Linkuri accesibilitate

Ştiri

Națiunile Unite spun că ar dori să trimită în Siria întregul contingent de 300 de observatori

Națiunile Unite spun că ar dori să trimită în Siria până la sfârșitul lunii mai întregul contingent de 300 de observatori autorizat de Consiliul de Securitate.

Sub-secretarul general pentru operațiuni de menținere a păcii, Herve Ladsous a declarat astăzi jurnaliștilor că pe teren se află în prezent 24 de observatori care monitorizează șubredul armistițiu între forțele guvernamentale și opoziție.

Potrivit lui Ladsous, observatorii au înregistrat violarea armistițiului declarat la 12 aprilie de către ambele părți. Observatorii ONU au fost criticați pentru că ar sta la adăpost vinerea, ziua în care, în cele 14 luni de revoltă, au loc cele mai ample proteste antiguvernamentale.

Afganistan: un lider taliban a fost ucis pentru că se pregătea să participe la negocierile de pace

Directorul pentru Securitate Națională din Afganistan, Rahmatulah Nabil a anunțat astăzi că un lider al talibanilor afgani a fost capturat și ucis în Pakistan împreună cu alți 25 de militanți.

Potrivit postului de radio Afganistanul Liber, Nabil a declarat în senatul de la Kabul că șeful adjunct al consiliului militar al talibanilor Mullah Ismail, ar fi fost ucis de proprii colegi pentru că se pregătea să participe la negocieri de pace.

Dar un purtător de cuvânt al talibanilor a dezmințit moartea lui Ismail. Talibanii afgani au renunțat în martie la convorbirile de pace cu Statele Unite și autoritățile afgane.

SUA îngrijorate de tratamentul aplicat în detenţie, în Ucraina, fostului premier Iulia Timoșenko

Secretarul de stat american, Hillary Clinton a declarat că Statele Unite sunt profund îngrijorate de tratamentul aplicat în închisoare în Ucraina fostei șefe a guvernului ucrainean, Iulia Timoșenko.

Aceasta spune că a fost bătută de gardieni în închisoarea de la Harkov unde ispășește o controversată pedeapsă la șapte ani de detenție pentru abuz în funcție. Timoșenko a declarat greva foamei, iar fotografiile publicate de suporterii săi o înfățișează cu vânătăi pe abdomen. Procurorii spun că inculpata s-a lovit probabil de colțul patului.

Clinton a declarat că fotografiile ridică noi semne de întrebare asupra condițiilor de detenție. Ea a cerut ca liderei opoziției ucrainene să-i fie acordat imediat tratament medical și permisă o întrevedere cu ambasadorul american în Ucraina.

ONU: cel puțin 34 de copii au fost uciși în Siria de la intrarea în vigoare a armistițiului

Națiunile Unite spun că cel puțin 34 de copii au fost uciși în Siria de la intrarea în vigoare la 12 aprilie a armistițiului șubred între forțele președintelui Bashar al-Assad și opoziție.

Emisarul special al Națiunilor Unite pentru copii, Radhika Coomaraswamy a declarat astăzi că moartea copiilor a avut loc în ciuda trimiterii observatorilor ONU pe teren.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizație cu sediul la Londra, a anunțat între timp că opoziția a ucis astăzi cel puțin 12 soldați sirieni în lupte intense în provincia estică Deir al-Zor. Cel puțin 10 oameni ar fi fost uciși azi de obuze de mortier în provincia nordică Idlib.

În Macedonia, 20 de oameni au fost arestați în legătură cu asasinarea a cinci tineri la Skopje

Șefa ministerului de interne din Macedonia a anunțat astăzi că 20 de oameni au fost arestați în legătură cu asasinarea a cinci macedoneni luna trecută în apropiere de capitala Skopje.

Gordana Jankuloska a declarat că suspecții sunt militanți islamici radicali care au luptat împotriva trupelor NATO în Afganistan, dar a spus că va oferi alte detalii asupra cazului în zilele următoare.

Cele cinci victime ale asasinatelor de la 13 aprilie, patru tineri între 18 și 20 de ani și un bărbat de 45 de ani din satul Creshevo, au fost uciși de la distanță mică de focuri trase din armă automat.

Zeci de mii de muncitori au protestat în ţările din sudul Europei împotriva măsurilor de austeritate

Zeci de mii de muncitori au protestat astăzi în țările din sudul Europei împotriva măsurilor de austeritate bugetară.

Sindicatele din Grecia, Spania, Portugalia, Italia și Franța au folosit ziua de 1 mai pentru a-și revărsa furia pe guvernele care taie cheltuielile.

La Moscova, însă, peste 150 de mii de oameni s-au alăturat președintelui ales, Vladimir Putin și celui în exercițiu Dmitri Medvedev la cea mai numeroasă paradă de 1 mai de după căderea Uniunii Sovietice.

Premierul Vlad Filat a lăudat succesele guvernului său pentru depășirea crizei economice

Premierul Vlad Filat a lăudat astăzi succesele guvernului său pentru depășirea crizei economice la un „miting al solidarității” în Piața Marii Adunări Naționale din capitală.

„Am depășit perioada crizei, am depășit perioada de stabilizare, iar în fața noastră avem o mare șansă pe care o putem realiza doar fiind solidari”.

La mitingul de 1 mai organizat de guvern, sindicate și patronate, Filat a spus că țara a trecut prin momente grele, dar este pe drumul cel bun, adăugând: ”Să nu lăsăm pe nimeni să ne dezbine!”.

Vladimir Voronin acuză autoritățile că au împiedicat opoziția să se adune la un miting în centrul Chișinăului

Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin a acuzat autoritățile că au împiedicat opoziția să se adune astăzi la așa numitul Congres Civic în centrul Chișinăului.

La demonstrația pe care comuniștii au fost nevoiți să o țină în fața Academiei de Științe, Voronin a ironizat mitingul de 1 mai organizat de autorități în Piața Marii Adunări Naționale.

„Niciodată până astăzi noi n-am văzut, n-am simțit și n-am auzit că poate să existe o asemenea unitate între membrii sindicatelor care sunt supuși argăției și stăpânii lor care-i exploatează”.

La mitingul de 1 mai al comuniștilor, participanții au repetat că vor încerca să obțină organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

R.Moldova a rămas în 2011 în categoria țărilor cu o presă „parțial liberă”

Republica Moldova a rămas în 2011 în categoria țărilor cu o presă „parțial liberă”, iar scorul ei s-a îmbunătățit cu un singur punct, se spune într-un nou raport anual dat publicității de organizația Freedom House.

Organizația cu sediul la Washington a acordat Moldovei 54 de puncte și a plasat-o pe locul 116 din 197 de țări după gradul de libertate a presei. El este calculat în funcție de condițiile economice, politice și legislative în care activează presa.

Până în 2010, Freedom House menținuse pentru câțiva ani la rând Republica Moldova în categoria țărilor cu presă „ne-liberă”.

Freedom House: numai un om din șase în lume s-a bucurat anul trecut de o presă liberă

Un nou raport despre libertatea presei în lume spune că numai un om din șase în întreaga lume s-a bucurat de o presă liberă anul trecut, acesta fiind cel mai scăzut nivel în mai mult de un deceniu.

Raportul despre presa din 197 de țări dat publicității de organizația pro-democrație din Statele Unite, Freedom House spune că 2011 a adus „un mare mas înainte” în țări arabe ca Tunisia și Libia, dar persecuții mai intense în alte țări din Orientul Mijlociu ca Iranul și Siria.

Numai 15 la sută din locuitorii Europe Centrale, de Est și Eurasiei au parte de o presă liberă. Pe primul loc în lume după gradul de libertate a presei în 2011 se află Finlanda iar țara cu presa cea mai oprimată a fost Coreea de Nord.

Barack Obama: un an de la uciderea liderului Al-Qaeda, bin Laden, e un prilej de reflecție

La împlinirea unui an de la uciderea liderului Al-Qaeda, Osama bin Laden, care adusese speranța înfrângerii islamiștilor din Afganistan, această perspectivă s-a estompat.

Declarația a fost făcută astăzi agenției Reuters de ambasadorul Uniunii Europene la Kabul, Vygaudas Usackas. Vorbind despre recenta suspendare a convorbirilor între Statele Unite și militanții taliban, ambasadorul a spus că „procesul de pace nu este pe atât de ușor pe cât ne așteptam”.

Președintele american, Barack Obama a declarat că împlinirea unui an de la uciderea lui bin Laden în Pakistan de către forțele speciale este un prilej de reflecție asupra succesului Statelor Unite de a-l trage la răspundere pe cel responsabil de uciderea a trei mii de concetățeni.

Lidera de extremă dreapta din Franța, Marine Le Pen spune că nu va sprijini pe nici unul din cei doi candidați la președinția Franței

Lidera de extremă dreapta din Franța, Marine Le Pen a declarat că nu va sprijini pe nici unul din cei doi candidați la președinția Franței care se vor confrunta în turul doi pe 6 mai.

Vorbind astăzi la un miting la Paris, candidata clasată pe locul trei la primul tur de scrutin le-a spus suporterilor că nu are încredere nici în președintele în exercițiu Nicolas Sarkozy, nici socialistul Francois Hollande care conduce cursa.

Marine Le Pen și-a chemat alegătorii să voteze după cum le dictează conștiința. Sondajele de opinie îl dau câștigător la președinția Franței pe liderul socialiștilor.

„Miting al solidarității” la Chișinău organizat de sindicate cu sprjinul guvernului

În Piața Marii Adunări Naționale din capitală a început astăzi așa-numitul „Miting al solidarității” organizat de sindicate cu sprjinul guvernului.
Presa de la Chișinău relatează că la miting a luat cuvântul premierul Vlad Filat, care a spus că țara a trecut prin momente grele, dar este pe drumul cel bun, adăugând: „Să nu lăsăm pe nimeni să ne dezbine!”.
Poliția a făcut apel către partidele politice care au programate tot astăzi, tot în centrul capitalei, marșuri și mitinguri de 1 Mai, să evite dezordinile ce ar putea rezulta din întîlnirea cu alte mulțimi. Potrivit Unimedia, comuniștii, care vor să țină la ora 13.00 un Congres Civic, au promis forțelor de ordine să nu permită „dezordinile”.

De la 5 mai, Federația Rusă majorează amenzile pentru nereguli în transportul rutier al mărfurilor și pasagerilor

Ministerul Transporturilor a informat că de sâmbătă, 5 mai, Federația Rusă majorează amenzile pentru nereguli în transportul rutier al mărfurilor și pasagerilor. Potrivit Info-Prim Neo, amenda pentru șoferi va fi de 4-5 mii de ruble, pentru funcționari 40-50 de mii de ruble, iar pentru companii de la 40 la 500 de mii de ruble.
Ministerul Transporturilor a mai informat că potrivit noilor sancțiuni aprobate în Federația Rusă la 16 martie, organele de frontieră rusești pot reține autovehiculele la graniță în cazul constatării unor nereguli.

Preotul Valentin Țarălungă a fost pus în libertate după o nouă expertiză medico-legală

Se relatează că preotul condamnat la un an și jumătate de închisoare pentru uciderea din neglijență a unui bebeluș în timpul botezului în urmă cu aproape doi ani a fost pus în libertate după patru luni.
Preotul Valentin Țarălungă din comuna Mihăilenii Vechi, raionul Râșcani, a declarat într-un interviu publicat pe site-ul Mitropoliei Moldovei că o nouă expertiză medico-legală a stabilit că nu el a fost vinovat de moartea pruncului, care ar fi suferit de o „dereglare pulmonară”. Țarălungă a mai spus că părinții copilului continuă să-l considere vinovat.

Vladimir Putin și Dmitri Medvedev au participat astăzi la o manifestație de 1 mai la Moscova

Liderii ruși Vladimir Putin și Dmitri Medvedev au participat astăzi la manifestări de ziua muncii în centrul Moscovei.
Președintele-ales Putin și președintele în funcție Medvedev au mărșăluit în fruntea unei coloane de sindicaliști, însoțiți de primarul capitalei ruse, Serghei Sobyanin. Demonstranții purtau pancarte de sprijin pentru politica Kremlinului și ironice la adresa opoziției politice.
Putin, care a participat la marș îmbrăcat în costum, fără cravată, urmează să-și inaugureze al treilea mandat prezidențial la 7 mai, după ce timp de patru ani a ocupat postul de premier.

Ambasadorul european la Kabul critică administrația Karzai pentru insuficienta combatere a corupției în Afganistan

În ajunul primei aniversări a morții lui Osama bin Laden, principalul reprezentant al UE în Afganistan a spus că au început să dispară speranțele într-o stabilizare de durată în țara care a găzduit rețeaua Al Qaeda.
Ambasadorul european la Kabul, Vygaudas Usacks a notat printre pașii înapoi recenta suspendare a negocierilor dintre Statele Unite, care au condus operațiunile internaționale din Afganistan, și insurgenții Talibani.
Usacks a criticat administrația președintelui afgan Hamid Karzai pentru că nu luptă împotriva corupției și a adăugat că țările occidentale nu vor fi dispuse să pompeze la nesfârșit miliarde de dolari într-un stat afgan disfuncțional.

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon o elogiază pe lidera opoziției din Myanmar

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a lăudat-o pe lidera opoziției din Myanmar, Aung San Suu Kyi, pentru că a acceptat să depună jurământul de parlamentar deși are obiecții față formularea acestuia.
Ban, care vizitează Myanmar pentru prima oară după instalarea unui guvern pro-reformă la Rangoon anul trecut, s-a întâlnit cu Suu Kyi astăzi, la o zi după ce laureata premiului Nobel pentru pace a anunțat că va depune jurământul chiar dacă nu este de acord cu angajamentul de a „salvgarda” Constituția cuprins în textul oficial.
Suu Kyi a spus luni că va face compromisul de dragul suporterilor ei, care vor să-și ia în primire locul din parlament.
Ban a apreciat că Suu Kyi a dat dovadă de „flexibilitate” în luarea unei decizii „dificile”.

Miting de protest la Maastricht în Olanda împotriva interdicției de vînzare a marijuanei turiștilor străini

În unele orașe ale Olandei intră astăzi în vigoare interdicția vânzării marijuanei turiștilor, decizie care va fi obiectul unui protest la Maastricht. Marijuana este tehnic ilegală în Olanda, dar se vinde la vedere în cantități mici în unele cafenele, grație tradiționalei toleranțe olandeze față de drogurile „ușoare”.
Guvernul a hotărât însă că de la 1 mai vor putea cumpăra marijuana numai posesorii unor cărți de identitate care nu vor fi eliberate străinilor.
La Amsterdam, unde merg cei mai mulți turiști amatori de marijuana, schimbarea ar urma să intre în vigoare anul viitor, dar unii spun că ea nici nu va mai avea loc, pentru că guvernul conservator care a conceput-o a căzut săptămâna trecută.
Proprietarii așa-numitelor coffee-shopuri spun că interdicția va duce la înflorirea comerțului ilegal – iar cei din orașul Maastricht au anunțat de la bun început că nu o vor respecta, programând chiar pentru astăzi un miting de protest.

Nikolas Sarkozy încearcă să atragă electoralul francez care a votat pentru extrema-dreaptă

Într-o nouă concesie făcută alegătorilor extremei-drepte înaintea turului al doilea, decisiv al alegerilor prezidențiale, președintele francez Nicolas Sarkozy a spus astăzi că Franța a acceptă prea mulți imigranți. „Înainte de a-i integra pe cei care sosiseră deja am primit alții noi, iar sistemul... s-a blocat”, a spus Sarkozy într-un interviu difuzat astăzi-dimineață de postul RMC.
AP scrie că Nicolas Sarkozy încearcă să câștige cele 6 milioane de voturi acordate în primul tur liderei extremei-drepte Marine Le Pen. Toate sondajele de opinie importante dinaintea turului al doilea, programat pentru duminica viitoare, îl arată pe Nicolas Sarkozy în urma candidatului socialist François Hollande.
Marine Le Pen a spus că ar putea anunța astăzi cum le va cere să voteze duminică alegătorilor ei.

Poliția de la Chișinău a cerut partidelor politice să nu țină marșuri neautorizate de 1 mai

Poliția din capitală a cerut partidelor politice să nu țină marșuri neautorizate astăzi, cu ocazia zilei muncii. La ora zece, în Piața Marii Adunări Naționale, începe mitingul organizat de sindicate și patronat cu sprijinul guvernului.
Dar presa de la Chișinău relata ieri că Partidul Comuniștilor n-a renunțat la intenția de a ține în aceeași piață, de la ora 13, un „congres civic”. Unimedia cita oficiali de poliție spunând că liderii comuniști au promis totuși să nu creeze dezordine.
Un apel la reținere și calm a făcut ieri și premierul Vlad Filat. „Ziua de 1 mai este Ziua solidarității oamenilor muncii... Evenimentele politice pot fi organizate în oricare altă zi”, a spus Filat.

Unul din cinci moldoveni crede că R. Moldova nu va deveni niciodată membră a UE

Unul din cinci moldoveni crede că Republica Moldova nu va deveni niciodată membră a Uniunii Europene, este una din concluziile unui sondaj de opinie IMAS publicat ieri la Chișinău. Cercetarea mai arată că majoritatea moldovenilor ar vota pentru aderarea țării la Uniunea Europeană, iar aproape jumătate doresc integrarea într-un bloc economic dominat de Rusia.
Sondajul de opinie mai sugerează că preferințele politice interne ale moldovenilor sunt relativ constante. Partidul Comuniștilor rămâne cea mai populară formațiune, dar partidele din AIE au împreună mai multe simpatii decât comuniștii.

Moldova „parțial liberă” în privința presei conform ultimului raport „Freedom House”

Republica Moldova se află la jumătatea unui nou clasament mondial al libertății presei. Potrivit raportului organizației americane „Freedom House”, Moldova se numără în privința presei printre țările „parțial libere” și este plasată pe locul 115-116, la egalitate cu Macedonia.
Presa din țările vecine, România și Ucraina, este considerată la fel ca în Moldova „parțial liberă”.
Pe primele locuri în clasamentul mondial al libertății presei se află țările din nordul Europei: Finlanda, Norvegia și Suedia.

In România este așteptat anunțul componenței noului guvern Ponta

Premierul desemnat al României, liderul social-democraților Victor Ponta, ar urma să facă astăzi publică lista noului cabinet, rezultat după demiterea fostului cabinet de centru-dreapta printr-un vot de neîncredere, vinerea trecută, pe fondul nemulțumirilor provocate de măsurile de austeritate.
În primele sale declarații de când a fost desemnat premier, Ponta a semnalat că România va trebui să-și respecte angajamentele față de FMI, care privește cu rezerve ideea măririi salariilor și pensiilor.

Nicolas Sarkozy va participa la un miting de 1 mai al sprijinitorilor săi

Cu mai puțin de o săptămână înaintea turului al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța, președintele în exercițiu Nicolas Sarkozy va participa astăzi de ziua muncii la un miting al suporterilor săi la Paris.
În mod tradițional, de 1 mai demonstrează în Franța partidele de stânga și sindicatele. Dar Sarkozy, politician de centru-dreapta, a spus că vrea să aducă astăzi un omagiu celor care muncesc din greu și nu așteaptă ajutoare de la stat. În majoritatea sondajelor de opinie dinaintea votului de la 6 mai, Sarkozy se află în urma rivalului său socialist, Francois Hollande, care a câștigat primul tur, de la 22 aprilie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG