Linkuri accesibilitate

Ştiri

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a spus că va impune legea marțială pe tot cuprinsul țării începând de miercuri

Un militar ucrainean privește cum mai mulți voluntari sapă tranșee pe coasta Mării Azov în apropiere de portul Mariupol, 26 noiembrie 2018
Un militar ucrainean privește cum mai mulți voluntari sapă tranșee pe coasta Mării Azov în apropiere de portul Mariupol, 26 noiembrie 2018

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a spus că va impune legea marțială pe tot cuprinsul țării începând de miercuri, dar a adăugat că decretul său nu prevede restrângerea drepturilor cetățenilor, și nici amânarea alegerilor de la primăvară. „Mi-am împlinit datoria constituțională și am impus legea marțială în toată Ucraina începând de la 9 dimineață pe 28 noiembrie”, a spus Poroșenko într-o alocuțiune televizată. Cu aceeași ocazie, Poroșenko a propus ca legea marțială să dureze numai 30 de zile, nu 60, cum anunțase inițial. Declarația vine după ce forțele maritime rusești au sechestrat duminică nave ucrainene în Strâmtoarea Kerci, lângă Crimeea anexată de la Ucraina. Guvernele și organizațiile occidentale au condamnat Moscova pentru incident.

Președintele Statelor Unite Donald Trump a spus luni că Mexicul trebuie să trimită înapoi migranții care doresc azil în Statele Unite

Punctul de trecere al frontierei El Chaparral, Tijuana, statul Baja California, Mexic, 25 noiembrie 2018.
Punctul de trecere al frontierei El Chaparral, Tijuana, statul Baja California, Mexic, 25 noiembrie 2018.

Președintele Statelor Unite Donald Trump a spus luni că Mexicul trebuie să trimită înapoi migranții care doresc azil în Statele Unite, la o zi după ce autoritățile americane au închis cel mai des folosit punct de trecere a frontierei sudice și au folosit gaze lacrimogene împotriva mulțimii. Într-o postare pe Twitter, Trump a mai amenințat că granița ar putea fi închisă „permanent” și a cerut Congresului Statelor Unite să finanțeze construcția unui „ZID” la graniță. Aproximativ 7400 de migranți se află în orașele de frontieră mexicane din Baja California, iar tensiunea este în creștere de când ei protestează cerând să fie primiți în Statele Unite. DPA informează că luni Mexicul a început să-i deporteze pe 98 de migranți, toți din Honduras, care au încercat să treacă cu forța granița la Tijuana.

Pavel Filip: „Sîntem cei care susținem Ucraina”

Incidentul maritim din apropierea strâmtorii Kerci, 25 noiembrie 2018. Trei vase ucrainene sechestrate de marina rusă. Sursa FSB
Incidentul maritim din apropierea strâmtorii Kerci, 25 noiembrie 2018. Trei vase ucrainene sechestrate de marina rusă. Sursa FSB

„Sîntem cei care susținem Ucraina”, a spus premierul R. Moldov, Pavel Filip, în remarci făcute reporterilor pe tema incidentului din strâmtoarea Kerci, unde Rusia a capturat nave și marinari ucraineni acuzați că ar fi vrut să violeze frontiera rusă. În remarcile sale de luni, premierul Filip a spus că incidentul din Kerci afectează „securitatea regională”, și a amintit prezența militarilor ruși în regiunea transnistreană ca un factor suplimentar de îngrijorare pentru Chișinău. Mai devreme, luni, ministerul moldovean de Externe s-a alăturat corului internațional care și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu tensiunile ruso-ucrainene din Marea Azov și strâmtoarea Kerci, condamnând „orice fel de acte de agresiune și provocări care subminează securitatea regională”.

Trupele israeliene au ucis un palestinian care intrase cu mașina într-un grup de soldați israelieni în Cis-Iordania

În apropiere de așezarea Gush Etzion, Cis-Iordania, 26 noiembrie 2018.
În apropiere de așezarea Gush Etzion, Cis-Iordania, 26 noiembrie 2018.

Trupele israeliene au ucis un palestinian care intrase cu mașina într-un grup de soldați israelieni în Cis-Iordania luni, transmite Associated Press. Potrivit unei declarații a armatei israeliene, atacatorul palestinian a apucat să rănească trei soldați înainte de a fi împușcat mortal de altul. Militarii israelieni într-o misiune de infrastructură pe un traseu din sudul Cis-Iordaniei. Din 2015, palestinienii au atacat peste 50 de israelieni în atentate de mici proporții, cu cuțitul, cu focuri de armă și cu mașini. În aceeași perioadă, forțele israeliene au ucis peste 260 de palestinieni.

Regizorul italian Bernardo Bertolucci a încetat din viață

Bernardo Bertolucci (stînga) discută cu Marlon Brando și Maria Schneider o scenă din filmul „Ultimul tango la Paris, imagine de arhivă
Bernardo Bertolucci (stînga) discută cu Marlon Brando și Maria Schneider o scenă din filmul „Ultimul tango la Paris, imagine de arhivă

Regizorul italian Bernardo Bertolucci, cunoscut pentru filme ca „Ultimul tango la Paris” și „Ultimul împărat”, a murit la vârsta de 77 de ani, a informat luni biroul său de relații cu publicul. Laureatul Premiului Oscar a murit luni dimineață, în casa lui din Roma. Potrivit DPA, trupul neînsuflețit urmează să fie expus marți la primăria capitalei italiene, iar la o dată ce va fi stabilită ulterior va avea loc o seară comemorativă. Bertolucci a cucerit nouă „Oscaruri” în 1988, inclusiv premiile pentru cel mai bun film și pentru cea mai bună regie, cu „Ultimul împărat”, peliculă despre apusul casei imperiale chineze în secolul trecut. Filmul cel mai cunoscut și probabil cel mai controversat al lui Bertolucci a fost însă „Ultimul tango la Paris”, din 1972, cuprinzând o scenă erotică cenzurată în cinematografele italiene.

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte cere reexaminarea proiectului de lege prin care a fost eliminată „ziua tăcerii”

Afișe electorale la Chișinău
Afișe electorale la Chișinău

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC), constituită din 35 de organizații obștești din Moldova, cere președintelui Igor Dodon să trimită Parlamentului spre reexaminare proiectul de lege prin care a fost eliminată „ziua tăcerii”, informează portalul de știri Agora.md. Potrivit inițiatorilor apelului, modificările ar contraveni bunelor practici în materie electorală.

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte spune că ar fi bine ca agitația electorală să fie interzisă în „spațiul fizic” în ziua alegerilor, dar să fie permisă pe rețelele de socializare și pe internet, așa cum ar fi obiceiul, potrivit CALC, în democrațiile avansate. Pretinsa nesocotire a „zilei tăcerii” pe rețele a stat la baza anulării victoriei lui Andrei Năstase la alegerile pentru postul de primar general al capitalei.

Sondaj ASD: dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, ele ar fi câștigate de socialiști

Poză generic
Poză generic

Un sondaj de opinie sugerează că dacă duminica viitoare ar avea loc în Republica Moldova alegeri parlamentare, ele ar fi câștigate detașat de socialiști, care nu ar dobândi, totuși, majoritatea.

Cercetarea realizată de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova (ASDM), prezentată luni la agenția Infotag, indică victoria PSRM cu 32,7% din voturi. În parlament ar intra alte trei partide: PDM (11,5%), PAS (10,8%) și Platforma DA (10%). Potrivit aceleiași surse, peste 18% din moldoveni încă nu s-au hotărât cu cine să voteze.

Guvernul Franței avertizează că nu se va lăsa influențat de protestele împotriva măririi prețului la carburanți

Paris, Champs-Elysées, 24 noiembrie 2018. REUTERS/Benoit Tessier
Paris, Champs-Elysées, 24 noiembrie 2018. REUTERS/Benoit Tessier

Guvernul Franței a avertizat luni că nu va face compromisuri celor care folosesc protestele împotriva taxelor mai mari pe combustibili pentru a provoca daune companiilor și a se confrunta cu poliția, inclusiv în inima Parisului, pe Champs-Elysee.

Președintele Emmanuel Macron se confruntă cu presiuni crescânde după al doilea sfârșit de săptămână marcat de demonstrațiile adesea violente ale șoferilor. El a promis să-și explice marți planurile de a reduce folosirea carburanților fosili în Franța prin mici majorări de taxe.

Agențiile de presă spun că proteste mai mici s-au înregistrat și luni în Franța, unde șoferii au blocate șosele din Bretania până în Pirinei. Confruntările au atins un punct culminant duminică, la Paris, unde s-au spart vitrine și poliția a fugărit demonstranți violenți pe străzile pline de fum de petarde, în inima metropolei franceze.

Fundația pentru o Societate Deschisă a lui George Soros își va înceta activitățile în Turcia

George Soros
George Soros

Fundația pentru o Societate Deschisă a lui George Soros a anunțat că își va înceta activitățile în Turcia, la câteva zile după ce președintele Tayyip Erdogan l-a acuzat pe miliardarul și filantropul american că încearcă să divizeze și să distrugă țări, informează Reuters. Fundația a spus că a devenit ținta unor „acuzații nefondate” în presa din Turcia și nu-și poate continua activitatea în asemenea condiții.

Fundația se confruntă cu o anchetă privind un protest din 2013 de la Istanbul, la care a participat și unul din fondatorii filialei sale turcești. Într-un discurs rostit săptămâna trecută, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că în spatele protestelor puse de el pe seama „teroriștilor” se află Soros, care ar însărcina oameni să divizeze națiunile și să le distrugă.

Zeci de migranți au fost arestați în SUA după ce au încercat să treacă ilegal frontiera dinspre Mexic

Migranți din Honduras în drum spre Statele Unite
Migranți din Honduras în drum spre Statele Unite

Poliția de frontieră a Statelor Unite a arestat 42 de migranți din America Centrală care încercau să treacă frontiera sudică cu Mexicul, a informat luni un oficial de poliție citat de AFP. Agentul-șef Rodney Scott a adăugat însă că „numeroși” migranți au reușit să treacă totuși frontiera.

Potrivit CNN, el a mai declarat că majoritatea celor reținuți sunt bărbați. Ei se aflau într-un grup de migranți respinși duminică, atunci când încercaseră că forțeze intrarea în Statele Unite venind dintr-o tabără cu aproximativ 5000 de migranți, majoritatea din Honduras.

Ministerul de externe de la Chișinău condamnă „orice fel de acte de agresiune și provocări care subminează securitatea regională”

Strîmtoarea Kerci blocată de flota rusă între Marea Azov și Marea Neagră
Strîmtoarea Kerci blocată de flota rusă între Marea Azov și Marea Neagră

Ministerul moldovean de Externe s-a alăturat corului internațional care și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu tensiunile ruso-ucrainene din Marea Azov și strâmtoarea Kerci, condamnând „orice fel de acte de agresiune și provocări care subminează securitatea regională”. Într-o declarație difuzată astăzi pe pagina de Facebook a ministerului, se spune că Republica Moldova reconfirmă sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru „dreptul acesteia de a folosi apele internaționale”. O declarație de îngrijorare și sprijin pentru Ucraina a difuzat și ministerul de Externe al României. „Agresiunea și încălcarea legislației internaționale subminează securitatea întregii regiuni”, afirmă Ministerul român de Externe într-o postare pe Twitter. Uniunea Europeană şi NATO din care face parte România au făcut apel duminică seară la „detensionare” în Marea Azov și au cerut Moscovei „să restaureze libertatea de trecere” prin strâmtoarea Kerci. Forțele de grăniceri ale Rusiei au deschis focul duminică în Marea Neagră asupra a trei nave ucrainene, inclusiv două vase militare și un remorcher, care se îndreptau către Strâmtoarea Kerci și Marea Azov. Rusia a acuzat vasele ucrainene că i-ar fi încălcat granițele în apropierea peninsulei ucrainene Crimeea pe care a anexat-o în 2014.

Studiu Promo-Lex: Comunitatea LGBT și femeile ținta cea mai curentă a instigărilor la ură și intoleranță în mesajele politicienilor

La parada LGBT de la Chișinău, 18 mai 2018
La parada LGBT de la Chișinău, 18 mai 2018

Comunitatea LGBT și femeile sunt grupurile vizate cel mai des de declarațiile de instigare la ură și intoleranță făcute în ultima jumătate de ani de politicienii și liderii religioși moldoveni, arată un studiu al Asociației Promo-Lex. În urma unei monitorizări de șase luni, organizația neguvernamentală a depistat peste 450 de manifestări publice ale urii sau intoleranței. Dintre politicieni, cel mai des au folosit discursul urii președintele Igor Dodon, primarul Orheiului, Ilan Șor și aliata acestuia Marina Tauber, cu respectiv 19, 12 și șapte asemenea cazuri, se spune în studiu. În clasamentul partidelor lider este Partidul Șor, urmat de PSRM, Partidul Nostru și PCRM. Cei mai afectați politicieni de aceste discursuri sunt lidera PAS, Maia Sandu, președintele PPDA, Andrei Năstase, dar și președintele Igor Dodon. Autorii studiului au cerut modificări legislative pentru sancționarea discursului urii, inclusiv în campania electorală.

Ucraina cere eliberarea marinarilor și navelor sale și impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei (VIDEO)

La reuniunea Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, 26 noiembrie 2018
La reuniunea Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, 26 noiembrie 2018

Ucraina a cerut eliberarea marinarilor și navelor sale și impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei după incidentul de duminică în Marea Neagră, unde forțele navale ruse au deschis focul și au sechestrat trei vase ucrainene și 23 de marinari. Rusia a abordat navele ucrainene, inclusiv două nave militare și un remorcher, acuzându-le de încălcarea apelor sale teritoriale.

Într-o declarație difuzată azi dimineață, Ministerul ucrainean de Externe a acuzat Rusia de săvârșirea unui „nou act de agresiune armată” împotriva Ucrainei și a cerut aliaților occidentali să „întreprindă toate măsurile necesare pentru respingerea agresorului”. Incidentul de duminică s-a petrecut în apropiere de peninsula ucraineană Crimeea pe care Rusia a anexat-o în 2014, în timp ce navele ucrainene se îndreptau către Strâmtoarea Kerci pentru a intra în Marea Azov.

Protest în fața amabasadei ruse de la Kiev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:07 0:00

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a confirmat că a deschis focul asupra vaselor ucrainene, acuzându-le de încălcarea frontierei sale. Armata ucraineană a fost pusă în stare de alertă maximă, iar Parlamentul examinează astăzi cererea președintelui Petro Poroșenko de a declara în Ucraina legea marțială pe 60 de zile.

Uniunea Europeană şi NATO au făcut apel duminică seară la „detensionare” în Marea Azov și au cerut Moscovei „să restaureze libertatea de trecere” prin strâmtoarea Kerci. Ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a spus astăzi că blocarea Strâmtorii Kerci de către Rusia este inacceptabilă și a cerut ambelor părți să aplaneze conflictul.

Parlamentul Ucrainei examinează astăzi introducerea legii marțiale pe fundalul escaladării conflictului cu Rusia

La reuniunea Consiliului Național de Securitate și Apărare pe tema situației din strâmtoarea Kerci, noaptea trecută
La reuniunea Consiliului Național de Securitate și Apărare pe tema situației din strâmtoarea Kerci, noaptea trecută

Parlamentul Ucrainei examinează astăzi introducerea legii marțiale, după ce forțele ruse au deschis focul duminică asupra câtorva nave ucrainene în Marea Neagră, în apropiere de Peninsula Crimeea anexată de Rusia în 2014. Introducerea legii marțiale a fost recomandată de Consiliului de Securitate al țării care s-a întrunit de urgență duminică. Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat că aceasta nu va însemna neapărat că Ucraina va desfășura operațiuni militare. Forțele ruse au deschis focul asupra două nave militare ucrainene și a unui remorcher, rănind șase marinari și sechestrând navele. Președintele Poroșenko a spus că 23 de marinari ucraineni au fost luați în captivitate de Rusia. Cele trei nave ucrainene se îndreptau către Marea Azov prin Strâmtoarea Kerci, când au fost blocate de forțele ruse. Uniunea Europeană şi NATO au făcut apel duminică seară la „detensionare” în Marea Azov şi au cerut Moscovei „să restaureze libertatea de trecere” prin strâmtoarea Kerci. Consiliul de Securitate ONU se va întâlni de urgență astăzi pe fundalul îngrijorărilor privind escaladarea conflictului dintre Ucraina și Rusia.

La București a fost sfințită Catedrala Mântuirii Neamului (VIDEO)

La ceremoniile de la București, 25 noiembrie 2018
La ceremoniile de la București, 25 noiembrie 2018

La București, duminică a fost sfințită Catedrala Mântuirii Neamului, la o ceremonie la care a participat patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I.

La București a fost sfințită Catedrala Mântuirii Neamului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00

Zeci de mii de oameni veniți din toată România au asistat la sfințirea catedralei masive oficiată de Bartolomeu împreună cu patriarhul român Daniel. Dar construcția edificiului de 120 de metri înălțime planificat să aibă o capacitate de cinci mii de oameni când va fi gata, probabil în 2024, a cauzat controverse, fiind finanțată în mare parte din bani publici. Până acum, la construcția catedralei începută în 2010 s-au cheltuit 110 milioane de euro.

Acordul și declarația politică referitoare la Brexit a fost aprobată de liderii UE

După 20 de luni de negocieri, liderii Uniunii Europene au aprobat duminică două documente cheie care descriu ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, care urmează să aibă loc pe 29 martie 2019. A fost aprobat acordul care descrie condițiile ieșirii Marii Britanii și o declarația politică despre relația de viitor. Șefa guvernului britanic Theresa May a spus că este „singura înțelegere posibilă”, iar președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus că este „cea mai bună înțelegere posibilă. Dar mulți parlamentari britanici, inclusiv din propriul Partid Conservator al lui May au spus că vor vota împotrivă când înțelegerea va fi supusă votului în Parlamentul de la Londra, probabil înainte de Crăciun.

Antonio Tajani: „Violența împotriva femeilor este inacceptabilă”

Antonio Tajani la Strasbourg
Antonio Tajani la Strasbourg

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, s-a solidarizat cu victimele abuzurilor domestice, venind duminică la summit-ul Consiliului European de la Bruxelles cu o vânătaie sub ochi realizată din machiaj. „Violenta împotriva femeilor este inacceptabilă. Am învățat asta de la mama mea și îi învăț acest lucru pe copiii mei”, a scris Tajani pe Twitter mai târziu. Femeile din întreaga lume au protestat duminică împotriva violenței de gen. În Italia de unde este originar Tajani, are loc o campanie împotriva violenței împotriva femeilor, în care fotbaliști celebri au afișat pe obraji urme de ruj, în meciurile de duminică, arătând în felul acesta un cartonaș roșu violenței.

Seism cu magnitudinea de 6.3 grade în vestul Iranului

Una din casele afectate de cutremurul de pămînt în Iran
Una din casele afectate de cutremurul de pămînt în Iran

Un seism cu magnitudinea de 6.3 grade a avut loc duminică în vestul Iranului, la granița cu Irakul în aceeași regiune în care peste 600 de oameni au murit într-un cutremur de pământ anul trecut. Autoritățile iraniene au spus în cursul nopții că, duminică, sute de oameni au fost răniți, dar nu în cutremurul propriu-zis din provincia vestică Kermanshah, ci în timp ce încercau să se refugieze. Seismul a avut epicentrul în apropiere de localitatea preponderent kurdă Sarpol-e Zahab afectată mult mai grav de un seism de 7,3 grade în 2017.

Ucraina a acuzat paza de coastă rusă că a lovit cu premeditare un remorcher al marinei ucrainene

Ucraina a acuzat paza de coastă rusă că a lovit cu premeditare un remorcher al marinei ucrainene, care trecea în largul coastelor pensinsulei Crimeea, anezată abuziv de Rusia în martie 2014. Remorcherul era într-un convoi cu alte două nave militare mici, care treceau prin Stâmtoarea Kerci, de la Odesa spre portul Mariupol, de la Marea Azov. Serviciul Federal de Securitate din Rusia - FSB, responsabil de paza granițelor, a replicat că incidentul ar fi fost provocat de vasele ucrainene, care ar au intrat premeditat în apele teritoriale rusești. În 2003, Rusia și Ucraina au încheiat un acord prin care Strâmtoarea Kerci și Marea Azov sunt declarate ape comune, dar de la anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea, Rusia încearcă să controleze traficul naval în această regiune.

update

Liderii Uniunii Europene au aprobat acordul care reglementează ieșirea Marii Britanii din UE

Imagine generică
Imagine generică

Liderii Uniunii Europene au aprobat acordul care reglementează ieșirea Marii Britanii din UE și declarația politică în care sunt schițate principiile relațiilor dintre Londra și Bruxelles după Brexit. La începutul summitului, premierul britanic Theresa May a ținut să repete că acordul negociat până acum „este cea mai bună soluție”, un mesaj adresat și publicului britanic și parlamentarilor eurosceptici într-o scrisoarea deschisă, publicată duminică de mai multe cotidiane britanice. La rândul său, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene a declarat că documentele în discuție sunt rezultatul unor negocieri îndelungate , motiv pentru care se așteaptă să fie aprobate atât de Parlamentului de la Londra cât și de Parlammentul European.Votul în Parlamentul britanic este așteptat la începutul lui decembrie, Parlamentul European va dezbate acordurile în ianuarie sau februarie. Cu sau fără acord, Marea Britanie va ieși oficial din Uniunea Europeană pe 29 martie 2019. Sîmbătă, Spania şi Marea Britanie şi-au soluţionat disputa cu privire la Gibraltar, înlăturând astfel unul dintre ultimele obstacole în calea acordului de divorţ dintre Londra şi Uniunea Europeană. Marea Britanie a accceptat că orice acord negociat cu Uniunea Europeană nu se va aplica și în Gibraltar decât după consultări realabile cu Madridul. Mică peninsulă în sudul Spaniei, Gibraltarul aparțne Marii Britanii.

Trump: migranţii de la graniţa de sud a Americii nu vor primi permisiunea de a intra până când cererile lor de azil nu sînt procesate

Migranți central-americani la granița cu Statele Unite, Irapuato, Mexic, imagine de arhivă.
Migranți central-americani la granița cu Statele Unite, Irapuato, Mexic, imagine de arhivă.

Preşedintele american Donald Trump a afirmat că migranţii care aşteaptă la graniţa de sud a Statelor Unite în Mexic nu vor primi permisiunea de a intra în America până când cererile lor de azil nu sînt procesate. Cotidianul „Washington Post” a relatat mai devreme Statele Unite au obţinut sprijinul Mexicului pentru acest plan, cunoscut şi ca „A rămâne în Mexic”.

Emmanuel Macron: violențele de sâmbătă de la Paris au fost o „rușine”

Paris, Avenue des Champs-Élysées, 24 noiembrie 2018. REUTERS/Benoit Tessier
Paris, Avenue des Champs-Élysées, 24 noiembrie 2018. REUTERS/Benoit Tessier

Președintele Emmanuel Macron a calificat drept „o rușine” violențele de sâmbătă de la Paris unde zeci de mii de protestari s-au ciocnit cu forțele de ordine. A fost prima declarație oficială a președintelui după noile manifestaţii ale „vestelor galbene" care cer în special anularea creşterii taxelor la carburanţi şi măsuri care să garanteze puterea de cumpărare. Ministrul francez de interne Christophe Castaner a denunţat și violenţele, care au avut loc nu numai la Paris sâmbătă. 130 de persoane au fostt reținute în toată Franța sîmbătă, 42 la Paris. Opt persoane au fost rănite, între care doi jandarmi, faţă de 106 săptămâna trecută. Ministerul de interne a apreciat că sâmbătă participarea la proteste a fost de sub 100.000 de persoane, față de peste 280.000 cu o săptămână în urmă.

Mii de oameni au demonstrat sâmbătă la Budapesta în sprijinul Universității Central-Europene

Clădirea Universității Central-Europene, imagine de arhivă.
Clădirea Universității Central-Europene, imagine de arhivă.

Mii de oameni au demonstrat sâmbătă la Budapesta în sprijinul Universității Central-Europene, care a anunțat că se va muta definitiv la Viena la 1 decembrie, dacă guvernul Orban nu-I oferă un cadrul legal de funcționare, și nu-i garantează liberatatea academică. Participanţii la manifestația de sâmbătă - care a avut loc în faţa clădirilor istorice ale Universităţii Corvinus, pe malul Dunării - au declarat că trebuie apărat climatul academic simbolizat de CEU, unul care promovează gândirea liberă şi dezbaterea deschisă. Universitatea Central-Europeană, inființată de miliardarul american George Soros, este de peste doi ani în conflict cu guvernul Orban, care a lansat o campanie împotriva lui Soros, a fundației sale pentru o societate deschisă și a ONG-urilor în general.

Mii de simpatizanți ai premierului demisionar Nikol Pașinian au participat la un miting electoral la Erevan (VIDEO)

Mii de simpatizanți ai lui Nikol Pașinian au participat la un miting electoral la Erevan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:49 0:00

Mii de simpatizanți ai premierului demisionar Nikol Pașinian au participat la un miting electoral la Erevan, în pregătirea alegerilor generale anticipate din 9 decembrie. Pașinian a demisionat în octombrie pentru a forța organizarea alegerilor generale, scopul fiind de a schimba echilibrul politic în Parlamentul care acum este dominat de fostul partid de guvernământ, partidul Republican. În cursa electorală sunt înscrise Alianța „Pasul Meu” a premierului Pașinian, partidul Republican și alte nouă partide de alianțe. Parlamentul de la Erevan are 101 locuri de deputați. Campania electorală se încheie pe 7 decembrie, urmată pe 8 decembrie de o „zi a tăcerii”.

Partidul Democrat Progresist aflat la guvernare a pierdut alegerile locale din Taiwan

Partidul Democrat Progresist aflat la guvernare a pierdut alegerile locale din Taiwan, și în urma acestei înfrângeri, preşedinta Tsai Ing-wen s-a retras de la şefia acestei formațiuni politice, iar premierul William Lai și-a prezentat demisia, respinsă ulterior de președintă. Învingătoarea scrutinului local opoziția, care e mai înclinată spre un compromis cu China. Kuomintang, principalul partid de opoziţie, susţine că a obţinut 15 din cele 22 de mandate din marile orașe și comitate, faţă de numai şase la precedentul scrutin. Partidul Democrat Progresist, care deţinea 13 mandate, a anunţat că a câştigat doar şase.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG