Linkuri accesibilitate

Ştiri

Prima zi în care s-au putut depune cereri pentru permise de mic trafic cu România

Zeci de locuitori de la graniţa cu România au venit astăzi la consulatul român la Chişinău – prima zi în care pot depune cereri pentru permise de mic trafic. Odată eliberat în decurs de o lună, permisul le va da posibilitate să călătorească peste Prut fără vize, pe o rază de la 30 la 50 de kilometri de la hotar.

Autorităţile moldovene au estimat că acordul moldo-român privind micul trafic de frontieră intrat în vigoare pe 26 februarie ar acoperi aproximativ 1 milion 200 de mii de cetăţeni moldoveni domiciliaţi în localităţile de graniţă.

Mihai Ghimpu consideră că eventuale alegeri legislative anticipate nu ar rezolva impasul constituțional

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu crede că Marian Lupu va deveni noul preşedinte al Moldovei până la sfârşitul acestui an, fie prin votul Parlamentului fie în urma alegerilor prezidenţiale directe: ”Domnul Lupu anul acesta o să devină preşedinte. Aceasta este părerea mea şi cine n-o respectă, atunci înseamnă că este împotriva Alianţei. Noi trebuie să ţinem cont de toate condiţiile care au fost la începutul creării Alianţei pentru Integrare Europeană.”

Într-un interviu cu Europa Liberă azi dimineaţă, Mihai Ghimpu a mai spus că se va opune alegerilor parlamentare anticipate în acest an, pentru că încă un scrutin n-ar rezolva impasul constituţional actual.

Chișinău: prima fază a liberalizării pieței energetice

Reţelele electrice cu distribuţie cumpără de astăzi curent mai ieftin cu 3 cenţi pentru un kilowatt-oră direct de la centrala electrică de la Cuciurgan, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că se vor reduce şi tarifele pentru consumatorii finali. Întreprinderea de stat Energocom şi-a pierdut monopolul la cumpărarea curentului, ca rezultat al liberalizării pieţei energetice printr-o lege intrată în vigoare la mijlocul lunii trecute, dar va continua să negocieze cu furnizorul în numele reţelelor electrice până când acestea îşi vor achita toate datoriile. Livrările de la Cuciurgan acoperă aproximativ 70 la sută din consumul malului drept al Nistrului.

Vladimir Şarban achitat în dosarele care i-au fost intentate de comuniști

Pretorul sectorului Centru din Chişinău, Vladimir Şarban a fost achitat astăzi la Judecătoria Centru în ambele dosare de corupţie deschise în perioada guvernării comuniste. Cu cinci ani în urmă, Şarban fusese acuzat că şi-ar fi depăşit atribuţiile pe atunci de secretar al Consiliului municipal Chişinău la procurarea mai multor ambulanţe pentru Spitalul de Urgenţă şi la eliberarea unei autorizaţii de construcţie. El a petrecut 11 luni în detenţie preventivă. Instanţa l-a achitat astăzi după ce procurorul care a instrumentat cazurile declarase în luna ianuarie, după cinci ani de cercetări, că în faptele lui Şarban nu au fost descoperite elemente ale infracţiunii.

Misiune UE examinează la Chișinău posibilitatea începerii negocierilor de liberalizare a regimului de vize

O misiune a Uniunii Europene începe astăzi la Chişinău tatonările pentru începerea negocierilor de liberalizare a regimului de vize. Autorităţile moldovene speră ca aceste negocieri să înceapă până la sfârşitul anului. Ministrul de Externe Iurie Leancă a declarat anterior că Republica Moldova trebuie să demonstreze că poate întări securitatea graniţelor şi realiza în termen scurt cerinţele Comisiei Europene, ca trecerea la paşapoartele biometrice, astfel încât cetăţeni moldoveni să poată călători în spaţiul Schengen fără vize.

Chișinău: președintele interimar Ghimpu conferă cu Larry Silverman (Departamentul de stat american)

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu s-a pronunţat în compania unui înalt oficial american aflat în vizită la Chişinău pentru retragerea trupelor, armamentului şi muniţiilor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova. Un comunicat de presă al Parlamentului moldovean mai spune că Mihai Ghimpu şi Larry Silverman, directorul regional în cadrul Departamentului de stat american, şi-au exprimat speranţa că la consultările în formatul 5+2 începute astăzi la Viena pe tema reglementării transnistrene se va avansa în găsirea unei soluţii.

Tribunalul de la Haga: reluarea procesului intentat lui Radovan Karadzic

Fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic a declarat în faţa Tribunalului ONU de la Haga că adepţii săi s-au apărat în faţa fundamentaliştilor islamisti care urmăreau să pună stăpânire pe Bosnia în timpul destrămării violente a fostei Iugoslavii. Vorbind în apărarea sa la procesul reluat astăzi la Haga, Karadzic a mai spus că în războiul bosniac din 1992-1995 sârbii au avut o cauză „dreaptă şi sfântă”. Karadzic este acuzat de crime de război, genocid şi crime împotriva umanităţii în 11 capete de acuzare.

Bruxelles: Victor Ianucovi susține că prioritatea Ucrainei este integrarea europeană

Noul preşedinte al Ucrainei, Victor Ianucovici a declarat la Bruxelles că integrarea europeană este prioritatea principală în politica externă a Ucrainei. În timpul primei sale vizite peste hotare ca preşedinte, Ianucovici a mai spus la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că ţara sa va garanta tranzitul sigur al gazelor ruseşti către consumatorii europeni, după problemele din ultimii ani.

Noul director AIEA Yukiya Amano îngrijorat de programul nuclear iranian

În debutul unei reuniuni a consiliului de directori ai AIEA la Viena, noul director al agenției ONU Yukiya Amano a spus că nu poate confirma că „întreaga cantitate de material nuclear din Iran este folosit la activităţi paşnice”. Teheranul a publicat astăzi o scrisoare adresată Agenţiei în care enumără trei cazuri în care Statele Unite, Franţa şi Germania ar fi încălcat înţelegerile cu Iranul în domeniul nuclear. Scrisoarea cere celor 35 de guvernatori ai Agenţiei să ţină cont de acest lucru.

Dmitri Medvedev începe o vizită oficială în Franța

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a început o vizită de trei zile în Franţa, având pe agendă convorbiri cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy. Vizita are loc pe fondul unei serii de manifestări culturale organizate de cele două ţări, anul Franţei în Rusia şi anul Rusiei în Franţa. Dar cei doi preşedinţi urmează să discute mai ales despre livrările de energie ruseşti în Europa, chestiuni de securitate europeană şi interesul Rusiei de a cumpăra din Franţa nave militare. Ţările baltice şi Georgia se opun unei asemenea tranzacţii, în legătură cu care şi-au exprimat îngrijorarea şi Statele Unite.

Președintele rus Medvedev dezamăgit de locul al 11-a ocupat de Rusia la Jocurile Olimpice de la Vancouver

Preşedintele rus Dmitri Medvedev le-a cerut oficialilor olimpici din ţara sa să-şi dea demisia în urma rezultatelor modeste ale sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Vancouver. Rusia a obţinut cele mai puţine medalii din istoria sa, clasându-se pe locul 11 în clasamentul ţărilor participante. Cererea lui Medvedev vine pe fondul pregătirilor Rusiai de a găzdui Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 la Soci.

Uraganul Xynthia produce zeci de victime în Europa Occidentală

Vînturi intense au afectat arii întinse în Europa occidentală, făcînd cel puţin 59 de victime, majoritatea în Franţa. Aproximativ 10 oameni sunt daţi dispăruţi. Uraganul Xynthia a lovit Franţa duminică dimineaţa, inundînd porturi, distrugînd case şi lăsînd milioane de familii fără electricitate. Au mai fost afectate Belgia, Portugalia, Spania şi Germania.

OLAF - sistem anonim de raportare a cazurilor de corupție

Oficiul anti-fraudă al Uniunii Europene, OLAF, a lansat un nou sistem anonim pentru cetăţenii vigilenţi prin care să semnaleze acte de corupţie. Directorul general Nicholas Ilett a declarat că funcţionarii europeni sunt precauţi în a contacta direct oficiul în legătură cu cazuri suspecte de corupţie. Noul sistem va permite un dialog între anchetatori şi cei care semnalează cazurile de corupţie. Lansat pentru prima dată în 1999, sistemul e bucură de popularitate printre funcţionarii europeni. În 2008, aproape o treime din informatorii anonimi proveniseră din rândurile Comisiei Europene.

Partidul Democrat al președintelui tajik Rahmon cîștigătorul legislativelor care n-au întrunit standardele democratice

Partidul Democrat Popular al preşedintelui tajik Emomali Rakhmon a câştigat aproape 80 la sută din voturi la alegerile parlamentare de duminică, potrivit rezultatelor oficiale preliminare. Comisia Electorală Centrală a anunțat că pe locul doi se află formaţiunea de opoziţie Partidul Renaşterii Islamice cu aproape 8 la sută, iar Partidul Comunist cu viziuni pro-guvernamentale a ieşit pe locul trei. Preşedintele Rakhmon conduce Tajikistanul de 17 ani. Observatorii electorali ai OSCE şi Parlamentului European au spus că alegerile de duminică „nu au întrunit standardele democratice de bază”.

Circa un milion de moldoveni vor putea beneficia de permisul de mic trafic de frontieră

Cetăţenii moldoveni care locuiesc la o distanţă de până la 50 de kilometrii de graniţa cu România, pot cere permisul de mic trafic de frontieră, care le va permite să intre în România fără viză. Cererile se depun la consulatul României de la Chişinău. Se estimează că în jur de un milion de moldoveni vor putea beneficia de permisul de mic trafic de frontieră.

Președintele Ucrainei efectuează prima vizită la Bruxelles

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici va face astazi prima sa vizita in calitate de şef de stat la Bruxelles, la Uniunea Europeana. Pe agenda convorbirilor se află chestiunile energetice si solicitarea Kievului de a se ridica obligativitatea vizelor pentru cetatenii ucrainieni. Ianukovici nu va merge insa si la sediul Nato de la Bruxelles, el susţinind neutralitatea ţării sale, declarînd că Ucraina face parte din tarile europene ne-aliniate nici unei alianţe militare. La sfîrşitul saptaminii, Ianukovici se va deplasa la Moscova.

Dmitri Medvedev în vizită la Paris

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev începe astazi o vizită de 3 zile în Franţa într-o nouă încercare de a dinamiza relatiile economice, politice, culturale si militare dintre cele doua ţări. Medvedev se va intilni cu preşedintele Franței, Nicolas Sarkozy.
Chestiunile energetice si de securitate se afla în capul listei de subiecte ce urmeaza sa fie abordate, Moscova dorind sa cumpere nave de razboi sofisticate franceze de tip Mistral, o intenţie criticata de tarile baltice, aliate ale Frantei in NATO şi de Georgia. La capitolul cultural, cei doi preşedinti urmeaza sa abordeze Anul Frantei in Rusia si anul Rusiei in Franta, manifestari culturale aflate deja in desfasurare in cele doua ţări.

Peste 700 de morți în cutremurul din Chile

Ministrul apararii din Chile a declarat că marina a făcut o greşeală neanunţînd imediat dupa cutremurul de aproape 9 grade pe scara Richer alarma de tsunami. Potrivit ultimelor cifre oficiale numarul mortilor a ajuns la peste 700, multi murind innecati din cauza valurilor de tsunami după cutremur. In localitatea de pescari Constitution peste 300 de oameni au murit. Avertizarea de tsunami din Oceanul Pacific a fost ridicata in Hawai, Australia, Japonia si Rusia. Cutremurul de simbata este unul dintre ele mai mari din istorie, lasind peste 2 milioane de oameni fara adapost şi distrugind numeroase case, poduri si şosele.

Redeschiderea singurului punct de frontieră direct dintre Rusia și Georgia

Georgia si Rusia deschid, dupa aproape 3 ani, punctul de granita terestra din localitatea Kazbegi din Georgia şi Verhni Lars din Rusia. Celelalte puncte de granita terestra dintre cele doua ţări trec prin republicile secesioniste Abhazia si Osetia. Potrivit autorităţilor georgiene cetăţenii ruşi vor avea nevoie de viza pentru a intra in Georgia. Cel mai rau afectaţi de închiderea punctului de frontiera în 2006 au fost oamenii de afaceri armeni.

Alegerile generale din Tadjikistan

In alegerile legislative din Tadjikistan de duminică, participarea a fost de 85 la suta dintre alegatori. In cursul zilei de astazi OSCE va prezenta raportul sau despre aceste alegeri. Pina acum observatorii occidentali nu au recunoscut nici un scrutin desfasurat in aceasta ţara ca fiind „corect si liber”. Exista putine îndoieli că Partidul democratic al Poporului al preşedintelui Emomali Rakhmon ar putea să piardă alegerile. In parlamentul de 63 de locuri este însă posibil sa mai accceadă şi reprezentanţi ai partidului comunistilor si cei ai partidului Renaşterii Islamice. Rakhmon este preşedintele Tadjikistanului de 17 ani.

Convorbiri la Viena pe tema programului nuclear iranian

La Agentia Natiunilor Unite pentru Energie Atomica de la Viena reîncep astăzi convorbirile legate de programul nuclear iranian. Se aşteapta ca în şedinta din aceasta saptamina să se discute raportul din 17 februarie al noului preşedinte al agenţiei, Yukya Amano, raport în care, pentru prima data se exprima ingrijorari concrete legate de eforturile Iranului de a construi arme nucleare. Ieri, liderul suprem al Iranului, ayatolahul Ali Khamenei a acuzat agenţia ca nu este independentă şi i-a cerut să nu se lase influenţată de Statele Unite.

Premierul Turciei anunță intenția de a modifica prevederi ale Constituției

Premierul Turciei, Regep Tayyip Erdogan a declarat că pină la sfîrşitul lunii martie, partidul său, moderat islamic, va modifica anumite prevederi ale constituţiei, mai ales cele care permit interzicerea unor partide. Anunţul survine dupa ce in ultimele zile citeva zeci de militari de rang inalt au fost arestati de politie fiind suspectati că ar fi încercat să dea o lovitură de stat in 2003. Mai multi generali si amirali au fost puşi sub acuzare. Constitutia Turciei prevede un stat laic şi interzicerea partidelor religioase. Partidul Justitiei si Dezvoltarii, al premierului Erdogan nu deţine numărul de voturi necesare in Parlamentul de la Ankara pentru modificarea consitutuţiei, dar nu este exclus un referendum pe aceasta tema.

Angela Merkel refuză ajutoarea financiară a Greciei

Cancelara Angela Merkel a declarat că moneda unica europeana euro trece prin cea mai dificilă perioada a sa de cînd a fost adoptată, din cauza crizei financiare din Grecia. Angela Merkel a spus, într-un interviu cu televiziunea germana ARD, că nu a fost luată încă nici o masură pentru sprijinirea financiară a Greciei şi Comisia Europeană monitorizeaza situaţia îndeaproape.

Control medical de rutină al președintelui României Traian Băsescu

Preşedintele Romaniei, Traian Băsescu a declarat duminică presei, iesind de la un restaurant bucurestean, că este sanatos şi ca a fost la spitalul militar central in urma cu o zi pentru un examen medical de rutina. Presa de la Bucuresti specula pe seama vizitei la medici a preşedintelui Romaniei.

Radovan Karagici compare în fața Tribunalului de la Haga pentru crimele de război din fosta Iugoslavie

Se aşteaptă ca astazi la Haga, fostul lider al sirbilor bosniaci Radovan Karagici să îşi prezinte strategia de apărare. El este acuzat de genocid şi crime împotriva umanutăţii si crime de război. Potrivit expertilor internaţionali se aşteapta ca fostul lider al sirbilor bosniaci să susţină că in Bosnia, sîrbii erau o minoritate care s-a aparat fiind ameninţata de musulmani. Karagici ar putea sa fie condamnat la închisoare pe viata. El a fost arestat in 2008, dupa aproape 13 de ani de cînd a fost deschis cazul impotriva sa la Tribunalul internaţional de la Haga.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG