Linkuri accesibilitate

Ştiri

Curtea de Apel de la Comrat va audia joi noi martori în legătură cu contestarea rezultatului alegerilor pentru funcția de bașcan

Primarul orasului Comrat, Nicolae Dudoglu a declarat, citat de Jurnal TV, că mâine, Curtea de Apel va audia noi martori la unele nereguli semnalate în ai doilea tur de scrutin al alegerilor pentru funcția de başcan, motiv pentru care rezultatul alegerilor din 26 decembrie nu a fost încă validat.

Dudoglu a fost învins în turul de balotaj de fostul başcan Mihai Formuzal dar atât primarul Comratului cât şi preşedinta Adunarii Nationale a Gagauziei, Anna Harlamenko susţin că votul a fost fraudat şi cer renumărarea voturilor. Dacă totuşi victoria lui Formuzal va fi validată, simpatizanţii lui Dudoglu vor să organizeze un referendum pentru demiterea başcalului.

Mihail Formuzal a câstigat turul doi al alegerilor pentru başcanul Gagauziei cu 51,38% de voturi, fata de 48,62% cât a avut Nicolai Dudoglo.

UE avertizează Minskul că ar putea recurge din nou la practica de a nu acorda vize demnitarilor belaruși

Ambasadorul Ungariei la Minsk a avertizat autorităţile belaruse că Uniunea Europeană ar putea din nou refuza să acorde vize unor înalţi demnitari, dacă persoanele arestate după protestele din decembrie nu sunt imediat eliberate. Este vorba de protestele provocate de alegerile prezidenţiale, câştigate pentru a patra oară consecutiv de Alexander Lukaşenco.

Ungaria deţine în acest moment preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene. Sancţiunea cu vizele a mai fost în vigoare între 2006 şi 2008, tot ca răspuns la alegeri fraudate.

Proiectul Nabucco pe agenda discuțiilor pe care Jose Manuel Barroso le va avea în Azerbaidjan și Turkmenistan

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a anunţat că va conduce o înaltă delegaţie europeană în Azerbaidjan şi Turkmenistan pentru discuţii legate de alimentarea ţărilor europene cu gaze naturale. Delegaţia europeană o să pledeze din nou pentru proiectul Nabucco, proiect care are nevoie de clienţi.

Vlad Filat declară reprezentanților patronatelor că descentralizarea administrației publice se va încheia în 2011

În cadrul întâlnirii cu reprezentanţii patronatelor, premierul desemnat Vlad Filat a asigurat că structura noului guvern nu va fi modificată esenţial şi a promis că procesul de descentralizare a administraţiei publice se va încheia până în 2012.

La rîndul lor, patronii au cerut o legislaţie stabilă, o politică fiscală echilibrată şi un mecanism mai efficient de colaborare între patroni si guvern.

ANOFM se așteaptă la o scădere a șomajului și în 2011

Numărul şomerilor a scăzut în 2010 faţă de 2009 şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă se aşteaptă la o îmbunătăţire modestă a situaţiei în anul acesta.

Potrivit datelor statistice, în 2009 erau 289 de şomeri la 10 locuri vancate de muncă, anul trecut au fost numai 87 de şomeri la 10 locuri vancante. De precizat că în 2008, proporţia era de numai 33 de şomeri la 10 locuri de muncă vacante.

Comrat: Anna Harlamenko și Nicolai Dudoglu nu recunosc rezultatul alegerilor din 26 decembrie

Presedintele Adunarii Nationale a Gagauziei, Anna Harlamenko şi candidatul învins în alegerile pentru başcan, Nicolai Dudoglu nu recunosc rezultatul alegerilor din 26 decembrie şi cer renumărarea voturilor.

Anna Harlamenko a declarat la o conferinţă de presă că alegerile pentru başcan ar fi fost falsificate, iar Mihail Formuzal ar fi câştigat scrutinul prin metode de intimidate si ameninţare.

Mihail Formuzal a câstigat turul doi al alegerilor pentru başcanul Gagauziei cu 51,38% de voturi, fata de 48,62% cât a avut Nicolai Dudoglo.

Dudoglo si Harlamenko cer şi expertizarea buletinelor. Motivul invocat este că o parte din buletine ar fi fost tiparite cu ştampila „Votat” în dreptul numelui başcanului reales.

În Pakistan au avut loc funeraliile guvernatorului provinciei Punjab, asasinat de islamiști

Guvernatorul provinciei Punjab din Pakistan, asasinat ieri, a fost înmormântat la Lahore. Salman Taseer, unul din liderii partidului de guvernământ, era unul din cei mai moderaţi politicieni pakistanezi.

Taseer a fost ucis de propria gardă de corp care a invocat faptul că guvernatorul se opune unei noi legi a blasfemiei, care prevede pedeapsa cu moarte pentru cei care insultă Islamul. Mii de pakistanezi au participat la funerarii.

Emisarul special american Frank Ruggiero așteptat la Kabul și Islamabad

Emisarul special al Statelor Unite pentru Afganistan şi Pakistan, Frank Ruggiero va vizita cele două ţări pentru a pregăti discuţiile trilaterale de la Washington, programate pentru luna viitoare. Acestea se vor concentra pe noi măsuri de stabilizare a regiunii. Va fi discutat şi planul american de a transfera mai multă responsabilitate forţelor afgane de securitate.

Bruxelles: inspectarea instalațiilor nucleare iraniene este sarcina AIEA și nu a ambasadorilor UE asa cum a propus Iranul

Uniunea Europeană a anunţat că nu a răspuns încă invitaţiei înaintate de Iran de a vizita instalaţiile sale nucleare deoarece crede că este treaba Agenţiei internaţionale pentru energie atomică de la Viena.

Mai mulţi ambasadori ai ţărilor care negociază cu Iranului au fost invitaţi să inspecteze instalaţiile nucleare despre care se crede că pot fi utilizate şi în scopuri militare.

Kiev: procuratura generală o acuză pe Yulia Timoşenko că ar obstrucționa ancheta inițiată împotriva sa

Procuratura generală din Ucraina a avertizat-o pe Yulia Timoşenko (fostul premier) că riscă să fie trimisă în închisoare dacă va continua să obstrucţioneze ancheta. Un reprezentant al procuraturii susţine că Timoşenco a folosit 5 ore pentru a citi numai câteva pagini din dosarul de acuzare.
Fostul premier este acuzat de abuz de putere pentru că ar fi folosit bani dedicaţi unor programe ecologice ca să acopere deficitul din bugetul asigurărilor sociale. Timoşenco respinge acuzaţiile.

Washington: Partidul Republican preia conducerea Camerei Reprezentanților

Republicanii americani au preluat controlul camerei inferioare a Congresului, Camera Reprezentanţilor, odată cu începera noii sesiuni. Este de aşteptat ca republicanii să încerce încă din prima săptămână să elimine reforma sistemului de sănătate lansată de democrati. În baza noii legi, milioane de americani pot avea acum asigurări de boală. Şansele unui succes republican sunt minime, democraţii controlează încă Senatul, camera superioară iar preşedintele Barack Obama are drept de veto.

Disputa diplomatică americano-venezueleană: Hugo Chavez își dorește un ambasador american din lumea filmului

Venezuela şi Statele Unite se află într-o dispută diplomatică după ce preşedintele Chavez l-a respins pe noul ambasador american. În replică, Washingtonul a retras viza de şedere a ambasadorului venezuelean în Statele Unite. Acum, preşedintele Hugo Chavez a venit cu propunerea ca actorul Sean Penn sau regizorul Oliver Stone să fie numiţi ambasador al Statelor Unite.

Chișinău: relatări despre disensiuni în rîndurile conducerii PCRM

Site-ul Știreazilei.md scrie că după refacerea Alianţei pentru Integrarea Europeană în partidul comuniştilor au apărut disensiuni interne, legate de colaborarea sau necolaborarea cu noua putere.
Potrivit unor surse din interiorul PCRM, una din noile tabere create în partid ar fi gata să-l voteze pe Marian Lupu ca preşedinte al ţării, dacă PCRM primeşte funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului şi eventual un post de vicepremier în noul guvern.
Ştireazilei.md susţine că există deja doi candidaţi posibili la vicepreşedinţia legislativului: Grigore Petrenco şi Vladimir Vitiuc. Acelaşi site adaugă însă că Vladimir Voronin şi suporterii săi din PCRM nu agreează această idee, refuzând orice colaborare cu AIE.

Forțele de securitate din provincia Punjab din Pakistan sînt sub stare de alertă

Forţele de securitate din provincia pakistaneză Punjab sunt în stare de alertă din cauza pregătirilor pentru înmormântarea guvernatorului Salman Taseer, care a fost asasinat marţi. Taseer, membru de frunte al principalului partid de guvernământ, Partidul Poporului, consilier al preşedintelui Asif Ali Zardari, a fost împuşcat ieri în faţa casei sale din Islamabad. Poliţia spune că asasinul este unul din membri corpului de pază al guvernatorului, care s-a răzbunat astfel pentru opoziţia lui Taseer faţă de legile împotriva blasfemiei.
Taseer va fi înmormântat cu onoruri în capitala provinciei Punjab, Lahore.
Premierul Yousuf Raza Gilani a făcut un apel la calm după noul asasinat cu substrat politic, primul de asemenea gravitate de la uciderea în decembrie 2007 a fostului premier Benazir Bhutto.

Republicanii preiau astăzi oficial controlul asupra Camerei Reprezentanților la Washington

În Statele Unite, republicanii opuşi multora din politicile preşedintelui democrat Barack Obama preiau astăzi oficial controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, odată cu începerea noii sesiuni a Congresului.
Republicanii au câştigat majoritatea în Camera cu 435 de locuri la alegerile din noiembrie, punând capăt dominaţiei democraţilor. Democraţii controlează totuşi Senatul, deşi şi acolo majoritatea li s-a subţiat în urma alegerilor din toamnă.
Noul speaker al Camerei Reprezentanţilor, republicanul John Boehner, a promis că va supune la vot, probabil pe 12 ianuarie, măsuri legislative care ar contracara reforma asistenţei medicale iniţiată de Casa Albă şi aprobată de Congres anul trecut.

Hugo Chavez sugerează Statelor Unite să trimită ca ambasador în Venezuela pe Sean Penn sau Oliver Stone

Preşedintele din Venezuela, Hugo Chavez, a sugerat ca noul ambasador american în ţara sa să fie actorul Sean Penn sau regizorul Oliver Stone.
Chavez a făcut această remarcă după ce Statele Unite au decis săptămâna trecută să retragă viza ambasadorului venezuelean la Washington. Departamentul de Stat a explicat decizia ca o reacţie la respingerea de către Chavez a diplomatului propus de Statele Unite pentru postul de ambasador la Caracas.
Marţi, într-o apariţie televizată, Chavez a spus că disputa ar putea fi rezolvată prin numirea lui Sean Penn sau Oliver Stone. Ambii artişti sunt cunoscuţi pentru călătoriile lor frecvente în ţări din America Latină guvernate de lideri de stânga, inclusiv Venezuela. Un alt posibil ambasador menţionat de Chavez a fost filosoful şi lingvistul american Noam Chomsky.
Caracasul a respins numirea ca ambasador american a lui Larry Palmer, după ce diplomatul a declarat printre altele că moralul armatei Venezuelei este scăzut şi că regimul Chavez ar adăposti rebeli marxişti din Columbia.

Asif J. Chaudhry, ambasadorul american la Chișinău a discutat cazul Vardanean cu Igor Smirnov, liderul de la Tiraspol

La o recentă întâlnire cu Igor Smirnov, liderul de la Tiraspol, Asif Chaudhry, ambasadorul Statelor Unite a reiterat îngrijorarea ţării sale faţă de soarta ziaristului Ernest Vardanean, condamnat la 15 ani de închisoare pentru spionaj în slujba Chişinăului. Potrivit unei declaraţii făcute Europei Libere de serviciul de presă al ambasadei Statelor Unite, ambasadorul Chaudhry i-a mai spus lui Igor Smirnov că speră într-o rezolvare „grabnică” şi „pozitivă” a cazului Vardanean.
În declaraţia ambasadei Statelor Unite se spune că discuţia dintre ambasadorul american şi liderul de la Tiraspol a fost „productivă”.

PCRM anunță că va publica documentele negocierilor post-electorale cu PD

Deputatul comunist Igor Dodon a spus că partidul său va publica săptămâna viitoare documentele negocierilor post-electorale cu Partidul Democrat, ca să dezmintă unele afirmaţii controversate ale noului preşedinte interimar al ţării Marian Lupu.
Luni seară, la o emisiune televizată, Marian Lupu a spus că PCRM ar fi dorit o alianţă de centru-stânga pe numai un an, urmată de noi alegeri anticipate şi că PCRM ar fi solicitat o politica externă orientată mai ales catre Rusia, în dauna colaborării ţării cu Uniunea Europeană.
În declaraţia sa de ieri citată de Unimedia, comunistul Igor Dodon a sugerat că nici un partid nu doreşte alegeri anticipate. El a mai spus că Lupu face acum asemenea declaraţii pentru că a vrut de la bun început o nouă coaliţie de dreapta.

Ministrul de externe al Lituaniei pledează pentru o reacție comună europeană împotriva conducerii din Belarus după închiderea misiunii OSCE

Ministrul de externe al Lituaniei, Audronius Azubalis, a spus astăzi că este nevoie de un răspuns european comun la recentele evenimente din Belarus.
Lituania a preluat la 1 ianuarie preşedinţia OSCE. Vorbind în numele organizaţiei, Azubalis a mai spus astăzi că „uşa dialogului cu Belarus rămâne deschisă”, dar a adăugat că poartă consultări cu omologii din alte ţări ale UE pentru o eventuală „reacţie unificată”.
Ministrul de externe lituanian a evitat să precizeze dacă ţara lui şi altele din UE doresc impunerea de noi sancţiuni împotriva conducerii de la Minsk, inclusiv interdicţia de a calatori in spatiul comunitar pentru preşedintele Lukashenaka si apropiatii sai dar, potrivit diplomaţilor europeni, subiectul se afla in discuţie la nivelul Uniunii.
Aproximativ 700 de membri şi simpatizanţi ai opoziţiei din Belarus au fost arestaţi după alegerile prezidenţiale controversate de la 19 decembrie, câştigate de preşedintele în exerciţiu, Alyaksandr Lukashenka. Cel puţin 22 de jurnalişti se afla în continuare in detenţie in Belarus.

Inchiderea misiunii OSCE din Belarus criticată de Hillary Clinton și Catherine Ashton

Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana au dat o declaraţie comună, semnata de secretarul de stat american Hillary Clinton şi de coordonatoarea politicii externe a Uniunii Europene, Catherine Ashton, în care se exprima regretul pentru decizia autorităţilor de la Minsk de a închide misiunea OSCE din Belarus. In declaraţia comuna se arata ca „mandatul misiunii nu s-a terminat, aşa cum arata criticile formulate de OSCE faţa de recentele alegeri prezidenţiale”.

Doliu național proclamat în Pakistan după asasinarea guvernatorului Pundjabului

In Pakistan au fost declarate trei zile de doliu naţional după asasinarea guvernatorului provinciei Punjab, un proeminent politician de centru dreapta. Salman Taseer a fost impuşcat ieri în apropierea locuinţei sale din Islamabad . Uciderea politicianului a fost criticata de Statele Unite, Uniunea Europeana şi Naţiunile Unite. Un apropiat al preşedintelui Asif Ali Zardari, Salman Taseer şi-a exprimat public opoziţia fata de legile islamice referitoare la blasfemie, potrivit cărora o persoana care face declaratii critice fata de Islam poate fi condamntă la moarte. Este politicianul cel mai proeminent ucis in ultimii ani in Pakistan, dupa asasinarea in 2007 a fostului premier Benazir Butto, fosta soţie a actualului preşedinte pakistanez.

Un fiu al fostului șah al Iranului s-a sinucis la Boston

Fiul cel mai mic al fostului Shah al Iranului s-a sinucis la Boston. Potrivit declaratiilor familiei, Alireza Pahlavi, în virstă de 44 de ani s-a împuşcat, suferind de ani de zile de o grava depresie. Alireza Pahlavi este absolvent al Universitaţii Harvard, unde a facut studii de filologie si de cultura persana veche. Şahul Iranului a fost îndepărtat de la putere în urma revoluţiei islamice din 1979 şi a murit un an mai tîrziu in Egipt. Familia sa s-a stabilit apoi in Statele Unite şi Franţa.

Frank Ruggiero, emisarul american pentru Afganistan și Pakistan, vizitează regiunea

Noul emisar al Statelor Unite pentru Afganistan şi Pakistan, Frank Ruggiero va incepe un turneu in regiune în aceasta saptamina. Frank Ruggiero este inlocuitorul temporar al fostului emisar Richard Holbrooke, decedat recent. Potrivit purtatorului de cuvint al Departamentului de Stat de la Washington, Frank Ruggiero va transmite sprijinul autorităţilor americane pentru eforturile guvernelor celor doua ţări de a stabiliza regiunea şi de a continua acţiunile impotriva insurgenţilor Taliban.

Intenția președintelui Kazahstanului de a-și prelungi mandatul în baza unui referendum este criticată la Washington

Statele Unite au condamnat intenţia autorităţilor din Kazahstan de a organiza un referendum prin care mandatul actualului preşedinte Nursultan Nazarbaiev să fie extins. Potrivit unei declaratii a ambasadei americane din Kazahstan, extinderea mandatului preşedintelui prin referendum ar reprezenta, „un pas inapoi in ceea ce priveste democraţia din aceasta ţara”, Statele Unite considerînd că este vital ca autorităţile kazahe şi cetăţenii acestei ţări să respecte oligaţiile internaţionale asumate. Daca referendumul va fi organizat si va avea un rezultat pozitiv, Nazarbaev ar putea ramine la putere pina in anul 2020, renunţînd la alegerile prezidentiale ce ar trebui să aibe loc anul viitor. Nursultan Nazarbaev conduce Kazahstanul cu o mina de fier de peste 20 de ani.

Misionari creștini arestați în Iran

Iranul a arestat mai multi misionari crestini în regiunea Teheranului informeaza agentiile de presă oficiale iraniene. Guvernatorul provinciei este citat cu declaraţia că vor urma noi arestari ale celor care au un comportament considerat de guvernator „corupt” şi „deviat”. Religiile creştine sunt oficial recunoscute in Iran, dar, în baza legii islamice sharia, renunţarea la Islam se pedepseşte cu moartea.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG