu a spus, într-o conferinţă de presă, că România aşteaptă o scrisoare din partea Guvernului irakian, care trebuie să clarifice dacă mai este nevoie de prezenţă militară românească în această ţară, dupa expirarea mandatului fortelor romane la sfirsitul anului.

Presedintele Basescu participa la reuniunea informala UE de vineri de la Bruxelles

Preşedintele Traian Băsescu va participa la reuniunea informală a şefilor de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene care se va desfăşura vineri la Bruxelles. Scopul reuniunii îl constituie aprofundarea discuţiilor pe tema depăşirii actualei crize financiare, iniţiate la Consiliul European din 15 – 16 octombrie, şi identificarea propunerilor şi initiativelor pe care UE le va promova la Summit-ul G-20 din 15 noiembrie, de la Washington, destinat lansării reformelor necesare arhitecturii financiare internaţionale.

Ştirea zilei

Reprezentanţii a 25 de organizaţii non-guvernamentale, între care Alianţa Civică, Asociaţia 21 Decembrie şi Blocul Naţional al Revoluţionarilor, au adresat miercuri un apel către preşedintele Traian Băsescu, către premierul Călin Popescu Tăriceanu şi către preşedinţii celor# două Camere, Ilie Sârbu şi respectiv Bogdan Olteanu, în care solicită ca pe buletinele de vot de la alegerile parlamentare din 30 noiembrie să fie inclusă o rubrică destinată votului de blam pentru clasa politică. "Facem această solicitare având în vedere iresponsabilitatea, incompetenţa, reaua credinţă sau falsul patriotism de care dau dovadă majoritatea celor care ne conduc şi care vor să ne conducă şi în viitor. Cei aflaţi la conducerea României au datoria de a acorda electoratului nu numai dreptul de a alege, dar şi dreptul de a-i blama pe cei care nu merită aleşi", se arată în apelul semnat de reprezentanţii celor 25 de ONG-uri.

Ştirea zilei

Distrugerile din Cimitirul Evreiesc din Bucureşti luna trecută au fost provocate de patru elevi, care au dărâmat pietrele de mormânt pentru a crea decorul unui videoclip hip-hop filmat cu telefonul mobil şi intitulat "Poveste din cartier".

Poliţia Capitalei a anunţat că cei patru elevi de la un gimnaziu din vecinătatea cimitirului şi-au recunoscut vina. Faptele lor se încadrează la infracţiunea de profanare, care se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la trei ani, în cazul celor patru elevi, fiind răspunzători din punct de vedere civil părinţii.

Pe 26 octombrie, premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut ministrului de Interne, Cristian David, să dispună efectuarea cu operativitate a unei anchete pentru identificarea persoanelor care au distrus aproximativ o sută de monumente funerare din Cimitirul Evreiesc cu patru zile mai devreme.

Barck Obama îi propune unui fost consilier al preşedintelui Clinton funcţia de şef al administraţiei Casei Albe

Preşedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama a început formarea viitoarei administraţii la Casa Albă în urma victoriei în alegerile de marţi. Obama i-ar fi propus congressmanului Rahm Emanuel funcţia de şef al administraţiei Casei Albe.

Originar din Chicago la fel ca Obama, Emanuel a lucrat în trecut la Casa Albă în calitate de consilier al fostului preşedinte Bill Clinton.

Pe tot parcursul perioadei de tranziţie până pe 20 ianuarie când se va instala la Casa Albă, Obama urmează să primească primele documentaţii secrete din partea Agenţiei Centrale de Informaţii CIA.

Ştirea zilei

Alianţa Atlantică s-a declarat deosebit de îngrijorată de planurile Rusiei de a amplasa sisteme de rachete în enclava Kaliningrad care se învecinează cu Lituania şi Polonia, ţări membre în NATO şi Uniunea Europeană. Preşedintele rus Dmitri Medvedev a anunţat miercuri că Rusia va staţiona în enclava vestică rachete cu rază scurtă de acţiune pentru a neutraliza scutul american anti-rachetă ce urmează să fie instalat în Cehia şi Polonia.

Purtătorul de cuvânt al NATO, Robert Pszczel a declarat că planurile Rusiei, dacă se confirmă, vor crea o îngrijorare gravă în legătură cu respectarea actualelor acorduri de control al armamentelor în Europa.

Incapacitatea autorităţilor din Kosovo de a combate corupţia criticată la Bruxelles

Comisia Europeană consideră că în Kosovo corupţia este larg râspândită iar autorităţile noului stat independent nu au destulă voinţă pentru a o combate. Aceste critici sunt exprimate în primul raport al Comisiei Europene despre progresele în Kosovo după separarea de Serbia în luna februarie.

Raportul explică amploarea corupţiei prin lipsa măsurilor legislative, prin „lipsa de fermitate şi slăbiciunea sistemului judiciar”. Liderii albanezi din Kosovo sunt criticaţi şi pentru lipsa unei strategii de luptă împotriva crimei organizate.

Skopie: depistarea unei reţele de traficanţi cu fiinţe umane

Autorităţile din Macedonia au arestat 15 oameni suspectaţi de organizarea unei reţele de trafic cu fiinţe umane. Ministerul de Interne spune că cei arestaţi sunt cetăţeni ai Macedoniei şi sunt bănuiţi de încercarea de a transporta 64 de imigranţi din China, Albania şi India în Uniunea Europeană, prin Grecia.

Croaţia ar putea deveni membră a Uniunii Europene în 2011

Comisia Europeană a anunţat că autorităţile croate pot încheia negocierile de aderare la Uniunea Europeană până în 2009, dacă vor grăbi măsurile de preaderare. Dar alte ţări candidate vor trebui să aştepte probabil mult mai mult, se spune într-un raport anual al Comisiei Europene pe tema extinderii.

Dacă totul va decurge conform aşteptărilor, Croaţia ar putea intra în Uniunea Europeană în 2011.

Turcia, Serbia, Albania, Macedonia, Bosnia, Muntenegrul şi Kosovo au făcut puţine progrese în realizarea reformelor necesare pentru aderare, mai spune raportul Comisiei Europene.

Recomandare CE privind reluarea tratativelor pentru un parteneriat cu Moscova

Comisia Europeană s-a pronunţat pentru reînceperea negocierilor cu Rusia pe tema unui nou acord de parteneriat. Tratativele au fost încheţate din cauza conflictului georgian. Comisia a informat că miniştrii europeni de Externe vor lua în discuţie chestiunea la întâlnirea lor de lunea viitoare.

După părerea Comisiei Europene, reluarea negocierilor îi va permite Uniunii Europene să-şi „urmărească propriile interese”, iar relaţiile cu Rusia trebuie să fie revizuite în mod continuu în lumina eforturilor care se întreprind pentru rezolvarea conflictelor separatiste din Georgia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG