Linkuri accesibilitate

Ştiri

Bașar al-Assad acuză Israelul

Președintele sirian, Bașar al-Assad a acuzat Israelul că ar fi încercat să destabilizeze Siria cu recentele atacuri aeriene. În primul său comentariu după atacurile de miercuri, Assad a mai spus că Siria este capabilă să se opună oricărei agresiuni.
Guvernul sirian spune că atacul a avut ca țintă un centru de cercetări militare în apropiere de Damasc. Oficiali americani spun însă că a fost lovit un convoi la granița cu Libanul, care transporta arme pentru milițiile Hizbollah.
Israelul nu a comentat public incidentul. Abordat de jurnaliști la conferința de securitate de la Muenchen, ministrul israelian al apărării, Ehud Barak. a sugerat că Israelul a jucat un rol în atac, dar spus că nu poate adăuga nimic în plus față de ce a relatat presa.

Noi negocieri asupra programului nuclear iranian

Uniunea Europeană a confirmat că șase puteri mondiale, angajate în negocierile cu Iranul, au propus Teheranului ca o nouă rundă de negocieri despre programul nuclear iranian să aibă loc în Kazahstan, la 25 februarie.
Un purtător de cuvânt al șefei politicii externe europene, Catherine Ashton a spus că Iranul încă nu a dat un răspuns.
Negocierile cu Iranul la care iau parte Statele Unite, Rusia, China, Franța, Marea Britanie și Germania sunt coordonate de Uniunea Europeană.

Compania Carpatair a fost suspendată în Italia

Zborurile interne din Italia operate de compania românească Carpatair au fost suspendate astăzi, după rănirea a 16 pasageri la alunecarea unui avion de pe pistă la aterizare la Roma sâmbătă seara.
Avionul ATR-72, operat de piloții companiei timișorene în numele Alitalia, a ieșit de pe pistă la aterizarea pe vânt puternic și a ajuns în iarbă, pe burtă, cu trenul de aterizare rupt. Avionul venea de la Pisa cu 50 de oameni la bord. Alitalia și justiția italiană au început o anchetă. Toate zborurile operate de piloții companiei românești de la Pisa și Bologna către Roma au fost suspendate.

Pavel Cebanu a fost reales în fruntea FMF

De la Chișinău se relatează că Pavel Cebanu a fost reales fruntea Federației Moldovene de Fotbal, învingându-l pe vicepreședintele FMF Radu Rebeja. Ultimul a fost susținut de puțini participanți la Congresul FMF, dar a avut în stradă câțiva suporteri care au scandat „Jos mafia din fotbal”. Câteva cluburi de fotbal îl acuză pe Cebanu de lipsă de transparenţă la împărțirea banilor alocaţi de UEFA şcolilor de fotbal. În ciuda acuzațiilor, el a fost reales cu 178 de voturi din 201.

Atac sângeros la Kirkuk

Cel puțin 30 de persoane au fost ucise și altele 70 rănite la Kirkuk în nordul Irakului. Un atacator la bordul unui automobil-capcană și mai mulți bărbați înarmați au încercat să ia cu asalt sediul poliției. Martorii spun că atacatorii purtau uniforme polițienești. Nimeni nu și-a revendicat responsabilitatea pentru acest atac care este al treilea în ultimele săptămâni la Kirkuk. Amplasat într-o regiune bogată în petrol și locuit de kurzi, arabi și turci, orașul este disputat de autonomia kurdă din nord și guvernul central de la Bagdad.

Summit trilateral britanic, afgan și pakistanez la Londra

La Londra are loc un summit trilateral britanic, afgan și pakistanez pe tema stabilizării Afganistanului. Discuțiile între premierul britanic David Cameron, președintele afgan Hamid Karzai și cel pakistanez Asif Ali Zardari au loc în contextul retragerii în următorii doi ani a trupelor străine din Afganistan. Marea Britanie are în această țară afgan peste 9 mii de militari, majoritatea în provincia Helmand, care extrem d enesigură. Contingentul britanic este al doilea ca mărime după cel american format peste 60 de mii de militari.

Biniamin Netaniahu va forma noul guvern israelian

Președintele Shimon Peres l-a desemnat pe Biniamin Netaniahu să formeze noul guvern după ce alianța sa, Likud-Beteinu, a câștigat cele mai multe mandate, 31 din 120, la alegerile din ianuarie. Dacă reușește să formeze o coaliție, Netaniahu va deveni premier pentru a treia oară. După ce a acceptat nominalizarea, el a spus că viitorul său cabinet va mai încerca să obțină pacea cu palestinienii și l-a îndemnat pe liderul palestinian Mahmud Abbas să reia negocierile. Biniamin Netaniahu a mai spus că principala sa preocupare în noul mandat va fi să că împiedice Iranului să obțină arma atomică.

Fotografie cu Barack Obama trăgând cu arma

Administrația prezidențială din Statele Unite a dat publicității o fotografie cu președintele Barack Obama trăgând cu arma în talere, la reședința prezidențială Camp David din Maryland. Fotografia făcută în august anul trecut a fost dată publicității pentru a risipi îndoielile presei conservatoare că președintele ar practica tragerea la țintă. Barack Obama se află într-o dispută cu puternicul lobby american al proprietarilor de arme pentru că a lansat un pachet de legi pentru controlul armelor de foc după masacrului din decembrie la o școală din statul american Connecticut în care au fost uciși 20 de copii și șase adulți.

Grigori Gacichevici este cercetat de procurori

Presa moldoveană relatează că fostul preşedinte al Băncii de Economii Grigori Gacichevici este cercetat de procurori pentru escrocherie în proporții deosebit de mari. Șef al băncii între 2004 și 2012, Gacichevici a fost reținut vineri, la aeroport, când se întorcea dintr-o călătorie la Moscova. A fost eliberat după interogatoriu, dar are interdicție de a părăsi Chișinăul. Ancheta a fost deschisă pe fundalul acuzațiilor de devalorizare premeditată a acțiunilor Băncii de Economii pe care Partidul Liberal le-a adus Partidului Liberal Democrat din alianța de guvernare și pe care PLDM le-a dezmințit.

Kiril e îngrijorat de integritatea morală a moldovenilor

Patriarhul ortodox rus Kiril și-a exprimat îngrijorarea față de integritatea morală și spirituală a societății din Republica Moldova care ar fi pusă în pericol de Legea privind egalitatea de şanse. Vorbind sâmbătă la Soborul Arhieresc unde a prezentat un raport de activitate, Kiril a mai spus că legea poate fi folosită pentru a limita criticile la adresa homosexualității. Legea care va interzice discriminarea minorităților sexuale la angajarea la muncă a intrat în vigoare în Republica Moldova la 1 ianuarie acest an. Dar Parlamentul n-a reușit încă să înființeze Consiliul Anti-discriminare care să și aplice legea, ea fiind o condiție a Uniunii Europene pentru liberalizarea vizelor.

NATO nu va renunța la construirea scutului antirachetă

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a afirmat că Alianța Nord Atlantică nu va renunța la construirea sistemului de apărare antirachetă în Europa. Declarația lui Rasmussen vine după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a criticat din nou la Muenchen scutul antirachetă, spunînd că ar diminua importanța arsenalelor nucleare rusești.

Iranul dorește dialogul bilateral cu America

Ministrul iranian de externe Ali Akbar Salehi a anunțat la conferința de securitate de la Muenchen că țara sa dorește un dialog bilateral cu Statele Unite pe tema programului nuclear iranian, dar în anumite condiții. Salehi a explicat că Washington-ul trebuie să dea dovadă de intenții reale și echitabile, nu să folosească un limbaj amenințător și să spună că păstrează toate opțiunile, inclusiv cea militară. Sâmbătă, vicepreședintele american Joseph Biden a spus la Muenchen că oferta de dialog bilateral rămâne valabilă dacă Iranul acceptă să discute consistent, nu doar de dragul discuției.

Premierul spaniol neagă acuzațiile de corupție

Premierul spaniol Mariano Rajoy a negat că a încălcat legea într-un scandal de corupție din Partidul Popular aflat la guvernare. Rajoy a dezmințit că ar fi acceptat plăți secrete din fondurile partidului care ar fi fost colectate de la companii de construcție. Spania afectată de criză economică a fost bulversată de acest scandal care a pornit de la dezvăluiri ale presei și care a dus, sâmbătă, la proteste în masă la Madrid, Barcelona și alte orașe.

În Egipt continuă violențele

Forțe de poliție egiptene au fost dislocate în apropierea reședinței prezidențiale la Cairo după o noapte de ciocniri cu protestatarii în capitala egipteană. Demonstranții au aruncat duminică cu pietre și sticle în convoiul de mașini al premierului egiptean Hisham Qandil care încerca să intre în Piața Libertății de la Cairo unde protestau câteva mii de oameni. Ultimul val de proteste în Egipt care s-a soldat cu aproape 60 de morți are loc pe fundalul neînțelegerilor între președintele islamist Mohammad Morsi și opoziția secularistă despre cum trebuie să aibă loc tranziția la un regim democratic.

Atac al Talibanilor în Pakistan

Cel puțin 15 membri ai forțelor de securitate pakistaneze și 11 civili au fost uciși în zori într-un raid al militanților asupra unei tabere a armatei în provincia Khyber Pakhtunkhwa din nord-vestul țării. Autoritățile pakistaneze spun că militanții au folosit arme automate și lansatoare de grenade în timpul atacului asupra bazei. Talibanii pakistanezi care și-au revendicat atacul spun că el este un act de răzbunare pentru uciderea recentă a doi comandanți Talibani de către avioane americane fără pilot.

Un nou eșec al programului spațial rusesc

Agențiile de presă rusești relatează că o rachetă care transporta un satelit de telecomunicații a căzut în Oceanul Pacific, vineri, la scurt timp de la lansare, din cauza unei probleme la motor. Lansarea eșuată a satelitului Intelsat-27 este ultimul din câteva eșecuri ale programului spațial al Rusiei în ultimii ani. Între acestea se numără incidente asemănătoare celui de vineri, precum și eșecul trimiterii misiuni de studiere a lui Phobos, satelitul natural al planetei Marte.

Îngrijorări legate de situația presei apropiate de comuniști

Ambasada Statelor Unite la Chișinău și comisarul european pentru extindere Štefan Füle și-au exprimat îngrijorarea, vineri, față de situația presei apropiate de opoziția comunistă. Ambasada americană a reacționat într-un comunicat de presă. Într-o postare pe site-ul de microblogging Twitter, Štefan Füle a afirmat că tergiversarea în justiția moldoveană a dosarului televiziunii NIT ridică semne de întrebare. Informația privind mesajul lui Füle a fost făcută publică de ambasadorul Uniunii Europene Dirk Schuebel într-un interviu acordat Europei Libere. Televiziunea NIT, care este apropiată de comuniști, a cerut să i se redea dreptul de a emite după o pauză de 9 luni. Schuebel a spus pentru Europa Liberă că o nouă amânare a deciziei a Curții de Apel în cazul NIT, care urmează să fie luată pe 11 februarie, nu ar avea nici o justificare. Îngrijorările diplomaților europeni și americani au fost accentuate de respingerea repetată la Consiliul Coordonator al Audiovizualului a cererii de licență de televiziune prin cablu pentru portalul de opoziție Moldnews.

Întîlnire Joe Biden - opoziția siriană

Vicepreședintele american Joe Biden a anunțat că se va întâlni cu reprezentanții opoziției siriene în marginea conferinței de securitate de la Muenchen. Biden a spus că opoziția siriană, care primește deja ajutor necombatant american de peste 50 de milioane de dolari, se va întări și mai mult în următoarea perioadă. La conferința la care iau parte în jur de 400 de diplomați și oficialități internaționale, vicepreședintele american a spus că Siria este una din chestiunile asupra cărora Statele Unite și Rusia au opinii diferite, alături de apărarea antirachetă, democrația și drepturile omului.

Serghei Lavrov a criticat NATO

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a criticat NATO că ar încerca să-și îmbunătățească securitatea pe seama altora, în loc să urmeze principiul „securitate pentru toți”. Criticile lui Lavrov formulate sîmbătă la conferința de securitate de la Muenchen se referă la scutul antirachetă în Europa, pe care Rusia îl consideră o amenințare la adresa securității sale. Oficialitatea rusă s-a plâns că Statele Unite n-ar fi acceptat să ofere garanțiile legale și tehnice cerute de Rusia că scutul aflat în curs de construire nu are alte capabilități decât cele necesare pentru a apăra spațiul nord-atlantic de atacuri cu rachetă din afară.

Dirk Schuebel dorește accelereraea reformelor în Moldova

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău Dirk Schuebel și-a exprimat speranța că disputele din alianța de guvernare nu vor împiedica, ci vor accelera reformele în instituțiile de drept. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Schuebel i-a îndemnat pe liderii Alianței la solidaritate pentru reforme, dacă vor ca Moldova să-și atingă obiectivele la summit-ul Parteneriatului Estic de la toamnă. Moldova ar dori să semneze la summit-ul de la Vilnius acordurile de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană.

Continuă anchetarea vînătorii din Pădurea Domnească

Comisia parlamentară continuă audierile în ancheta asupra incidentului tragic de la vînătoarea din Pădurea Domnească, petrecut înainte de Crăciun, dar tăinuit timp de două săptămâni. La audierile de vineri, cel care a dezvăluit incidentul, Sergiu Mocanu a spus că a aflat despre ea de la un polițist. Declarațiile politicianului nu pot fi verificate pentru că nu dorește să dezvăluie numele sursei. Liderii alianței de guvernare care se acuză reciproc că au știut despre vânătoare, dar au ținut-o ascunsă urmează a fi audiați luni. În urma acestui incident, fostul procuror general Valeriu Zubco, care a luat parte alături de alți oameni ai legii la acea vînătoare, a fost demis.

Joe Biden despre reducerea arsenalelor nucleare

Vicepreședintele american, Joe Biden a declarat astăzi că Statele Unite și Rusia mai au multe interese comune ca reducerea arsenalelor nucleare și sporirea cooperării economice.

Biden a vorbit la conferința de securitate de la Muenchen într-un moment în care relațiile ruso-americane sunt tensionate. El a spus că cele două țări au divergențe în chestiuni ca Siria, extinderea NATO, apărarea antirachetă, democrația și drepturile omului.

Pe de altă parte, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a criticat la Muenchen NATO pe care o acuză că ar încerca să-și îmbunătățească securitatea ”pe cheltuiala altora”.

Hairikian bănuiește un serviciu secret străin

Candidatul la președinția Armeniei Paruyr Hairikian care a fost împușcat și rănit ușor joi spune că bănuiește un serviciu secret al unei țări străine de organizarea atacului. Într-un interviu pentru Europa Liberă la un spital de la Erevan, liderul de 63 de ani al Uniunii de Autodeterminare Națională a refuzat să numească serviciul pe care îl are în vedere. Hairikian este unul din cei 8 candidați la alegerile prezidențiale, din 18 februarie, dar nu este considerat candidat cu șanse de victorie.

François Hollande se află în Mali

Președintele francez François Hollande se află în Mali unde se întîlnește cu trupele franceze care au condus ofensivampotriva rebelilor islamiști din nordul acestei țări, încununată de succes. Hollande discuta despre transferul operațiunilor de securitate către trupe din mai multe țări vest-africane. Un expert în probleme de genocid de la ONU, Adama Dieng, a atras însă atenția că îngrijorarea că, în lipsa francezilor, trupele din Mali i-ar putea ataca pe tuaregii și arabii din nordul țării.

Convorbiri Leancă - Fabius la Paris

Ministrul moldovean de externe Iurie Leancă a avut vineri la Paris o întrevedere cu omologul său francez Laurent Fabius. Potrivit unui comunicat al diplomației moldovene pe agenda convorbirilor s-au aflat probleme legate de relaţiile bilaterale, chestiunea transnistreană şi eforturile Moldovei de apropiere de Uniunea Europeană.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG