Linkuri accesibilitate

Ştiri

Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici cere majorarea salariilor cu 50%

Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici cere majorarea salariilor cu 50 la suta si ameninţă cu un miting de amploare în a doua jumătate a lunii februarie şi declanşarea conflictului de muncă daca aceasta revendicare nu este acceptata.

Ştirea zilei

Presedintele Basescu a declarat ca nu s-ar opune daca s-ar ingheta, timp de 6 luni, majorarile de salariie. Basescu a precizat insa ca pe termen lung, inghetarea salariilor ar putea fi contraproductiva, pentru ca ar duce la o reducere semnificativa a consumului.

Presedintele Basescu a anuntat pe de alta parte ca guvernul ar putea cere un imprumut, institutiilor europene, de 6-7 miliarde de euro.

Chişinău: Biroul permanent al Parlamentului propune ca alegerile legislative să aibă loc la 5 aprilie

Biroul permanent al Parlamentului a propus ca alegerile generale sa aibe loc la 5 aprilie. Hotarârea urmeaza a fi adoptata în cadrul primei sedinte plenare, precizeaza serviciul de presa al Parlamentului.

Mandatul deputatilor actualului Parlament expira pe 7 martie 2009. Conform Codului electoral, data alegerilor parlamentare se stabileste prin hotarârea parlamentului, cu cel putin 60 de zile înaintea de ziua alegerilor.

Ştirea zilei

Presedintele Voronin a criticat din nou atitudinea de “frate mai mare” pe care , considera el, o ia Romania fata de Republica Moldova si a respins ideea ca Romania sa fie avocatul Moldovei pentru aspiratiile tarii de integrare in Uniunea Europeana.

"Dialogul nostru cu Bucureştiul va continua imediat ce va deveni echitabil” – a afirmat presedintele intr-un dialog Moscova – Chisinau, organizat de agentia de stiri RIA – Novosti. Scopul conferintei a fost de a prezenta prioritatile Moldovei la presedintia CSI.

Voronin a criticat, pe de alta parte, ineficienta GUAM in timpul crizei gazelor, aratind ca pentru moment Republica Moldova isi continua cooperarea cu Gazprom fara sa caute o diversificare a surselor energetice. O posibila racordare a tarii la gazoductul european Nabucco, ce ar urma sa treaca prin Romania, a fost calificata de Voronin drept “nerealista”.

Budapesta: comisarul UE pentru energie cere o decizie în privinţa gazoductului Nabucco pînă în martie

La Budapesta are loc conferinta internationala dedicata proiectului gazoductului Nabucco – gindit sa aduca gaze naturale din Asia Centrala, via Turcia, in tarile Uniunii Europene , fara a trece prin Rusia si Ucraina.

La conferinta sint prezente tarile care ar urma sa participe la proiect, tari furnizoare de gaze naturale si reprezentantii Comisiei Europene.

Comisarul European pentru energie a cerut ca tarile interesate sa se angajeze ferm in acest proiect pina in martie, in caz contrar s-ar putea ca proiectul sa nu mai fie realizat.

Pina in acest moment, Nabucco nu are nici o finantare sigur , nici furnizori siguri de gaze.

Kiev: întrevedere Jose Manuel Barroso - Victor Iuşcenco

Uniunea Europeana ar putea finanta modernizarea sistemului de gazoducte din Ucraina, pentru a asigura un flux constant, a declarat la Kiev presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, la o conferinta de presa comuna cu presedintele ucrainean Iuşcenco.

Chişinău: Serafim Urechean şi Ion Pleşca inştiinţaţi la Procuratură că sînt bănuiţi de a fi organizat o prezumtivă tentativă de atentat asupra lui Iurie Roşca

Procurorul Vladimir Mosneaga le-a prezentat lui Serafim Urecheanu si Ion Plesca o ordonanta, în care se spune ca acestia sunt banuiti de organizarea tentativei de asasinat a liderului Partidului Popular-Crestin Democrat, Iurie Rosca.

Liderii Aliantei Moldova Noastra au depus, în cadrul întrevederii de la Procuratura Generala, o cerere de clasare a dosarului din lipsa de probe. Aceasta urmeaza sa fie analizata într-o perioada de 72 de zile de catre procurorul general.

1000 de oameni disponibilizaţi în Tiraspol în ultimele trei luni

Din noiembrie 2008, în orasul Tiraspol au fost concediati circa 1000 de salariati, relateaza agentia Info-Prim-Neo, citind raportul centrului de plasare în câmpul muncii din Tiraspol. Pentru a preveni majorarea numarului de someri, unii dintre ei vor fi angajati de oras pentru lucrari publice, a precizat primarul orasului Tiraspol.

Moscova: rata şomajului atinge cota de 7.7%

500 de mii de rusi si-au pierdut locurile de munca in decembrie, perioada in care a scazut nivelul salariilor si volumul investitilor – trei fenomene care indica gravitatea crizei economice cu care se confrunta Rusia. Rata somajului a ajuns la 7,7 la suta, relateaza agentia Interfax, bazindu-se pe cifre oficiale.

Se asteapta ca guvernul Putin sa anunte un plan suplimentar de redresare economica in valoare de 27 de miliarde de dolari – suma care se va adauga celor 200 de miliarde de dolari, prevazute in primul plan anti-criza.

Berlin: plan de 50 de miliarde de euro pentru relansarea economiei

Guvernul german a aprobat un plan de 50 de miliarde de euro pentru relansarea economiei – plan care include investitii in infrastructura, reduceri de impozite si majorarea alocatiilor pentru familiile cu copii – toate masuri gindite sa relanseze consumul.

Guvernul german a pus deja la dispozitia bancilor peste 20 de miliarde de euro pentru a facilita reluarea operaţiunilor de creditare.

Întîlnire Obama - Medvedev la Londra în aprilie?

Presedintii Statelor Unite si Rusiei, Barack Obama si Dimitri Medvedev au cazut de acord, in cursul unei convorbiri telefonice, ca trebuie oprita deteriorarea relatiilor bilaterale. Potrivit ministerului de externe rus, cei doi s-ar putea intilni in aprilie, cu ocazia unei reuniuni internationale la Londra.

Emisarul special american George Mitchell aşteptat miercuri la Cairo

Seful politicii externe europene, Javier Solana s-a intilnit cu presedintele Egiptului Hosni Mubarak pentru a discuta despre sansele unei paci durabile intre israelieni şi palestinieni. Turneul diplomatic intreprins de Solana mai cuprinde Iordania, teritoriile Palestiniene si Israelul.

Miercuri, la Cairo, este asteptat noul emisar special american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell.

Barack Obama dispus în anumite condiţii să negocieze cu regimul de la Teheran

Presedintele Statelor Unite Barack Obama a declarat ca administratia sa este dispusa sa negocieze direct cu Iranul daca vor fi respectate anumite conditii pe care Washingtonul le va prezenta in scurt timp.

Credincioşii ruşi aşteaptă rezultatul votului din Sinodului BOR pentru noul Patriarh

La Moscova, cei peste 700 de membri (clerici si laici) ai Sinodului Bisericii ortodoxe ruse au votat deja pentru noul Patriarh. Rezultatul este asteptat in scurt timp. La sfirsit in cursa ramasesera mitropilitul Kiril la Smolenskului si Kalinigradului, despre care se spune ca ar fi preferatul Kremlinului si mitropolitul Kliment de Kaluga si Borovsk.

Soldat rus din Osetia de sud cere azil în Georgia

Rusia a cerut Georgiei sa-i predea un militar capturat de fortele georgiene in Osetia de sud. Autoritatile de la Tbilisi afirma insa ca militarul ar fi cerut azil in Georgia, pentru ca nu mai suporta conditiile din armata rusa.

Alegeri parlamentare anticipate în Muntenegru

In Muntenegru vor avea loc alegeri paramentare anticipate pe 29 martie. Admiterea in Uniunea Eurpeana ramine prioritatea tarii, dar Fondul Monetar International se asteapta ca Muntenegru sa fie puternic afectat de criza financiara, ceea ce ar putea incetini ritmul reformelor.

Nereguli la plăţile realizate în 2004 şi 2005 în cadrul programului SAPARD

România ar putea fi obligata sa returneze Comisiei Europene până la 13,96 milioane de euro din sumele încasate prin programul SAPARD întrucât au fost depistate o serie de nereguli la plăţile realizate în 2004 şi 2005.

Proiectele legii antinomenclatură şi al legii lustraţiei pe agenda comisiilor juridică şi pentru drepturile omului

Membrii Comisiei juridice din Camera Deputaţilor au decis ca Legea antinomenclatură iniţată de Cozmin Guşă să fie dezbătută în paralel cu Legea lustraţiei iniţiată de Mona Muscă, într-o şedinţă comună cu membrii Comisiei pentru drepturile omului, care ar putea avea loc săptămâna viitoare.

Ştirea zilei

Serafim Urechean şi Ion Pleşca au anunţat că au acceptat să meargă astazi la audieri la procuratură, in cazul Iurie Roşca. Intr-un comunicat al partidului Alianţa Moldova Noastră, Urechean şi Pleşca îşi exprimă temerea că le-ar putea fi ridicată imunitatea parlamentară şi spun că nu au încredere în justiţia moldoveneasca.

Ambii sunt acuzaţi că ar fi avut contacte cu un ucigaş plătit să-l asasineze pe liderul creştin-democrat Iurie Roşca.

Ministerul Justiţiei pune sub sechestru conturile primăriei Chişinău

Conturile financiare ale Primariei municipiului Chisinau, inclusiv ale regiilor, intreprinderilor si institutiilor municipale au fost puse sub sechestru pana la achitare integrala a datoriei de 147 mln lei fata de Societatea „Termocom", transmite agenţia DECA-press.

Primarul liberal Dorin Chirtoaca a declarat ca decizia Ministerului Justitiei este eminamente politica si de natura electorala. Blocarea conturilor tuturor institutiilor capitalei este o actiune inutila din moment ce datoria de 147 de milioane de lei fata de „Termocom" a fost inclusa in bugetul pentru anul 2009.

Noul ambasador american la ONU Susan Rice: Statele Unite sînt dispuse să poarte convorbiri cu Teheranul

Noul ambasador al Statelor Unite la ONU, Susan Rice a declarat că Washingtonul doreşte un efort diplomatic viguros in legatura cu programul nuclear al Iranului, efort care include şi convorbiri directe cu regimul de la Teheran.

„Dialogul si diplomatia trebuie să mearga mina in mina cu un mesaj ferm din partea Statelor Unite si a comunităţii internaţionale, că Iranul trebuie să îşi respecte obligaţiile faţa de ONU, în caz contrar vom spori presiunea asupra Iranul" a spus ambasadoarea americana la Naţiunile Unite.

Intr-un interviu cu televiziunea Al Arabia, preşedintele Obama a spus, la rindul său, că este nevoie de convorbiri cu liderii din Iran pentru a-i convinge să renunţe la programul lor nuclear.

Philips, ING, General Motors, Pfizer recurg la disponibilizări masive

Citeva dintre cele mai mari companii din lume – Philips, ING, General Motors, Pfizer au anunţat ieri disponibilizări masive. La Washington, preşedintele Barack Obama a spus că această evoluţie arata limpede că nu este timp de pierdut şi că va trebui adoptat cit mai repede pachetul de masuri de stimulare a economiei de peste 825 de miliarde de dolari, propus de administraţia sa.

Preşedintele american Obama conferă la telefon cu omologul său rus Medvedev

Preşedintele american Barack Obama a avut convorbiri telefonice cu liderii Rusiei, Germaniei, Franţei şi Braziliei. Potrivit serviciului de presă al Casei Albe, convorbirea cu preşedintele rus Dmitri Medvedev s-a axat pe nevoia reluării unei colaborari constructive între Washington si Moscova. Ambele ţări au un important rol de jucat in reducerea pericolului nuclear, a declarat Barack Obama. In urma războiului ruso-georgian, relatiile dintre Washington si Moscova au cunoscut o răcire brusca.

Rusia urmează să construiască în Abhazia o bază navală pentru flota de la Marea Neagră

Rusia se pregăteşte să construiască o bază navală în Abhazia, au anunţat ieri oficiali abhazi şi ruşi, în timp ce preşedintele rus a numit un emisar pentru delimitarea frontierei cu Abhazia şi Osetia de Sud. Un membru al Statului Major al Marinei ruse a anunţat că Rusia va construi începind de acest an o bază pentru navele flotei ruse din Marea Neagră într-un portul abhaz. Este posibil ca acest port să devina sediul florei rusesti de la Marea Neagra după expirarea termenului in care navele rusesti pot rămine in portul de la Sevastopol.

Suhumi: asasinarea adjunctului ministrului de interne abhaz

Ministrul adjunct de interne al regiunii separatiste georgiene Abhazia a fost împuşcat ieri la Suhumi. Potrivit agentiilor ruse de ştiri, cei doi ucigaşi mascaţi au dispărut de la locul crimei. Liderul abhaz Serghei Bagapsh a declarat că asasinii au următit să destabilizeze situatia in republica a cărei independenţă este recunoscută doar de Rusia şi Nicaragua.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG