Linkuri accesibilitate

Ştiri

Fostul avocat al Donald Trump îl acuză pe președinte în cursul audierii într-o comisie a Camerei Reprezentanților

Michael Cohen
Michael Cohen

La Washington, fostul avocat personal al președintelui Donald Trump a spus la audieri într-o comisie specială a Camerei Reprezentanților că președintele este un „rasist”, un „escroc” și un „trișor”. Michael Cohen a mai spus că-i este rușine că a mințit anterior când a ascuns „acte ilicite ale lui Trump”. La audierile de azi, a afirmat că Trump, chiar în campania prezidențială din 2016, superviza negocieri cu Moscova pentru construcția unui hotel Trump Tower în capitala rusă. Textul mărturiilor a fost publicat din timp, iar președintele a spus deja că fostul său avocat „minte pentru a-și reduce perioada sentinței” proprii. Concediat de Trump în mai 2018, Cohen s-a întors împotriva fostului său angajator în timpul anchetei procurorului special Robert Mueller asupra presupusului amestec rus în campania prezidențială americană. În luna mai, el începe ispășirea unei pedepse de trei ani de închisoare la care a fost condamnat după ce a recunoscut că a mințit Congresul și că a comis încălcări financiare în campania electorală, acționând în interesul lui Trump.

Mike Pompeo: „Crimeea este Ucraina și trebuie întoarsă sub controlul Ucrainei” (Video)

Secretarul de stat Michael Pompeo
Secretarul de stat Michael Pompeo

Statele Unite au reafirmat că vor menține sancțiunile împotriva Rusiei până când va returnată Ucrainei Crimeea anexată cu aproape cinci ani în urmă. „Crimeea este Ucraina și trebuie întoarsă sub controlul Ucrainei”, a spus secretarul de stat Mike Pompeo într-un comunicat al Departamentului de Stat.

Pe 27 februarie 2014, militari mascați au ocupat Parlamentul și guvernul regional al Crimeii din Simferopol, arborând drapelul Rusiei, în pregătirea unui referendum la care majoritatea locuitorilor peninsulei s-au pronunțat, pe 16 martie, pentru alipirea ei la Rusia.

„Invazia omuleților verzi”
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:31 0:00

„Lumea nu a dat uitării minciunile cinice la care a recurs Rusia pentru a-și justifica agresiunea”, se mai spune în declarația lui Pompeo, care cere Rusiei „eliberarea tuturor ucrainenilor, inclusiv a membrilor comunității tătarilor din Crimeea întemnițați în semn de pedeapsă pentru dezacordul lor pașnic”.

Donald Trump se declară mulțumit de dialogul cu liderul nord-coreean Kim Jong Un

Președintele Donald Trump cu liderul nord-koreean Kim Jong Un după întîlnirea de la Hanoi
Președintele Donald Trump cu liderul nord-koreean Kim Jong Un după întîlnirea de la Hanoi

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, spune că avut „un dialog foarte bun” cu liderul Coreii de Nord, Kim Jong Un, la întrevederea lor de astăzi în capitala vietnameză Hanoi. „O întâlnire și o cină minunate”, a scris Trump pe Twitter. A fost a doua lor întâlnire după ce și-au promis în luna iunie trecut la summit-ul din Singapore să acționeze pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene. Întrevederea de azi în hotelul Metropole din Hanoi a început cu o strângere de mână și zâmbete, cei doi urmând să poarte convorbiri și mâine în prezența consilierilor lor. Casa Albă a spus că vor semna și o declarație comună.

Laura Codruța Kovesi: „Acest vot este pentru toți cetățenii din România care în ultimii ani au susținut lupta cu corupția”

Laura Codruța Kovesi
Laura Codruța Kovesi

Fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție din România, Laura Codruța Kovesi, a declarat că selectarea sa în calitate de candidată favorită la funcția nouă de procuror șef al Uniunii Europene reprezintă o recunoaștere „pentru tot sistemul de justiție român” și pentru toți magistrații din Europa „care lucrează sub presiune". Kovesi le-a vorbit jurnaliștilor pe aeroportul din București la revenirea de la Bruxelles, unde Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European și-a dat azi dimineață votul în favoarea sa. „Acest vot este pentru toți cetățenii din România care în ultimii ani au susținut lupta cu corupția și au susținut statul de drept”, a spus Kovesi. Până la confirmarea ei definitivă, Laura Codruța Kovesi mai trebuie să câștige un vot în plenul Parlamentului European și să fie agreată de țările membre. Kovesi candidează în ciuda opoziției guvernului României și Partidului Social Democrat de guvernământ de la București, mai mulți membri ai căruia au ajuns în închisoare pentru corupție datorită activității ei la șefia DNA.

Laura Codruța Kovesi poate deveni procurorul-șef al Uniunii Europene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:00 0:00

Un nepot al unui propagandist rus anti-occidental pus sub acuzare de un Tribunal din Germania

Dimtri Kiseliov vorbind la un program pe TV Rossia
Dimtri Kiseliov vorbind la un program pe TV Rossia

În Germania, a început procesul unui nepot al propagandistului antioccidental rus Dmitri Kiseliov care este acuzat de intenția de a lua parte la luptele din estul Ucrainei de partea separatiștilor sprijiniți de Rusia. Sergei Kiseliov, care deține cetățenia germană, este acuzat la tribunalul din München de punere în pericol a securității unui stat suveran și de posesie ilegală de armă. Anchetatorii spun că suspectul în vârstă de 48 de ani a participat la antrenamente militare în orașul rusesc St. Petersburg în august 2014. Unchiul său, Dmitri Kiseliov, conduce compania mediatică de stat Rossia Segodnia, iar în emisiunile sale televizate a amenințat deseori Occidentul și Statele Unite inclusiv cu atacuri nucleare rusești.

Criza indiano-pakistaneză în atenția responsabilei cu politica externă a UE

La locul prăbușirii unui elicopter al forțelor indiene
La locul prăbușirii unui elicopter al forțelor indiene

Șefa politicii externe și de securitate a Uniunii Europene, Federica Mogherini, a cerut Indiei și Pakistanului să dea dovadă de „reținere maximă” pentru a se evita o și mai mare escaladare a situației din regiunea disputată Kashmir. Declarația difuzată de Mogherini survine după ce cele două țări înarmate nuclear au spus că și-au doborât reciproc cel puțin câte un avion militar în confruntările din Kashmir. Pakistanul și-a închis spațiul aerian pentru zborurile comerciale, iar în India au fost închise aeroporturile și o mare parte a spațiului aerian la nord de capitala New Delhi. Se relatează că, încă înainte de anunțul doborârii avioanelor, mii de oameni s-au refugiat din apropierea Liniei de Control care demarchează teritoriul controlat de cele două țări în Kashmir.

Emmanuel Macron: Ieșirea Marii Britanii din UE ar putea fi amânată după o cerere justificată de la Londra

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron la 22 ianuarie 2019 la Aachen
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron la 22 ianuarie 2019 la Aachen

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că a „venit timpul” ca liderii Marii Britanii să decidă asupra felului în care țara lor va ieși din Uniunea Europeană. Vorbind după discuții la Paris cu cancelara Germaniei, Angela Merkel, el a repetat că acordul de Brexit nu mai poate fi renegociat. Dar liderii europeni ar fi dispuși să examineze posibilitatea ca ieșirea Marii Britanii să fie amânată după termenul de 29 martie, dacă Londra prezintă o cerere care se justifică printr-o „nouă perspectivă”, a spus Macron. Președintele francez a făcut declarația în timp ce prim-ministra britanică Theresa May a mers în Parlamentul britanic pentru un vot care i-ar permite să ceară o amânare a Brexit-ului, după luni în care a insistat că nu va exista nicio amânare.

Diplomați occidentali depun flori la memorialul de pe podul din Moscova unde a fost ucis liderul opoziției Boris Nemțov (Video)

Comemorarea lui Boris Nemțov la patru ani de la asasinarea sa la Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:03 0:00

Diplomați occidentali au depus flori la memorialul improvizat de pe podul din Moscova unde a fost ucis cu patru ani în urmă politicianul rus de opoziție Boris Nemțov. Printre ei s-a aflat ambasadorul american Jon Huntsman și câțiva ambasadori europeni. Pe 26 februarie, Statele Unite au cerut din nou președintelui rus Vladimir Putin să spună public cine s-a aflat în spatele crimei și să asigure tragerea la răspundere a comanditarilor. Nemțov a fost împușcat pe podul din apropierea Kremlinului în noaptea de 27 februarie 2015, la vârsta de 45 de ani. În iulie 2017, un tribunal din Moscova a condamnat cinci bărbați din Cecenia la perioade îndelungate de detenție pentru executarea asasinatului.

Laura Codruța Kovesi mai obține o victorie de etapă în comisia LIBE a Parlamentului European

Fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi
Fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi

Fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție din România a câștigat azi dimineață votul în Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne din Parlamentul European pentru a obține noua funcție de procuror-șef al Uniunii Europene. Până la confirmarea ei definitivă, Laura Codruța Kovesi mai trebuie să câștige un vot în plenul Parlamentului European și să fie agreată de țările membre. Kovesi a avansat în ciuda opoziției Guvernului României și Partidului Social Democrat de guvernământ de la București, mai mulți membri ai căruia au ajuns în închisoare pentru corupției datorită activității ei la șefia DNA.

Președintele SUA Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au întâlnit astăzi în capitala vietnameză Hanoi

A doua întâlnire dintre președintele Statelor Unite Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un. Hanoi, 27 februarie 2019
A doua întâlnire dintre președintele Statelor Unite Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un. Hanoi, 27 februarie 2019

Președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au întâlnit astăzi în capitala vietnameză Hanoi pentru al doilea lor summit, la opt luni după ce și-au promis, în Singapore, să acționeze pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene. Cei doi și-au dat mâna și au râs în fața drapelelor țărilor lor aliniate în holul hotelul Metropole înainte de o întrevedere tete-a-tete. Aceasta va fi urmată de o cină la care vor participa și consilierii celor doi.

Escaladarea conflictului dintre Pakistanul și India

Rămășițele unui avion indian în regiunea Budgam. 27 februarie 2019
Rămășițele unui avion indian în regiunea Budgam. 27 februarie 2019

Pakistanul și India spun că și-au doborât reciproc avioane militare, într-o escaladare accentuată a conflictului între cele două puteri nucleare. Armata pakistaneză a spus astăzi că a doborât două avioane indiene intrate în spațiul său aerian și a capturat doi piloți în partea controlată de Pakistan a regiunii disputate, Kashmir. India a confirmat pierderea unui avion și a unui pilot, care a încercat să contracareze o incursiune pakistaneză în spațiul aerian indian, spunând că a doborât la rândul său un avion pakistanez. Pakistanul și-a închis spațiul aerian pentru zborurile comerciale, iar în India au fost închise aeroporturile și o mare parte a spațiului aerian la nord de capitala New Delhi. Escaladarea situației are loc la o zi după ce aviația indiană a efectuat lovituri aeriene în nord-estul Pakistanului, spunând că a atacat o tabără de antrenament a militanților. A fost primul atac aerian peste Linia de Control care reprezintă granița în Kashmir între cele două țări vecine de la războiul lor din 1971. Tensiunile au izbucnit la mijlocul lunii, când cel puțin 41 de militari indieni au fost uciși într-un atac sinucigaș cu bombă în Kashmir.

Michael Cohen, fostul avocat al președintelui american Donald Trump, va fi audiat astăzi în Congres

Michael Cohen. 26 februarie 2019
Michael Cohen. 26 februarie 2019

Michael Cohen, fostul avocat personal al președintelui american Donald Trump, va spune astăzi la audieri în Congres că Trump a știut din timp despre scurgerea de emailuri ale Partidului Democrat care va afecta șansele rivalei sale Hillary Clinton în campania prezidențială din 2016. Potrivit mărturiilor lui Cohen obținute de câteva publicații, acesta va mai spune unui comitet de investigații al Camerei Reprezentanților că Trump a condus negocierile în vederea unui proiect imobiliar în Moscova în perioada campaniei, în ciuda afirmației că nu are interese de afaceri în Rusia. Președintele a contraatacat deja într-o postare pe Twitter, spunând că fostul său avocat „minte pentru a-și reduce perioada aflării în închisoare”. Trump a negat în repetate rânduri existența vreunor înțelegeri între campania sa și Rusia pentru a-l ajuta să câștige alegerile.

Numărul cetățenilor ruși îngrijorați de nivelul înalt al corupției s-a dublat, în ultimii doi ani

Protest antiguvernamental la Barnaul
Protest antiguvernamental la Barnaul

Numărul cetățenilor ruși îngrijorați de nivelul înalt al corupției din țara lor s-a dublat, în ultimii doi ani, și a ajuns la 41%, potrivit rezultatelor unui ultim sondaj sociologic al Centrului Levada. Este cel mai înalt indice, începând cu anul 2005, de când Levada realizează asemenea sondaje. Potrivit centrului de cercetare sociologică de la Moscova, tot mai mulți ruși sunt îngrijorați de ineficiența guvernării. Pentru majoritatea celor chestionați – 62%, cea mai gravă problemă este creșterea prețurilor, 44% din ruși sunt cel mai mult îngrijorați de aprofundarea sărăciei, iar fiecare al patrulea respondent - 28% - de criza economică, starea proastă a industriei și agriculturii. Doar 6% din ruși au spus că sunt îngrijorați de restrângerea drepturilor și libertăților civile. În 2018, Rusia s-a plasat pe locul 138 din 180 de țări ale lumii în Indexul percepției corupției alcătuit de Transparency International.

update

Maia Sandu reconfirmă că blocul ACUM nu va face coaliție nici cu PD, nici cu PSRM și nici cu partidul Șor (interviu Europa Libera)

Liderii blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase (în centru)
Liderii blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase (în centru)

Blocul ACUM nu va face coaliție în viitorul Parlament nici cu Partidul Democrat, nici cu Partidul Socialiștilor, nici cu Partidul Șor, a declarat președinta PAS, Maia Sandu, într-un interviu cu Europa Liberă.

Maia Sandu a amintit că formațiunile ce alcătuiesc blocul ACUM – PAS și PPDA – au semnat și un angajament în acest sens.

Maia Sandu a mai spus că alegerile parlamentare din 24 februarie au fost „fraudate”, iar blocul ACUM va prezenta un raport detailat. Mai mult, în opinia ei, votul „nu a fost nici liber”, pentru că „sute de mii de oameni de peste hotare nu au putut vota” în baza actelor expirate. În interviul cu Europa Liberă, lidera PAS a contestat și faptul că alegerile ar fi fost „corecte”, aducând ca argument faptul că voturile ar fi fost cumpărate, mai ales în regiunea transnistreană. A subliniat și „utilizare excesivă a resurselor administrative”.

Observatorii electorali ai OSCE au declarat luni, 25 februarie, că alegerile parlamentare din R. Moldova au fost în general libere și corecte, iar neajunsurile înregistrate nu au afectat rezultatul final.

Uniunea Europeană, pe de altă parte, a reamintit că va continua să-și „condiționeze” relațiile cu R. Moldova, care se vor baza și în viitor pe „domnia legii și standarde europene”

Rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare din 24 februarie arată că Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate de deputat, Partidul Democrat – 30, blocul electoral ACUM – 26 de mandate, iar Partidul Șor – 7. Totodată, în Parlament au acces trei candidați independenți.

Pakistanul a anunțat că a doborât două avioane militare indiene în spațiul său aerian și că a capturat un pilot

Pakistanul a anunțat că a doborât două avioane de luptă indiene, în spațiul său aerian. La rândul său, India a anunțat doborârea unui avion al Pakistanului. Ambele părți nu-și recunosc pierderile. Potrivit reprezentantului armatei pakistaneze, generalul Asif Ghafoor, avioanele indiene au fost doborâte deasupra Kașmirului, unul din ele a căzut pe teritoriul Pakistanului, iar pilotul a fost reținut. Autoritățile indiene nu confirmă aceste informații. Totodată, armata indiană susține că a doborât un avion pakistanez F-16. În ajun, India a anunțat efectuarea unor lovituri aeriene, pe care le-a numit atacuri preventive, asupra taberelor unor militanți din Pakistan, după un atac sinucigaș petrecut în Kașmirul indian la începutul lunii. Pakistanul a calificat acțiunea Indiei drept „agresiune”. Este primul atac peste linia de control a celor două zone, petrecut din 1971 încoace. Tensiunile dintre Islamabad și New Delhi au escaladat după un atac sinucigaș, în urma căruia au fost omorâți cel puţin 41 de soldați indieni, în zona controlată de India din Kașmir. Atacul a fost revendicat de gruparea militanta Jaish e Mohammad. Uniunea Europeană și China – aliată a Pakistanului – au cerut părților să dea dovadă de reținere.

Președintele iranian Hassan Rohani a respins demisia ministrului de externe Mohammad Javad Zarif

Președintele Hassan Rohani (stânga) și Mohammad Javad Zarif (dreapta), februarie 2016
Președintele Hassan Rohani (stânga) și Mohammad Javad Zarif (dreapta), februarie 2016

Președintele iranian Hassan Rohani a respins demisia ministrului de externe Mohammad Javad Zarif, anunță site-ul oficial al guvernului de la Teheran. Zarif a scris pe Instagram, luni, că și-a depus demisia, fără să explice gestul său. Marți, într-un discurs în parlamentul de la Teheran, preşedintele Rohani a lăudat „rezistența” și „capacitățile” ministrului de externe, dar nu a precizat dacă-i acceptă retragerea. Mohammad Javad Zarif este în funcţie din 2013, a fost reprezentantul Iranului la negocierea acordului nuclear încheiat de Teheran, în 2015, cu principalele puteri ale lumii. În baza acordului, Teheranul își limita drastic programul nuclear, în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale. Anul trecut, în luna mai, președintele american Donald Trump a anunțat retragerea SUA din acordul nuclear și a reintrodus sancțiunile împotriva Iranului. UE nu a sprijinit poziția SUA și a elaborat măsuri ce permit evitarea sancțiunilor americane.

Camera Reprezentanţilor a adoptat o rezoluție împotriva „stării de urgență” decretate de președintele Donald Trump

La Washington, Camera Reprezentanţilor dominată de democrați a adoptat o rezoluție împotriva „stării de urgență” decretate de președintele Donald Trump pentru a putea construi zidul de la granița cu Mexic. Rezoluția, sprijinită și de unii republicani, urmează să fie supusă și votului Senatului, în următoarele 18 zile. Dacă textul va fi sprijinit de ambele camere, președintele Donald Trump a promis să facă uz, în premieră, de dreptul său de veto. În acest caz, Congresul va avea nevoie de două treimi de voturi pentru a trece peste veto-ul prezidențial. Președintele american insistă asupra construcției zidului ca măsură de combatere a migrației ilegale.

ZdG: a fost reținut șeful adjunct al Agenției pentru Supraveghere Tehnică, Veaceslav Potop

La Chișinău, Veaceslav Potop, unul dintre directorii adjuncți ai Agenției pentru Supraveghere Tehnică a fost reținut în după amiaza zilei astăzi, informează Ziarul de Gardă. Potop figurează într-un dosar penal gestionat de Procuratura Anticorupție.

Agenția pentru Supraveghere Tehnică (AST) a fost creată de Guvern în decembrie 2017 AST este autoritate administrativă subordonată Ministerului Economiei și Infrastructurii și este condusă de Ghenadie Sajin, fostul administrator al companiei „Finpar Invest”, care aparține familiei lui Vladimir Plahotniuc, scrie site-ul Ziarului de Gardă.

Petro Poroşenko şi Kurt Volker s-au întâlnit la Odesa, la bordul distrugătorului USS „Donald Cook”

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, şi reprezentantul special american pentru Ucraina, Kurt Volker, au avut la Odesa o întâlnire la bordul distrugătorului american USS „Donald Cook”, a anunţat serviciul de presă al administraţiei prezidenţiale ucrainene.

Liderul ucrainean a spus că, la cererea Kievului, partenerii americani ai Ucrainei „şi-au sporit prezenţa militară în Marea Neagră”. Potrivit afirmațiilor sale, acest pas reprezintă răspunsul „la actul de agresiune din partea Rusiei împotriva navelor ucrainene”.

La rândul său, Kurt Volker a promis că SUA „vor sta mereu alături de Ucraina şi poporul ucrainean pentru apărarea libertății şi democraţiei”.

Codruța Kovesi, favorită azi în Comisia pentru Control Bugetar din Parlamentul European

Laura Codruța Kovesi
Laura Codruța Kovesi

Comisia pentru Control Bugetar din Parlamentul European, care i-a audiat în seara aceasta pe cei trei candidați la postul de Procuror European, împreună cu Comisia LIBE, și-a dat deja verdictul: pentru Kodruța Kovesi: 12 voturi; francezul Jean-Francois Bohnert - 11; germanul Andres Ritter: doar un vot.

Mâine va vota și LIBE: Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne.

După vot separat și negocieri între comisii, un candidat va fi propus votului plenului Parlamentului European, care va lua decizia prin majoritate absolută. Nici acolo însă nu este vorba de o procedură finală, căci vor trebui să decidă și capitalele, altfel zis Consiliul, care va trebui, în caz de opinie contrarie, să negocieze cu Parlamentul.
Este neclar însă care va fi procedura în cazul, neprevăzut, în care Parlamentul și Consiliul s-ar afla pe poziții diferite în legătură cu candidatul selecționat.

În Rusia, un fost ofițer FSB și un expert al companiei Kaspersky au fost condamnați pentru „trădare”

Un tribunal militar rus l-a condamnat la 22 de ani de închisoare pe un fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate (FSB) și la 14 ani de închisoare pe un expert în cibersecuritate la compania Kaspersky.

Amândoi sunt acuzați de trădare și de transmitere de informaţii unui serviciu străin de informaţii. Cei doi, fostul ofițer Serghei Mihailov și expertul Ruslan Stoianov sunt acuzați, potrivit presei ruse, că au vândut documente secrete Biroului Federal de Investigaţii din Statele Unite, FBI. Potrivit presei, documentele despre care este vorba ar fi dintr-un dosar al unei investigaţii ruseşti asupra activităților directorului companiei Cronopay, Pavel Vrublevsky, care este acuzat în Statele Unite de infracţiuni cibernetice.

Avocata domnului Stoianov a anunţat ca va face apel.

Mihailov a fost arestat în decembrie 2016 și Stoianov în ianuarie 2017. Kremlinul a negat că ar exista vreo legătură între acest caz și investigarea presupusei implicări a Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016.

Procesul s-a desfășurat în spatele ușilor închise.

Vladimir Voronin: Comuniștii nu recunosc alegerile parlamentare din 24 februarie

Vladimir Voronin (imagine de arhivă)
Vladimir Voronin (imagine de arhivă)

Comuniștii nu recunosc alegerile parlamentare din 24 februarie. Asta a declarat într-un interviu pentru Ziarul de Gardă președintele PCRM, Vladimir Voronin, care a mai menționat că scrutinul s-a desfășurat cu multiple încălcări. Potrivit lui, încălcările au început încă din momentul modificării sistemului de vot, de la proporțional la mixt. În opinia liderului comuniștilor moldoveni, referendumul republican consultativ nu trebuia să se desfășoare în ziua alegerilor parlamentare, explicând că alegătorii au fost derutați și de noul sistem de vot și de întrebările din referendum. Partidul Comuniștilor nu va mai fi în Parlamentul de la Chişinău, obținând doar 3,74 % din voturile electoratului.

Președinta PSRM, Zinaida Greceanîi, s-a întâlnit cu ambasadorul SUA la Chişinău, Derek Hogan

Zinaida Grececanîi și Dereck J. Hogan
Zinaida Grececanîi și Dereck J. Hogan

Președinta Partidului Socialiștilor din R.Moldova, Zinaida Greceanîi, s-a întâlnit astăzi cu ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, Derek Hogan, informează site-ul acestui partid.

Potrivit PSRM, Zinaida Greceanîi a spus că partidul său a obținut cel mai mare număr de voturi și va avea cea mai mare fracțiune a parlamentului, cu 35 de deputați, dar, cu toate acestea, Partidul Socialiștilor va încerca să obțină organizarea alegerilor repetate, în cel puțin șase circumscripții uninominale, în care candidații PSRM nu au obținut victorie - din cauza a ceea ce socialiştii susțin că ar fi fost încălcări ale legislației electorale, inclusiv utilizarea resurselor administrative și coruperea alegătorilor.

La Bruxelles, are loc audierea Laurei Kovesi și a contracandidaților săi la șefia Parchetului European

Andres Ritter (stânga), Codruta Kovesi (centru), Jean-Francois Bohnert (dreapta)
Andres Ritter (stânga), Codruta Kovesi (centru), Jean-Francois Bohnert (dreapta)

La Bruxelles, are loc audierea Laurei Codruta Kovesi, fosta șefă a Direcţiei Naționale Anticorupție de la Bucureşti, și a contracandidaților săi la șefia Parchetului European. Contracandidații doamnei Kovesi sunt Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania). Audierile au loc în comisiile pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi control bugetar (CONT) ale Parlamentului European.

Procurorul-şef european va conduce Parchetul European (EPPO) care se aşteaptă să fie operațional până la sfârşitul anului 2020. Este o audiere publică și pe pagina noastră consacrata actualității din Romania - romania.europalibera.org puteți citi și urmări live desfăşurarea acestor audieri.

Președintele SUA, Donald Trump, a sosit la Hanoi, pentru întâlnirea cu liderul nord-coreean Kim Jing Un

Donald Trump la Hanoi
Donald Trump la Hanoi

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a sosit la Hanoi, în Vietnam, unde are prevăzută o întrevedere cu președintele Coreii de Nord, Kim Jing Un. La acest al doilea summit Statele Unite – Coreea de Nord, se va discuta din nou, ca în iulie 2018, despre denuclearizarea Peninsulei Coreea.

Summitul de anul trecut nu a adus rezultate concrete, motiv pentru care Statele Unite au continuat să impună sancțiuni Phenianului. Kim Jong Un, liderul nord-coreean, a sosit deja în Vietnam.

Înaintea plecării spre Vietnam, președintele Trump a spus: „Cred că vom avea un summit formidabil”. El a repetat că Statele Unite doresc denuclearizarea peninsulei coreene și a sugerat că Phenianul va obține avantaje economice, dacă renunță la ambițiile militare, inclusiv nucleare.

Presa a speculat că summitul vietnamez ar putea duce la un acord privind încheierea oficială a războiului coreean, care, formal, continuă, întrucât nu există vreun tratat de pace.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG