Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Intr-un interviu cu Reuters, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu s-a exprimat pe marginea raportului Fondului Monetar Internaţional, dat publicităţii marţi, spunînd că politica monetară a României este suficient de severă pentru a reduce treptat inflaţia.

Isărescu s-a declarat mulţumit cu eforturile guvernului de a rezista presiunilor de majorare a salariilor în ajunul alegerilor, dar a spus că este "numai parţial satisfăcut" de progresele înregistrate în reducerea deficitului bugetar.

Parchetul ICCJ cere avizul Senatului pentru urmărirea penală a lui Codruţ Şereş

Parchetul Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a cerut Senatului avizul pentru declanşarea urmării penale a lui Codruţ Şereş, fost ministru al economiei, într-un al doilea dosar. Şereş este pus în cauză pentru "săvîrşirea infracţiunii de sprijinire a unei asociaţii infracţionale şi favorizarea comiterii infracţiunii de subminare a economiei naţionale". Cu o zi în urmă, o primă cerere de aviz trimisă Senatului, îl acuza de sprijinire a unui grup infracţional organizat, cu caracter transfrontalier şi trădare prin transmitere de secrete de stat.

BCM respinge candidatura senatorului PSD Sorin Oprescu la primăria capitalei

Biroul electoral municipal Bucureşti a respins depunerea candidaturii senatorului Sorin Oprescu în alegerile pentru Primăria capitalei, invalidînd peste 4900 dintre semnăturile de susţinere, pe motiv că lipseau seria şi numărul actului de identitate sau că adresa dată era incompletă.

EUCOM: progrese în cadrul parteneriatului militar româno-american

Un comunicat de presă dat publicităţii pe site-ul EUCOM (Comandamentul European al Statelor Unite), apreciază că România şi Statele Unite au făcut progrese în parteneriatul militar cu ocazia reuniunii inaugurale a Comitetului Unit, desfăşurată la 21 aprilie. Comitetul care serveşte ca organism politic şi juridic însărcinat să urmărească activităţile de instruire şi exerciţii ale forţelor militare americane staţionate pe teritoriul României, a fost constituit în baza unui acord de organizare semnat în iulie 2007.

Urnele funerare ale Monicăi Lovinescu şi Virgil Ierunca vor fi repatriate vineri

Un comunicat al preşedinţiei României anunţă că urnele funerare ale Monicăi Lovinescu şi Virgil Ierunca vor fi repatriate vineri cu o aeronavă specială. Urnele vor fi duse după o ceremonie la Ateneul Român la Casa Lovinescu.

Scriitoarea şi criticul literar Monica Lovinescu, redactoare a postului nostru de radio în anii 1962-1992, a încetat din viaţă în noaptea de duminică spre luni. O slujbă religioasă va avea loc mîine, înainte de încinerare, la biserica Sfinţii Arhangheli din arondismentul 5 de la Paris, la ora 13.45.

Ştirea zilei

Deputaţi europeni au criticat sever la Bruxelles Statele Unite şi cîteva dintre noile state UE care au angajat convorbiri bilaterale cu Washingtonul pentru liberalizarea regimului vizelor de călătorie, în schimbul unor măsuri de înăsprire a condiţiilor de asigurare a securităţii. Un reprezentant al grupului parlamentar socialist a cerut ca "Statele Unite să respecte unitatea politică a Uniunii", susţinut de un deputat conservator, potrivit căruia americanii "nu pot exercita presiuni asupra naţiunilor individuale pentru a încălca reglementările Uniunii Europene".

David Petraeus recomandat pentru funcţia de şef al Comandamentului Central al operaţiunilor din Orientul Mijlociu

Ministrul american al apărării Robert Gates l-a recomandat pe comandantul trupelor americane din Irak, generalul David Petraeus, pentru a conduce Comandamentul Central, responsabil pentru toate operaţiunile din Orientul Mijlociu. După acceptarea ei de către preşedintele Bush, recomandarea trebuie confirmată de Senatul Statelor Unite. Amiralul William Fallon care conducea Comandamentul Central a demisionat în martie. Generalul-locotenent Ray Odierno, pînă recent ajunct al lui Petraus, ar urma să preia funcţia de comandant al trupelor din Irak.

Vice-premierul din Kosovo despre priorităţile guvernului de la Priştina

Kosovo şi-a stabilit ca prioritate de prim ordin aderarea la Uniunea Europeană, a declarat într-un interviu cu Reuters, vice-premierul Hajredin Kuci. "Vedem integrarea ca o cale spre prosperitate, democratizare, securitate sporită", a spus Kuci, adăugînd că aderarea ar putea avea loc în 2015, după semnarea unui acord de asociere în 2012 şi că autorităţile de la Pristina aşteaptă un semnal de la reuniunea de săptămîna viitoare a miniştrilor de externe europeni. Pasul prim şi crucial, a mai spus Kuci este recunoaşterea de către toate statele membre în Uniunea Europeană.

Delegaţie APCE cere autorităţilor ruse să promoveze drepturilor omului

O delegaţie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, aflată la Moscova într-o misiune de informare, a cerut autorităţilor ruse să promoveze drepturile omului prin educaţie. Reprezentanţii Adunării Parlamentare, care s-au întîlnit cu militanţi ai organizaţiilor de apărare a drepturilor omului şi cu membri ai Camerei Publice, structură guvernamentală responsabilă cu supravegherea dezvoltării societăţii civile în Rusia, au declarat că este nevoie de adoptarea unei legislaţii care să permită organizaţiilor independente să activeze în mod efectiv.

Moscova: comemorarea unui an de la moartea lui Boris Yeltsin

La Moscova a fost aniversată împlinirea unui an de la moartea fostului preşedinte al Rusiei Boris Ielţîn. La ceremoniile desfăşurate la mormîntul său din cimitirul Novodevici, preşedintele Vladimir Putin a inaugurat un monument şi a pronunţat un discurs în care l-a calificat pe Yeltsin drept "una dintre figurile cele mai luminoase ale secolului al XX"-lea".

Sesiune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU consacrată tensiunilor ruso-georgiene

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se reuneşte de urgenţă pentru a discuta ultima criză dintre Moscova şi Tbilisi, în relaţie cu regiunea separatistă Abhazia. Prezent la New York, ministrul de externe georgian David Bakradze a spus că va încerca să izoleze Rusia, după incidentul survenit duminica trecută, cînd un avion georgian de recunoaştere a fost doborît deasupra Abhaziei de un avion rus de luptă, aparent staţionat la o bază militară din regiunea secesionistă.

Pe de altă parte, secretarul Consiliului Europei, Terry Davis şi-a exprimat îngrijorarea faţă de decizia Moscovei de a trata direct cu autorităţile din Abhazia, afirmînd că ea vine în contradicţie cu declaraţii anterioare despre respectarea integrităţii teritoriale a Georgiei.

Paris: fostul ministrul al apărării georgian Okruaşvili obţine azil politic în Franţa

Autorităţile franceze au acordat statutul de azilant politic fostului ministru georgian al apărării IRAKLI OKRUAŞVILI. Demnitarul georgian a fost condamnat luna trecută la Tbilisi pentru malversaţiuni financiare, dar susţinătorii săi spun că învinuirile au fost motivate politic. OKRUAŞVILI, care l-a acuzat pe preşedintele Mihail Saakaşvili de implicare într-o tentativă de omor, a fost arestat în decembrie în Germania, eliberat pe cauţiune, şi s-a refugiat ulterior în Franţa.

Budapesta: scădere dramatică a popularităţii Partidului Socialist

Potrivit unui sondaj de presă dat publicităţii la Budapesta, Partidul Socialist aflat la guvernare a atins cota cea mai joasă de popularitate înregistrată vreodată. In eventualitatea unor alegeri, doar 10% din alegători ar vota cu socialiştii, în timp ce 32% ar sprijini principala formaţiune de opoziţie FIDESZ.

Cota de popularitate a liberalilor, partidul de coaliţie la guvernămînt se ridică abia la 2%, mult sub cele 5 procente necesare reprezentării în parlament.

Ştirea zilei

Conturile bancare ale publicaţiei independente Jurnal de Chişinău au fost sechestrate, la începutul unui proces în care Jurnalul este acuzat de calomnierea unui fost procuror. Fostul procuror din Donduşeni, Ion Neagu cere ziarului o despăgubire de 300 de mii de lei, iar autorului presupusei calomnii – 150 de mii.

O judecătoare a sectorului Centru din capitală a decis în urmă cu două săptămâni să pună sechestru pe consturile bancare pentru a se asigura că despăgubirile vor putea fi plătite dacă Jurnal de Chişinău pierde procesul. Directorul publicaţiei, Val Butnaru, spune că judecătoarea care a decis sechestru a dat în trecut şi alte decizii împotriva jurnaliştilor, condamnate ulterior de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Butnaru crede că la mijloc este o comandă politică dintr-un plan mai cuprinzător al puterii de răfuire cu presa incomodă.

Sondaj Transparancy International despre corupţia în Moldova

Medicina, poliţia şi vama sunt, în această ordine, domeniile cel ma grav afectate de corupţe, arată rezultatele unui sondaj al organizaţiei "Transparency International" Moldova. Studiul cetăţenii moldoveni au plătit pe parcursul anului 2007 mită în valoare de aproape un miliard de lei. 80 la sută dintre participanţii la sondaj au spus că, după sărăcie şi şomaj, corupţia este principala problemă cu care se confruntă. În cazul oamenilor de afaceri, corupţia se află pe locul doi pe lista problemelor, după impozitele prea mari.

Vladimir Voronin nu concepe că PCRM va pierde alegerile din 2009

Preşedintele Vladimir Voronin a declarat în faţa monumentului lui Lenin de la Chişinău că pentru Partidul Comuniştilor ar fi de neconceput să iasă de la guvernare în urma alegerilor din 2009. Preşedintele Voronin a spus că Moldova are nevoie de stabilitate la conducere. Dar opoziţia acuză comuniştii că au început deja campania electorală şi se teme că va folosi în campanie noul guvern şi resursele guvernamentale pentru a se menţine la putere.

Alegerile primare din Pennsylvania cîştigate de Hillary Clinton

Senatoarea Hillary Clinton a învins în alegerile primare din statul Pennsylvania, păstrîndu-şi şansele de a fi desemnată candidată a Partidului Democrat pentru desemnarea candidatului la preşedinţia Statelor Unite. Senatorul Barack Obama, care conduce în clasamentul general, a felicitat-o pe Hillary Clinton pentru victoria din Pennsylvania obţinută cu o diferenţă de aproximativ 10 la sută. Până la convenţia din luna august când va fi nominalizat candidatul democrat la prezidenţialele din noiembrie, Clinton şi Obama vor mai participa la 9 runde de alegeri primare.

Criza ruso-georgiană pe agenda şedinţei de azi a Consiliului de Securitate

Consiliul de Securitate ONU se reuneşte azi să discute criza din relaţia Moscovei cu Tbilisi după un ultim incident în Abhazia. Georgia acuză Rusia că a doborât duminică deasupra Abhaziei un avion nepilotat de spionaj. Dar Rusia spune că aparatul a fost doborât de separatştii abhazi şi că georgienii au violat acordurile ONU de încetare a focului trimiţând avionul în Abhazia.

Minsk: militant al opoziţiei condamnat la un an şi jumătate de închisoare

Un tribunal din Belarus l-a condamnat pe activistul opoziţiei, Andrey Kim la un an şi jumătate de închisoare din cauza participării sale la protestele anti-guvernamentale din ianuarie. Politicianul opoziţiei a fost condamnat pentru lovirea unui poliţist. Guvernele occidentale consideră că Andrey Kim, la fel ca şi academicianul Alyaksandr Kazulin, sunt deţinuţi politici ai regimului Lukaşenka.

Barilul de petrol atinge cota de 120 de dolari

Preţul petrolului a atins marţi un nou nivel record de aproape 120 de dolari barilul. Petrolul s-a scumpit cu 500% din 2002, datorită creşterii consumului în economiile emergente ca China. Şi slăbirea dolarului, care a căzut ieri la un nou nivel minim faţă de euro, a contribuit la creşterea preţului barilului de petrol.

Acord româno-sîrbo-croat pentru construirea unui oleoduc de la Constanţa la Triest

Romania, Serbia şi Croaţia au semnat la Bucureşti un acord privind construirea unei noi conducte petroliere pan-europene, între Constanţa şi Trieste. Proiectul este sprijinit de Uniunea Europeană. Slovenia şi Italia spuseseră iniţial că vor participa şi ele, dar încă nu au desemnat companiile care le vor reprezenta în proiectul în valoare de peste 5 miliarde şi jumătate de dolari.

Vladimir Voronin în vizită la Baku

Preşedintele moldovean Vladimir Voronin începe o vizită de două zile în Azerbaijian, sperând să semneze acorduri energetice cu această ţară de la Marea Caspică bogată în petrol şi gaze naturale.

Washington: arestarea unui american suspectat de spionaj în favoarea Israelului

Departamentul pentru Justiţie din Statele Unite anunţă arestarea unui american suspectat că a furnizat în anii 80 Israelului secrete despre armele nucleare, avioanele de luptă şi sistemul defensiv antirachetă. Ben-Ami Kadish lucrese la un centru de inginerie al armatei americane în New Jersey. El este suspectat că a furnizat informaţiile aceluiaşi oficial guvernamental israelian ca şi Jonathan Jay Pollard, care ispăşeşte o pedeapsă cu detenţia pe viaţă pentru spionaj în favoarea Israelului.

ONU: conflictul din Darfur a făcut 300 de mii de victime

Oficialităţi umanitare al ONU estimează la 300 de mii numărul celor care şi-au pierdut viaţa în timpul conflictului de 5 ani din regiunea vestică a Sudanului, Darfur. Subsecretarul General pentru afaceri umanitare, John Holmes a spus în faţa Consiliului de Securitate ONU că în 2006 numărul celor morţi din cauza efectelor combinate ale războiului, foametei şi bolilor în Darfur fusese estimat la numai 200 de mii. Dar până astăzi acest număr a crescut probabil cu jumătate, a spus Holmes. Ambasadorul sudanez la ONU crede însă că aceste estimări sunt exagerate. Autorităţile sudaneze spun că n-au murit mai mult de 10 mii de oameni.

Ştirea zilei

Preşedintele Traian Băsescu a conferit post-mortem Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer scriitoarei Monica Lovinescu, în semn de înaltă apreciere pentru rolul Monicăi Lovinescu în păstrarea şi promovarea valorilor intelectuale şi morale în spaţiul public românesc.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG