Linkuri accesibilitate

Ştiri

Parlamentarii moldoveni s-au luat la bătaie la ultima şedinţă în plen din acest an

Parlamentarii moldoveni s-au luat la bătaie la ultima şedinţă în plen din acest an. Democratul Marian Lupu s-a îmbrâncit cu deputatul comunist Grigore Petrenco. Altercaţia a fost oprită de către colaboratorii Serviciului Pază de Stat, transmite IPN.

Deputaţii comunişti au acuzat că trei candidaţi propuşi pentru Consiliul Superior al Magistraturii au fost selectaţi de către coaliţia de guvernare, iar concursul organizat de Comisia juridică, numiri şi imunităţi a fost de formă.

După mai multe intervenţii ale comuniştilor, Marian Lupu a solicitat preşedintelui Parlamentului să întrerupă dezbaterile. Ca urmare, Lupu şi Petrenco s-au antrenat într-un schimb de replici, după care s-au luat la bătaie. Celor doi parlamentari li s-au alăturat şi alţi deputaţi. Şedinţa Parlamentului a fost întreruptă pentru câteva minute.

Preşedintele legislativului, Igor Corman, le-a cerut deputaţilor să dea dovadă de comportament decent şi le-a reamintit că presa îi urmăreşte.

V. Putin: tratatul de transformare a Uniunii Vamale într-o Uniune Economică Eurasiatică ar trebui să fie gata de semnat în 2014

Vorbind după ședința Consiliului Economic Suprem Eurasiatic de la Moscova, preșdintele rus Vladimir Putin a spus că foaia de parcurs pentru aderarea Armeniei este aproape gata. Putin a adăugat că tratatul de transformare a Uniunii Vamale Rusia - Belarus - Kazahstan într-o Uniune Economică Eurasiatică ar trebui să fie gata de semnat în mai 2014, astfel ca această Uniune să fie funcțională din ianuarie 2015.

Premierii rus și ucrainean Dmitiri Medvedev și Mikola Azarov s-au întîlnit la Moscova

Premierii rus și ucrainean Dmitiri Medvedev și Mikola Azarov s-au întîlnit la Moscova pentru a discuta colaborarea economică bilaterală. După discuțiile cu Medvedev despre chestiuni legate de energie și comerț, Azarov a anunțat că Ucraina a primit prima tranșă de 3 din cele 15 miliarde de dolari promise de Rusia în schimbul eurobondurilor emise de guvernul ucrainean. Moscova a promis și reducerea cu o treime a prețului la gazele livrate Ucrainei, o manevră văzută de unii ca o încercare de a păstra Ucraina în sfera de influență a Rusiei și de a îndepărta de Uniunea Europeană. În timpul vizitei sale de o zi la Moscova, Azarov a luat parte ca observator la ședința Consiliului Economic Suprem Eurasiatic.

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său kazah Nursultan Nazarbaiev au semnat cîteva acorduri

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său kazah Nursultan Nazarbaiev au semnat cîteva acorduri cheie pentru țările lor, înaintea summitului Consiliului Economic Suprem Euroasiatic. În primul rând un acord de cooperare tehnico-militară care prevede producția în comun de echipament militar și cumpărarea de vehicule militare de către cele două țări una de la alta. Un alt acord se referă la folosirea de către Rusia a cosmodromul de la Baikonur, construit în era sovietică, pentru lansarea de rachete în perioada 2014-2016. Rusia a închiriat cosmodromul pînă în 2050. Cele două țări au mai semnat un acord care va permite Rusiei să exporte petrol în China folosind conductele din Kazahstan

Aeroportul internațional Chișinău afectat de ceață

Cursa de seară Chişinău-Bucureşti a fost anulată în ambele direcţii, iar un avion Air Moldova, care trebuia să ajungă la Chişinău de la Moscova, a fost redirecţionat la aeroportul din Kiev, din cauza vizibilităţii reduse în capitala Republicii Moldova, transmite IPN. Opt zboruri au fost afectate de condițiile meteorologice nefavorabile. Meteorologii au prelungit avertizarea cod galben de ceaţă pe tot parcursul zilei de miercuri, 25 decembrie. Vizibilitatea va fi redusă, de la 200 de metri şi mai puţin.

Poliţistul Ion Perju, învinuit de moartea lui Valeriu Boboc în aprilie 2009, a fost achitat

După trei ani de procese, poliţistul suspendat Ion Perju, învinuit de moartea lui Valeriu Boboc în noaptea protestelor din 7 spre 8 aprilie 2009, a fost achitat de către Judecătoria Buiucani. Procurorul Valeriu Moşneaga a declarat pentru IPN că va contesta decizia la Curtea de Apel. Potrivit procurorului, decizia instanţei este neîntemeiată, acuzarea a prezentat suficiente argumente privind vinovăţia lui Ion Perju, inclusiv au fost audiaţi martorii care au fost în preajmă atunci când Ion Perju a lovit în Valeriu Boboc. De asemenea, a fost prezentată expertiza din SUA asupra imaginilor video din noaptea protestelor, surprinse de camera de pe clădirea Guvernului. Ion Perju este învinuit de procurori de exces de putere şi vătămare corporală gravă, soldată cu decesul unei persoane. Pe parcursul anchetei, Perju a fost suspendat din funcţia de poliţist, a avut statut de inculpat şi interdicţie de părăsire a localităţii. La rândul său, Perju mereu a pledat nevinovat şi spunea că cei care doresc să-l vadă după gratii sunt foştii săi colegi din Poliţia Criminală.

Iurie Leancă: „Problema unirii cu România nu este pe agendă”

Republica Moldova are nevoie de mesaje de susţinere pentru integrarea în Uniunea Europeană care să consolideze societatea, nu de declaraţii ca ale preşedintelui Traian Băsescu care să scindeze societatea, iar problema unirii cu România nu este pe agendă, a afirmat luni la București premierul Moldovei Iurie Leancă. Potrivit agenției Mediafax, într-o intervenție la postul de televiziune Antena 3, Leancă a spus că declaraţii de genul celor ale preşedintelui Băsescu privind unirea cu România creează probleme suplimentare. El a dat ca exemplu reacția negativă a minorităţii găgăuze din sudul Moldovei, și aceea din partea Dumei de stat de la Moscova privind o consolidare militară. Iurie Leancă a adăugat că țara sa are nevoie de mesaje de susţinere în jurul ideii de integrare în Uniunea Europeană. Pe 27 noiembrie, înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că „următorul proiect de ţară pentru România este unirea cu Republica Moldova”. Premierul moldovean s-a aflat lui la București unde a avut convorbiri cu omologul său român Victor Ponta și a luat parte la ședința guvernului român.

Rusia a renunțat la acuzațiile împotriva unuia din cei 30 de activiști Greenpeace reținuți acum trei luni

Organizația Greenpeace a anunțat că Rusia a renunțat la acuzațiile împotriva uneia din cele 30 de persoane reținute acum trei luni la un protest împotriva exploatărilor rusești de petrol din Arctica. Cei 30 de activiști făceau parte din echipajul spărgătorului de ghiață „Arctic Sunrise” care i-a ajutat pe activiștii Greenpeace să se cațere pe o platformă petrolieră marină rusească din Marea Barents. Greenpeace a declarat că se așteaptă să se renunțe și la acuzațiile împotriva celorlalți 29 de activiști. Activiștii, între care ruși și cetățeni din alte 15 țări, fuseseră eliberați pe cauțiune luna trecută. Reamintim că săptămâna trecută la Moscova a fost declarată o amnistie.

Premierul egiptean Hazem Beblawi a declarat gruparea Frăția Musulmană organizație teoristă

Presa de stat din Egipt relatează că premierul Hazem Beblawi a declarat gruparea Frăția Musulmană organizație teoristă. Anunțul a fost făcut marți de purtătorul de cuvînt al lui Beblawi marți, la cîteva ore după explozia unui automobil-capcană în orașul Mansoura, la nord de Cairo. Cel puțin 14 persoane au fost ucise și mai mult de o sută rănite. Frăția Musulmană a condamnat atacul de marți. Purătorul de cuvînt al premierului a pus însă atacul pe seama acestei grupări, care a venit la doar o zi după ce un grup numit Ansar Beit al-Madis a spus că membrii forțelor de securitate egiptene sînt necredincioși, pentru că ascultă de guvernul interimar secular al Egiptului, sprijinit de armată.

Renumitul matematician britanic Alan Turing a primit amnistie regală pentru condamnarea sa în 1952 pentru homosexualitate

Renumitul matematician britanic Alan Turing, cel care a spart codul Enigma al Germaniei naziste în timpul celui de-al doilea război mondial, a primit amnistie regală pentru condamnarea sa în 1952 pentru homosexualitate. Regina Elisabeta a II-a, carea semnat grațierea luni, a spus că condamnarea lui Turing ar fi considerată astăzi nedreaptă și discirminatorie. Homosexualitatea a fost decriminalizată în Marea Britanie în 1967. Turing s-a sinucis în 154, la doi ani după ce a fost condamnat la castrare chimică. Rolul său esențial în cel de-al doilea război mondial prin spargerea codului Enigma a fost ținut secret pînă în 1974. El este considerat și unul din pionerii tehnologiei inteligente.

Moldova încearcă să evacueze din Sudanul de Sud peste 100 de muncitori moldoveni

Ministerul moldovean de externe spune că încearcă să evacueze din Sudanul de Sud peste 100 de muncitori moldoveni din mijlocul conflictului violent izbucnit la mijlocul lunii între fracțiunile rivale din țara central-africană, care a obținut cu doi ani în urmă independența față de Sudan.
Ana Taban, o purtătoare de cuvânt a Ministerului, este citată de Unimedia cu declarația că se întreprind măsuri pentru evacuarea cu avionul a cetățenilor moldoveni, a câtorva zeci de cetățeni români și a câtorva ucraineni care lucrează în Sudan și Sudanul de Sud pentru compania petrolieră Ascom a miliardarului moldovean Anatol Stati. Actualul premier, Iurie Leancă a lucrat de două ori în trecut pentru grupul Ascom în calitate de vicepreședinte.
Autoritățile moldovene spun că se află în legătură cu oficialitățile din Sudan, cu ambasada României din această țară și cu Secretariatul ONU de la New York. Numeroase țări, inclusiv Statele Unite, încearcă să-și repatrieze cetățenii din Sudanul de Sud din cauza violențelor între autorități și rebeli.

Ban Ki-moon a cerut Consiliului de Securitate să aprobe mărirea efectivelor misiunii ONU în Sudanul de Sud

Secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon a cerut Consiliului de Securitate să aprobe întărirea misiunii ONU în Sudanul de Sud cu 5500 de militari și 400 de polițiști adiționali. Întăririle cerute de Ban ar spori la 12 mii numărul militarilor ONU pe teren, prin micșorarea contingentelor altor misiuni internaționale în Africa. Votul Consiliului de Securitate este așteptat astăzi.
Națiunile Unite spun că peste 1000 de oameni au murit de la izbucnirea crizei politice în partidul de guvernare al Sudanului de Sud. Criza a declanșat violențele care încep să divizeze țara pe criterii etnice, aducând-o în pragul unui război civil la doi ani de la obținerea independenței față de Sudan. Se relatează că mulitarii sud-sudanezi ar recurge la violuri, asasinate motivate etnic și alte crime. Secretarul general al ONU a spus în cererea adresată Consiliului de Securitate că dorește și întărirea capacităților de anchetare a abuzurilor împotriva drepturilor omului.

Oleg Efrim mulțumit de adoptarea legislației referitoare la justiție

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a declarat Europei Libere că este mulțumit de votul de luni al Parlamentului pentru adoptarea pachetului de reforme în justiție, chiar dacă triplarea treptată a salariilor judecătorilor prevăzută de reformă nu este însoțită deocamdată de sancțuni mai aspre pentru judecătorii care comit încălcări disciplinare.
La votul de luni, legea responsabilizării judecătorilor a fost amânată pe termen nedefinit pentru consultări suplimentare cu Comisia de la Veneția din cauza nemulțumirii magistraților și Partidului Democrat că ar oferi puterii executive pârghii de control asupra conduitei judecătorilor.
Vorbind azi dimineață la Europa Liberă, ministrul Efrim a sugerat că votul de luni, chiar dacă a fost selectiv, face posibilă primirea de către Republica Moldova în ultimul moment a celor 15 milioane de euro prevăzute în acest an de Uniunea Europeană pentru reformarea justiției moldovene. În total, UE a promis Moldovei 60 de milioane de euro.

Rusia ridică embargoul asupra produselor companiei de cofetărie ucrainene Roshen

Autoritățile sanitare ruse au anunțat că produsele companiei de cofetărie ucrainene Roshen vor fi lăsate să revină pe piața din Rusia la începutul anului viitor, după cinci luni de embargo. Șefa serviciului Rospotrebnadzor, Ana Popova a declarat astăzi că această chestiune se află în curs de rezolvare.
Interzicerea bomboanelor din motive sanitare a fost văzută de mulți drept măsură de descurajare a a politicilor pro-europene ale Ucrainei, sprijinite de proprietarul companiei Roshen, oligarhul și fostul ministru ucrainean, Petro Poroșenko. În noiembrie, conducerea de la Kiev a suspendat însă procedura de integrare europeană, în schimbul relației mai strânse cu Rusia, obținând săptămâna trecută și promisiuni generoase de ajutor economic.

Edward Snowden a acordat un interviu cotidianului „Washington Post”

Fostul consultant al Agenției Naționale de Securitate americane (NSA), Edward Snowden, spune că misiunea sa a fost deja îndeplinită, pentru că a forțat Statele Unite să-și revizuiască politicile de spionaj și supraveghere. Într-un intervu publicat online de „The Washington Post”, Snowden a spus că a scurs în presă secretele NSA ca americani să aibă un cuvânt de spus în felul cum sunt guvernați.
Snowden a vorbit publicației americane la Moscova unde i-a fost acordat în luna august azil temporar. El spune că duce o viață de „ascet” în capitala rusă și că nu are vreo legătură cu guvernul rus.

Parlamentul a aprobat luni un pachet de patru legi de reformă a justiției

Parlamentul a aprobat luni un pachet de patru legi necesare reformei justiției, dar a amânat pe termen nedefinit una referitoare la înăsprirea sancțiunilor aplicate judecătorilor. Între legile adoptate se numără și inițiativa șefului statului, care provine și el din rândul magistraților, de a tripla salariile judecătorilor, începând de anul viitor până în 2016, pentru a-i descuraja să ia mită.
Legea amânată introducea sancțiuni împotriva judecătorilor nedisciplinați, inclusiv tăieri de salarii. Dar ea oferea executivului puteri sporite în această privință și a fost criticată aspru de magistrați. Luni, în Parlament, aceștia au fost sprijiniți de Partidul Democrat, care a obținut amânarea legii.

Premierul Iurie Leancă a participat la o ședință a guvernului român la București

Premierul Iurie Leancă a vizitat luni Bucureștiul, participând la ședința guvernului român, care a confirmat decizia să acorde un ajutor de 20 de milioane de euro sistemului de educație moldovean. Vizita a avut loc pe fondul acuzațiilor că Leancă ar fi luat partea premierului român Victor Ponta în veșnica rivalitate dintre acesta și președintele Traian Băsescu, pe care premierul moldovean l-a criticat recent pentru declarațiile sale unioniste.
Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a spus luni că „vorbele nu sunt suficiente” în relația României cu Republica Moldova. Potrivit lui Ponta, guvernul său care a lansat și construcția primul gazoduct peste Prut anul acesta vrea să pună accentul pe fapte.

Membrele grupului Pussy Riot, Nadejda Tolokonikova și Maria Aliohina, s-au reîntâlnit la Krasnoiarsk

În Rusia, proaspăt eliberatele membre al grupului Pussy Riot, Nadejda Tolokonikova și Maria Aliohina s-au reîntâlnit la aeroport în orașul siberian Krasnoiarsk, la ore numărate după părăsirea închisorii. Activistele, aflate în ultimele luni de ispășire a pedepsei de doi ani de închisoare, pe care au primit-o pentru protestul anti-Putin din principala catedrală de la Moscova în 2012, au fost grațiate de președintele rus.
Ambele planifică să zboare la Moscova pe 26 decembrie. Aliohina a declarat că amnistia semnată de Vladimir Putin este o acțiune „ridicolă” de imagine a Kremlinului și că n-ar fi acceptat grațierea, dacă ar fi fost în puterile ei.

Întîlnire la Moscova între premierii Dmitri Medvedev și Mikola Azarov

Premierii rus și ucrainean, Dmitri Medvedev și Mikola Azarov, se întâlnesc astăzi la Moscova pentru a lua în discuție relația bilaterală
în marginea unei reuniuni a Consiliului Economic Eurasiatic Suprem.
Tot astăzi, Ucraina urmează să primească o primă tranșă de trei miliarde de dolari din pachetul de 15 miliarde cu care Rusia a promis să cumpere obligații ucrainene. Promisiunea i-a fost făcută de președintele rus Vladimir Putin celui ucrainean Victor Ianukovici săptămâna trecută.
La Kiev, Ianukovici a anunțat între timp că îi grațiază pe toți protestatarii arestați în luna de proteste pro-europene declanșate de decizia sa de la 21 noiembrie de a suspenda integrarea europeană în schimbul relațiilor mai strânse cu Rusia.

Frăția Musulmană declarată organizație teroristă în Egipt

Presa de stat din Egipt relatează că premierul de la Cairo a declarat Frăția Musulmană drept „organizație teroristă”. Purtătorul de cuvânt al lui Hazem Beblawi a făcut declarația la câteva ore de la explozia unei mașini capcană la o secție de poliție în orașul Mansoura, ucigând 14 oameni și rănind aproape 100.
Guvernul a pus vina pe Frăția Musulmană pentru atac. El a avut loc după ce gruparea islamistă Ansar Beit al-Maqdis a anunțat că-i consideră „necredincioși” pe membrii forțelor de securitate egiptene care sprijină guvernul de tranziție secular, sprijinit de armată.

UE a acordat R. Moldova prima tranşă din sprijinul său financiar pentru continuarea reformelor în sectorul justiţiei

Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova prima tranşă de 15 milioane din totalul de 60 de milioane de euro pentru continuarea reformelor în sectorul justiţiei. Ministrul justiției Oleg Efrim a spus la o conferinţă de presă că acordarea primei tranşe înseamnă că Moldova și-a îndeplinit obligațiile convenite cu Uniunea Europeană, și guvernul face eforturi pentru îndeplinirea angajamentelor sale legate de primirea celei de-a doua tranșe. Șeful delegației europene la Chișinău Pirkka Tapiola a spus ce celelalte trei tranşe din sprijinul financiar european de 60 de milioane de euro vor fi acordate pînă în 2016. Mărimea acestora va fi variabilă, în funcţie de măsura în care Moldova îşi va îndeplini obligațiile. Tapiola a adăugat în 2014 UE va mai iniţia cîteva proiecte de asistenţă tehnică pentru sectorul justiţiei.

Parlamentul dela Chișinău a decis că avocatul parlamentar se va numi avocat al poporului

Parlamentul dela Chișinău a decis că avocatul parlamentar se va numi avocat al poporului sau Ombudsman. Iniţiativa a aparținut guvernului şi a fost susţinută de majoritatea deputaţilor. Potrivit proiectului de lege adoptat de legislativ, avocatul poporului are menirea să asigure respectarea drepturilor şi libertăţilor omului de către autorităţile publice, de către organizaţii şi întreprinderi, indiferent de forma de organizare şi tipul de proprietate, de către organizaţiile necomerciale şi de către persoanele cu funcţii de răspundere de toate nivelurile.

Moldovagaz ar putea importa gaze şi din Europa, dacă acestea vor fi la un preţ mai mic decât cel cu care le cumpără în prezent

Moldovagaz ar putea importa gaze şi din Europa, dacă acestea vor fi la un preţ mai mic decât cel cu care le cumpără în prezent, a anunțat preşedintele consiliului de administraţie Moldovagaz Alexandr Gusev la o întrevedere cu presa. Întrebat dacă Moldovagaz ar putea investi în construcţia unei conexiuni spre Chişinău a gazoductului Iaşi-Ungheni, Gusev a spus că o asemenea perspectivă nu ar fi exclusă, dacă acţionarii companiei vor fi siguri că investiţiile făcute vor fi recuperate, prin tarife, relatează IPN.

Parlamentul a respins audierea procurorului general în legătură cu incidentul de acum un an din Pădurea Domnească

Majoritatea parlamentară a respins din motive procedurale solicitarea PCRM de a-l audia în luni pe procurorul general Corneliu Gurin în legătură cu evenimentele de acum un an, soldate cu rănirea mortală a unui bărbat la vânătoarea din rezervaţia Pădurea Domnească, transmite IPN.

Deputatul comunist Iurie Muntean a spus că societatea trebuie să cunoască „dedesubturile guvernării alianţei şi a istoriei de succes a Republicii Moldova”.

Acum un an, pe 23 decembrie, mai multe oificialtăți moldovene au participat la o vânătoare în rezervaţia Pădurea Domneasc la care a fost rănit mortal omul de afaceri Sorin Paciu. Fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău Gheorghe Creţu este anchetat pentru omor din imprudenţă, într-un dosar aflat pe rol la Judecătoria Făleşti.

Premierul Iurie Leancă ocupă primul loc în topul celor mai influenţi 50 politicieni ai anului 2013 din Moldova

Premierul Iurie Leancă ocupă primul loc în topul celor mai influenţi 50 politicieni ai anului 2013 din Moldova. Este urmat de liderul PLDM, Vlad Filat, de șeful Partidului Comuniştilor Vladimir Voronin, și de președintele Nicolae Timofti. Clasamentul a fost alcătuit de Institutul de Analiză şi Consultanţă Politică Politicon şi prezentat astăzi, informează Moldpres. Urmează în ordine primarul capitalei Dorin Chirtoacă, omul de afaceri Vlad Plahotniuc. liderul fracţiunii parlamentare a PLDM Valeriu Streleţ, liderul PD Marian Lupu, șefa diplomației moldovene Natalia Gherman. Pe locul zece se află speakerul Igor Corman. Anatol Ţăranu director Politicon, a spus presei că 2013 a fost anul politic al lui Iurie Leancă, care în opinia sa a atins vîrful carierei sale politice şi a avut o prestaţie exemplară pe scena politică. Politicienii au fost apreciaţi de experţi în funcţie de influenţa lor la adoptarea deciziilor majore în ţară, de popularitatea publică, vizibilitatea lor în mass-media şi de perspectivele politice.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG