Linkuri accesibilitate

Ştiri

Cîteva sute de activiști pro-ruși au atacat sediul poliției din Odesa

Cîteva sute de activiști pro-ruși au atacat sediul poliției din Odesa cerînd eliberarea camarazilor lor arestați în urma violențelor din 2 mai. Atacatorii au forțat o poartă și au spart geamurile în timp ce polițiștii încercau să-i oprească. Se relatează că poliția a fost nevoită în cele din urmă să elibereze persoanele arestate. Mai mult de 30 de oameni, cei mai mulțoi dintre ei activiști pro-ruși, au murit vineri într-un incendiu la Casa Sindicatelor din Odesa. Nu e clar cum a izbucnit focul, dar se pare că în clădire au fost aruncate sticle incendiare. Înainte de asta în mai multe locuri din Odesa au avut loc ciocniri între separatiști și sprijinitori ai guvernului de la Kiev. Cel puțin 42 oameni au fost uciși și alți 50 răniți. Autoritățile au arestat mai mult de 130 de persoane în legătură cu aceste violențele. Petro Luțiuk, șeful poliției locale, a dat publicității sâmbătă o declarație în care se spune că cei arestați vor fi puși sub acuzare pentru participare la tulburarea ordinii publice și pentru crimă cu premeditare. Premierul ucrainean în exercițiu Arseni Iațeniuk, care a făcut o vizită duminică la Odesa, a declarat că învinovățește forțele de securitate pentru că nu au făcut nimic pentru a preveni violențele, și pe demonstranții pro-ruși pentru că le-au provocat. Iațeniuk a promis o anchetă independentă serioasă.

Guvernul ucrainean continuă operațiunea antiteroristă împotriva insurgenților pro-ruși

Forțele guvernamentale ucrainene continuă operațiunea antiteroristă împotriva insurgenților pro-ruși care ocupă clădiri guvernamentale în orașele din estul Ucrainei. Sîmbătă au avut loc schimburi de focuri în apropiere de Sloviansk, care e înconjurat de forțele guvernamentale. La Kramatorsk, militarii ucraineni au recuperat o clădire a serviciilor de securitate și un post de televiziune, în timp ce la Luhansk separatiștii pro-ruși au luat cu asalt o bază a serviciilor de securitate. Schimburi de focuri au avut loc și în orașele Mariupol și Konstiantinivka. Mai mult de 50 de oameni au fost uciși în ultimele două zile în Ucraina, majoritatea într-un incendiu la Casa Sindicatelor din Odesa vineri, care a luat foc în timpul luptelor de stradă dintre simpatizanți ai guvernului ucrainean și separatiști pro-ruși. Președintele în exercițiu Oleksandr Turcinov a decretat o perioadă de doliu pentru cei uciși - majoritatea separatiști pro-ruși - în luptele de la Odesa din 2 mai.

Observatorii militari OSCE eliberați de separatiștii pro-ruși din Slaviansk au ajuns la Berlin

Cei șapte observatori militari OSCE eliberați de separatiștii pro-ruși din Slaviansk au ajuns la Berlin. Observatorii și cinci ofițeri ucraineni fuseseră luați ostateci în 25 aprilie. i au fost eliberați sâmbătă după intervenția lui Vladimir Lukin, trimisul special al președintelui rus Vladimir Putin în regiune.

John Kerry: Siria trebuie să renunțe la tot armamenul său chimic

Secretarul de stat american John Kerry a afirmat că Siria trebuie să renunțe la armamenul chimic pe care îl mai are în posesie. Kerry a discutat subiectul într-o conversație telefonică avută cu omologul său rus Serghei Lavrov sâmbătă. Siria a renunțat deja la 1.300 de tone de arme chimice, potrivit unui acord internațional semnat anul trecut ca să evite un atac din partea Occidentului. Guvernul de la Damasc a fost acuzat că a folosit gaz sarin împotriva suburbiilor capitalei controlate de rebeli în august 2013. Guvernul sirian a depășit deja cîteva date limită pentru a renunța la arsenalul său chimic, spunînd că operațiunea este îngreunată de luptele cu rebelii.

Liderului tătarilor din Crimeea Mustafa Gemilev i s-a refuzat din nou intrarea în peninsulă

Liderului tătarilor din Crimeea Mustafa Gemilev i s-a refuzat din nou intrarea în peninsulă, după ce fusese întors deja o dată la un aeroport din Moscova în timp ce se deplasa de la Kiev la Simferopol în 2 mai. Mii de tătari din Crimeea care se deplasaseră la punctul de frontieră din Apropiere de Armiansk să-l întîlnească pe Gemilev în 3 mai au rupt cordonul format de militari ruși ca să ajungă la liderul lor. Ei spun că se vor întoarce în Crimeea doar dacă vine și Gemilev cu ei. Guvernatorul în exercițiu al Crimeii Serghei Aksionov a declarat că Gemilev ar fi primit sarcina de la serviciile speciale occidentale să destabilizeze situația și din cauza asta nu i se permite să intre în Crimeea. Tătarii de aici au amenințat că vor bloca toate șoselele din peninsulă în semn de protest.

Avertisment american cu privire la un plănuit atac cu bombă în Nigeria

Guvernul Statelor Unite i-a avertizat pe cetățenii americani cu privire la un plan de a ataca cu bombe unul din cele două hoteluri Sheraton din apropiere de Lagos, principalul complex comercial al Nigeriei, care atrage mulți oameni de afaceri străini, și care pînă acum a fost cruțat de militanții islamiști din Nigeria. Departamentul de stat de la Washington a postat pe pagina sa de internet o declarație în care se spune că în spatele complotului se află grupări asociate cu terorismului, dar nu a dat mai multe detalii.

Convorbire telefonică John Kerry - Serghei Lavrov despre criza ucraineană

Secretarul de stat american John Kerry a avut o convorbire telefonică cu omologul său rus Serghei Lavrov legată de escaladarea crizei din Ucraina. Kerry a salutat eliberarea celor șapte observatori militari OSCE luați ostateci ce separatiști pro-ruși în estul Ucrainei, dar a spus că Rusia trebuie să-și retragă sprijinul dat rebelilor care ocupă clădiri guvernamentale în mai multe orașe ucrainene din regiunie. La rîndul lui, Serghei Lavrov i-a spus lui Kerry că Washingtonul trebuie să se folosească de influența sa pentru a convinge regimul de la Kiev să-și oprească ofensiva împotriva rebelilor. Șeful diplomației ruse a cerut o implicare mai mare a mediatorilor OSCE în efortul de apune în practică acordul de la Geneva și de a iniția un dialog național, în primul rînd legat de reforma constituțională. Între timp ministerul ucrainean de interne a anunțat că ofensiva împotriva separatiștilor pro-ruși continuă și că forțele sale au recucerit cartierul general al serviciilor de securitate din orașul Kramatorsk. Ceva mai devreme ministerul anunțase că forțele sale au din nou controlul asupra aeroportului din oraș, asupra turnului de televiziune și asupra tuturor punctelor de control din localitate

SBU: La violențele din Odesa au luat parte grupări militare ilegale din regiunea transnistreană

Katerina Kosareva, o purtătoare de cuvînt a Serviciului de securitate ucrainean a declarat sîmbătă la o conferință de presă la Kiev că tulburările care au avut loc vioneri la Odesa au fost provocate prin ingerințe externe și au fost finanțate de foste oficialități ale regimului fostului președinte Ianukovici, care se ascund într-o țară învecinată. Kosareva a precizat că e vorba despre fostul prim vicepremier Serhy Arbuzov și fostul ministru pentru taxe Olekasndr Klimenko. Katerina Kosareva a mai spus că evenimentele au fost controlate de sabotori din Federația Rusă cu participarea unor grupări militare ilegale din regiunea transnistreană, Reamintim că mai multe zeci de persoane au fost ucise în ciocnirile dintre separatiști pro-ruși și simpatizanți ai guvernului de la Kiev care au avut loc la Odesa vineri 2 mai.

Observatorii OSCE luați ostateci de forțele pro-ruse de la Sloviansk au fost eliberați

Cei șapte observatori OSCE și asistenții lor ucraineni luați ostateci de forțele pro-ruse de la Sloviansk au fost eliberați. Anunțul a fost făcut de Vladimir Lukin, trimisul special al președintelui rus Vladimir Putin. Echipa de observatori fusese reținută în 25 aprilie.

Barack Obama: guvernul de la Kiev are dreptul și responsabilitatea să apere legea și ordinea pe teritoriul său

Președintele Statelor Unite Barack Obama a afirmat că țara și Germania sînt unite în hotărîrea lor de a impune costuri Rusiei pentru acțunile ei în Ucraina.Vorbind la o conferință de presă comună la Casa Albă cu șefa guvernului german Angela Merkel, aflată în vizită la Washington, Obama a acuzat Rusia că acordă sprijin militanților puternic înarmați din estul Ucrainei. El a precizat că acele costuri vor include sancțiuni coordonate menite să izoleze și mai mult Rusia, economic și diplomatic. Șeful administrației americane a mai spus că guvernul de la Kiev are dreptul și responsabilitatea să apere legea și ordinea pe teritoriul său, și că Rusia trebuie să se folosească de influența pe care o are asupra grupărilor paramilitare pentru ca ele să depună armele și să înceteze să mai provoace violență.

Operațiunile militare guvernamentale împotriva separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei au continuat

Operațiunile militare guvernamentale împotriva separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei au continuat în zorii zilei de sîmbătă. Ministrul de interne Arsen Avakov a anuțat că trupele ucrainene au preluat controlul asupra televiziunii din orașul Kramatorsk. „Nu ne oprim”, a scris Avakov pe pagina sa de Facebook, fără să dea detalii în plus. Kramatorsk se află în apropiere Sloviansk, unde rebelii au doborît două elicoptere ucrainene care luau parte la ofensiva din dimineața zilei de 2 mai. La Odesa, mai mult de 130 de persoane au fost reținute după ce mai multe zeci de oameni au fost uciși într-un incendiu și în luptele de stradă între separatiști pro-ruși și sprijinitori ai guvernului de la Kiev. Petro Luțiuk a dat publicității sâmbătă o declarație în care se spune că cei arestați vor fi puși sub acuzare pentru participare la tulburarea ordinii publice și pentru crimă cu premeditare. Violențele din 2 mai de la Odesa au culminat cu incendierea sediului sindicatelor din oraș.

Chuck Hagel: agresiunea Rusiei în Ucraina este un moment clarificator pentru NATO

Ministrul american al apărării Chuck Hagel a spus că agresiunea Rusiei în Ucraina este un moment clarificator pentru NATO. Vorbind vineri la Wilson Center din New York, Hagel a cerut membrilor NATO să sporească cheltuielile în domeniul apărării, pentru Rusia va testa pe termen lung vigoarea și hotărîrea celor 28 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice.

Mai mulți jurnaliști occidentali au fost reținuți vineri pentru scurtă vreme de forțele pro-ruse de la Sloviansk

Mai mulți jurnaliști occidentali au fost reținuți vineri pentru scurtă vreme de forțele pro-ruse de la Sloviansk. Reporteri americani de la rețeaua de televiziune CBS și de la site-ul Buzzfeed, și o echipă a canalului britanic Sky News au fost reținuți la mai puncte de control ale rebelilor când încercau să intre în oraș. Clarissa Ward de la CBS a spus că ea și colegii si au fost duși în locuri diferite și au fost la un moment dat legați la ochi. Unul din membrii echiepi a fost băut de militanți. Mike Gigilo de la Buzzfeed a spus că rebelii i-au furat jacheta și casca, înainte ca jurnaliștii să fie eliberați. Sloviansk se află sub controlul forțelor pro-ruse din aprilie, și mai mulți jurnaliști, oficialități și cetățeni de rînd au dispărut în ultimele săptămâni.

Angela Merkel: trebuie dată o șansă negocierilor cu Iranul asupra programului său nuclear

Cancelarul german Angela Merkel a spus că trebuie dată o șansă negocierilor cu Iranul asupra programului său nuclear, dar că sancțiunile împotriva Teheranului trebuie reimpuse, dacă e nevoie. Merkel a spus că autoritățile iraniene trebuie să respecte acordul care prevede că Iranul își va limita activitățile nucleare în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale. Șefa guvernului de la Berlin a făcut aceste afirmații la o reuniune găzduită vineri de Camera de comerț a Statelor Unite de la Washington.

Statele Unite și Germania sînt unite în hotărîrea lor de a impune costuri Rusiei pentru acțiunile ei în Ucraina

Președintele Statelor Unite Barack Obama a afirmat că țara și Germania sînt unite în hotărîrea lor de a impune costuri Rusiei pentru acțunile ei în Ucraina.Vorbind la o conferință de presă comună la Casa Albă cu șefa guvernului german Angela Merkel, Obama a condamnat de asemenea tratamentul dezonorant aplicat observatorilor OSCE luați ostateci de forțele separatiste pro-ruse în Estul Ucrainei. Angema Merkel a spus că dacă Rusia reușește să submineze alegerile programate să aibă loc în Ucraina în 25 mai impunerea de noi sancțiuni Moscovei va fi de neevitat. Merkel a notat în acest context că există 6 țări membre ale Uniunii Europene care sînt dependente 100% de gazul rusesc, dar că Uniunea încearcă să micșoreze dependența de livrările de energie din Rusia.

Marian Lupu: Aderarea R. Moldova la NATO ar putea duce la pierderea regiunii transnistrene

Aderarea Republicii Moldova la NATO ar putea duce la pierderea regiunii transnistrene şi ar afecta stabilitatea din ţară, a declarat liderului Partidului Democrat Marian Lupu unui post de televiziune de la Chișinău. Publika.Md îl citează pe Lupu cu declarația că o eventuală intrare în Alianţa Nord-Atlantică i-ar putea îndepărta şi pe cetăţenii din autonomia găgăuză, și de aceea Moldova trebuie să-şi păstreze statutul de ţară neutră, și doar în caz de pericol să ceară ajutorul altui stat sau bloc militar. În opinia lui Marian Lupu, renunţarea la neutralitate poate fi decisă doar în cadrul unui referendum.

Štefan Füle: UE va continua eforturile de integrare în statele din Parteneriatul estic

Comisarul european pentru extindere Štefan Füle a afirmat că Uniunea Europeană a subestimat Rusia prin aceea că nu a luat în serios declarația prreședintelui rus Vladimir Putin din 2005 că prăbușirea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare catastrofă a secolului 20. Vorbind vineri la sediul Europei Libere de la Praga, Füle a spus că anexarea Crimeii de către Rusia și sprijinul acordat separatiștilor înarmați din estul Ucrainei arată un dispreț total față de legislația internațională și reprezintă dorința lui Putin de a crea o lume fără polaritate, unde singura regulă este că nu există reguli. Füle a mai spus că Uniunea Europeană va continua eforturile de integrare în statele din Parteneriatul estic și în Balcanii de vest, cerînd însă potențialilor parteneri să adopte reforme.

Președintele PLDM nu crede posibilă intrarea în alegeri într-un bloc comun cu partidele din coaliția de guvernământ

Președintele PLDM Vlad Filat a afirmat că nu crede posibilă intrarea în alegeri într-un bloc comun cu partidele din coaliția de guvernământ. Vorbind presei după reuniunea de vineri a Consiliului Politic al partidului, Filat a declarat presei că platforma electorală a PLDM este în curs de pregătire. Deși nu crede în posibilitatea intrării în bloc la alegeri, fostul premier spune că orice formulă care poate da rezultate poate fi discutată. „Din analize obiective, participările în bloc nu neapărat aduc rezultat mai mare”, a spus Vlad Filat, citat de IPN. Alegerile parlamentare din Republica Moldova sînt programate pentru sfârşitul lunii noiembrie.

Acord temporar de încetare a focului în orașul sirian Homs

În orașul sirian Homs s-a ajuns la un acord temporar de încetare a focului între guvernul sirian și luptătorii rebeli, pentru a permite acestora din urmă retragerea din oraș. Potrivit unor activiști de la Homs, acordul a intrat în vigoare vineri, dar retragerea nu a început încă. Dacă acordul e respectat toate cartierele din Holms, mai puțin unul, vor reveni sub control guvernamental. Asta va marca o înaintare semnificativă a forțelor loiale președintelui Bașar al-Assad, la o lună după ce va încerca să fie reales într-un scrutin presidențial. Sute de locuitori din Homs au fost evacuați în februarie în timpul unui armistițiu umanitar supervizat de Națiunile Unite și de Semiluna Roșie.

Acord de livrare neîntreruptă de gaz rusesc către Ucraina și Europa pînă la sfîrșitul lunii mai

Comisarul european pentru energie Guenther Ottinger a anunțat că discuțiile la Varșovia dintre oficialități ruse și ucrainene au dus la un acord care garantează livrarea neîntreruptă de gaze naturale către Ucraina și Europa pînă la sfîrșitul lunii mai. Ottinger a adăugat însă că s-a convenit reluarea discuțiilor, pentru că la Varșovia delegațiile nu au reușit să ajungă la un acord pe termen lung legat de toate chestiunile discutate.Guenther Ottinger a cerut la Varșovia un preț unitar pentru gazul rusesc livrat pentru toți membrii Uniunii Europene, spunînd că tacticile de tarifare practicate de ruși fac ca țările mai dependente de gaz rusesc, în special cele din Europa Centrală, să plătească mai mult decît cele din vestul Europei.

Șeful Gărzii Naționale din Ucraina: Sloviansk a fost recucerit aproape în totalitate

Serviciul rusesc al Europei Libere/Libertatea îl citează pe șeful Gărzii Naționale din Ucraina Stepan Poltopak cu declarația că orașul Sloviansk din estul Ucrainei a fost recucerit aproape în totalitate din mâinile separatiștilor. Poltopak a adăugat că nici un militar din Garda Națională n-a fost ucis sau rănit. Guvernul ucrainean a cerut militanților să depună armele și să se predea.

Ministerul rus de externe: ofensiva ucraineană împotriva separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei va duce la o catastrofă

Ministerul rus de externe a afirmat că intervenția în forță de către autoritățile de la Kiev împotriva separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei va duce la o catastrofă. Diplomația rusă a acuzat de asemenea Uniunea Europeană că distruge șansele pentru o rezolvare a crizei sprijinindu-i pe cei care sînt în spatele „loviturii de stat” de la Kiev. Ministerul rus de externe a cerut Occidentului să renunțe la ceea ce Moscova numește „politicile sale distructive legate de Ucraina”. Aceste declarații vin după ce Kievul a lansat vineri o ofensivă pentru recucerirea de la forțele separatiste ruse a orașului Sloviansk din estul Ucrainei. Purtătorul de cuvînt al președintelui Vladimir Putin Dimitri Peskov a calificat ofensiva drept un raid de represalii, și a afirmat că au fost bombardate așezări pașnice. Ministerul apărării de la Kiev a confirmat că două elicoptere ucrainene au fost doborîte și piloții uciși în timpul ofensivei de vineri 2 mai.

Alexander Vershbow: NATO trebuie să înceapă să se gîndească la Rusia ca la un adversar

Secretarul general al NATO Alexander Vershbow a afirmat că alianța trebuie să înceapă să se gîndească la Rusia ca la un adversar. Vershbow a spus joi la Wahsington că în ciuda încercărilor de a construi un parteneriat cu Rusia, Moscova „a declarat NATO adversar”, și din această cauză NATO trebuie de asemenea „să înceapă să se uite la Rusia nu ca la un partener, ci ca la un adversar”. În opinia lui Vershbow, care a fost ambasadorul Statelor Unite la Moscova și la NATO, anexarea de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea și implicarea Moscovei în mișcarea separatistă din estul Ucrainei au schimbat relația dintre NATO și Rusia.

Catherine Ashton: „este absolut vital să se pună capăt violenței” în estul Ucrainei

La o conferință de presă care a avut loc la Berlin, împreună cu ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, șefa diplomației europene, Catherine Ashton a calificat drept „inacceptabil” ceea ce se petrece la ora actuală în estul Ucrainei, declarînd că așteaptă de la diplomații din Rusia ajutorul pentru o reducere a tensiunilor și revenirea la calm. Este vorba, a reamintit Ashton, de tentativa de de-escaladare tensiunilor astfel ca „Ucraina să devină stabilă pe plan politic în vederea alegerilor și pe plan economic, pentru ca oanenii să nu se mai teamă de dificultăți și mai mari, cu toate consecințele pe care acestea le presupun”.
După spusele lui Catherine Ashton, „este absolut vital să se pună capăt violenței. Este absolut vital să vedem o trecere la eliberarea clădirilor administrative ocupate, este absolut vital, așa cum am spus tuturor, ca Rada de Stat să funcționeze, ca Parlamentul să fie locul unde toți reprezentanții Ucrainei să conlucreze”.

Ofensivă a forțelor militare ucrainene pentru eliberarea ostatecilor deținuți de separatiștii pro-ruși la Slaviansk

Ministerul Apărării de la Kiev a anunțat că în cursul ofensivei lansate pentru preluarea controlului asupra orașului Slaviansk din estul Ucrainei, două elicoptere ale armatei au fost doborîte de separatiștii pro-ruși, iar piloții lor uciși. Ministrul de interne Arsen Avakov a precizat pe pagina sa de Facebook că scopurile ofensivei sînt „eliberarea ostatecilor, depunerea armelor și eliberarea clădirilor administrative ocupate [de către separatiști] și revenirea la normal a funcționării administrației orașului”. Slaviansk se află sub controlul forțelor separatiste pro-ruse de luna trecută.
Potrivit lui Avakov, separatiștii au lansat rachete antiaeriene și au utilizat în cursul luptelor artilerie grea și grenade. Trupele ucrainene ar fi preluat între timp controlul a nouă puncte deținute de separatiști pe șoselele de acces spre oraș. Rebelii dețin ca ostateci la Slaviansk pe primarul ucrainean al localității, mai mulți ziariști, trei ofițeri ai Serviciului de Securitate al Ucrainei și o întreagă echipă de observatori militari ai OSCE.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG