Linkuri accesibilitate

Ştiri

update

De marți dimineața toată Italia este în carantină

Roma, 8 martie 2020
Roma, 8 martie 2020

Primul ministru italian Giuseppe Conte a anunțat luni seara într-o conferință de presă că a extins măsurile de combatere a noului coronavirus în întreaga țară. Acesta a spus oamenilor „să stea acasă”. Călătoria către și dinspre Italia, precum și circulația dintre orașe vor fi restricționate. Au fost interzise toate întrunirile publice, inclusiv meciurile de fotbal din divizia A, anunță AFP.

Măsurile fără precedent care afectează peste 60 de milioane de oameni au fost anunțate după ce Italia a raportat luni încă 97 de decese. Numărul total al deceselor a urcat astfel la 463, iar cel al îmbolnăvirilor – la 9100.

„Întreaga Italia va deveni o zonă protejată", a declarat Giuseppe Conte, care a explicat că „nu mai e timp” pentru a combate efectele răspândirii coronavirusului și că e nevoie de „măsuri stringente, imediate”.

Restricția națională va dura până la 3 aprilie, timp în care școlile și universitățile vor fi închise.

AFP notează că nu este foarte clar cum se vor impune toate aceste măsuri, în special în cazul turiștilor blocați în peninsulă.

Bilanţul mondial al deceselor provocate de noul coronavirus a depăşit marţi pragul de 4.000 cu 17 morţi noi anunţaţi de China. Sunt contaminate peste 110.000 de persoane în mai mult de 100 de ţări şi teritorii.

Cetățenii străini nu vor putea veni în R. Moldova cu avionul din țările unde există focare de coronavirus

Cetățenii străini nu vor putea veni în R. Moldova cu avionul din țările unde există focare de coronavirus de tip nou, inclusiv Italia, Iranul, China și Corea de Sud, a decis luni seara Comisia extraordinară de sănătate publică prezidată de premierul Ion Chicu.

Companiile aeriene care efectuează zboruri din aceste țări spre aeroportul internațional Chișinău au fost obligate să interzică îmbarcarea străinilor, cu excepția celor stabiliți cu traiul pe teritoriul R. Moldova și apatrizilor. Vor putea călători cu avionul din aceste țări spre Chișinău numai cei care fac dovada că dețin cetățenia R. Moldova, chiar dacă se află în străinătate cu pașapoarte eliberate de alte țări.

Decizia a fost luată la sugestia de lini dimineață a președintelui Igor Dodon. „Nu putem permite ca R. Moldova să devină zonă de tranzit (…). Dacă românii interzic zborurile spre România, ei toți o să zboare la Chișinău și de aici o să meargă cu mașina”, a spus Dodon la o conferință de presă.

Comisia extraordinară de sănătate publică s-a mai pronunțat luni pentru sancționarea călătorilor din zone de risc care mint în anchetele epidemiologice îndeplinite la intrarea în țară.

În zilele următoare, Comisia va mai decide dacă este suspendat procesul de studii în instituțiile de învățământ sau sunt interzise evenimentele publice cu participarea multor persoane.

România a suspendat de astăzi toate zborurile din Italia și a anunțat închiderea școlilor pentru o săptămână.

În România au fost confirmate, până acum, 17 infecții cu coronavirus, cinci dintre pacienți fiind declarați vindecați și externați.

Președintele Igor Dodon, criticat pentru că a dezvăluit numele pacientei cu coronavirus

Igor Dodon
Igor Dodon

Președintele Igor Dodon se confruntă cu critici după ce a dezvăluit azi dimineață numele pacientei infectate cu coronavirus de tip nou, care a fost confirmată pozitiv pe 7 martie, fiind internată actualmente la Spitalul Republican din capitală. Dodon a rostit numele bolnavei când răspundea unei întrebări pe o altă temă, primită de la jurnaliști. Președintele Asociației pentru Protecția Vieții Private, Sergiu Bozianu, a declarat presei că șeful statului ar fi încălcat prevederile legislației despre datele cu caracter personal și despre drepturile pacientului. Tot astăzi, Asociația Promo-LEX și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ceea ce a numit „mesajele de ură și instigare la discriminare” în raport cu persoana infectată cu noul coronavirus, apărute pe rețelele de socializare online. Organizația pentru drepturile omului a spus între altele că autoritățile trebuie să se abțină de la a da „calificative” persoanelor infectate. Premierul Ion Chicu a scris duminică pe Facebook că femeia de 48 de ani venită cu coronavirus din Italia a dat dovadă de „lipsă elementară de responsabilitate”.

Von der Leyen: Turcia trebuie să retragă migranţii de la granița cu Grecia

Ursula von der Leyen, inspectând granița greco-turcă, 3 martie 2020
Ursula von der Leyen, inspectând granița greco-turcă, 3 martie 2020

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Turcia trebuie să retragă migranţii şi refugiaţii de la frontiera cu Grecia, pentru a permite găsirea unei soluții în noua dispută cu Uniunea Europeană. Ea a făcut declarația într-o conferință de presă la Bruxelles, înainte de a se întâlni cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Ursula von der Leyen a mai spus că dreptul la azil trebuie garantat, că atât Turcia, cât și Grecia trebuie sprijinite, iar refugiații, în special cei minori, blocați în insulele greceşti trebuie transferați în Europa continentală. Președintele turc a declarat luna trecută că granița țării sale cu UE este deschisă pentru migranți, ceea ce a făcut ca mii de migranţi să se îndrepte spre frontiera cu Grecia, unde trupele elene i-au împiedicat să treacă. Decizia lui Erdogan încalcă acordul cu UE privind refugiaţii semnat în 2016, așteptându-se că președintele turc va cere la întrevederile de astăzi cu oficialii europeni ajutor financiar suplimentar pentru găzduirea refugiaților în Turcia.

Patru cetățeni moldoveni, suspectați de coronavirus, au fost testați negativ

­Patru persoane suspectate de infectare cu noul coronavirus, doi adulți și doi copii, au fost testate astăzi, iar rezultatele sunt negative, a anunțat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, într-o conferință de presă în această după amiază.

Alți șase adulți cu simptome de coronavirus sunt internați în spitalul Toma Ciorbă din Chișinău, aflându-se în așteptarea rezultatelor după prelevarea de probe.

Cei șase au fost preluați de ambulanțe la aeroportul din capitală și la punctele de trecere a frontierei cu România de la Leușeni și Sculeni. Ministra Dumbrăveanu a mai spus că starea sănătății femeii venite cu coranavirus din Italia sâmbătă seara - singurul caz confirmat de COVID-19 pe teritoriul R. Moldova - are o “dinamică pozitivă”.

update

În Olanda a început procesul în legătură cu doborârea zborului MH17

Jucării depuse la monumentul dedicat victimelor zborului MH17, regiunea Donețk, 9 martie, 2020
Jucării depuse la monumentul dedicat victimelor zborului MH17, regiunea Donețk, 9 martie, 2020

În Olanda a început procesul în care trei ruși și un separatist ucrainean sunt judecați în legătură cu doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, în estul Ucrainei, în iulie 2014.

Rușii Igor Girkin, Serghei Duminski, Oleg Pulatov și ucraineanul Leonid Harcenko sunt acuzați de uciderea celor 298 de oameni aflați la bord, majoritatea olandezi. Aeronava care zbura din Amsterdam spre Kuala Lumpur a fost doborâtă de o rachetă rusească pe fundalul luptelor dintre trupele ucrainene și separatiștii sprijiniți de Rusia, în Donbas.

Procesul are loc la un tribunal din apropierea aeroportului Schipol în absența celor patru inculpați despre care se crede că se află în Rusia, care prin lege nu-și extrădează cetățenii.

Tragedia MH17. Cum s-a întâmplat?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00


Suspecții dețineau posturi de conducere în milițiile sprijinite de ruși ale separatiștilor. În ciuda probelor despre implicarea directă a armatei ruse în doborârea avionului cu ajutorul unei rachete trase de pe teritoriul controlat de separatiști, Kremlinul a respins orice implicare.

Locuitori ai regiunii transnistrene, pasageri ai cursei Milano-Chișinău, plasați în carantină

Spitalul clinic de la Tiraspol
Spitalul clinic de la Tiraspol

În regiunea transnistreană a fost instituită carantina la domiciliu pentru patru pasageri ai cursei Milano-Chişinău, aceeași cursă cu care a venit sâmbătă femeia confirmată cu coronavirus. Este vorba despre trei femei și un bărbat, anunță departamentul de interne de la Tiraspol. Aceștia au fost identificați a doua zi, pe 8 martie, iar miliția și medicii s-au deplasat la domiciliul acestora pentru a le recomanda cu insistență „să-și reducă cercul persoanelor cu care contactează, să nu iasă din casă și să-și măsoare temperatura o dată la patru ore”. A fost plasată în carantină și o tânără care a intrat în contact cu bărbatul revenit din Italia. Este vorba despre două persoane din Slobozia, două din Bender și una din Dubăsari.

Șeful departamentului de interne de la Tiraspol. Ruslan Mova, a declarat presei din regiune că fiecare persoană izolată a primit lămpi bactericide din dotarea departamentului de interne. Iar în raionul Slobozia a fost amenajat un spital cu 100 de paturi pentru bolnavii de coronavirus.

Din informațiile publicate la Tiraspol nu este clar dacă în regiune există teste pentru diagnosticarea coronavirusului. Administrația a anunțat doar că săptămâna trecută au fost internați cu viroze peste 200 de persoane, iar o persoană din raionul Grigoriopol a decedat. Cu o săptămână mai devreme au fost peste 1000 de cazuri de internări cu infecții respiratorii acute.

Comunicatul internelor de la Tiraspol menționează că informația privind cei patru pasageri „a fost imediat recepționată” de responsabilii din administrația transnistreană, fără să precizeze cine și cum a anunțat administrația transnistreană.

Autoritățile de la Chişinău au anunțat sâmbătă seara, pe 7 martie, că o femeie bolnavă de coronavirus a venit în Republica Moldova de la Milano în prima jumătate a zilei. Toți cei 145 de pasageri au fost lăsați să plece acasă, iar pe parcursul nopții autoritățile au reușit să identifice 45 dintre pasagerii cursei. Avionul respectiv a mai efectuat încă patru zboruri în ziua respectivă, cu destinația Roma și Berlin.

Rubla rusească, în scădere record față de dolarul american

Rubla rusească a căzut până la cel mai mic nivel din ultimii patru ani față de dolarul american după eșecul negocierilor dintre Rusia și lidera OPEC, Arabia Saudită, privind limitarea producției de petrol în scopul creșterii prețurilor.

Luni, 9 martie, rubla a căzut cu peste 7%, până la 74 de ruble pentru un dolar. Între timp, cotaţiile futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 27%, până la 33,04 dolari barilul. La negocieri purtate săptămâna trecută la Viena, guparea OPEC+ din care mai fac parte Rusia și Kazahstanul nu a reușit să extindă înțelegerile pentru limitarea ofertei de petrol și menținerea prețurilor.

Arabia Saudită a redus preţul oficial de vânzare a petrolului și să-și mărească producția de luna viitoare, declanşând un război al preţurilor exact într-un moment în care epidemia de coronavirus afectează cererea mondială de petrol.

În Afganistan, atât președintele în exercițiu, cât și premierul s-au declarat președinți ai țării

Diplomați străini la ceremonia de inaugurare a președintelui afgan în exercițiu, Ashraf Ghani, 9 martie, 2020
Diplomați străini la ceremonia de inaugurare a președintelui afgan în exercițiu, Ashraf Ghani, 9 martie, 2020

În ceremonii rivale organizate astăzi la Kabul, atât președintele afgan în exercițiu Ashraf Ghani, cât și șeful executivului, Abdullah Abdullah, s-au declarat președinți ai Afganistanului, în urma alegerilor prezidențiale contestate de toamna trecută. Sute de invitați au participat la cele două ceremonii de inaugurare. Ambasadorul american Zalmay Khalilzad și generalul Scott Miller, comandantul coaliției internaționale conduse de Statele Unite, au asistat la inaugurarea lui Ghani. Autoritățile electorale l-au declarat pe Ghan învingător al alegerilor controversate de pe 28 septembrie 2019, dar Abdullah a respins rezultatele oficiale, s-a declarat câștigător și a spus că va forma propria administrație.

Mai mulți cetățeni moldoveni suspectați de coronavirus au fost internați la spitalul „Toma Ciorbă”

Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, martie 2020
Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, martie 2020

Patru cetățeni moldoveni care se întorceau din Italia prin punctul de trecere a frontierei Leușeni au fost transportați la spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” cu simptome suspecte de coronavirus de tip nou, relatează portalul Agora citând o purtătoare de cuvânt a Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi.

Ceva mai devreme, ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat încă trei cazuri suspecte, doi adulți și un copil veniți din Italia cu avionul, care sunt testate la prezența COVID-19, iar rezultatele sunt așteptate pe parcursul zilei.


Ministerul Sănătății a anunțat o conferință de presă pentru această după amiază. Deocamdată, singurul caz confirmat de coronavirus în R. Moldova este al unei bolnave revenite săptămâna trecută din nordul Italiei, cu o cursă de avion Milano-Chișinău.

Președintele Igor Dodon a declarat astăzi la o conferință de presă că zborurile din Italia nu vor fi interzise de tot, dar a propus să li se permită intrarea doar cetățenilor moldoveni.“Nu putem permite ca R. Moldova să devină zonă de tranzit (…).

Dacă românii interzic zborurile spre România, ei toți o să zboare la Chișinău și de aici o să meargă cu mașina”, a spus Dodon. România a suspendat de astăzi toate zborurile din Italia. În România au fost confirmate, până acum, 15 infecții cu coronavirus, cinci dintre pacienți fiinddeclarați vindecați și externați.

Atribuțiile șefului statului, subiect al unei sesizări la Curtea Constituțională

Președintele Igor Dodon
Președintele Igor Dodon

Deputații noului grup parlamentar „Pro Moldova” au cerut Curții Constituționale să precizeze cât de extinse sunt atribuțiile șefului statului, în special în domeniul politicii externe, autorii sesizării considerând că președintele Igor Dodon și le depășește. Ei întreabă instanța care este locul și rolul șefului statului în sistemul autorităților publice, dacă președintele are dreptul să acționeze din proprie inițiativă în politica externă, dacă poate înlocui premierul pe plan extern și dacă este obligat să respecte alte legi în afară de Constituție care reglementează politica externă. „Noi vedem că șeful statului l-a înlocuit pe prim-ministru în toate relațiile externe, vizitele de peste hotare. Noi considerăm că este o depășire a atribuțiilor și este un abuz din partea șefului statului”, a declarat deputatul Sergiu Sîrbu citat de Ziarul de Gardă. Într-o replică la o conferință de presă, președintele Dodon, a spus că foștii deputați ieșiți din Partidul Democrat s-au obișnuit ca instanța să le îndeplinească solicitările „ca pe timpul lui Plahotniuc”, dar a afirmat că situația s-a schimbat.

Coronavirus: România interzice temporar zborurile din Italia, R.Moldova se teme să devină „țară de tranzit”

Aeroportul Internațional Otopeni. București
Aeroportul Internațional Otopeni. București

Epidemia de coronavirus este pe punctul de a provoca tensiuni între România și R.Moldova: după ce guvernul de la București a anunțat luni că suspendă temporar toate zborurile din și spre Italia, președintele Igor Dodon a sugerat că Moldova nu va face același lucru, dar „pe teritoriul țării noastre vor putea intra doar moldovenii”. Motivul invocat de președintele Dodon este că R.Moldova nu vrea să devină țară de tranzit pe fundalul epidemiei de coronavirus.

„Dacă românii interzic zborurile spre România, ei toți o să zboare la Chișinău și de aici o să meargă cu mașina. De aceea o să permitem zborul doar moldovenilor”, a spus Dodon, citat de Agora.md.

România și R.Moldova au diaspore mari în Italia, dar mulți moldoveni sunt acolo cu pașapoarte românești.

Sâmbătă s-a confirmat primul caz de coronavirus în R.Moldova, în timp ce România are, până în acest moment, 15 cazuri confirmate.

Coreea de Nord lansează trei proiectile către Japonia încălcând rezoluțiile ONU

Liderul nord-coreean vizitează o unitate de artilerie în timpul exercițiilor militare din 2 martie 2020
Liderul nord-coreean vizitează o unitate de artilerie în timpul exercițiilor militare din 2 martie 2020

Coreea de Nord a lansat luni trei proiectile cu rază scurtă de acțiune de pe coasta de est a țării, au declarat reprezentanți ai armatei din Coreea de Sud. Acest incident are loc la două zile după ce Coreea de Nord a amenințat că va lua măsuri „de proporții” pentru a protesta pentru că a fost criticată pentru exercițiile militare anterioare.

Șefii Statului Major al armelor reunite din Seul au declarat că au fost lansate mai multe tipuri de proiectile din orașul estic de coastă Sondok. Acestea au parcurs circa 200 de kilometri la o altitudine maximă de 50 de kilometri înainte de a cădea în apele mării dintre Peninsula Coreeană și Japonia.

Conform declarației Statului Major, Coreea de Sud își exprimă „regretul profund” pentru aceste lansări care încalcă un mai vechi acord semnat de cele două Corei vizând reducerea tensiunilor militare. În Coreea de Sud, directorul securității naționale, ministrul apărării și șeful serviciilor secrete au susținut o conferință video de urgență și au ajuns la concluzia că acțiunea Coreei de Nord nu este utilă pentru eforturile de instituire a păcii în Peninsula Coreeană.

Secretarul general al cabinetului japonez, Yoshihide Suga, a declarat că proiectilele lansate de Coreea de Nord par să fi fost rachete balistice. El a spus că mai multe proiectile nord-coreene au străbătut chiar și 200 de kilometri, dar că niciunul nu a aterizat în zona economică exclusivă a Japoniei.

Coreea de Nord a declarat că, în ultimele zece zile, liderul Kim Jong Un a asistat la două runde de exerciții de artilerie cu muniție de război, testând pentru prima dată, după manevrele de la sfârșitul lui noiembrie trecut, mai multe tipuri de armament. Kim a început anul 2020 promițând să-și consolideze capacitatea nucleară și să nu țină cont de moratoriul pentru testarea armelor de mare capacitate pe fundalul impasului diplomatic rezultat din incapacitatea SUA să-l convingă pe Kim să renunțe la programul său nuclear în schimbul beneficiilor economice și politice.

Coreea de Sud și unele țări europene au protestat împotriva celei de-a doua runde de exerciții organizate de Coreea de Nord, pe 2 martie, în timpul căreia se crede că au fost lansate rachete balistice, regimul nord-coreean încălcând astfel rezoluțiile Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

Președintele Turciei la Bruxelles pentru a discut criza migranților

În drum spre granița cu Grecia, Turcia, 5 martie 2020.
În drum spre granița cu Grecia, Turcia, 5 martie 2020.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan este luni la Bruxelles pentru discuții legate de criza miilor de migranți, care s-au adunat acum la granița Turciei cu Grecia, în speranța de a intra în Uniunea Europeană.

Erdogan se va întâlni cu președintele Consiliului European Charles Michele și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Pe agenda oficială se precizează că subiectele de discuție sunt „migrația, securitatea, stabilitatea regionala și criza din Siria”.

În Turcia se află în acest moment aproape 4 milioane de refugiați și migranți din Siria, Afganistan, Yemen și alte centre de criză din lume. ÎN baza unui acord din 2016, încheiat cu UE, Turcia a acceptat să nu permită trecerea migranților în Europa în schimbul unui ajutor financiar masiv, pe care susține acum că nu l-ar fi primit. Motiv pentru care Ankara a anunțat săptămâna trecută că nu va mai împiedica pe nimeni să încerce să intre pe teritoriul UE ceea ce a crescut imens presiunile la granița cu Grecia. Și a provocat ciocniri violente între migranți și poliția de graniță elenă.

Bursele din Asia cad pe fundalul epidemiei de coronavirus

Bursele din Asia au deschis luni cu cădere masivă ca urmare a nesiguranței provocată de epidemia de coronaviru. Prețul petrolului, pe de altă parte, a scăzut în tranzacțiile globale de luni dimineață cu aproape 30% ca urmare a războiului comercial dintre Arabiei Saudite și țările din OPEC pe de o parte și Rusia, repesctiv Statele Unite, pe de altă parte. Vineri, la Viena țările din OPEC și grupul exportatorilor de petrol în frunte cu Rusia nu au ajuns la o înțelegere privind reducerea producție pentru a sprijini stabilizarea prețului pe piața mondială.

Coronavirus se combate și cu „stimă reciprocă”- Nicolae Furtună, director ANSP

Papa Francisc a ținut predica duminicală din biblioteca Vaticanului, 8 martie 2020.
Papa Francisc a ținut predica duminicală din biblioteca Vaticanului, 8 martie 2020.

Directorului Agenaţiei Naţionale de Sănătate publică, Nicolae Furtună a declarat Europei Libere că în acest moment sunt peste 170 de persoane în carantină, la domiciliu după ce sâmbătă 7 martie s-a confirmat primul caz de coronavirus: este vorba de o femeie care se îmbolnăvise în Italia, a ignorat regulile de carantină de acolo și s-a întors în R.Moldova.

Nicoolae Furtună a explicat că cea mai eficientă carantină rămâne cea de 14 zile, acasă și nu în carantine centralizate. Totodată, „bunul simț, cultura și stima reciprocă”, într-un cuvânt „responsabilitatea” sunt cele mai bune măsuri de prevenire a extinderii epidemiei, a mai spus Nicolae Furtună în interviul cu Europa Liberă.

El a recomandat de asemeni să se renunțe la festivaluri și alte manifestări, unde se adună multă lume la un loc.

Emilian Galaicu-Păun este nominalizat la Premiile Radio România Cultural

Emilian Galaicu-Păun
Emilian Galaicu-Păun

Emilian Galaicu-Păun este nominalizat la Premiile Radio România Cultural, secțiunea poezie, pentru volumul „A(II) Rh+eu / Apa.3D”, editura Cartier. La aceeași categorie mai sunt nominalizați Angela Marcovici și Dan Sociu. La secțiunea de proză este nominalizată Lavinia Braniște pentru volumul „Sonia ridică mâna” iar la teatru, printre alții, regizoarea Gianina Cărbunariu și actorul Marius Manole. La categoria muzică este nominalizată trupa „Robin and The Backstabbers”, pentru lansarea albumului alternativ, ”Vladivostock” , a treia parte a trilogiei, ”Bucovina overdrive”, alături de Filarmonica de Stat din Sibiu, pentru activitatea artistică foarte consistentă din 2019 și Elena Mândru, pentru albumul ”Folkloric moods”. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc pe 30 martie 2020, în București, la Teatrul Odeon.

Emilian Galaicu-Păun este colaboratorul nostru iar comentariile și mărturiile sale literare pot fi citite pe blocul său, adică AICI, și în cadrul rubricii Cartea la pachet, adică AICI.

În România, școlile nu se închid decât dacă se confirmă cazuri de coronavirus

Monica Anisie
Monica Anisie

Ministrul interimar al Educației din România a făcut apel la calm în timpul unei intervenții televizate la Digi24. Monica Anisie spune că nu există, deocamdată, motive de alarmă. „Părinții, elevii să meargă la școală și, pe această cale, fac un apel la autoritățile publice locale să acorde o atenție sporită școlii, să doteze cu săpun, cu dezinfectant, cu tot ceea ce trebuie pentru a preveni cazurile de îmbolnăviri și pentru a crea o stare de bine copiilor la școală. Cred că panica nu ne face bine și avem atâtea lucruri bune de făcut la școală sau la universitate. Dacă nu se întâmplă să avem niciun caz confirmat, nu văd de ce am intra într-o panică din aceasta din care nimeni nu cred că iese bine”, a declarat Monica Anisie, la Digi 24. Ministrul interimar al Educației a mai spus că dacă vor exista foarte multe cazuri de COVID-19, va trebui să se găsească o soluție de realizare a cursurilor online. În școlile din România sunt confirmate deocamdată patru cazuri de elevi cu infecție COVID-19, trei din Timiș și unul din Hunedoara.

Ministrul de interne, în schimb, la conferința de presă de duminică noaptea, a afirmat că problema închiderii școlilor va fi luată în discuție la ședința de luni a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

În Mexic, violențele împotriva femeilor scot sute de mii de protestatari în stradă

Proteste împotriva asasinării lui Ingrid Escamilla de către iubitul ei, Ciudad de Mexico, 5 februarie 2020
Proteste împotriva asasinării lui Ingrid Escamilla de către iubitul ei, Ciudad de Mexico, 5 februarie 2020

Aproximativ 80000 de persoane au participat duminică la sărbătorirea Zilei Internaționale a Femeii în Ciudad de Mexico. Au făcut-o pentru a protesta împotriva tot mai numeroaselor omoruri bazate pe sex. În Mexic sunt omorâte în medie 10 femei zilnic. Manifestantele purtau pancarte pe care scria „În drum spre casă vreau să mă simt liberă, nu curajoasă” și „Ne pare rău că deranjăm: vrem să trăim fără teamă”. Ele au mers de la Monumentul Revoluției către iconica piață Zocalo, unde protestul a degenerat în ciocniri cu trupele de poliție și incendii. Un grup mic de protestatari mascați au aruncat cocktailuri Molotov și grenade fumigene înspre poliție, care a răspuns trăgând gaze lacrimogene în mulțime. În centrul orașului au fost masați 2700 de ofițeri de poliție din echipele de intervenția, pentru a-i ține sub control pe protestatari. Cincizeci și două de persoane au suferit răni ușoare și au primit îngrijiri medicale la fața locului, în timp ce 13 persoane - inclusiv patru polițiști - au fost duse la spital pentru tratament, au declarat oficiali din Ciudad de Mexico. Protestele împotriva agresiunilor de gen în Mexic s-au intensificat și au devenit din ce în ce mai violente în ultimii ani, pe fondul creșterii numărului de femei și tinere asasinate și a percepției publice că guvernul nu face nimic să controleze fenomenul. Anul trecut au fost ucis în Mexic peste 3800 de femei, inclusiv aproximativ 1000 de cazuri care au fost clasificate drept omoruri pe criterii de gen sau femicid. Este o creștere de 10 la sută față de 2018, potrivit statisticilor oficiale. O serie recentă de crime înfricoșătoare - inclusiv înjunghierea, jupuirea și tranșarea unei femei de 25 de ani de către partenerul ei, în Ciudad de Mexico - a alimentat și mai mult furia în rândul protestatarelor. Cele mai multe clădiri istorice și monumente majore din centrul orașului au tras obloanele așteptându-se la actele de vandalism din timpul protestului. „Astăzi, femeile sunt protagoniști în transformarea societății noastre pentru eradicarea violenței, anihilarea sexismului și garantarea drepturilor și egalității pentru femei și tinere", scria primarul orașului, Claudia Sheinbaum, pe Twitter. Mari proteste au avut loc duminică și în alte orașe mexicane, inclusiv în Puebla, Monterrey, Merida , Oaxaca City și Cuernavaca, informează ziarul mexican La Reforma. Protestul de duminică a fost organizat în ajunul unei greve naționale intitulată „O zi fără femei" grevă în care se așteaptă ca milioane de femei și fete să rămână acasă, să nu se ducă la serviciu sau la școală și să se ferească să participe la alte activități în sfera publică.

Coronavirus: România începe să se izoleze, vizați sunt în primul rând călătorii din Italia

După înregistrarea celui de al 15-lea caz de coronavirus, România a decis luni, 9 martie, suspendarea zborurilor din şi către Italia până pe 23 martie.

Decizia a fost anunțată de ministrul interimar de interne Marcel Vela după reuniunea Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Live blog : romania.europalibera.org

Vela a precizat, totodată, că operatorii aerieni au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României şi îşi vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declaraţii pe proprie răspundere la îmbarcarea în aeronavă.

Companiile aeriene nu vor permite îmbarcarea cetăţenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România cu escală.

În ceea ce priveşte punctele de frontieră terestre, cetăţenii români care vin din Italia, Chin, Iran și Coreea de Sud vor fi informaţi că sunt obligaţi fie să intre în carantină pe raza judeţului de graniţă, fie să se izoleze la domiciliu.

Ministrul interimar al Transporturilor, Lucian Bode, a anunţat că luni ar putea fi limitat și transportul terestru spre şi dinspre Italia.

Coronavirus: Biserica Nașterii Domnului închisă, Bethleem în carantină

Premierul israelian Benjamin Netanyahu , martie 2020.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu , martie 2020.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat duminică, 8 martie, că Israelul ia în considerare, pe fondul amplificării epidemiei de coronavirus, extinderea restricţiilor de intrare pe teritoriul său pentru turiştii din toate ţările.

În cadrul unei conferinţe de presă, Netanyahu a spus că, dacă această decizie va fi luată, ea va obliga pe oricine soseşte în Israel să se plaseze în carantină pentru 14 zile.

Între timp, pentru prima dată în istorie, a fost închisă Biserica Nașterii Domnului de la Bethleem, din teritoriile palestiniene după apariția primelor cazuri de coronavirus. Turiștii din două hotele sunt în carantină iar orașul a fost blocat, atât de autoritățile palestiniene cât și de cele israeliene.

update

Coronavirus în R.Moldova: două persoane suspecte au fost testate negativ

Un adult și un copil, reveniți din Italia, fuseseră bănuiți de contaminare cu coronavirus dar testele au fost negative, a anunța ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, relatează Unimedia. „În cazul celor doi pacienți, un copil și un adult, suspectați de infecția cu Coronavirus de tip nou, testele s-au dovedit a fi negative. Aceștia primesc tratamentul corespunzător pentru infecții virale tipice”, a precizat Viorica Dumbrăveanu.

Primul caz confirmat de coronavirus a fost constatat pe 7 martie.

În cadrul ședinței Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică din 8 martie 2020, s-a decis instituirea gradului de alertă Cod portocaliu la nivel național pentru a limita răspândirea coronavirusului de tip nou.

În cursul dimineții de luni, 9 martie, ministra sănătății va organiza o conferință de presă pentru a prezenta ultimele măsuri de securitate sanitară, luate de autorități.

Toate informațiile despre evoluția epidemiei și măsurile speciale de securitate se găsesc pe paginile web: https://msmps.gov.md/ și www.ansp.md/

update

Coronavirus la Moscova: persoanele care nu respectă carantina, riscă închisoare

Autoritățile de la Moscova au ameninţat duminică, 8 martie, cu până la cinci ani de închisoare persoanele care nu se autoizolează la domiciliu pentru două săptămâni după ce au vizitat ţări grav afectate de epidemia de coronavirus.
Sunt vizate persoanele care se întorc din China, Coreea de Sud, Iran, Franţa, Germania, Italia şi Spania, precum şi din alte state care prezintă indici „nefavorabili" de coronavirus.

La Moscova s-au impus de joi un „regim de alertă foarte ridicată" şi măsuri suplimentare se securitate, pentru a limita răspândirea maladiei.

În Rusia sunt anunțate oficial 17 cazuri de infectare cu coronavirus, ultimele patru cazuri au fost constate sâmbătă, 7 martie, informează RIA-Novosti și Tass. Este vorba de persoane care s-au întors acasă din Italia în ultimele două săptămâni.

La aeroporturi au fost introduse controale pentru toți pasagerii care sosesc din Italia. Totodată a fost închisă granița cu China. Armata rusă a evacuat 140 de cetățeni ruși din Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus. Au fost puși în carantină într-o localitate izolată din Siberia și nu se știe dacă printre ei au fost confirmate cazuri de infectare cu noul virus.

Coronavirus: primele cazuri în Bulgaria, pe fundal de epidemie de gripă

Șeful Inspectoratului de Sănătate din Bulgaria, Angel Kunchev , coordonatorul eforturilor de limitare a epidemiei de coronavirus.
Șeful Inspectoratului de Sănătate din Bulgaria, Angel Kunchev , coordonatorul eforturilor de limitare a epidemiei de coronavirus.

Bulgaria a anunțat patru cazuri confirmate de coronavirus, în timp ce încearcă să facă față și unei epidemii de gripă. Este vorba de doi băbați de la Pleven, din nordul țării și două femei din orașul central Gabrovo. La aeroporturi și trecerile de graniță se controlează deja temperatura călătorilor.

Primele două cazuri constatate, un bărbat de 27 de ani și o femeie de 75 de ani nu călătoriseră nici unde și nici nu au fost în contact cu persoane care veneau din zone contaminate, au anunțat autoritățile sanitare bulgare.

Bulgaria se confruntă deja cu o epidemie de gripă, motiv pentru care toate școlile au fost închise până luni, 11 martie. La sfârșitul lunii februarie erau raportate 5 mii de cazuri de gripă.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cazuri de coronavirus au fost constate în 103 țări și teritorii. La nivel global, sunt raportate peste 100 de mi de infectări și circa 3.600 de decese.

8 martie la Chișinău: marș al solidarității pentru drepturile femeilor

18 decembrie 2019, Chișinău: demonstrație pentru ratificarea Convenție de la Istanbul împotriva violenței la adresa femeilor.
18 decembrie 2019, Chișinău: demonstrație pentru ratificarea Convenție de la Istanbul împotriva violenței la adresa femeilor.

Duminică, 8 martie, în Chișinău are loc a 6-a ediție a marșului Solidarității, organizat de mai multe ONG-uri din Republica Moldova care luptă pentru drepturile femeilor, transmite jurnal.md. În acest an, marșul este dedicat ratificării Convenției de la Istanbul, cu genericul: „La început a fost violența/ Violența împotriva noastră/ Opriți violența /Porniți Convenția!”. Vineri, în plenul parlamentului, vice-speakerul legislativului, deputatul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, și-a îndemnat colegii să participe la marșul solidarității, în susținerea ratificării Convenției de la Istanbul. „Florile sunt bune, dar îi chem pe toți să luptăm împreună pentru drepturile femeilor”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG