Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

La o zi dupa ce Transnistria a ramas fara gaze naturale, livrarea gazelor de catre Gazprom a fost sistata complet si pe malul drept al Nistrului. La o sedinta a comisiei pentru situatii exceptionale, premierul Zinaida Greceanii a indemnat populatia sa faca economii, pina cind Ucraina si Rusia vor depasi disputa pe tema gazelor naturale.

La sedinta comisiei pentru situatii exceptionale, ministrul economiei Igor Dodon a anuntat ca rezervele de gaze naturale pentru regiunea de nord a Moldovei sint suficiente doar pentru 48 de ore. Zona de nord e asigurata cu gaze din conducta Ananiev-Cernauti-Pogoroceni, care alimenteaza si regiunea orasului Ribnita din Transnistria, si municipiul Chisinau. In zona raionului Causeni, din apropierea Tighinei, rezervele de gaze naturale sint suficiente pentru 2 zile, iar in sudul Moldovei – autonomia gagauza, raionul Hincesti si pina la Cahul - pentru 7 zile.

Pentru a economisi rezervele de gaze, cele 2 centrale centralele electrice cu termoficare din Chisinau functioneaza deja pe baza pacurii. CET-Nord de la Balti urmeaza sa fie aprovizionata astazi si ea cu pacura necesara.

La Chisinau, Termocomul - principalul furnizor de energie termica – a fost nevoit sa reduca temperatura in reteaua de incalzire. Dimineata, temperatura in caloriferele oamenilor a fost redusa cu 8 grade Celsius si va continua sa scada, in schimb autoritatile promit ca apa calda nu va fi oprita.

Preşedintele Comisiei Europene cere Rusiei şi Ucrainei să ajungă la un acord în termen de 24 de ore

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a cerut in termeni ultimativi Ucrainei si Rusiei sa soluţioneze disputa legată de gazele naturale in urmatoarele 24 de ore. Criza gazelor naturale va fi discutata miine la Bruxelles si in cadrul comisiei de politica externa din Parlamentul European.

Nicolas Sarkozy: Israelul şi Autoritatea palestiniană sprijină ideea unui armistiţiu în Fîşia Gaza

Presedintele Frantei Nicolas Sarkozy a anuntat ca Israelul si autoritatea palestiniana au acceptat un acord de incetare a focului in Fisia Gaza. Miscarea extremista Hamas, care controleaza regiunea, a declarat numai ca studiaza propunerea. În negocieri a fost implicat şi preşedintele egiptean Mubarak.

Armata israeliană opreşte din considerente umanitare timp de trei ore ostilităţile în Fîşia Gaza

Pentru citeva ore, Israelul a oprit ofensiva din Gaza pentru a permite trecerea unor convoaie cu ajutoare umanitare. Se estimeaza ca peste 600 de palestinieni si 10 israelieni au murit in luptele care dureaza acum de 10 zile.

Ştirea zilei

Guvernul de la Chişinău a anunţat că au fost sistate livrările de gaze ruseşti spre regiunile de centru şi sud ale Republicii Moldova prin staţiile de pompare din Orlovca şi Grebeniki, iar în conducte au mai rămas gaze pentru câteva zile.

Prin gazoductul Ananiev-Cernăuţi-Pogoroceni amplasat în partea de nord a Republicii Moldova au fost dublate livrările de gaze naturale pentru a acoperi consumul din regiunile de nord şi unele obiecte industriale din Chişinău.

Într-un comunicat de presă al guvernului în urma şedinţei de aseară a comisiei pentru situaţii excepţionale se spune că premierul Zinaida Greceanîi le-a trimis scrisori omologilor de la Kiev şi Moscova în care cere ca disputa gazelor dintre Ucraina şi Rusia să nu afecteze Moldova, care îşi achită toate facturile faţă de concernul rus Gazprom.

Comisia pentru situaţii excepţionale a decis să aloce 21 mii tone de păcură din rezerva de stat pentru alimentarea centralelor electrice cu termoficare 1 şi 2 din Chişinău şi economisirea gazelor naturale. În cazul în care livrările de gaze se vor opri de tot, cele două centrale vor putea livra căldură consumatorilor din Chişinău pentru o perioadă de două săptămâni.

Rezervele de gaze naturale ale Transnistriei pot acoperi consumul doar două zile

Oficialităţile de la Tiraspol au anunţat că Ucraina a sistat integral livrările de gaze naturale pentru regiunea transnistreană. Directorul companiei Tiraspoltransgaz, Nicolai Miţinski a declarat ieri agenţiei Novîi Reghion că Transnistria a rămas, practic, fără gaze naturale, iar rezervele de care dispune se vor epuiza în 2 zile.

Nu se ştie cum va fi afectată producţia de electricitate la centrala de la Cuciurgani, după sistarea livrărilor de gaze ruseşti spre Balcani prin conducta din care se alimentează şi Transnistria. Centrala de la Cuciurgani, care livrează jumătate din necesarul de curent electric al Republicii Moldova, ar fi trecut de ieri la producţia de electricitate pe bază de cărbune.

15 state europene afectate de disputa ruso-ucraineană privind costul gazelor naturale

Aproximativ 15 ţări europene primesc mai puţine gaze naturale ruseşti sau nu primesc gaze deloc din cauza disputei dintre Ucraina şi Rusia. Cele mai afectate par a fi ţările din Balcani. Cel puţin două oraşe din Bulgaria au rămas fără gaze naturale, iar mii de bulgari – fără căldură.

Grecia, Macedonia, Croaţia, Serbia, Bosnia şi Turcia au semnalat de asemenea oprirea livrărilor din Rusia, iar Franţa, Germania, Italia, Austria, Polonia, Ungaria şi Slovacia au anunţat că primesc gaze mai puţine.

Uniunea Europeană a condamnat reducerea livrărilor spunînd că este „total inacceptabilă” şi infirmă asigurările date la cel mai înalt nivel de oficiali ruşi şi ucraineni.

Pe 1 ianuarie, Rusia a oprit livrările de gaze către Ucraina din cauza unei datorii. Premierul rus Vladimir Putin a declarat că Ucraina fură din conductele de tranzit gazele cumpărate de europeni. Cehia, care deţine preşedinţia Uniunii Europene, le-a cerut ambelor părţi să revină la masa de negocieri.

Ehud Olmert: Armata israeliană va deschide un coridor umanitar la graniţa cu Fîşia Gaza

Premierul israelian Ehud Olmert a declarat că ţara sa va deschide un „coridor umanitar” pentru a permite livrarea unor ajutoare vitale palestinienilor din Fâşia Gaza, afectaţi grav de ofensiva militară israeliană împotriva grupării Hamas.

Naţiunile Unite consideră că în Gaza se înregistrează o criză umanitară din cauza lipsei de alimente, combustibil şi medicamente. Peste 600 de palestinieni au fost ucişi de la începutul ofensivei israeliene pe 27 decembrie.

Ieri, peste 30 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma unui tir de artilerie israelian asupra unei şcoli din Gaza administrată de ONU. Armata israeliană a anunţat că atacul a fost o ripostă la focurile de mortieră trase din şcoală.

Barack Obama declară că îşi va expune poziţia faţă de conflictul din Fîşia Gaza abia după ce va prelua conducerea la Casa Albă

Preşedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama a declarat că este „profund îngrijorat” de luptele din Fâşia Gaza. "Pierderea de vieţi omeneşti în rîndul populaţiei civile din Gaza şi Israel mă îngrijorează profund, iar după 20 ianuarie voi avea mult mai multe de spus despre această chestiune”, a declarat preşedintele ales. Barack Obama va fi inaugurat ca preşedinte al Statelor Unite pe 20 ianuarie.

Fostul deputat social democrat, Mircea Stănescu s-a sinucis

Fostul deputat social democrat, Mircea Stănescu, fiul jurnalistului Sorin Roşca Stănescu, a fost găsit mort, împuşcat în cap, în apartamentul său din Bucureşti. Mircea Stănescu era urmărit penal pentru omor din culpă, fiind suspectat de uciderea unui bărbat într-un accident rutier.

Primele analize făcute în cadrul autopsiei arată că Mircea Stănescu s-a sinucis, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, directorul Institutului Naţional de Medicină Legală, Dan Dermengiu.

Mircea Stănescu era suspectat că ar fi autorul unui accident rutier mortal petrecut în Bucureşti pe 27 decembrie 2008.

UE condamnă sistarea sau diminuarea livrarilor de gaze ruseşti în ţările europene

Uniunea Europeana a calificat drept total inacceptabila sistarea sau diminuarea livrarilor de gaze rusesti spre tarile europene – ca urmare a disputei dintre Rusia si Ucraina privind pretul gazelor.

Ce mai afectate sint tarile din sud-estul europei: Romania, Bulgaria, Turcia, Macedonia si Grecia.

Gazprom a acuzat astazi Ucraina ca ar fi inchis 3 din cele patru gazoducte care transporta gaze spre Europa – acuzatie respinsa de Kiev. Ambele parti s-au declarat insa dispuse sa negocieze un nou pret pentru gazele naturale rusesti livrate Ucrainei.

Extinderea ofensivei terestre israeliene în Fîşia Gaza

Armata israeliana si-a extins ofensiva terestra in Fisia Gaza. Fortele israeliene au intrat intr-o localitate din sudul regiunii unde au intimpinat rezitenta gruparii extremiste Hamas.

Potrivit surselor medicale palestiniene, luptele de astazi s-au soldat cu moartera a cel putin 13 persoane, ridicind totalul victimelor la aproape 600. Potrivit Natiunilor Unite, circa un sfert din victime sint civili.

Artileria israeliana a lovit si sediul unei scoli, create de Natiunle Unite, in care se refugiasera civili. Cel putin 40 de palestinieni au fost ucisi.

Crucea Roşie Internaţională: criză umanitară fără precedent în Fîşia Gaza

Crucea Rosie Internationala avertizeaza ca Fisia Gaza se afla intr-o criza umanitara fara precedent. Criza este agravata de faptul ca ajutoarele internationale nu pot fi aduse in cantitea necesara pe de o parte din cauza luptelor intense, pe de alta parte, din cauza controalelor la punctele de trecere dinspre Israel.

Condoleezza Rice prezentă la şedinţa Consiliului de Securitate ONU consacrată conflictului din Fîşia Gaza

Secretarul de stat american Condoleezza Rice este asteptata la New York, la sediul Natiunilor Unite pentru noi discutii legate de negocierea unui acord de incetare a focului intre Hamas si Israel.

Condoleezza Rice va participa si la o reuniune a Consiliului de Securitate ONU la care se va discuta un proiect de rezoluţie înaintat de tarile arabe, care prevede încheierea unui armistitiu.

Guvernul de la Ankara condamnă ofensiva israeliană în Fîşia Gaza

Turcia a condamnat ofensiva israeliana in Gaza drept “o rusine umanitara” care incalca toate principiile dreptului international.

Noul Congres american se întruneşte pentru a dezbare iniţiativele economice ale viitoarei administraţii Obama

Noul Congres american, ales in noiembrie si dominat acum de Partidul Democrat, se intilneste astazi in prima sa sedinta pentru a discuta ultimele initiative economice anuntate de presedintele ales Barack Obama.

Obama va depune juramintul pe 20 ianuarie dar vrea ca in Congress a fie deja analizat noul sau pachet de stimulare a economiei, care ar putea costa peste 770 de miliarde de dolari. Pachetul include reduceri de impozite si subventionarea unor mari proiecte federale, care sa creeze noi locuri de munca.

Alma Aty: arestarea jurnalistului independent Ramasan Esergepov

In Kazahstan, un jurnalist independent a fost arestat intr-un spital din capitala Alma Aty. Este vorba de Ramasan Esergepov, redactorul sef al saptaminalului Alma Ata Info, acuzat ca in noiembrie ar fi publicat secrete de stat.

Disponibilizări în masă în judeţul Braşov şi la Tîrgovişte

In judetul Brasov se asteapta ca peste 2.700 de angajati sa-si piarda locurile de munca in ianuarie si februarie, anunta Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, citata de Mediafax.

Nouăzeci la sută din cei o mie de angajaţi ai societăţii Upet Târgovişte, producătoare de echipament pentru industria petrolieră, au fost trimişi în şomaj tehnic în luna ianuarie, pe fondul crizei economice internaţionale, a anunţat, marţi, liderul sindical al societăţii, Cornel Andreevici.

Ştirea zilei

Livrările de gaze din Rusia spre România au fost oprite, marţi dimineaţa, prin staţia Isaccea 2, astfel că importurile ruse sunt asigurate într-o cantitate mult diminuată, prin punctul de la Medieşul Aurit. Consumul zilnic al României este de 61,5 milioane de metri cubi pe zi, din care 4,7 milioane mc intrau prin Isaccea.

Premierul Emil Boc l-a contactat telefonic pe comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, pentru a-l informa despre sistarea livrărilor de gaze din Rusia prin staţia Isaccea 2. Piebalgs a declarat că se va implica împreună cu preşedintele Comisiei Europene pentru găsirea unei soluţii.

Ekstein Kovac numit consilier prezidential în problema minorităţilor

Fostul senator UDMR Peter Ekstein Kovac a fost numit astazi oficial consilier prezidential in problema minoritatilor.

Ministrul Educaţiei: majorarea salariilor cadrelor didactice va fi cuprinsă în proiectul de buget

Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a declarat, la incheierea discuţiilor cu reprezentanţii sindicatelor, că majorarea salariilor cadrelor didactice va fi cuprinsă în proiectul de buget, apreciind însă că pentru profesorii universitari, o majorare salarială cu 50 la sută este prea mare.

Ştirea zilei

Oficialitati de la Tiraspol sustin ca Ucraina a sistat integral livrarile de gaze naturale pentru regiunea transnistreana. Directorul companiei Tiraspoltransgaz, Nicolai Mitinski a declarat agentiei Novii Reghion ca Transnistria a ramas, practic, fara gaze naturale, iar rezervele de care dispune se vor epuiza in 2 zile. Potrivit lui, la ora 10.00 partea ucraineana a deconectat statia de gaze Grebenki de la granita cu regiunea transnistreana a Moldovei, iar in cursul noptii, Ucraina a sisat livrarile prin statia Orlovka de pe Dunare spre Balcani.

Nicolai Mitinski a declarat ca a anuntat despre cele intimplate companiile Gazprom si MoldovaGaz si ca se intreprind masuri pentru restabilirea livrarilor de gaze, dar deocamdata fara succes.

Surse de la MoldovaGaz, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, ne-au confirmat sistarea de catre Ucraina a livrarilor de gaze in Transnistria. Totodata, ele sustin ca acest lucru nu va afecta consumatorii din Republica Moldova, care sint aprovizionati prin gazoductul Ananiev-Cernauti-Pogoroceni din nordul tarii.

Agentiile de stiri transnistrene mai anunta ca centrala electrica de la Cuciurgan, care aprovizioneaza regiunea transnistreana cu energie electrica si functioneaza in baza gazelor naturale, a intrat in regim de economie drastica. Blocurile energetice functioneaza acum prin arderea carbunelui.

Totodata, autoritatile municipale din Tiraspol au anuntat ca in oras a fost sistata livrarea apei calde si a fost redusa la minim temperatura agentului termic in reteaua de incalzire.

Luni, compania Naftogaz Ucraina a acuzat intreprinderea MoldovaGaz, din care face parte si Tiraspoltransgaz ca ar sustrage ilegal, de la 1 ianuarie, cite 10 milioane de metri cubi de gaze naturale zilnic prin conducta de tranzit Ananiev-Tiraspol-Ismail. Naftogaz Ucraina a condamnat ceea ce a numit "actiunile comune ale Gazpromului si companiei sale fiice MoldovaGaz, care destabilizeaza asigurarea tarilor din Balcani cu gaze naturale si aduc invinuiri nefondate la adresa partii ucrainene in legatura cu tranzitul gazelor naturale rusesti".

Ministrul economiei de la Chisinau, Igor Dodon a respins acuzatiile Kievului, pe care le-a calificat drept o incercare de a da vina pe altii pentru destabilizarea livrarilor de gaze spre Europa.

Tot luni, Naftogaz a condamnat Gazpromul pentru decizia de a reduce cu 220 de milioane de metri cubi pe zi livrarile de gaze prin Ucraina, ceea ce, sustine compania ucraineana, pune in pericol livrarile spre Republica Moldova, Bulgaria, Romania, Grecia, Turcia, Polonia, Ungaria, Slovacia si Germania.

Ungaria, Grecia şi Portugalia ridică restricţiile pentru forţa de muncă din România

Ungaria, Grecia si Portugalia au ridicat cu incepere de la 1 ianuarie restricţiile la libera circulaţie a forţei de muncă din România şi Bulgaria. Decizie a fost salutata de ministerul de externe roman.

Ştirea zilei

Premierul Rusiei Vladimir Putin a cerut companiei Gazprom sa nu mai pompeze gaze destinate Uniunii Europene in conductele Ucrainiei. Rusia acuza Ucraina că fura gaze naturale din conductele ce o tranziteaza.

Gazprom a sistat de la 1 ianuarie 2009 toate livrarile de gaze naturale catre Ucraina, invocînd între altele lipsa unui nou contract cu Gazpromul pe 2009. Ultima propunere a Moscovei a fost de 450 de dolari pe mia de metri cubi de gaze, adica aproximativ pretul pe care il platesc tarile Uniunii Europene din estul continentului.

La rîndul său, Kievul a cerut Gazprom sa plateasca mai mult pentru tranzitul gazelor prin conductele ucrainene.

Ieri, preşedintele Gazprom Aleksei Miller a spus ca furnizarile către consumatorii din Uniunea Europeana vor fi facute via Belarus şi prin conductele din Marea Neaga.

O delegaţie a Uniunii Europene a sosit aseara la Kiev pentru a analiza situaţia şi va merge astazi la Moscova. Miine la Praga ministrii de externe ai tarilor Uniunii Europene se vor intilni pentru a discuta din nou chestiunea.

George Bush: Hamas trebuie să pună capăt atacurilor cu rachete

Armata israeliana şi-a ofensiva impotriva mişcării HAMAS din Fişia Gaza. Potrivit medicilor palestinieni, in jur de 550 de palestinieni au murit in confruntarile din ultimele 10 zile.

Comunitatea internaţionala a cerut oprirea imediata a operaţiunilor. Ministrul israelian de externe Tipi Livni a declarat că Ierusalimul nu poate încheia un acord cu o organizaţie teroristă.

Preşedintele Statelor Unite George Bush a declarat ca HAMAS trebuie să se angajeze că va opri atacurile cu rachete impotriva Israelului.

Turcia şi a reinnoit cererea adresata Israelului de a pune capat ofensivei din Gaza. La New York, ţările arabe cauta să obţină o rezoluţie in cadrul Consiliului de Securitate ONU asupra situaţiei din Fişia Gaza.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG