Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

România va înregistra o creştere economică de aproape 8,5% în al doilea trimestru al anului, a declarat la Bucureşti ministrul de finanţe Varujan Vosganian. Potrivit lui, "în acest context favorabil, vulnerabilităţile care au fost evocate în ultimul timp, privind mai ales deficitul de cont curent, un derapaj al bugetului public sau creşterea inflaţiei, nu sînt confirmate".

Berna: referendum asupra extinderii acordului de liberă circulaţie cu UE

La Berna, cele două camere federale au decis ca alegătorii să se pronunţe într-un sigur referendum asupra prelungirii acordului referitor la libera circulaţie a persoanelor din Uniunea Europeană şi asupra extinderii acestuia la Bulgaria şi România. Partidul populist Uniunea Democrată de Centru a reconfirmat că va lansa un referendum împotriva pachetului legislativ adoptat astăzi. Votul popular asupra liberei circulaţii este programat pentru mai 2009.

Ştirea zilei

Miniştri apărării din ţările membre ale Alianţei Nord Atlantice au început o reuniune de două zile la Bruxelles. In prima zi, pe agenda discuţiilor s-a aflat situaţia din Kosovo, oficialităţile NATO căzînd de acord ca forţele ce reprezintă organizaţia să "supervizeze şi susţină" formarea şi instruirea unei forţe de securitate kosovară, sub control civil şi însumînd circa 2500 de militari.

Spania, una dintre cele cîteva ţări care nu a recunoscut independenţa Kosovo-ului, continuă să contribuie cu 636 de militari la misiunea ONU cu un efectiv total de aproape 16 mii de oameni. România şi Slovacia nu au luat încă o decizie de a participa la instrucţia forţei kosovare.

Secretarul-general al Naţiunilor Unite le-a spus liderilor Kosovo-ului că intenţionează să reconfigureze misiunea ONU, pentru a permite Uniunii Europene să prea sarcinile cheie. Transferul unora dintre prerogative autorităţilor locale va avea loc după ce, duminică, va intra în vigoare noua constituţie a statului kosovar.

Rusia a cerut, între timp ca şeful misiunii ONU în Kosovo să fie înlocuit din cauza a ceea ce a numit "planuri scandaloase" de a reduce misiunea. Moscova afirmă că "reformarea prezenţei internaţionale în Kosovo" este posibilă numai pe baza unei decizii a Consiliului de Securitate ONU.

Paris: donatorii acordă guvernului afgan asistenţă financiară în valoare de 16 miliarde de dolari

La Paris s-a deschis o conferinţă a ţărilor donatoare pentru Afganistan. Preşedintele afgan Hamid Karzai a cerut delegaţiilor prezenţi, din peste 65 de ţări şi 15 organizaţii internaţionale, să susţină un plan de dezvoltare pe cinci ani, în valoare de circa 50 de miliarde de dolari.

Soţia preşedintelui american, Laura Bush a confirmat că Statele Unite se angajează să ofere 10,2 miliarde ca ajutor. In total au fost oferite afganilor 16 miliarde de dolari, cele mai mari angajamente venind din partea Marii Britanii, Japonei, Germaniei şi a Băncii Mondiale.

Preşedintele american George Bush la Roma

Preşedintele Statelor Unite George Bush a sosit la Roma în cadrul ultimului său turneu diplomatic în Europa, înaintea încheierii mandatului său în ianuarie 2009. Pe agenda vizitei se află convorbiri cu premierul italian Silvio Berlusconi şi o primire la Vatican de către Papa Benedict al XVI-lea.

Ca şi în escalele anterioare, la Brdo în Slovenia şi la Berlin, principalele teme ale discuţiilor vizează programul nuclear al Iranului şi angajamentul Alianţei Nord Atlantice în Afganistan.

Electoratul irlandez chemat să se exprime asupra Tratatului de la Lisabona

In Irlanda, alegătorii votează astăzi într-un referendum pentru validarea Tratatului de reformă a Uniunii Europene. Se aşteaptă ca votul să fie foarte strîns. Miercuri, tratatul de la Lisabona a fost aprobat de parlamentele din Grecia, Estonia şi Finlanda. Tratul înlocuieşte constituţia europeană, respinsă în referendumuri organizate în 2005 de alegătorii francezi şi olandezi. Rezultatele votului din Irlanda sînt aşteptate să fie date publicităţii vineri.

Belgrad: trei membri ai forţelor paramilitare condamnaţi pentru atrocităţi comise în Bosnia

Un tribunal de la Belgrad a condamnat trei foşti membri ai trupelor paramilitare la 15, 13, respectiv 3 ani închisoare pentru torturarea bosniacilor musulmani, în oraşul Zvonik. In primele luni ale războiului din anii 1992-95, sute de musulmani au fost ucişi de trupele sîrbe care încercau să preia controlul asupra oraşului.

Condamnarea survine la o zi după ce poliţia sîrbă a anunţat arestarea unuia din ultimii patru fugitivi aflaţi pe lista de urmărire a tribunalului ONU pentru crimele de război din fosta Iugoslavie.

Ziua Independenţei sărbătorită în Rusia

In Rusia a fost sărbătorită Ziua Independenţei, data la care în 1990 parlamentul a adoptat declaraţia de suveranitate a statului rus. Dmitri Medvedev, preşedintele Rusiei a pronunţat un discurs în care a vorbit de "valorile democraţiei şi libertăţii", spunînd că "dezvoltarea în libertate a societăţii şi realizarea cetăţenilor ei pun în evidenţă locul de frunte deţinut de Rusia pe plan intelectual şi tehnologic şi înalta ei competitivitate".

Moscova: Jacques Chirac decorat de Dmitri Medvedev

Preşedintele Dimitri Medvedev i-a acordat cea mai înaltă distincţie rusă fostului preşedinte al Franţei, Jacques Chirac, pentru, "realizări remarcabile în sfera umanitară".

La ceremonia de la Kremlin, unde între cei prezenţi a putut fi văzut şi premierul Vladimir Putin, Chirac şi-a exprimat opinia că "era ideologiei a trecut. Rusia a intrat pe calea democraţiei, reformei şi reconstrucţiei".

Prezent la ceremonie a fost şi Ramzan Kadyrov, şeful administraţiei din Cecenia, criticat puternic de o serie de organizaţii de apărare a drepturilor omului pentru abuz de putere şi folosirea torturii.

Curtea Supremă americană dă deţinuţilor de la Guantanamo Bay dreptul să se adreseze unor tribunale civile

Curtea Supremă a Statelor Unite a decis ca deţinuţii străini, suspectaţi de terorism, de la baza militară Guantanamo Bay, au dreptul, în baza Constituţiei americane să conteste detenţia lor în faţa unor tribunale civile. Comentatorii observă că este o a treia decizie contrară administraţiei Bush, dată din 2004 încoace, în legătură cu tratamentul aplicat prizonierilor de la Guantanamo.

Ştirea zilei

Preşedintele Statelor Unite George Bush îşi continuă ultimul turneu european cu o vizită la Roma. Astăzi, Bush are programate convorbiri cu premierul italian Silvio Berlusconi şi cu Papa Benedict al 16-lea.

Preşedintele american a sosit la Roma din Germania, unde a discutat cu cancelarul Angela Merkel mai ales despre ambiţiile nucleare ale Iranului.

Chişinău: scumpirea de la 1 iulie a preţului gazelor naturale importate din Rusia

De la întâi iulie, preţul gazelor naturale importate de Moldova din Federaţia Rusă se va mări cu 13 la sută, de la 213 la aproximativ 240 de dolari pentru mia de metri cubi.

Anunţul a fost publicat de agenţia Moldpres, care citează surse de la societatea Moldovagaz. Moldpres scrie că nu este limpede dacă majorarea preţului de import va duce la scumpirea tarifelor pentru consumatori.

Dublin: referendum asupra Tratatului de la Lisabona

Alegătorii din Irlanda participă la un referendum asupra noului tratat de reformă a Uniunii Europene. Irlanda este singura dintre cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene în care aşa-numitul Tratat de la Lisabona trebuie aprobat prin referendum.

Majoritatea membrilor Uniunii au ratificat deja înţelegerea în parlamentele lor naţionale.

Paris: reuniune consacrată finanţării programului de stabilizare a Afganistanului

La Paris începe o conferinţă internaţională pentru finanţarea stabilizării Afganistanului. Preşedintele afgan Hamid Karzai urmează să ceară donatorilor 50 de miliarde de dolari pentru un plan de dezvoltare pe cinci ani.

Ţările bogate vor cere probabil conducerii de la Kabul să ia măsuri împotriva corupţiei. Ei spun că multe ajutoare financiare trimise afganilor au ajuns în buzunarele unor funcţionari corupţi.

Madrid: constucţia de automobile afectată de greva şoferilor

Construcţia de automobile este paralizată în Spania din cauza grevei şoferilor de camion, care protestează împotriva preţului tot mai mare al motorinei şi benzinei.

18 fabrici de automobile din Spania au anunţat că nu vor lucra astăzi pentru că lipsesc componente şi materii prime transportate de obicei de camioane. Criza afectează firme precum Seat, Mercedes, Renault, Nissan, Citroen, Peugeot şi Iveco, care au toate uzine în Spania.

Bruxelles: reuniune a miniştrilor apărării din ţările NATO

Miniştrii apărării din Alianţa Nord-Atlantică încep două zile de convorbiri la sediul NATO din Bruxelles.

Urmează să discute în primul rând instruirea unei forţe de securitate de 2,500 de oameni în Kosovo, care şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în luna februarie.

Se aşteaptă de asemenea ca ministrul american al apărării Robert Gates să ceară partenerilor din NATO mai mult ajutor în efortul de pregătire a poliţiei din Afganistan.

Miniştrii din NATO îi vor cere colegului lor din Rusia Anatoli Serdiucov să facă eforturi pentru detensionarea relaţiilor ruso-georgiene.

Consultări între Beijing şi Taipei pentru crearea unor legături aeriene directe între cele două ţări

La Beijing, China şi Taivanul au început primele consultări directe din 1999 până în prezent. Discuţiile urmăresc iniţierea unor legături aeriene directe între Taivan şi China.

China consideră Taivanul drept o provincie renegată de-a sa, care va trebui să fie mai devreme sau mai târziu încorporată.

Premierul Canadei deplînge politica de asimilare la care a fost supusă populaţia băştinaşă

Premierul Canadei a cerut scuze populaţiei băştinaşe pentru că vreme de peste o sută de ani copiii acesteia au fost supuşi la abuzuri în aşa-numite şcoli rezidenţiale, care aveau ca scop să-i asimileze.

Vorbind în Camera Comunelor din parlamentul de la Ottawa, premierul Stephen Harper a spus că politica asimilării în şcoli religioase speciale a fost greşită, a provocat multă suferinţă şi reprezintă un episod trist al istoriei canadienilor.

Euro 2008: rezultatele turului doi al meciurilor dom grupa A

La Euro 2008, Portugalia este ca şi calificată în sferturile de finală ale competiţiei. În al doilea meci al său din grupa A, echipa Portugaliei a învins Cehia cu trei la unu şi a acumulat în clasament şase puncte.

Tot aseară, în aceeaşi grupă, Turcia a întrecut echipa Elveţiei, cu doi la unu, după un meci desfăşurată în bună parte pe o ploaie torenţială.

Diseară se joacă al doilea rând de meciuri din grupa B: Germania-Croaţia şi Polonia-Austria.

Lazăr Comănescu informează cabinetul despre convorbirile purtate la Roma cu Franco Frattini

Ministrul de externe Lazăr Comănescu a primit asigurări din partea omologului său italian, Franco Frattini că românii din Italia vor fi trataţi ca toţi ceilalţi cetăţeni europeni, iar actele normative italiene privind imigraţia vor fi conforme cu standardele Uniunii Europene. Lazăr Comănescu i-a informat pe membrii guvernului de la Bucureşti cu privire la convorbirile avute al Roma cu şeful diplomaţiei italiene Franco Frattini, în cadrul cărora au mai fost abrodate chestiuni legate de relaţiile economice, în cadru bilateral, dar şi proiecte europene comune, cum ar fi Politica Europeană de Vecinătate sau strategia Uniunii Europene privind un parteneriat cu Asia Centrală.

Ştirea zilei

Preşedintele Statelor Unite George Bush a declarat că diplomaţia e prima sa opţiune legată de Iran, dar toate opţiunile sînt luate în calcul în ce priveşte această ţară. Vorbind după convorbirile avute cu şefa guvernului de la Berlin Angela Merkel, Bush a spus că Washingtonul se va consulta cu aliaţii săi asupra unor noi sancţiuni pentru Iran, dacă Teheranul continuă să sfideze solicitarea Naţiunilor Unite de a-şi opri activitatea de îmbogăţire a uraniului.

Preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad a afirmat că ameninţările şi presiunile Occidentului nu au reuşit să oprească „victoria nucleară” a Iranului.

Preşedintele Băsescu - un admirator al Proclamaţiei de la Islaz

Proclamaţia de la Islaz a fost prima Constituţie a românilor iar prevederea din acest document care spune că miniştrii trebuie să răspundă pentru funcţiile lor, şi nu trebuie protejaţi ar trebui preluată în viitoarea lege fundamentală a României, a spus preşedintele Traian Băsescu, la vernisajul expoziţiei de documente şi fotografii "1848: proiectul României moderne. Proclamaţia de la Islaz şi Bucureşti", organizată la Palatul Şuţu.

Ştirea zilei

Ministrul de externe Lazăr Comănescu va face la 7 iulie o vizită oficială în Republica Moldova, la invitaţia omologului său Andrei Stratan. Potrivit serviciului de presă al externelor de la Chişinău, invitaţia a fost lansată în timpul unei convorbiri telefonice în care şefii celor două diplomaţii au discutat despre relaţiile bilaterale şi teme de interes reciproc.

Mugur Isărescu: creşterea economică va depăşi 6% în cazul unui an agricol bun

Creşterea economică a României ar putea depăşi 6% în 2008, dacă anul agricol va fi unul bun, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu la o conferinţă a Centrului Român de Politici Economice cu tema „Economia României. Evoluţii recente şi perspective”. Şeful Băncii Centrale a mai spus că România are nevoie de o creştere economică bazată pe productivitate, susţinută de exporturi, şi nu pe consum, adică pe importuri.

Fostul şef al sovietului supreme de la Tiraspol Mărăcuţă decorat de preşedintele Medvedev

Preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev l-a decorat pe fostul şef al sovietului supreme de la Tiraspol Grigori Mărăcuţă cu “Ordinul prieteniei”, transmite agenţia rusă de ştiri Regnum, care citează serviciul de presă al legislativului transnistrean. Mărăcuţă a fost decorat pentru, “merite în dezvoltarea prieteniei între popoare şi între legislativele ţărilor nerecunoscute din Comunitatea “pentru Democratie si Dreptul Popoarelor”, Osetia de Sud, Abhazia şi Transnistria.

Acum o săptămînă Mărăcuţă a declarat presei ruse că Transnistria îşi va schimba vectorul politic dinspre Rusia spre Uniunea Europana ca urmare a faptului că Moscova nu mai susţine independenţa Transnistriei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG