Linkuri accesibilitate

Ştiri

Klaus Iohannis a facut din nou apel la dialog în conflictul din Ucraina

„România condamnă ferm atacurile asupra civililor, victime inocente ale unui conflict sângeros, si va sprijini intotdeauna Ucraina in aspiratiile sale europene si euro-atlantice”, a scris vineri presedintele Klaus Iohannis in cartea de condoleante deschisa la ambasada Ucrainei, relatează Agerpres. Șeful statului român a facut din nou apel la dialog în conflictul din Ucraina si la gasirea unei solutii politice care sa evite pierderile de vieti omenesti.

Tiraspolul a impus restricții la scoaterea valutei din regiunea transnistreană

Autoritățile de la Tiraspol au impus restricții la scoaterea valutei din regiunea transnistreană. Potrivit unui comunicat al serviciului vamal de la Tiraspol, persoanele fizice nu au voie să scoată din regiune valută în numerar sau cecuri cu o valoare mai mare de 5.000 de dolari în lipsa documentelor ce atestă provenienţa banilor, realtează Newsmaker.md.

Barack Obama şi Angela Merkel au discutat la telefon despre situația din Ucraina

Casa Albă a anunţat că președintele Barack Obama şi cancelarul Germaniei Angela Merkel au discutat la telefon despre situatia din Ucraina. Cei doi lideri spun ca e nevoie de gasirea unei unei solutii paşnice și de durată la acest conflict, care a facut peste 4.700 de victime. Vineri la Minsk era programată o nouă rundă de negocieri, dar separatistii pro-ruși nu au dorit sa vina.

Lassana Bathily, un angajat din Mali al magazinului evreiesc de la Paris, va primi cetățenie franceză

Ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve a anunţat ca Lassana Bathily, un bărbat de religie musulmană din Mali, va primi cetățenie franceză. Bathily lucrează la magazinul evreiesc atacat în 9 ianuarie și a ajutat mai mulți clienţi sa se ascunda în timpul atacului în camera frigorifică a supermarketului. În virsta de 24 de ani, Lassana Bathily traieste in Franta din 2006 și a solicitat cetăţenia franceză în iulie 2013. Ministrul francez de interne a raspuns astfel unei petitii online care a cerut autorităţilor sa îi acorde Legiunea de Onoare sau cetăţenia franceză pentru curajul de care a dat dovadă în timpul atacului terorist.

Președintele României, Klaus Iohannis, și-a amânat vizita în R. Moldova

Președintele României, Klaus Iohannis, și-a amânat vizita în Republica Moldova, pe care urma să o efectueze la 22-23 ianuarie. Vizita a fost amânată din cauză că în R. Moldova nu există încă un nou guvern. Informația a fost confirmată pentru site-ul Realitatea.md de șeful administrației prezidențiale de la Chișinău, Ion Păduraru. In primul sau interviu pentru presa scrisa din România, presedintele Johannis isi exprimase speranta ca politicienii din Moldova vor ajunge la o intelegere pentru formarea cit mai rapidă a unei coaliţii si a unui guvern pro-european.

Evgheni Şevciuk e îngrijorat de evoluțiile economice din regiunea transnistreană în 2015

Auto-declaratul lider al regiunii transnistrene Evgheni Şevciuk şi-a exprimat într-o emisiune radiofonica îngrijorarea fata de evolutiile economice din regiune în 2015. Potrivit site-ului Realitatea.md, scaderea dramatica a valorii rublei ruseşti influențează negativ activitatea agenților economici din stânga Nistrului, iar unii refuză să mai lucreze pe piața rusească. „Suntem dependenți de piața materiei prime și producția finală. Piețele noastre sunt în Federația Rusă, Ucraina, Moldova și țările europene. Consecințele sunt evidente. Agenții noștri economici au simțit pierderi în tranzacțiile pe piața Rusiei, imediat după destabilizarea valutei naționale rusești. Nu mai e atât de rentabil să vinzi în Rusia, iar unii și-au încheiat activitatea”, a spus Șevciuk citat de siteurile moldovenesti Golos.md si Realitatea.md. Şevciuk a mai spus ca daca situatia se va ameliora in intreaga regiune in rastimp de 3-5 ani, „Transnistria va putea deveni o regiune de sine stătătoare”.

Șase militari ucraineni au fost uciși și 18 răniţi în ultimele 24 de ore în luptele pentru aeroportul de la Doneţk

Autorităţile de la Kiev au anunţat că în ultimele 24 de ore șase militari au fost omoriti si 18 raniţi in luptele pentru aeroportul din Doneţk. Potrivit purtatorului de cuvînt al armatei ucrainiene, separatistii pro-rusi au folosit artileria, tancurile , rachetele si a negat că aeroportul ar fi fost capturat de forţele separatiste. Potrivit corespondentilor nostril, rebelii isi lanseaza atacurile de pe cladiri in care se afla civili. Autorităţile din Doneţk au spus ca patru oameni au murit noaptea trecuta in explozia unui depozit.

Operațiuni antiteroriste în Franța, Belgia și Germania

Secretarul de stat American John Kerry şi-a exprimat la Paris solidariatea cu poporul francez, la citeva ore dupa ce autorităţile franceze, germane si belgiene au făcut zeci de raiduri impotriva unor suspecti de terorism. În Franta 12 persoane au fost arestate in legatura cu atacurile de saptamina trecuta de la Paris, soldate cu 17 morti, si de Amedy Coulibaly, teroristul cel care a ucis patru ostatici într-un magazin evreisc parizian. Unii dintre suspecti ar fi oferit sprijin logistic atacatorilor. In Belgia doua persoane inarmate au fost impuşcate de politie noaptea trecuta in timpul unei razii , iar 15 persoane au fost arestate. La Berlin, poliţia germana a arestat astazi doua persoane suspectate ca ar fi recrutat luptatori mercenari şi susţinut financiar gruparea Statul Islamic din Siria. In operatiunea politiei din Germania au fost implicate peste 250 de poliţişti. Presedintele Frantei Francois Hollande a multumit Statelor Unite pentru sprijinul moral acordat si amindoi liderii au promis sa colaboreze pentru a gasi un raspuns potrivit ameninţărilor terorismului Islamic.

Proteste în Pakistan împotriva publicării caricaturii profetului Mahomed în „Charlie Hebdo”

În mai multe orașe pakistaneze au loc demonstrații de protest împotriva publicării caricaturii profetului Mahomed în revista franceză „Charlie Hebdo”, care a pierdut mai mulți jurnaliști în atacul armat de săptămâna trecută asupra redacției sale din Paris. În preajma consulatului francez din metropola pakistaneză Karachi poliția a folosit vineri tunuri cu apă și gaze lacrimogene împotriva demonstranților mobilizați de organizația studențească a partidului religios Jamaat-e-Islami, care a convocat marșuri de protest în mai multe orașe ale țării predominant musulmane. Se relatează că la demonstrația din Karachi au fost rănite cel puțin trei persoane. În prima sa ediție după atacul terorist de la 7 ianuarie revista „Charlie Hebdo”a publicat pe copertă imaginea unui profet Mahomed înlăcrimat, purtând semnul de solidaritate „Je suis Charlie”. Gestul „supraviețuitorilor” de la „Charlie Hebdo”a fost condamnat într-o rezoluție adoptată joi de camera inferioară a Parlamentului Pakistanului

Întrevedere John Kerry - Javad Zarif la Paris

Un oficialitate americană a anunţat ca secretarul de stat din America John Kerry se întilnește in aceasta seara la Paris cu ministrul Iranian de externe Mohamed Javad Zarif pentru a continua discutiile despre programul nuclear Iranian începute la Geneva în 14 ianuarie. Se preconizeaza o intilnire intre cele 6 puteri ale lumii si reprezentantul Teheranului pentru duminica, 18 ianuarie.

„De ce eu?”, noul film al egizorului român Tudor Giurgiu, va fi proiectat la Festivalul internațional de film de la Berlin

Organizatorii Festivalului internaţional al Filmului de la Berlin, care se desfăşoară între 5 şi 15 februarie, au anunţat că la festival va rula şi noua creaţie cinematografică a regizorului român Tudor Giurgiu, intitulată: „De ce eu?” Premiera mondială a coproducţiei româno-bulgaro-maghiare va avea loc în cadrul secţiunii „Panorama”.

Poliția franceză a arestat un bărbat înarmat care luase ostatici într-un oficiu poștal lîngă Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat înarmat care luase ostatici într-un oficiu poștal din apropierea Parisului. Ostaticii au fost eliberați, scrie AFP, adăugând că incidentul nu pare să aibă legătură cu atacurile teroriste de săptămâna trecută. Surse de poliție au spus că după ce individul a pus stăpânire pe poștă mai mulți clienți au reușit să scape și că poliția a fost chemată la telefon chiar de către agresor. Aceleași surse au spus că bărbatul „vorbea incoerent” și părea să fie înarmat „puternic” cu grenade și pistoale automate Kalașnikov. Tensiunea în capitala franceză este încă ridicată după atacurile armate de săptămâna trecută, soldate cu 17 morți.

Noul Parlament de la Chișinău și-ar putea începe activitatea săptămâna viitoare

De la Chișinău se relatează că noul Parlament și-ar putea începe activitatea săptămâna viitoare, grație unei înțelegeri la care au ajuns Partidul Liberal-Democrat, Partidul Democrat și Partidul Comuniștilor. „Am discutat despre structura Comisiilor parlamentare, despre structura prezidiului, am făcut un schimb de păreri. Scopul nostru este ca Parlamentul să funcţioneze săptămâna viitoare”, a declarat presei vice-preşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc, după o nouă întâlnire a PLDM, PD și PCRM ținută vineri la sediul legislativului. Înțelegerea vine la o zi după ce liderul comuniștilor Vladimir Voronin a spus mai limpede ca oricând că PCRM ar putea sprijini noua guvernare fără să intre într-o alianță propriu-zisă. PLDM, PD au avut săptămâna aceasta cel puțin trei întâlniri cu comuniștii, dar au continuat și dialogul cu Partidul Liberal, considerat de mulți cel mai probabil partener de coaliție.

Biroul fundației anti-corupție a liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi percheziționat de autoritățile judiciare de la Moscova

Liderul opoziției din Rusia, Aleksei Navalnîi, a spus că biroul fundației sale anti-corupție este percheziționat, iar el a aflat acest lucru în timp ce era interogat astăzi la Comitetul Investigativ. Ceva mai devreme tot astăzi, Navalnîi scrisese pe Twitter că a fost dus la interogatoriu de mai mulți polițiști care l-au luat din fața blocului său din Moscova vineri. A fost cea mai nouă acțiune a autorităților în ceea ce Navalnîi și suporterii lui spun că ar fi o campanie de pedepsire pentru criticile la adresa președintelui rus Vladimir Putin. Navalnîi a fost condamnat pentru furt în proporție foarte mare la 30 decembrie, când i s-a dat o sentință de trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare. I s-a ordonat să rămână în arest la domiciliu până ce i se judecă toate apelurile, dar Navalnîi spune că acest ordin este ilegal. Navalnîi și-a tăiat luna aceasta „brățara” care-i monitoriza arestul la domiciliu și a putut ieși din casă, dar a fost mereu supravegheat de polițiști.

BNM: inflația a crescut peste prevederi la sfîrșitul anului 2014

Banca Națională spune că la sfârșitul anului trecut inflația a fost mare decât se prevedea, cauza principală fiind aprecierea dolarului față de leul moldovenesc, care a avut ca urmare scumpirea unor mărfuri. Potrivit unui comunicat BNM, în decembrie 2014 rata inflației de bază a fost de 6,3%, scumpirile cele mai mari fiind la confecții, automobile, încălțăminte și detergenți. Dintre alimente cel mai mult s-au scumpit legumele proaspete (8%), cartofii (6%), ouăle (3,4%) etc.

În comunicatul Băncii se mai spune că inflația ar putea crește peste prevederi în viitorul apropiat datorită posibilei recesiuni din zona euro și Rusia, micșorării remitențelor și crizei ucrainene. BNM mai spune că pe fondul inflației este posibil ca în 2015 să fie mărite prețurile așa­numitelor „servicii reglementate”, cum sunt apă­ canal, electricitate, gaze etc.

Demonstrații de protest în Pakistan împotriva publicării caricaturii profetului Mahomed în „Charlie Hebdo”

În mai multe orașe pakistaneze au loc demonstrații de protest împotriva publicării caricaturii profetului Mahomed în revista franceză „Charlie Hebdo”, care a pierdut mai mulți jurnaliști în atacul armat de săptămâna trecută asupra redacției sale din Paris. În preajma consulatului francez din metropola pakistaneză Karachi poliția a folosit vineri tunuri cu apă și gaze lacrimogene împotriva demonstranților mobilizați de organizația studențească a partidului religios Jamaat-e-Islami, care a convocat marșuri de protest în mai multe orașe ale țării predominant musulmane. Se relatează că la demonstrația din Karachi au fost rănite cel puțin trei persoane. În prima sa ediție după atacul terorist de la 7 ianuarie revista „Charlie Hebdo”a publicat pe copertă imaginea unui profet Mahomed înlăcrimat, purtând semnul de solidaritate „Je suis Charlie”. Gestul „supraviețuitorilor” de la „Charlie Hebdo”a fost condamnat într-o rezoluție adoptată joi de camera inferioară a Parlamentului Pakistanului.

13 persoane reținute în Belgia și două în Franța în raiduri anti-teroriste

Autoritățile belgiene spun că 13 oameni au fost reținuți în Belgia, iar doi au fost arestați în Franța în raiduri anti-teroriste după o ciocnire armată în care au fost uciși doi suspecți de terorism. Eric Van der Sypt, magistrat federal belgian, este citat de AP cu afirmația că 12 raiduri au dus la descoperirea de arme, inclusiv ale unor automate Kalașnikov. Poliția belgiană s-a ciocnit joi seară la Verviers, aproape de granița germană, cu mai mulți suspecți de terorism, dintre care doi au murit. Sypt a spus că ei urmăreau să ucidă polițiști pe străzi sau la secțiile de poliție. Premierul francez Manuel Valls a spus vineri că nu există o legătură „directă” între raidurile din Belgia și atacurile de săptămâna trecută de la Paris, soldate cu 17 morți. „Legătura existentă este că toți teroriștii împărtășesc dorința de a ne ataca valorile și compatrioții”, a spus Valls.

Aleksei Navalnîi interogat la Moscova în legătură cu fundația sa anti-corupție

Liderul opoziției din Rusia, Aleksei Navalnîi, spune că a fost dus la interogatoriu de mai mulți polițiști, care l-au luat din fața blocului său din Moscova vineri, 16 ianuarie. A fost cea mai nouă acțiune a autorităților în ceea ce Navalnîi și suporterii lui spun că ar fi o campanie de pedepsire pentru criticile la adresa președintelui rus Vladimir Putin. Navalnîi a fost condamnat pentru furt în proporție foarte mare la 30 decembrie, când i s-a dat o sentință de trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare. I s-a ordonat să rămână în arest la domiciliu până ce i se judecă toate apelurile, dar Navalnîi spune că acest ordin este ilegal. Navalnîi și-a tăiat luna aceasta „brățara” care-i monitoriza arestul la domiciliu și a putut ieși din casă, dar a fost mereu supravegheat de polițiști. Navalnîi a scris vineri, 16 ianuarie pe Twitter că a fost întâmpinat în fața blocului de 12 polițiști care l-au dus la Comitetul Investigativ, de unde primise o convocare pentru întrebări legate de fundația sa anti-corupție.

Kievul dezminte că separatiștii pro-ruși controlează aeroportul internațional Donețk

Autoritățile ucrainene au dezmințit declarațiile separatiștilor pro-ruși că forțele rebele ar fi dobândit controlul asupra aeroportului internațional din Donețk. Vladislav Selezniov, purtător de cuvânt al Marelui stat major al forțelor armate ucrainene, a spus vineri că „terminalul nou al aeroportului Donețk este sub controlul forțelor operațiunii antiteroriste”. Aeroportul este în ruine și este închis de multă vreme, dar a fost scena unora din cele mai grele lupte în conflictul soldat cu peste 4700 de morți începând din aprilie. Departamentul de Stat al Statelor Unite a spus la 14 ianuarie că luptele intense din preajma aeroportului din Donețk sunt un exemplu al încălcării de către separatiști a acordului de armistițiu de la 5 septembrie.

Leul moldovean continuă să se deprecieze față de dolar și euro

Moneda naţională îşi continuă căderea față de dolar și euro, care au atins astăzi cel mai înalt nivel înregistrat vreodată în istoria Republicii Moldova. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru vineri, 16 ianuarie, un curs de schimb pentru un dolar de 16 lei şi 66 de bani, în creştere cu 18 bani faţă de ieri. Cursul oficial de schimb pentru un euro este de 19 lei şi 48 de bani, cu 11 bani mai mult. Leul a rămas aproape neschimbat față de leul românesc, rublă și hrivnă. Banca Națională a spus săptămâna aceasta că urmărește cu atenție evoluțiile de pe piața valutară, dar deocamdată nu va arunca bani pe piață pentru sprijinirea leului. Mulți moldoveni se tem că deprecierea leului va fi urmată de scumpiri multiple și sunt supărați că ea împiedică ieftinirea și mai mare a carburanților, într-o vreme când prețul țițeiului pe piața globală este așa de ieftin. Deocamdată la Chișinău s-a anunțat scumpirea cu până la 7% a unor medicamente.

Arestări în cadrul unor raiduri anti-teroriste în Franța, Belgia și Germania

Poliția pariziană a evacuat Gara de Est vineri după o alertă cu bombă, iar autoritățile franceze și din alte țări europene au făcut noi arestări în efortul de a preveni noi violențe după atacurile teroriste de săptămâna trecută. Procuratura generală a Franței a anunțat că zece oameni au fost arestați în raiduri anti-teroriste în regiunea capitalei, având ca ținta oameni din cercurile individului înarmat care a atacat supermagazinul koșer din Paris și care pretindea că face parte din gruparea Statul Islamic. Un oficial de poliție a spus că Gara de Est a fost închisă „ca precauție”. La Berlin, poliția a arestat vineri dimineață doi oameni sub bănuiala că ar fi recrutat luptători pentru Statul Islamic din Siria. Mai înainte, poliția belgiană a împușcat mortal joi seară doi suspecți într-un schimb de focuri, parte dintr-o mare operațiune de prevenire a unor presupuse tentative de atac terorist. A treia persoană a fost arestată în orașul Verviers, lângă granița cu Germania în confruntarea poliției cu persoane cu experiențe jihadiste.

John Kerry se întîlnește la Paris cu François Hollande și depune flori la locurile atentatelor teroriste

Secretarul de stat al Statelor Unite, John Kerry, are la Paris întâlniri cu liderii Franței. Sunt primele întrevederi bilaterale la asemenea nivel după atacurile armate de săptămâna trecută de la Paris, puse pe seama unor militanți islamiști și soldate cu 17 morți. Administrația președintelui Barack Obama a fost criticată de opoziția republicană pentru că nu a trimis un oficial de rang înalt la „marșul unității” ținut duminică la Paris, la care au participat șefi de guvern din Germania, Italia, Spania și alte țări. Kerry i-a spus astăzi ministrului de externe francez Laurent Fabius că nu a fost prezent la marș fiindcă era într-o altă călătorie, planificată dinainte. Vorbind ieri la Sofia, John Kerry spunea că merge la Paris să-i asigure pe francezi de sprijinul Statelor Unite. Astăzi John Kerry urma să se întâlnească cu președintele francez François Hollande și să depună coroane de flori la locurile masacrelor de săptămâna trecută.

Liberal-democrații îi acuză din nou pe liberali că blochează formarea noii guvernări

Liberal-democrații i-au acuzat din nou pe liberali că blochează formarea noii guvernări, în vreme ce liberalii au spus că celelalte două partide zis „pro-europene” s-au hotărât deja să facă alianță cu comuniștii. Vorbind joi seară după o nouă rundă de convorbiri cu Vlad Filat și Marian Lupu, liberalul Mihai Ghimpu a spus: „Alianța e hotărâtă demult. Cu comuniștii. Vor să arate europenilor că, uite, ei vor coaliție proeuropeană, dar PL nu vrea.” Alți participanți la discuții spun că liberalii insistă prea mult asupra chestiunii alegerii șefului statului. Atât liberal-democrații, cât și democrații au sugerat aseară din nou că pot guverna fără liberali. Tot ieri, Vladimir Voronin a spus mai limpede ca oricând că partidul său, al comuniștilor, ar putea sprijini noua guvernare fără să intre într-o alianță propriu-zisă.

Igor Dodon sceptic în privința noii coaliții guvernamentale

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, este de părere că Partidul Comuniștilor ar putea sprijini eventuala nouă guvernare pro-europeană și că pentru Vladimir Voronin aceasta ar însemna amânarea dispariției PCRM. Într-un interviu acordat Europei Libere, Dodon și-a exprimat scepticismul că noua coaliție, discutată de celelalte partide parlamentare, va avea viață lungă, întrucât va fi bazată exclusiv pe colaborarea în scopuri de corupție între oligarhi și politicieni. Partidul Socialiștilor a câștigat alegerile de la 30 noiembrie. Igor Dodon, promotorul unor relații mai strânse cu Rusia, a spus recent că nu va colabora în nici un fel cu vreo guvernare pe care a numit-o „euro-unionistă”.

Numeroase medicamente se vor scumpi cu până la 7% din cauza devalorizării leului moldovenesc

Peste două mii de medicamente se vor scumpi cu până la 7% din cauza devalorizării leului moldovenesc în raport cu dolarul american și euro, a anunțat IPN, cu trimitere la un ordin al ministrului sănătății din guvernul demisionar, Andrei Ustaîi. Maria Dragancea, specialist în comunicare la Agenția Medicamentului, a declarat că scumpirile nu se referă la stocurile deja existente în farmacii și a adăugat că unele medicamente, dimpotrivă, se vor ieftini, dar nu a spus care anume. IPN amintește că legislația permite firmelor să scumpească medicamentele funcție de evoluția cursului de schimb. Leul ajunsese ieri, la unele bănci, la cursul de 17 lei pentru un dolar și 20 de lei pentru euro.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG