Linkuri accesibilitate

Ştiri

Inaugurarea la Washington a muzeului "Newseum"

La Washington a avut loc ceremonia de deschidere a unui monument al presei si al primului amendament al Constitutiei americane, care garanteaza libertatea cuvintului: Newseum. Patru jurnalisti ai postului nostru de radio, morti la datorie, sint omagiati in acest muzeu.

Jose Manuel Barosso în vizită la Ankara

Mii de persoane au protestat la Ankara impotriva guvernului Erdogan pe care il acuza ca pune in pericol laicitatea statului turc. Demonstrantii purtau portrete ale intemeietorului Turciei moderne si seculare Mustafa Kemal Ataturk. Protestele au loc in timpul viziotei in Turcia a presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barosso, care a reafirmat decizia UE de a purta negocieri de aderare cu Turcia.

Bucureşti: demonstraţie a 4000 de poliţişti din toată ţara

Aproape 4000 de politisti din toata tara au organizat pe strazile Capitalei un miting de protest. Ei sunt nemultumiti de prevederile actualului Statut al Politistului si au cerut locuinte de serviciu si asistenta juridica.

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu conferă cu demnitari ai Comisiei Europene

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu s-a intalnit pentru prima oara de la preluarea mandatului, cu demnitari ai Comisiei Europene. Predoiu a discutat cu Secretarul general Catherine Day despre dificilul dosar privind justitia romaneasca, cu trei luni inaintea publicarii raportului de monitorizare.

Prăbuşirea unui avion al companiei Kata Air Transport pe aeroportul din Chişinău

Un avion Antonov-32, tip cargo, care apartinea companiei sudaneze Kata Air Transport, s-a prabusit vineri seara pe Aeroportul International Chisinau. La bordul aeronavei se aflau 8 membri ai echipajului, pâna la ora 08:00 dimineata au fost gasite 7 cadavre.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Afacerilor Interne, avionul care transporta 2,3 tone de ulei, efectua zborul pe ruta, Chisinau – Khartoum, prin Antalia.

Dupa decolare, dispecerul Turnului de control de la aeroportul din Chisinau a primit din partea echipajului informatia ca din cauza unei defectiuni tehnice, solicita aterizarea avionului. Potrivit sursei citate, aeronava a explodat la manevra de aterizare.

Conform datelor dispeceratului central al aeroportului, echipajul navei era compus din 3 cetateni ai Republicii Moldova si 5 cetateni ai Ucrainei.

Ştirea zilei

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin s-a intilnit la Tighina cu Igor Smirnov, liderul regiunii separatiste transnistrene. A fost prima dintre cei doi lideri din 2001 încoace.

Presedintele Sovietului suprem de la Tiraspol, Yevghni Sevciuk a afirmat ca discutiile s-au axat pe construirea unei "bune vecinatati intre Republica Moldova si Transnistria’.

Seful misiunii OSCE în Moldova, ambasadorul Philip Remler a salutat reluarea dialogului direct, spunînd ca întilnirea "a constituit un prim pas ce ar putea pava drumul spre reluarea negocierilor de reglementare a conflictului in formatul 5+2".

Radio Europa Libera a aflat din surse demne de incredere ca este posibil ca luni la Odessa sa fie reluate negicierile in format 5+2.

Ştirea zilei

Ministrul de Externe Adrian Cioroianu si-a anuntat vineri seara demisia de onoare, in urma scandalului declansat de cazul Claudiu Crulic, romanul mort in urma grevei foameni in detentie in Polonia. Ancheta a aratat ca detinutul era in Italia la data furtului de care era acuzat.

Premierul Tariceanu a acceptat demisia lui Cioroianu si intentioneaza sa aiba consultari cu presedintele Basescu in privinta viitorului ministru de Externe, pentru a evita blocaje in ministerul de externe.

Miniştrii de finanţe din G7 estimează ca sumbră starea economiei mondiale

Ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din grupul celor sapte state puternic industrializate (G7) au dat publicitatii, dupa o intrevedere la Washington, o declaratie in care se arata ca economia mondiala continua sa treaca print-o perioada dificila.

G7 citeaza, ca riscuri ale dezvoltarii economice globale, criza imobiliara din SUA, turbulentele de pe pietele financiare si inflatia. Pe termen scurt, estimarile in ceea ce priveste economia mondiala s-au inrautatit, avertizeaza responsabilii financiari ai tarilor din grupul G 7.

Presedintele Chinei Hu Jintao respinge din nou ideea unui dialog cu Dalai Lama

Liderul spiritual al tibetanilor, Dalai Lama, aflat in exil, a repetat ca nu sustine boicotarea Olimpiadei de vara de la Beijing. Intr-un interviu cu o televiziune americana, Dalai Lama a spus ca in Tibet nu se respecta drepturile omului, dar ca liderii lumii trebuie sa decida ei insisi daca vor sau nu sa participe la ceremoniile de la Beijin.

Presedintele Chinei Hu Jintao a respins inca o data apelurile la dialog cu Dalai Lama asupra situatiei din Tibet. Presedintele comunist de la Beijing a spus ca va discuta cu liedrului spiritual tibetan numai daca acesta renunta la lupta pentru independenta Tibetului si renunta la violenta. Dalai Lama a spus, in repetate rinduri, ca nu cere independenta Tibetului ci doar respectarea autonomei regiunii.

Alegeri generale anticipate în Macedonia - probabil în luna iunie

Parlamentul de la Skopie a votat dizolvarea legislativului si organizarea alegerilor anticipate. Criza politica a fost declansata dupa reuniunea NATO de la Bucuresti cind Grecia s-a opus prin veto invitarii Macedoniei in NATO, din cauza unei dispute legate de numele tarii. Se asteapta ca alegerile sa aibă loc in luna iunie.

Sindicatul Solidaritatea de la Arcelor Mittal Galati ameninţă cu greva

Sindicatul Solidaritatea de pe platforma siderurgica Arcelor Mittal Galati a anuntat ca ar putea intra in greva generala de luni dimineata, daca nu li se vor rezolva nici astazi revendicarile. Sindicalistii cer in continuare, pe langa cresterea salariala si reluarea negocierilor Contractului Colectiv de Munca.

Ştirea zilei

Adrian Cioroianu, ministrul de externe al României si-a anuntat demisia, în cursul unei conferinte de presa. Demisia survine dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu si-a exprimat joi nemultumirea fata de ancheta preliminara a Ministerului de Externe in cazul Claudiu Crulic.

Arestat in Polonia in toamna trecuta, Crulic a incetat din viata in ianuarie, la Cracovia, aparent in urma consecintelor unei greve a foamei. Adrian Cioroianu a afirmat la conferinta de presa ca nu a fost informat de acest caz de catre angajatii ministerului.

Ştirea zilei

Patronatul şi sindicatul uzinei Dacia au ajuns la un acord asupra unei majorări salariale de 360 de lei, acord care a pus capăt grevei începute la 24 martie. La grevă au participat peste jumătate din cei 13 mii de salariaţi.

Vice-preşedintele PSD Cristian Diaconescu candidează la primăria Bucureşti

Cristian Diaconescu, vicepreşedintele PSD, a fost desemnat în mod oficial candidat al partidului la alegerile pentru primăria Bucureşti.

Tot astăzi a avut loc lansarea la Sala Palatului a candidaţilor PDL la alegerile locale. Pentru postul de primar al capitalei candidează Vasile Blaga.

Ambasadori occidentali deplîng stagnarea reformei justiţiei în România

Asociaţia Magistraţilor din România şi-a serbat aniversarea de 15 ani, în cursul unei reuniuni la care au fost invitaţi şi o serie de ambasadori ai statelor Uniunii Europene.

Jacques Louis Werner, ambasadorul Olandei la Bucureşti a declarat cu acest prilej, citat de Mediafax, că lipsa "unor verdicte clare şi sentinţe necondiţionate" în cazurile de corupţie la nivel înalt, dezamăgeşte opinia publică şi că toată lumea aşteaptă o strategie naţională de remediere a situaţiei.

Adjunctul ambasadorului Marii Britanii, Philip Hall a pledat şi el pentru continuarea reformei în justiţie, apreciind-o ca esenţială pentru ca românii să se bucure de toate beneficiile care decurg din calitatea de stat membru al Uniunii Europene.

Un comunicat de presă al Parlamentului European aminteşte astăzi că în evaluarea progreselor României, Comisia europeană s-a declarat preocupată de, cităm, "absenţa de rezultate convingătoare pînă la această dată în lupta împotriva corupţiei".

Ştirea zilei

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin s-a întîlnit la Tighina cu Igor Smirnov, liderul regiunii separatiste transnistrene. Intîlnirea, dedicată negocierilor legate de rezolvarea conflictului transnistrean, a fost prima dintre cei doi lideri din 2001 încoace.

Voronin şi Smirnov ar fi căzut de acord asupra convocării de urgenţă a grupurilor de lucru cu sarcina de a stabili măsuri de încredere între Chişinău şi Tiraspol.

Şeful misiunii OSCE în Moldova, ambasadorul Philip Remler a salutat într-un comunicat de presă reluarea dialogului direct, spunînd că întîlnirea "ar putea pava drumul spre reluarea negocierilor de reglementare a conflictului, în formatul 5+2".

Moscova ameninţă cu măsuri la graniţă în cazul unei aderări la NATO a Ucrainei şi Georgiei

Şeful statului major al forţelor armate ruse, generalul Iuri Baluyevsky a spus că Moscova va lua măsuri militare pentru a-şi apăra interesele la graniţele sale, în cazul în care Ucraina şi Georgia s-ar alătura Alianţei Nord Atlantice. Generalul a recunoscut că este însă prematur să se vorbească de posibilitatea unei aderări a celor două state în viitorul apropiat.

Intr-o reacţie la declaraţia amintită, o purtătoare de cuvînt a NATO a declarat la Bruxelles: "La Bucureşti, şefii de stat şi de guvern din Alianţă au hotărît că Georgia şi Ucraina nu vor primi în acest moment Planul de Acţiune, dar aderarea acestor două ţări este doar o chestiune de timp şi nu o problemă aflată sub semnul întrebării".

Vandalizarea unui cimitir tătar din Crimeea

Un cimitir tătar din Crimeea a fost vandalizat de necunoscuţi. Peste 40 de pietre de mormînt au fost distruse sau dărîmate, în timp ce pe zidul cimitirului înscripţii în rusă le cer tătarilor să părăsească Crimea. Incidentul survine pe fundalul unor tensiuni reînnoite în ultimele săptămîni între minoritatea tătară şi populaţia rusă şi ucraineană.

Iranul lansează o rachetă experimentală

Cotidianul britanic "Times" a publicat o fotografie aeriană recentă a unui sit necunoscut iranian, de unde a fost lansată o rachetă experimentală spaţială în cadrul programului iranian de dezvoltare a rachetelor balistice intercontinentale.

La Teheran s-a anunţat că Iranul a intensificat procesul de îmbogăţire a uraniului, la centrala nucleară de la Natanz, unde au fost puse în funcţiune 492 de dispozitive centrifuge noi.

Sofia: moţiunea de cenzură nu trece în parlament

La Sofia, guvernul de coaliţie bulgar a supravieţuit o moţiune de cenzură în Parlament, în care opoziţia acuza membri ai cabinetului că ar avea legături strînse cu crima organizată. Votul a urmat arestării a doi înalţi funcţionari de poliţie învinuiţi de abuz de putere şi transmiterea unor secrete de stat şefilor unor organizaţii criminale.

Premierul Cehiei despre priorităţile Pragăi la preluarea în 2009 a preşedinţiei UE

La începutul unui turneu diplomatic în capitalele europene, prmimul ministru al Cehiei, Mirek Topolanek a declarat la Atena că priorităţile ţării sale cînd va prelua în ianuarie 2009 preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, vor fi diversificarea resurselor energetice, convorbiri pe cu Rusia pe această temă şi măsuri de sporire a mobilităţii forţei de muncă. Motto-ul nostru, a spus Topolanek, este "Europa fără obstacole şi bariere".

OSCE critică reprimarea ziariştilor independenţi în Azerbaijan

Un comunicat de presă al reprezentantului OSCE pentru libertatea presei, Miklos Haraszti, cere autorităţilor din Azerbaidjan să pună capăt persecutării ziariştilor independenţi, criticînd "tendinţa primejdioasă de implicare a forţelor de ordine în combaterea vocilor critice".

Berlin: moartea enigmatică a artistei ruse Anna Mihalciuk

Poliţia germană a anunţat că a descoperit trupul unei femei, despre care se crede că ar fi artista rusă Anna Mihalciuk, dispărută de la domiciliul ei din Berlin, în urmă cu trei săptămîni. Poliţia suspectează o sinucidere, dar agenţiile de presă amintesc că Anna Mihalciuk a fost inculpată într-un proces după ce o expoziţie a ei, la Moscova, în 2003, a fost calificată drept "insultătoare şi blasfematoare cu intenţie" la adresa bisericii ortodoxe ruse.

Mihalciuk şi soţul ei, care au criticat guvernul rus, trăiau din noiembrie trecut la Berlin.

Ştirea zilei

Parlamentul de la Chişinău a mărit pragul electoral de la 4 la 6 la sută şi a exclus din legislaţie posibilitatea înfiinţării blocurilor pre-electorale. Amendamentele la Codul Electoral au fost sprijinite de deputaţii comunişti şi cei creştin democraţi.

Ministrul de externe moldovean Stratan respinge condiţiile formulate de separatistul Igor Smirnov

Ministrul moldovean de Externe Andrei Stratan considera că legea din 2005 privind reglementarea conflictului transnistrean va rămâne în vigoare, în ciuda unei recente declaraţii făcute de liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov. Liderul transnistrean a afirmat că o eventuala întrevedere cu preşedintele Vladimir Voronin ar avea rost numai dacă se ajunge la recunoaşterea Republicii Moldoveneşti Nistrene. Iar în acest caz, a spus Igor Smirnov, ar fi nevoie ca Chişinăul să modifice numeroase documente adoptate în ultimii şapte ani.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG