Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Intr-un comunicat de presă, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că procurorii au declanşat urmărirea penală, pentru infracţiunea de dare de mită, corupţie, împotriva lui George Becali, în calitate de finanţator al Clubului de fotbal "Steaua Bucureşti", a vice-preşedintelui consiliului de administraţie al clubului, Teia Sponte, a lui Anton Doboş, preşedintele Clubului de fotbal "Universitatea Cluj" şi a lui Traian Bendorfean pentru complicitate la luare de mită.

Premierul Tăriceanu critică proasta execuţie bugetară a ministerului educaţiei

Primul ministru Călin Popescu Tăriceanu a criticat în faţa studenţilor de la Academia de ştiinţe economice "cea mai proastă execuţie bugetară, pe care o are Ministerul Educaţiei şi Cercetării". Situaţia cheltuirii fondurilor atribuite ministerelor ar urma să fie analizată la viitoare şedinţă de guvern.

Note CNSAS de constatare a colaborării cu Securitatatea a doi deputaţi PRM

Surse din Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, citate de Mediafax, au făcut public că în şedinţa de joi, Colegiul instituţiei, a dat note de constatare a colaborării cu fosta Securitate, la doi deputaţi ai Partidului România Mare, Ioan Rus şi Dumitru Avram.

Săptămîna viitoare va avea loc o rundă de negocieri pe tema Tratatului de bază cu R. Moldova

Un comunicat de presă al Ministerului de Externe anunţă că săptămîna viitoare se va desfăşura o rundă de negocieri cu diplomaţii din Republica Moldova, pe tema Tratatului politic de bază şi a Tratatului privind regimul de frontieră. Anunţul urmează unei întîlniri la Strasbourg, între ministrul de externe Andrei Stratan şi Răduţa Matache, secretar de stat la ministerul de externe român.

CSM atrage atenţia senatorilor asupra caracterului confidenţial al urmării penale în cazul dosarelor foştilor miniştri

Intr-un răspuns la solicitarea Comisiei juridice a Senatului pe tema dosarelor penale întocmite unor foşti miniştri, Consiliul Suprem al Magistraturii precizează că examinarea legalităţii probelor administrate de procurori este de competenţa instanţelor de judecată. In acelaşi răspuns, senatorilor li se atrage atenţia asupra caracterului confidenţial al urmării penale şi necesitatea respectării acestuia.

Ştirea zilei

Un grup de miniştri de externe din state ale Uniunii Europene intenţionează să se deplaseze săptămîna viitoare în Georgia pentru a examina situaţia de criză dintre Tbilisi şi Moscova, pe tema regiunii separatiste Abhazia. De la biroul ministrului suedez de externe, Carl Bild s-a anunţat că este vorba de o misiune exploratorie, la care şi-au confirmat participarea şefii diplomaţiilor din Slovenia, Suedia, Polonia şi Lituania.

Comisia de afaceri externe din Parlamentul European a examinat în regim de urgenţă criza amintită, decizia fiind criticată de europarlamentarul Adrian Severin, după spusele căruia discuţiile ar fi ignorat "rolul retoricii belicoase a conducerii georgiene în escaladarea conflictului", închizîndu-se ochii la "deficitul democratic din Georgia".

Separatiştii de la Suhumi susţin că au doborît un avion de spionaj georgian

Autorităţile separatiste au anunţat la Suhumi că un avion de spionaj, fără pilot, înarmat cu o rachetă aer-aer, ar fi fost doborît de forţele abhaze. Separatiştii au acuzat oficialităţile de la Tbilisi că ar pune în primejdia viaţa civililor şi a forţelor ruse de menţinere a păcii. Georgia a dezminţit atît incidentul cît şi zborul vreunui avion georgian în zona separatistă.

La Washington, subsecretarul de stat în exerciţiu Dan Fried a declarat în faţa Comisiei Helsinki a Congresului că Statele Unite au cerut atît Rusiei cît şi Georgiei să dea dovadă de reţinere dar, după spusele sale, "este o diferenţă între un mic stat vulnerabil şi o ţară foarte mare".

Parăzi militare de ziua Victoriei la Moscova, Kiev şi Minsk

La Moscova, unde s-a desfăşurat o paradă militară cu ocazia victoriei împotriva Germaniei naziste din 1945, forţele armate au defilat cu lansatoare de rachete balistice de tip "Iskander" şi "Topol", tancuri T-90 şi avioane de bombardament TU-195 şi TU-160 "Lebăda Albă". Este pentru prima dată de la dezintegrarea Uniunii Sovietice, cînd la defilare participă trupe cu armament greu şi strategic.

In cuvintarea ţinută cu această ocazie, noul preşedinte Dmitri Medvedev a avertizat statele lumii împotriva unor "ambiţii iresponsabile", capabile să stîrnească un conflict internaţional.

Parăzi militare de ziua victoriei s-au desfăşurat şi la Kiev, unde preşedintele Victor Iuşcenko a fost huiduit după ce a lăudat, ceea ce a numit "combatanţii eroici" din aşa-numita Armată de insurgenţi ucrainieni "ce au opus o rezistenţă curajoasă ocupanţilor fascişti".

O paradă militară a avut loc şi la Minsk, unde preşedintele Alexandr Lukaşenko a condamnat Alianţa Nord Atlantice, cităm, "care devine din ce în ce mai activă şi recrutează membri noi dintre vechile republici socialiste".

Moscova expulzează doi ataşaţi de presă ai ambasadei americane

Rusia a dispus expulzarea a doi ataşaţi de presă de la ambasada Statelor Unite de la Moscova. Ştirea a fost anunţată de Departamentul de Stat american, care a condamnat gestul rus, spunînd însă ca va da curs cererii autorităţilor de la Moscova.

Guvernul de la Belgrad aprobă Acordul de stabilizare şi asociere cu UE

In ajunul alegerilor parlamentare şi locale din Serbia, campania electorală s-a încheiat cu declaraţii retorice de patriotism şi condamnări reciproce între liderii principalelor partide în competiţie. Ministrul Velimir Ilic, membru al blocului electoral anti-occidental, ce îi include pe ultranaţionaliştii din Partidul Radical Sîrb şi pe naţionaliştii conduşi de premierul Vojslav Kostunica, l-a condamnat drept "trădător" de ţară pe preşedintele Boris Tadic. Acesta, aflat în fruntea Partidului Democratic, pro-european, l-a calificat pe Kostunica drept un "mincinos", ce încearcă să obţină ieftin puncte politice.

Cabinetul de la Belgrad a aprobat, între timp, Acordul de stabilizare şi Asociere cu Uniunea Europeană, în ciuda retragerii din sală a premierului Kostinica şi miniştrilor anti-reformatori. In aceiaşi şedinţă, miniştri au aprobat acordul energetic cu Rusia, care include vînzarea companiei de stat NIS, companiei Gazprom.

Ştirea zilei

Oficialităţi irakiene au anunţat că l-au arestat pe liderul reţelei al Qaida din Irak, Abu Ayyub al Masri, în orşul Mosul, din nordul ţării. Un purtător de cuvânt al ministerului apărării de la Bagdad a spus că liderul terorist a fost arestat într-un raid al poliţiei, dar nu a oferit alte detalii.

Forţele armate americane au declarat că verifică această informaţie. Al Masri a preluat şefia reţelei Al Qaida din Irak după uciderea de către militarii americani a lui Abu Musab Zarkawi în 2006.

Rangoon: sosirea primelor ajutoare umanitare internaţionale

Primele ajutoare umanitare internaţiionale au început să ajungă în Mianmar joi, la aproape o săptămâna de la ciclonul devastator soldat cu zeci de mii de victime.

Ultimul bilanţ oficial al carastrofei este 23 de mii de morţi şi 42 de mii de persoane date dispărute.

Miliţiile Hizbollah produc turlburări la Beirut şi în alte zone libaneze

La Beirut s-au înregistrat ciocniri între suporterii şiiţi ai miliţiilor iraniene Hizbollah şi cei ai guvernului libanez, sprijinit de Statele Unite. Agenţiile de presă spun că au fost ucise cel puţin şapte persoane.

A fost a doua zi de violenţe la Beirut, iar ciocnirile s-au extins între timp şi în alte regiuni ale Libanului. Miliţiile Hizbollah au anunţat că refuză oferta de armistiţiu a guvernului libanez.

Kremlinul reia tradiţia paradei militare cu ocazia zilei de 9 Mai

La Moscova va avea loc parada anuală prin care ruşii comemorează victoria asupra Germaniei naziste în 1945. Ar urma să ţină un discurs noul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev.

Conducerea de la Moscova a anunţat că vrea să reînvie tradiţia defilării prin centrul capitalei ruse a echipamentelor militare grele, un obicei abandonat în epoca post-comunistă.

Bucureşti: Bancpost blochează toate cardurile după o serie de fraude

În România poliţia a deschis o anchetă după ce zeci de clienţi ai băncii Bancpost s-au plâns că le-au fost golite conturile de persoane necunoscute. Poliţia română investighează mai multe retrageri suspecte de numerar făcute la bancomate din România şi Bulgaria, în urma cărora Bancpost a decis la 2 mai să blocheze toate cardurile bancare.

Suma totală furată se ridică la 300 de mii de euro. Banca a anunţat că va restitui clienţilor sumele furate.

Bruxelles verifică dacă Moldova, Turcia şi China exportă oţel la preţuri de dumping

Uniunea Europeană a anunţat că va verifica informaţiile potrivit cărora Moldova, Turcia şi China exportă în ţările membre ale Uniunii bare de oţel la preţuri de dumping. În cazul în care acuzaţiile se dovedesc adevărate, Uniunea Europeană poate impune ţărilor respective tarife sporite la import.

Chişinău: parlamentul adoptă proiectul noii concepţii de securitate naţională

Parlamentul Republicii Moldova a consfinţit neutralitatea ţării, înscrisă în Constituţie. Nealinierea la blocuri militare este cuprinsă într-o proiect al noii Concepţii a Securităţii Naţionale, votat ieri de deputaţii de la Chişinău.

Proiectul mai stipulează dorinţa Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană şi unele măsuri de sporire a încrederii între Chişinău şi Tiraspol.

Dosarul incestului de la Amstetten pe rol

Austriacul care şi-a ţinut fiica închisă în subsol timp de 24 de ani şi a avut cu ea şapte copii urmează să apară astăzi în faţa unui tribunal local. Judecătorul va decide dacă Josef Fritzl va rămâne în arest şi după ce expiră cele două săptămâni de anchetă.

Avocatul lui Fritzl a spus că odată ajuns în instanţă, clientul său se va declara bolnav mintal.

Groznîi: dare în folosire a unui uzine de automobile

Autorităţile de la Groznâi au anunţat că au fost asamblate primele maşini la o nouă uzină de automobile din Cecenia.

Deschiderea liniei de producţie este şi un succes politic pentru Kremlin, care se străduieşte să prezinte situaţia din Cecenia drept stabilizată.

Oficialii spun că uzina de la Groznâi, construită în colaborare cu firma AvtoVAZ, va produce 20 de maşini pe zi şi crează 10 mii de noi locuri de muncă.

Ierusalim: manifestări cu ocazia celei de a 60-a aniversări a înfiinţării statului Israel

În Israel a început o serie de manifestări care marchează aniversarea a 60 de ani de la înfiinţarea statului. Forţele de securitate sunt în stare de alertă din cauza unor posibile încercări ale palestinienilor de a lansa atacuri teroriste. La începtului săptămînii Israelul a impus restricţii de circulaţie în Cisiordania.

În timp ce israelienii sărbătoresc 60 de ani de la înfiinţarea statului Israel, palestinienii marchează trecerea a şase decenii de la ceea ce ei numesc „Nakba”, „catastrofă” în limba arabă. Acest cuvînt se referă la înfrîngerea armatelor arabe care au atacat Israelul la o zi după declararea sa ca stat în 14 mai 1948.

BNR ridică la 6% prognoza de inflaţie pe 2008

Banca Naţională a României şi-a revizuit prognoza de inflaţie pentru 2008, de la 5,9% la 6%, a anunţat guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

Isărescu a anunţat şi care sînt factorii majori de risc pentru ţintele de inflaţie pe care şi le propune Banca Centrală: creşterea rapidă a preţului la carburanţi, deprecierea leului faţă de euro, creşteri salariale mai mari decît aceea a productivităţii muncii, şi neobţinerea volumului de venituri planificat de guvern.

Duma de stat aprobă nominalizarea lui Vladimir Putin în funcţia de premier

Parlamentul de la Moscova l-a confirmat pe Vladimir Putin în funcţia de prim ministru. Cu 392 de voturi „pentru” şi 56 „împotrivă”, Duma de Stat a aprobat nominalizarea lui Putin ca premier la o zi după ce a părăsit postul de preşedinte al Rusiei, după opt ani de mandat.

Rusia acuză Georgia că pregăteşte o operaţiune militară pentru a recuceri Abhazia

Rusia a ameninţat că va trimite trupe suplimentare în regiunea separatistă Abhazia din Georgia, dacă autorităţile de la Tbilisi îşi întăresc prezenţa militară în zonă. Ministerul rus al apărării spune într-o declaraţie că numărul militarilor ruşi din Anbhazia este puţin peste 2500, sub nivelul de 3000 prevăzut de acordul de încetare a focului încheiat în anii 90 de autorităţile de la Tbilisi şi separatiştii abhazi. Rusia acuza Georgia că pregăteşte o operaţiune militară pentru a recuceri Abhazia. Georgia respinge acuzaţia şi acuză la rîndul ei Rusia că vrea să anexeze Abhazia.

Moscova impune Iranului sancţiunile cerute de Consiliul de Securitate

Rusia a ridicat la putere de lege sancţiunile economice impuse Iranului de Organizaţia Naţiunilor Unite. Decretul publicat azi la Kremlin a fost semnat de Vladimir Putin înainte de a părăsi postul de preşedinte. În luna martie, Consiliul de Securitate ONU a impus un al treilea set de sancţiuni Iranului pentru că autorităţile de la Teheran nu vor să renunţe la activităţi nucleare considerate sensibile de comuniattae internaţională. Decretul rusesc impune restricţii de călătorie şi asupra tranzacţiilor finaciare unor persoane şi companii din Iran.

Ştirea zilei

Fostul ministru social democrat al justiţiei Rodica Stănoiu a depus plîngere penală împotriva preşedintelui CNSAS Laszlo Csendes. Stănoiu susţine că CNSAS o impiedică să facă o expertiză grafologică în procesul prin care contestă decizia de poliţie politică. În dosar exista deja două expertize grafologice care atesta că scrisul din notele informative semnate "Sanda" îi apartine lui Stănoiu. Fostul ministru vrea să impună expertiza unor documente nedatate şi neoficiale, nu însă şi documentele dintr-un dosar de la serviciul de Paşapoarte.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG