Linkuri accesibilitate

Ştiri

Bucureștiul reacționează la formarea coaliției de guvernare între socialiști și democrați la Chișinău

România spune că va continuă să condiționeze „strict” asistența pentru R. Moldova de progresele ei în direcția integrării europene și pe calea reformelor. Într-o reacție la formarea luni la Chișinău a coaliției socialist-democrate, Ministerul de externe al României spune într-un comunicat de presă că „îndoielile în privința angajamentului autentic din partea autorităților de la Chișinău în sensul reformelor necesare se mențin și în actuala conjunctură politică”.

Șefa Comisiei Europene propune restricții la „călătoriile non-esențiale în UE” pentru 30 de zile

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus luni o interdicție, deocamdată pe 30 de zile, a intrării străinilor în organizația cu 27 de țări-membre, cu excepția călătoriilor absolut necesare, ca parte a efortului de combatere a epidemiei de coronavirus. În declarații făcute la Bruxelles, Von der Leyen a spus că de la interdicție ar fi excluși cei cu drept de ședere pe termen lung în UE, muncitorii din zonele de frontieră, membrii familiilor cetățenilor UE și diplomații. „Cu cât mai puține călătorii, cu atât mai multe șanse să stăvilim virusul”, a spus șefa CE.


Tot luni, CE a insistat că este nevoie de o coordonare mai bună între statele membre pentru combaterea epidemiei, spunând că închiderea granițelor dintre țările-membre nu este o soluție optimă. Detaliile eventualei închideri a graniței UE pentru străini ar urma să fie discutate de liderii țărilor membre într-o videoconferință, marți.

Curtea Constituțională a Rusiei a aprobat modificarea Legii Supreme cerută de Putin

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Curtea Constituțională a Rusiei a aprobat luni amendamentele la legea fundamentală propuse de președintele Vladimir Putin, care îi dau posibilitatea să candideze pentru încă două mandate, după expirarea celui actual. CC și-a publicat decizia pe site-ul de internet și i-a trimis-o de îndată lui Putin. El ar putea astfel rămâne la putere până în 2036, nu numai încă doi ani, cum l-ar fi obligat vechile prevederi, care interziceau candidaturile pentru al treilea mandat consecutiv. Amendarea constituției rusești mai trebuie aprobată de alegători într-un referendum programat pentru 22 aprilie. În vârstă de 67 de ani, Vladimir Putin, fost ofițer KGB, conduce Rusia ca președinte sau premier de peste 20 de ani.

FMI: un trilion de dolari pentru țările afectate de pandemia de coronavirus

Paris, oraș închis de coronavirus, luni, 16 martie 2020.
Paris, oraș închis de coronavirus, luni, 16 martie 2020.

Fondul Monetar Internațional spune că este gata să mobilizeze credite de un trilion de dolari (o mie de miliarde de dolari) pentru țările afectate de epidemia de coronavirus.

„Nevoia unui stimul global coordonat și sincronizat devine mai acută cu fiecare oră care trece”, a declarat directoarea FMI, Kristalina Georgieva, într-o postare de blog citată de DPA.

FMI a anunțat că deja a convenit 40 de programe, în valoare de 200 de miliarde de dolari, și a făcut apel la guverne să pună la punct politici care să ajute persoanele și companiile cele mai afectate de pandemie.

FMI mai spune că pentru țările cele mai sărace din lume poate aranja măsuri de urgență, ca re-eșalonarea datoriilor.

Bursele de valori trec printr-o perioadă de turbulență din cauza răspândirii virusului și a măsurilor de urgență care limitează productivitatea economică.

Regiunea transnistreană își închide granițele temporar

Regiunea transnistreană își închide granițele până la 5 aprilie, pentru a preveni extinderea epidemiei de coronavirus, se anunță într-un comunicat de luni al regimului separatist de la Tiraspol, citat de Newsmaker.md.

În document se spune că vor putea trece diplomații și șoferii care transportă mărfuri.

Tiraspolul a recomandat locuitorilor din stânga Nistrului să evite deplasările peste graniță, dar dacă totuși o vor face, să se aștepte ca la întoarcere să fie plasați în carantină pe două săptămâni.

Newsmaker.md aminește că în regiunea transnistreană 8 cetățeni care au intrat în contact cu persoane bănuite de infectare au fost izolați la domiciliu.

Moldovenii blocați în aeroporturi în străinătate sunt îndemnați să contacteze ambasada sau cel mai apropiat consulat

La Frankfurt
La Frankfurt

Autoritatea Aeronautică Civilă a R. Moldova apelează la moldovenii blocați în zonele de tranzit din aeroporturi, în străinătate, indiferent de țara de reședință, să contacteze ambasada sau cel mai apropiat consulat al Republicii Moldova de pe teritoriul statului unde se află, pentru a putea beneficia de asistență. Apelul vine după ce zeci de moldoveni au rămas blocați în ultimele zile pe aeroporturi din Spania sau Italia. Odată cu introducerea restricțiile de circulație în diferite țări cele mai afectate de epidemia de Covid-19, companiile aeriene au anulat zboruri la cererea autorităților naționale sau din proprie inițiativă.

Cei cinci noi miniștri PD au depus jurământul în fața președintelui Igor Dodon

Igor Dodon
Igor Dodon

Cinci noi miniștri, din partea Partidului Democrat, au depus jurământul în fața președintelui Igor Dodon luni, la Chișinău, la câteva ore după ce PDM a fost cooptat la guvernare prin semnarea unui Acord de coaliție cu Partidul Socialiștilor (PSRM). Noua coaliție va avea 58 de voturi în parlamentul cu 101 de membri. În baza acordului, democrații au primit portofoliile apărării, economiei, externelor, educației și culturii, reintegrării țării.

Într-o alocuțiune rostită la ceremonia de învestire, președintele Dodon a spus că de acum înainte echipa guvernamentală va activa „și mai eficient”. Premierul Ion Chicu a declarat că executivul rămâne unul „tehnocrat” și va putea gestiona mai bine, grație noii majorități, „provocările”, începând cu criza epidemiei de Covid-19.

Semnând Acordul de coaliție, PSRM și PDM își oficializează cooperarea politică începută cu demiterea guvernului de coaliție al Maiei Sandu, anul trecut. Lidera socialiștilor, președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi, este citată luni de presă cu declarația că este „o coaliție absolut necesară” care creează „o platformă parlamentară majoritară de orientare social-democrată”. La rândul lui, liderul PD Pavel Filip a spus că în cadrul noii coaliții, formațiunea lui va avea rolul „foarte clar” de a asigura aplicarea Acordului de asociere a R. Moldova la UE.

Videoconferință G7 pentru a coordona răspunsul la pandemia de coronavirus

Prim-ministrul Italiei Giuseppe Conte face apel la o „coordonare europeană”
Prim-ministrul Italiei Giuseppe Conte face apel la o „coordonare europeană”

Liderii G7 participă luni la o un summit extraordinar, în regim de videoconferință, pentru a coordona răspunsul la pandemia de coronavirus în domeniile sanitar, economic, financiar şi al cercetării. Într-un interviu publicat astăzi, înainte de summit, premierul italian, Giuseppe Conte, a declarat că Italia, care a cunoscut în premieră o răspândire atât de largă a virusului poate oferi o contribuţie semnificativă. El a făcut apel la “o coordonare europeană” strânsă a luptei cu contagiunea. Țara europeană cea mai afectată, Italia a înregistrat până duminică seara 1.809 de decese şi 24.747 de cazuri de infectare cu coronavirus, iar Conte a avertizat că vârful contagiunii încă nu a fost atins. Multe țări europene au luat până acum măsuri individuale, impunând controale la frontiere, restricționând circulația în interior sau închizând centrele comerciale și restaurantele. Astăzi, Cehia a izolat o regiune întreagă din est, iar în restul țării permite circulația oamenilor doar pentru a merge la lucru, la cumpărături de strictă necesitate și pentru alte activități indispensabile.

Rusia anunță crearea unui fond pentru a sprijini economia în fața epidemiei și scăderii prețului petrolului

Prețul petrolului în cădere pe piața rusă
Prețul petrolului în cădere pe piața rusă

Rusia a anunțat crearea unui fond de 4 miliarde de dolari pentru a sprijini economia lovită concomitent de două crize: epidemia de coronavirus și căderea prețului petrolului. Premierul Mihail Mișustin a declarat că firmele din turism și companiile aeriene vor beneficia de scutiri de taxe, iar un program existent de creditate a afacerilor în condiții preferențiale va fi extins. Companiilor de stat ca Gazprom și Rosneft li s-ar putea oferi permisiunea să amâne cu șase luni plata dividendelor achitate bianual în bugetul rus. Economia rusă depinde puternic de prețul petrolului, care a căzut săptămâna trecută la cel mai mic nivel în ultimii aproape 30 de ani. Dar Rusia dispune de un fond de 120 de miliarde de dolari format din veniturile din vânzările de energie, pe care-l poate folosi pentru acoperirea deficitului bugetar.

update

Duminică, în Italia, cel mai mare număr de decese. EU vrea să acționeze în comun

Străzile sunt pustiite în Italia de carantină și temerile produse de epidemie
Străzile sunt pustiite în Italia de carantină și temerile produse de epidemie

Italia a înregistrat duminică un nou număr record de 368 de decese într-o singură zi, cauzate de epidemia de coronavirus. Numărul total al deceselor în Italia a ajuns la 1809, majoritatea în regiunea nordică Lombardia, una din cele mai bogate, dar și cea mai afectată. Guvernatorul regiunii cu capitala la Milano, Attilio Fontana, a spus că situația este critică, în spitale nu mai ajung paturi pentru tratarea bolnavilor, ambulanțele nu mai fac față solicitărilor, iar ventilatoare pentru plămâni nu se mai găsesc.


Numărul cazurilor confirmate de infectare a ajuns la 24 747, cel mai mare în afara Chinei, unde a apărut inițial virusul, în decembrie 2019. Comisia Europeană a îndemnat țările-membre să facă tot ce este posibil pentru a ajuta Italia și a promis că va începe să-i furnizeze de luni un milion de măști. Autoritățile locale din Lombardia spun că mai sunt în așteptarea unor loturi de măști de protecție și respiratoare din China, cu care regiunea are tradițional legături strânse.

Covid-19: majoritatea bolnavilor „prezintă progrese de însănătoșire”

Viorica Dumbrăveanu
Viorica Dumbrăveanu

19 dintre cele 23 de persoane infectate cu noul coronavirus „prezintă progrese de însănătoșire”, a anunțat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu. Un pacient este internat în stare gravă, fiind conectat la respirație asistată, iar starea de sănătate a altor trei pacienți este “satisfăcătoare”, a mai spus Dumbrăveanu într-o conferință de presă. Oficiala a spus că, pe măsură ce s-au înmulțit cazurile de transmitere locală, autoritățile au izolat câteva focare de infecție. „Avem înregistrate focare. Cazuri de infecție la mamă, tată, fiu. În alt caz sunt infectate soacra, nora și există un caz suspect”, a spus Dumbrăveanu.

În România, școlile vor rămâne închise până după Paști

Monica Anisie, ministrul Educației în România
Monica Anisie, ministrul Educației în România

În România, școlile vor rămâne închise până după Paști, adică până după 19 aprilie, a anunțat ministrul Educației, Monica Anisie. “În perioada de stare de urgență școlile vor fi închise”, a declarat Anisie, citată de portalul Hotnews.ro. Starea de urgență a fost decretată de președintele Klaus Iohannis și este introdusă de la începutul acestei săptămâni, permițând autorităților să ia măsuri mai hotărâte împotriva efectelor epidemiei de coronavirus. Luni dimineață, în România erau confirmate 158 de cazuri de coronavirus, cu 19 cazuri noi diagnosticate în cursul nopții, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, o structură care gestionează criza.

Cele mai mari orașe din Statele Unite anunță intrarea parțială în carantină

Un anunț pe șosea: "Spală-ți mâinile, rămâi sănătos, evită COVID-19" pe o șosea din Los Angeles, 15 martie 2020
Un anunț pe șosea: "Spală-ți mâinile, rămâi sănătos, evită COVID-19" pe o șosea din Los Angeles, 15 martie 2020

Cele mai mari orașe din Statele Unite anunță intrarea parțială în carantină, după modelul țărilor europene, încercând să limiteze răspândirea infecției de COVID-19. Orașele New York și Los Angeles au anunțat că restaurantele, barurile, cluburile și teatrele se închid temporar. Autoritățile din New York, au spus că vor mai închide școlile publice, iar cele din Los Angeles - sălile de sport. În Las Vegas, capitala jocurilor de noroc care atrage peste 40 de milioane de turiști pe an, cazinourile se închid pentru o perioadă nedeterminată. La Miami, poliția a spus că închide plajele. La Washington, s-au închis muzeele până la sfârșitul lunii, cel puțin. Numărul cazurilor confirmate de coronavirus în Statele Unite era, luni dimineața, de 3 602, iar al deceselor - de cel puțin 68.

PAS: Rezultatele alegerilor din Hâncești „nu au fost obținute în condiții normale și nu sunt obiective”

Alegeri în Hâncești, 15 martie 2020
Alegeri în Hâncești, 15 martie 2020

Partidul Acțiune și Solidaritate a declarat că rezultatele alegerilor de duminică pentru un mandat de deputat în circumscripția uninominală nr.38 din Hâncești „nu au fost obținute în condiții normale și nu sunt obiective”, dar că nu le va contesta. Candidata PAS, Olesea Stamate, s-a situat pe locul doi, după socialistul Ștefan Gațcan, care a ieșit învingător, pe fundalul epidemiei de coronavirus și a unei prezențe la urne de numai 23,3%. „Acum nu contează acest mandat, acum contează cum țara va face față acestei crize fără precedent”, se sune într-o declarație difuzată de PAS. Formațiunea Maiei Sandu, fot prim-ministru, mai spune că a greșit că nu a cerut amânarea alegerilor din cauza epidemiei. Amânarea a fost cerută de blocul UNIREA și recomandată de autoritățile sanitare. Dar Comisia Electorală Centrală a mers înainte cu organizarea scrutinului, după ce președintele Igor Dodon, în calitate de șef al Consiliului Suprem de Securitate, a spus într-un răspuns dat Comisiei sâmbătă că că nu sunt întrunite condițiile legale pentru a limita dreptul cetățeanului de a alege și a fi ales.

R. Moldova: se închid piețe, magazine și restaurante ca măsură antiepidemică

De luni dimineață, se închid pe două săptămâni piețele, centrele comerciale și restaurantele, cu excepția magazinelor alimentare, farmaciilor și stațiilor PECO, autoritățile sperând că măsura va încetini răspândirea noului coronavirus. Până duminică, în R. Moldova au fost confirmate 23 de cazuri de contaminare cu COVID-19, crescând numărul cazurilor de transmitere locală. Într-un sms trimis duminică de guvern, cetățenii sunt îndemnați să stea acasă, să respecte distanța socială de un metru pe stradă, iar cei reveniți din străinătate - să se autoizoleze. La o conferință de presă, președintele Igor Dodon a spus că singura problemă majoră în controlul epidemiei este, la această etapă, „iresponsabilitatea cetățenilor” și a avertizat că poliția va lua măsuri aspre față de cei care încalcă regimul antiepidemic.

Candidatul socialiștilor Ștefan Gațcan a câștigat alegerile din Hâncești

Socialistul Ștefan Gațcan a câștigat alegerile de duminică pentru un mandat de deputat în circumscripția uninominală nr. 38, din Hâncești, pe fundalul epidemiei de coronavirus și al unei prezențe la urne extrem de mici. Comisia Electorală Centrală spune că Gațcan, aliatul președintelui Igor Dodon, a obținut 5 539 de voturi. Pe locul al doilea s-a situat candidata PAS, Olesea Stamate, cu 4 554 de voturi, urmată de democratul Ion Mereuță cu 1 810 de voturi, de indepedentul Grigore Cobzac, cu 1 792 voturi și de candidatul blocului UNIREA, Dorin Chirtoacă, cu 346 de voturi. Prezența la urne a fost de numai 23,3%. Alegerile noi din Hâncești considerate de partide o repetiție înaintea scrutinului prezidențial așteptat la toamnă riscau să fie anulate din cauza epidemiei de coronavirus. Dar președintele Dodon, în calitate de șef al Consiliului Suprem de Securitate, a spus că nu au fost întrunite condițiile legale pentru a limita dreptul cetățeanului de a alege și a fi ales.

update

În România, intră în vigoare de luni starea de urgență

În România, intră în vigoare de luni starea de urgență, permițând autorităților să înăsprească măsurile de limitare a efectelor crizei epidemice. Ministerul de Externe a recomandat tuturor cetățenilor români care se află ca turiști în străinătate să depună demersuri pentru scurtarea șederii sau să revină în țară în cel mai scurt timp. Premierul Ludovic Orban a transmis un mesaj în care se spune că dreptul cetățenilor români aflaţi în străinătate de a se întoarce acasă nu va fi restrâns, dar, în funcţie de zona din care vin, aceștia au obligaţia „fie să intre în carantină, fie să intre în izolare pe o perioadă de 14 zile”. Orban al cărui guvern nou a fost învestit sâmbătă se află chiar el în autoizolare din cauza suspiciunilor de infectare .

În Spania, intră în vigoare măsuri de carantină la nivel național

Un bărbat purtând mască de protecție trecând prin fața Băncii Spaniei (Banco de Espana)
Un bărbat purtând mască de protecție trecând prin fața Băncii Spaniei (Banco de Espana)

În Spania, intră în vigoare, luni, măsurile de carantină la nivel național, după ce țara a confirmat, cu o zi mai devreme, două mii de cazuri noi de infectare cu COVID-19. În felul acesta, numărul de infecții în Spania a depășit opt mii, cel mai mare număr în Europa după Italia. Europa este actualmente epicentrul pandemiei, care amenință cu o recesiune economică, multe afaceri fiind temporar închise iar bursele intrând în panică. La scară globală, numărul infecțiilor a depășit 162 de mii, iar peste 6 mii de persoane au decedat.

De luni, restricții de circulație la frontierele Germaniei cu Franța, Austria, Elveția, Luxemburgul și Danemarca

Germania a anunțat restricții de circulație, care intră în vigoare luni dimineață, la frontierele sale cu Franța, Austria, Elveția, Luxemburgul și Danemarca, în încercarea de a încetini răspândirea infecției de coronavirus COVID-19. Decizia Germaniei este cel mai recent asemenea exemplu de închidere parțială a fronterelor terestre între țările Uniunii Europene. Măsura se va aplica de la ora 8:00, dar cetățenii germani și rezidenții vor fi lăsați să intre în țară, a spus ministrul de interne, Horst Seehofer. Vor fi întorși din drum cei care „nu au motive stringente pentru a călători” și cei suspectați că sunt infectați, a spus ministrul. El a insistat că aceste controale sunt temporare și că nu vor afecta transportul de bunuri.

În Franța, prezență redusă la urne, în primul tur al alegerilor locale

În Franța, s-a înregistrat o prezență redusă la urne, duminică, în primul tur al alegerilor locale, care a avut loc pe fundalul epidemiei de coronavirus și pe care autoritățile au decis să nu-l suspende pentru a „nu întrerupe continuitatea democratică”. Potrivit estimărilor, au votat aproximativ 45,5% din alegători, față de 63,5% în alegerile locale precedente, din 2014. Tot duminică, Franța a înregistrat cel mai mare număr de decese cauzate de coronavirus într-o singură zi, 29, numărul total al deceselor ajungând la 120, iar al infecțiilor - la 5400. Ministrul sănătății, Olivier Véran, a declarat că un consiliu de experți i-a spus sâmbătă că alegerile pot avea loc, în ciuda epidemiei, dar că va întreba consiliul din nou dacă turul doi se poate desfășura în termen, săptămâna viitoare.

UE impune restricții la exportul de măști și alte echipamente medicale de protecție

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Uniunea Europeană a impus restricții la exportul de măști și alte echipamente medicale de protecție pentru a putea face față necesităților interne din cauza epidemiei de coronavirus. Anunțând restricțiile duminică, într-o postare video online, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mai avertizat că țările membre care impun controale la frontieră nu trebuie să pericliteze fluxul de mărfuri. Ursula von der Leyen a subliniat că membrele Uniunii Europene trebuie să facă schimb de echipamente medicale de protecție între ele, sugerând că interdicțiile de export anunțate de țări ca Germania și Franța sunt contraproductive. Producția de echipamente de protecție în blocul comunitar este concentrată preponderent în Franța, Germania, Cehia și Polonia.

Casa Albă le cere cetățenilor să nu cumpere produse în exces din cauza epidemiei de coronavirus

Președintele Donald Trump semnând alocarea a opt miliarde de dolari pentru combaterea COVID-19, 6 martie 2020
Președintele Donald Trump semnând alocarea a opt miliarde de dolari pentru combaterea COVID-19, 6 martie 2020

În Statele Unite, Casa Albă a lansat un apel către cetățeni să se abțină de la cumpărarea produselor în exces din cauza epidemiei de coronavirus și să fie răbdători la revenirea în țară, în timp ce sunt scanați la aeroport pentru depistarea infecțiilor. Președintele Donald Trump, care a impus restricții de circulație pentru 28 de țări europene și controale pentru americanii și rezidenții care revin acasă, a lansat un îndemn la înțelegere, dând asigurări că autoritățile fac tot ce pot pentru a fluidiza traficul în aeroporturi. Panica a făcut ca mulți americani să revină în Statele Unite de teama de a nu rămâne blocați în Europa afectată grav de epidemia de coronavirus. De pe rafturile multor magazine au dispărut hârtia igienică, apa și alte mărfuri de strictă necesitate, iar rețeaua gigant Walmart și altele au redus programul de lucru pentru a reuși să facă dezinfecție și să aducă marfă. Duminică, Trump a discutat la telefon cu 30 de șefi de rețele de alimentare, primind asigurări că liniile de aprovizionare rămân robuste.

În pofida epidemiei de coronavirus, în Franța și Bavaria au avut loc alegeri locale

Vot pe fundal de coronavirus în Franța. 15 martie 2020
Vot pe fundal de coronavirus în Franța. 15 martie 2020

Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetățenilor români care se află ca turiști în străinătate să depună demersuri pentru scurtarea șederii și revenirea în țară în cel mai scurt timp, în contextul evoluției la nivel global a infecției cu COVID-19 și a demersurilor altor state.

În pofida pandemiei de coronavirus, în mai multe țări puternic afectate, cum sunt Germania și Franța, au avut loc alegeri locale. „Nu trebuie să renunțăm la exercitarea unui drept fundamental” își argumenta înainte de alegerile locale de dumincă, președintele francez Emmanuel Macron decizia de a nu amâna sau anula votul.

Sâmbătă, guvernul francez a anunțat o serie de noi măsuri drastice de limitare a vieții sociale, în tentative de a încetini răspândirea epidemiei: au fost închise toate restaurantele, casfenelele, teatrele și cinematografele, lăsând deschise numai alimentarele, farmaciile și alte magazine stric necesare. Duminică, la alegerile locale s-a înregistrat o participare mult mai redusă decât în 2014, de numai 45,5% față de 63,5% .

În Germania, alegerile locale au avut loc în Bavaria, unul din cele mai afectate landuri cu peste 800 de cazuri confirmate de coronaviru. Cu toate acestea, participarea la vot a crescut față de ultimele locale cu 3,8 la sută, la 58,5%, odată cu o creștere masivă a votului prin corespondență.

Între timp, Germania a anunțat și ea că închide parțial granițele de luni spre Austria, Franța și Elveția dar va permite traficul de graniță pentru persoane și cel de mărfuri.

Austria și-a înăsprit regulile, impunând aproape o carantină totală: nu numai că sunt închise toate magazilene neesențiale dar și toate locurile de joc pentru copii. Iar pe stradă oamenii nu au voie să iasă la plimbare decât însoțiți de o persoană cu care locuisc, orice grup de mai mult de cinci oameni este interzis. Iar poliția are voie să controleze inopinat orice trecător, fără motiv întemeiat, ceea ce – remarca presa locală – nu s-a mai întâmplat de la al Doilea Război Mondial.

În Spania, a doua țară europeană cea mai afectată de coronavirus după Italia, întră de asemeni în vigoarea starea de urgență.

Același lucru se întâmplă și în România: odată cu intrarea în vigoarea a stării de urgență, de luni, Ministerul de Externe de la București a recomandat tuturor cetățenilor români care se află ca turiști în străinătate să revină cât mai repede acasă. Pentru că situația în toată lumea se schimbă cu rapiditate și pot ajunge ușor în situația de a rămâne blocați peste hotare.

Duminică au fost confirmate încă 11 cazuri noi de COVID-19 în R. Moldova

Încă 11 cazuri noi de COVID-19, au fost confirmate duminică în R. Moldova, ridicând numărul total la 23, a declarat ministra sănătății Viorica Dumbrăveanu, după ședința Centrului unic de comandă din cursul după amiezii. Trei dintre cazurile noi sunt de import, dar opt sunt cazuri cu transmitere locală. Ministra a mai spus la o conferință de presă că s-a înregistrat primul caz de contaminare a unui copil, care a luat infecția de la mama sa revenită din Italia. Trei persoane sunt pe cale de a se vindeca, urmând să li se facă noi teste, luni, pentru externarea din spital, a declarat la aceeași conferință de presă președintele Igor Dodon. El a spus că autoritățile sunt gata să facă față situației, iar singura problemă majoră în controlul epidemiei este, la această etapă, “iresponsabilitatea cetățenilor”. Dodon a avertizat că poliția va spori de luni controalele pentru a-i depista pe cei care se eschivează de la respectarea măsurilor antiepidemice, aceste persoane fiind pasibile de pedepse recent înăsprite.

Piețele, punctele comerciale și restaurantele vor fi închise temporar pentru a ține sub control epidemia

Începutul a fost făcut de Piața centrală din Chișinău care a fost închisă după ce autoritățile au decretat cod roșu de urgență sanitară
Începutul a fost făcut de Piața centrală din Chișinău care a fost închisă după ce autoritățile au decretat cod roșu de urgență sanitară

Activitatea piețelor, punctelor comerciale, a restaurantelor și cantinelor va fi sistată de luni, 16 martie, până la sfârșitul lunii, pentru limitarea efectelor epidemiei de coronavirus. Decizia a fost luată la ședința de astăzi a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate, în care se precizează că excepție fac magazinele alimentare, farmaciile și stațiile PECO. Este permisă în continuare livrarea produselor la domiciliu. Unele centre comerciale și-au închis ușile s-au au limitat acesul cumpărătorilor începând de duminică. Sâmbătă, a fost restricționat accesul în Piața Centrală din Chișinău, cauzând nemulțumirea unor cumpărători, care au intrat în altercații cu forțele de ordine.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG