Linkuri accesibilitate

Ştiri

Observatori ai Uniunii Europene la gazoductele ucrainene

Aflat la Bruxelles, presedintele Gazprom Aleksei Miller a declarat ca livrarile de gaze naturale prin Ucraina vor fi reluate imediat ce in Ucraina au sosit observatorii Uniunii Europene. Potrivit unui membru al Comisiei Europene, acesti observatori ar putea pleca in doua zile.

Totodata Miller a declarat ca va mai avea o discutie cu omologul sau de la Naftogaz Oleg Dubin si ca spera sa se ajunga la o intelegere inca in aceasta seara.

Directorii de la Gazprom si Naftogaz s-au aflat la Bruxelles pentru discutii cu reprezentanti ai Uniunii Europene, in timp ce la Praga a avut loc o reuniune a ministrilor de externe ai UE. In acest moement, 17 tari UE sunt afectate de criza gazelor dintre Rusia si Ucraina.

Ştirea zilei

Termocom a anuntat ca a fost redusa temperatura agentului termic si de joi seara va fi sistata alimentarea cu apa calda a locuitorilor municipiului Chisinau. Aceste masuri drastice, se arata intr-un comunicat, au fost necesare ca urmare a sistarii livrarilor de gaze prin Ucraina. Rezervele din reţea sunt suficiente pentru încă 24 de ore, precizeaza Termocom.

Ministrul economiei Igor Dodon a declarat dupa sedinta comisiei nationale pentru situatii de urgenta ca in gazoductele din sudul tarii mai exista rezerve pentru inca 6-7 zile. In nordul tarii, raioanele din centrul tarii si municipiul Chisinau, consumatorii mai pot fi aprovizionati cu gaze din rezervele din conducte inca 24 de ore.

Agenţia ONU pentru refugiaţi îşi sistează activitatea în Fîşia Gaza din cauza ofensivei israeliene

Agentia ONU pentru ajutorarea refugiatilor palestinieni a anuntat ca-si sisteaza activitatea din cauza ofensivei israeliene in Fisia Gaza. Anuntul a venit la scurt timp dupa ce s-a relatat ca un camion al agentiei ONU a fost tinta unui obuz israelian.

Nordul Israelului ţintă a unor atacuri cu rachete lansate din Liban

Pentru prima data in ultimii doi ani, nordul Israelului a fost tinta unui atac cu rachete lansate din Liban. Atacul a fost pus de Israel pe seama organizatiilro palestiniene din Liban.

Barack Obama îşi prezintă programul de redresarea economică a Statelor Unite

Presedintele ales al Statelor Unite, Barak Obama a averitzat ca America ar putea intra intr-o lunga perioda de recesiune daca nu se iau masuri de urgenta si de o amploarea fara precendent. Obama a avertizat ca rata somajului ar putea depasi nivelul de 10 la suta.

Obama si consilierii sai lucreaza deja la un nou pachet de relansare economica, ce ar putea costa peste 770 de miliarde de dolari.

Departamentul de stat american constată o corupţie în creştere în Rusia, Ucraina, Bulgaria şi România

Potrivit Departamentului de Stat american, in 2008, oamenii de afaceri americani au constatat o adincire a coruptiei in tari precum Rusia, Ucraina, Bulgaria si Romania unde s-au inmultit cererile de mita pentru eliberarea unor certificate sau pentru acordarea unor contracte.

Rata dobînzii de referinţă redusă la o cotă fără precedent în Marea Britanie

Banca centrala a Marii Britanii a redus la un nivel istoric rata de referinta a dobinzii, si anume la 1,5 la suta. Reducerea este fara precedent reflectind efectele recesiunii.

Ştirea zilei

Leul s-a depreciat joi cu peste sase bani, cursul de referinta publicat de Banca Nationala urcand la 4,1385 lei pentru un euro. Leul a pierdut astfel 1,63% in fata euro, dupa ce in ziua anterioara moneda unica europeana era cotata la 4,0720 lei.

Leul nu a mai atins un nivel atat de scazut din data de 6 ianuarie 2004, cand BNR a afisat un curs de referinta de 4,1438 lei pentru un euro.

Preşedintele Băsescu: "România intră în 2009 cu un deficit bugetar de peste 5 % din PIB"

"România intră în 2009 cu un deficit bugetar pe standarde europene de peste 5 % din PIB, în condiţiile în care avem o contracţie a producţiei industriale", a declarat Traian Basescu, cu ocazia şedinţei de bilanţ a CSM.

Preşedinta CSM Lidia Bărbulescu deplînge "contextul legislativ incoerent

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Bărbulescu a declarat, la prezentarea Raportul de activitate a CSM în anul 2008, că activitatea depusă de magistraţi a fost îngreunată de contextul legislativ incoerent, imprevizibil şi a volumului mare de muncă.

Preşedintele CSM a arătat că aceste aspecte au fost reţinute şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Procurorul general Codruţa Kovesi despre percepţia negativă a CSM în opinia publică

Procurorul general Codruţa Kovesi a susţinut, joi, în cadrul şedinţei de bilanţ a CSM, că viitorul acestei instituţii este strâns legat de înlăturarea percepţiei că mimează îndeplinirea rolului său.

Întregul consum de gaze la nivel naţional este acoperit din producţia internă şi din depozite

La Bucuresti s-a anuntat ca intregul consum de gaze la nivel naţional este acoperit din producţia internă şi din depozite, iar centralele termoelectrice care utilizează combustibili alternativi, ca urmare a sistării importurilor de gaze din Rusia, funcţionează în parametri normali.

Ştirea zilei

Oficiali ai concernului rus Gazprom şi companiei energetice ucrainene Naftogaz urmează să se întrâlnească azi la Bruxelles în încercarea de a pune capăt disputei privind preţul gazului. Disputa a dus la oprirea ieri a livrărilor de gaze ruseşti prin Ucraina spre Europa, lăsînd fără gaze numeroase ţări din centrul şi sud-estul Europei. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de oprirea livrărilor de gaze către ţările europene.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso le-a cerut în termeni ultimativi să-şi rezolve disputa cât mai repede. Barroso a adăugat că în cazul în care tranzitul gazelor nu va decurge în mod normal, Uniunea Europeană nu va mai considera furnizările de gaze de către Rusia prin Ucraina o sursă credibilă”.

Barroso a mai spus că ambele ţări au acceptat observatori internaţionali care să verifice cum decurge tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina şi să prevină probleme pe viitor.

Armata israeliană continuă ofensiva împotriva mişcării Hamas din Fîşia Gaza

Din Fâşia Gaza se relatează despre noi raiduri de bombardament ale aviaţiei israeliene, ofensiva israeliană împotriva militanţilor Hamas intrând în cea de-a 13-cea zi. În bombardamentele de azi, aviaţia israeliană a atacat tuneluri de contrabandă cu arme la graniţa dintre Gaza şi Egipt. Bombardamente şi ciocniri între trupele terestre israeliene şi militanţii Hamas au fost semnalate şi în nordul Fâşiei Gaza.

Pe plan diplomatic, Egiptul a anunţat că reprezentanţi ai israelienilor şi palestinienilor urmează să poarte azi convorbiri la Cairo cu oficialităţi egiptene privind aspectele tehnice ale unui armistiţiu.

Islamabad confirmă cetăţenia pakistaneză a teroristului care a supravieţuit în atentatele de la Mumbai

Pakistanul a confirmat că singurul atacator care a supravieţuit în urma atentatelor din oraşul indian Mumbai este cetăţean pakistanez. După săptămâni în care a refuzat să confirme acest lucru, guvernul a admis ieri că Muhammad Ajmal Kasab are cetăţenie pakistaneză. India susţine că toţi cei 10 participanţi la atacurile din Mumbai, care au făcut peste 170 de victime la mijlocul lunii noiembrie, făceau parte dintr-o grupare militantă din Pakistan, Lashkar-e-Taiba. Nouă terorişti au fost ucişi în confruntarea cu forţele indiene.

Ankara: 40 de arestări în cadrul unei anchete privind un prezumtiv complot anti-guvernamental

Poliţia turcă a reţinut aproximativ 40 de oameni în cadrul unei anchete ample asupra unui presupus complot anti-guvernamental. Printre cei reţinuţi se numără şi un fost general. De asemenea, poliţia a percheziţionat casa fostului procuror general al Turciei, care a iniţiat procesul pentru interzicerea partidului AK al premierului Recep Tayyip Erdogan, pe baza acuzaţiei de subminare a principiilor laice ale regimului din Turcia. Partidului de guvernare a câştigat însă procesul la Curtea Constituţională anul trecut.

Barack Obama se întîlneşte la Casa Albă cu George Bush, Bill Clinton, George Bush tatăl şi Jimmy Carter

Preşedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama s-a întâlnit la Casa Albă cu actualul preşedinte George W. Bush şi cu toţi ceilalţi foşti preşedinţi americani în viaţă. Obama i-a mulţumit lui George W. Bush pentru găzduirea întâlnirii şi a spus că este foarte recunoscător pentru sfaturile predecesorilor săi, Bill Clinton, George Bush tatăl şi Jimmy Carter.

Ştirea zilei

Livrările de gaze ruseşti către România au fost sistate în totalitate miercuri, după ce furnizarea a fost întreruptă şi la staţia de la Medieşul Aurit,judeţul Satul Mare. Marţi dimineaţă, fuseseră oprite livrările prin staţia Isaccea 2, judeţul Tulcea. În România intrau zilnic 4,7 milioane metri cubi de gaze prin Isaccea şi 2,5 milioane metri cubi prin Medieşul Aurit.

Potrivit agenţiei Mediafax, autorităţile au declarat, miercuri, situaţie de urgenţă, ceea ce dă posibilitatea negocierii directe pentru achiziţia de combustibili pentru siguranţa aprovizionării.

Consumul actual de gaze al României este de 59 milioane metri cubi pe zi, din care 33 milioane metri cubi de gaze pe zi este asigurată din producţia internă, iar 26 milioane metri cubi pe zi din depozite.

În lipsa gazelor din import, autorităţile au decis să suplimenteze producţia internă, cantităţile preluate din depozite şi trecerea termocentralelor pe combustibili alternativi.

Ştirea zilei

La o zi dupa ce Transnistria a ramas fara gaze naturale, livrarea gazelor de catre Gazprom a fost sistata complet si pe malul drept al Nistrului. La o sedinta a comisiei pentru situatii exceptionale, premierul Zinaida Greceanii a indemnat populatia sa faca economii, pina cind Ucraina si Rusia vor depasi disputa pe tema gazelor naturale.

La sedinta comisiei pentru situatii exceptionale, ministrul economiei Igor Dodon a anuntat ca rezervele de gaze naturale pentru regiunea de nord a Moldovei sint suficiente doar pentru 48 de ore. Zona de nord e asigurata cu gaze din conducta Ananiev-Cernauti-Pogoroceni, care alimenteaza si regiunea orasului Ribnita din Transnistria, si municipiul Chisinau. In zona raionului Causeni, din apropierea Tighinei, rezervele de gaze naturale sint suficiente pentru 2 zile, iar in sudul Moldovei – autonomia gagauza, raionul Hincesti si pina la Cahul - pentru 7 zile.

Pentru a economisi rezervele de gaze, cele 2 centrale centralele electrice cu termoficare din Chisinau functioneaza deja pe baza pacurii. CET-Nord de la Balti urmeaza sa fie aprovizionata astazi si ea cu pacura necesara.

La Chisinau, Termocomul - principalul furnizor de energie termica – a fost nevoit sa reduca temperatura in reteaua de incalzire. Dimineata, temperatura in caloriferele oamenilor a fost redusa cu 8 grade Celsius si va continua sa scada, in schimb autoritatile promit ca apa calda nu va fi oprita.

Preşedintele Comisiei Europene cere Rusiei şi Ucrainei să ajungă la un acord în termen de 24 de ore

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a cerut in termeni ultimativi Ucrainei si Rusiei sa soluţioneze disputa legată de gazele naturale in urmatoarele 24 de ore. Criza gazelor naturale va fi discutata miine la Bruxelles si in cadrul comisiei de politica externa din Parlamentul European.

Nicolas Sarkozy: Israelul şi Autoritatea palestiniană sprijină ideea unui armistiţiu în Fîşia Gaza

Presedintele Frantei Nicolas Sarkozy a anuntat ca Israelul si autoritatea palestiniana au acceptat un acord de incetare a focului in Fisia Gaza. Miscarea extremista Hamas, care controleaza regiunea, a declarat numai ca studiaza propunerea. În negocieri a fost implicat şi preşedintele egiptean Mubarak.

Armata israeliană opreşte din considerente umanitare timp de trei ore ostilităţile în Fîşia Gaza

Pentru citeva ore, Israelul a oprit ofensiva din Gaza pentru a permite trecerea unor convoaie cu ajutoare umanitare. Se estimeaza ca peste 600 de palestinieni si 10 israelieni au murit in luptele care dureaza acum de 10 zile.

Ştirea zilei

Guvernul de la Chişinău a anunţat că au fost sistate livrările de gaze ruseşti spre regiunile de centru şi sud ale Republicii Moldova prin staţiile de pompare din Orlovca şi Grebeniki, iar în conducte au mai rămas gaze pentru câteva zile.

Prin gazoductul Ananiev-Cernăuţi-Pogoroceni amplasat în partea de nord a Republicii Moldova au fost dublate livrările de gaze naturale pentru a acoperi consumul din regiunile de nord şi unele obiecte industriale din Chişinău.

Într-un comunicat de presă al guvernului în urma şedinţei de aseară a comisiei pentru situaţii excepţionale se spune că premierul Zinaida Greceanîi le-a trimis scrisori omologilor de la Kiev şi Moscova în care cere ca disputa gazelor dintre Ucraina şi Rusia să nu afecteze Moldova, care îşi achită toate facturile faţă de concernul rus Gazprom.

Comisia pentru situaţii excepţionale a decis să aloce 21 mii tone de păcură din rezerva de stat pentru alimentarea centralelor electrice cu termoficare 1 şi 2 din Chişinău şi economisirea gazelor naturale. În cazul în care livrările de gaze se vor opri de tot, cele două centrale vor putea livra căldură consumatorilor din Chişinău pentru o perioadă de două săptămâni.

Rezervele de gaze naturale ale Transnistriei pot acoperi consumul doar două zile

Oficialităţile de la Tiraspol au anunţat că Ucraina a sistat integral livrările de gaze naturale pentru regiunea transnistreană. Directorul companiei Tiraspoltransgaz, Nicolai Miţinski a declarat ieri agenţiei Novîi Reghion că Transnistria a rămas, practic, fără gaze naturale, iar rezervele de care dispune se vor epuiza în 2 zile.

Nu se ştie cum va fi afectată producţia de electricitate la centrala de la Cuciurgani, după sistarea livrărilor de gaze ruseşti spre Balcani prin conducta din care se alimentează şi Transnistria. Centrala de la Cuciurgani, care livrează jumătate din necesarul de curent electric al Republicii Moldova, ar fi trecut de ieri la producţia de electricitate pe bază de cărbune.

15 state europene afectate de disputa ruso-ucraineană privind costul gazelor naturale

Aproximativ 15 ţări europene primesc mai puţine gaze naturale ruseşti sau nu primesc gaze deloc din cauza disputei dintre Ucraina şi Rusia. Cele mai afectate par a fi ţările din Balcani. Cel puţin două oraşe din Bulgaria au rămas fără gaze naturale, iar mii de bulgari – fără căldură.

Grecia, Macedonia, Croaţia, Serbia, Bosnia şi Turcia au semnalat de asemenea oprirea livrărilor din Rusia, iar Franţa, Germania, Italia, Austria, Polonia, Ungaria şi Slovacia au anunţat că primesc gaze mai puţine.

Uniunea Europeană a condamnat reducerea livrărilor spunînd că este „total inacceptabilă” şi infirmă asigurările date la cel mai înalt nivel de oficiali ruşi şi ucraineni.

Pe 1 ianuarie, Rusia a oprit livrările de gaze către Ucraina din cauza unei datorii. Premierul rus Vladimir Putin a declarat că Ucraina fură din conductele de tranzit gazele cumpărate de europeni. Cehia, care deţine preşedinţia Uniunii Europene, le-a cerut ambelor părţi să revină la masa de negocieri.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG