Linkuri accesibilitate

Ştiri

Noi audieri în procesul politic intentat de Rusia regizorului ucrainean Oleg Sențov

Astazi au avut loc noi audieri la un tribunal militar din sudul Rusiei, în procesul regizorului ucrainean Oleg Sențov, judecat pentru o presupusa organizare a unor atacuri teroriste în Crimeea, peninsula anexată anul trecut de Rusia. La audierile de astăzi, regizorul a repetat ca este nevinovat si procesul sau illegal si a vorbit si despre perioada de detentie preventivă în care ar fi fost torturat. Senţov a spus ca a fost arestat in Ucraina, dar ca a fost dus pe teritoriul rusesc de catre serviciile de Securitate ruse.

Rubla rusă continuă să scadă în raport cu moneda euro și dolar

Valoarea rublei ruseşti continua sa scada fata de euro si dolar ajungînd la cea mai scazuta valoare de la începutul anului. Un euro se vindea astazi cu peste 70 de ruble si un dolar cu 64.4 ruble. Oficialităţi ruse au prognozat că economia ţării va scadea cu 2,8 procente anul acesta, iar Fondul Monetar International spune ca prelungirea sancţiunilor Occidentului ar putea duce la o scadere de 9 procente a produsului intern brut din Rusia pe termen mediu.

Procesul intentat unui soldat rus dezertor care a ucis o familie de armeni la Gyumri va începe la 12 august la o bază militară rusă

In Armenia s-a anuntat ca procesul împotriva soldatului rus care a ucis o intreaga familie de armeni la Gyumri in luna ianuarie, va începe pe 12 august. Procesul se va desfasura in Armenia, dar la baza militara ruseasca de la Gyumri şi va fi judecat de un tribunal rusesc. Soldatul Valeri Permiakov are 19 ani. In ianuarie anul acesta o intreaga familie de armeni de șapte persoane, printre care si un sugar de șase luni si o fetita de doi ani, a fost ucisa in propria locuinta. Soldatul Permiakov a fost prins si el şi-a marturisit crima. El este judecat pentru ca a dezertat înarmat, a furat arme si munitii şi pentru port illegal de arme.

Un atac sinucigaș face numeroase victime în Arabia Saudită

In sud estul Arabiei Saudite un atac sinucigas s-a soldat cu moartea a cel putin 17 oameni in provincial Asser. Nu au fost date mai multe detalii, dar informatia a fost difuzata de televiziunea El-Ikhbaria.

Ceremonie de inaugurare în Egipt a unei porțiuni lărgite a Canalului de Suez

Vase au inceput sa treaca prin noua extensie a canalului de Suez care leaga Marea Mediterana de Marea Rosie. Astazi presedintele Egiptului Abdel Fattah al Sisi a semnat documentul prin care permite tranzitul prin aceasta noua infrastructura. La ceremoniile de inaugurare au participat presedintele Frantei, François Hollande, si premierul Rusiei, Dmitri Medvedev. Noua extensie a canalului a costat peste opt miliarde de dolari si permite traficul in doua directii pe o bucata din drum ca si trecerea unor vase de mare tonaj. Egiptul spera ca aceasta investitie sa ajute economia aflata in stare precara. Canalul de Suez a fost construit in 1869.

Rusia distruge în regiunea Belgorod alimente provenite din statele UE

Oficialităţi ruse au folosit compresoare ca sa striveasca tone de brinza, fructe si legume provenind in tari ale Uniunii Europene si intrate illegal in tara. Operatiunea a avut loc in regiunea Belgorod, de la granite cu Ucraina. Autorităţile de la Moscova spun ca brinza ar fi ajuns in Rusia prin Ucraina, dar era fabricată in tari ale Uniunii Europene. Rusia a impus embargo asupra importurilor de alimente din tarile comunitare in 2014, ca raspuns la sancţiunile Occidentale fata de anexarea Crimeii si implicarea in conflictul din estul Ucrainei. Saptamina trecuta presedintele Putin a semnat decretul prin care cere distrugerea tuturor alimentelor care violeaza embargo-ul impus de Kremlin. Decizia a stirnit indignarea opiniei publice intr-o perioada in care economia rusa este in declin si pentru multi rusi este dificil să îşi procure alimentele de baza.

SBU a reținut un grup de contrabandiști care intenționau să transporte uraniu radioactiv pe teritoriul României

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut miercuri la Ivano-Frankivsk un grup de contrabandiști locali care intenționau să transporte uraniu radioactiv pe teritoriul României, relatează agenția de presă Unian, citata de „Ziarul de Gardă”. Potrivit datelor preliminare, materialul radioactiv este probabil uraniu 238, mai scrie sursa citată.

Asociaţia brutarilor moldoveni a solicitat ministerului agriculturii o creştere cu pînă la 15 la sută a preţurilor la pâne

Asociaţia brutarilor moldoveni a solicitat ministerului agriculturii, în şedinţa Consiliului producătorilor de cereale, o creştere cu pînă la 15 la sută a preţurilor la pâne. Producătorii de pâine îşi argumentează cererea prin scumpirea făinei și a energiei electrice, informează Moldpres. Preţul la grîu este în prezent între 2,8-3,0 lei per kilogram, faţă de 1.80-2.20 în anul trecut, iar tendinţa este de creştere cu pînă la 10 la sută în lunile de după recoltare, a declarat într-o conferinţă de presă Ion Sula, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, potrivit sursei citate.

Ministerul mediului a repetat că nu există pericolul de sistare a prizei de apă de la Vadul lui Vodă

Ministerul mediului a repetat că nu există pericolul de sistare a prizei de apă de la Vadul lui Vodă care alimentează municipiul Chişinău cu apă potabilă, relatează Moldpres. Agenția Apele Moldovei a cerut conducerii Comitetului de Stat pentru Gospodărirea Apelor de la Kiev Ucraina majorarea debitul rîului Nistru din rezervele de apă ale lacului de acumulare Dnestrovsk din Ucraina. În Moldova este seceta si din cauza lipsei ploilor nivelul apei a scăzut mult atit in rîurile mici, în fîntîni, si în rîurile mari. Nivelul apei în Nistru a scăzut în ultimele două luni de la 11 pînă la 8,4 metri, nivelul critic fiind de 8,3 metri.

Iurie Leancă: faza a doua a raportului Kroll a fost blocată de guvernatorul BNM Dorin Drăguțanu

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu l-a acuzat pe fostul premier Iurie Leancă și pe succesorul său Chiril Gaburici că au ținut BNM ostatică și că de aceea nu a putut rezolva problema jafului de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. In replica, pe pagina sa de Facebook, fostul premier Iurie Leancă scrie că guvernatorul caută să se dezvinovăţeasca de situaţia din sistemul bancar şi ca nu „are calitatea morală şi profesională pentru postul de guvernator” şi că şi-a pierdut „ simţul realităţii”. Iurie Leancă a mai spus că faza a doua a raportului Kroll nu a avut loc până acum pentru că, sub diferite tertipuri juridice, a fost blocată tocmai de guvernatorul Dorin Drăguțanu.

Ion Sturza: guvernatorul BNM Dorin Drăguţanu ar trebui să îşi dea demisia

Fostul premier Ion Sturza a scris Facebook că Banca Națională a Moldovei este singura raspunzătoare pentru întreaga situatie din sistemul bancar moldovenesc şi că guvernatorul Dorin Drăguţanu ar trebui să îşi dea demisia. Ion Sturza scrie că în perioada in care acesta a gestionat Banca Naţionala – „ 2/3 dintre activele băncilor moldovenești au trecut, într-o formă total netransparentă, sub controlul unor persoane obscure din Federația Rusă, care au acționat concertat și au devalizat sistemul bancar; s-a furat faimosul miliard de USD; s-au spălat peste 20 de miliarde de USD ai mafiei rusești; s-au legalizat banii criminali din lista Magnițki; auditul băncilor a trecut de la companii cu renume internațional la una obscură a actualului ministru al Economiei, Stéphane Bridé; bugetul a garantat acoperirea găurii de la cele trei bănci cu 15 miliarde de lei, bani pe care îi vom plăti toți noi, cetățenii Moldovei; s-au redus (furat) rezervele valutare cu aproximativ 1(!) miliard de USD; leul s-a depreciat de două ori, ceea ce a dus la creșterea dramatică a prețurilor și tarifelor și la sărăcirea populației”, a scris Ion Sturza pe Facebook.

Tatăl miliardarului rus Mihail Hodorkovski a fost interogat la Moscova de către Comisia de Anchete

Tatăl miliardarului rus Mihail Hodorkovski a fost interogat la Moscova de către Comisia de Anchete. In virsta de 82 de ani, Boris Hodorkovski a stat in ancheta peste 3 ore şi a fost însoţit de avocatul său. Potrivit avocatului, Boris Hodorkovski este cercetat in legatura cu moartea in 1998 a primarului localităţii Nefteyugansk Vladimir Petuhov. Avocatul a mai spus ca tatăl miliardarului nu a raspuns la majoritatea întrebarilor ce i-au fost puse invocînd dreptul de a nu depune marturii în investigatii în care sunt implicate rude. Comisia de Anchete din Rusia a anuntat in iunie ca a gasit noi dovezi care ar arata ca Mihail Hodorkovski, fost preşedinte executiv al Yukos, ar fi „ordonat personal uciderea lui Petuhov şi un numar de alte infracţiuni grave”. Principalele acţiuni ale Yukos erau in localitatea Nefteyugansk la data la care primarul a fost omorit. Miercuri, Mihail Hodorkovski a spus ca aceasta noua investigatie este menita sa faca presiuni asupra lui si familiei sale. Hodorkovski , un critic acerb al politicii lui Vladimir Putin, a fost închis între 2005-2013, fiind condamnat pentru frauda. Hodorkovski a negat acuzatiile si a spus ca intregul proces a fost motovat politic şi dupa ce a fost graţiat de presedintele Putin s-a autoexilat in Europa.

Procuratura azeră a cerut 11 ani de închisoare pentru apăratoarea drepturilor omului Leyla Yunus și 9 ani pentru soţul ei Arif

Procuratura azeră a cerut 11 ani de închisoare pentru apăratoarea drepturilor omului Leyla Yunus și 9 ani pentru soţul ei Arif. Cei doi sînt acuzați de frauda, evaziune fiscala, fals in acte si de afaceri ilegale. Procesul lor a început în 27 iulie si urmatoarea infaţişare este pe 10 august. Soții Yanus sînt în arest preventiv de un an. Amindoi au sanatatea şubredă şi nu au acces la ăngrijiri medicale. Leyla Yanus a fost directoarea si fondatoarea Institutului pentru Pace si Democraţie de la Baku si a fost implicata activ ani de zile, în așa-numita diplomaţie „persoana catre persoana” alaturi de activisti armeni pentru drepturile omului. A fost ani de zile un critic al regimului de la Baku si mai ales al modului in care sunt incalcate drepturile omului. Sotul ei este istoric si cercetator al conflictelor din Caucaz şi cercetările lui sunt legale mai ales de conflictul dintre Azerbaijan si Armenia asupra enclavei Nagorno Karabach.

Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a fost pus sub acuzare la Kiev pentru deturnare de fonduri

Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a fost citat la Kiev ca martor într-o anchetă de corupție. Lui Inukovici i se cere în citație să fie prezent la audieri la Procuratura Generala pe 11 august şi este acuzat că a incalcat articolul 191 din Codul Penal, articol care se refera la deturnare de fonduri publice şi la folosirea abuziva a proprietatii statului. Procurorul general al Ucrainei Viktor Şokin a spus la 28 iulie că procesul lui Viktor Ianukovici a început deja in absentia. Ianukovici a fugit in Rusia în urma protestelor masive din fenruarie 2014.

Franţa va plăti Rusiei 1 miliard 200 de milioane de euro pentru suspendarea acordului de vînzare a navelor de război Mistral

Ministrul francez al apărării Jean Yves Le Drian a anunţat ca Franţa va plăti Rusiei 1 miliard 200 de milioane de euro pentru suspendarea acordului de vînzare a navelor de razboi Mistral. Ministrul a spus că prin aceasta plata, agreata de presedinţii Frantei si Rusiei, „ nu vor mai fi dispute legate de acest subiect”. Le Drian a mai spus că Franţa nu va plati penalităţi pentru nelivrarea vaselor şi incalcarea contractului din 2011. Franţa a decis sa nu mai livreze aceste vase Rusiei dupa ce Moscova a anexat Crimeea şi ca urmare a acţiunilor ei militare in Ucraina. Ministrul francez al apărarii a spus ca alte citeva state s-au aratat interesate sa cumpere vasele. In 2011, cind Franta a semnat acordul pentru livrarea acestor vase care ar fi trebuit sa modernizeze flota de la Marea Neagra a Rusiei au fost exprimate critici si rezerve din partea mai multor tari NATO fata de aceasta afacere. Ar fi fost cea mai mare vinzare de arme de catre o tara NATO catre o tara din afara Aliantei.

Sondaj Pew: preşedintele rus Vladimir Putin are o imagine negativă în 39 de țări ale lumi

Preşedintele rus Vladimir Putin are o imagine negativă în 39 de țări ale lumii, sugerează un sondaj de opinie realizat de Centrul de analiza Pew din Statele Unite. Numai 30 % din cei intervievati in cele 39 de tari (dar nu si din Rusia) au o părere buna despre liderul de la Kremlin. Numai in Vietnam, Gana si China comunista, Rusia este vazuta intr-o luma favorabila. In Vietnam si din nou China, Putin este si foarte popular – in Vietnam 74% si in China 54%. In Rusia popularitatea lui Vladimir Putin este de 88%. Relatiile dintre Rusia si Occident s-au deteriorat de la anexarea Crimeii in primavara anului trecut si de la implicarea Rusiei in razboiul din estul Ucrainei.

Un grup egiptean afiliat organizației Statul Islamic a amenințat că va executa un ostatic croat

Un grup egiptean afiliat organizației Statul Islamic a amenințat miercuri că va executa în următoarele 48 de ore un ostatic croat dacă autorităţile egiptene nu le elibereaza pe toate femeile musulmane deținute în Egipt. Croatul lucra la o companie franceza de energie şi a fost răpit pe 22 iulie cînd se ducea la lucru in peninsula Sinai. Înregistrarea cu croatul a fost pusa pe internet miercuri, iar barbatul a spus ca il cheama Tomislav Salopek. Este primul străin răpit în Egipt in ultimii 2 ani.

Japonia a marcat împlinirea a 70 de ani de la atacul nuclear împotriva Hiroshmei

În Japonia, la Hiroshima au fost comemorate victimele primului bombardament atomic din istoria umanității de acum 70 de ani. La ceremonia la care au fost prezenți peste 50.000 de oameni a participat și subsecretarul de stat american pentru controlul asupra armelor și securitate internațională, Rose Gottemoeller. Este primul înalt oficial american care a vizitat ceremonia anuală de comemorare a victimelor de la Hiroshima. ​Bomba atomică a fost lansată pe 6 august 1945 de forțele armate ale SUA, la etapa finală a celui de al Doilea Război Mondial. Explozia a distrus cea mai mare parte a oraşului și a ucis între 90.000 și 166.000 de oameni. Al doilea bombardament atomic de pe 9 august 1945 a avut loc la Nagasaki şi a făcut între 60.000 şi 80.000 de victime.

Compania producătoare de diamante ce aparține parțial regizorului rus Nikita Mihalkov a intrat în faliment

În Rusia, compania producătoare de diamante Chelprom-Diamond a fost declarată în faliment de către un tribunal din oraşul Celeabinsk, situat la graniţa dintre munţii Ural şi Siberia. 10% din acţiunile companiei aparţin actorului şi regizorului rus Nikita Mihalkov şi 20% ginerelui său Albert Bakov. Produsele companiei poartă marca UralDiamond. Întreprinderea este considerată a fi una importantă în sectorul prelucrării diamantelor în Rusia.

Primarul Nicolae Dandiș: oraşul Cahul riscă să rămână fără apă

Primarul oraşului Cahul, Nicolae Dandiş, a declarat Europei Libere că va cere sprijinul autorităţilor centrale pentru soluționarea problemelor de la întreprinderea de aprovizionare cu apă a localităţii, pe bunurile căreia s-a pus sechestru. Primarul Nicolae Dandiş a afirmat că în lipsa unei soluţii oraşul Cahul şi alte localităţi din preajmă riscă să rămână fără apă.

Premierul Valeriu Streleţ va face prima sa vizită de lucru în provincie la Comrat

Premierul Valeriu Streleţ va face astăzi prima sa vizită de lucru în provincie la Comrat, în autonomia găgăuză. Programul anunțat include o întrevedere cu başcanul Irina Vlah și o întâlnire la Universitatea din Comrat cu deputații în Adunarea Populară, cu primari din autonomie, alte autorităţi locale și cu oameni de afaceri. Premierul va vizita de asemenea blocul chirurgical al spitalului din orașul Comrat.

Banca de Economii, Banca Socială și Unibank vor fi lichidate „ordonat” în decurs de două luni

Comitetul Național de Stabilitate Financiară prezidat, miercuri, de premierul Valeriu Streleț a acceptat propunerea Băncii Naționale de lichidare a Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank. Guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, a anticipat că pregătirile de „lichidare ordonată” a celor trei bănci devalizate vor dura 2 luni. În acest răstimp, toate conturile autorităților publice şi cele prin care se achitau pensiile și alte plăți sociale for fi transferate în alte instituții. Poșta Moldovei va prelua mare parte a transferurilor de pensii și plăților sociale, dacă beneficiarii nu optează altfel. Premierul Streleț a dat asigurări că transferul se va face așa încât nici un beneficiar să nu fie afectat. Guvernatorul Drăguțanu a dat asigurări că nici un deponent la băncile lichidate nu-și va pierde banii. Garanția de guvern pentru suma totală de 14,840 miliarde de lei acordată celor trei bănci „acoperă îndesat” toate depozitele, a spus Drăguțanu. Băncile se lichidează în urma scandalului creditelor neperformante, prin care BNM spune că s-au furat 450 de milioane de euro.

BNM va anunţa un nou concurs pentru selectarea companiei care va continua „ancheta Kroll”

Guvernatorul BNM Dorin Drăguțanu a spus că săptămâna viitoare va fi anunțat concursul pentru selectarea companiei care va continua ancheta financiară începută iarna trecută de compania Kroll pentru depistarea banilor dispăruți din băncile moldovene. Drăguțanu a spus că a fost aprobat caietul de sarcini pentru următoarea etapă a anchetei, care mai urmează a fi coordonat în zilele următoare cu principalii donatori ai Moldovei. Compania americană Kroll angajată de BNM iarna trecută a sugerat într-un raport preliminar că principalul beneficiar al tranzacțiilor cu banii dispăruți din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială ar fi omul de afaceri Ilan Shor devenit între timp primar la Orhei. La jumătate de an de la încheierea primei etape a investigației financiare efectuate de Kroll, investigația penală a Centrului Național Anticorupție trenează.

ANRE va examina dacă există premise să revizuiască în scădere tarifele la gazele naturale

Șeful Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Sergiu Ciobanu a spus că agenția va examina dacă există premise să revizuiască în scădere tarifele la gazele naturale, la scurt timp după ce le-a majorat cu 15%. Vorbindu-le jurnaliștilor după ședința de ieri a Consiliului Național de Securitate, Ciobanu a spus că este nevoie ca ministerul Economiei să prezinte mai întâi o analiză a dinamicii prețurilor la gazele primite din Rusia. Cu două săptămâni în urmă, ANRE a mărit tarifele interne pentru a le ajusta la cursul de schimb al leului, care s-a depreciat toamna trecută. Dar în ziua intrării în vigoare a noilor tarife, 1 august, furnizorul rus Gazprom a spus că ieftinește gazele. Anunțul a provocat cereri de revizuire adresate ANRE de politicienii moldoveni.

Andrzej Duda: Polonia și alte vecine ale Ucrainei trebuie să fie implicate în rezolvarea crizei ucrainene

Președintele ales al Poloniei, Andrzej Duda, spune că țara sa și alte vecine ale Ucrainei trebuie să fie implicate în procesul de rezolvare a crizei ucrainene. „Convorbirile pe tema Ucrainei trebuie purtate într-o formulă nouă cu participarea Poloniei și altor vecini ai Ucrainei”, a spus politicianul conservator, care urmează a fi învestit joi în funcția de președinte, într-un interviu difuzat astăzi de agenția poloneză PAP. Cu o zi mai devreme, președintele ucrainean, Petro Poroșenko, le-a cerut șefilor structurilor de forță un plan de „întărire a apărării, în caz de escaladare a conflictului” cu separatiștii pro-ruși. Violențele din estul Ucrainei au crescut în intensitate, în lipsa unor rezultate la o nouă rundă de convorbiri de pace, la Minsk, între un emisar al președintelui ucrainean, negociatori trimiși de rebeli și de Moscova.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG