Linkuri accesibilitate

Ştiri

Chişinăul şi Comratul au creat două grupuri de lucru pentru discutarea tensiunilor recente

Câțiva membri ai guvernului și parlamentului de la Chișinău au vizitat astăzi Comratul și au căzut de acord cu autoritățile locale să creeze două grupuri de lucru pentru discutarea problemelor apărute în relația dintre autonomia găgăuză și puterea centrală. Potrivit Publika TV, discuțiile ar urma să continue miercuri, când la ședința Adunării Populare de la Comrat vor participa premierul Iurie Leancă și spicherul parlamentului, Igor Corman. Liderii găgăuzi sprijiniți de opoziția comunistă de la Chișinău insistă să organizeze la 2 februarie un referendum la care locuitorii regiunii să spună dacă doresc apropierea țării de UE sau de Uniunea Vamală dominată de Rusia.

Statele Unite vor începe să relaxeze sancțiunile împotriva Iranului

Statele Unite vor începe să relaxeze sancțiunile economice împotriva Iranului după ce Teheranul a început să oprească unele activități nucleare suspecte. Într-o declarație a purtătorului de cuvânt al Casei Albe Jay Carney se spune că este prima oară în aproape un deceniu cânt Iranul pune în aplicare ”măsuri verificabile” de stopare a programului nuclear. Ceva mai devreme UE a anunțat că începând chiar de astăzi suspendă anumite sancțiuni împotriva Iranului. Anunțul iranienilor că au început să aplice acordul de la 24 noiembrie cu puterile globale a fost minimalizat de Israel, care a spus că înțelegerea de la Geneva nu anulează capacitatea Iranului de-a construi arma atomică.

Președintele Ianukovici spune că violențele din Kiev amenință întreaga țară

Președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a spus că violențele de la protestele pro-europene de la Kiev amenință nu doar capitala ucraineană, ci întreaga țară. Într-o adresare către națiune publicată pe pagina de internet a președinției, liderul ucrainean a făcut apel la ”dialog, compromis și calm”. Tot astăzi unul din liderii opoziției ucrainene, Vitali Klitschko, a spus că puterea aduce bătăuși la proteste și a cerut suporterilor să vină la Kiev să apere în mod pașnic cauza integrării europene. Din închisoare fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko și-a repetat astăzi sprijinul pentru demonstranți, spunând că dacă ar putea ar fi alături de ei. Potrivit agenției Interfax de duminică până luni la prânz au fost internați în spitalele din Kiev peste 40 de protestatari răniți în ciocnirile cu poliția.

50 de sate din 11 raioane au rămas fără lumină din cauza gheții

50 de sate din 11 raioane au rămas fără lumină din cauza gheții depuse pe rețele sau a crengilor căzute pe cabluri, informează agenția IPN. Aceeași sursă citează un oficial de la compania Gas Natural Fenosa cu afirmația că este cel mai greu de ajuns în satele afectate din raionul Orhei. Compania energetică a făcut apel la oameni să nu încerce să îndepărteze singuri crengile căzute pe liniile de înaltă tensiune, ci să aștepte intervenția lucrătorilor abilitați. La spitalul de urgență din capitală au apelat în prima parte a zilei 45 de persoane cu fracturi sau luxații datorate ghețușului de pe străzi. Pentru perioada 20-22 ianuarie este în vigoare avertizarea de condiții meteo complexe, inclusiv ghețuș, polei, lapoviță și ninsoare și vânt puternic.

PLDM și-a prezentat prioritățile pentru 2014

Cel mai mare dintre partidele de guvernământ, Partidul Liberal-Democrat, și-a prezentat astăzi prioritățile pentru anul curent, în care vor avea loc alegeri parlamentare.

La o conferință de presă liderul liberal-democraților, Vlad Filat, a spus că în 2014 moldovenii vor trebui să se unească în jurul obiectivului integrării europene, în ciuda a ceea ce a numit „provocări”.

Vlad Filat a criticat aspru intenția unor lideri din Găgăuzia de a merge înainte cu referendumul privind direcția politicii externe a Republicii Moldova, avertizându-i că națiunea va apăra actualul curs pro-european.

Ministrul muncii Valentina Buliga s-a pronunțat pentru nivelarea pensiilor

Ministrul muncii Valentina Buliga s-a pronunțat pentru nivelarea pensiilor, astfel ca ele să nu mai fie diferențiate ca acum în funcție de ”importanță”. Vorbind la începutul unei dezbateri despre reforma sistemului de pensii, Buliga și-a formulat convingerea că brutarul și dascălul fac munci la fel de importante ca judecătorul. Remarca ministrului vine cu o zi înainte de intrarea în vigoare prin publicarea în ”Monitorul Oficial” a măririi de trei ori a salariilor magistraților cerută și obținută de președintele Nicolae Timofti, el însuși de profesie jurist. Mărirea salariilor juriștilor se va face în mai multe etape, până în 2016.

UE cere Ucrainei să renunțe la noua legislație ce limitează libertatea de expresie și de asociere

Miniștrii de externe din UE au cerut Ucrainei să renunțe la noua legislație pe care europenii o consideră contrară unor drepturi fundamentale ca libertatea de expresie și de asociere. Reuniți la Bruxelles miniștrii de externe din cele 28 de țări ale UE au spus că legile adoptate în grabă de parlamentul ucrainean joia în ”împrejurări procedurale dubioase” trebuie anulate. Apelul europenilor împotriva legilor considerate anti-proteste a venit când la Kiev aveau loc astăzi noi ciocniri între demonstranții pro-europeni și forțele de ordine, după confruntările din noaptea de duminică spre luni. Agențiile de presă scriu că noile violențe s-au petrecut în zona stadionului de fotbal Dinamo Kiev din centrul capitalei ucrainene.

Opoziţia de la Kiev îndeamnă ucrainenii să apere Euromaidanul

Liderul unuia din principalele partide de opoziție din Ucraina, boxerul devenit politician Vitali Kliciko, a făcut apel la suporterii opoziției din toată țara să vină la Kiev să apere locul îndelungatelor demonstrații pro-europene.

Kliciko a spus că guvernul „a declarat război” poporului ucrainean și că locul tuturor cetățenilor și „patrioților” este pe „Maidan”. „Urcați în mașini, microbuze, autobuze, avem nevoie de voi aici ca să ne asigurăm că victoria va fi a Ucrainei, nu a președintelui Ianukovici”, a spus Kliciko.

Tot astăzi procurorul-general al Ucrainei, Viktor Pșonka, a spus că protestele de la Kiev constituie ”nu doar huliganism”, ci ”crimă împotriva statului”.

La Kiev, doi jurnaliști ai serviciului ucrainean al radioului Europa Liberă/Libertatea au fost maltrataţi de poliție

Doi jurnaliști ai serviciului ucrainean al radioului Europa Liberă / Radio Libertatea au fost reținuți de poliție, bătuți și eliberați din arest astăzi. Polițiștii i-au reținut pe Dmitro Barkar și Ihor Ishakov în timpul ciocnirilor dintre demonstranți și forțele de ordine în centrul Kievului. Ambii au vânătăi și zgârieturi. Ishakov spune că are nasul rupt și poate și o comoție. Ziariștii au mai spus că le-a dispărut camera video cu care lucrau când au fost arestați. O purtătoare de cuvânt a poliției din Kiev a spus postului nostru de radio că jurnaliștii au fost reținuți ca martori.

Iranul spune că a oprit îmbogățirea uraniului la cele două instalații nucleare

Oficialii iranieni spun că s-a oprit îmbogățirea uraniului la cele două instalații nucleare ale țării, în conformitate cu o înțelegere internațională. În replică guvernele din UE au votat deja astăzi pentru suspendarea unor sancțiuni. Șeful agenției nucleare iraniene, Ali Akbar Salehi, a spus luni dimineață că au fost deconectate centrifugele de la Natanz și Fordow înaintea opririi procesului îmbogățirii uraniului la 20 de procente. Iranul a ajuns la înțelegere cu puterile globale la 24 noiembrie la o conferință ținută la Geneva. Teheranul s-a angajat ca în următoarele șase luni să nu instaleze sau pornească noi aparate nucleare și să permită inspectorilor ONU să viziteze zilnic instalațiile de la Natanz și Fordow.

UE va trimite militari în Republica Central-Africană pentru a pune capăt violențelor

Miniștrii de externe din UE au căzut de acord să trimită sute de militari în Republica Central-Africană pentru a pune capăt violențelor, relatează AFP. Soldații europeni ar urma să sprijine militarii francezi și din țări africane aflați la fața locului, până ce Uniunea Africană va fi capabilă să preia misiunea de pace. Mandatul europenilor este limitat temporar la ”cel mult șase luni”, iar geografic la regiunea capitalei, Bangui. Tot astăzi donatorii internaționali au promis la Bruxelles să ofere aproape 500 de milioane de dolari în ajutoare umanitare Republicii Central-Africane, unde aproape un milion de oameni, reprezentând 20% din populație, au fost alungați de violențe de la casele lor.

Celebrul dirijor italian Claudio Abbado a murit la vârsta de 80 de ani

A murit la Bologna la vârsta de 80 de ani unul din cei mai celebri dirijori de muzică clasică, italianul Claudio Abbado. O purtătoare de cuvânt a primăriei Bolognei, oraș din nordul Italiei, a spus că Abbado a murit acasă după o lungă suferință. Abbado a debutat în 1960 la opera La Scala din orașul său natal, Milano, devenind apoi directorul ei muzical timp de 20 de ani. Abbado a fost director muzical și la Opera de Stat din Viena, la Filarmonica din Berlin, a condus Orchestra Simofinică din Londra și a fost dirijor-oaspete al Filarmonicii din Chicago. În anii din urmă Abbado și-a înființat propria orchestră de vedete la Lucerna, în Elveția, dedicându-și mult timp educării tinerelor talente și înființând orchestre de tineret în mai multe țări europene.

La Paris a început procesul fotbaliștilor acuzați de relații sexuale cu o minoră

La Paris a început procesul fotbaliștilor francezi Franck Ribery și Karim Benzema, acuzați de relații sexuale cu o prostituată minoră. Ribery, care s-a numărat recent printre fotbaliștii nominalizați la Balonul de Aur, a recunoscut în anchetă că a avut relații sexuale cu Zahia Dehar la Muenchen în 2009, dar insistă că nu știa că fata avea la vremea aceea numai 17 ani. Benzema, acuzat că a avut relații sexuale cu aceeași fată în 2008, neagă cu totul acuzația. În același caz este acuzat fratele lui Ribery, aflat în vremea incidentului incriminat la Muenchen. Potrivit agenției DPA niciunul din cei doi fotbaliști francezi nu s-a aflat astăzi în sala de judecată.

Ședința specială a Parlamentului anulată din lipsă de cvorum

O ședință specială a Parlamentului pe tema disputei între câteva televiziuni și operatorii de cablu a eșuat astăzi din lipsă de cvorum. Majoritatea parlamentară nu s-a prezentat la ședința convocată la cererea opoziției, spunând azi dimineață că nu dorește să ia parte la un „spectacol” regizat de comuniști. Opoziția spune că scoaterea televiziunilor RTR-Moldova, AccentTV și JurnalTV din oferta câtorva operatori mari de cablu în ultimele două săptămâni ar fi fost motivată politic. Unii operatori au reintrodus unele televiziuni în pachetele oferite abonaților, după ce OSCE și ambasada Statelor Unite și-au exprimat îngrijorarea. Câțiva operatori și televiziuni mai continuă negocierile pentru contracte noi de retransmisie.

Un proiect de trecere la sistemul electoral mixt trimis spre examinare de Chișinău Comisiei de la Veneția

Presa de la Chișinău relatează că alianța de guvernare a cerut opinia Comisiei de la Veneția în privința unui proiect de trecere la sistemul mixt al alegerilor parlamentare, prin care aproape jumătate din deputați să fie aleși în circumscripții uninominale.
Potrivit Unimedia, amendamentele la Codului Electoral trimise la expertiză europeană preved ca numai 51 deputați din 101 să continue fie aleși pe liste de partid. Proiectul mai propune micșorarea pragului electoral pentru partide de la 6 la 4%.
Un amendament asemănător a fost adoptat în aprilie trecut, în timpul crizei guvernamentale, de către deputații democrați și cei liberal-democrați. Dar a fost anulat la numai două săptămâni de liberal-democrați cu ajutorul comuniștilor. Sondajele au arătat că mulți alegători ar dori trecerea la circumscripții uninominale. Opoziția comunistă crede că acest sistem ar favoriza corupția politică, dar coaliția majoritară spune că opoziția n-ar avea candidați capabili să câștige în circumscripții uninominale.

Președinția Ucrainei anunță convorbiri cu reprezentanții opoziției

Președintele Ucrainei, Victor Ianukovici, a acceptat negocieri cu opoziția după ciocnirile violente de duminică la Kiev, care au însoțit amplul protest față de noua legislație adoptată de putere pentru a opri demonstrațiile pro-europene de două luni. Serviciul de presă al președintelui a anunțat că un grup de lucru compus din membri ai administrației prezidențiale și ai guvernului va începe astăzi convorbiri cu opoziția.
Liderii opoziției care cer demisia guvernului și alegeri prezidențiale anticipate au confirmat că vor participa la convorbiri, dar au spus că ele trebuie să aducă rezultate, nu să-i dea președintelui posibilitatea să tragă de timp.

Organizația radicală „Emiratul Islamic din Caucaz” revendică responsabilitatea pentru atentatele de la Volgograd

O grupare islamistă din regiunea nord-caucaziană a Federației Ruse și-a revendicat responsabilitatea pentru atacurile cu bombă de la Volgograd, care au ucis 34 de oameni la sfârșitul lunii decembrie.
Într-un mesaj video difuzat pe internet, filiala din Daghestan a organizației militante Emiratul Islamic din Caucaz mai amenință să atace luna viitoare Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci.
Imaginile înfățișează doi bărbați care ar fi organizat atacurile de la Volgograd. Un serviciu american de monitorizare a amenințărilor jihadiste, SITE i-a identificat pe cei doi drept Suleiman și Abdul Rakhman. Ei amenință să ucidă turiștii care vor veni la Soci pentru a răzbuna „tot sângele vărsat de musulmani”.

Putin ia din nou apărarea legislației ruse anti-gay

Președintele rus, Vladimir Putin a dat asigurări proaspete că sportivii și suporterii gay nu vor fi discriminați la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, de pe 7 – 23 februarie. Totuși, în interviuri cu televiziuni străine difuzate duminică, Putin a apărat din nou legislația rusă care interzice „propaganda relațiilor sexuale netradiționale” printre minori și a pus semnul egalității între gay și pedofili.
Liderul rus a mai acuzat Statele Unite de standarde duble, spunând că unele state ar mai avea legi care interzic relațiile homosexuale. Curtea Supremă a Statelor Unite a declarat însă asemenea legi neconstituționale încă în 2003.

AIEA a confirmat că Iranul a început aplicarea acordului de suspendare a îmbogățirii uraniului

Televiziunea de stat iraniană a relatat că Iranul a început să aplice prevederile acordului cu puterile internaționale prin care s-a angajat să suspende îmbogățirea uraniului în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale. Potrivit televiziunii iraniene, cascada centrifugelor la uzina nucleară de la Natanz a fost închisă în prezența inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energia Atomică. La Viena, Agenția a confirmat că Iranul a început aplicarea acordului convenit pe 24 noiembrie cu grupul puterilor lumii, P5+1. Acordul este valabil timp de jumătate de an de la începutul implementării. Între timp, puterile internaționale și Iranul speră să ajungă la o soluție permanentă pentru îndepărtarea suspiciunilor că Teheranul ar dezvolta în secret arme atomice.

Bashar al-Assad își anunță intenția de a candida pentru un nou mandat de președinte al Siriei

Președintele Siriei, Bashar al-Assad spune că există „șanse mari” că va candida pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale plănuite în luna iunie și a exclus posibilitatea împărțirii puterii cu opoziția. Într-un interviu acordat duminică în exclusivitate agenției franceze AFP, Assad a mai spus că negocierile de pace în Siria care trebuie să înceapă miercuri în Elveția trebuie să se axeze pe ceea ce el a numit „războiul cu terorismul”.
Președintele sirian mai susține că opoziția, cu care luptă de aproape trei ani într-un conflict soldat deja cu peste 100 de mii de morți, ar fi fost creată de serviciile secrete străine.

Deplasare la Comrat a unor oficialități de la Chișinău pentru consultări pe marginea situației republicii găgăuze

Autoritățile de la Chișinău spun că vor trimite astăzi la Comrat grupuri de lucru compuse din oficiali guvernamentali și deputați pentru a lua în discuție o serie de probleme ale regiunii găgăuze.
Premierul Iurie Leancă și spicherul Igor Corman au mai spus vineri, în urma convorbirilor purtate la Chișinău cu o delegație găgăuză, că vor merge personal la Comrat, miercuri, la ședința Adunării Populare, parlamentul local.
Autoritățile centrale încearcă să le convingă pe cele găgăuze să renunțe la referendumurile plănuite la 2 februarie pe tema orientării externe a Republicii Moldova și independenței regiunii.

Confruntările între poliție și protestatari au continuat la Kiev în cursul nopții

La Kiev, confruntările între poliție și protestatari au continuat în cursul nopții, după ampla demonstrație de duminică, la care zeci de mii de oameni au sfidat proaspetele interdicții introduse de președintele Victor Ianukovici împotriva protestelor. Zeci de demonstranți tineri înarmați cu bețe și fumigene au atacat cordoane și autobuze ale poliției, încercând să-și facă drum către clădirea Parlamentului. Ministerul de interne spune că 30 de polițiști au fost răniți, patru grav.
S-a relatat că liderul opoziției, Vitali Klitciko s-a întâlnit cu președintele Ianukovici. Klitciko a scris ulterior pe rețeaua de socializare online Twetter că Ianukovici a acceptat să înființeze astăzi un comitet pentru aplanarea crizei politice.

Acordul nuclear între puterile internaționale și Iran intră în vigoare astăzi

Acordul nuclear între puterile internaționale și Iran urmează să intre în vigoare începând de astăzi, la o săptămână de la stabilirea detaliilor punerii lui în aplicare. Inspectorii internaționali au și sosit la Teheran, urmând ca guvernul iranian să le asigure accesul la instalațiile nucleare.
Acordul, încheiat în noiembrie trecut, obligă Iranul să limiteze programul de îmbogățire a uraniului în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale. Înțelegerea este valabilă pentru jumătate de an, timp în care puterile internaționale și Iranul speră să ajungă la o soluție permanentă pentru îndepărtarea suspiciunilor că Teheranul ar dezvolta în secret arme atomice.

Invitație adresată Iranului de a participa la consultările internaționale de pace în conflictul din Siria

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon spune că a invitat Iranul să ia parte la negocierile preliminare de pace în Siria, așteptate miercuri la Montreux, în Elveția. Potrivit lui Ban, Iranul a promis să joace „un rol pozitiv și constructiv”, dacă este invitat la convorbiri. Discuțiile preliminare de la Montreux le vor precede pe cele plănuite vineri la Geneva între o delegație a președintelui sirian Bashar al-Assad și opoziție. Dar un purtător de cuvânt al principalei organizații a opoziției siriene, Coaliția Națională Siriană a cerut ca Ban să retragă invitația adresată Iranului, care a sprijinit regimul de a Damasc. Opoziția a avertizat că, în caz contrar, se poate retrage ea de la convorbiri.

Suspiciuni americane despre un posibil rol jucat de Rusia în scurgerea informațiilor date de Edward Snowden presei internaționale

Câțiva congresmeni americani au declarat că suspectează Rusia că l-a ajutat pe fostul angajat al serviciilor secrete americane, Edward Snowden să scurgă în presă secrete ale guvernului Statelor Unite despre programele de supraveghere domestică și internațională. Mike Rogers, care conduce Comitetul pentru Informații al Camerei Reprezentanților, a declarat televiziunii NBC că investighează dacă Rusia l-a ajutat într-adevăr pe Snowden, dar că asemenea suspiciuni sunt plauzibile.
Declarații asemănătoare au mai făcut la NBC senatoarea Dianne Feinstein care conduce Comitetul pentru Informații al Senatului, precum și reprezentantul Michael McCaul. Snowden a fugit din Statele Unite anul trecut și a primit azil în Rusia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG