Linkuri accesibilitate

Ştiri

Germania și Franța vor cere UE un pachet de sancțiuni care să vizeze persoanele responsabile de otrăvirea lui Navalnîi

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi în interviul acordat lui Iuri Dud. 6 octombrie 2020

Germania și Franța declară că vor solicita sancțiuni Uniunii Europene care să vizeze persoane responsabile pentru otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, după ce Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice de la Haga (OPCW) a confirmat că un agent neurologic din familia Noviciok, interzis internațional, a fost folosit împotriva liderului opoziției ruse. Rusia a negat orice implicare și a respins solicitările internaționale pentru a lansa o anchetă penală.

„Rusia nu a oferit până acum nicio explicație credibilă. În acest context, considerăm că nu există altă explicație plauzibilă pentru otrăvirea dlui Navalnîi decât implicarea și responsabilitatea Rusiei”, au declarat miniștrii de externe ai Germaniei și Franței, Heikko Maas și Jean Yves Le Drian, într-o declarație comună de astăzi.

Anunțul vine la o zi după ce Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice de la Haga (OPCW) a confirmat că „biomarkerii inhibitorului colinesterazei care se găsesc în probele de sânge și urină ale lui Navalnîi au caracteristici structurale similare” cu substanțele chimice toxice aparținând grupului Noviciok.

Constatările au confirmat rezultatele publicate de laboratoarele din Germania, Franța și Suedia care au stârnit condamnări internaționale.

Maas și Le Drian au spus că propunerile de sancțiuni vor viza „persoanele considerate responsabile pentru această infracțiune și încălcarea normelor internaționale, pe baza funcției lor oficiale, precum și o entitate implicată în programul Noviciok”.

Agenția Reuters a citat doi diplomați spunând că oficialii ruși ai serviciilor de informații militare GRU se vor număra printre persoanele vizate.

Mai devreme, șeful diplomației de la Berlin a declarat parlamentului că, fără o explicație din partea Rusiei cu privire la otrăvire, „sancțiunile țintite și proporționale împotriva celor responsabili sunt inevitabile”.

„Ar fi posibil să se sancționeze foarte repede persoanele care, de exemplu, se știe că sunt implicate în dezvoltarea agenților de război chimic - și aceasta este o discuție pe care o vom purta în Uniunea Europeană în următoarele zile”, a spus ministrul german. În cursul zilei, într-un interviu acordat presei germane, Alexei Navalnîi a spus că sancțiunile europene trebuie să îi vizeze pe „oligarhii și înalții oficiali” - cercul interior al președintelui Vladimir Putin . Ei deturnează bani, fură miliarde și, în weekend, zboară spre Berlin sau Londra, cumpără apartamente scumpe și stau în cafenele”.

În interviu, liderul opoziției ruse l-a criticat și pe fostul cancelar social-democrat al Germaniei, Gerhard Schroeder, pentru relația sa strânsă cu liderul de la Kremlin.

Chișinăul spune că depune eforturi pentru elucidarea circumstanțelor ce au dus la răpirea polițistului de la Florești și eliberarea acestuia

Nistru la Rezina. Imagine generică

Biroul Politici de Reintegrare s-a autosesizat în cazul acțiunilor de răpire a unui ofițer din cadrul Inspectoratului de Poliție Florești de către structurile de forță nerecunoscute din regiunea transnistreană. Reprezentanții Biroului și delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control conlucrează cu organele de drept și alte autorități pentru a elucida toate circumstanțele cazului și a interveni pe canalele aflate la dispoziție pentru eliberarea sa, se arată în comunicatul Biroului de Reintegrare.

Viceprim-ministra pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a făcut demersuri către partea transnistreană pentru a cere explicații pe acest caz. „Astfel de acțiuni sunt inadmisibile, ilegale și încalcă cele mai fundamentale drepturi ale omului, fiind o provocare constantă în ultima perioadă”, a declarat Cristina Lesnic, potrivit comunicatului.

Totodată, subiectul a fost adus în atenția mediatorilor în formatul 5+2, Oficiul CoE în Republica Moldova și Reprezentanței ONU în Republica Moldova și va fi abordat de către delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control în ședința de săptămâna aceasta a CUC.

Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat forțele disponibile pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și întreprinde toate măsurile de identificare a locului aflării și eliberarea angajatului poliției. Procuratura din Florești a inițiat un dosar penal pentru „Răpirea unei persoane” și „Uzurparea de calității oficiale” din Codul Penal al Republicii Moldova.

Platforma Demnitate și Adevăr a cerut convocarea de urgență a Consiliului Suprem de Securitate, ca să ofere o informare publică autorizată din partea instituțiilor vizate în cazul răpirii unui angajat al Inspectoratului de Poliție Florești de către structurile de forță transnistrene. În legătură cu acest caz, Platforma DA cere demisia imediată a ministrului de interne, Pavel Voicu, și a directorului SIS, Alexandru Esaulenco, informează agenția IPN.

Alte 1062 de cazuri noi de coronavirus confirmate în R. Moldova

1062 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Este cel mai mare număr înregistrat până acum timp de o zi. Astfel, bilanțul infectărilor ajunge la 58 794 de cazuri.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, 12 cazuri sunt de import, din Germania, Federația Rusă, România, Ucraina, Turcia și Italia.

Printre cei infectați sunt și 67 de lucrători medicali din 51 de instituții medico-sanitare.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate și 17 decese provocate de COVID-19. Numărul celor care au murit din cauza virusului a ajuns la 1406 cazuri.

De asemenea, 749 de pacienți infectați se află în stare gravă, 46 fiind conectați la aparate de respirație asistată.

Pe parcursul zilei, 542 de persoane au fost externate, numărul total al pacienților vindecați fiind de 42 480.

O instanță din Grecia a decis că Partidul Zorii Aurii este o organizație criminală

Atena, protestul din fața tribunalului al simpatizanților Partidului Zorii Aurii

O instanță din Grecia a decis miercuri că Partidul Zorii Aurii (Golden Dawn) este o organizație criminală și i-a condamnat pe șapte dintre liderii săi la închisoare pentru organizarea asasinării cântărețului hip hop Pavlos Fyssas în 2013, informează BBC.

Partidul neo-nazist, care a avut și reprezentanți în parlamentul elen în perioada 2012-2019, a fost astfel scos în afara legii.

Sentința instanței din Atena a fost întâmpinată cu demonstrații, membri și simpatizanți ai partidului protestând și încercând să arunce cu pietre și sticle incendiare în clădirea tribunalului.

Autoritățile din București au decis să închidă barurile, cluburile, discotecile, sălile de jocuri de noroc

Barurile, cluburile, discotecile, sălile de jocuri de noroc vor fi închise în București în contextul creșterii numărului de cazuri de coronavirus. Decizia a fost luată miercuri, într-o nouă ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență București. Masca de protecție va fi obligatorie în jurul școlilor, pe o distanță de 50 de metri, fiind redusă astfel distanța stabilită inițial, de 100 de metri. Într-o conferință de presă, astăzi, prefectul de București, Gheorghe Cojan, a declarat că „dacă rata de incidență ajunge la 3 vor fi luate măsuri extreme”. Marți, incidența pe București era 1,86 la mia de locuitori.

Mai multe aici

Două asociații evreiești din România critică o declarație făcută de ministrul de interne, Marcel Vela

Ministrul român de interne Marcel Vela. 15 aprilie 2020

Federația Comunităților Evreiești și Obștea Evreilor din Caransebeș, din România, critică o declarație făcută recent de ministrul român de interne, Marcel Vela, care a vorbit despre „pavelele puse în curtea singurului evreu din Caransebeș”, și consideră „îngrijorător” faptul că un ministru în funcție „desconsideră” importanța unei minorități care trăiește în România.

Conducerea Federației Comunităților Evreiești din România - Cultul Mozaic a precizat, într-un comunicat remis site-ului Hotnews.ro, că „se asociază punctului de vedere transmis de Obștea Evreilor din Caransebeș cu privire la declarațiile inoportune ale domnului Ion Marcel Vela, ministru al afacerilor interne”.

„Suntem profund întristați de declarația domniei sale și avem convingerea că vom obține o reacție adecvată din partea domnului ministru Ion Marcel Vela, căruia îi dorim mult succes în viața politică din Caransebeș și din țară”, potrivit comunicatului semnat de dr. Aurel Vainer, președintele FCER-CM, citat de Hotnews.ro.

Mitropolitul Muntenegrului Amfilohie, cunoscut pentru mesajele sale împotriva purtării măștii, a fost testat pozitiv

Amfilohie Radovic. 11 februarie 2020

Mitropolitul Amfilohie al Muntenegrului, cunoscut pentru mesajele sale împotriva purtării măștii de protecție și pentru catalogarea pelerinajelor drept „vaccinul lui Dumnezeu”, a fost testat pozitiv cu coronavirus, informează serviciul Balcanic al Europei Libere.

Amfilohie Radovic, în vârstă de 82 de ani, este liderul celei mai mari eparhii a Bisericii Ortodoxe Sârbe din Muntenegru. Prelatul a fost diagnosticat cu COVID-19 în cursul zilei de ieri și a fost internat la un spital din Podgorica.

Până în prezent în Muntenegru au fost înregistrate 12.584 de îmbolnăviri cu coronavirus și 188 de pacienți au decedat.

Președintele american Donald Trump a anulat convorbirile cu opoziția democrată despre propunerile de stimulare economică

Președintele Statelor Unite, Donald Trump. 4 octombrie 2020

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anulat convorbirile cu opoziția democrată despre propunerile de stimulare economică în contextul pandemiei de COVID-19 cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile din 3 noiembrie.

Într-o serie de tweet-uri, ieri, Trump a dat vina pe președinta Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, pentru că ar fi solicitat cheltuieli bugetare fără legătură cu pandemia. Trump a spus că și-a instruit reprezentanții să nu mai negocieze până după alegerile prezidențiale și i-a cerut liderului majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, să se concentreze asupra aprobării candidatului său la Curtea Supremă. Pelosi l-a criticat pe Trump pentru că a refuzat „să ofere un ajutor real copiilor săraci, șomerilor și familiilor muncitoare din America”. Defalcarea discuțiilor a avut loc după ce președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a cerut Congresului să aprobe mai multe ajutoare, spunând că un sprijin prea mic „va conduce la o redresare slabă, creând greutăți inutile pentru gospodării și întreprinderi.”

Dosar penal în cazul polițistului din Florești răpit în această dimineață de la Camenca

Procuratura Generală a anunțat că a deschis dosar penal în cazul polițistului din Florești, răpit în această dimineață de la Camenca

Potrivit sursei citate, în această dimineață, un ofițer din cadrul Inspectoratului de Poliție Florești a fost răpit din curtea casei, situată în orașul Camenca, regiunea transnistreană. Soția acestuia spune, citată de comunicatul Procuraturii Generale, că polițistul a fost sechestrat de câteva persoane care aveau cagule pe cap, cu haine care aveau inscripția „MGB”, a așa-numitului minister al securității de la Tiraspol, după care a fost urcat într-un automobil și dus într-o direcție necunoscută.

Pentru aceste acțiuni legislația Republicii Moldova prevede închisoare de până la 10 ani, se mai arată în comunicatul Procuraturii Generale.

Serviciul de Informatii și Securitate (SIS) susține că i-a identificat pe angajații așa-zisului minister al securității de la Tiraspol care au participat la răpirea polițistului din Florești și anunță că materialele prealabile obținute vor fi transmise Procuraturii Generale.

Secretarul de stat al MAI, Sergiu Golovaci, a declarat la ședința Guvernului că a fost sesizat OSCE în acest caz.

Guvernul dă peste 3 milioane de lei avocaților care reprezintă Moldova în litigiul cu Komaksavia Airport

Guvernul Ion Chicu a aprobat alocarea a peste 3,3 milioane de lei pentru Biroul Asociat de Avocaţi „Buruiana & Partners”, care a fost selectat pentru reprezentarea intereselor statului în acţiunea înaintată de către Komaksavia Airport Invest Ltd împotriva Republicii Moldova, informează site-urile de știri moldovenești.

Conform hotărârii de guvern, cei 169 940 de euro (peste 3,3 milioane de lei) se alocă Agenției Proprietății Publice, din fondul de rezervă al Guvernului pentru plata onorariilor Biroului Asociat de Avocaţi „Buruiana & Partners”, în vederea prestării serviciilor de reprezentare juridică la acţiunea înaintată de către Komaksavia Airport Invest Ltd împotriva Republicii Moldova, pendinte la Institutul de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț din Stockholm (Regatul Suediei).

Ministrul român al Apărării face o vizită oficială în Statele Unite

Nicolae Ciucă, ministrul român al Apărării Naționale

Ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă, a plecat în Statele Unite în cadrul unei vizite oficiale, la invitația secretarului american al apărării Mark Esper. Vizita, întinsă pe parcul a patru zile, are ca temă principală securitatea în Marea Neagră. Marți, în ședința CSAT s-a discutat despre „consolidarea capabilităților militare ale Federației Ruse în regiunea Mării Negre".

„Vom avea mai multe întâlniri la Washington, D.C. cu înalți oficiali americani în care vom aborda preocupările noastre legate de evoluțiile din domeniul securității în regiunea Mării Negre, și, în context, necesitatea unei abordări coerente și consistente a posturii de apărare și descurajare în flancul estic al Alianței Nord-Atlantice", a declarat ministrul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat MApN. Mai multe amănunte AICI.

Lupte grele continuă în jurul regiunii separatiste Nagorno-Karabakh

Lupte grele au continuat în jurul regiunii separatiste Nagorno-Karabakh pe 7 octombrie, în ciuda solicitărilor internaționale de încetare a focului în zona de conflict armeno-azeră.

Oficialii militari din Erevan au declarat că armata separatistă, susținută de armeni, a respins ceea ce ei au numit un atac azer pe scară largă asupra pozițiilor din secțiunea cea mai sudică a „liniei de contact” din Nagorno-Karabakh. Zona, care se învecinează cu Iranul, a fost epicentrul ostilităților în ultimele zile.

Șușan Stepanian, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Armenia, a declarat astăzi că forțele separatiste au ucis zeci de soldați azeri și au distrus două duzini de tancuri și alte vehicule blindate, în timp ce Ministerul Apărării de la Baku a declarat tot astăzi că armata azeră a distrus 250 de tancuri armene de la începutul ostilităților.

Niciuna dintre revendicări nu a putut fi confirmată independent.

De la izbucnirea luptelor din 27 septembrie, cele două părți au anunțat cel puțin 250 de decese, inclusiv zeci de civili.

Se crede încă că pierderile sunt mai mare, deoarece ambele părți susțin că au provocat mari pagube militare. Fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă că atacurile militare vizează civili.

România: 2958 de noi infectări cu coronavirus și 82 decese

În Romania au fost anunțate astăzi 2.958 de noi infectări cu COVID 19, depistate după prelucrarea a 27.814 teste.

Peste 10% din testele prelucrate în ultimele 24 de ore au avut rezultat pozitiv pentru coronavirus.

A fost atins și un nou record al deceselor într-o singură zi - 82 de persoane. De la începutul pandemiei în Romania au murit 5.203 de persoane infectate cu noul coronavirus.

Mai multe amănunte AICI.

Premiul Nobel pentru chimie a fost acordat pentru metoda de editare a genomului uman

Emmanuelle Charpentier, Franța (stânga) și Jennifer Doudna, Statele Unite.

Doua cercetătoare – franțuzoaica Emmanuelle Charpentier și americanca Jennifer A. Doudna - au câștigat Premiul Nobel pentru chimie pentru dezvoltarea unei metode de editare a genomului cunoscută sub numele de CRISPR.

Câștigătoarele au fost anunțate pe 7 octombrie la Stockholm de Goran Hansson, secretar general al Academiei Regale de Științe din Suedia.

„Există o putere enormă în acest instrument genetic, care ne afectează pe toți. Nu numai că a revoluționat știința de bază, ci a dus și la culturi inovatoare și vor duce la noi tratamente medicale inovatoare ”, a declarat Claes Gustafsson, președintele Comitetului Nobel pentru chimie.

Charpentier și Doudna devin astfel a șasea și a șaptea femeie care au câștigat un Nobel pentru chimie, alăturându-se lui Marie Curie, care a câștigat Nobelul în 1911, și mai recent, chimistei Frances Arnold, în 2018.

Valoarea Premiului Nobel este de 10 milioane de coroane (1,1 milioane de dolari).

Premiul Nobel pentru literatură va fi anunțat pe 8 octombrie, iar Premiul Nobel pentru pace, vineri- 9 octombrie.

Alexei Navalnîi a sugerat ca Uniunea Europeană să devină mai dură cu oligarhii ruși apropiați Kremlinului

Alexei Navalnîi într-un prim interviu video după externare, 6 octombrie 2020

Liderul opozitiei ruse Alexei Navalnîi a sugerat ca Uniunea Europeană să devină mai dură cu oligarhii ruși apropiați Kremlinului, interzicându-le intrarea în UE. Navalnîi , care este în recuperare în Germania după ce a fost otrăvit în august cu un agent chimic din grupul Noviciok – o substanță interzisă international - a declarat ziarului Bild din Germania într-un interviu publicat astăzi că sancțiunile împotriva unei întregi țări nu dau rezultate. „Cel mai important lucru este să impui interdicții de intrare împotriva celor care profită de acest regim și cărora să le fie înghețate activele din bănci ", a spus Navalnîi.

„Oligarhii și înalții oficiali” - cercul interior al președintelui Vladimir Putin - ar trebui să fie ținta, a spus el. Ei deturnează bani, fură miliarde și, în weekend, zboară spre Berlin sau Londra, cumpără apartamente scumpe și stau în cafenele ”.

Navalnîi a adus în discuție și cazul fostului cancelar german social democrat Gerhard Schroeder, lobbyist pentru firmele energetice rusești, spunând că este„ foarte dezamăgitor ” pentru el să afle că Schroeder a spus că nu au fost prezentată „nicio dovadă” până acum cu privire la otrăvirea sa. În opinia lui Navalnîi, Schroeder a fost redus la a fi „băiatul lui Putin, care protejează ucigașii”. Comentariile lui Navalnîi vin în timp ce Germania – care deține președinția prin rotație a Uniunii Europene și liderii Uniunii discută ce măsuri să ia ca răspuns față de otrăvirea liderului opoziției ruse.

O subcomisie din Congresul american acuză Amazon, Apple, Facebook şi Google de ‘monopol de putere’

O subcomisie a Camerei Reprezentanţilor din Congresul american afirmă, într-un raport publicat marţi, că giganţii internetului – Amazon, Apple, Facebook şi Google – au abuzat de ‘monopolul lor de putere’, cerând restructurarea acestor companii, care au impreună o valoare de piață de peste 5 trilioane de dolari.

Raportul de 449 de pagini este rezultatul unei anchete antitrust desfăşurate timp de 15 luni de o subcomisie a Comisiei Judiciare a Camerei, care i-a audiat pe şefii executivi al celor patru companii.

Legislatorii afirmă că dominaţia acestor companii erodează antreprenoriatul, confidenţialitatea online şi subminează presa, vorbind despre o ‘nevoie presantă de acţiune şi reformă legislativă’, dar nu cere vreuneia din cele 4 companii să fie dezmembrată. Documentul nu a obținut sprijinul republicanilor din comisie, demonstrind diviziunea clară pe linii politice a comisiei, în ciuda criticilor larg răspindite legate de activitatea celor 4 giganti din domeniul digital.

Facebook închide conturile, paginile şi grupurilor legate de mişcarea conspiraţionistă ‘QAnon’

Facebook a anunţat marţi retragerea tuturor conturilor, paginilor şi grupurilor legate de mişcarea conspiraţionistă ‘QAnon’ de pe platforma sa principală şi de pe Instagram, în timp ce numărul adepţilor acestei mişcări de extrema dreaptă pro-Trump a explodat odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale americane preconizate pentru 3 noiembrie, scrie BBC.

„Începând de astăzi, vom elimina Pagini Facebook, Grupuri și conturi Instagram”, a declarat marți Facebook.

Măsura este o întărire a deciziei anterioare a Facebook de a elimina sau restricționa partajarea grupurilor și conturilor și promovarea materialului QAnon.

Într-o declarație publicată marți, Facebook a declarat că personalul său a început să elimine conținut și să șteargă grupuri și pagini, dar că „această lucrare va dura și va continua în zilele și săptămânile următoare”.

„Echipa noastră de operațiuni pentru organizații periculoase va continua să aplice această politică și să detecteze proactiv conținutul pentru eliminare în loc să se bazeze pe rapoartele utilizatorilor", se arată în declarația Facebook, citata de BBC.

România: CSAT discută Planul de implementare a Strategiei Naționale de Apărare

In Romania membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) au discutat marți despre Planul de implementare a Strategiei Naționale de Apărare (2020-2024), iar una dintre „prioritățile strategice” ale acestui plan este revizuirea legislației de funcționare a instituțiilor din domeniul securității naționale, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, citat de site-ul G4media.

Comunicatul CSAT nu prezintă detalii despre calendarul modificării legilor de funcționare a diferitelor ministere, agenții și servicii de informații cu atribuții în domeniul securității naționale și nici nu arată principalele modificări ce ar urma să fie propuse. În schimb, arată că în urma modificării legislației „va fi asigurată eficientizarea și modernizarea instituțiilor publice, pentru ca acestea să răspundă mai bine sarcinilor ce le revin și, totodată, să fie mai aproape de nevoile cetățenilor României”.

Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024 a fost adoptată de CSAT și aprobată de Parlament în acest an. În ședința de ieri a CSAT, condusă de președintele Klaus Iohannis, membrii Consiliului au analizat și aprobat o serie de documente pentru aplicarea Strategiei, printre care Planul de implementare a acesteia, Analiza strategică a apărării, Carta Albă a Apărării.

Alegeri americane: duelul candidaților la funcția de vicepreședinte are loc miercuri noapte

Studioul de televiziune, pregătit special, cu despărțitoare de plexiglas, pentru dezbaterea candidaților la funcția de vicepreședinte: democrata Kamala Harris și Mike Pence, Salt Lake City, Utah, 6 octombrie 2020

În Statele Unite continuă campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 3 noiembrie cu dezbaterea televizată dintre candidații la funcția de vicepreședinte: senatoarea democrată Kamala Harris și vicepreședintele Mike Pence.

Între timp, președintele Donald Trump, infectat cu noul coronavirus, s-a întors de la spital, la Casa Albă unde continua tratamentul. Deși doctoral său personal a declarant că nu mai are simptomele bolii, Trump rămâne în carantină iar contracandidatul său democrat, Joe Biden a declarat că următoarea dezbatere televizată prezidențială ar trebui anulată, dacă Trump este contagios. A doua dezbatere Trump-Biden este programată pentru 15 octombrie.

Între timp, a crescut la 23 numărul consilierilor prezidențiali și angajaților de la Casa Albă care au fost testați pozitiv pentru Covid-19 .

Se speculează că la originea acestei epidemii în interiorul administrației Trump ar fi ceremonia de la Casa Albă de nominalizare a candidatei la funcția de judecător la Curtea Supremă, ceremonie care a avut loc la sfârșitul lunii septembrie și la care se poate vedea că participanții nu au respectat măsurile sanitare de bază: distanța socială și purtarea măștii de protecție.

Nagono-Karabah: Armenia acuzată că ar fi atacat gazoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan

Capitala regiunii separatiste a fost din nou ținta bombardamentelor azere, Stepanakert, 6 octombrie 2020

Procuratura generală din Azerbaidjan susține că în cursul luptelor din regiunea separatistă Nagorno-Karabah, forțele armene ar fi încercat să lovească și un gazoduct, element important din infrastructura energetică regional. Armenia a respins categoric acuzația. Ținta atacurilor armene ar fi fost conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan, cale alternativă de alimentare a Europei la gazul venit din Rusia.

Luptele dintre forțele azere și armene au continuat și marți, pentru a zecea zi, în ciuda unor apeluri reînnoite la încetarea imediată a focului în conflictul din Nagorno-Karabah. O scurtă acalmie în noaptea precedentă, a fost întreruptă de noi bombardamente asupra orașului Stepanakert, capitala regiunii separatist.

Premierul armean Nikol Pașinian, într-un interviu cu agenția AFP, a acuzat Turcia de actuala escaladare a conflictului. Azerbaidjan-ul are de 15 ani un discurs agresiv, a spus Pașinian, dar numai acum, cu sprijinul activ și deschis al Turciei, a avut curajul să treacă la fapte.

De la izbucnirea ostilităților, pe 27 septembrie, cele două părți au relatat despre cel puțin 240 de morți, inclusiv zeci de victime printre civili. Bilanțul real poate fi mult mai ridicat, ambele părți afirmând că au cauzat una alteia pierderi însemnate. Luptele au cauzat mari temeri în legătură cu o posibilă extindere a conflictului, prin atragerea Turciei, putere regională și aliată apropiată a Azerbaidjanului, precum și a Rusiei, care are un acord de apărare cu Armenia.

Covid-19: noi măsuri sanitare restrictive la Moscova și București

Moscova: transportul în comun.

Numărul zilnic de îmbolnăviri de COVID-19 a atins un nou record marți în Rusia. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin a decis că va limitat accesul persoanelor în vârstă și a studenților la transportul în comun, pentru a-I determina să stea acasă.

În capitala Rusiei au fost înregistrate marți 4.082 de cazuri de noi infectări cu COVID-19.

Potrivit lui Sobianin, cardurile studenților cu care aceștia călătoresc cu reducere cu mijloacele de transport public în Moscova vor fi anulate temporar vineri până la sfârșitul vacanței școlare de două săptămâni.

Moscoviții cu vârsta peste 65 de ani și cei cu afecțiuni cronice nu vor mai beneficia de permisele de călătorii gratuite în oraș din 9 octombrie până în 28 octombrie, a mai spus primarul capitalei ruse.

La București, în capitala României, restaurantele, cafenelele, cinematografele, teatrele și sălile de spectacol din Capitală se închid începând de miercuri, iar purtarea măștilor devine obligatorie între orele 7.45-21.15 în zona școlilor, a decis marți Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență.

Anunțul a fost făcut de prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu.

Decizia a fost luată pentru că Bucureștiul a depășit rata de infectare de 1,5 cazuri la mia de locuitori.

Mai multe: romania.europalibera.org

În Germania, restricțiile sanitare se impun local, nici măcar regional - așa că la Berlin, s-a impus închiderea restaurantelor, barurilor și magazinelor de la zece seara la șase dimineață.

OMS: un vaccin anti-Covid, sigur și eficient, ar putea să apară până la sfârșitul anului

Evoluția globală a COVID-19
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:05:58 0:00

Directorul general al OMS a declarant marți că există speranța ca un vaccin eficient împotriva coronavirusului va fi gata până la sfârșitul acestui an.

Tedros Adhanom Ghebreyesus nu a precizat însă la care din multele vaccinuri în dezvoltare se referă. În prezent, există aproximativ 40 de vaccinuri în diferite stadii ale studiilor clinice - inclusiv unul dezvoltat de Universitatea din Oxford, care se află deja într-un stadiu avansat de testare.

Pe de altă parte, Administrația americană pentru securitatea Alimentelor și Medicamentelor a dat publicității noile sale standarde mai severe de testare și omologare a unui vaccin , ceea ce face puțin probabil ca un vaccin anti-Covid să apară pe piața americană înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie. Noile reguli sunt recomandări, nu pot fi impuse prin lege dar au nemulțumit Casa Albă. Președintele Donald Trump, infectat cu coronavirus, a criticat măsura despre „încă o încercare de a zădărnici” realegerea sa pentru un al doilea mandate.

De la izbucnirea pandemiei, Administrația pentru securitatea Alimentelor și Medicamentelor a declarat că va sprijini dezvoltarea rapidă a unui vaccin fără a sacrifica însă securitatea acestui. Pentru moment, în Statele Unite, sunt patru vaccinuri care au intrat în ultima fază, a treia, de testare clinică în masă.

Medicul Casei Albe: Donald Trump nu mai prezintă simptome ale infectării cu COVID-19

Președintele american Donald Trump, la Casa Albă, fără mască, după întoarcerea de la spitalul militar unde fusese tratat pentru Covid-19.

Medicul Casei Albe a spus, marți, că președintele Donald Trump nu mai prezintă simptome ale infectării cu COVID-19, la o zi de la revenirea de la un spital militar, unde s-a tratat timp de aproape patru zile. Într-o declarație a doctorului Sean Conley se mai spune că președintele „face foarte bine”. Ceva mai devreme, directoarea pentru comunicare a administrației Trump, Alyssa Farah, a spus că starea sănătății lui Trump, care continuă tratamentul, se îmbunătățește în mod „impresionant și rapid”. Doctorii spun că abia luni se va putea ști dacă președintele s-a însănătoșit. Marți dimineață, Trump a scris pe Twitter că americanii învață să trăiască cu noul coronavirus, pe care l-a comparat cu gripa. Compania Twitter a semnalizat imediat printr-un steguleț roșu faptul că postarea poate include informații potențial greșite. Ceva mai devreme, Facebook a șters o postare similară a lui Trump, potrivit CNN. Președintele republican care candidează la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie contra democratului Joe Biden, a diminuat în mod repetat în declarațiile sale gravitatea maladiei care a ucis peste 1 milion de oameni în lumea întreagă, inclusiv aproape 210 mii în Statele Unite, țara cea mai afectată.

În ciuda apelurilor la încetarea focului, luptele dintre forțele azere și armene continuă

Luptele dintre forțele azere și armene au continuat și marți, pentru a zecea zi, în ciuda unor apeluri reînnoite la încetarea imediată a focului în conflictul din Nagorno-Karabah. O scurtă acalmie în noaptea precedentă, a fost întreruptă de noi bombardamente asupra orașului Stepanakert, capitala regiunii disputate, și un atac la scară largă al forțelor azere pe porțiunea sudică a frontului, a spus ministerul armean al apărării. Azerbaidjanul a spus că forțele armene i-au atacat câteva regiuni. De la izbucnirea ostilităților, pe 27 septembrie, cele două părți au relatat despre cel puțin 240 de morți, inclusiv zeci de victime printre civili. Bilanțul real poate fi mult mai ridicat, ambele părți afirmând că au cauzat una alteia pierderi însemnate. Luptele au cauzat mari temeri în legătură cu o posibilă extindere a conflictului, prin atragerea Turciei, putere regională și aliată apropiată a Azerbaidjanului, precum și a Rusiei, care are un acord de apărare cu Armenia. Luni, Rusia, Franța și Statele Unite, în calitate de mediatoare în conflict, și-au repetat apelul la încetarea imediată a focului. Dar marți, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, care s-a întâlnit, la Baku, cu președintele azer Ilham Aliyev, a cerut puterilor lumii să sprijine Azerbaidjanul, a acuzat Armenia de ocuparea teritoriului azer și a pus la îndoiala utilitatea unui armistițiu.

Organizația pentru Interzicerea armelor chimice confirmă tentativa de otrăvire a lui Navalnîi cu Noviciok

Alexei Navalnîi

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice spune că probele de sânge și urină prelevate de la politicianul rus de opoziție, Aleksei Navalnîi, confirmă prezența unui agent chimic din grupul interzis Noviciok. Această constatare confirmă concluziile la care au ajuns deja experții germani, unde Navalnîi a fost tratat după ce s-a îmbolnăvit subit la bordul unui avion, în Rusia, pe 20 august. Autoritățile din Germania au cerut organizației cu sediul la Haga să facă analize suplimentare. Laboratoare din Franța și Suedia au ajuns la concluzii similare, urmate de declarații de condamnare a Moscovei și apeluri la introducerea de sancțiuni. Rusia a negat implicarea în incident și a respins cererile internaționale de a deschide o anchetă penală.

Încarcă mai mult

Mai mult
XS
SM
MD
LG