Linkuri accesibilitate

Ştiri

Chairman of Duma's Committee for CIS Affairs commends Moldova's neutrality

On May 29, Aleksei Ostrovsky, chairman of the Russian State Duma's Committee for CIS Affairs, praised during a visit to Chisinau Moldova's commitment to "neutrality" and desire for better relations with Moscow. "I think neutrality benefits Moldova and the Moldovan people," Ostrovsky said.

In Tirasopol, which he visited a day later, Ostrovsky informed Transdniester's secessionist leader Igor Smirnov, that Russia was not prepared to recognize the province's self-declared independence.

On the other hand Ostrovsky said that Chisinau took again into account a federative solution to the conflict and stressed that Moscow wanted Moldova to withdraw from GUAM, a regional organization made up of Georgia, Ukraine, Azerbaijan and Moldova.

Ştirea zilei

În urma alegerilor locale, PDL şi PSD vor avea cele mai multe mandate în Consiliul General al Muncipiului Bucureşti, obţinând 36,5% şi respectiv 25,7% din voturi, conform rezultatelor unui exit-poll realizat de INSOMAR şi difuzat de Realitatea TV. PNL a fost votat de 15,5% din cei care s-au prezentat la urne, iar PNG de 5,7%.

Potrivit aceleaşi surse, candidatul PDL la Primăria Capitalei, Vasile Blaga a obţinut 31,5 % din voturi, fiind urmat, la o diferenţă de un procent, de independentul Sorin Oprescu.

Pe locurile următoare se situează Ludovic Orban, cu 13,7 %, urmat de Cristian Diaconescu - 9,9 % şi de Cozmin Guşă cu 5,1%.

La Timişoara, candidatul PNŢCD Gheorghe Ciuhandu câştigă din primul tur Primăria municipiului, obţinând, potrivit unui exit-poll realizat de INSOMAR 59,4 la sută din voturi.

Prezenţa la vot la alegerile de duminică a fost de 49,38%, a anunţat purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleţ,

ICCJ începe luni dezbaterea cererii Procurorului General Kovesi privind admiterea recursului în interesul Legii 10/2001

Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) iau în discuţie, luni, problema ridicată de procurorul general privind aplicarea Legii 10/2001 referitoare la regimul juridic al caselor naţionalizate în cazurile de revendicare ale imobilelor preluate abuziv de regimul comunist.

Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) atrage atenţia că în cele mai multe cazuri, este pe cale de a se împlini termenul de zece ani, termen în interiorul căruia cumpărătorii fostelor imobile naţionalizate nu aveau dreptul să le înstrăineze. Ori declararea ca inadmisibilă a acţiunii în revendicare duce, pe de o parte, la blocarea acţiunilor foştilor proprietari şi, pe de altă parte, la posibilitatea vânzării la preţul pieţei a unor imobile cumpărate la preţuri derizorii. Şi, cel mai probabil, la noi condamnări la CEDO".

"Din păcate statul român nu este în posesia unei statistici privind numărul de condamnări pe care România le are la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cauzate de nerespectarea dreptului de proprietate privată şi nici a sumelor de bani plătite de contribuabilul român în toate aceste cauze", precizează CRJ.

"Suveica" şi "Falşii însoţitori": metode de fraudare a alegerilor - avertisment APD

Una dintre metodele de fraudare a alegerilor - cea a falsilor insotitori - este pusa in practica in mai multe judete, semnaleaza Asociatia Pro Democratia (APD), prin intermediul unui comunicat de presa, citat de Mediafax.

O alta sesizare confirma folosirea metodei de tip 'suveica', in judetul Vrancea, prin care cetatenii primesc un buletin de vot deja parafat cand intra in sectia de votare si dau unul nevotat cand ies, metoda posibila cu sprijinul unui membru al BESV, care sustrage cel putin un buletin de vot din inventarul sectiei de votare, informeaza Asociatia Pro Democratia care are desfasurati in tara 1.700 observatori la aceste alegeri.

Vladmir Voronin susţine la conferinţa PSE că "opoziţia, susţinută din afară, a lansat o campanie înversunată pentru putere"

La deschiderea Conferintei Partidului Stinga Europeana, preseditele PCRM Vladimir Voronin, a declarat ca, de cind se afla la putere, partidul sau a inregistrat succese in democratizarea Moldovei in ciuda eforturilor opozitiei, care, in opinia sefului statului si al partidului comunistilor, ar fi asteptat ca Moldova sa intre in colaps, informeaza agentia MOLDPRES.

"Doresc schimbarea puterii cei care au pierdut-o acum opt ani. Ei deja au inceput o campanie inversunata in acest sens. Au inceput-o cu ajutor din afara. Si aceasta lupta se duce fara reguli si fara nici o logica - totul este orientat spre cucerirea puterii, in ciuda faptului ca nu au idee cum sa o foloseasca", a declarat Vladimir Voronin.

Skopie: alegeri legislative tensionate - urmărite de 500 de observatori străini

In alegerile parlamentare anticipate din Macedonia o persoana a fost omorit si mai multe ranite in violentele din localitatea Aracinovo RACINOVO, la est de Skopie. Intr-un cartier din capitala a fost semnalat un schimb de focuri.

Violente au fost intregistrate si in timpul campaniei electorale ale carei principale teme au fost independenta Kosovo si relatia Macedoniei cu Alianta Nord Atlantica.

Alegerile anticipate au fost convocate dupa ce un partid din coalitie, format din albanezi, s-a retras dupa ce guvernul a anuntat ca nu recunoaste independenta Kosovoului. O patrime din populatia Macedoniei este reprezentata de albanezi.

Alegerile au fost monitorizate de peste 6200 de observatori, dintre care 500 din partea comunitatii internationale. Au fost desfasurati in jur de 13 mii de politisti.

Berna: elveţienii resping la un referendum un proiect legislativ care ar fi îngreunat obţinerea cetăţeniei de către imigranţi

Elvetienii au votat astazi in cadrul unui referendum ce urmareste inasprirea conditilor de obtinere a cetateniei pentru imigranti. Potrivit rezultatelor partiale, elvetienii par a fi respins propunerea din referendumul organizat de partidul nationalist Poporul Elevtian si care ar fi dat putere mai mare autoritatilor locale sa decida asupra acordarii cetateniei elvetiene.

Respingerea propunerii inseamna ca cetatenia elvetiana va fi acordata si pe mai departe potrivit legislatiei nationale. 64 la suta dintre eventieni au votat impotriva propunerii din referendum, potrivit televiziunii Elvetiei si a sondajelor de la iesirea de la vot. In Elvetia, aproape 20% din populatia tarii e formata din straini.

Incendiu la studiourile Universal din Los Angeles

Un puternic incendiu a izbucnit duminica la studiourile Universal din Los Angeles, transmite FoxNews.com. New York Times relateaza ca incendiul a distrus mai multe cladiri din complexul de amuzament si a determinat evacuarea unor imobile.

Ştirea zilei

Georgia a acuzat Rusia ca incearca sa anexeze regiunea separatista Abhazia, dupa ce ministerul rus al apararii a desfasurat citeva sute de militari in regiune, afirmind ca masura este „ strict umanitara”. Militarii rusi ar urma, in opinia Moscovei, sa reconstruiasca sistemul feroviar al regiunii.

Ministrul adjunct de externe al Georgiei, GRIGOL VASHADZE a declarat ca decizia Rusiei este „inca un pas agresiv al Rusiei” impotriva Georgiei.

Intr-un interviu publicat ieri de cotidianul francez Le Monde, premierul Rusiei Vladimir Putin a spus ca oferta initiala a Georgiei de a acorda regiunii separatiste „o autonomie largita” ar fi una „corecta”.

Presedintele Georgiei Mikail Saakashvili urmeaza sa se intilneasca la Sankt Petersburg, la sfirsitul saptaminii, cu omologul sau rus Dmitri Medvedeev.

Tot in aceasta saptamina se va afla la Tbilisi, Javier Solana, coordonatorul politicii externe si de securitate a Uniunii Europene, iar la Moscova, relatia tot mai tensionata dintre Georgia si Rusia va fi discutata de asistentul adjunct al secretarului de stat american Mathew Bryza.

Skopie: incidente în zone albaneze cu ocazia alegerilor legislative

In Macedonia unde se desfasoara astazi alegeri parlamentare, au avut loc mai multe violente. In localitatea ARACINOVO, localitate in care albanezii sint majoritari, din motive de securitate, sectia de votare a fost inchisa, iar in capitala Skopie, un om a fost ranit intr-un schimb de focuri desfasurat in zona albaneza a orasului.

Alegerile au fost convocate dupa ce coalitia la guvernare s-a destramat, partidele componente avind vederi diferite fata de recunoasterea independentei Kosovo si fata de ritmul apropierii tarii de Alianta Nord Atlantica.

Vladimir Putin susţine că rolul parlamentului va creşte în viaţa politică rusă

Intr-un interviu acordat publicaţiei franceze "Le Monde", premierul rus Vladimir Putin s-a referit la sistemul politic din Rusia afirmind ca "Preşedintele va juca în continuare un rol decisiv, dar influenţa Parlamentului în viaţa politică va creşte".

Putin a adăugat că "important nu este faptul că el conduce Executivul Rusiei, ci că se află în fruntea partidului de guvernământ, Rusia Unită, care ocupă o poziţiei de lider în viaţa politică a ţării, având o majoritate stabilă în Parlament".

Premierul de al Moscova a precizat insa ca „fără discuţii, cuvântul decisiv îl are de spus preşedinţele ţării, iar preşedintele Rusiei este domnul Dmitri Medvedev".

Întrevedere la Moscova a ministrului de externe german cu avocatul lui Mihail Hodorkovschi?

Revista germana der Spiegel relateaza ca in timpul vizitei facute la Moscova, ministrul german de externe Steinmeier s-ar fi intilnit cu avocatul omului de afaceri Mikail Hodorkovski, aflat in detentie in Siberia. Potrivit sursei citate, ar fi fost discutata posibilitatea transferarii lui Hodorkovski din inchisiarea din Siberia intr-una din Moscova.

Hodorkovski a fost arestat in 2003, masura considerata de majoritatea observatorilor politici internationali drept o decizie politica, din cauza opozitiei omului de afaceri fata de politica Kremlinului.

Ali Larijani - noul preşedinte al parlamentului de la Teheran

Deputatii iranieni l-au ales in functia de presedinte al legislativului pe Ali Larijani, fostul negociator sef al Teheranului pe probleme nucleare. Potrivit corespondentilor nostri, Ali Larijani si-ar fi parasit pozitia de negociator din cauza diferentelor de opinii cu presedintele Mahmud Ahmadinejad. Larijani este vazut, de anumite cercuri politice din Iran, drept un posibil rival al actualului ptresedinte in alegerile prezidentiale de anul viitor.

Retragerea unui prim contingent de soldaţi australieni din Irak

Aproximativ 500 de militari australieni au inceput retragerea din baza lor din sudul Irakului. Decizia de retragere a militarilor australieni a fost luata de premierul Kevin Rudd, care a promis reintoarcerea militarilor australieni din Irak pina la sfirsitul acestui an.

Ştirea zilei

În România au loc alegeri locape pentru funcţiile de primari, consilieri locali şi judeţeni, precum şi preşedinţi ai Consiliilor Judeţene. La nivel naţional au fost organizate 42 de circumscripţii electorale, care cuprind 17.285 de secţii de votare, din care 1.181 sunt în Bucureşti. În listele electorale permanente sunt înscrise 18.313.440 de persoane.

Cetăţenii Uniunii Europene îşi vor putea exercita dreptul de vot la alegerile locale din 2008 atât pe baza documentelor de identitate emise de autorităţile din statul membru de origine (paşaport şi carte de identitate), cât şi a documentelor eliberate de autorităţile române, respectiv Oficiul Român pentru Imigrări (permisul de şedere temporară, permisul de şedere permanentă sau cartea de rezidenţă permanentă).

Premierul Calin Popescu Tariceanu care a votat la Grupul scolar nr 5, a avut probleme cu unul din buletinele de vot. Dupa ce a iesit din cabina, premierul a mers direct la presedinta sectiei de votare si i-a aratat acesteia unul din buletinele de vot.

Unul dintre liderii social-democrati Adrian Nastase, a votat la Liceul Jean Monet din Bucuresti. "Am votat impotriva bordurilor din Capitala", a afirmat social-democratul".

Liderul PD-L, Emil Boc, a votat la o scoala din Cluj-Napoca. "Nu am emotii si cred ca e o zi cu noroc", a afirmat Boc.

Presedintele Traian Basescu a votat la Liceul A.D. Xenopol unde a verificat atent cele patru buletine de vot inainte de a le introduce in urne. Vineri seara, seful statului a facut un apel la cetateni pentru a merge la vot astazi.

Rezoluţie UJM care condamnă politica guvernării comuniste împotriva presei independente

O presa libera nu poate sa existe in conditii de coruptie, frica si saracie - acesta a fost sloganul celui de-al XIV-lea Congres al Uniunii Jurnalistilor din Moldova (UJM). Presedintele Uniunii Jurnalistilor din Moldova, Valeriu Saharneanu a declarat ca, desi Uniunea se confrunta cu o situatie financiara dificila, este mai puternica acum ca niciodata pentru ca nu cedeaza nici un centimetru in lupta pentru drepturile jurnalistilor, protesteaza ferm impotriva cenzurii si atacurilor asupra presei independente.

Valeriu Saharneanu a spus ca partidul de guvernamant a purtat timp de aproape 8 ani un razboi deschis impotriva presei libere si a organizatiilor de jurnalisti care apara libertatea presei.

Congresul a adoptat in acest sens o rezolutie in care jurnalistii acuza guvernarea de impunerea ideologiei de stat, limitarea la maximum a spatiului public de dezbateri in audiovizualul public, organizarea respresiunilor impotriva institutiilor de presa independente, refuzul de a se conforma prevederilor legii cu privire la transformarea Companiei Teleradio-Moldova in institutie publica, exercitarea ilegala a controlului politic asupra Consiliului Coordonator al Audivizualului (CCA), declansarea campaniei de etatizare a presei locale.

Institutul Hudson: proiectele Nabucco şi South Stream se exclud reciproc

Proiectele gazoductelor concurente spre Europa - Nabucco (care evita Rusia) si South Stream (initiat de Rusia, prin Gazprom) - sunt incompatibile, a fost concluzia unui expert american Zeyno Baran, citata de AFP. Primul dintre ele care va fi finalizat il va elimina pe celalalt, intrucat ele deservesc mai mult sau mai putin aceleasi piete, a argumentat cercetatoarea Institutului Hudson.

Mark Tkaciuc dezminte relatările că Moldova ar fi dispusă să negocieze o soluţie federativă pentru conflictul transnistrean

Consilierul prezidenţial Mark Tkaciuk a dezminţit într-un interviu cu Europa Liberă că autorităţile moldovene ar fi gata să negocieze din nou o soluţie federativă pentru conflictul transnistrean. Dezminţirea vine după ce parlamentarul rus Alexei Ostrovski, preşedintele comitetului pentru CSI al Dumei de Stat de la Moscova, ar fi spus la Tiraspol că în cadrul acestei federaţii autorităţile moldovene ar fi dispuse să ofere Transnistriei şi dreptul de veto în ceea ce priveşte politica externă, de apărare şi securitate a Republicii Moldova.

V. Putin susţine că Abhazia s-ar mulţumi cu un statut de autonomie în cadrul Georgiei

Premierul Rusiei Vladimir Putin a declarat ca ar fi in favoarea un plan prin care ar fi acordata Abhaziei un statut de autonomie, nu de independenta. Intr-un interviu cu cotidianul Le Monde, noul premier de la Moscova a spus ca un astfel de plan ar fi “corect” pentru Abhazia, iar in aceste conditii, regiunea ar putea recunoaste autoritatea Tbilisi-ul.

Ştirea zilei

Rusia a anuntat ca a trimis o echipa de specialisti militari neinarmati in Abhazia pentru a reconstrui sistemul feroviar al regiunii secesioniste din Georgia. Intr-o declaratie de presa a ministerului apararii de la Moscova, se afirma ca actiunea ar fi “umanitara”. Autoritatile din regiiunea secesionista afirma ca 300 de militari rusi au sosit in regiune ieri si astazi.

Ministrul adjunct de externe de la Tblisi, GRIGOL VASHADZE a declarat ca Rusia se pregateste pentru “anexarea finala” a regiunii. VASHADZE a calificat initiativa Moscovei drept “un măsură agresivă a Rusiei impotriva Georgiei”.

Ieri in cadrul unei sedinte a Consiliului de Securitate ONU, sedinta desfasurata cu usile inchise, a fost discutat incidentul din aprilie, cind un avion de recunoastere georgian a fost doborit pe teritoriul regiunii secesioniste.

Pe fundalul acestor tensiuni ruso-georgiene, la reuniunea CSI de la Sankt Petersburg din 5-6 iunie, presedintele saakashvili urmeaza sa se intilneasca cu nou presedinte al Rusiei Dmitri Medvedev.

Saptamina viitoare va vizia Georgia Javier Solana, coordonatorul politicii externe si de securitate a Uniunii Europene, iar la Moscova se va afla adjunctul asistentului de stat american Mathew Bryza. Pe agenda discutiilor se afla tensiunile dintre Georgia si Rusia.

Ministrul american al apărării Gates critică politica iresponsabilă a autorităţilor din Myanmar

Ministrul american al apararii Robert Gates a declarat ca modul in care au actionat autoritatile militare din Myanmar in urma ciclonului de la inceputul lunii, prin intirzierea distribuirii ajutoarelor internationale umanitare, a curmat viata a zeci de mii de oameni. Potrivit autoritatilor ciclonul a facut 78 de mii de victime si alti 56 dee mii de oameni sint dati disparuti.

Ministrul francez de externe Bernard Kouchner în vizită la Nasarya

Ministrul francez de externe Bernard Kouchner care se afla intr-o vizita de doua zile in Irak, a avut convorbiri cu oficialitatile din orasul Nasarya. Franta, care preia de la 1 iulie presedintia prin rotatie a Uniunii Europene, a declarat ca doreste sa aibe un rol mai mare in reconstructia Irakului si s-a oferit sa se implice in convorbirile de reconciliere din Irak.

Evacuarea a 200 de mii de oameni din zone periclitate ale regiunii Seciuan

In China aproape 200 de mii de oameni au fost evacuati din regiunea Seciuan unde luna trecuta a avut loc un cutremur devastator. Evacuarea a fost decisa ca urmare a pericolului prezentat de ruperea unor diguri dupa ce, in urma cutremurului, malurile unor lacuri naturale au fost surpate. Cutremurul din 12 mai a facut aproape 70 de mii de victime si sute de mii de cladiri au fost rase de pe fata pamintului.

Ştirea zilei

Comisarul european Olli Rehn s-a aratat interesat la o conferinta despre criminalitate si guvernare de solutionarea dosarelor de mare coruptiei, informeaza site-ul Hotnews.ro. Rehn a intrebat-o pe Monica Macovei - fost ministru al Justitiei - daca s-a finalizat vreun dosar de mare coruptie din Romania, inclusiv cel al unui "fost premier".

Intrebat de un jurnalist italian daca se simte inselat de catre Guvernul Romaniei, dupa ce Executivul roman a incetat aplicarea reformelor la trei luni dupa aderare, Olli Rehn a raspuns, potrivit sursei citate, ca nu Comisia Europeana a luat decizia ca Romania si Bulgaria sa adere in 2007, ci statele membre, cu exceptia unui stat nordic.

IPP: peste 3 milioane de euro pentru publicitatate electorală de la Bucureşti

Asociatia Pro Democratia si Institutul de Politici Publice au publicat rapoarte separate despre cheltuielile candidatilor la alegerile locale.

Institutul de Politici Publice spune ca pentru alegerile locale din Bucuresti, candidatii au cheltuit timp de 27 de zile de campanie mai bine de trei milioane de euro doar pentru publicitatea outdoor si din presa scrisa.

Miine in Romania au loc alegeri locale, primele in formula votului uninominal si analistii politici considera scrutinul important pentru a stabili increderea de care se bucura partidele inainte de alegerile generale din aceasta toamna.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG