Linkuri accesibilitate

Ştiri

Voronin confirmă că licenţa postului ProTV Chişinău nu va fi scoasă la concurs înaintea alegerilor

Preşedintele Voronin a confirmat că licenţa postului ProTV Chişinău nu va fi scoasă la concurs înainte de alegerile parlamentare din primăvara anului viitor.

Voronin s-a referit la cazul ProTV printre alte teme, într-un discurs rostit în faţa diplomaţilor străini acreditaţi la Chişinău.

El a promis să alegerile de la anul vor fi libere şi corecte.

PLD: În timpul campaniei electorale, CCA va hărţui radiodifuzorii cu perspectiva neprelungirii licenţei

Liderul Partidului Liberal Democrat Vladimir Filat a declarat că decizia CCA de a nu scoate deocamdată la concurs licenţa ProTV este o ilegalitate, iar vicepreşedintele partidului, juristul Alexandru Tănase şi-a exprimat opinia că este vorba de „o şmecherie”.

Potrivit agenţiei Infoprim, cei doi lideri PLD au spus că CCA acordă şi ia licenţa la comandă şi că în timpul campaniei electorale va hărţui radiodifuzorii cu perspectiva neprelungirii licenţei.

Acţiuni festive la Centrul evreiesc din Chişinău cu ocazia Sărbătorii Luminilor

Evreii din Republica Moldova sărbătoresc Hanukka, cunoscută şi ca sărbătoarea luminilor. Ea a început la 22 decembrie şi va ţine opt zile.

Potrivit agenţiei Basa Pres, în zilele de sarbatoare, la Centrul evreiesc din Chişinău vor fi organizate diferite actiuni festive, printre care o expozitie de pictura cu genericul „Lumea evreiasca” si vor fi desfasurate serate pentru tineri. Sarbatoarea va culmina cu un concert cu genericul „Casa care ne încalzeste inimile”.

Rusia susţine că disputa sa cu Ucraina asupra gazelor naturale ar putea destabiliza livrările către Europa

Rusia a anunţat că disputa sa cu Ucraina asupra gazelor naturale ar putea destabiliza livrările către Europa. Remarca a fost făcută de prim-vicepremierul rus Viktor Zubkov.

Gazprom susţine că Naftogaz, companie de stat din Ucraina, îi datorează aproape 2,5 miliarde de dolari.

Olexander Şlapak, consilier economic al preşedintelui Ucrainei, a spus însă tot astăzi că disputa nu va afecta livrările de gaze spre centrul şi vestul Europei.

Ştirea zilei

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa OSCE a informat că îşi va retrage misiunea din Georgia după ce mandatul acesteia expiră la 31 decembrie.

Antti Turnen, ambasadorul finlandez la OSCE, a spus că „o anumită ţară” nu a fost de acord cu prelungirea misiunii. O aluzie transparentă la Federaţia Rusă.

Georgia a criticat de îndată Moscova pentru blocarea misiunii OSCE. Ministrul georgian de externe Grigol Vashadze a spus că Rusia a mai anulat un mandat internaţional în Georgia.

În prezent, OSCE are în Georgia 180 de colaboratori. Printre ei se numără monitori neînarmaţi care monitorizează armistiţiul ce a pus capăt conflictului ruso-georgian din luna august.

Mihail Saakaşvili: Georgia negociază cu Statele Unite un acord de parteneriat strategic

Preşedintele Georgiei Mihail Saakaşvili a anunţat că ţara sa negociază cu Statele Unite un acord de parteneriat strategic. Saakashvili a afirmat că acordul va duce relaţiile bilaterale la un nivel „complet nou”.

Televiziunea georgiană a informat că acordul va fi semnat înainte de Anul Nou.

Înţelegerea este similară cu cea încheiată de americani săptămâna trecută cu Ucraina.

Regele Albert al doilea al Belgiei acceptă demisia guvernului Leterme

Regele Albert al doilea al Belgiei a acceptat demisia guvernului. Premierul Yves Leterme şi-a înaintat demisia vineri, după ce un raport al Curţii Supreme de Justiţie a constatat că guvernul a intervenit în justiţie în favoarea băncii Fortis, prima victimă belgiană a crizei creditelor.

Agenţiile de presă anticipează că noul premier interimar al Belgiei va fi Jean-Luc Dehaene, care a mai deţinut acest post.

OCDE estimează că în următorii doi ani numărul şomerilor va creşte cu 25 de milioane

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică estimează că din cauza crizei globale, până în 2010 vor rămâne şomeri între 20 şi 25 de milioane de oameni, în lumea întreagă.

Dacă estimarea se advereşte, numărul total al şomerilor de pe planetă va fi de cel puţin 210 milioane de persoane.

Prognoza OCDE corespunde cu o altă estimare, a Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Bagdad: parlamentul amînă cu o săptămînă votul asupra prezenţei trupelor străine pînă în iulie 2009

Parlamentul Irakului a amânat până lunea viitoare votul asupra unui proiect de lege care ar permite trupelor străine din Irak, altele decât cele americane, să rămână în ţară până în iulie anul viitor. Mandatul ONU sub care operează în prezent expiră la Anul Nou. După anul nou, în Irak se vor afla în afara americanilor contingente din Marea Britanie, România, Estonia, El Salvador.

Statutul trupelor americane este reglementat de un alt acord, bilateral, semnat recent de conducerile de la Washington şi Bagdad.

Procesul ziaristului irakian care a aruncat cu pantofi în George Bush va începe la 31 decembrie

Procesul ziaristului irakian care a aruncat cu pantofi în preşedintele Statelor Unite va începe săptămâna viitoare, la 31 decembrie. Data a fost comunicată presei de judecătorul care investighează incidentul.

Jurnalistul Muntazer al Zaidi este acuzat de „agresiune împotriva unui şef de stat străin aflat în vizită oficială”.

Al Zaidi a aruncat cu pantofi în direcţia lui George Bush la o conferinţă de presă pe data de 14 decembrie la Bagdad. De atunci, în Irak şi în alte ţări au avut loc demonstraţii de sprijin pentru al Zaidi.

Belgrad: parafarea acordului prin care Gazprom obţine 51% din acţiunile companiei NIS

Serbia şi Rusia au ajuns la un acord prin care concernul rus Gazprom va prelua controlul asupra companiei sârbe de stat a petrolului NIS.

Purtătorul de cuvânt al ministerul sârb al energiei, Milan Budimir a spus că acordul a fost parafat astăzi şi va fi semnat zilele următoare la Moscova de preşedintele Serbiei Boris Tadici şi cel al Rusiei Dmitry Medvedev.

Un oficial de la Belgrad a spus că Gazprom va achiziţiona 51 la sută din acţiunile NIS pentru care va plăti peste 500 de milioane de dolari. În baza acordului, concernul rus se obligă să investească în NIS 700 de milioane de dolari până în anul 2012.

Moscova: întrevedere Dmitry Medvedev - Mahmud Abbas

Preşedintele autorităţii palestiniene Mahmud Abbas s-a întâlnit la Moscova pentru prima oară cu preşedintele Rusiei Dmitry Medvedev. Vizita lui Abbas are loc pe fondul unor tensiuni tot mai ridicate în Fâşia Gaza.

Ca răspuns la atacurile insurgenţilor palestinieni, Israelul ameninţă cu o ofensivă militară de proporţii.

Rusia s-a oferit să găzduiască anul viitor o conferinţă internaţională pe tema procesului de pace din Orientul Mijlociu.

Ion Iliescu atacat cu ouă în timpul ceremoniei de la Cimitirul Eroilor Revoluţiei

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost atacat cu ouă şi monede în timpul unei ceremonii în memoria revoluţiei anticomuniste din decembrie 1989.

Iliescu a scăpat nevătămat, după ce fusese urmărit şi agresat de un cetăţean în vârstă de 79 de ani, la Cimitirul Eroilor din Bucureşti, care l-a făcut vinovat de moartea celor doi fii ai săi în timpul evenimentelor de acum 19 ani.

Ştirea zilei

Membrii noului Guvern, condus de Emil Boc, au primit, luni, votul de învestitură din partea Parlamentului, cu 324 de voturi "pentru" şi 115 "împotrivă". Din totalul de 471 de parlamentari, au fost prezenţi la vot 454. Dintre aceştia, şi-au exprimat votul 445 de deputaţi şi senatori, 439 fiind valabil exprimate, iar şase voturi au fost anulate.

Pentru învestitura Guvernului au votat 324 de parlamentari, alţi 115 pronunţându-se "împotrivă".

Predoiu: Sper să am acelaşi sprijin în cabinetul Boc pe care l-a avut în guvernul Tăriceanu

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a declarat, după ce Cabinetul Boc a primit votul de învestitură al Parlamentului, că obiectivele sale ca ministru sunt ridicarea monitorizării pe Justiţie şi continuarea reformelor în sistemul judiciar.

Predoiu a afirmat că speră să aibă acelaşi sprijin pe care l-a avut şi ca membru al Guvernului Tăriceanu. El a menţionat că a acceptat să facă parte din Cabinetul Boc pentru a asigura continuitatea reformelor în Justiţie.

Parlamentul aprobă prelungirea operaţiunii trupelor dislocate în Irak

Camerele reunite ale Parlamentului au aprobat, luni, scrisoarea preşedintelui Băsescu, referitoare la prelungirea activităţii forţelor armate române în Irak în anul 2009.

Finanţarea operaţiunii urmează să fie stabilită printr-o Hotărâre de Guvern.

Ştirea zilei

Parlamentul României urmează să voteze astăzi guvernul de coaliţie PDL - PSD, rezultat din alegerile de la 30 noiembrie. Împreună, cele două partide au circa 70 la sută din locurile parlamentului.

Tokyo: exporturile nipone au scăzut în noiembrie cu 25%

A doua economie a lumii, cea a Japoniei, a înregistrat o scădere de peste 25% în luna noiembrie, din cauza recesiunii globale.

Ministerul economiei de la Tokyo spune că în lumea întreagă scade dramatic cererea de produse electronice şi de maşini, adică de produse pe care Japonia le exportă în mod tradiţional.

Bagdad: vot în parlament asupra rămînerii în Irak a contingentelor român, britanic şi australian

Parlamentul irakian urmează să voteze astăzi din nou asupra unui proiect de lege care va permite rămânerea în ţară a militarilor străini, alţii decât cei americani.

Statutul americanilor este reglementat printr-un acord recent încheiat, care permite Statelor Unite să-şi menţină trupele în Irak până în 2011.

Rezoluţia dezbătută astăzi la Bagdad se referă la celelelate contingente străine din Irak, printre care cel britanic, românesc, australian.

Preşedintele Poloniei Lech Kaczynski participă la un serviciu religios din principala sinagogă de la Varşovia

Preşedintele Poloniei Lech Kaczynski a participat în principala sinagogă a Varşoviei la începutul sărăbătorii evreieşti Hanukka, cunoscută şi ca sărbătoarea luminilor.

AP scrie că a fost prima oară când un şef de stat polonez a participat la un serviciu religios la sinagogă.

În al doilea război mondial, aproape întreaga populaţie evreiască a Poloniei, una din cele mai mari din lume, a fost ucisă de nazişti.

Kiev: reizbucnirea dihoniei dintre preşedintele Iuşcenco şi premierul Timoşenco

Într-un interviu la televiziune, preşedintele Victor Iuşcenco a acuzat-o pe Iulia Timoşenco că nu este în stare să conducă economia. Iuşcenco a spus că politicile nepotrivite ale premierului Timoşenco au dus, de exemplu, la o rată a inflaţiei de 20 la sută.

La rîndul său, Timoşenco a declarat că preşedintele ar trebui să-şi dea demisia, pentru că pune interesele personale deasupra celor naţionale.

Ea a mai spus că Iuşcenco este de vină pentru căderea grivnei, care şi-a pierdut cam 50 la sută din valoare în ultimele luni.

Vladivostok: ciocniri între poliţie şi demonstranţi care protestau împotriva majorării taxelor la maşinile de import

În mai multe oraşe din Rusia au avut loc proteste împotriva taxelor mai mari pe maşinile de import second hand şi a preţului mai mare la benzină şi motorină.

În portul Vladivostok, de pe coasta Pacificului, cei aproximativ o mie de demonstranţi s-au ciocnit cu forţele de ordine. Potrivit serviciului rusesc al postului nostru de radio, cam 20 de persoane au fost arestate, iar poliţiştii au bătut câţiva protestatari şi jurnalişti.

În alte oraşe ruseşti, protestele au fost fără incidente.

Statele Unite nu vor susţine în Zimbabwe un guvern de coaliţie în care ar fi inclus şi Robert Mugabe

Statele Unite au anunţat că nu vor sprijini în Zimbabwe un guvern de coaliţie dacă la el participă şi preşedintele Robert Mugabe.

Un diplomat american de rang înalt a declarat în Africa de Sud că Mugabe şi-a pierdut cu totul simţul realităţii şi este incapabil să conducă.

Mugabe conduce Zimbabwe din 1980, când ţara şi-a proclamat independenţa faţă de Marea Britanie.

Teheran: autorităţile închid institutul pentru drepturile omului al avocatei Shirin Ebadi

În Iran, forţele de securitate au închis biroul din Teheran al avocatei Shirin Ebadi, laureata Premiului Nobel pentru Pace din anul 2003. Ebadi are în capitala iraniană un institut pentru drepturile omului.

O colaboratoare a lui Ebadi a spus Europei Libere că poliţiştii şi agenţii care au descins la sediul institutului nu aveau nici măcar mandat de percheziţie.

Ierusalim: Ţipi Livni şi Benianim Netanyahu, rivali la funcţia de premier, pledează pentru o politică mai agresivă faţă de Hamas

Cei doi candidaţi la postul de premier al Israelului au spus că dacă sunt aleşi vor înlătura regimul impus în Fâşia Gaza de mişcarea radicală islamistă Hamas.

Actualul ministru de externe Ţipi Livni, care candidează din partea partidului de guvernământ Kadima, a spus că va răsturna conducerea Hamas prin mijloace economice, politice şi militare.

Iar Benianim Netanyahu, de la partidul Likud, a spus că un eventual guvern condus de el va promova faţă de Hamas o politică mai activă, de atac.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG