Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Guvernul Republicii Moldova considera ca recunoasterea internationala a Osetiei de Sud si a Abhaziei nu va deveni un factor de stabilizare a situatie in Caucaz. Guvernul de la Chisinau a dat vineri publicitatii o declaratie in care se mai arata ca nu exista nici o asemanare intre “situatia creata în Gerorgia si cea din regiunea Transnistriei”.

Comisia pentru elaborarea strategiei securităţii naţionale porneşte de la principiul neutralităţii R. Moldova

Comisia pentru elaborarea strategiei securitatii nationale a confirmat faptul ca toate masurile elaborate vor porni de la principiul neutralitatii Republicii Moldova. Alte prioritati, care trebuie respectate de strategia de securitate nationala, sint : asigurarea si apararea independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale precum si asigurarea securitatii cetatenilor moldoveni din tara si de peste hotare.

Încheierea programului Serile pe Aleea Clasicilor

Sîmbata, cu ocazia celor 50 de ani ai Aleei Clasicilor, se încheie programul cultural organizat de municipalitate “Serile pe Aleea Clasicilor”. Tot astazi este marcat si un deceniu de la deschiderea bibliotecii Alba-Iulia.

Chişinău: zece ani de la deschiderea Casei Limbii Române

Duminica, 31 august, de Ziua limbii Romane, va avea loc celebrarea a 10 ani de la deschiderea Casei Limbii Române. Cu aceasta ocazie va avea loc o manifestare la care va fi lansat nr. 7-8 din 2008 al revistei “Limba Româna” si Gramatica functionala în structuri comunicative si imagini.

Editia din 2008 a Salonului International de Carte, care se deschide tot duminica, de Ziua Limbii Române, va fi consacrata scriitorului octogenar Ion Druta si Anului Cantemir în Moldova. În toate cele 5 zile de expozitie vor avea loc lansari noi de carte.

Mihail Saakashvili în vizită inopinată în portul Poti

Presedintele Georgiei Mikhail Saakashvili a facut o vizita surpriza in portul Poti, patrulat inca de trupe rusesti. Saakashvili s-a referit la aceste trupe drept “forte de ocupatie". Gerogia a rupt toate realtiile diploamtice cu Rusia ca raspuns la decizia Moscovei de a recunoste independente regiunilor separatiste Osetia de sud si Abhazia.

Ministerul rus de externe a anuntat ca va fi inchisa ambasada rusa de la Tbilisi.

Guvernatorul de Alaska, Sarah Palin - candidata Partidului Republican la functia de vice-presedinte al SUA

Guvernatoarea statului Alaska, Sarah Palin a fost desemnata candidate Partidului Republican la functia de vice-presedinte, alaturi de senatorul John McCain care candideaza pentru funcita de presedinte.

Palin are 44 de ani, are cinci copii si este cel mai tinar si prima femeie guvernator al statului Alaska. Alegerile prezidentiale din America au loc la inceputul lunii noiembrie.

Oxfam: Afganistanul va avea nevoie la iarnă de alimente în valuare de 400 de milioane de dolari

Potrivit organizatiei caritative internationale Oxfam, 5 miliaone de afgani sint amenintati cu foametea in aceasta iarna. Guvernul afgan ar avea nevoie de ajutoare in valoare de 400 de milioane de dolari pentru a face fata situatiei, dar pina acum, donatiile internatianale nu reprezinta decit o cincime din aceasta suma.

Uraganul Gustav se apropie de zona de vest a Cubei

Guvernul cubanez a evacuate populatia din regiunea vestica de coasta, care va fi lovita de uraganul Gustav, care are inainteaza cu o viteza de peste 120 de kilometri la ora. Gustav a facut deja victime in Haiti si Republica Dominicana. Uragaul ar putea lovi si statul american Lousiana saptamina viitoate, la numai trei ani dupa dezastrul produs de uraganul Katrina.

Alitalia în incapacitate de plată

Compania aeriana italiana ALITALIA s-a declarat in incapacitate de plata – ceea ce va permite acum sa restructurarea intreprinderii si disponibilizarea unui numar considerab il de angajati. Se estimeaza ca Alitalia pierde in acest moment circa 2 miliaone de euro pe zi.

Ştirea zilei

Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut revizuirea constitutiei, astfel incit sa fie rezolvat conflictul continuu intre presedintie si guvern. Tariceanu a propus ca Romania sa devina or republica parlamentara, or monarhie constitutionala. Functia prezidentiala, cum este acum defintia, ar trebui8 eliminata. Vorbind la scoala de vara a tinerilor liberali, Tariceanu s-a opus categoric ideii unei republici prezidentiale, dupa model american – sustinind ca in conditii autohtone aceasta risa sa duca la un regim autoritar.

David Merkel (Departamentul de Stat): Washingtonul ar putea ridica sancţiunile impuse regimului de la Minsk

Statele Unite ar putea ridica în curând sancţiunile impuse Republicii Belarus, dacă Minskul face paşi în direcţia unei reforme politice. Asistentul adjunct al Secretarului de stat american, David Merkel a salutat eliberarea recentă din arest a deţinuţilor politici beloruşi. Merkel, aflat săptămâna trecută la Minsk pentru a discuta căi de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale, a spus că Washington-ul va avea în vedere la luarea deciziei felul în care vor decurge alegerile parlamentare din Belarus din luna septembrie.

Ştirea zilei

Guvernul de la Chişinău regretă deopotrivă conflictul militar din Georgia şi recunoaşterea independenţei republicilor separatiste georgiene de către Rusia. Într-o declaraţie oficială, Guvernul moldovean respinge folosirea forţei în asemenea conflicte şi, în acelaşi timp, spune că recunoaşterea internaţională a Abhaziei şi Osetiei de Sud nu va deveni un factor pentru stabilizarea situaţiei.

“Lipsa oricăror legături şi paralele” dintre situaţia din Georgia şi cea din regiunea Transnistriei este “evidentă”, mai spune Guvernul, adăugând că în Transnitria există premize “deosebit de favorabile” pentru o soluţie politică, prin voinţa politică a tuturor participanţilor la procesul de soluţionare.

Comisie specială condusă de Zenaida Greceanii examinează proiectul strategiei de securitate naţională

O comisie specială condusă de şefa Guvernului Zinaida Greceanii a examinat proiectul strategiei de securitate naţională şi un plan de măsuri pentru punerea ei în practică. Un comunicat al Guvernului spune că întregul ansamblu de acţiuni orientate spre asigurarea securităţii naţionale are la bază statutul de neutralitate permanentă a Moldovei, iar obiectivele prioritare sunt apărarea independenţei, suveranităţii şi integritărţii teritoriale.

Ministrul adjunct de Externe al Georgiei anunţă că guvernul va da curs rezoluţiei parlamentului de a rupe relaţiile cu Rusia

Ministrul adjunct de Externe al Georgiei a anunţat că ţara sa va rupe legăturile diplomatice cu Rusia din cauza recunoaşterii de către Moscova a independenţei republicilor separatiste georgiene. Anunţul lui Grigol Vaşadze urmează unei rezoluţii în acest sens aprobată de Parlamentul georgian. Premierul de la Tbilisi Lado Gurghenidze a semnat azi o decizie oficială prin care abrogă acordul din anii 90 prin care Rusiei i se permitea să întreprindă operaţiuni militare în Georgia.

Summitul UE nu are pe agendă sancţiuni împotriva Rusiei în urma intervenţiei din Georgia

Un înalt diplomat francez a declarat că liderii Uniunii Europene nu planifică la summit-ul de săptămâna viitoare sancţiuni economice împotriva Rusiei din cauza intervenţiei în Georgia. Oficialul francez care a ţinut să rămînă anonim, a afirmat că “timpul sancţiunilor, în mod sigur, nu a venit”.

Ministrul de Externe francez Bernard Kouchner declarase marţi că unele ţări din Uniunea Europeană examinează posibilitatea impunerii de sancţiuni împotriva Rusiei şi că Franţa aflată la preşedinţia rotativă a Uniunii doreşte “o declaraţie dură” la adresa Rusiei.

Haga: fostul lider al sîrbilor bosniaci Karagici nu recunoaşte legitimitatea Tribunalului de la Haga

Fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic a refuzat să se declare vinovat sau nu în procesul de la Tribunalul ONU de la Haga în care este acuzat de crime de război şi genocid. Refuzul anunţat la şedinţa de astăzi a făcut ca tribunalul să consemneze în locul lui Karadzic o declaraţie de nevinovăţie.

Fostul lider al sârbilor bosniaci este acuzat de plănuirea unora din cele mai grave atrocităţi din războul bosniac, inclusiv asediul de 43 de luni al oraşului Sarajevo şi masacrarea a 8 mii de musulmani în 1995 la Srebrenica. După 13 ani de căutări, Karadzic a fost arestat la Belgrad în luna iulie şi extrădat la Haga.

Guvernatoarea statului Alaska Sarah Palin nominalizată de John McCain pentru funcţia de vice-preşedinte

În Statele Unite, candidatul prezidenţial al Partidului Republican John McCain a ales-o pe guvernatoarea statului Alaska Sarah Palin să candideze la funcţia de vicepreşedinte. Anunţul oficial a fost făcut de McCain în faţa suporterilor din statul Ohio.

Noaptea trecută, Barack Obama a acceptat oficial nominalizarea Partidului Democrat la preşedinţia Statelor Unite. Într-un discurs în faţa a peste 80 de mii de suporteri la Convenţia PD de la Denver, Obama a spus că o victorie a rivalului său republican John McCain va echivala cu un al treilea mandat prezidenţial al lui George W. Bush.

Moscova acuză ţările G7 de partizanat în favoarea Georgiei

Rusia acuză de părtinire grupul celor şapte democraţii puternic industrializate G7 care au condamnat recunoaşterea independenţei regiunilor georgiene separatiste de către Moscova.

Ministerul de Externe rus susţine că declaraţia G7 de miercuri are scopul “să justifice actele de agresiune ale Georgiei”.

Premierul rus Vladimir Putin declara ieri televiziunii CNN că suspectează Washington-ul de provocarea conflictului ruso-georgian cu scopul avantajării candidatului republican la alegerile prezidenţiale americane, o acuzaţie respinsă de Casa Albă ca fiind un fals evident.

Chişinău: Termocom obţine sechestru pe averile a peste o mie de datornici

Peste o mie de locuitori ai Chişinăului s-au pomenit cu apartamentele şi bunurile sechestrate din cauza neachitării datoriilor vechi faţă de "Termocom". Sechestrul, anunţă furnizorul de energie termică şi apă caldă, va fi ridicat cu condiţia achitării datoriilor, care ar depăşi în total 6 milioane de lei, iar individual ar fi de la 1 la 18 mii de lei pentru fiecare rău-platnic. Este pentru a doua oară într-o săptămână când Termocom obţine sechestru pe averile datornicilor, persoane fizice.

Ştirea zilei

Trei politicieni din principalele partide şi-au anunţat azi intenţia să ocupe funcţia de prim-ministru, în urma alegerilor parlamentare din noiembrie: liderul PSD Mircea Goană, prim-vicepreşedintele PDL Teodor Stolojan şi preşedintele PNL, actualul premier Călin Popescu Tăriceanu. Candidatura premierului Tăriceanu a fost validată azi de membrii Delegaţiei Permamente din partid.

Mircea Geoană a spus că social democraţi se vor pronunţa asupra candidaturii sale la un congres în septembrie. Teodor Stolojan a spus că se aşteaptă ca în partidul său să apară şi alţi candidaţi, cum ar fi Adrian Videanu şi Vasile Blaga.

FNSP cere Guvernului să devanseze cu încă o lună data majorării punctului de pensie

La Bucureşti continuă disputa Guvern-Sindicate pe marginea datei la care va fi majorat punctul de pensie. Federaţia Naţională a Sindicatelor Pensionarilor a cerut azi Guvernului să devanseze termenul până la 1 octombrie, “dacă nu s-a putut de la 1 septembrie" cum a solicitat iniţial. Noua cerere vine după ce Guvernul a decis deja, în şedinţa de miercuri, că valoarea punctului de pensie va fi majorată cu aproximativ 20%, de la 1 noiembrie, cu două luni mai devreme decât o planificase.

Vicepreşedintele PSD Ilie Sârbu anunţă o moţiune simplă privind starea agriculturii

Vicepreşedintele PSD Ilie Sârbu a prezentat la o întâlnire cu agricultorii la Alexandria o moţiunea simplă pe Agricultură, pe care opoziţia social-democrată spune că o va depune săptămâna viitoare la Senat. Moţiunea se întitulează “Promisiuni şi minciuni”. Sârbu a prezentat, de asemenea, 18 măsuri social-democrate de urgenţă care ar trebui luate pentru regresarea domeniului agricol.

Ştirea zilei

Conducerea PNL vrea să pună pe agenda ultimei sesiuni a legislativului Legea Lustraţiei. Într-o declaraţie citată de Mediafax, liberalul Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a spus că partidul său vrea vot nominal pentru legea lustraţiei.

Olteanu a mai spus că legea va fi discutată în Parlament chiar şi în absenţa raportului „pe care Comisia Juridică refuză să-l facă”.

Ambasadorul maghiar declară că Budapesta susţine ideea autonomiei Ţinutului Secuiesc

Ambasadorul Ungariei în România Fuzes Oszkar, a spus că ţara sa va susţine autonomia Ţinutului Secuiesc, dacă secuii hotărăsc că o vor cu adevărat. Ambasadorul ungar a adăugat însă că orice decizie în acest sens trebuie luată pe căi paşnice, „bazate pe dialogul înţelegerii cu majoritatea”.

„Este natural să-i sprijinim pe maghiarii de dincolo de graniţe, aşa face şi România cu cei din diasporă”, a spus Fuzes Oszkar, citat de Mediafax.

Ministerul Sănătăţii îngheaţă preţurile la medicamente pînă la 30 septembrie

Ministrul sănătăţii Eugen Nicolăescu a anunţat că preţurile medicamentelor vor rămâne neschimbate până la 30 septembrie.

Mediafax notează că este pentru a cincea oară în 2008 când Ministerul Sănătăţii îngheaţă preţul medicamentelor, după ce nu a reuşit ieftinirea lor.

Distribuitorii de medicamente au protestat de mai multe ori împotriva acestei practici.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG