Linkuri accesibilitate

Ştiri

UE a dat undă verde începerii negocierilor cu Albania și Macedonia de Nord pentru aderare

La Skopje, capitala Macedoniei de Nord
La Skopje, capitala Macedoniei de Nord

Țările membre ale Uniunii Europene au dat undă verde începerii negocierilor cu Albania și Macedonia de Nord pentru aderarea celor două state balcanice la blocul comunitar. Decizia a fost luată marți la nivel de miniștri, prin videoconferință, dar acordul politic mai trebuie confirmat și aprobat în formă scrisă, lucru care urmează să se întâmple, probabil, miercuri, 25 martie. Secretarul de stat pentru afaceri europene al Germaniei, Michael Roth, a scris pe Twitter că este o “știre bună în aceste vremuri negre”. Nu a fost stabilită o dată pentru începerea negocierilor, dar surse diplomatice au spus Europei Libere că acest lucru se va produce cel mai devreme la toamnă. Decizia privind începerea negocierilor cu cele două țări a fost amânată mult timp din cauza neînțelegerilor între țările UE. Comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelyi, a salutat acordul politic la care s-a ajuns marți, adresând felicitări, pe Twitter, celor două țări balcanice.

ANRE a interzis întreruperea livrării de curent, gaze, căldură și apă către consumatorii casnici

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a interzis furnizorilor să întrerupă livrarea de energie electrică, apă, energie termică și gaze naturale consumatorilor casnici, dacă nu vor achita facturile la timp, în perioada stării de urgență, introdusă pentru lupta cu epidemia de COVID-19. ANRE spune într-un comunicat că aceste servicii pot fi întrerupte doar în cazuri excepționale, dacă este pusă în pericol viața și sănătatea oamenilor sau prejudicierea proprietății. Toți furnizorii au dreptul să emită facturi lunare conform unor calcule estimative, cu condiția că baza de calcul va constitui consumul mediu zilnic înregistrat pe parcursul perioadei calendaristice similare a anului precedent și nu a ultimelor trei facturi, a mai spus ANRE.

Armata moldoveană, pregătită pentru misiuni de patrulare. Noi restricții de circulație

La Chișinău, 24 martie 2020
La Chișinău, 24 martie 2020

Ministerul Apărării spune că este pregătit să desfășoare pe străzi peste 1 500 de militari și circa 160 de unități de tehnică de asigurare pentru misiuni de patrulare, în urma decretului președintelui Igor Dodon de a implica Armata Națională în eforturile de prevenire și lichidare a consecințelor pandemiei de Covid - 19. Mașini ale armatei dotate cu arme au fost surprinse pe străzile capitalei la scurt timp după semnarea decretului, potrivit unor imagini difuzate marți de presă și de internauți. De miercuri, se aplică restricții de circulație noi pentru cetățeni. Între altele, este limitat accesul liber în parcuri și alte locuri publice pentru a încetini răspândirea infecției.

16 cazuri noi de COVID-19, confirmate în Republica Moldova

Încă 16 cazuri noi de COVID-19, au fost confirmate astăzi în R. Moldova, ridicând numărul total la 125, a declarat ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, după ședința Centrului unic de comandă anti-epidemie. Dintre cazurile noi, 13 sunt cu transmitere locală, iar altele trei de import, fiind vorba de persoane revenite din Franța, Ucraina și Marea Britanie. Ministra a spus că statistica nu-i include pe patru medici de la de la Spitalului Clinic Republican, despre care s-a anunțat astăzi că sunt suspectați de contaminate cu noul coronavirus. Un medic, două asistente medicale și o infirmieră și-au făcut teste la un laborator privat, cu rezultate pozitive. Într-un comunicat, ministerul sănătății l-a criticat aspru pe directorul spitalului, fără să-i dea numele, care ar fi luat decizia fără să informeze ministerul sau Agenția Națională de Sănătate Publică. Angajaților medicali trebuie să li se facă acum și teste oficiale. Deocamdată, există trei cazuri confirmate de infectare printre medici și personalul medical. Zeci de angajați din sistem se află în izolare la domiciliu. Ministra Dumbrăvanu a mai anunțat astăzi că autoritățile au dublat salariile medicilor și personalului medical pe perioada epidemiei, promițând și alte adaosuri din banii adunați din donații pe un cont special al Ministerului de Finanțe.

În R. Moldova, Igor Dodon semnează un decret pentru ca armata să poată sprijini autoritățile în lupta cu COVID-19

Președintele Igor Dodon a anunțat semnarea unui decret care permite Armatei Naționale să acorde sprijin autorităților în prevenirea și lichidarea consecințelor pandemiei de Covid - 19. Într-o postare pe Facebook, Dodon scrie că armata poate fi implicată în diferite modalități, de la punerea la dispoziție a unor unități spitalicești ale Ministerului Apărării, la organizarea patrulelor militare în locurile publice pentru a asigura respectarea distanței sociale.

Decretul survine după ce Comisia națională pentru situații excepționale a decis că, de miercuri, intră în vigoare restricții noi, între care limitarea accesului în parcuri și în alte locuri publice, pentru a încetini răspândirea infecției. În R. Moldova, erau, marți, 24 martie, 109 cazuri de contaminare confirmate, 105 - suspecte și un deces cauzat de coronavirusul de tip nou.

update

În România, președintele Iohannis anunță înăsprirea măsurilor de combatere a pandemiei

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Președintele român Klaus Iohannis a anunțat înăsprirea măsurilor luate pentru a încetini răspândirea infecției de COVID-19 în România. De miercuri, cetățenii nu mai au voie să iasă din case decât pentru urgențe, aprovizionare curentă, sau pentru a merge la serviciu, a spus Iohannis într-un mesaj video, după discuții cu premierul Ludovic Orban și cu mai mulți miniștri.

Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, va fi permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, dar și în afara acestui interval, pentru deplasări de strictă necesitate.

Live blog pe romania.europalibera.org

“Se vor introduce noi restricţii de circulaţie şi noi restricţii pentru români, în sensul că ceea ce a fost până acum o recomandare devine o obligaţie, după principiul stăm acasă", a spus Iohannis. Armata va sprijini poliția pentru a asigura respectarea măsurilor. Numărul cazurilor confirmate de infectare cu noul coronavirus a început să crească vertiginos luni, ajungând până marți, 24 martie, la 762. Opt persoane diagnosticate cu noul coronavirus au decedat, iar 79 au fost declarate vindecate și externate.

Jocurile Olimpice de vară din Japonia vor fi transferate pentru anul viitor

Flacăra olimpică fusese aprinsă în Sparta, Grecia, și se îndrepta către Tokyo
Flacăra olimpică fusese aprinsă în Sparta, Grecia, și se îndrepta către Tokyo

Premierul japonez Shinzo Abe a anunțat că Jocurile Olimpice care trebuiau să aibă loc vara aceasta la Tokyo vor fi transferate pentru anul viitor, o decizie luată împreună cu președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, ca urmare a epidemiei globale de coronavirus. Este o situație fără precedent pe timp de pace, dar Abe a spus că toate părțile implicate în organizarea Olimpiadei doresc să asigure un mediu sănătos și sigur pentru sportivi și spectatori. Jocurile Olimpice organizate o dată la patru ani nu au fost suspendate niciodată din 1948.

Cinci zboruri noi pentru aducerea în țară a moldovenilor blocați în străinătate

Aeroportul din Chisinău a fost închis ca măsură de combatere a epidemiei de coronavirus
Aeroportul din Chisinău a fost închis ca măsură de combatere a epidemiei de coronavirus

Comisia Națională pentru situații excepționale a autorizat încă cinci zboruri charter pentru transportarea la Chișinău a cetățenilor moldoveni blocați în străinătate de restricțiile de circulație. Zborurile vor avea loc în perioada 24-26 martie, la Paris, Londra, Istanbul, Moscova și vor fi operate de firmele aliate Air Moldova și FlyOne. Nu este limpede cum este stabilit prețul biletelor sau cum au fost alese firmele. La 17 martie, R. Moldova a suspendat toate zborurile de pasageri regulate pentru a încetini răspândirea infecției de COVID-19. Numeroși călători moldoveni blocați în străinătate sunt repatriați cu avioane charter. Luni, au fost aduși 180 de cetăţeni moldoveni de la Londra. Autoritățile spun că, săptămâna trecută, peste 450 de persoane blocate în Austria, Portugalia, Rusia, Ucraina şi Ungaria au fost ajutate să treacă frontierele închise şi să revină în ţară.

OMS: Se observă accelerarea contaminării cu noul coronavirus în SUA

Pandemia de COVID-19 a ajuns în New Rochelle, New York
Pandemia de COVID-19 a ajuns în New Rochelle, New York

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a spus că observă o „accelerare foarte extinsă” a contaminărilor cu noul coronavirus în Statele Unite, care “au potențialul” de a deveni noul epicentru al pandemiei. 85% din noile cazuri confirmate în ultimele 24 de ore sunt din Europa și Statele Unite, a declarat jurnaliștilor, la Geneva, purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, precizând că, dintre acestea, 40% sunt din Statele Unite, relatează Reuters. Luni, guvernatorii altor câteva state americane s-au alăturat grupului tot mai numeros al celor care dau curs recomandărilor autorităților sanitare și le cer locuitorilor să stea acasă pentru a încetini răspândirea infecției. Președintele Donald Trump a dat însă cu totul alt semnal, spunând la o conferință de presă, luni, că “America va fi deschisă din nou și în curând”. În Statele Unite, erau confirmate, luni, 42 de mii de cazuri de contaminare și cel puțin 559 de decese. La scară globală, s-au înregistrat aproximativ 392 de mii de cazuri de contaminare și peste 17 mii de morți, potrivit site-ului worldometers.info.

Covid-19: În R.Moldova sunt 109 cazuri confirmate, cele mai multe la Chișinău

Farmacie în Chișinău.
Farmacie în Chișinău.

Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu a informat marțidimineat, 24 martie, că în R.Moldova sunt acum 109 cazuriconfirmate de infecție cu noul coronavirus. Cel mai multe sunt la Chisinau (40) și Hîncesti 17 iar la Chisinau sunt și cele mai multe cu transmitere locala. În regiunea transnistreană sunt 6 cazuri confirmate.

Grupa de vârstă cea mai afectată este a maturilor activi, între 30-59 de ani, cu 63 de cazuri confirmate de Covid-19 iar dintre cei contaminați, sunt cu o treime mai multe femei decât bărbați,

Ministra Sănătății a mai declarat că s-au făcut până acum peste 900 de teste iar luni noapte a mai sosit un lot de teste din partea OMS . Au fost de asemeni donații private de teste iar guvernul, a precizat Viorica Dumbrăveanu, are contracte de livrarea de noi teste, dacă epidemia se va răspândi mai puternic.

Aproape jumătate din populația SUA are consemn să stea acasă

Times Square, New York, 23 martie 2020.
Times Square, New York, 23 martie 2020.

Aproape jumătate din populație Statelor Unite are consemn să stea acasă sau să-și reducă la maxim activitatea socială în tentativa de a încetini extinderea pandemiei de coronavirus. Astfel de ordine sau directive au fost date în 18 state, care însumează peste 158 de milioane de locuitori.

În acest moment, Statele Unite au, la nivel global, al treilea cel mai ridicat număr de persoane contaminate (peste 46 de mii/ 610 decese), după China și Italia. Iar directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesu, a avertizat marți dimineață că „extinderea pandemiei se accelerează” , însă tot mai este o șansă ca „tendința să fie schimbată”.

Statul Washington, cu cele mai multe decese, a impus numai luni o restrângere a circulației. California, un stat foarte populat și lovit de Covit-19, a comandat 50 de mii de paturi de spital. New York, cu o populație de peste 8 milioane, rămâne epicentrul epidemiei din America: are peste 20 de mii de contaminări și aproape 160 de decese. Autoritățile au lansat un apel, cerând măști de protecție, echipament de protecție pentru angajații din spitale și ventilatoare (pentru respirație artificială), noul coronavirus atacând în primul rând căile respiratorii.

Creșterea explozivă a numărului de infecții se explică în parte prin faptul că în februarie, virusul s-a extins fără să fie detectat, fiind făcute atunci mai puțin de 360 de teste. Autoritățile americane hotărâseră să nu folosească testele oferite de Organizația Mondială a Sănătății, iar primele teste create de Centrul american pentru Prevenirea și Controlul Maladiilor (CDC) nu au funcționat. S-a adăugat faptul că autoritățile nu au insistat pe necesitatea testelor.

Bursa continuă să scadă, pe fundalul paraliziei cauzată de epidemia de coronavirus. Marți se așteaptă ca în Congres să fie aprobat un pachet extraordinar de susținere financiară, în valoare de peste 2 trilioane de dolari. Democrații au împiedicat până acum adoptarea planului, cerând să de a mai multă atenție șomerilor, persoanelor sărace sau în situații precare, și mai puțină, marilor corporații.

Banca Națională (Rezervele Federale) au anunțat între timp că vor împrumuta miliarde de dolari firmelor mici, ca să le permită să plătească salariile angajaților care stau acasă.

Președintele Donald Trump a lăsat însă de înțeles că va reanaliza la sfârșitul lunii martie toate restricțiile sanitare, care blochează în acest moment economia, pentru că această criză epidemiologică nu trebuie „să provoace o criză economică de lungă durată”.

România: 186 de cazuri noi de Covid-19

București, poliția controlează trecătorii, după ce s-a impus interdicția de a ieși din casă pe timpul nopții, 23 martie 2020
București, poliția controlează trecătorii, după ce s-a impus interdicția de a ieși din casă pe timpul nopții, 23 martie 2020

În Romania, autoritățile au confirmat marți, 24 martie, 186 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. Astfel, numărul total de infectări confirmate în România a urcat la 576, dintre care 18 pacienți fiind internați la terapie intensivă, 6 în stare gravă.

România: o nouă platformă de informare despre Covid-19

Romania - noua platforma CeMaFac, 23 martie 2020
Romania - noua platforma CeMaFac, 23 martie 2020

Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență și organizația neguvernamentală Code 4 Romania, a lansat o nouă platformă online de luptă contra efectelor COVID-19.https://cemafac.ro/

CeMaFac (cemafac.ro) este o componentă a proiectului stirioficiale.ro.

cemafac.ro este un ghid simplu și practic bazat pe scenarii posibile prin care populația României poate trece.

„Această platformă te va ghida pentru diferitele situații și te va aduce mai aproape de măsurile recomandate de autorități pentru o mai bună protejare a ta, a familiei și a comunității tale în această perioadă”, transmite Grupul de Comunicare Strategică.

Live blog despre epidemia de coronavirus: romania.europalinera.org

Covid-19: China ridică parțial limitările impuse în Hubei. Franța și Marea Britanie întăresc interdicțiile

Spitalul pediatric din Wuhan, epicentrul pandemiei de coronavirus, 16 martie 2020.
Spitalul pediatric din Wuhan, epicentrul pandemiei de coronavirus, 16 martie 2020.

Premierul britanic Boris Johnson le-a cerut britanicilor să stea acasă”, anunțâd restricții dure de circulație pentru următoarele 3 săptămâni, în încercarea de a limita răspândirea coronavirusului.

Johnson a anunțat că poliția va dispersa orice adunare de mai mult de două persoane, dacă nu locuiesc în aceeași casă.

În Franța se întăresc măsurile de securitate sanitară: nu se mai permit plimbările decât o oră pe zi și pe o rază de cel mult un kilometru de la reședință.

China, în schimb, a anunțat că de miercuri se ridică parțial interdicția de circulație impusă regiunii Hubei, epicentrul actualei pandemii de coronavirus. Persoanele sănătoase vor putea părăsi regiune. Capitala Wuhan, metropola în care a izbucnit epidemia în decembrie 2019, rămâne însă închisă.

În Statele Unite, Congresul și Casa Albă speră să ajungă la un compromis marți privind pachetul de măsuri financiare, în valoare de 2 trilioane de dolari, gândit să sprijine economia pe fundalul actualei pandemii. Opoziția democrată s-a opus până acum acestui pachet, argumentând că pune prea mare accent pe sprijinirea firmelor în detrimentul oamenilor nevoiași și al celor care cu adevărat au nevoie de ajutor în aceste circumstanțe.

De la Washington se relatează pe de altă parte că președintele Donald Trump ar intenționa să nu mai prelungească limitările de circulație, impuse pentru 15 zilei, relatează agenția AP.

Covid-19: în Ucraina nu se impune încă stare de urgență la nivel național

Dezinfectant intr-o bisercă din Lvov, 20 martie 2020
Dezinfectant intr-o bisercă din Lvov, 20 martie 2020

În Ucraina s-au anunțat zece noi cazuri de contaminare cu coronavirus dar premierul Denis Șmîhal a declarat că pentru moment nu este nevoie să se declare stare de urgență, la nivel național. „Răspândirea epidemiei în Ucraina este destul de lentă comparată cu alte țări europene” – aprecia luni, 23 martie, premierul Șmîhal. Iar măsurile luate deja de guvern sunt suficiente în acest moment, dar nu a exclus posibilitatea să se regurcă și la măsuri mai drastice în viitor.

Marți 24 martie, numărul persoanelor contaminate era de 73 și se înregistraseră trei decese. Pe de altă parte, ministerul de interne informează că peste 70 de mii de ucraineni s-au întors în țară, undii venind din țări puternic afectate de Covid-19. În Ucraina s-a impus o carantină națională de pe 12 martie pe 3 aprilie iar la Kiev a fost limitat accesul publicului în transportul public, rezervat acum cu predilecție celor care lucrează în „domenii strategice”. Metroul nu mai funcționează la Kiev, Odesa și Dnipro. În mai multe oașe, inclusiv capitala, s-a declarat starea de urgență.

Între timp, președintele Volodimir Zelensky a apelat la Biserică să organizeze slujbele pe internet, pentru a evita aglomerările în biserici.

Moscova nu vrea să închidă țara pentru a combate epidemia de coronavirus

Moscova, 23 martie 2020.
Moscova, 23 martie 2020.

În Rusia, șefa agenției pentru protecția consumatorilor a declarat că pentru moment ar fi posibilă răspândirea pandemiei de coronavirus și fără impunerea unei carantine la nivel național și a unei înghețări a vieții economice și sociale. „În toată lumea se discută despre eficiența înghețării vieții sociale, în unele țări metoda este aplicată, în altele precum Japonia sau Singapore, nu, și totuși au rezultate” a declarat Anna Popova într-un interviu televizat, marți dimineață.

Pentru moment, la Moscova nu se pune problema de a impune măsuri stricte de carantină, a mai declarat Popova.

Cu 12 milioane de locutori, Moscova anunța luni, 23 martie, numai 137 de cazuri de contaminare cu coronavirus iar primarul Serghei Sobyanin declara că nu va închide metroul.

Rusia a redus însă foarte mult legăturile aviatice cu lumea – zborurile internaționale spre marile metropole ale lumii se fac numai de la Moscova.

Statele Unite reduc drastic ajutoarele pentru Afganistan

Secretarul de stat american Mike Pompeo, Washington (foto arhivă)
Secretarul de stat american Mike Pompeo, Washington (foto arhivă)

Statele Unite şi-au redus semnificativ ajutorul acordat Afganistanului şi au confirmat retragerea treptată a trupelor lor după eşecul de moment al conducerii de la Kabul de a ajung la un acord politic, care să permită deschiderea de negocieri cu milițiile Taliban. Decizia administrației americane a fost anunțată de secretarul de stat american Mike Pompeo, care luni, a fost într-o vizită de opt ore în capitala afgană, Kabul iar apoi la Doha, în Qatar, unde s-a întâlnit pentru prima dată cu lideri ai talibanilor.

La trei săptămâni însă după semnarea unei înțelegeri istorice între Washington şi milițiile Talibani, această dublă vizită nu a permis depăşirea „impasului politic", după cum s-a exprimat Mike Pompeo, care a subliniat că s-au înregistrat, totuşi, unele „progrese".

La Kabul, secretarul de stat s-a întâlnit printre alţii cu preşedintele Ashraf Ghani şi cu fostul premier Abdullah Abdullah care s-a proclamat şi el președinte după alegerile prezidenţiale de la 28 septembrie, umbrite de numeroase fraude.

Cei doi au declarat că nu pot „ajunge la un acord asupra unui guvern incluziv", un eșec care l-a determinat pe Pompeo să anunțe că ajutorul american destinat Afganistanului va fi redus „imediat" cu un miliard de dolari şi un miliard suplimentar în 2021 dacă impasul persistă.

Şeful diplomaţiei americane a promis că ajutorul ar putea fi restabilit dacă Ashraf Ghani şi Abdullah Abdullah ajung la o înţelegere.

Parlamentul ungar respinge, pentru moment, prelungirea nedeterminată a stării de urgență

La granița ustro-ungară, Nickelsdorf, închisă din cauza pandemiei de cronavirus, 18 martie 2020
La granița ustro-ungară, Nickelsdorf, închisă din cauza pandemiei de cronavirus, 18 martie 2020

Parlamentul ungar a blocat luni prima încercare a guvernului premierului Viktor Orban de a prelungi pe o perioadă nedeterminată starea de urgenţă decretată în urma izbucnirii epidemiei de coronavirus. Amendamenul propus de ministrul justiției suspeda parlamentul , permițând executivului să guverneze prin ordonanțe de urgență. Luni era vorba de o procedură de urgență pentru care Orban avea nevoie de sprijinul a 159 din cei 199 de deputaţi, respectiv o majoritate de 80%, dar numai 137 au votat pentru.

Guvernul Fidesz, ar putea să obţină săptămâna viitoare adoptarea prelungirii stării de urgenţă prin procedură parlamentară ordinară. În acest caz este nevoie de o majoritatea de două treimi, pe care partidul premierului Orban o are deja în Parlament.
Controversatul amendament prevede, printre altele, și pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru persoanele care publică „informaţii false'' care ''zădărnicesc sau îngreunează'' combaterea coronavirusului.

Bulgaria: parlamentul amendează legea privind starea de urgență

Parlamentul Bulgariei votează amendarea legii privind starea de urgență, 23 martie 2020.
Parlamentul Bulgariei votează amendarea legii privind starea de urgență, 23 martie 2020.

Parlamentul Bulgariei a modificat luni legea prin care se impune starea de urgenţă pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

Duminică, preşedintele Rumen Radev explica faptul că se opune prin veto anumitor părți ale legii, pentru că ar putea fi afectate economia şi libertatea de exprimare. În consecință au fost eliminate unele articole. A fost eliminat articolul care revedea pedepse de până la trei ani închisoare pentru răspândirea de informații false despre pandemia de coronavirus. Și cel care urmărea să împiedice specula impunând magazinelor să menţină preţurile dinainte de starea de urgenţă.

În Bulgaria s-au confirmat până acum 190 de cazuri de contaminare şi trei decese provocate de COVID-19.

Covid-19: la nivel global, s-a ajuns la peste 380 de mii de cazuri confirmate

Moldova - corona 24.03.2020
Moldova - corona 24.03.2020

La nivel global sunt confirmate peste 380 de mii de cazuri de contaminare cu noul coronavirus și în jur de 16.500 de decese. Pe pagina noastră de internet găsiți o hartă interactivă cu ultimele date, care se actualizează odată pe oră. Cifrele sunt furnizate de Universitatea John Hopkins din Statele Unite.

Covid-19: de miercuri, în R.Moldova se limitează accesul în locurile publice

Piața din Hâncești - 21 martie 2020
Piața din Hâncești - 21 martie 2020

Începând de miercuri, 25 martie este limitat accesul oamenilor în parcuri și în alte locuri publice, în tentative de a încetini răspîndirea pandemiei de coronavirus, a anunaț premierul Ion Chicu după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. Premierul a mai precizat că persoanele în etate vor avea dreptul să iasă afară doar în anumite condiții, fiind – după toate datele actuale – una din grupele cele mai vulnerabile la noul virus.

„Limitarea începând cu 25 martie în municipii orașe și centre raionale a accesului oamenilor în locurile publice, gen parcuri, terenuri, etc. Este o măsură destul de dură, dar absolut necesară pentru a asigura stoparea răspândirii acestrui virus. Colaboratorii MAI și cei de la Ministerul Apărării vor asigura respectarea acestei decizii și implementarea ei practică. Începând cu această acțiune trebuie să antrenăm și forțele armate pentru menținerea ordinii publice”, a spus Chicu.

Totodată, începând de săptămâna viitoare, o parte din pensionarii vor primi pensiile pe cardul bancar, a anunțat președintele Igor Dodon, scopul fiind de a-i proteja pe oamnii în vârstă care par să fie una din categoriile cele mai vulnerabile în fața pandemiei de coronavirus. Tot în acest scop, Casa Națională de Asigurări Sociale va face programări, un ața numit grafic de primire a pensiilor, astfel în cât să se evite aglomerările la oficiile poștale.

Tot luni, președintele Igor Dodon a declarat că la nevoie, conducerea țării este gata să implice și armata în lupta cu pandemia de coronavirus. În baza stării de urgență, impusă săptămâna trecută, „rezerviştii Forţelor Armate pot fi chemaţi, în temeiul unei hotărâri de guvern, la concentrări speciale pentru lichidarea consecinţelor situaţiilor excepţionale cu caracter natural, tehnogen şi ecologic”, precizează agenția IPN.

Transport public sistat și piețe închise începând de marți în regiunea transnistreană

Troleibuz la Tiraspol.18 martie 2020
Troleibuz la Tiraspol.18 martie 2020

Începând de marți, 24 martie, în regiunea transnistreană este sistată circulația transportului public, sunt închise piețele agro-alimentare și toate magazinele cu excepția celor alimentare, nu mai este livrată corespondența și pachetele poștale. Iar oamenilor li s-a spus să stea acasă, cu excepția situațiilor când trebuie să meargă la cumpărături sau la serviciu. În același timp, întreprinderile au fost obligate să asigure transport tur-retur pentru angajați. Administrația de la Tiraspol înăsprește măsurile de carantină, după ce au fost confirmate primele șase cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus în stânga Nistrului.

În seara zilei de luni în spitalul de boli infecțioase de la Slobozia erau internate 27 de persoane cu suspiciune de coronavirus, printre care și 11 copii. La șase pacienți diagnoza a fost confirmată.

În regiunea transnistreană starea de urgență a fost introdusă acum o săptămână, pe 17 martie pentru o perioadă de 19 zile. A fost interzisă intrarea „cetățenilor străini, cu excepție rezidenților” pe teritoriul regiunii transnistrene, iar locuitorilor regiunii li se interzice să iasă cu excepția cazurilor de “necesitate stringentă”. Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat într-un interviu că cel mai probabil starea de urgență va fi prelungită și după 5 aprilie.

În R. Moldova, au fost confirmate luni 15 cazuri noi de infecție cu COVID-19

Autoritățile din R. Moldova au anunțat că 15 cazuri noi de infecție cu COVID-19 au fost confirmate luni, dintre care 11 cu transmitere locală și 4 de import, la cetățeni reveniți din Cehia, Franța și Ucraina. În total, în Republica Moldova sunt înregistrate astfel în prezent 109 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, 4 dintre ele fiind în regiunea transnistreană.

Ministrul de Externe moldovean condamnă apariția în presă a scrisorii falsificate adresate unui înalt oficial european

Ministrul de Externe Oleg Țulea
Ministrul de Externe Oleg Țulea

Într-o discuție cu comisarul european pentru Extindere și Vecinătate, Oliver Varhelyi, ministrul de Externe moldovean, Oleg Țulea, a condamnat „cazul recent privind apariția în presa moldovenească a scrisorii fabricate în adresa unui înalt oficial european” – se spune într-un comunicat de la „externele” moldovene. În comunicat nu se spune precis la ce scrisoare se referă Țulea. Însă mai multe site-uri de știri moldovene au circulat săptămâna trecută știrea că fostul prim-ministru, lidera PAS Maia Sandu, ar fi cerut Comisarului European al Comerțului, Phil Hogan, să impună embargou mărfurilor agroalimentare moldovenești. Maia Sandu și oficialii europeni au calificat știrea, între timp retrasă de pe site-uri, ca o minciună menită să pună UE într-o lumină proastă.

Mike Pompeo pleacă de la Kabul fără să anunțe vreo înțelegere între politicienii afgani

Secretarul de stat american Mike Pompeo
Secretarul de stat american Mike Pompeo

Secretarul de stat al Statelor Unite, Mike Pompeo, și-a încheiat o vizită de urgență la Kabul fără să anunțe vreo înțelegere între politicienii afgani, aflați într-o dispută prelungită, în dauna procesului de pace inițiat prin semnarea unui acord între Washington și militanții islamiști afgani. Scopul vizitei lui Pompeo, luni, fusese să medieze discuții între președintele Ashraf Ghani și principalul său rival, fostul Ofițer-Șef Executiv, Abdullah Abdullah. La plecarea lui Pompeo de la Kabul, Associated Press a relatat că Pompeo le-ar fi dat lui Ghani și Abdullah un răgaz până pe 24 martie ca să ajungă la un compromis pe tema președinției. Fiecare din cei doi rivali susține că el este adevăratul șef al statului, într-o lungă dispută pe tema rezultatelor scrutinului prezidențial.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG