Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Parlamentul moldovean a intrat astăzi în vacanţa de iarnă pe fondul protestelor unor formaţiuni din opoziţie.

Ultima şedinţă din anul acesta a fost boicotată de Alianţa Moldova Noastră, Partidul Democrat, Partidul Social Democrat şi deputaţii afiliaţi.

Membrii şi simpatizanţii AMN au pichetat clădirea parlamentului, scandînd lozinci ca „Jos comuniştii” şi „Iura şi cu Vova au furat Moldova”.

Itar Tass: Smirnov ar fi dispus să accepte demilitarizarea Transnistriei în condiţiile menţinerii trupelor ruse

Agenţia rusă de ştiri Itar Tass a relatat că liderul de la Tiraspol Igor Smirnov ar fi de acord cu demilitarizarea regiunii, cerută de Chişinău, dar numai dacă cei 400 de pacificatorii ruşi rămân pe loc.

Potrivit Itar Tass, Smirnov ar fi făcut această precizare joi, când le-a expus deputaţilor de la Tiraspol rezultatele întâlnirii sale de miercuri cu preşedintele Vladimir Voronin.

Moldova doreşte atât demilitarizarea Transnistriei, cât şi plecarea militarilor ruşi.

Zinaida Greceanâi: Moldova resimte deja efectele crizei economice globale

Premierul Zinaida Greceanâi a declarat că Moldova resimte deja efectele crizei economice globale, iar anul 2009 ar putea fi unul dificil.

Potrivit Moldpres, premierul a mai spus la o întâlnire cu patronatul că este important ca la anul să fie asigurată „stabilitatea social-economică” în ţară, mai ales că 2009 va fi şi un an electoral.

Premiile ziarului Timpul de dimineaţă: Vlad Filat desemnat omul politic al anului

Publicaţia „Timpul de dimineaţă” a decernat premii pentru cei mai buni jurnalişti, politicieni, jurişti, lideri de opinie şi oameni de cultură ai anului 2008.

La categoria jurnalistică a fost premiată şi corespondenta Europei Libere la Chişinău Valentina Ursu. Iar Dumitru Crudu, colaboratorul nostru pe teme culturale, a fost unul dintre scriitorii distinşi.

Omul politic al anului a fost desemnat Vladimir Filat.

Baku: parlamentul aprobă ţinerea unui referendum asupra schimbării legislaţiei privind mandatele prezidenţiale

În Azerbaidjan, parlamentul a aprobat ţinerea unui referendum care ar putea deschide calea unor preşedinţii mai lungi. În prezent, aceeaşi persoană poate avea doar două mandate prezidenţiale consecutive. Dacă referendumul aboleşte această limită, actualul preşedinte Ilham Aliev ar putea sta la putere viaţa întreagă.

Israelul deschide punctele de trecere a frontierei către Fîşia Gaza

Israelul a deschis punctele de trecere a frontiere cu Fâşia Gaza, din raţiuni pe care ministrul israelian al apărării le-a numit „umanitare”.

Palestinienii au spus că aşteptau peste 90 de camioane cu grâu, ajutoare umanitare şi mărfuri pentru sectorul privat.

Catastrofa de la Ievpatoria s-a soldat cu 27 de morţi

În Ucraina este zi de doliu naţional în memoria celor care şi-au pierdut viaţa într-o explozie produsă într-un bloc de apartamente la Ievpatoria, în Crimeea. Bilanţul accidentului a ajuns la 27 de morţi.

Explozia, pusă pe seama unei scurgeri de gaze, a distrus 35 de apartamente. Echipele de salvare caută încă persoane care ar putea fi prinse sub dărâmături, dar speranţele de a găsi supravieţuitori sunt minime.

Peste 650 de imigranţi ilegali au ajuns pe insula Lampedusa în timpul Crăciunului

Autorităţile italiene au anunţat că peste 650 de imigranţi ilegali au ajuns pe insula Lampedusa, în timpul sărbătorii Crăciunului. Două dintre cele trei ambarcaţii în care au venit fugarii au fost pe punctul de a se răsturna, dar au fost scoase din impas de marina italiană.

Sosirile de imigranţi pe mare în Italia au totalizat în primele nouă luni ale anului curent 24.000 de persoane, cu zece mii mai mult decât în tot anul 2007.

Trei militanţi al Qaida evadează dintr-o închisoare irakiană

În Irak, trei militanţi al Qaida au scăpat din închisoare, după o confruntare soldată cu 13 morţi din rândul deţinuţilor şi cu moartea unui gardian. Poliţia provinciei Ramadi a anunţat că printre evadaţi se află unul extrem de periculos, care a recunoscut că a ucis cel puţin o sută de oameni.

Pakistanul masează trupe în apropierea graniţei cu India

Pakistanul a masat trupe în apropierea graniţei cu India, la o zi după ce a avertizat ţara vecină că va riposta la un eventual atac.

Cele două ţări posesoare de arme nucleare au purtat trei războaie, mai ales din cauza disputei teritoriale asupra provinciei Kaşmir.

Relaţiile bilaterale s-au tensionat din nou după ce India a constatat că autorii atacurilor teroriste din noiembrie de la Mumbai, soldate cu peste 170 de morţi, erau pakistanezi.

Poliţia sîrbă susţine că a arestat o serie de albanezi dn Kosovo suspectaţi de crime de război

Poliţia sârbă a arestat mai mulţi albanezi dn Kosovo suspectaţi de crime de război în timpul conflictului din anii 1998-1999. Oficialii sârbi nu au precizat nici numărul, nici identitatea albanezilor reţinuţi. O televiziune independentă sârbă a relatat că ar fi vorba de zece persoane.

Confruntările de acum zece ani dintre etnicii albanezi şi forţele sârbeşti s-au încheiat după ce NATO a bombardat Serbia timp de două luni şi jumătate, în 1999.

Preşedintele Voronin îi decorează pe militarii reveniţi în ţară după operaţiunile din Irak

Preşedintele Voronin i-a decorat pe militarii moldoveni care au participat la operaţiunile din Irak. Preşedintele i-a primit la Chişinău pe membrii ultimului contingent, 16 genişti şi patru ofiţeri de stat major, care au revenit vineri în ţară. Moldova a participat la operaţiunile din Irak începînd din septembrie 2003, cu un efectiv total de 107 militari.

Ştirea zilei

Guvernul moldovean a încercat să liniştească partenerii occidentali după ce preşedintele Voronin a declarat miercuri la Tiraspol că în problema transnistreană s-ar putea purta discuţii în mai multe formate, inclusiv cu participarea unei singure puteri, cea a Rusiei.

Astăzi la Chişinău ministrul reintegrării Vasili Şova s-a întâlnit cu emisarii occidentali şi a insistat că problemele cu adevărat importante se vor discuta numai în aşa-numitul format 5 plus 2, adică cu implicarea Occidentului.

Mai mulţi lideri din opoziţie au spus astăzi că ideea negocierilor cu participarea exclusivă a Rusiei este o trădare.

Poliţia continuă să hărţuiască Primăria Chişinău cu ocazia sărbătorilor de Crăciun

La Chişinău a continuat disputa dintre poliţie şi primărie pe tema sărbătorilor de iarnă. După ce săptămâna trecută a confiscat aşa-numitul brad al primăriei, poliţia a reţinut astăzi şi scena pe care urma să aibă loc un spectacol de crăciun organizat tot de primărie.

Camionul care transporta componentele scenei spre Scuarul Operei a fost reţinut în sectorul Râşcani.

Spectacolul a început totuşi la ora fixată, cinci după-amiază, după ce organizatorii au făcut rost de o altă instalaţie de sonorizare şi iluminare.

Chişinău: repatrierea contingentului de genişti dislocat în Irak

Astăzi au sosit la Chişinău cei 16 genişti şi patru ofiţeri de stat major din ultimul contingent moldovenesc dislocat în Irak.

Moldova a participat la operaţiunile din Irak timp de peste cinci ani, începînd din septembrie 2003.

După Anul Nou, în Irak se vor afla alături de militarii americani doar soldaţi britanici, români, australieni şi câteva contingente mai mici din unele ţări europene.

Chişinău: Parlamentul aprobă mărirea cu 50% a accizelor la benzină şi motorină

Parlamentul Moldovei a aprobat mărirea cu 50 la sută a accizelor la benzină şi motorină, începînd de la 1 ianuarie. Guvernul susţine că preţul pentru consumatori nu va creşte, pentru că pe piaţa mondială preţul ţiţeiului este în scădere continuă.

Accizele pe carburanţi s-au mărit ultima ora în urmă cu zece ani.

ONG-uri protestează la Chişinău împotriva îngrădirii libertăţii întrunirilor

Mai multe organizaţii neguvernamentale au protestat la Chişinău împotriva îngrădirii libertăţii întrunirilor. Unii participanţi au purtat măşti de purcel şi de măgăruş, ca să amintească de interzicerea protestului unui cetăţean care a vrut să iasă în stradă cu două animale.

Infoprim relatează că în faţa Ministerului de Interne, demonstranţii au jucat o scenetă a bradului arestat al primăriei.

Chişinău: parlamentul respinge propunerea AMN de a se stabili data alegerilor generale la 22 martie

Cu voturile majorităţii comuniste, parlamentul a respins propunerea Alianţei Moldova Noastră de a se stabili data alegerilor generale la 22 martie.

La dezbaterile de astăzi, liderul deputaţilor din Partidul Democrat, Dumitru Diacov a spus că se numără printre cei care nu înţeleg de ce tăinuieşte puterea data alegerilor.

Comuniştii au dat tot astăzi asigurări că data va fi comunicată la timp. Legea spune că data scrutinului trebuie anunţată cu cel puţin 60 de zile înainte.

Ievpatoria: explozie soldată cu moartea a 17 locuitori ai unui bloc de apartamente

Cel puţin 17 persoane au murit în explozia produsă într-un bloc de apartamente din staţiunea maritimă ucrainiană Ievpatoria.

După vizite la faţa locului, liderii ucraineni au anunţat că ziua de vineri 26 decembrie va fi de doliu naţional.

Investigaţiile preliminare sugerează că accidentul s-ar fi produs din cauza unor butelii de oxigen sau acetilenă ţinuţi în subsolul clădirii.

Urbi et Orbi: Papa se roagă pentru pace în Orientul Apropiat şi Orientul Mijlociu

Papa Benedict al 16-lea a folosit ocazia discusului său anual de Crăciun "Urbi et Orbi" pentru a se pronunţa pentru încheierea unei păci durabile în Orientul Apropiat.

Papa Benedict şi-a exprimat speranţa că lumina de la Bethleem, locul naşterii lui Isus, să lumineze ţara sfântă, care pare din nou întunecată pentru israelieni şi palestinieni.

Papa a spus că se roagă şi pentru Irak, Liban şi pentru întreg Orientul Mijlociu.

Dramaturgul britanic Harold Pinter încetează din viaţă la 78 de ani

Dramaturgul britanic Harold Pinter, laureat al Premiul Nobel, a încetat din viaţă la vârsta de 78 de ani, în ajunul Cărciunului.

Piesele sale sunt cunoscute mai ales pentru duritatea cu care descriu aspecte ale vieţii de familie.

După ce a fost distins cu premiul Nobel în 2005, Pinter a încetat să mai scrie piese, concentrîndu-se asupra actoriei şi a poeziei.

Groznâi: demonstraţie împotriva graţierii unui ofiţer rus condamnat pentru omor

Peste o mie de persoane au demonstrat în capitala cecenă Groznâi împotriva graţierii unui ofiţer rus condamnat pentru omor.

Iuri Budanov a fost primul ofiţer din armata Rusiei condamnat pentru uciderea unui civil cecen. În 2003, el a omorât prin strangulare un tânăr de 18 ani şi a primit o pedeapsă de 10 ani de închisoare.

Dar săptămâna aceasta, un tribunal a acceptat eliberarea înainte de termen a lui Budanov, pentru că acesta îşi regretă fapta.

Georgia susţine că va semna un parteneriat strategic cu Statele Unite la 4 ianuarie

Georgia susţine că va semna un parteneriat strategic cu Statele Unite la patru ianuarie. Anunţul a fost făcut de ministerul de externe de la Tbilisi, care a informat că documentul va fi semnat la Washington de secretarul de stat Condoleezza Rice şi de ministrul georgian de externe Grigol Vaşadze.

Statele Unite au semnat deja un acord asemănător cu Ucraina.

Gazprom îngrijorat de creşterea datoriilor Moldovei pentru gazele naturale

La Chişinău, vicepreşedintele concernului rus Gazprom Valeri Golubev a declarat că nu este exclus ca preţul gazelor livrate Modovei să scadă în viitor.

Pe de altă, parte, Golubev, care este şi preşedintele Consiliului de administraţie de la Moldovagaz, a spus că Gazprom este îngrijorat de creşterea datoriilor Moldovei pentru gazele naturale ruseşti.

El a adăugat că principalul vinovat ar fi complexul termoenergetic din Chişinău, care nu este este capabil să recupereze datoriile de la consumatori.

AMN cere parlamentului să fixeze data alegerilor legislative

Alianţa Moldova Noastră a cerut parlamentului să fixeze în sfârşit data alegerilor şi a propus ziua de duminică 22 martie.

Mandatul deputaţilor din actualul parlament expiră la 7 martie 2009. Legea prevede ca data alegerilor să fie anunţată cu cel puţin 60 de zile înainte.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG