Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Laureatul premiului GDS este Jonathan Scheele pentru suţinerea constantă a României în procesul de adeare la Uniunea Europeană. Decernarea premiului va avea loc marţi la sediul Grupului pentru Dialog Social din Calea Victoriei 120.

Muenchen: Vladimir Voronin cere recunoaşterea internaţională a statutului de neutralitate militară al Moldovei

Preşedintele Vladimir Voronin a cerut recunoaşterea internaţională a statutului de neutralitate militară al Moldovei, prevăzut de Constituţie. Voronin a spus duminică la conferinţa pentru Politica de Securitate de la Muenchen că Republica Moldova doreşte să urmeze exemplul unor ţări ca Suedia, Irlanda sau Ciprul care fac parte din Uniunea Europeană, dar nu şi din NATO. “Moldova are nevoie, înainte de toate, de o atitudinea deschisă şi plină de respect faţă de opţiunea constituţională a poporului moldovenesc din partea Federaţiei Ruse, Ucrainei, Uniunii Europene şi Statelor Unite”, a declarat preşedintele Voronin citat de Moldpres.

Ştirea zilei

Prim-vicepremierul rus Serghei Ivanov a declarat că recunoaşterea unei declaraţii de independenţă unilaterală a provinciei Kosovo ar echivala cu “deschiderea cutiei Pandorei” în Europa.

Ivanov a mai spus că recunoaşterea guvernului de la Priştina de către ţările occidentale ar fi în afara cadrului legal internaţional şi ar crea un precedent. Moscova nu va răspunde însă prin recunoaşterea independenţei republicilor separatiste georgiene, Abhazia şi Osetia de Sud “chiar a doua zi”, cum s-a exprimat Ivanov, după proclamarea independenţei Kosovo.

Tbilisi: partidele de opoziţie din Georgia suspendă negocierile cu guvernul

Partidele din opoziţie din Georgia au anunţat că îşi suspendă negocierile cu guvernul asupra unor reforme majore. Opoziţia cere eliberarea protestatarilor arestaţi în urma tulburărilor de la Tbilisi la sfârşitul anului trecut, precum şi demiterea şefilor televiziunii de stat şi Comisiei Electorale Centrale. Liderul Partidului Conservator, Zviad Dzidziguri a declarat că în cazul neîndeplinirii acestor cereri, opoziţia va organiza din nou proteste stradale. Preşedinta Parlamentului georgian, Nono Burdzhanadze a spus că decizia opoziţiei este “bizară şi de neînţeles”.

Guvernul de la Kiev pune condiţii pentru achitarea datoriilor către Gazprom

Ucraina a anunţat că-şi va achita datoriile pentru gazele naturale primite din Rusia dacă monopolistul rus Gazprom va accepta să semneze un acord de livrare directă a gazelor, eliminând din joc firmele intermediare. Guvernul de la Kiev a făcut această propunere în timp ce o delegaţie de negociatori a plecat la Moscova pentru a convinge Gazprom-ul să renunţe la intenţia de a reduce livrările în Ucraina. Concernul rus a ameninţat cu sistarea livrărilor începând de astăzi, dacă Ucraina nu plăteşte o datorie de 1,5 miliarde de dolari.

Barack Obama învingător la alegerile primare din statul Maine

În campania electorală din Statele Unite, senatorul Barack Obama a câştigat o nouă etapă a competiţiei de desemnare a candidaţilor din partea Partidului Democrat. El a învins-o duminică pe Hillary Clinton la alegerile primare din statul Maine, la o zi după ce câştigase în Louisiana, Nebraska şi Washington. Hillary Clinton a decis în urma acestor înfrângeri să-l înlocuiească pe şeful campaniei sale electorale.

Ministrul american al Apărării salută legea amnistiei adoptată la Bagdad

Ministrul american al Apărării, Robert Gates a spus că liderii politici irakieni dau semne de progres pe calea reconcilierii, dar se confruntă în continuare cu decizii dificile pentru stabilizarea Irakului. Gates le-a spus jurnaliştilor care l-au însoţit în timpul unei vizite în Irak că un semn de progres este aprobarea legii amnistiei. Oficialul american a spus că le va cere liderilor irakieni adoptarea mai multor legi asemănătoare, între care cea vizînd împărţirea puterii între guvernul central şi provinciile Irakului.

Kabul: închiderea ambasadei norvegiene în urma unei ameninţări teroriste

Ambasada Norvegiei de la Kabul a fost inchisa duminică ca urmare a unei amenintari teroriste. Norvegia are desfasurati 500 de militari in operatiunile NATO din Afganistan.

Presedintele Iranului acceptă invitaţia de a face o vizită la Bagdad

Presedintele Iranului Mahmud Ahmadinejad planuieste sa faca o vizita in Irak luna viitoare pe 19 martie. Anuntul a fost facut de ministerul irakian de externe care a lansat si invitatia.

Crin Antonescu (PNL): decizia CC încalcă şi modifică litera şi spiritul Constituţiei

Vicepreşedintele PNL Crin Antonescu susţine că ieşirea liberalilor de la guvernare nu reprezintă decât una dintre variantele care, probabil, vor fi dezbătute de conducerea partidului în timpul şedinţei de luni. Crin Antonescu a precizat că a evocat ieşirea liberalilor de la guvernare ca pe o posibilă variantă în urma deciziei Curtii Constitutionale referitoare la Norica Nicolai. El a susţinut că decizia Curţii Constituţionale încalcă şi modifică litera şi spiritul Constituţiei si ca nu ar mai da dreptul premierului, de a-şi alcătui echipa şi de a face o remaniere.

11 organizaţii ale societăţii civile cer premierului să desemneze pentru funcţia de ministru al justiţiei o altă persoană decît Norica Nicolai

Un număr de 11 organizaţii ale societăţii civile i-au adresat premierului Calin Popescu Tariceanu o scrisoare, declarându-se dezolate de "haosul provocat de refuzul preşedintelui României de numire a persoanei desemnate pentru funcţia de ministru al Justiţiei şi de modul inacceptabil în care Curtea Constituţională înţelege să arbitreze acest conflict derogând de la propriile sale decizii anterioare".

În opinia organizaţiilor semnatare, "orice prelungire a stării conflictuale actuale este riscantă şi nocivă, şubrezind încă şi mai grav decât până acum încrederea cetăţenilor în instituţiile statului de drept".

"De aceea vă solicităm să desemnaţi pentru funcţia de ministru al Justiţiei o altă persoană, care să nu-i ofere preşedintelui României, Traian Băsescu, niciun pretext de refuz şi care să convingă opinia publică de faptul că dumneavoastră şi guvernul pe care îl conduceţi pun binele comun deasupra oricăror interese politice."



De asemenea, cele 11 organizaţii îşi exprimă speranţa că Norica Nicolai va înţelege că nu reputaţia sa, ci urgenţa soluţionării unei crize care afectează profund interesele statului român impun o astfel de decizie "care nu ar reprezenta o înfrângere personală ci o victorie a înţelepciunii şi un sacrificiu de onoare în numele binelui public".

Senatorul Radu Berceanu (PDL) va sesiza DNA în legătură cu costurile suplimentare pentru construcţia autostrăzii Transilvania

Senatorul PDL Radu Berceanu a anunţat că săptămâna viitoare va sesiza Consiliul Suprem de Aparare a Tarii şi DNA în legătură cu sumele, considerate de el “colosale”, plătite de statul român pentru construirea Autostrăzii Bechtel.



Fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu a vorbit de 5 miliarde de euro in plus faţă de ceea ce era estimat pentru construcţia Autostrăzii Transilvania.

Madrid: operaţiune împotriva fraudelor comise pe Internet

Poliţia spaniolă a reţinut 76 de persoane într-o vastă operaţiune împotriva fraudelor comise pe Internet, printre cei reţinuţi numărându-se şi români, relatează AFP. Poliţia spaniolă a precizat că operaţiunea Ulysse este cea mai importantă de acest tip desfăşurată vreodată în Spania, cu acţiuni în 15 regiuni.

Suma totală deturnată de escroci se ridică la "peste trei milioane de euro", se arată într-un comunicat dat publicităţii duminică de poliţia spaniolă.

O parte dintre persoanele reţinute participau la licitaţii online, unde încercau să-i convingă pe potenţialii cumpărători că vând diverse produse, de la televizoare la maşini, dar dispăreau imediat după ce victimele efectuau transferurile de bani. Altă tehnică utilizată de suspecţi consta în obţinerea datelor de acces la conturi bancare online, din care virau apoi sume de bani în conturile proprii.

Majoritatea celor 76 de persoane reţinute sunt de naţionalitate spaniolă, dar printre ele se numără şi suspecţi proveniţi din Romania, Ucraina, Guineea, Rusia şi Maroc.

Condiţiile programului Work and Travel SUA

Studenţii români şi moldoveni sunt doriţi de angajatorii americani din domeniul turismului şi servicii, iar cei care doresc să muncească în SUA prin programul Work and Travel SUA, pot obţine o creditare de până la 60 la sută a cheltuielilor de plecare.

Ei pot lucra în hoteluri, restaurante, cazinouri, mall-uri, supermarketuri, aqua parcuri, parcuri de distracţii pe posturi entry-level: ospătar, debarasator, recepţioner, casier, vânzator, ajutor bucătar, spălator de vase, cameristă, bell-boy, ajutor la curăţătorie.

Potrivit unui comunicat remis, duminică, agenţiei MEDIAFAX, de către Suzanne Nuridsany, director Icep World România, studenţii care se înscriu în programul Work and Travel prin această societate beneficiază de servicii complete, iar firma pe care o reprezintă poate credita doritorii cu până la 60 la sută din cheltuielile de plecare.

Potrivit Suzannei Nuridsany, citând Consulatul Statelor Unite, 5.500 de studenţi români şi 5.000 de studenţi moldoveni au lucrat în vacanţa de vară a anului 2007 in Statele Unite in cadrul acestui program,

Presedintele Tadjikistanului la Teheran

Presedintele Tadjikistanului Rahmon a incheiat o vizita de 2 zile in Iran. El a avut intrevaderi cu presedintele Ahmadinejad si cu liderul spiritaul iranian Ajatolahul Ali Khamenei. Potrivit agentiei oficiale de stiri iraniene, discutiile s-au concentrat pe intentiile Tadjikistanului de a construi, impreuna un Iranul o centrala hidroelectrica .

Discursul preşedintelui Voronin la a 44 conferinţă pentru securitate de la Muenchen

Presedintele Republicii Moldova Valdimir Voronin a rostit la a 44 conferinta pentru securitate de la Muenchen, un discurs in cadrul sesiunii dedicate securitatii Europei de Sud Est. In alocutiunea sa, Vladimir Voronin a reafirmat dorinta Moldovei de apropiere de Uniunea Europeana, a spus ca Moldova “imbina mostenirea culturala latino-romana cu mostenirea slava si turcica si a subliniat neutralitatea Republicii Moldova. In baza acestei neutralitati consfinţita in Constitutie, a mai spus presedintele Voronin, este intezisa amplasarea pe teritoriul Moldovei a fortelor armate si a obiectivelor militarer ale altor tari.

Vorbind despre solutionarea conflictului transnistrean, presedintele Voronin a spus ca acest lucru este posibil doar pe principiile integritatii teritoriale si suveranitatii Republicii Moldova.

Preşedintele Voronin conferă la Muenchen cu Daniel Fried şi Javier Solana

Potrivit unui comunicat de presa al presedintiei moldovene, Vladimir Voronin a avut la Muenchen o intrevedere pe problematica transnistreana cu Daniel Fried, asistent al secretarului de stat american si cu coordonatoriul politicii externe si de securitate al Uniunii Europene Javier Solana. Diplomat american a reconfirmat pozitia Washingtonului ca reglementarea conflictului transnistrean nu se poate face decit in baza suveranitatii si integritatii teritoriale a republicii Moldova si a facut un apel pentru reluatrea grabnică a procesului de negocieri in formatul 5 + 2 : Chisinaul si Tiraspolul, Rusia, Ucraina si OSCE ca mediatori, Statele Unite si Uniunea Europeana ca observatori.

Ştirea zilei

Prim-viceprimministrul rus Serghei Ivanov a cerut ca discuţiile ruso-americane asupra controlului armelor nucleare sa fie purtate in noile conditii internationale. Vorbind în cadrul conferinţei pentru securitate de la Muenchen. Ivanov a afirmat ca Moscova nu vrea sa accepte stabilirea de noi blocuri militare.

În dosarul Kosovo, Serghei Ivanov a spus astazi ca independenta provinciei sîrbe va deschide “cutia Pandorei” in Europa. Atitudinea Rusiei de a se opune independentei regiunii Kosovo si fata de pozitia comunitatii internationle in aceasta chestiune a fost criticata de coordonatorul politicii externe si de securitate a Uniunii europene Javier Solana.

Ieri presedintele Serbiei Boris Tadici a lansat un avertisment la conferinta de la Munchen asupra pericolul destabilizarii intregii regiuni, odata cu proclamarea unilaterala a independentei provinciei Kosovo.

Muenchen: Robert Gates pledează pentru o repartizare echitabilă a sarcinilor NATO în Afganistan

Ministrul american al apararii Robert Gates a avertizat ca extremistii islamisti din lumea intreaga ar putea profita daca actiunile NATO din Afganistan nu vor fi incununate de succes. Vorbind la conferinţa pentru securitate de la Muenchen, Gates a criticat tarile europene din NATO pentru ca nu impart povara operatiunilor de lupta, ceea ce ar putea duce, in opinia ministrul amaerican al apararii, chiar la destrămarea Alianţei Atlantice.

Chişinău: unificarea partidelor Democrat şi Social Liberal

Astazi la Chisinau a avut loc congresul de unificare a Partidului Democrat cu Partidul Social Liberal. Presedintele noului Partid Democrat este Dumitru Diacov iar adjunctul său este Oleg Serebrian.

Ştirea zilei

Romania a suferit intr-o zi 16 condamnari la Curtea Europeana de la Strasbourg fiind obligata sa restituie in total aproximativ 3 milioane de euro, pentru incalcarea drepturilor de proprietate si la un proces echitabil, in cazul mai multor romani ale caror case au fost nationalizate de regimul comunist.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Afaceri Externe de la Bucuresti in 11 cauze impotriva Romaniei, CEDO a constatat ca a fost incalcat dreptul de proprietate. Prin aceste hotariri, statul roman a fost sanctionat ca urmare a vinzarii unor imobile nationalizate, imobile asupra carora s-a recunoscut fostilor proprietari un drept de proprietate, fara a le plati acestora o justa despagubire.

In celelalte cauze, reclamantii au invocat si incalcarea dreptului la un proces echitabil, prevazut de articolul 6, alineatul 1, din Conventia CEDO. Statul roman trebuie sa restituie imobilele si terenurile disputate sau sa plateasca echivalentul a aproximativ 3 milioane de euro, in termen de trei luni de la decizia definitiva, se mai arata in comunicatul ministerului roman de externe.

Ministrul de Interne poartă convorbiri la Washington legate de programul Visa Waiver

Romanii ar putea calatori, in curand, fara viza in Statele Unite, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Interne de la Bucursti. Expertii americani ar urma sa stabileasca, luna aceasta, un calendar de retragere a vizelor pe care cetatenii romani trebuie sa le obtina pentru a putea intra in Statele Unite.

Ministrul de Interne, Cristian David se afla de doua zile la Washington, unde a avut o serie de intalniri cu oficiali americani. Un oficial din Departamentul american pentru Securitate Interna declara, insa, ieri, ca un orizont de timp pentru scutirea romanilor de obligativitatea vizelor pentru SUA nu este prefigurabil.

Cîntăreaţa Geta Burlacu va reprezenta Moldova la concursul Eurovision

Interpreta Geta Burlacu va reprezenta Republica Moldova la editia a 53-a a concursului "Eurovision", care se va desfasura la Belgrad in luna mai. Interpreta a cistigat cu piesa intitulata "A century of love" finala nationala de preselectie care a avut loc la Chisinau.

Romanian Foreign Minister Adrian Cioroianu: Moldovans possessing a Schengen visa will not need a Romanian transit visa

In an exclusive interview with RFERL, Romanian Foreign Minister Adrian Cioroianu expressed Romania's wish to help Moldova tighten its ties with the European Union. Interviewed by RFE's Chisinau bureau chief Vasile Botnaru, Adrian Cioroianu said that Moldova's accession to the EU remained a priority of Bucharest's foreign policy in 2008.

"As a neighbour, as a friendly state that knows what it means to overcome the difficulties of transition, but also the advantages of a tighter relationship with the EU, Romania considers it its moral duty to maintain on the top of its agenda this problem of the Republic of Moldova as expressed by its citizens. We hope to see the wish of closer relations between Chisianu and Bruxelles expressed more distincly at the level of Moldovan central authorities".

RFERL asked Romanian Foreign minister if Romania's atitude towards Moldova had been criticized in Bruxelles.

"From Brussels' point of view, Romania's policy towards Moldova has been a correct one. Of course we have been asked questions about the number of cases of restored Romanian citizenship approved for Moldovans who had applied for it, or about the rhythm of issuing travel visas to Moldovans, because there had been some messages from Chisinau that unfortunately presented the situation in a highly exaggerated way. For the last 17 years, Romania has issued only 100 000 passports for Moldovans who had been Romanian citizens before the Second World War or for their descendents."

Romanian Foreign Minister announced on the other hand that the European Parliament had decided that soon Moldovans that already had a Schengen visa would not need a transit visa for Romania and two other EU countries, Bulgaria and Cyprus.

Adrian Cioroianu anunţă simplificarea tranzitului pentru moldovenii cu vize Schengen

Într-un interviu acordat Europei Libere, ministrul de externe Adrian Cioroianu a anunţat simplificarea tranzitului cetăţenilor moldoveni spre ţările din spaţiului Schengen.

Ministrul Cioroianu a declarat că decizia a fost luată de Parlamentul European şi va intra în vigoare în două sau maximum trei luni.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG