Linkuri accesibilitate

Ştiri

Vor purta două scuaruri din Bucureşti numele Monicăi Lovinescu şi a lui Virgil Ierunca?

Consiliul General al primariei Bucuresti urmeaza sa decida daca doua piete, de pe bulevardul Kiselleff vor primi numele criticilor literari Monica Lovinescu si Virgil Ierunca. Din 1960, Monica Lovinescu si Virgil Ierunca au lucrat la radio Europa Libera, find autorii unor programe de mare succes: "Teze si anti-teze la Paris" si "Povestea vorbei". Monica Lovinescu a incetat din viata in aprilie, anul acesta, Virgil Ierunca in anul 2006.

Ungaria încearcă să lărgească numărul ţărilor UE care să profite de centrul comun de vize de la Chişinău

Ungaria negociaza cu cel putin 5 tari ale Uniunii Europene care sa se alature centrului comun de vize de la Chisinau, care funtioneaza in cadrul ambasadei maghiare. O declaraţie în acest sens a fost facuta Europei Libere de ambasadorul Ungariei Gyorg Varga.

Cod rosu de avertizare pe Prut în aval de barajul de la Costeşti

Pe Prut se mentine codul rosu de avertizare in aval de barajul de la Costesti, pe ambele maluri ale riului. Apele Prutului au crescut in cursul noptii cu citiva centimetri, dar pericolul unei revarsari nu este imminent.

Comitetul international al Crucii Rosii a decis sa ofere Republicii Moldova un ajutor umanitar de aproape 2 milioane de lei.

Potrivit ministrului administratiei publice, in acest moment sint afectate de inudatii 635 de persaone din raionul Briceni, 106 persoane din raionul Ocnita si 155 de persoane din raionul Riscani.

Ajutoarele umanitare din Rusia sint asteptate luni, a anuntat viceministrul rus pentru situatii extreme, citat de agentia Info-prim.

Sondaj Gallup: 39% dintre respondenţi se pronunţă pentru studierea limbii ruse în şcoli

Într-un sondaj Gallup se constata atitudini tot mai favorabile fata de studierea limbii ruse în fostele republici sovietice, dar mai ales în Georgia, R. Moldova si Armenia.

În Moldova,relateaza agentia Info-prim, procentajul respondentilor care spun ca este foarte important ca limba rusa sa fie învatata de copii, a crescut de la 27% în 2006 la 39% în 2007.

Gallup explica tendinta prin „încalzirea relatiilor dintre Moscova si Chisinau, dupa ce Rusia a anulat embargoul asupra vinurilor moldovenesti”.

Ştirea zilei

Georgia si regiunea separatista Osetia de sud se acuza reciproc de un schimb de foc, soldat cu moartea a 6 osetini. Autoritatile separatiste sustin ca trupele gerogiene au deschis focul asupra orasului Tincvali, in timp ce guvernul georgian afirma ca sud-osetinii sint cei care au atacat un grup de politisti si membri ai fortelor de mentinere a pacii. Se pare ca o serie de politisti georgieni au fost raniti in cursul schimbului de focuri.

Riga: referendum asupra unei modalităţi plebisticitare de dizolvare a parlamentului

In Letonia, electoratul este chemat va voteze intr-un referendum asupra unui proiect de lege care ar da alegatorilor dreptul de a dizolva parlamentul si de a forta alegeri anticipate. Daca un grup de initiativa pentru dizolvarea parlamentului reuseste sa stringa semnaturile a o zecime din electorat (1 milion 500 de mii de letoni au drept de vot) poate fi organizat un referendum. Daca jumatate din electorat se pronunta pentru dizolvarea parlamentului – votul este validat si se organizeaza alegeri anticipate.

Ştirea zilei

Italia a anuntat ca va cere parerea Comisiei Europene inainte de a adopta pachetul de legi privind combaterea imigratiei ilegale – legi criticate vehement de oponenti drept discriinatorii si contravenind legislatiei europene. Totodata guvernul italian va trimite la Bruxelles si planul sau, la fel de controversat, de a lua amprentele tuturor locuitorilor taberelor de romi de la periferia marilor orase – romi care in majoritate sint cetateni romani.

Bagdad: armata americană eliberează peste 10 mii de deţinuţi

In Irak, armata americana a elibera peste 10 mii de detinuti. In detentie mai ramin peste 20 de mii de irakieni.

Pe de alta parte, numai luna trecuta, in Statele Unite au primit azil peste 2.300 de irakieni. Se estimeaza ca pina la sfirsitul lunii septembrie, numarul refugiatilor va fi de 12 mii.

Departamentul de stat a aprobat sa vinda Irakului arme in valoare de peste 10 miliarde de dolari.

Preşedintele afgan pune recrudescenţa terorismului pe seama autorităţilor pakistaneze

Presedintele afgan Karzai sustine ca terorismul prinde radacini adinci in Pakistan si ca gruparile teroriste primesc sprijin logistic din partea unor institutii pakistaneze. Karzai a facut aceste declaratii la o reuniune la nivel inalt a liderilor din Asia de sud. Relatiile dintre Afganistan si Pakistan s-au deteriorat in ultimul timp, Kabul-ul acuzind Pakistanul ca sprijina miscarea Taliban.

Ştirea zilei

Codul rosu a fost prelungit pina simbata la prinz pe Prut, pe sectorul din aval de barajul de la Stânca Costeşti şi până la Ungheni, aferent judeţelor Botoşani şi Iaşi.

Prutul rămâne singurul râu din România care mai prezintă pericol de inundaţii dupa ce hidrologii au decis astazi să ridice codul portocaliu instituit anterior pe un sector al râului Siret.

Numărul persoanelor evacuate din cauza inundaţiilor a scăzut la 4.049, cele mai multe fiind în judeţele Iaşi, Neamţ şi Bacău.

Potrivit Ministerului de interne, numarul victimelor este de cinci. 498 de locuinţe sint distruse, 148 de case sînt in pericol de prăbuşire, numărul locuinţelor inundate este de 2.662.

Ştirea zilei

Richard Holbrook, mediatorul acordului de pace de la Dayton care a pus capat razboiului din Bosnia Hertegovina, a respins categoric afirmatiile ca ar fi ajuns in 1995 la o intelegere cu Radovan Karagici, prin care il asigura ca nu va fi judecat pentru crime de razboi in schimbul retragerii liderului sirbilor bosniaci din viata publica. O declaratie in acest sens a fost facuta de Karagici joi, cu ocazia primei sale infatisari in fata tribunalului ONU pentru crime de razboi din fosta Iugoslavie.

Preşedintele Bush atrage atenţia asupra progreselor înregistrate în domeniul securităţii în Irak

Presedintele american George Bush a declarat ca in acest moment, progresele inregistrate in Irak, in domeniul securitatii, par sa fie durabile. Şeful executivului american a precizat că anul acesta s-au inregristrat cele mai putine victime din 2004 încoace.

New York Times relatează că Pakistanul ar fi fost implicat în atentatul cu bombă de la ambasada indiană din Kabul

Autoritatile pakistaneze au respins categoric informatia aparuta in cotidianul New York Times, porivit careia serviciile secrete pakistaneze ar fi fost implicate in orzanizarea atacului terorist asupra ambasadei Indiei de la Kabul. Explozia unei bombe a ucis 54 de persoane, inclusiv un militar indian.

Moscova: fost manager al companiei Yukos condamnat în contumacie pentru omucidere

Un fost manager al concernului petrolier Yukos a declarat vinovat de un tribunal din Moscova, de a fi organizat uciderea mai multor persoane, intre care si un primar. Nevzlin, refugiat din 2003 in Israel, a respins verdictul drept rezultatul unui process inscenat de Kremlin si a anuntat ca va ataca verdictul la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Intre timp, la Moscova se intetesc zvonurile ca fondatorul companiei Yukos, Mikhail Hodorkovski va fi eliberat, conditionat. Hodorovski a efectuat jumatate din pedeapsa de 8 ani inchisoare.

Menţinerea pericolului de inundaţii în raioanele Falesti, Ungheni, Leova şi Ştefan Vodă

Pe Prut, in aval de barajul de la Stinca Costesti, se mentine pericolul iundatiilor – este vorba in special de raioanele Falesti, Ungheni si Leova – informeaza agentia Moldpres.

Situatia de pe Nistru ramâne deasemeni alarmanta, în special localitatile din raionul Stefan-Voda, din cauza cresterii debitului riului in urma deversarilor la barajul de la Dubasari.

Începând de la 1 august, la Primarie din Chisianu si în sediile prefecturilor din capitala sunt deschise puncte de colectare a ajutoarelor pentru sinistrati. Oamenii sunt chemati sa aduca haine, produse alimentare nealterabile, bunuri de uz casnic, materiale de constructie si alte lucruri care ar putea fi de folos sinistratilor,

Compromis la împărţirea funcţiilor de conducere din Adunarea Populară de la Comrat

Deputatii Adunarii Populare a Gaguziei au ajuns la un compromis privind impartirea functiilor de conducere ale legisaltivului gagauz care astfel isi poate relua activitatea.

Potrivit intelegerii semnata joi, functia de presedinte al Adunarii Populare ii revine reprezentantei grupului de sustinatori ai lui Nicolai Dudoglo, Ana Harlamenko, functiile de vice-presedinti au fost impartite intre Partidul Comunistilor si Miscarea „Edinaia Gagauzia”.

Chişinău: romii moldoveni susţin că n-au acces suficient la locuri bugerare de învăţămînt universitar

Romii din Republica Moldova se arata nemultumiti ca nu pot obtine locuri bugetare la studiile universitare. Acestia sustin ca sunt marginalizati cu toate ca regulamentul pentru admiterea în învatamântul superior prevede facilitati pentru aceasta minoritate etnica.

Vice-premierul rus Sechin şi secretarul Consiliului rus de Securitate în vizită la Havana

Vice premierul Rusiei Igor Sechin se afla in Cuba unde s-a intilnit cu presedintele Raul Castro. Sechin este insotit de Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului rus de securitate. Vizita urmeaza zvnurilor ca Rusia ar intentiona sa stationeze bombardiere strategice in Cuba, in replica la planul american de extindere a scutului anti-racheta. Zvonurile au fost respinse saptamina trecuta de Ministerul rus al apararii.

Viitură la Chişinău soldată cu trei morţi

Agenţia InfoPrim informează că trei persoane au murit la Chişinău în urma ploilor abundente de după-amiază. Două persoane au murit după ce au fost purtate de viitură sub o maşină parcată în faţa unui supermarket. A treia persoană implicată în incident se află internată în spital cu comoţie cerebrală. O altă persoană decedată, un bărbat de 45 de ani a fost găsit mort sub podul de pe viaduct, mai informează agenţia citată.

Ştirea zilei

Premierul Italiei Silvio Berlusconi l-a primit astăzi la Roma pe preşedintele României Traian Băsescu. După convorbiri, Berlusconi a apărat decizia amprentării romilor din Italia, inclusiv a copiilor, spunînd că este în interesul romilor înşişi. Berlusconi a mai spus că criticile europene la adresa acestei măsuri se bazează pe o “dezinformare completă”.

Preşedintele Traian Băsescu a spus că România nu aprobă în întregime măsurile de securitate introduse în Italia, dar va colabora cu guvernul italian pentru integrarea romilor în ambele societăţi. Băsescu a cerut italienilor să trateze românii, indiferent de etnie, aşa cum se cuvine.

Ştirea zilei

Fostul lider al sârbilor bosniaci Radovan Karagici a apărut astăzi pentru prima oară în faţa tribunalului ONU pentru crime de război în fosta Iugoslavie. El a declarat că are un “sfetnic” invizibil, dar la proces se va apăra singur, adică fără avocat.

Karagici urmează să se declare vinovat sau nevinovat în termen de 30 de zile. Karagici se confruntă cu 11 capete de acuzare, între care cele de genocid şi crime împotriva umanităţii.

Cod de alertă roşu pe râul Prut, de la barajul Stânca până la Ungheni

Hidrologii au extins până vineri la ora 16.00 codul de alertă roşu pe râul Prut, de la barajul Stânca până la Ungheni.

Pe partea românească, judeţele afectate sunt Botoşani şi Iaşi, iar pe partea moldovenească, raioanele Râşcani, Făleşti şi Ungheni.

Codul portocaliu se menţine pe unele segmente ale râului Siret.

6400 de persoane rămîn evacuate din cauza inundaţiilor

Potrivit unui bilanţ al guvernului român, joi la prânz mai erau încă 6.400 de persoane evacuate în urma inundaţiilor, iar 27 de localităţi nu aveau încă energie electrică.

Adresîndu-se presei după o şedinţă de guvern, premierul Călin Popescu Tăriceanu a mai anunţat că şase judeţe vor primi în total de la stat 55 de miliarde de lei pentru înlăturarea urmărilor inundaţiilor. În plus, vor fi acordate ajutoare umanitare de urgenţă în valoare de un milion de lei.

Premierul a criticat autorităţile locale din judeţele afectate pentru că evită să recurgă la banii proprii, aşteptînd mereu ajutoare de la guvern.

Chişinău: menţinerea stării de altertă pe Prut, în aval de barajul Stânca-Costeşti

Agenţia Moldpres a informat că în Republica Moldova, astăzi la prânz erau încă evacuate aproape 5000 de persoane. Potrivit autorităţilor de la Chişinău, debitele râurilor Prut şi Nistru sunt în scădere, iar alimentarea cu apă a oraşelor Chişinău şi Soroca nu este în pericol.

Starea de altertă se menţine pe râul Prut, în aval de barajul Stânca-Costeşti.

Inundaţiile din Ucraina soldate cu 30 de morţi

Inundaţiile din vestul Ucrainei s-au soldat cu 30 de morţi şi cu evacuarea a 18.000 de persoane. Bilanţul a fost anunţat de premierul Iulia Timoşenco la o şedinţă extraordinară a parlamentului de la Kiev.

Autorităţile ucrainiene au calificat inundaţiile de zilele trecute drept cele mai grave din ultimul secol.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG