Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

ProTV şi alte organizaţii media vor putea emite în baza actualelor licenţe până după alegerile parlamentare de la primăvară.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a anunţat astăzi că nu va organiza un concurs pentru noi licenţe înaintea alegerilor.

Licenţa ProTV expiră marţea viitoare, iar CCA voia până acum să scoată frecvenţa respectivă la concurs.

Ideea că ProTV ar putea să nu emită în perioada preelectorală a stârnit îngrijorare în rândul opoziţiei de la Chişinău şi printre oficialii OSCE şi ai Comisiei Europene.

Chişinău: pentru prima dată comuniştii dau semnalul sărbătorilor înaintea Crăciunului pe stil nou

În prezenţa premierului Zinaida Greceanâi a fost inaugurat la Chişinău Pomul de Crăciun şi au început oficial sărbătorile de iarnă. Este prima dată că guvernul comunist dă semnalul sărbătorilor înaintea Crăciunului pe stil nou.

Zilele libere vor fi însă şi de data aceasta în perioada Crăciunului pe stil vechi.

Întrevedere Voronin - Smirnov la Tiraspol la 24 decembrie?

Potrivit agenţiei ruse de ştiri Interfax, ministrul de externe de la Tiraspol Vladimir Yastrebchak ar fi spus că Vladimir Voronin şi Igor Smirnov se vor întâlni miercuri 24 decembrie la Tiraspol.

Oficialul citat susţine că întâlnirea a fost iniţiată de transnistreni şi că partea moldoveană şi-a fi dat acordul.

Nu există o confirmare a acestei ştiri din partea Chişinăului.

Voronin şi Smirnov au fost pe cale să se întâlnească de mai multe ori în ultimele luni, dar întâlnirile au fost anulate mereu, din diferite motive.

Militarii moldoveni din Irak se vor întoarce în patrie la 22 decembrie

Agenţia Moldpres a informat că militarii moldoveni din Irak se vor întoarce în patrie la 22 decembrie. Moldova este una din multele ţări care îşi retrag contingentele înaintea anului nou, pe fondul îmbunătăţirii situaţiei de securitate din Irak.

Potrivit agenţiilor de presă, în 2009 în Irak vor mai fi doar militari din Statele Unite, Marea Britanie, România, Estonia şi El Salvador.

Contingentul britanic, al doilea ca număr după cel american, va fi retras şi el începînd din luna mai.

Bruxelles: Moldova şi Ucraina pledează pentru prelungirea misiunii EUBAM

La Bruxelles a avut loc joi o nouă întâlnire Uniunea Europeană-Moldova-Ucraina pe tema situaţiei de pe segmentul transnistrean al graniţei moldo-ucrainiene.

Potrivit unui comunicat de la Ministerul moldovean de externe, atât delegaţii moldoveni, cât şi cei ucraineni, au insistat ca misiunea europeană de pe segmentul de graniţă transnistrean să fie prelungită.

Rusia impune noi exigenţe pentru importurile de fructe şi legume din Moldova

Rusia a impus noi exigenţe pentru importurile de fructe şi legume din Moldova. Potrivit unui oficial de la ministerul moldovean al agriculturii citat de Basa Press, începînd de la 1 ianuarie nu vor mai fi trimise în Rusia fructe şi legume înainte de a fi testate în laboratoare acreditate, la Chişinău, Bălţi şi Ceadâr-Lunga.

Oficialul moldovean a spus că ruşii s-au plâns că în fructele şi legumele din Moldova ar fi găsit cantităţi nepermise de fertilizanţi şi pesticide.

Summit informat CSI în Kazahstan fără participarea Moldovei, Azerbaidjanului, Georgiei şi Ucrainei

Într-o staţiune din nordul Kazahstanului are loc un summit informal CSI. Potrivit agenţiilor de presă, Moldova, Azerbaidjanul, Georgia şi Ucraina nu sunt reprezentate.

Preşedinţii celorlalte ţări membre au discutat printre altele despre întârirea cooperării în situaţii de conflict.

Preşedintele din Kazahstan Nursultan Nazarbayev a spus că pe viitor CSI ar trebui să fie în stare să răspundă la agresiuni de felul celei lansate în august de Georgia.

Minsk: Aliaxander Lukaşenca anunţă că va cere Statelor Unite un împrumut de 5 miliarde de dolari

Preşedintele din Belarus Aliaxander Lukaşenca a anunţat că va cere Statelor Unite un împrumut de cinci miliarde de dolari pentru stabilizarea economiei. Într-o apariţie televizată, liderul de la Minsk a spus că nu are mari speranţe că Washingtonul va răspunde pozitiv, dar a adăugat că deja Republica Belarus are promise credite de urgenţă de la FMI şi Rusia.

Washington - Statele Unite şi Ucraina semnează un nou parteneriat strategic

Statele Unite şi Ucraina îşi consolidează relaţia bilaterală. Astăzi la Washington, şefii celor două diplomaţii, Condoleezza Rice şi Volodimir Ogryzko, urmau să dea publicităţii o nouă înţelegere de parteneriat strategic.

Un diplomat de rang înalt de la Washington a spus că documentul poate fi interpretat şi ca un semnal pentru Moscova că americanii nu renunţă la apropierea Ucrainei de structurile euro-atlantice.

Bruxelles: Jaap de Hoops Scheffer şi ambasadorul rus Dmitry Rogozin iau parte la un "prînz informal"

Alianţa Atlantică şi Rusia au reluat contactele la nivel înalt, după pauza intervenită din cauza conflictului ruso-georgian. Astăzi la Bruxelles s-au întâlnit la un aşa-numit „prânz informal” secretarul general NATO Jaap de Hoops Scheffer şi ambasadorul Rusiei la NATO Dmitry Rogozin.

După întrevedere, Rogozin a spus că în ianuarie vor avea loc noi discuţii despre reluarea cooperării.

Preşedintele Bush acordă companiilor Chrysler şi General Motors un ajutor financiar de 17 miliarde de dolari

Preşedintele Statelor Unite George Bush a anunţat că guvernul va da ajutoare de peste 17 miliarde de dolari marilor constructori de automobile Chrysler şi General Motors.

Preşedintele Bush a declarat că există riscul ca industria de automobile din America să dea faliment, iar aceasta ar fi o lovitură pentru mulţi americani de rând.

Un alt mare producător de maşini din America, Ford, trece şi el prin dificultăţi financiare, dar a anunţat că deocamdată nu are nevoie de ajutor.

Erevan: fost ministru de externe pus sub acuzare pentru tentativă de usurpare a puterii de stat

Un fost ministru de externe din Armenia a fost trimis în instanţă sub acuzaţia că ar fi vrut să răstoarne guvernul. Procurorii spun că Alexander Arzumanian şi alte cinci persoane ar fi vrut să uzurpe puterea în stat prin protestele de stradă din luna februarie.

Atunci, mii de suporteri ai fostului preşedinte armean Levon Ter-Petrosian au contestat zile de-a rândul victoria în alegeri a preşedintelui Serj Sarkisian. În ciocnirile cu forţele de ordine au murit doi poliţişti şi opt civili.

Bagdad: investigaţie privind posibila maltratare a ziaristului Muntadir al Zaidi

Un judecător din Irak a spus că ziaristul care a aruncat cu pantofii în preşedintele Statelor Unite, pare să fi fost bătut după incidentul produs duminică la Bagdad.

Judecătorul Dhia al Kinani, care investighează incidentul, a anunţat că va începe o nouă cercetare ca să afle ce i s-a întâmplat lui Muntadir al Zaidi după ce a fost imobilizat de forţele de ordine.

Fratele ziaristului a afirmat că poliţiştii i-ar fi rupt lui Muntadir o mână şi mai multe coaste.

Gigi Becali concediază un angajat al clubului Steaua din considerente religioase

Un angajat al clubului de fotbal Steaua s-a plâns Federaţiei Internaţionale că a fost concediat pentru că este musulman. Yuksel Yesilova, un cetăţean turc care lucra în echipa de pregătire fizică a Stelei, a spus că patronul clubului Gigi Becali l-a dat afară afirmînd că poartă ghinion echipei sale, care este creştină. Contractul lui Yesilova la Steaua expira în 2010.

Potrivit agenţiei AP, Becali ar mai fi spus că nu poate ţine un musulman în preajma unei echipe care are simbolul crucii pe autocar şi pe tricouri.

Harrare - bancnotă de 10 miliarde de dolari locali echivalează cu 25 de dolari americani

În Zimbabwe a fost pusă în circulaţie bancnota de 10 miliarde de dolari. Ea are valoarea a 25 de dolari americani.

În urmă cu două săptămâni, fusese lansată bancnota de o sută de milioane de dolari, dar între timp ea nu mai ajunge nici pentru un bilet de autobuz.

Inflaţia anuală din Zimbabwe era estimată în iulie la rata de 231 milioane la sută.

CBS-AXA „remitenţe” a sporit în 2008 cu opt la sută

Marea majoritate a moldovenilor aflaţi la muncă în străinătate spun că nu simt deocamdată efectele crizei financiare internaţionale. Aşa arată o cercetare a Centrului de Investigaţii şi Marketing CBS-AXA.

Sondajul arată printre altele că Rusia devine tot mai atractivă pentru migranţii moldoveni.

Altă concluzie este că volumul banilor trimişi în ţară, aşa-numitele „remitenţe” a sporit în 2008 faţă de 2007 cu opt la sută.

Premieră: Bradul Ţării va fi inaugurat de guvern înaintea Crăciunului pe stil nou

Pentru prima oară în ultimi anii, Bradul Ţării din Chişinău va fi inaugurat de guvern înaintea Crăciunului pe stil nou. Basa Press a informat că luminile vor fi aprinse vineri 19 decembrie, în prezenţa premierului Zinaida Greceanâi.

Până acum, bradul era inaugurat în ultimele zile ale anului, înaintea Crăciunului pe stil vechi.

Parlamentul moldovean adoptă legea care obligă funcţionarii publici să se lase verificaţi de SIS

Parlamentul de la Chişinău a adoptat în lectură finală o lege care obligă funcţionarii publici să se lase verificaţi de Serviciul de Informaţii şi Securitate. Legea se va aplica şi candidaţilor pentru parlament.

Guvernul susţine că legea este îndreptată împotriva demnitarilor corupţi sau periculoşi pentru securitatea naţională.

Mai mulţi lideri din opoziţie spun că noua lege este un instrument pentru îndepărtarea din funcţii publice a adversarilor puterii.

Gazprom ameninţă că va înceta livrările de gaze naturale către Ucraina de la 1 ianuarie

Gazprom ameninţă că va înceta livrările de gaz către Ucraina de la 1 ianuarie, din cauza datoriilor neplătite. Vorbind la Moscova, purtătorul de cuvânt Gazprom Serghei Kuprianov a spus că este limpede că Ucraina nu-şi va plăti toată datoria de două miliarde de dolari până la 1 ianuarie. În consecinţă, a adăugat Kuprianov, Gazprom nu va mai putea livra gaze Ucrainei după Anul Nou.

Guvernul de la Kiev a semnalat că poate plăti imediat jumătate din datorie, adică un miliard de dolari.

Ştirea zilei

La Geneva a avut loc joi o nouă rundă de consultări ruso-georgiene pe tema urmărilor conflictului din luna august.

Mediatorii internaţionali au anunţat că părţile nu au reuşit să se pună de acord asupra unei declaraţii comune despre viitorul securităţii regionale şi despre soarta refugiaţilor.

A fost a treia întâlnire ruso-georgiană mediată de ONU la Geneva. Următoarea va avea loc în februarie, anul viitor.

Tbilisi: o comisie parlamentară consideră că guvernul nu a anticipat amploarea acţiunilor militare ruse

O comisie din parlamentul Georgiei a ajuns la concluzia că guvernul şi armata au făcut greşeli mari în zilele războiului cu Federaţia Rusă. Potrivit agenţiei France Presse, autorii raportului parlamentar nu pun la îndoială ideea că vina pentru război a fost a ruşilor, dar spun că structurile statului georgian nu au anticipat amploarea acţiunilor militare ruseşti.

Ştirea zilei

Noua coaliţie de guvernământ PDL - PSD condusă de premierul desemnat Emil Boc a anunţat numele viitorilor miniştri, care mai trebuie validaţi de noul parlament.

PDL şi-a rezervat ministerele de răspundere economică. Ministerul de externe ar urma să fie condus de social democratul Cristian Diaconescu.

Numele candidatului la postul de ministru al justiţiei nu a fost făcut public. Coaliţia doreşte ca el să fie ocupat de un independent.

Secretarul general NATO Scheffer conferă vineri cu ambasadorul rus Rogozin

Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia vor avea primul contact la nivel înalt după războiul ruso-georgian din luna august. Vineri urmează să se întâlnească la Bruxelles secretarul general al alianţei Jaap de Hoop Scheffer şi ambasadorul rus la NATO Dmitry Rogozin.

NATO a condamnat intervenţia rusă în Georgia, ca şi recunoaşterea de către Moscova a independenţei Osetiei de Sud şi Abhaziei.

Muntadar al-Zaidi cere scuze premierului irakian Nuri al Maliki

Guvernul irakian a făcut cunoscut că ziaristul care a aruncat cu pantofi în preşedintele Statelor Unite, a cerut scuze premierului irakian Nuri al Maliki, care a fost prezent la incidentul de duminică.

Muntadar al-Zaidi, în vârstă de 29 de ani, ar putea fi judecat şi condamnat la închisoare pentru insultarea unui demnitar.

Preşedintele George Bush a spus că el unul nu-i poartă pică lui al-Zaidi, şi că este treaba irakienilor să-l pedepsească, dacă vor găsi de cuviinţă.

Săptămâna acesta, mii de persoane au demonstrat în Irak şi în alte ţări musulmane în semn de sprijin cu ziaristul arestat.

Bagdad: peste 20 de funcţionari de la ministerul de interne voiau să reînfiinţeze partidul Baath

Autorităţile din Irak au arestat peste 20 de funcţionari de la ministerul de interne care voiau să reînfiinţeze partidul Baath, al fostului preşedinte Saddam Hussein.

Un purtător de cuvânt al ministerului a spus că o parte din cei arestaţi ar fi plănuit şi să incendieze clădirea ministerului pentru a distruge anumite dovezi împotriva lor.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG