Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Ministrul de externe roman Cristian Diaconescu a făcut o vizită la Chişinău în cursul căreia a conferit cu omologul sau moldovean Andrei Stratan si cu presedintele Vladimir Voronin.

Potrivit declaratiilor facute ulterior de cei ministri de externe, acordul politic de baza este inca in faza negocierilor. Ramine deschisa si problema celor doua consulate romanesti la Cahul si Balti si a celor moldovenesti la Iasi si Cosntanta.

In ce priveste problema Transnistria, minsitrul de externe Diaconescu a declarat ca pozitia Romaniei este pozitia Uniunii Europene si ca Bucurestiul nu are nici un motiv sa se implice separat in rezolvarea acestui conflict.

3 membri CEC declară că unele posturi tv nu respectă pluralismul de opinie

Trei membri din cei 9 ai Comisiei Electorale Centrale – Nicolae Gârbu, Vasile gafton şi Mihai Buşuleac - au declarat că unele posturi de televiziune, dintre care au nominalizat doar Eu TV, nu respectă principiul echilibrului şi pluralismului de opinii în programele difuzate în perioada preelectorală. Ei au acuzat Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi conducerea Comisiei Electorale Centrale că acceptă tacit acest lucru în loc să se autosesizeze.

Chişinău: consilierii municipali AMN, PLDM şi PL boicotează şedinţa de adoptare a bugetului propus de comunişti

Municipiul Chisinau are un nou buget, de un miliard 700 de milioane de lei. Bugetul, propus de consilierii comunisti, nu prevede nici un deficit. AMN, PLDM si PL au parasit sala de sedinta in semn de protest fata de modul in care s-a votat bugetul.

Primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă conferă cu ministrul de externe român Cristian Diaconescu

Primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă a declarat dupa intrevederea cu ministrul de externe roman Cristian Diaconescu ca i-a solicitat sprijin în vederea schimbării modului de acordare a mijloacelor financiare europene către R. Moldova. Chirtoaca a precizat ca doreste ca aceste forduri sa fie acordate direct primariilor si nu prin intermediul guvernului de la Chisianu.

Deprecierea cu 10% a rublei faţă de dolar

Banca Centrala a Rusiei a anuntat ca vineri va permite o noua devalorizare a rublei pina la cota de 36 de ruble pentru un dolar. Din noiembrie 2008, rubla s-a depreciat de 20 de ori dar cea care va avea loc miine, de aproximativ 10 la suta, este pe departe cea mai drastica.

Georgia va permite reluarea alimentării cu gaze ruseşti a regiunii separatiste Osetia de sud

Georgia a anuntat ca va permite reluarea alimentarii cu gaze a regiunii separatiste Osetia de sud – regiune care nu mai primeste gaze din august 2008, cind a avut loc confruntarea militara dintre Georgia si Rusia.

Tbilisi a sustinut ca alimentarea a fost suspendata din cauza lucrarilor de reparare a unui gazoduct. Gazprom a anuntat pe de alta parte planuri de a lega direct Osetia de sud de Rusia.

Rusia condiţionează susţinerea aprovizionării trupelor NATO din Afganistan

Rusia a declarat ca ar fi dispusa sa sprijine operatiunile de alimentare a trupelor NATO din Afganistan daca Alianta Atlantica restabileste relatii normale cu Moscova, relatii inghetate in august dupa conflictul din Georgia.

Luni are loc prima reuniune a ambasadorilor NATO cu reprezentnatii Rusiei de la suspendarea, anul trecut, a acestor reuniuni periodice.

Dimitri Medvedev în vizita în Uzbekistan

Presedintele Rusiei Dimitri Medvedev face prima vizita in Uzbekistan. Observatorii se asteapta ca discutiile sa se concentreze asupra investitiilor pe care Rusia intentioneaza sa le faca in republica central-asiatica bogata in surse energetice.

Hamas respinge orice reconciliere cu Fatah

Mişcarea Hamas a respins ideea unei reconcilieri cu gruparea rivala Fatah, care controleaza Cisiordania. Un inalt reprezentant Hamas a declarat ca orice donatie pentru reconstructia Fisiei Gaza trebuie trimisa direct gruparii sale, şi nu autorităţilor palestiniene din Cisiordania.

Israelul avertizează Hamas să nu recurgă la contrabanda cu arme via Egipt

Israelul a avertizat ca va relua atacurile asupra Fisiei Gaza daca militiile Hamas folosesc din nou tunelele sapate pe sub granita cu Egiptul, pentru a se reinarma.

Israelul sustine ca a distrus peste 150 de astfel de tunele, despre care partea palestiniana sustine ca sunt necesare pentru a alimenta populatia din Gaza cu combustibil si alimente.

Sony înregristrează primele pierderi din ultimii 14 ani

Pentru prima data in ultimii 14 ani, firma nipona SONY a anuntat ca va inregistra pierderi de peste un milliard 500 de milioane de dolari. Luna trecuta, Sony a facut cunoscut ca va concedia 16 mii de angajati si va inchide citeva fabrici.

Jaap de Hoop Scheffer: NATO şi Pakistanul trebuie să colaboreze pentru a pacifica Afganistanul

Aflat la Islamabad, secretarul general NATO Jaap de Hoop Scheffer a declarat ca Alianta Nord-Atlantica impreuna cu Pakistanul trebuie sa faca eforturi pentru a pacifica Afganistanul.

Ştirea zilei

Moneda nationala si-a continuat deprecierea fata de euro. Banca Nationala a Romaniei a stabilit joi un curs de referinta de 4,3127 lei pentru un euro, cu 0,29 bani mai mult decat in ziua anterioara.

Reducerea cu 20% a posturilor din aparatul central

Guvernul Boc a decis reducerea cu 20% a posturilor din aparatul central. Decizia se refera la posturile din ministere si aparatul Guvernului.

Ştirea zilei

La Chişinău este aşteptat azi ministrul de Externe român Cristian Diaconescu pentru discuţii cu omologul său moldovean, Andrei Stratan şi preşedintele Vladimir Voronin.

La scurt timp după numirea sa în funcţie în decembrie trecut, ministrul Diaconescu a declarat că vrea să schimbe „relaţia contradictorie” a Bucureştiului cu Chişinăul din ultimii ani.

Preşedintele Băsescu a declarat ieri în faţa corpului diplomatic că Republica Moldova se află în acest an în faţa unei şanse istorice în relaţia cu Uniunea Europeană şi că depinde de autorităţle moldovene dacă o fructifică. Anul acesta, Chişinăul urmează să negocieze un nou acord cu Uniunea Europeană.

Ştirea zilei

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama urmează să semneze azi un ordin privind închiderea în decurs de un an a centrului de detenţie de la Guantanamo Bay, unde armata americană îi deţine pe suspecţii de terorism. Proiectul ordinului citat de agenţiile de ştiri prevede şi oprirea practicii de a-i judeca pe suspecţii de terorism în tribunale militare. Se aşteaptă ca Obama să interzică metodele abuzive de interogare şi să ceară revizuirea procedurilor de detenţie pentru suspecţii de terorism.

În prezent la Guantanamo Bay se află aproape 250 de deţinuţi, iar procesele au început în 21 de cazuri.

Ban Ki-moon cere Israelului să investigheze atacurile asupra unor clădiri ONU din Gaza

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a declarat că aşteaptă explicaţii din partea Israelului în legătură cu ceea ce a numit „atacurile ruşinoase” asupra câtorva clădiri ale Naţiunilor Unite din Gaza şi a cerut ca cei vinovaţi să fie traşi la răspundere.

Ban a vizitat marţi Fâşia Gaza controlată de Hamas pentru a le promite ajutoare umanitare palestinienilor, după intervenţia militară israeliană.

General Motors pierde poziţia de cel mai mare producător de automobile din lume

Compania americană General Motors a anunţat noi scăderi în vânzările de automobile, cedînd pentru prima dată în 77 de ani poziţia de cel mai mare producător de automobile din lume. Gigantul de la Detroit a făcut cunoscut că vânzările în ultimul trimestru al anului trecut au scăzut cu 11 la sută. În felul acesta, locul celui mai mare producător de automobile din lume revine companiei japoneze Toyota, cu toate că şi producătorul japonez a înregistrat scăderi ale vânzărilor pentru prima dată în ultimul deceniu. În 2008, Genera Motors a vândut 8,4 milioane de maşini, iar Toyota 8,9 milioane.

Erevan anunţă că normalizarea relaţiilor cu Turcia este iminentă

Armenia a anunţat că este „aproape” de normalizarea relaţiilor cu Turcia. Ministrul de Externe Edward Nalbandian a făcut o declaraţie în acest sens după ce săptămâna trecută omologul său turc, Ali Babacan a declarat că normalizarea relaţiilor nu mai este doar „un vis”.

Armenia şi Turcia nu au relaţii diplomatice, iar graniţa lor comună a fost închisă timp de peste 10 ani din cauza divergenţelor profunde în legătură cu omorârea în masă a armenilor în ultimele zile ale Imperiului Otoman. În luna septembrie 2008, preşedintele Abdullah Gul a devenit primul preşedinte turc care a întreprins o vizită de stat în Armenia.

O firmă rusă va construi prima centrală nucleară din Belarus

Compania rusească Atomstroiexport a primit contractul de a construi prima centrală atomo-electrică din Belarus. Anunţul a fost făcut de vice-premierul de la Minsk, Vladimir Semaşko după discuţii cu oficialităţile nucleare ruse.

Ministerul Energiei din Belarus a făcut cunoscut că cele două părţi au convenit ca pregătirile de construcţie să se încheie în primul trimestru al acestui an, primul reactor al centralei la graniţa cu Litiuania urmînd să fie construit până în 2016, iar un al doilea – până în 2018.

Preşedintele american Barack Obama anunţă o politică de transparenţă

Preşedintele american Barack Obama a promis o nouă eră a transparenţei şi deschiderii în cadrul administraţiei sale. Vorbind la prima conferinţă de presă de după învestitură, Obama a anunţat şi reguli stricte în privinţa lobiiştilor, interzicînd orice cadouri făcute de aceştia administraţiei prezidenţiale.

De asemenea, Barack Obama a spus că îngheaţă, într-o perioadă de criză economică, plata salariilor pentru principalii membri ai echipei de la Casa Albă.

Normalizarea livrărilor de gaze naturale ruse către Moldova şi Europa

De azi dimineaţă, Republica Moldova primeşte gaze în volum deplin de la concernul rus Gazprom, prin Ucraina. Gazele ruseşti ajung din nou în alte cel puţin 14 ţări europene, după o pauză de două săptămâni datorată de disputa ruso-ucraineană. Autorităţile de la Chişinău spun că toţi consumatorii primesc gaze în regim obişnuit după perioada de criza în care Moldova a primit strictul necesar de gaze din rezervele ucrainene.

Întreprinderea Termocom a anunţat că temperatura agentului termic livrat locuitorilor din capitala urma să revină în cursul zilei la parametrii normali. De asemenea, locuitorii Chişinăului urmau să primească din nou apă caldă.

Vladimir Voronin continuă să-l idolatrizeze pe Vladimir Ilici Lenin

Preşedintele Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor, a depus flori la monumentul lui Vladimir Lenin, la 85 de ani de la moartea liderului bolşevic rus. Preşedintele Voronin a spus că autorităţile comuniste construiesc în Republica Moldova un stat social de felul celuia la care a visat Lenin.

Vladimir Voronin a afirmat că autorul revoluţiei ruse din 1917 a fost nu doar un teoretician, ci şi un „organizator genial", care a pus pentru prima dată în practică ideea statului social.

Ministrul de externe Cristian Diaconescu întreprinde joi o vizită la Chişinău

La Chişinău este aşteptat joi ministrul de Externe român Cristian Diaconescu pentru discuţii cu omologul său moldovean Andrei Stratan şi cu preşedintele Vladimir Voronin.

La Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu a declarat în faţa corpului diplomatic că Republica Moldova va rămâne în centrul preocupărilor României. El a spus că Moldova se află în acest an în faţa unei şanse istorice în relaţia cu Uniunea Europeană şi depinde de autorităţle de la Chişinău dacă o fructifică.

Traian Băpsescu a afirmat că România şi Uniunea Europeană au făcut Republicii Moldova o ofertă generoasă anul trecut, în urma reuniunilor europene la nivel înalt. În cursul acestui an, Republica Moldova urmează să negocieze un nou acord cu Uniunea Europeană.

Ştirea zilei

Administraţia noului preşedinte american Barack Obama a cerut procurorilor militari să suspende procesele suspecţilor de terorism de la Guantanamo Bay. Cererea a fost făcută la doar câteva ore după venirea lui Barack Obama la Casa Albă. Procurorilor militari li s-a cerut suspendarea acestor procese pe un termen de 120 de zile, timp în care noua administraţie va face o revizie.

Astăzi, în prima sa zi ca preşedinte, Barack Obama l-a sunat pe preşedintele palestinian Mahmud Abbas pentru a-l sigura că intenţionează să conlucreze cu acesta la obţinerea unei păci durabile în regiune.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG