Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Presedintele Traian Basescu a cerut convocarea unei sesiuni parlamentare exceptionale, pentru a se lua o decizie cu privire la inceperea sau nu a urmaririi penale impotriva fostilor ministri parlamentari. Mai precis este vora de dosarele intocmite de DNA impotriva fostului premier Adrian Nastase si lui Miron Mitrea.

Cod roşu în continuare pe secţiuni ale Siretului şi Prutului

Nordul Romaniei ramine amenintat de inundatii. Pina in acest moment, au fost afectate aproape 140 de localitati din 5 judeţe. Aproape o mie de kilometrii de drumuri judetene se afla sub ape. Afectate au fost mai bine de 6 mii de gospodarii. Au fost inregistrati patru morti.

Hidrologii au decis să menţină codul roşu până marţi după-amiază pe anumite secţiuni ale râurilor Siret şi Prut.

Kiev: cele mai severe inundaţii din ultimii 50 de ani

In Ucraina, la granita cu Romania, indundatiile au ucis 22 de persoane. Peste 20 de mii de ucraininei au fost evacuati. Autoritatile ucrainiene considera ca tara se confrunta cu cele mai severe indundatii in ultimii 50 de ani.

Cristian David critică comunicarea săracă dintre Ucraina şi România pe tema inundaţiilor

Ministrul de interne Cristian David a criticat comunicarea "foarte săracă" dintre autorităţile române şi cele ucrainene pe tema inundaţiilor din nordul Moldovei, precizând că informaţiile despre starea reală a debitelor au ajuns târziu la autorităţile române.

Ştirea zilei

In Republica Moldova, Partidul Liberal Democrat a cerut convocarea de urgenta a unei sedinte extraordinare a Parlamentului pentru rectificarea Legii bugetului, în scopul alocarii mijloacelor necesare pentru ajutorarea sinistratilor si înlaturarea consecintelor inundatiilor.

Autorităţile din Transnistria declară stare excepţională din cauza pericolului inundaţiilor

In Transnistria s-a declarat situatie exceptionala din cauza pericolului inundatiilor. Potrivit sefului Departamentului protectiei civile, Vladimir Slobodeniuc, in Dubasari a fost anuntata situatia exceptionala. În cazul inundatiilor ar putea fi evacuate 4 mii de persoane. Toi copii au fost evacuati din taberelle de odihna.

Solicitare de devansare a majorării punctului de pensie

Federaţia Naţională a Sindicatelor Pensionarilor din România (FNSPR) solicită Guvernului să aprobe devansarea majorării punctului de pensie cu 20 la sută de la 1 septembrie, şi nu 1 noiembrie, cum a propus ministrul Muncii, Paul Păcuraru.

Pe de alta parte, Ministerul Economiei şi Finanţelor are în vedere creşterea pragului de deductibilitate la fondurile de pensii facultative, de la 200 de euro la 400 de euro.

Sofia: partidul de extremă dreaptă Ataka cere alegeri anticipate

Parlamentul bulgar va dezbate marti motiunea de cenzura introdusa de opozitie, dupa ce Bulgaria a pierdut peste 500 de milioane de euro in fonduri europene, dat fiind că Comisia Europeana considera insuficiente progresele facute de Bulgaria in lupta anti-coruptie.

Intretimp, partidul de extrema dreata Ataka a lansat un protest de strada, cerind alegeri anticipate in septembrie.

Atentate cu bombă la Istanbul soldate cu cel puţin 16 morţi

Două atentate cu bombă comise la Istanbul s-au soldat cu cel putin 16 morti si aproape 160 ranite. Atentatele au survenit cu cîteva ore înaite ca Curtea constitutionala din Turcia sa delibereze eventuala interzicere a partidului de guvernamint, “Justitiei si Dezvoltare”, acuzat de incalcarea principiului constitutional al secularitatii.

Bagdad: serie de trei atacuri teroriste soldate cu 50 de morţi

Administratia americana a condamnat seria ultimelor atacuri teroriste din Irak, soldate cu moartea a cel putin 50 de persoane. Peste 200 de civili au fost raniti in aceste 3 atacuri teroriste.

Încheierea manevrelor internaţionale din Ucraina

Comandanmentul pentru Europa al fortelor armate americane a anuntat incheierea cu success a manevrelor internationale din Ucraina – manevre care in anii precedenti au provocat proteste, in estul Ucrainei.

La manevre au participat 15 tari, intre care si Romania. Ministrul rus de externe a declarat ca manevrele sint percepute la Moscova drept o amenintare la adresa Moscovei.

Epuizarea biletelor pentru competiţiile din Beijing ale JO

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Beijing au anuntat ca au fost vindute toate bileletele pentru competitiile care se desfasoara in capitala. Mai ramin bilete numai pentru competitiile organizate in alte localitati. Jocurile Olimpice incep pe 8 august.

Kabul: insurgenţii atacă tot mai des angajaţii ONG-urilor

ONG-uri afagane avertizeaza sa situatia securitatii in tara s-a deteriorat de la inceputul anului prin cresterea numarului atacurilor lansate de gruparile extremiste, atacuri care au din ce in ce mai des drept tinta angajatii civili ai organizatiilor neguvernamentale.

Ştirea zilei

Premierul Serbiei Mirko Ţvetkovici a spus că ar putea avea loc noi arestări după recenta capturare a fostului lider al sârbilor bosniaci Radovan Karagici. Aflat într-o vizită la Salzburg, Ţvetkovici a spus că arestarea lui Karagici demonstrează voinţa Serbiei de a-şi onora mai multe angajamente internaţionale.

Liderul sârb a adăugat că nu doreşte vreo răsplată din partea Occidentului, dar speră ca Uniunea Europeană să înceapă să pună în aplicare un acord de asociere cu Serbia.

Acordul fusese condiţionat de o mai bună colaborare a sârbilor cu tribunalul internaţional pentru crime de război în fosta Iugoslavie.

Patriarhii Bartolomeu I şi Alexei II comemorează la Kiev creştinarea slavilor ruşi şi ucraineni

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I şi patriarhul Alexei II al Rusiei au marcat aniversarea a 1020 de ani de la convertirea slavilor ruşi şi ucraineni la creştinismul ortodox. Aniversarea a fost marcată printr-o liturghie comună la Kiev.

Sărbătoarea are loc pe fondul unor cereri tot mai intense ca biserica ucrainiană să se separe de cea rusă.

Ankara: Curtea Supremă de Justiţie examinează cererea de scoatere în afara legii a partidului de guvernămînt

Curtea supremă de justiţie a Turciei începe să examineze astăzi cererea de scoatere în afara legii a partidului de guvernămînt. Premierul Erdogan şi partidul său de orientare islamistă sunt acuzaţi de subminarea statului secular, un principiu consfinţit de constituţie.

Poliţia indiană dezamorsează o serie de bombe plasate de terorişti la Ahmadabad

Poliţia din oraşul Ahmadabad, din vestul Indiei, a anunţat că a găsit şi dezamorsat cel puţin trei bombe ieri, la o zi după ce un val de explozii a omorât 45 de oameni, rănind alţi cel puţin 160.

Liderii politici din India au făcut un apel la calm şi au luat măsuri de securitate excepţionale în toate marile oraşe.

Exploziile de la Ahmadabad, ca şi cele de la Bangalore, din 25 iulie, au fost revendicate de o grupare musulmană numită „Mujahedinul Indian”.

Kairo: moartea regizorului egiptean Youssef Chahine

Cel mai celebru regizor de film al lumii arabe, egipteanul Youssef Chahine, a murit duminică la vârsta de 82 de ani, după ce s-a aflat în comă vreme de câteva săptămâni.

Youssef Chahine şi-a început cariera în 1950. Printre filmele sale cele mai cunoscute se numără „Emigrantul”, „Destinul” şi „Celălalt”, acesta din urmă un film despre diferenţa dintre islamism şi terorism.

Postul de televiziune NBC anunţă un interviu cu preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad

Televiziunea americană NBC a anunţat că va transmite un interviu de la Teheran cu preşedintele Iranului Mahmud Ahmadinejad. Interviul va fi difuzat în emisiunea de luni seară a reţelei americane. El se va concentra printre altele asupra ultimatumului pe care l-au dat Iranului puterile nucleare recunoscute. Potrivit lui, Teheranul ar trebui să suspende cel mai târziu la 2 august operaţiunile de îmbogăţire a uraniului, în caz contrar urmînd să suporte noi sancţiuni internaţionale.

Ciclistul kazah Dmitrii Fofonov testat pozitiv pentru doping în Turul Franţei

În Turul Franţei, ciclistul Dmitrii Fofonov din Kazahstan, care a terminat cursa pe locul 19, a fost testat pozitiv pentru o substanţă stimulantă interzisă. Agenţia franceză antidoping spune că Fofonov a luat heptaminol, într-o doză foarte mare.

Kazahul devine al patrulea ciclist testat pozitiv pentru doping la actuala ediţie a Turului Franţei, după spaniolii Manuel Beltran şi Moises Duenas Nevado şi italianul Ricardo Ricco.

Ştirea zilei

Prim vicepremierul Igor Dodon, raspunzator de securitatea populatiei in cadrul comisiei pentru situatii exceptionale a anuntat ca in Republica Moldova nu au fost inregistrate pina acum victime in urma inundatiilor.

Igor Dodon a precizat ca au fost evacuati toti copiii si persoanele aflate in statiunile din orasul Vadul lui Voda. De asemenea, au fost evacuate zonele de pe malul riurilor Nistru si Prut care au fost afectate sau ar putea fi afectate de inundatii. Potrivit lui Dodon, viitura cea mai puternica se asteapta pentru ziua de miine.

Referitor la situatia de pe riul Prut, Igor Dodon a precizat ca in zona de nord a tarii, in special, in raionul Briceni, au fost inundate circa 200 de case din satele Criva, Corjauti, insa pina a ajunge aici viitura locuitorii au fost evacuati din zona respectiva. In prezent, se examineaza necesitatea evacuarii si a altor persoane din aceasta zona.

Igor Dodon a mai spus ca prognozele parvenite de la Cernauti indica o scadere a nivelului apei riului Prut in urmatoarea perioada.

Ştirea zilei

Hidrologii au decis sa prelungeasca atentionarea de cod rosu pe raurile Suceava, Tisa, Siret si Prut pana luni la ora 16:00. Judetele vizate sunt Suceava, Iasi, Neamt, Bacau si Botosani. Armata participa cu barci si elicopttere atit la evacuarea populatiei cit si la aprovizionare localitatilor ramase fara legaturi terestere. 6 persoane au murit in urma inundatiilor, mii de case au fost avariate si aproape 9 mii de oameni au fost evacuati din judetele din nordul ţării.

20 de mii de locuinte inundate în Ucraina la graniţa cu România

In Ucraina ploile din ultimele zile s-au soldat cu moartea a cel putin 13 oameni si evacuarea a 7000. Potrivit Ministerului pentru situatii de urgenta de la Kiev, peste 20 de mii de locuinte au fost inundate in zona de la granita cu Romania.

Moscova îl acuză pe preşedintele Bush de încercarea de a rescrie istoria celui de al doilea război mondial

Ministerul rus de externe afirma, intr-un comunicat dat publicitatii simbata, marcind saptamina Natiunilor Captive, ca presedintele american George Bush i-a insultat pe veteranii celui de-al doilea razboi mondial cind a comparat, intr-o proclamatie datata 18 iulie, atrocităţile comunismului sovietic cu cele ale fascismului nazist. Potrivit ministerului rus de externe, afirmatiile presedintelui american ar fi o dovada a "incercarii Statelor Unite de a rescrie istoria".

Teheran: executarea a 29 de persoane pentru omucidere, trafic de droguri şi delicte sexuale

In Iran, autoritatile au confirmat executia prin spînzurătoare a 29 de oameni la inchisoarea Evin, din nordul tarii. Cei 29 au fost condamnati la moarte pentru delicte precum crima, trafic de droguri si relatii sexuale ilegale (adulter şi homosexualitate). Anul trecut 290 de persoane au fost executate in Iran, majoritatea in public.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG