Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Preşedintele Băsescu a semnat, la propunerea premierului Tăriceanu, decretul de numire în funcţia de ministru al Afacerilor externe a lui Lazăr Comănescu.

Lazăr Comănescu, născut în 1949, absolvent în 1972 al Facultăţii de Comerţ Exterior din cadrul Academiei de studii economice, a fost din anul 1998, şeful misiunii permanente a României pe lîngă Uniunea Europeană, cu titlul de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar.

Din 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, Comănescu a devenit reprezentantul permanent la Bruxelles. Nominalizarea survine după demisia înaintată vineri de ministrul liberal Adrian Cioroianu.

Rata inflaţiei s-a ridicat în martie la 8,6 la sută

Rata anuală a inflaţiei în România s-a ridicat în martie la 8,6% faţă de 8% în luna februarie, urmare a majorărilor de preţuri la combustibili, alimente, transport şi tarife telefonice, s-a anunţat la Bucureşti, într-o declaraţie de presă reluată de Reuters.

Galaţi: greva sindicatului Solidaritatea de la Arcelor Mittal

Greva declarată de angajaţii din sindicatul Solidaritatea la combinatul Arcelor Mittal de la Galaţi, continuă. Liderul sindicatului care nu a acceptat propunerea conducerii combinatului de majorare a veniturilor medii anuale cu 12%, a spus că aproximativ 3800 de muncitori s-au pronunţat pentru declararea grevei generale, dar că nu toţi participă la ea din cauza unor presiuni ale patronatului.

Intr-un comunicat al patronatului liderii greviştilor sînt acuzaţi că pun în primejdie securitatea celorlalţi angajaţi şi cea a locuitorilor oraşului Galaţi.

Biroul permanent central PNL aprobă protocolul de fuziune cu Acţiunea Populară

Biroul permanent central al Partidului Naţional Liberal a aprobat protocolul de fuziune cu Acţiunea Populară. Congresul de fuzionare a celor două formaţiuni, a spus vicepreşedintele PNL Teodor Meleşcanu, va avea loc la 18 aprilie. Potrivit lui, printre figurile proeminente din Acţiunea Populară care vr primi o funcţie de vice-preşedinte liberal, s-ar afla Smaranda Enache.

Ştirea zilei

Preşedintele Voronin a discutat într-o şedinţă specială la care au participat premierul Grecianîi, ministrul reintegrării Şova şi o serie de alţi membri ai guvernului, activitatea grupurilor de lucru reactivate pentru accelerarea măsurilor de încredere între Chişinău şi Tiraspol.

Preşedintele, citat de agenţiile de presă, a spus că măsurile ar avea un caracter practic, fiind menite să asigure protecţia drepturilor şi îmbunătăţirea situaţiei populaţiei din regiunea transnistrană.

Sofia: reuniunea speaker-ilor din ţările participante la Procesul de cooperare în Europa de Sud-Est

La Sofia, se desfăşoară cea de-a şaptea Conferinţă a Preşedinţilor de parlamente din ţările membre ale "Procesului de cooperare în Europa de Sud-Est". Conferinţa de anul acesta are ca temă "Consolidarea rolului cooperării parlamentare regionale în Europa de sud-est. Republica Moldova va prelua preşedinţia organizaţiei de la Bulgaria, în luna mai.

Belgradul intenţionează să organizeze alegeri locale în 16 localităţi din Kosovo

Serbia intenţionează să organizeze alegeri locale în Kosovo, în ciuda obiecţiilor Naţiunilor Unite şi, potrivit unui cotidian guvernamental de la Belgrad, alegerile ar urma să se desfăşoare la 11 mai, în 16 localităţi din Kosovo, inclusiv la Pristina.

Oficialităţile ONU au avertizat Serbia că organizarea de alegeri locale este de natură să încalce mandatul Naţiunilor Unite în fosta provincie, care şi-a declarat independenţa de stat în februarie trecut.

Situaţia din Kosovo s-a aflat astăzi pe agenda convorbirilor între secretarul de stat american Condoleezza Rice şi ministrul de externe german Frank Walter Steimeier, ambii pledînd, într-o conferinţă de presă la Washington, pentru o stabilizare a zonei şi atrăgînd atenţia asupra primejdiei pe care o reprezintă forţele naţionaliste de la Belgrad.

Fostul şef al serviciului de informaţii sub regimul Milosevici judecat la Haga

Tribunalul ONU pentru crimele de război din fosta Iugoslavie a început să judece procesul intentat lui Jovica Stanisic, fostul şef al serviciului de informaţii sub regimul Milosevici şi adjunctului său, Franko Simatovic. Ambii sînt acuzaţi de crime de război comise de unităţile de securitate sîrbe, aflate sub conducerea lor în cursul războaielor din Bosnia şi Croaţia, la începutul anilor 90.

Vladimir Putin invitat la Tripoli

Serviciul de presă al preşedinţiei ruse a anunţat că Vladimir Putin va efectua o vizită de două zile în Libia, la invitaţia lui Muammar Qaddafi. Rusia şi-a exprimat interesul în dezvoltarea cooperării cu Libia în domeniul exploatării gazelor naturale.

Roma: exit-poll-urile indică un uşor avans al partidului lui Berlusconi la alegerile anticipate

In Italia, secţiile de votare s-au închis la ora 15.00, în cea de a doua zi a alegerilor generale, la care a participat după prime estimări ceva mai mult de 62% din electorat.

Confruntarea principală s-a dat între magnatul conservator Silvio Berlusconi, în vîrstă de 71 de ani şi Walter Veltroni, reprezentantul curentului de centru-stînga, 52 de ani.

Sondajele la încheierea scrutinului sugerează o victorie strînsă a lui Berlusconi, în ambele camere ale parlamentului. Berlusconi ar conduce cu între două şi trei procente în faţa lui Veltroni. Marja de eroare este însă şi ea de 2%, iar în trecut exit-polurile italiene s-au dovedit adesea înşelătoare.

Semnarea acordului polono-ucrainean în cadrul proiectului petrolier Sarmaţia

La Varşovia, în prezenţa preşedinţilor Lech Kaczynski şi Victor Iuşcenko a fost semnat un acord privind construcţia unei conducte pretroliere ce urmează să ocolească Rusia. Conducta este parte a proiectului Sarmaţia, la care s-au angajat în octombrie trecut, Polonia, Ucraina, Azerbaijan-ul, Georgia şi Lituania şi construcţia ei ar urma să fie încheiată în anul 2011. Acordul semnat la Varşovia prevede extinderea conductei pînă în localitatea Plock, unde se află cea mai mare rafinărie poloneză şi de unde petrolul ar putea fi exportat mai departe prin portul Gdansk.

Israelul va fi conectat la sistemul american de avertizare timpurie împotriva rachetelor balistice

Potrivit unei înalte oficialităţi israeliene din Ministerul Apărării, Statele Unite s-au declarat de acord să conecteze Israelul la sistemul lor de avertizare timpurie împotriva rachetelor balistice. Cererea israeliană a fost motivată de eforturile de apărare antirachetă, în primul rînd din partea Iranului, a declarat înaltul funcţionar Agenţiei France Presse, sub beneficiul anonimatului.

Experţi ruşi vor examina cutiile negre ale avionului prăbuşit la Chişinău

Autorităţile moldovene aşteaptă vizita unor experţi de la Moscova care vor cerceta cutiile negre ale avionului prăbuşit vineri seara lângă aeroportul din Chişinău. Avionul An-32 s-a prăbuşit la scurt timp după ce decolase, toţi cei opt membri ai echipajului, patru moldoveni şi patru ucraineni, pierzându-şi viaţa. La 10 minute după decolare, piloţii au solicitat permisiunea să se întoarcă pe aeroport, dar la o aripă a avionului a lovit o linie electrică la câţiva kilometri de pistă şi s-a prăbuşit. Avionul aparţinea unei companii din Sudan şi transporta peste două tone de ulei tehnic.

Ştirea zilei

Principala forţă politică din Rusia, partidul Rusia Unită, îşi începe astăzi congresul anual. Se aşteaptă că Vladimir Putin va fi invitat să preia conducerea partidului după încheierea mandatului prezidenţial pe 7 mai şi înainte să devină prim-ministru sub noul preşedinte Dmitri Medvedev.

Sofia: demisia ministrului de interne Rumen Petkov

Ministrul de Interne din Bulgaria şi-a dat demisia pe fundalul bănuielilor că ar avea legături cu criminalitatea organizată. Rumen Petkov dezminte, dar alţi doi înalţi oficiali de la Interne au fost arestaţi luna trecută pe baza acuzaţiilor de abuz în funcţie şi furnizare de informati secrete către liderii lumii interlope.

Premierul Serghei Stanişev, care a supravieţuit vineri unei moţiuni de cenzură în Parlamentul de la Sofia, a promis o „remaniere guvernamentală radicală”. Partidele opoziţiei spun însă că demisia lui Petkov a venit prea târziu.

Roma: a doua zi a algerilor generale anticipate

În Italia are loc cea de-a doua zi a alegerilor generale anticipate. Opoziţia de centru-dreapta condusă de Silvio Berlusconi şi Partidul Democrat de centru-stânga al fostului primar de la Roma, Walter Veltroni sunt principalele forţe concurente. Scrutinul are loc la numai doi ani de la cel precedent, din cauza prăbuşirii guvernului de stânga al lui Romano Prodi. Economia este principala temă a campaniei. Mulţi dintre cei 47 de milioane de alegători italieni nu cred că aceste alegeri vor aduce îmbunătăţiri economice şi stabilitate politică.

Scumpirea alimentelor de bază pe agenda reuniunii Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional

Scumpirea rapidă a alimentelor la nivel global trezeşte îngrijorarea oficialilor Băncii Mondiale şi ai Fondului Monetar Internaţional, care fac apel la măsuri urgente pentru a opri creşterea preţurilor. Participanţii la reuniunea Comitetului pentru Dezvoltare de la Washington avertizează că revoltele sociale se vor răspândi la scară internaţională, dacă scumpirea alimentelor de bază continuă.

Datele Băncii Mondiale arată că preţul orezului a crescut cu 75 la sută în ultimele luni, iar preţul grâului – cu 120 de procente în curs de un an.

Bagdad: concedierea poliţiştilor şi soldaţilor care au refuzat să lupte la Basra

Guvernul din Irak a concediat aproximativ 1300 de militari şi poliţişti care au dezertat sau au refuzat să lupte în timpul ofensivei de luna trecută împotriva miliţiilor şiite şi bandelor criminale de la Basra. Luptele din sudul Irakului au provocat alte confruntări care continuă într-o zonă a Bagdadului care serveşte drept bază pentru miliţiile clericului şiit Moqtada al-Sadr.

Torţa Olimpică în Tanzania

Torţa Olimpică a ajuns ieri în Tanzania, singura destinaţie africană pe traseul spre Beijing, fără a fi întâmpinată de proteste. Torţa a fost purtată pentru scurt timp, pe o ploaie torenţială, pe străzile capitalei tanzaniene Dar Es Salaam. Călătoria flacărei olimpice prin Europa şi Statele Unite a fost marcată de proteste faţă de politica Chinei în Tibet.

Ministrul de interne britanic: Pericolul terorist este în continuă creştere

Ministrul britanic de interne Jacqui Smith a declarat, intr-un articol publicat de ziarul “News of the World” ca autoritatile britanice monitorizeaza 2000 de oameni si 200 de retele suspectati de a fi implicate in operatiuni teroriste. In opinia sa, pericolul unor noi atacuri teroriste este foarte ridicat si in continua crestere. Autoritatile britanice intentioneaza sa extinda perioada de detentie de la 28 de zile la 45 pentru persoanele suspectate de activitati teroriste.

Theodor Stolojan susţine o eventuală candidatură a Monei Muscă

Fostul lider liberal Mona Musca ar putea fi candidat independent la alegerile parlamentare din toamna acestui an, daca Biroul Permanent National al PD-L nu va decide sa o sustina, a declarat Theodor Stolojan primvicepresedintele acestui partid intr-o emisiune Hotnews.ro si BBC.

Stolojan a afirmat inca o data ca, daca Mona Musca sa va hotara sa candideze, o va sustine. Vasile Blaga , vicepresedintele partidului si candidatul pentru primaria generala a capitalei a declarat insa ca, desi a lucrat foarte bine cu ea, nu este de acord cu sprijinirea Monei Musca de catre PD-L.

In aceiasi emisiune Theodor Stolojan a spus ca nu are probleme in a-i sustine pe cei doi candidati democrat-liberali cercetati de DNA, Gheorghe Falca si Mircea Gutau.

Romanian Foreign Minister Cioroianu resigns

The Romanian foreign minister Adrian Cioroianu resigned April 11, following controversy over the death in January of a Romanian citizen jailed in Poland for theft who, claiming innocence, had gone on a hunger strike.

Announcing his resignation, Adrian Cioroianu said that the consul in Poland had failed to inform the Foreign Ministry about Claudiu Crulic's case.

Crulic died in January in a hospital in Cracow after a 3 month long hunger strike.

Voronin and Smirnov talk in Tighina - Their agenda: trust building measures

Moldovan President Voronin met the leader of the breakaway republic of Trans-Dniester on Friday. The first in seven years, the talks took place in the town of Tighina, in an area controlled by the pro-Russian separatists. During the meeting, Vladimir Voronin and Igor Smirnov said they wanted to improve levels of trust between the two sides.

According to presidential aid Mark Tkaciuc, Voronin is optimistic about resuming negotiations for a settlement in which Russia, Ukraine and the Organization for Security and Cooperation in Europe are mediators, and the U.S and the European Union are observers.

Mircea Geoană pledează la Voluntari pentru "măturarea" regimului Băsescu - Tăriceanu

Partidul Social Democrat şi-a lansat la Voluntari candidaţii pentru alegerile locale din judeţul Ilfov. Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat cu această ocazie că finalul guvernării Tăriceanu seamănă cu finalul mandatului CDR, pledând pentru "măturarea" de la putere a regimului de dreapta Băsescu-Tăriceanu.

Transportatorii rutieri ameninţă cu blocarea şoselei de centură a Capitalei

Transportatorii rutieri au organizat actiuni de protest pe strazile din Bucuresti si Arad. Transportatorii sunt nemultumiti de pretul prea mare al carburantilor si de drumurile insufuciente. Ei sunt nemultumiti si de amanarea semnarii protocolului pentru eliminarea rovinietei si de tergiversarea modificarii legislatiei din domeniu. Maine dimineata, la ora 8, ei intentioneaza sa blocheze soseaua de centura a Capitalei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG