Linkuri accesibilitate

Ştiri

Un atentat în Siria face cel puțin 19 morți într-o localitate la frontiera cu Turcia

În Siria, la frontiera cu Turcia, a avut loc un nou atentat cu un vehicul-capcană: cel puțin 19 persoane, în majoritate civili, au fost ucise la Azaz, oraș controlat de rebeli, informează Observatorul sirian pentru drepturile omului. Zeci de persoane au fost rănite în urma exploziei care a avut loc în fața unui tribunal. Azaz, oraș din provincia Alep, a fost deja ținta mai multor atacuri și ofensive ale milițiilor grupării teroriste a Statul Islamic.

Guvernul social-democrat din România a decis majorarea cu 50% a salariilor din instituțiile de spectacole

În România, noul guvern social-democrat a decis majorarea cu 50% a unor salarii din domeniul culturii, în instituțiile de spectacole. Ministrul culturii și identității naționale, Ionuț Vulpescu, a anunțat după ședința de guvern de vineri, într-un mesaj pe Facebook citat de Agerpres, că salariile vor crește de la 1 februarie și că de majorări vor profita „…actori, balerini, muzicieni din filarmonici, dirijori, artiști de circ și până la machiori, peruchieri, iluminiști, garderobieri, operatori - și mulți alții, practic toate funcțiile de execuție din instituțiile de spectacole sau concerte - toți cei care ocupă astfel de funcții vor beneficia de această majorare salarială”.

Atenționare cu Cod galben de ger în România pentru următoarele trei zile

În România, Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o atenționare Cod galben de ger valabilă la nivelul întregii țări în următoarele trei zile. În timpul zilei, temperature va oscila între -16 C° și -10 grade, iar noaptea între -25 și -15 grade. Se așteaptă ca gerul să continue și săptămâna viitoare. Autostrada „Soarelui” București-Constanța rămâne închisă din cauza zăpezii și a vânturilor puternice, la fel ca și multe drumuri naționale Moldova, Dobrogea și Bărăgan, innformează Agerpres. La București, Consiliul de Administrație al Regiei Autonome de Transport București (RATB) a fost demis sâmbătă, pentru că nu a pregătit transportul în comun să funcționeze normal și în condiții dificile de iarnă.

Barack Obama acuză din nou Rusia de amestec în alegerile prezidențiale de anul trecut

Președintele american Barack Obama a acuzat din nou Rusia, într-un interviu cu postul de televiziune ABC, că s-a amestecat în procesul electoral american de anul trecut. „Au vrut să se amestece și au făcut-o”, a declarat Obama într-un interviu care va fi prezentat duminică. Președintele s-a declarat îngrojorat de faptul că mulți republicani par să dea mai multă crezare președintelui rus Vladimir Putin decât serviciilor americane de informatii. Și i-a reamintit președintelui ales Donald Trump că „noi suntem în aceeași echipă. Putin nu este în echipa noastră”. Donald Trump pune sub semnul întrebării concluziile serviciilor americane de informații că președinția rusă a ordonat atacurile cibernetice masive din timpul campaniei electorale americane și că actele de piraterie cibernetică au avut ca scop să submineze șansele candidate democrate la președinție, Hillary Clinton.

Militari și echipamente militare americane sosesc în Europa pentru întărirea capacităților NATO pe flancul estic

În Germania, la Bremerhaven au început să sosească primele vehicule și echipamente militare americane, gândite să ajute la întărirea capacității defensive a flancului estic al NATO. Elementul central este o brigadă de tancuri care va participa la o serie de manevre militare în țările din flancul estic al NATO, inclusiv în România, relatează Agerpres. Cartierul general va fi în Polonia, iar cei aproximativ 4.000 de militari americani care vor lua parte la această operațiune vor fi transportați direct în Polonia.

Autoritățile americane afirmă că nu există indicii că atacul de pe aeroportul Fort Lauderdale a fost unul terorist

Autoritățile americane au declarat că nu există indicii că atacul de pe aeroportul Fort Lauderdale, în sudul Floridei, ar fi avut motivații teroriste. Vineri, un tînăr a deschis focul în zona une se recuperează bagajele și a ucis cinci persoane. Alte opt persoane au fost rănite. Atacatorul a fost identificat drept Esteban Santiago, 26 de ani, fost soldat american din Garda Națională din Puerto Rico și Alaska, care a servit și în Irak.

Mai multe puncte vamale și debarcadere pe Nistru temporar închise din ninsorilor

Mai multe puncte vamale au fost temporar închise din ninsorilor și condițiilor meteo nefavorabile, anunță Unimedia. Sunt afectate punctele de trecere Tudora, Palanca, Săiți, Giurgiulești-Reni, Giurgiulești-fero, Vulcănești, Ceadâr-Lunga și Cișmichioi. La fel, din cauza formării podurilor de gheață peste râul Nistru s-au închis debarcaderele de la Soroca și Cosăuți.

Totodată, Serviciu Hidrometeorologic de Stat a emis Cod galben de schimbare bruscă a vremii, iar în partea de sud a țării, a fost emis Cod portocaliu de ninsori puternice. Temperaturile vor oscila între -15 C° în timpul zilei și -21 C° noapte, iar gerul continuă și în zilele următoare.

Rusia pusă în cauză în atacurile cibernetice de un nou raport al Agenției Naționale de Securitate a Statelor Unite

Serviciile de informații americane au ajuns la concluzia că președintele rus Vladimir Putin a ordonat atacurile cibernetice din cursul campaniei electorale americane de anul trecut, pentru a submina șansele democratei Hillary Clinton și al sprijini pe candidatul republican Donald Trump. Aceasta este concluzia unui nou raport dat vineri publicității de biroul directorului Agenției Naționale de Informații. „Sutem foarte siguri că în cursul campaniei, Putin și guvernul rus s-au decis să sprijine candidatura lui Donald Trump”, se arată în raport. Inițial, se mai arată în raport, scopul campaniei ruse de piraterie cibernetică fusese de a submina încrederea americanilor în procesul electoral. Pentru moment, Rusia nu a reacționat la concluziile acestui raport, dar în trecut a respins categoric orice amestec în procesul electoral american sau legătură cu atacurile cibernetice care au afectat partidul democrat și pe colaboratori apropiați ai lui Hillary Clinton.

Președintele ales Donald Trump va crea o echipă de lucru pentru a combate atacurile cibernetice

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a declarat vineri că pirateria cibernetică nu a afectat rezultatul alegerilor prezidențiale americane din noiembrie, în care el a învins-o pe democrata Hillary Clinton. După întîlnirea cu liderii serviciilor de informații, Trump a afirmat că „deși Rusia, China, alte state, grupuri și indivizi din exterior încearcă în permanență să penetreze infrastructura cibernetică a instituțiilor noastre guvernamentale, companiilor și organizațiilor, inclusiv Comitetul Național Democrat, nu a existat absolut niciun impact asupra rezultatului alegerilor [...]”. Totodată, el nu s-a referit direct la rolul central al Rusiei în atacurile cibernetice, în pofida concluziilor ultimelor anchete prezentatede serviciile americane de informații. Trump a promis însă un plan împotriva atacurilor cibernetice, în primele 90 de zile ale mandatului său, urmând să creeze o echipă de lucru în acest sens.

Înainte de întâlnirea cu șefii serviciilor de informații, Trump a respins drept o „vânătoare de vrăjitoare” faptul că administrația Obama se concentrează asupra rolului central jucat de Rusia în campania de piraterie cibernetică, lăsând de înțeles că scopul ar fi numai de al slăbi politic înaine de preluarea mandatului.

Democrații din Congresul american susțin că atacurile cibernetice ruse au influențat rezultatul alegerilor prezidențiale

Democrații din Congresul american, care au avut acces la toate rapoartele serviciilor de informații americane, inclusive cele secrete, sunt de părere că atacurile cibernetice masive, coordonate de Rusia, au afectat rezultatul alegerilor prezindețiale americane din noiembrie. Adam Schiff, principalul reprezentat democrat în Comisia pentru serviciile de informații din Camera Reprezentanților, a declarat că informațiile prezentate și bunul simț arată că aracurile cibernetice au afectat rezultatul alegerilor.

„Este adevarat că nu s-a măsluit numărarea voturilor”, a declarat Schiffdar, dar nu poți nega efectul pe care l-a avut faptul că „zilnic, erau prezentat în public documente compromițătoare pentru campania democrată”, documente obținute prin atacurile cibernetice rusești.

Între timp, în Statele Unite, infrastructura electorală, inclusiv mașinile de numărare a voturilor, au fost declarate obiective „vitale” pentru securitatea națională.

Donald Trump a cerut tuturor ambasadorilor „numiți politic” de administrația Obama să demisioneze înainte de 20 ianuarie

Președintele ales Donald Trump a cerut tuturor ambasadorilor „numiți politic” de administrația Obama să demisioneze înainte de 20 ianuarie, ziua inaugurării sale. Ambasadorul american în Canada se numără printre primii reprezentanți diplomatici care s-au conformat. Este o cerere care întrerupe o tradiție de decenii, refuzând să le mai acorde acestor trimiși externi și cea mai mică „perioadă de grație”, a relevat vineri cotidianul New York Times. Ambasadorii „politici”, mulți dintre ei donatori majori care au fost numiți în funcție în virtutea relațiilor apropiate cu președintele, pleacă aproape întotdeauna la sfârșitul mandatului, spre deosebire de diplomații de carieră, care adesea rămân în posturi. Ordinul echipei de tranziție a președintelui ales riscă să lase pentru mai multe luni Statele Unite fără reprezentanți confirmați oficial de Senat în țări importante precum Germania, Marea Britanie sau Canada, remarcă New York Times.

Șefii serviciilor de informații ale Statelor Unite îi prezintă președintelui ales Donald Trump date confidențiale despre implicarea Rusiei în alegerile americane

La Turnul Trump din Manhattan șefii serviciilor de informații ale Statelor Unite au început să-i prezinte date confidențiale despre implicarea Rusiei în alegerile americane din noiembrie câștigătorului lor, Donald Trump. Până acum președintele ales a respins concluziile comunității de informații americane, care a acuzat public Rusia de orchestrarea unei campanii de atacuri cibernetice împotriva Statelor Unite. Într-un interviu apărut vineri în „New York Times”, el a spus că serviciile de informații americane ar fi pornit în acest fel o „vânătoare de vrăjitoare”. La audieri ținute joi în Senat, directorul pentru Informații Naționale, James Clapper și alți oficiali au spus însă că sunt mai siguri ca oricând că Rusia s-a amestecat în alegerile din noiembrie. La briefingul cu Trump de la New York participă în afara lui Clapper directorul FBI James Comey și directorul CIA John Brennan.

Presa americană a relatat că mai mulți oameni au fost răniți cu focuri de armă la aeroportul internațional Ft. Lauderdale, din sudul statului american Florida

Presa americană a relatat că mai mulți oameni au fost răniți cu focuri de armă la aeroportul internațional Ft. Lauderdale, din sudul statului american Florida. Oficialii aeroportului au spus că „are loc un incident” în zona recuperării bagajelor, dar nu au dat detalii. Televiziunile din regiunea Miami au spus că au fost răniți cel puțin nouă oameni și că individul care a tras a fost capturat. Televiziunea NBC a spus că o persoană a fost ucisă.Televiziunile au arătat imagini cu sute de oameni refugiați pe tarmacul aeroportului. Fostul purtător de cuvânt al Casei Albe, Ari Fleischer a scris pe Twitter că este la aeroport, unde s-au tras focuri de armă și „toată lumea fuge”. Aeroportul internațional Ft. Lauderdale este al doilea ca trafic din sudul Floridei, după Miami, fiind folosit zilnic de peste 70.000 de pasageri.

OIM: 7.495 de refugiați și migranți au murit în 2016, cu aproximativ o treime mai mult decât în 2015

Organizația Internațională a Migrației (OIM) spune că în 2016 au murit 7.495 de refugiați și migranți, cu aproximativ o treime mai mult decât în 2015, iar majoritatea au pierit în Marea Mediterană. Bilanțul preliminar pentru 2016, care ar putea să mai crească odată cu sosirea de date noi, a adus numărul victimelor din ultimii trei ani la peste 18.000, adică 20 de decese pe zi, a mai spus OIM. „Aceste cifre sunt pur și simplu șocante… și încă nu credem că suntem măcar pe aproape de a fi numărat toate victimele”, a spus directorul general OIM William Lacy Swing într-o declarație citată vineri de Thomson Reuters Foundation. În încercarea de a traversa Mediterana pentru a ajunge în Europa 4200 de oameni au murit în 2016.

Presa moldoveană speculează că președintele Igor Dodon ar putea avea o întâlnire neoficială cu omologul său rus Vladimir Putin la Soci

Presa moldoveană speculează că președintele Igor Dodon ar putea avea o întâlnire neoficială cu omologul său rus Vladimir Putin la Soci. Speculația a apărut pe Realitatea.md, după ce Dodon a anunțat vineri dimineață că-și va petrece Crăciunul pe stil vechi în această stațiune rusă la Marea Neagră, unde președintele rus are o reședință. „Voi combina odihna cu munca (am planificate câteva întrevederi informale)”, a scris Dodon pe Facebook. Realitatea.md scrie că președintele a refuzat să spună dacă se va întâlni neoficial și cu Putin. Cei doi au planificată o întrevedere oficială în 17 ianuarie la Moscova.

Premierul moldovean Pavel Filip a cerut instituțiilor statului să se mobilizeze pentru a interveni în caz de incidente cauzate de vremea nefavorabilă

Premierul moldovean Pavel Filip a cerut ministerului de interne și altor instituții să se mobilizeze pentru a interveni în caz de incidente cauzate de vremea nefavorabilă anunțată la sfârșitul săptămânii, când e sărbătorit Crăciunul pe stil vechi. Filip a vorbit la o ședință specială la Guvern. Mai devreme, Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale a anunțat restricționarea circulației pentru autocamioane pe câteva trasee din sudul Republicii Moldova, după ce mai multe mijloace de transport au fost blocate din cauza zăpezii. În România, au fost închise toate drumurile naționale și județene din cinci județe din estul și sudul țării, inclusiv județul de graniță Galați. Furtunile de zăpadă și temperaturile scăzute au afectat mai multe țări din Balcani și Estul Europei.

Premierul moldovean Pavel Filip a afirmat că dorește să conlucreze îndeaproape cu omologul său român Sorin Grindeanu

Premierul moldovean Pavel Filip i-a spus său omolog român Sorin Grindeanu că vrea să conlucreze îndeaproape cu acesta pentru continuarea proiectelor comune în domeniul energiei, și al aplicării agendei de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Un comunicat al guvernului moldovean spune că cei doi au purtat astăzi o convorbire telefonică, prima de la învestirea noului guvern român condus de social-democrați, pe 4 ianuarie. Comunicatul mai spune că cei doi premieri și-au exprimat convingerea că dialogul politic, colaborarea comercial-economică și culturală între România și Republica Moldova se vor intensifica.

În România, drumurile naționale și județene din cinci județe din estul și sudul țării au fost închise din cauza zăpezii

În România, drumurile naționale și județene din cinci județe din estul și sudul țării și autostrada A2 care leagă Bucureștiul și Constanța au fost închise din cauza zăpezii. Ministrul de Interne Carmen Dan a spus că drumurile au fost închise pentru a preveni situațiile în care oamenii pot rămâne blocați din cauza viscolului și a ninsorii, iar 45 de trenuri pe ruta București-Constanța au fost anulate. Vorbind la ședința guvernului, Dan a mai spus că nu se poate desfășura nici traficul la punctele de frontieră cu Bulgaria, pentru că și drumurile bulgărești din nordul țării sunt înzăpezite. În sud-estul României au foste evacuate preventiv 641 de persoane, dar ministrul de interne a spus că nici o localitate nu este izolată. O bolnavă de inimă din localitatea Amara a județului Ialomița a decedat pentru că ambulanța a putut ajunge la ea numai după ce drumul a fost dezăpezit de un buldozer. Frigul și ninsorile au afectat mai multe țări al Europei de Est. În Polonia, 5 persoane au decedat în ultimele 24 de ore, înghețând sau asfixiindu-se cu gaze emise de încălzitoare defecte.

Restricții pentru circulația camioanelor în sudul R. Moldova din cauza înzăpezirii unor drumuri

Autoritățile spun că au restricționat circulația pentru autocamioane pe mai multe trasee din sudul Republicii Moldova, după ce mai multe mijloace de transport au fost blocate din cauza zăpezii. Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale spune că, între altele, a fost oprită circulație către punctul de trecere în România, la Giurgiulești. Salvatorii spun că au intervenit pentru a debloca două autocamioane pe traseul Slobozia-Vulcănești, care au staționat și au închis întregul traseu. Au mai fost deblocate două autobuze și două autoturisme din apropierea localității Vulcănești. Presa citează serviciul de grăniceri al Ucrainei care spune că sunt înzăpezite și drumurile spre Odesa.

Rusia ar urma să retragă portavionul Amiral Kuznețov de pe pozițiile în apropierea litoralului sirian

Armata rusă a anunțat că începe să-și reducă forțele sale din Siria la ordinul președintelui Vladimir Putin. Generalul Valeri Gherasimov, șeful Marelui Stat Major, a declarat presei ruse că primul va fi retras singurul portavion al Rusiei, „Amiral Kuznețov”, care se află în Marea Mediterană, în apropiere de țărmul sirian. Președintele rus a spus în decembrie că prezența militară rusă va fi micșorată în conformitate cu prevederile armistițiului din Siria între rebeli și forțele guvernamentale, pe care l-a mediat Rusia împreună cu Turcia. Putin anunțase reducerea contingentului rus și în luna martie, când au fost retrase aproximativ jumătate din avioanele militare rusești. Dar Rusia a continuat să sprijine forțele siriene și să trimită în Siria cantități semnificative de ajutoare militare.

Vicepreședintele american Joe Biden critică atitudinea președintelui ales Donald Trump față de serviciile de informații

Vicepreședintele american Joe Biden i-a cerut președintelui ales Donald Trump „să se maturizeze” și a criticat certurile acestuia cu serviciile de informații. Biden a vorbit la postul PBS înainte de întâlnirea pe care Trump urmează să o aibă astăzi cu reprezentanții acestor servicii. Președintele ales a respins concluziile comunității de informații americane, care a acuzat public Rusia de orchestrarea unei campanii de atacuri cibernetice împotriva Statelor Unite pentru a influența recentele alegerile prezidențiale. La audieri ținute joi în Senat, directorul pentru Informații Naționale, James Clapper și alți oficiali au spus, însă, că sunt mai siguri ca oricând că Rusia s-a amestecat în alegerile din noiembrie.

Un deputat PLDM sezizează CC la Chișinău cerîndu-i să verifice constituționalitatea decretului prezidențial de retragere a cetățeniei lui Traian Băsescu

Deputatul Grigore Cobzac, PLDM, a sesizat vineri Curtea Constituțională de la Chișinău în legătură cu decretul președintelui Igor Dodon „de retragere a cetățeniei Republicii Moldova” lui Traian Băsescu, cerând Curții să verifice constituționalitatea acestui act, relatează Radio Chișinău. Președintele Igor Dodon a semnat pe 3 ianuarie decretul de retragere a cetățeniei moldovene, care nu o atinge și pe soția fostului președinte român, Maria Băsescu.

Când i-a retras cetățenia, Dodon a invoacat faptul că Traian Băsescu ar fi „îndemnat în repetate rînduri la lichidarea statalității Republicii Moldova prin anexare la România. Încă din perioada aflării sale în exercițiul funcției de președinte al României, acesta a refuzat sa recunoască statalitatea moldovenească și existența poporului moldovenesc". „Toate cele menționate vin în gravă contradicție cu prevederile legii supreme - Constituția Republicii Moldova”, argumentează președintele Igor Dodon.

Donald Trump urmează să se întâlnească cu liderii comunității serviciilor de informații

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump urmează să se întâlnească cu liderii comunității serviciilor de informații, care îi vor prezenta toate detaliile anchetelor privind atacurile cibernetice din timpul campaniei electorale americane, puse între timp, aproape fără dubiu, pe seama Rusiei. Trump pare să se îndoiască de rolul central al Rusiei și mai ales de concluzia serviciilor de informații că atacurile cibernetice au avut ca scop să submineze șansele contracandidatei sale, democrata Hillary Cliton în alegerile prezidențiale din 8 noiembrie, 2016.

„Este timpul să crească și să se comporte ca un adult”, a fost sfatul tranșant dat de vice-președintele Joe Biden într-un interviu la PBS, pentru că este „iresponsabil” ca un președinte să nu creadă în propriile servicii de informații.

Între timp, echipa de tranziție a lui Trump a respins relatările din Washington Post că odată venit la Casa Albă ar vrea să restructureze întreaga comunitate a serviciilor de informații.

Rusia anunță o reducere a trupelor sale din Siria

Rusia a anunțat că a început să-și reducă prezența militară în Siria, în conformitate cu ordinele președintelui Vladimir Putin, a anunțat șeful statului major. Generalul Valeri Gerasimov a precizat că se va începe cu retragerea vaselor staționate în largul coastelor siriene, între care singurul portavion rusesc, Amiralul Kuznetsov. Reducerea prezenței militare ruse se face în baza acordului de încetare a luptelor în Siria, mediat de Rusia și Turcia. Ce nu se reduce este ajutorul material și logistic oferit de Rusia armatei siriene a președintelui Bashar al-Assad.

Atenționare meteo cu Cod roșu de viscol și ninsori în județele Constanța și Tulcea în România

În România, autostrada A2 București -Constanța, precum și 50 de drumuri naționale/europene erau închise vineri dimineață din cauza zăpezii și a viscolului, relatează Agerpres. Toate porturile de la Marea Neagră sunt, deasemeni, închise. Între timp, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă atenționare Cod roșu de viscol și ninsori, valabilă în următoarele ore în județele Constanța și Tulcea.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG