Linkuri accesibilitate

Ştiri

Kiev: liderul Partidului Regiunilor susţine că rusofonii ar fi discriminaţi de politica preşedintelui Iuşcenco

Liderul Partidului Regiunilor din Ucraina,Viktor Yanukovici, candidat la alegerile prezidentiale din 17 ianuarie, a declarat ca daca va deveni presedinte, va tine tara sa departe de Alianta Nord Atlantica, dar si de de Pactul de Securitate Colectiva, din care fac parte Rusia si mai multe tari foste sovietice. Declaratia este facuta intr-un interviu cu ziarul Komsomolskaia. Yanukovici a mai spus si ca vorbitorii de limba rusa din Ucraina ar fi tinta unei politici de discriminare sub actualul presedinte Viktor Yuscenko.

In alegerile din 17 ianuarie participa de-asemenea actualul presedinte si actualul premier Yulia Timosenko. Potrivit sondajelor de opinie, actualul premier Timosenko si Viktor Yanukovici au cele mai mari sanse sa ajunga in cel de al doilea tur de scrutin al prezidentialelor.

Încrederea în economie: România şi Cipru pe ultimele locuri în UE

Romania continua sa ramina pe ultimul loc in Uniunea Europeana, intr-un clasament al increderii in economie, informeaza agentia Mediafax. Clasamentul a fost facut de Comisia Europeana. Cel mai mare grad de incredere in economie se inregistreaza in Suedia si Danemarca. Alaturi de Romania pe ultimele pozitii se plaseaza si Ciprul.

Bucureşti: guvernul examinează impunerea unei taxe pe averile mari

Ministrul roman al finantelor Sebastian Vladescu a declarat, citat de agentia NewsIn, ca guvernul Emil Boc ar putea sa ia in considerare in viitor si impunerea unui impozit special pe averile mari. Potrivit sursei citate, ministrul finantelor de la Bucuresti a dat ca exemplu Franta, unde exista un asemenea impozit, intitulat „ de solidaritate „pentru persoanele a căror avere este evaluată la peste 790 de mii de euro". Vladescu a vorbit si despre intentia de a impozita mai corect afacerile din domeniul petrolier.

Nigerianul terorist de la bordul avionului pe cursa Amsterdam - Detroit fusese racolat de Al Qaida la Londra

Un inalt oficial din Yemen a anuntat ca nigerianul care a incercat sa arunce in aer la 25 decembrie avionul care facea cursa Amsterdam-Detroit ar fi fost recrutat de reteaua terorista Al Qaida la Londra si apoi l-ar fi intilnit in Yemen pe clericul radical musulman Anwar Al Awlaqi, care are si cetătenie americana. In cursul serii se asteapta ca presedintele Barack Obama sa faca o declaratie despre mersul anchetei in acest caz si sa fie date publicitatii mai multe informatii despre cum a fost organizata tentativa de atentat.

Serie de atentate cu bombă în vestul Irakului

7 oameni au murit intr-o serie de atacuri cu bombe in vestul Irakului. Printre morti se numara femei, copii si seful diviziei de lupta anti terorista din regiune.

Teheran: agenţia IRNA anunţă punerea pe rol a cinci dosare intentate unor protestatari anti-prezidenţiali

Iranul va aduce in fata justitiei 5 persoane arestate in timpul protestelor anti prezidentiale de luna trecuta. Agentia oficială de stiri IRNA nu a dat detalii despre identitatea persoanelor si nici despre data proceselor, dar a spus ca cei 5 sunt pusi sub acuzare pentru ca ar fi „ dusmani ai lui Alah”, o vina pentru care, potrivit legii islamice, oamenii sunt condamnati la moarte si executati.

In urma protestelor de dupa alegerile prezidentiale din vara trecuta, sute de oameni se mai afla inca in detentie in Iran.

Ai Qaida susţine că a întreprins recentul atac din provincia afgană Khost soldat cu moartea unor agenţi CIA

Filiera afgana a retelei Al Qaida si-a asumat responsabilitatea pentru atacul de saptamina trecuta asupra unei baze militare americane din provincia Khost, atac in urma caruia 7 agenti ai Agentiei Centrale de Informatii, CIA au fost omoriti. Atacul ar fi fost o riposta Al Qaida pentru atacurile americane cu avioane fara piloti care au loc la granita dintre Afganistan cu Pakistan, in zona tribala unde se pare ca se afla mai multe baze ale retelei Al Qaida.

Traian Băsescu a acceptat invitația oficială de a face o vizită la Chișinău

Presa de la Chişinău relatează că preşedintele României, Traian Băsescu, a acceptat invitaţia preşedintelui interimar Mihai Ghimpu şi va vizita Republica Moldova în a doua parte a lunii curente. Potrivit portalului „Ştirea zilei”, data exactă a vizitei nu a fost încă stabilită. Preşedintele Traian Băsescu a vizitat Chişinăul ultima oară în august 2008, după războiul ruso-georgian, în cadrul unui turneu prin mai multe ţări din zona Mării Negre.

Premierul Filat se va deplasa la Washington în perioada 18-23 ianuarie

Surse din Ministerul de Externe au spus Europei Libere că premierul Vlad Filat şi ministrul de externe Iurie Leancă vor face o vizită la Washington în perioada 18-23 ianuarie. În ultimele zile ale anului trecut, premierul Filat a declarat că în capitala americană se va întâlni cu secretarul de stat al Statelor Unite, Hillary Clinton.
Cei doi ar urma să semneze o înţelegere de continuare a asistenţei financiare americane pentru Republica Moldova.

Vizita guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei la București

Dorin Dragutan, guvernatorul în vîrstă de 35 de ani al Bancii Nationale a Moldovei (BNM) este in vizita la BNR incepand din aceasta dimineata. El se intalneste de-a lungul acestei zile cu responsabilii BNR din domeniile supravegherii, cu consilieri ai Guvernatorului Isarescu, temele abordate tinand de stabilitatea financiara, supraveghere si management, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate discutiilor.

Potrivit informatiilor obtinute in exclusivitate de HotNews.ro, vizita Guvernatorului BNM se inscrie intr-un efort de apropiere a Romaniei de Moldova, reprezentantii Presedintiei si cei ai organismelor internationale acreditate la Bucuresti acordand tot sprijinul lor in vederea acestei apropieri.

Institutul pentru o Societate deschis preocupat de restricțiile impuse activității ONG-urilor în Iran

Institutul pentru o Societate Deschisă, organizaţie neguvernamentală cu sediul la New York, s-a declarat „profund îngrijorat” de restricţiile impuse împotriva sa şi a altor organizaţii occidentale în Iran.
Luni, ministerul iranian al informaţiilor a publicat o listă cu 60 de organizaţii, inclusiv departamentul de limbă persană al postului nostru de radio, cu care cetăţenii iranieni nu au voie să aibă contacte. Radio Farda, Institutul pentru o Societate Deschisă, BBC şi alte zeci de organizaţii sunt acuzate de guvernul iranian că ar fi implicate într-un război informaţional împotriva regimului de la Teheran.

Protest al lui Vaclav Havel împotriva condamnării dizidentului chinez Liu Xiaobo

Fostul preşedinte al Cehiei Vaclav Havel a protestat astăzi în faţa ambasadei Chinei la Praga împotriva condamnării la închisoare a unui dizident chinez. Havel, el însuşi fost disident, a cerut autorităţilor chineze să nu repete greşelile dictaturii comuniste din Cehoslovacia, care a aruncat în închisoare luptători pentru drepturile omului, deşi ei erau protejaţi prin convenţii internaţionale.
Liu Xiaobo a fost condamnat luna trecută la 11 ani de închisoare ca autor al unui apel la reforme democratice.
Havel, însoţit de alţi doi foşti dizidenţi cehi, Vaclav Maly şi Pavel Landovsky, a lăsat o notă de protest în cutia poştală a ambasadei Chinei la Praga, pentru că nimeni nu a ieşit să stea de vorbă cu el.

Ucraina a plătit factura pe decembrie pentru gazele importate din Rusia

Ucraina şi-a plătit chitanţa pentru gazele naturale ruseşti primite în luna decembrie. Agenţia de ştiri France Presse citează un purtător de cuvânt al companiei ucrainiene Naftohaz cu afirmaţia că banii au fost plătiţi „la termen şi integral”. Anunţul vine după ce concernul rus Gazprom s-a declarat îngrijorat că Kievul va avea dificultăţi să achite chitanţa la termen, adică cel mai târziu la 11 ianuarie. Tot AFP spune că astăzi preşedintele Ucrainei Viktor Yushchenko a cerut băncii centrale să ajute la plata facturii, spunînd că firma Naftohaz are probleme.

Atentat terorist la o stație de poliție din Daghestan

Un atentator sinucigaş a ucis, miercuri, cel puţin 6 poliţişti în republica nord-caucaziană Daghestan, din Federaţia Rusă. Individul, aflat la volanul unei maşini încărcată cu explozivi, a detonat bombele la poarta unei staţii de poliţie din capitala Makhachkala, după ce o maşină de poliţie i s-a pus în drum, împiedicîndu-l să intre în curte.

Olanda și Marea Britanie dezamăgite de decizia Islandei de a supune unui referendum o lege de despăgubire a deponenților unei bănci falite

Guvernele Olandei şi Marii Britanii s-au declarat dezamăgite de decizia preşedintelui Islandei de a supune unui referendum legea prin care Islanda ar urma să despagubească deponenţii străini ai băncii Icesave, care a dat faliment in 2008. Guvernul islandez garantase depunerile la aceasta bancă, motiv pentru care acum ar urma sa plătească peste 5 miliarde de dolari depondenţilor, majoritatea olandezi şi britancii.
Guvernul de la Londra a avertizat că Islanda ar putea avea probleme cu obţinerea unui nou sprijin de la Fondul Monetar International. Totodată, observatorii sunt de părere că Islanda ar putea avea probleme în eforturile de a fi admisă în Uniunea Europeană.

Vizita la Washington a premierului Filat şi a ministrului de externe Leancă va avea loc între 18 şi 23 ianuarie

Surse din Ministerul de Externe au declarat Europei Libere că premierul Vlad Filat şi ministrul de externe Iurie Leancă vor face o vizită la Washington în perioada 18-23 ianuarie.

În ultimele zile ale anului trecut, premierul Filat a declarat că în capitala americană se va întâlni cu secretarul de stat american Hillary Clinton. Cei doi ar urma să semneze o înţelegere de continuare a asistenţei financiare americane pentru Republica Moldova.

Kiev: Naftohaz achită factura pentru gazele naturale ruseşti importate în decembrie

Ucraina şi-a plătit factura pentru gazele naturale ruseşti primite în luna decembrie. Agenţia de ştiri France Presse citează un purtător de cuvânt al companiei ucrainiene Naftohaz cu afirmaţia că banii au fost plătiţi „la termen şi integral”.

Anunţul survine după ce concernul rus Gazprom s-a declarat îngrijorat că Kievul va avea dificultăţi să achite chitanţa la termen, adică cel mai târziu la 11 ianuarie. Tot AFP spune că astăzi preşedintele Ucrainei Viktor Yushchenko a cerut băncii centrale să ajute la plata facturii, spunînd că firma Naftohaz are probleme.

Preşedintele Serbiei Tadic sărbătoreşte Crăciunul pe stil vechi la mînăstirea Vysoki Decani din Kosovo

Preşedintele Serbiei Boris Tadici sărbătoreşte Crăciunul pe stil vechi la o mănăstire veche de 700 de ani din Kosovo. Vorbind astăzi la mănăstirea din Vysoki Decani, Tadici a făcut un apel la înţelegere între popoare, mai ales în zona Balcanilor, pe care a numit-o „complicată”.

Ieri, autorităţile kosovare au spus că vizita lui Tadici a fost posibilă graţie demersurilor UE şi că Priştina a acceptat-o cu condiţia ca liderul sârb să n-o folosească pentru „discursuri politice”.

Albanezii kosovari şi-au declarat independenţa de Serbia în urmă cu aproape doi ani. Belgradul continuă să considere Kosovo drept parte a teritoriului naţional sârbesc.

Traian Băsescu va face o vizită la Chişinău în a doua jumătate a lunii

Presa de la Chişinău relatează că preşedintele României Traian Băsescu a acceptat invitaţia preşedintelui interimar Mihai Ghimpu şi va vizita Republica Moldova în a doua parte a lunii curente. Potrivit portalului „Ştirea zilei”, data exactă a vizitei nu a fost încă stabilită.

Preşedintele Traian Băsescu a vizitat Chişinăul ultima oară în august 2008, după războiul ruso-georgian, în cadrul unui turneu prin mai multe ţări din zona Mării Negre.

Pericol de inundaţii pe Nistru şi Prut

Meteorologii avertizează că în perioada Crăciunului pe stil vechi va creşte riscul de inundaţii pe Nistru şi Prut. Potrivit Infoprim, până în 11 ianuarie vremea va fi neobişnuit de caldă pentru această perioadă şi vor cădea precipitaţii abundente. Între 8 şi 10 ianuarie, temperaturile vor urca până la 13 grade, dar săptămâna viitoare vremea se va răci din nou.

Kiev: preşedintele Parlamentului Litvin susţine că România ar avea pretenţii teritoriale faţă de Ucraina

Un candidat la preşedinţia Ucrainei, Vladimir Litvin, a declarat aseară la televiziune că România are pretenţii teritoriale asupra ţării sale. Potrivit agenţiei Itar Tass, Litvin, care este preşedintele parlamentului de la Kiev, a spus că Ucraina trebuie să-şi rezolve problemele demarcării frontierelor în anul curent, inclusiv cu Republica Moldova, şi să-şi normalizeze relaţiile cu vecinii.

Vorbind într-o emisiune a televiziunii Canalul 5, Litvin a spus că cel mai greu va fi dialogul cu România, pentru că Bucureştiul ar avea pretenţii teritoriale asupra Ucrainei.

Institutul pentru o Societate Deschisă deplînge punerea sa pe lista neagră la Teheran

Institutul pentru o Societate Deschisă, organizaţie neguvernamentală cu sediul la New York, s-a declarat „profund îngrijorat” de restricţiile impuse împotriva sa şi a altor organizaţii occidentale în Iran.

Luni, ministerul iranian al informaţiilor a publicat o listă cu 60 de organizaţii, inclusiv departamentul de limbă persană al postului nostru de radio, cu care cetăţenii iranieni nu au voie să aibă contacte.

Radio Farda, Institutul pentru o Societate Deschisă, BBC şi alte zeci de organizaţii sunt acuzate de guvernul iranian că ar fi implicate într-un război informaţional împotriva regimului de la Teheran.

Praga: Vaclav Havel protestează împotriva condamnării la închisoare a disidentului chinez Liu Xiaobo

Fostul preşedinte al Cehiei Vaclav Havel a protestat astăzi în faţa ambasadei Chinei la Praga împotriva condamnării la închisoare a unui disident chinez. Havel, el însuşi fost disident, a cerut autorităţilor chineze să nu repete greşelile dictaturii comuniste din Cehoslovacia, care a aruncat în închisoare luptători pentru drepturile omului, deşi ei erau protejaţi prin convenţii internaţionale.

Liu Xiaobo a fost condamnat luna trecută la 11 ani de închisoare ca autor al unui apel la reforme democratice.

Havel, însoţit de alţi doi foşti dizidenţi cehi, Vaclav Maly şi Pavel Landovsky, a lăsat astăzi o notă de protest în cutia poştală a ambasadei Chinei la Praga, pentru că nimeni nu a ieşit să stea de vorbă cu el.

CE susţine cererea funcţionarilor UE de majorare a salariilor cu 3,7%

Comisia Europeană va da în judecată statele membre care nu vor să dea bani pentru majorarea salariilor funcţionarilor de la Bruxelles. Personalul instituţiilor comunitare vrea un spor de 3,7%, care ar acoperi inflaţia, şi spune că acest drept este înscris în regulamentele UE. Mai multe state din Uniune au blocat însă iniţiativa, spunînd că ea este nepotrivită într-o vreme de criză economică, de reduceri bugetare drastice şi de somaj fără precedent în multe ţări europene.

Atentat terorist în estul Afganistanului soldat cu moartea a patru copii

În Afganistan, explozia unei mine de teren a ucis patru copii şi a rănit zeci de persoane, inclusiv militari din forţele NATO. Explozia s-a produs când o maşină a poliţiei a trecut peste mina plasată pe marginea drumului, în provincia Nangrahar, din estul Afganistanului. Copiii ucişi se adunaseră în preajma militarilor străini care vizitau şantierul unei şosele, construită din fonduri americane. Guvernul afgan a declarat că a fost un act terorist, pus la cale de insurgenţi.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG