Linkuri accesibilitate

Ştiri

Belarus: Acreditările jurnaliștilor străini, anulate pe fondul protestelor

Belarus - Reținerea corespondentului RFE / RL, Alexandra Dynko, la protestul din 19 iunie, de la Minsk

Ministerul de Externe din Belarus a anulat acreditările tuturor jurnaliștilor străini din țară, susținând că măsura face parte dintr-o reformă la nivel național cu privire la reglementarea relației cu mass-media.

Într-o declarație din 2 octombrie, ministerul a anunțat că acreditările tuturor jurnaliștilor străini nu mai sunt valabile. Jurnaliștii care lucrează în Belarus pentru organizații de presă străine trebuie să ceară reînnoirea acreditării unei comisii care va începe să funcționeze abia pe 5 octombrie.

Potrivit declarației, acțiunea este în plină desfășurare și va face mult mai ușoară obținerea acreditărilor pentru jurnaliștii străini.

Cu toate acestea, declarația subliniază că modificările au fost introduse ca „drept al nostru suveran” de „a ne proteja” în conformitate cu „conceptul de securitate a informațiilor din Republica Belarus”.

Mai multe organizații internaționale de știri, inclusiv RFE / RL, au corespondenți în Belarus care sunt cetățeni ai Belarusului.

„Suntem profund dezamăgiți, dar nu surprinși, de această decizie a Ministerului Afacerilor Externe din Belarus de a anula toate acreditările mass-media străine, în special în lumina hărțuirii jurnaliștilor RFE/RL, precum și ai altor mass-media străine, și a ceea ce au suportat în ultimele trei luni ”, a spus președintele interimar al RFE / RL, Daisy Sindelar, într-o declarație din 2 octombrie.

„Această acțiune trimite un semnal clar către toți belarușii, că guvernul Lukashenka nu are niciun interes să le ofere ceea ce doresc - acces la perspective diferite de cele propuse de guvern. RFE / RL va continua să folosească toate căile disponibile pentru a oferi publicului nostru din Belarus știri necenzurate, discuții responsabile și dezbaterea deschisă pe care atât de clar și-o doresc ”, a adăugat Sindelar.

Mai multe amănunte AICI

CEC a înregistrat candidaturile lui Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu la prezidențiale

Comisia Electorală Centrală i-a înregistrat, luni, pe unioniștii Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu în calitate de candidați la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Chirtoacă, din partea Mișcării Politice Unirea, și Țîcu din partea Partidului Unității Naționale, sunt ultimii doi candidați înregistrați. În total, Comisia Electorală Centrală a înregistrat opt candidați la prezidențiale, respingând numai cererea lui Andrian Candu, liderul Partidului Pro Moldova, pe motivul unor nereguli în listele de semnături de sprijin.

Forțele de securitate din Kârgâzstan au folosit gaze lacrimogene împotriva a mii de protestatari

În Kârgâzstan, forțele de securitate au folosit gaze lacrimogene și grenade paralizante împotriva a mii de oameni care s-au adunat, luni, în centrul capitalei, Bishkek, pentru a protesta față de rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare de duminică.

Potrivit autorităților electorale, alegerile au fost câștigate de trei partide apropiate președintelui pro-rus, Sooronbai Jeenbekov, dar opoziția a semnalat numeroase nereguli. Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a spus și ea că alegerile kârgâze au fost însoțite de „afirmații credibile despre cumpărarea de voturi”. Se relatează că poliția kârgâză a aplicat forța după unii participanți la protestul de luni au încercat să pătrundă în sediul guvernului. Câteva persoane au fost rănite, inclusiv liderul unui partide de opoziție.

Protestele au fost declanșate inițial de zece partide mici, dar participanții au spus că li s-au alăturat și două partide care au depășit pragul electoral. O petiție adresată Comisiei Electorale Centrale în care i se cere anularea rezultatelor oficiale și organizarea de alegeri repetate ar fi fost semnată de 12 lideri de partide. Comisia a spus că va anunța rezultatele finale în decurs de 20 de zile.

COVID-19 în R. Moldova: 322 de noi cazuri

Încă 322 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate în R. Moldova, luni, în scădere față de săptămâna trecută, pe fundalul unui număr redus de teste efectuat la weekend. Noile date ale ministerului sănătății mai arată că au decedat alte nouă persoane infectate cu COVID-19, numărul total al deceselor ajungând la 1 375.

Numărul total al cazurilor de infectare confirmate este de 56 901, inclusiv peste 14 mii de cazuri active. Săptămâna trecută, s-au înregistrat recorduri zilnice de peste o mie de cazuri, în unele zile fiind depistată pozitiv fiecare a treia persoană testată.

Cresc îngrijorările legate de securitatea civililor din Nagorno-Karabah

Luptele dintre forțele armene și azere pentru Nagorno-Karabah au continuat, luni, pentru a noua zi, ambele părți bombardând orașe mari, pe fundalul îngrijorărilor în creștere despre securitatea civililor. Forțele separatiste ale etnicilor armeni din regiunea disputată spun că luptele continuă de-a lungul liniei de contact, iar capitala regională, Stepanakert, este, de patru zile, ținta unor intense bombardamente de artilerie. Ministerul azer al apărării a spus că, pentru a doua zi la rând, forțele armene au bombardat al doilea cel mai mare oraș azer, Ganca.

Tirul de artilerie ar veni din nord-estul Armeniei, lovind alte trei orașe azere, Tartar, Barda și Beylagan. Ministrul azer al apărăii, Zakir Hasanov, a spus că bombardarea din Armenia a teritoriului azer este o provocare deschisă și extinde teatrul de luptă. Ministerul armean al apărării a negat că ar fi tras asupra teritoriului azer. Liderul de facto din Nagorno-Karabah, Arayik Harutiunian, a spus că forțele sale au tras asupra unei baze militare din Ganca, dar că a ordonat încetarea loviturilor pentru a evita victime printre civili.

Consiliul orășenesc din Rezina a refuzat cererea CEC de a deschide secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană

Consiliul orășenesc din Rezina a invocat îngrijorări legate de pandemia de coronavirs și a refuzat cererea Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a oferi spații publice pentru trei secții de votare pe care autoritățile electorale vor să le deschidă în oraș pentru alegătorii din regiunea transnistreană, la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

Ziarul de Gardă relatează că decizia de la Rezina a fost luată vineri, după ce refuzuri similare au fost exprimate de satele Răscăieți și Gura Bâcului. CEC vrea să amplaseze la Rezina patru din cele 42 de secții de votare preconizate pentru alegătorii din regiunea transnistreană, dar consiliul orășenesc a acceptat doar una, spunând că în celelalte nu va putea asigura un acces fluid al alegătorilor și evitarea aglomerației. Șeful CEC, Dorin Cimil, a spus, luni, că autoritățile electorale s-au plâns Cancelariei de Stat, încercând să identifice alte locații.

Tot luni, Biroul Politici de Reintegrare a estimat la aproape 250 de mii numărul alegătorilor din regiunea transnistreană și a dat asigurări că aceștia vor putea vota în 22 de localități din Zona de Securitate, precum și în municipiile Chișinău și Bălți. Opoziția pro-europeană și-a exprimat îngrijorarea că secțiile pentru alegătorii din regiunea transnistreană, cele mai numeroase de după războiul din 1992, pot fi folosite pentru aducerea organizată a alegătorilor la vot, după ce asemenea cazuri au fost semnalate în timpul alegerilor parlamentare din 2019.

Starea sănătății președintelui SUA continuă să se îmbunătățească

Starea sănătății președintelui american a continuat să se îmbunătățească în noaptea de duminică spre luni, iar Casa Albă și-a exprimat optimismul în legătură cu posibila sa externare de la spitalul militar Walter Reed, unde a fost internat cu COVID-19, pe 2 octombrie.

Șeful de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows, a declarat televiziunii Fox News că nu s-a stabilit deocamdată dacă Trump poate părăsi spitalul, dar că doctorii vor lua decizia în după amiaza zilei. În dimineața de 5 octombrie, Președintele Trump a făcut aproape 20 de postări pe Twitter, majoritatea despre campania pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, care a fost bulversată de îmbolnăvirea sa.

Duminică, în ciuda faptului că mai era considerat contagios, Trump a ieșit pentru scurt timp din spital, într-un vehicul blindat, pentru a-și saluta suporterii veniți să-l sprijine moral. Președintele american a mai difuzat un video în care spune că a „învățat mult” despre COVID-19, de când s-a infectat. Ieșirea sa din spital a fost criticată de mulți medici pe motiv că a ignorat măsurile luate împotriva răspândirii virusului, care a cauzat moartea a peste 209 000 de americani.

Mai multe țări reintroduc măsuri restrictive pentru a încetini răspândirea noului coronavirus

Mai multe țări europene reintroduc măsuri restrictive pentru a încetini răspândirea noului coronavirus în urma unei creșteri semnificative a cazurilor de infectare, iar mai multe cartiere ale orașului american New York se îndreaptă către o posibilă închidere.

La Paris, a fost reintrodusă, de pe 5 octombrie, starea de alertă care presupune închiderea barurilor și cafenelelor. Restaurantele vor rămâne deschise, dar sunt obligate să respecte noi reguli antiepidemice, inclusiv să reducă programul și să înregistreze datele de contact ale clienților. Și alte orașe franceze se apropie de un prag critic al răspândirii infecției după care se declanșează starea de alertă, inclusiv orașele Lille, Lyon, Grenoble și Toulouse. Și alte țări care au reușit să se apere de infecție prin măsuri restrictive primăvara, se confruntă cu un nou val pandemic, experții avertizând că urmează o toamnă și iarnă dificile.

Guvernul Cehiei a reintrodus starea de urgență și noi restricții de luni, 5 octombrie. Autoritățile locale din New York, care a fost epicentru al infecției în Statele Unite, au spus că nouă zone ale orașului se vor închide cel mai probabil din nou săptămâna aceasta, dacă autoritățile statului New York își vor da încuviințarea.

Peste 250 de cazuri de COVID-19 printre elevii și profesorii școlilor din Chișinău

Autoritățile municipale din Chișinău spun că, la peste o lună de la începerea noului an de studii, în școlile din capitală există 143 de cazuri confirmate de infectare cu COVID-19 printre elevi și 110 printre profesori. Vorbind luni, la ședința primăriei, șefa direcției educație, Angela Cutasevici, a mai spus că aceste cazuri au fost conformate în 44 de școli, alți 119 angajați și 2 734 elevi fiind plasați în carantină. Într-o evaluare anterioară a situației din întregul sistem de, ministrul educației, Igor Șarov, a spus că mersul la școală reluat pe 1 septembrie nu implică un risc de infectare mai mare decât alte activități.

Politicienii felicită cadrele didactice de Ziua profesorului

Mai mulți politicieni au transmis mesaje de felicitare a cadrelor didactice cu ocazia Zilei profesorului, marcată pe 5 octombrie. Președintele Igor Dodon, care candidează pentru un al doilea mandat la alegerile din 1 noiembrie, le-a mulțumit învățătorilor pentru „munca depusă, în special în condițiile de criză pandemică”, spunând, într-o postare pe Facebook, că le este alături „pentru a face față demn provocărilor”. Principala sa contracandidată, Maia Sandu, care și-a început cariera politică în calitate de ministră a educației, în 2012, a spus în propriul mesaj că este nevoie de un „efort continuu” pentru a mări salariile profesorilor. Sandu a promis că, dacă va fi aleasă președintă, se angajează să ridice calitatea educației și să muncească pentru ca „profesorii să recapete respectul societății”.

Armenia și Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri asupra unor zone populate

A noua zi de lupte între Armenia și Azerbaidjan pentru disputata regiune Nagorno-Karabah

Armenia și Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc, luni, de atacuri asupra unor zone populate, în cea de a noua zi a celor mai grele lupte din ultimii peste 25 de ani pentru regiunea disputată Nagorno-Karabah. Sute de oameni au fost uciși de la izbucnirea luptelor pe 27 septembrie, iar acțiunile militare s-au intensificat la sfârșitul săptămânii trecute. Duminică, autoritățile regiunii secesioniste, care se află pe teritoriul Azerbaidjanului, dar este populată preponderent de etnici armeni, au spus că forțele azere au bombardat cu ajutorul dronelor capitala regională, Stepanakert, și o localitate învecinată, timp de trei zile. Autoritățile azere spun că orașul Ganca, cea de-a doua localitate ca mărime din Azerbaidjan, a fost lovită, duminică, de rachete și foc de artilerie, la fel ca și un alt oraș, Mingacevir, conflictul extinzându-se la mare depărtare de granițele regiunii secesioniste. Armenia a dezmințit că orașul azer Ganca ar fi fost atacat de pe teritoriul său, iar responsabilitatea pentru bombardament a fost asumată de autoritățile din Nagorno-Karabah. Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie a condamnat „bombardarea aleatorie și alte presupuse atacuri nelegitime cu folosirea armamentului explozibil în orașe și alte zone populate”.

Președinta Comisiei Europene este în autoizolare, după ce s-a aflat în contact cu o persoană infectată

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a intrat în autoizolare, luni, după ce s-a aflat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19. Într-un mesaj pe Twitter, Von der Leyen a spus că a participat, marțea trecută, la o întâlnire unde a fost de față și o persoană infectată.

Ursula von der Leyen urmează să facă un nou test în cursul zilei, după ce a avut deja un test negativ, joi. Potrivit agendei sale, președinta Comisiei Europene urma să aibă, marți după amiază, un summit, la Bruxelles, cu oficiali din Ucraina și să călătorească săptămâna aceasta la Atena.

Cu două săptămâni în urmă, și colegul său, Charles Michel, președintele Consiliului European, a fost nevoit să intre în carantină, cauzând amânarea cu o săptămână a unui summit al Uniunii Europene, dar testele au arătat că nu s-a infectat.

În Irlanda se decide dacă vor fi aplicate restricții asemănătoare celor din timpul primăverii

Guvernul Irlandei se confruntă cu o dilemă în urma recomandării surprinzătoare făcută duminică seara de echipa antiepidemică a țării de a se reimpune restricții severe împotriva răspândirii infecției de COVID-19. Echipa națională pentru situații de urgență de sănătate publică s-a pronunțat pentru introducerea unor restricții asemănătoare celor din timpul primăverii, pentru a preveni blocarea sistemului medical. Deși nu se confruntă cu cea mai mare creștere din Uniunea Europeană, Irlanda a confirmat, săptămâna trecutăm cele mai multe cazuri de infectare zilnice de după luna aprilie, la o rată de 104,6 per 100 000 de populație. Guvernul de coaliție instalat în luna iunie urmează să dezbată recomandarea în cursul zilei, dar se află în fața unei dileme dificile: dacă introduce restricțiile poate cauza un val de nemulțumiri politice și din partea lumii de afaceri, dar, dacă nu le impune, va fi blamat pentru consecințele unei eventuale întețiri a pandemiei.

Premiul Nobel pentru Medicină: trei cercetători care au descoperit hepatita C

Cei trei laureați ai premiului Nobel pentru Medicină, 2020.

Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice sunt laureații Premiul Nobel pentru Medicină, 2020. Cei trei au descoperit virusul hepatitei de tip C care duce la ciroză și cancer la ficat.

Autoritățile de la Chișinău confirmă că cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană vor putea participa la scrutinul din 1 noiembrie

Autoritățile de la Chișinău confirmă că cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană vor putea participa la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

Biroul Politici de Reintegrare precizează că în 22 de localități din Zona de Securitate, precum și în municipiile Chișinău și Bălți, vor fi deschise 42 de secții de votare pentru votanții transnistreni care dețin acte de identitate ale Republicii Moldova și au drept de vot, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Biroului se menționează că este vorba de 247,6 mii de alegători. Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în localitățile Rezina, Sănătăuca și Varnița, câte patru, în 11 localități vor fi deschise câte două secții de votare, și în 8 localități – câte una.

Președinta Comisiei Europene este în autoizolare după ce a fost în contact cu o persoană infectată cu coronavirus

Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen este în autoizolare după ce recent a fost în contact cu o persoană infectată cu coronavirus. Incidentul a avut loc la o ședință, pe 29 septembrie. Von der Leyen a preciazat că pe 1 octombrie a avut primul test negativ de Covid-19 și va mai face unul luni, 5 octombrie. Ursula von der Leyen este de profesie medic.

Opoziția din Kârgâzstan afirmă că alegerile generale nu au fost corecte și cere reluarea votului

Protestele opoziției din capitala Kârgâzstanului, Bișkek, 5 octombrie

În capitala Kârgâzstanului, Bișkek, mai multe partide de opoziție protestează, afirmând că alegerile generale nu au fost corecte și cer reluarea votului. Alegerile au fost câștigate de partidele apropiate președintelui pro-rus, Sooronbai Jeenbekov.

La protest participă peste o mie de activiști și simpatizanți, reprezentând interesele a cinci partide mici. Principalele două partide de opoziție au anunțat și ele un protest pentru mai târziu, în capitală, dar și în orașe din provincie.

Alegerile generale au fost câștigate de trei partide pro-prezidențiale, care împreună au aproape 60% din voturi, arată cifrele oficiale.

Au fost primele alegeri organizate în Kârgâzstan pe fundalul pandemiei de coronavirs. Numărul de noi infectări continuă să crească așa că s-ar putea ca în anumite regiuni să se impună din nou restricții sanitare, ceea ce desigur va avea impact și asupra posibilității de a organiza mitinguri de protest.

Ludovic Orban intră în izolare și se va testa pentru coronavirus

Romania, Ludovic Orban

Premierul român, Ludovic Orban a solicitat în această dimineață efectuarea unui test la cerere pentru coronavirus, după ce o persoană alături de care a participat la o emisiune televizată a fost confirmată cu coronavirus.

Guvernul transmite că premierul nu a manifestat simptome specifice infectării cu noul coronavirus. Până la primirea rezultatului, el a suspendat întâlnirile fizice cu alte persoane.

Astfel și evenimentele programate la Guvern pentru luni, 5 octombrie, au fost suspendate.

Ludovic Orban va rămâne în izolare în așteptarea rezultatului.

Persoana alături de care s-a aflat în platoul unei televiziuni a fost confirmată, duminică, la testul pentru detectarea infectărilor cu coronavirus.

Mai multe: romania.europalibera.org

Covid-19: număr record de contaminări, spitalele din Chișinău aproape pline

R.Moldova a încheiat săptămâna cu un record de cazuri de infecție cu COVID-19, dar și cu un număr mare de decese provocate de noul coronavirus, relatează radio Chișinău.

În ultimele șapte zile s-au înregistrat 5704 infectări, cu 1425 mai multe decât în săptămâna anterioară.

Media zilnică a fost de aproximativ 815 contaminări, fiind înregistrate două recorduri de peste 1000 de cazuri noi. În ultimele șapte zile s-au înregistrat 79 de decese legate de COVID-19, acest număr fiind comparabil cu cele din precedentele două săptămâni.

În Chișinău, peste 2700 de elevi se află în autoizolare după ce au fost confirmate cazuri de infecție în școlile în care își fac studiile, inclusiv printre profesori. Este vorba, în total, de 120 de clase din 44 de instituții de învățământ, a spus viceprimarul Capitalei Angela Cutasevici, citată de Radio Chișinău.

Totodată, autoritățile municipale din sănătate au anunțat că 80 la sută din paturile spitalelor din Chișinău sunt ocupate și că urmează să fie identificate noi locuri în spitale pentru internarea bolnavilor.

În cadrul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei, șefa Direcției protecție socială și sănătate, Tatiana Bucearschi, a informat că, în prezent, în spitalele municipale sunt internați 714 de bolnavi contaminați cu Covid-19. Deasemenea, aproape 17 mii de pacienți infectați cu COVID-19, care se află în stare ușoară, sunt monitorizați la distanță de către medicul de familie.

Covid-19: crește alarmant numărul de noi infectări în Europa

Protest al restauratorilor, care riscă din nou, la Paris, să fie închise barurile și restaurantele din cauza pandemiei de Covid-19.

În Europa continuă să crească numărul de noi cazuri de Covid-19, Franța fiind acum una din țările cele mai afectate cu aproape 17 mii de noi cazuri confirmate în ultimele 24 de ore. În total, Franța are acum peste 600 de mii de cazuri de contaminări. Masca este acum obligatorie și afară, în multe orașe iar la Marsilia, de exemplu, toate barurile și restaurantele sunt închise. Aceeași măsură ar putea fi impusă și la Paris.

Marea Britanie a înregistrat pe 3 octombrie aproape 13 mii de noi cazuri, un nou record de la constatarea pandemiei. Cam o treime din populație trăiește acum din nou în condiții de carantină.

Cehia a reintrodus de luni, 5 octombrie, starea de urgență pentru 30 de zile, intrarea în țară va fi limitată dar granițele nu se mai închid, cum s-a întâmplat în martie. Persoanele care vine din țări „de risc” (lista este întocmită și actualizată de Ministerul Sănătății) trebuie să facă un test de Covid-19 în primele zile de la intrarea în țară sau să intre în carantină. Se închid parțial școlile (se prelungește vacanța de toamnă) și sunt limitate la 20 de persoane adunările în aer liber, respectiv la 10 persoane, adunările în spații închise.

În ultimele 24 de ore în România au fost înregistrate 1835 de cazuri de COVID 19, la mai puțin de 14.000 de teste, ceea ce înseamnă o rată a infecțiilor detectate de circa 13%. 56 de oameni au murit în ultimele 24 de ore iar cazurile grave sunt la un nivel record.

În R. Moldova au fost înregistrate alte 691 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Toate sunt cu transmitere locală. Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 56. 579. Numărul deceselor legate de COVID este în Moldova de 1366 .

Președintele Trump, infectat cu Covid-19: „Am învățat mult”

Președintele Donald Trump a ieșit din spital pentru scurt timp, într-o mașină blindată, ca să-și salute simpatizanții, Maryland, 4 octombrie 2020.

Președintele american Donald Trump a părăsit pentru scurt timp spitalul militar în care este tratat de Covid-19 pentru a-i saluta, dintr-o mașină blindată, pe oamenii adunați acolo să-i ureze însănătoșire grabnică. Puțin înainte, președintele a dat publicității și un mesaj video în care afirmă că a „învățat multe” despre Covid-19 de la internarea la spitalul militar „Walter Reed” din apropiere de Washington.

„Este școala vieții, am înțeles și am învățat. Și este foarte interesant”.

Mulți critici au observat însă din nou că ieșind, fie și pentru scurt timp din spital, președintele a încălcat din nou regulile de bază de izolare, recomandate celor infectați cu noul coronavirus. „Este o nebunie” a comentat pe Twitter, doctocul James Philips, care lucrează la spitalul militar „Walter Reed”.

Medicii care-l tratează pe președinte au afirmat că acesta se simte mult mai bine iar într-un alt video din spital, postat pe 3 octombrie, președintele afirma ca speră ca în scurt timp să poată relua campania electorală în vederea alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie.

Faptul că Trump, soția sa și o serie de colaboratori apropiați ai președintelui s-au infectat de curând cu noul coronavirus a readus în atenția campaniei și a opiniei publice discuția despre modul în care administrația a gestiona criza pandemiei, despre faptul că America, cu peste 200 de mii de decese legate de Covid-19 este una din cele mai afectate țări din lume dar și despre faptul că președintele, consecvent, a minimalizat seriozitatea pandemiei și a încălcat mereu toate regulile de scuritate, începând cu purtarea unei măști sau păstrarea distanței sociale.

Contracandidatul democrat la președinției, fostul vicepreședinte Joe Biden a fost testat din nou negativ, după ce, săptămână trecută, petrecuse peste 90 de minute pe un platou de televiziune, împreună cu Trump, cu ocazia primei dezbateri prezidențiale din cursul campaniei electorale.

Belarus: zeci de mii au protestat din nou la Minsk

Proteste la Minsk, 4 octombrie 2020

Zeci de mii de persoane au protestat duminică, din nou la Minsk, cerând demisia președintelui belarus Alexandr Lukațenka și organizarea de noi alegeri prezidențiale. Potrivit unui site independente de știri, Nexta, ar fi fost peste 100 de mii de manifestanți. Forțele de ordine au utilizat din nou tunuri cu apă pentru a dispersa protestul iar cel puțin 10 persoane au fost reținute. Este al optulea weekend consecutiv de proteste .

Convocate de opoziția din Belarus, protestele de duminică înregistrează de obicei participări mari. Și în weekendul trecut aproximativ 100.000 de persoane au participat iar poliția a arestat peste 350 de manifestanți.

Duminică, relatează corespondenții noștri de la Minsk, camioane și autobuze militare se află în centrul orașului Minsk, unde mii de oameni s-au adunat pentru marș.

De la declanșarea acțiunilor de protest din Belarus în jur de 10.000 de oameni au fost arestați.

Uniunea Europeana și Statele Unite nu recunosc legitimitatea alegerilor din 9 august și a câștigătorului lor, Alexandr Lukașenka. Acesta acuză Occidentul și Alianța Nord Atlantică de sprijin acordat opoziției și că ar încerca să „destabilizeze” Belarusul.

R. Moldova: În ultimele 24 de ore au fost confirmate 691 cazuri noi de infectare cu COVID-19

Alte 691 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate duminică în Republica Moldova. Toate cazurile sunt cu transmitere locală. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 56 579 cazuri, iar 40 955 persoane au fost tratate. Numărul pacienților COVID decedați este în Moldova de 1366 .

CSM examinează demersul procurorului general referitor la „specializarea judecătorilor în domeniul crimelor de corupție”

Procurorul general Alexandru Stoianoglo

Consiliul Superior al Magistraturii va examina demersul procurorului general, Alexandr Stoianoglo cu privire la „specializarea judecătorilor în domeniul crimelor de corupție și a celor conexe” în ședința de marți, 6 octombrie, scrie Ziarul de Garda. Judecătorii specializați în acest domeniu trebuie să rezolve dosarele vizând ” furtul miliardului”.

Potrivit Procurorului General, implementarea respectivului proiect este dictată de necesitatea accelerării procedurii de examinare judecătorească a acestor categorii de dosare care trenează pe rolul instanțelor de mai bine de 5 ani. „Societatea deja de mult timp așteaptă rezultate pe acest caz. S-a întârziat nepermis de mult în aflarea adevărului și trebuie să intervenim ca lucrurile să se miște, iar cei vinovați sa-și primească pedepsele” – consideră Alexandr Stoianoglo.

„Având experiența specializării judecătorilor în domeniul combaterii traficului de ființe umane, credem că specializarea judecătorilor și în domeniul crimelor financiar-bancare va aduce un plus de valoare administrării justiţiei, prin asigurarea calităţii procedurilor în faţa instanţelor, a deciziilor pronunţate de acestea și va fortifica institutul precedentului judiciar”, spune Alexandru Stoianoglo potrivit comunicatului Procuraturii Generale, citat de site-ul Ziarului de Garda.

România: 1835 de cazuri de COVID 19 și 56 de decese printre infectați în 24 de ore

În ultimele 24 de ore în România au fost înregistrate 1835 de cazuri de COVID 19, la mai puțin de 14.000 de teste, ceea ce înseamnă o rată a infecțiilor detectate de circa 13%. 56 de oameni au murit în ultimele 24 de ore iar cazurile grave sunt la un nivel record.

România înregistrează in total 135.900 de cazuri de Covid-19, aproape 80% dintre cei u COVID 19 s-au vindecat. Numarul celor decedati de covid in Romania este de 5.003 pacienti. Mai multe amănunte AICI.

Încarcă mai mult

Mai mult
XS
SM
MD
LG