Linkuri accesibilitate

Ştiri

Covid-19: peste o mie de cadre medicale infectate în România

Timișoara, Luminează orasul prin tine, acțiunea de solidaritate cu cadrele medicale, 8 aprilie 2020
Timișoara, Luminează orasul prin tine, acțiunea de solidaritate cu cadrele medicale, 8 aprilie 2020

În România, numărul cadrelor medicale infectate cu noul coronavirus este de 1.031, conform raportărilor primite de INSP din teritoriu, a informat sâmbătă Grupul de Comunicare Strategică, conform Agerpres.

Cele mai multe vazuri sunt în judeţul Suceava - 462, în Bucureşti - 149 şi în judeţul Vrancea - 67.

Live blog pe pagina romania.europalibera.org

Atacuri cibernetice eșuate în Cehia

Aeroportul internațional din Praga și câteva spitale din Cehia au fost ținta unor atacuri cibernetice eșuate, vineri și sâmbătă. Autoritatea națională cibernetică cehă (NUKIB) spune că sunt posibile noi atacuri în zilele următoare și că malware-ul folosit este conceput să distrugă computerele atacate.

Vineri, secretarul de stat american Mike Pompeo a spus că Statele Unite sunt îngrijorate de atacurile cibernetice asupra sistemului medical cehesc, adăugând că oricine se află în spatele lor, trebuie să se aștepte la consecințe.

Un oficiali ceh a declarat sub condiția anonimatului că nu știe cine a pus la cale atacurile, dar se pare să este vorba „un adversar serios și avansat”.

Ambasada Rusiei la Praga își schimbă adresa ca să evite „Piața Nemțov”

Praga - inaugurarea Pieței Boris Nemțov, din fața ambasadei Rusiei, pe 27 februarie 2020. Între timp, ambasada și-a schimbat adresa oficială.
Praga - inaugurarea Pieței Boris Nemțov, din fața ambasadei Rusiei, pe 27 februarie 2020. Între timp, ambasada și-a schimbat adresa oficială.

Ambasada Rusiei la Praga și-a mutat de formă adresa oficială după ce primăria capitalei cehe a schimbat numele piațetei din fața ambasadei ruse în Piața Boris Nemțov. Presa cehă relatează că ambasada rusă și-a mutat formal sediul administrativ într-o altă clădire, pe altă stradă, așa că numele fostului lider de opoziție ucis în 2015 nu va figura în adresa oficială a reprezentanței diplomatice. Știrea vine pe fondul înrăutățirii relațiilor dintre primăria Pragăi, dominată de partidele opoziție politice cehești, și guvernarea Rusiei.

Moscova a reacționat recent cu ostilitate la îndepărtarea dintr-un cartier praghez a statuii unui mareșal sovietic considerat de ruși erou al celui de-al doilea război mondial. Politica critică față de Kremlin a autorităților orașului Praga contrastează cu politicile pro-rusești ale președintelui ceh Milos Zeman, care este și un admirator declarat al Chinei comuniste.

Covid-19: un pacient fugit din spital, la Chisinău, a fost adus înapoi de poliție

Chișinău
Chișinău

Un pacient cu COVID-19 care fugise sâmbătă dimineață din spitalul clinic municipal nr. 1, din capitală, a fost deja dus înapoi la spital, transmite Unimedia.md. Potrivit purtătoarei de cuvânt a poliției Chișinăului, bărbatul de 56 de ani a fost găsit de polițiști într-o locuință din sectorul Botanica al capitalei. I s-a deschis dosar penal și ar putea fi amendat cu până la 25.000 de lei. Acesta este al doilea caz cunoscut de fugă din spital a unui pacient de COVID-19 moldovean. La 28 martie, polițiștii au prins un preot de 48 de ani din Dănceni care fugise din spital din capitală și se ascundea într-o casă părăsită.

Covid-19: președintele Dodon îi îndeamnă din nou pe moldoveni să stea acasă de Paște

Catedrala din Chișinău, 18 aprilie 2020.
Catedrala din Chișinău, 18 aprilie 2020.

Președintele Igor Dodon și alți oficiali din conducerea țării au făcut sâmbătă apel la moldoveni să stea acasă de Paște, în vreme ce numărul deceselor provocate de COVID-19 a ajuns la 57.

Vorbind la o conferință de presă, președintele Dodon a spus că următoarele „ore” vor fi decisive pentru efortul de oprire a pandemiei, oferindu-le celorlalți creștini ortodocși propriul exemplu de reținere în noaptea de Înviere, când va sta cu familia acasă.

Numărul deceselor provocate de coronavirus a ajuns în R. Moldova la 57, după ce a murit un bărbat de 48 de ani din raionul Fălești. El avea mai multe maladii mai vechi, inclusiv diabet zaharat.

Numărul total al cazurilor de infectare a ajuns la 2282, după ce în 24 de ore au apărut altele 114, noi.

Într-un singur sat din raionul Edineț, care va intra în carantină, au fost găsite 39 de cazuri de infectare cu COVID-19.

Președintele Dodon a anunțat că Focul Haric va fi adus sâmbătă seară de la Ierusalim cu o cursă aeriană, dar a îndemnat oamenii să nu meargă în număr mare la aeroport, să-l întâmpine.

Coronavirus: monarhi europeni în autoizolare

Regina Elisabeta a Marii Britanii (foto arhivă)
Regina Elisabeta a Marii Britanii (foto arhivă)

Regina Elisabeta a Doua a Marii Britanii a anunțat că nu-și va sărbători în nici un fel a 94-a aniversare și nu vrea salve de tun cu această ocazie, pentru că nu ar fi potrivite într-o vreme când țara luptă cu pandemia de coronavirus.

Ziua de naștere a reginei este la 21 aprilie. Marea Britanie se apropie de vârful epidemiei în care a pierdut deja 14.000 de oameni – al patrulea cel mai mare bilanț națională din lume. Surse de la Palatul Buckingham citate de Reuters spun că este prima oară când nu va fi vreo sărbătoare de ziua reginei în cei 68 de ani de când se află pe tron.

Un alt monarh european care nu și-a sărbători aniversarea pentru prima dată de la urcarea pe tron în 1974 a fost Regina Margareta a Danemarcei. Pe 16 aprilie, regina a împlinit 80 de ani, ocazie cu care danezii în loc să meargă cu este tradiția în piața Palatului Regal „Amalienborg”, au ieșit la miezul zilei pe stradă, la balcon sau fereastra și i-au cântat „La mulți ani!”

Hong Kong: 14 activiști reținuți pentru participare la reuniuni neautorizate

Hong Kong - eleve, după ce au participat la unul din protestele pro-democrație din septembrie 2019 (WORLD PRESS PHOTO 2020)
Hong Kong - eleve, după ce au participat la unul din protestele pro-democrație din septembrie 2019 (WORLD PRESS PHOTO 2020)

Poliția din Hong Kong a arestat 14 activiști în raiduri sâmbătă, sub acuzația de participare la adunări neautorizate, anul trecut. Reuters scrie că este cea mai mare acțiune represivă de după protestele în masă de anul trecut.

Printre cei reținuți în raiduri sunt fondatorul Partidului Democratic, Martin Lee, de 81 de ani, magnatul de presă Jimmy Lai (71 de ani) și fosta deputată și avocată Margaret Ng (72 de ani). În total au fost arestați nouă foști membri ai legislativului. Deputata Clauda Mo, care nu se numără printre cei arestați, a spus că guvernarea orașului, condusă de Carrie Lam, se străduiește „să introducă un regim de teroare în Hong Kong”.

Acuzațiile aduse celor 14 se referă la mitinguri de protest ținute în toamna anului trecut, mai informează Reuters.

Moscova extinde până pe 1 mai restricțiile impuse în legătură cu pandemia

Străzi pustii la Moscova, vineri 17 aprilie 2020
Străzi pustii la Moscova, vineri 17 aprilie 2020

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a prelungit până la 1 mai restricțiile impuse în oraș din cauza epidemiei de coronavirus. Măsurile speciale ar fi urmat să expire duminică. Locuitorii metropolei ruse nu au voie să iasă din casă decât ca să meargă la muncă sau la doctor, având nevoie de permise care să ateste aceste destinații. Sportul și plimbările sunt interzise și sute de moscoviți au fost deja amendați pentru că n-au respectat interdicția.

Primarul Sobyanin a spus sâmbătă că măsurile drastice impuse deja au dat rezultate bune, fiind „un prim pas” și ajutând să se evite o explozie de cazuri de infectare.

Harta Covid-19 în lume - John Hopkins University

Prelungirea restricțiilor din capitală vine după ce în Rusia s-au înregistrat peste noapte 40 de decese noi de COVID-19, bilanțul morților ajungând la 313. Autoritățile de la Moscova au mai informat că s-a înregistrat un record de cazuri noi de infectare în 24 de ore – anume 4.785, aducând bilanțul total la 36.793.

FMI: împrumut de urgență pentru R.Moldova de 235 de milioane de dolari

Fondul Monetar Internațional acordă R. Moldova un împrumut de urgență de 235 de milioane de dolari ca s-o ajute să facă față impactului epidemiei de coronavirus. Potrivit unui comunicat de presă din 17 aprilie, asistența va fi folosită pentru a soluționa în regim de urgență dificultățile legate de balanța de plăți, cauzate de pandemia de COVID-19, a contribui la catalizarea sprijinului din partea partenerilor de dezvoltare și a face față nevoilor iminente din sistemul de ocrotire a sănătății.

În comunicat se mai spune că autoritățile R. Moldova au reacționat rapid la extinderea epidemiei, inclusiv prin introducerea stării excepționale, interdicției de călătorii și - pe plan economic – prin aplicarea unei serii de măsuri fiscale și prudențiale.

Mitropolia Moldovei îi îndeamnă pe credincioși să stea acasă de Înviere

Chișinău: bisericile se adaptează la regulile sanitare impuse ca urmare a pandemiei de coronavirus
Chișinău: bisericile se adaptează la regulile sanitare impuse ca urmare a pandemiei de coronavirus

Mitropolia Moldovei a reamintit „îndrumările actualizate privind săvârșirea slujbei” de Înviere. Potrivit regulilor consultate cu Comisia pentru Situații Excepționale, re-postate pe site-ul Mitropoliei, Sfânta Liturghie pascală va avea loc doar cu participarea slujitorilor și a personalului bisericesc, iar credincioșii sunt îndemnați să se roage acasă.

În parohii, lumina sfântă va fi distribuită de preot sâmbătă după opt seara cu cel mult trei însoțitori, iar în localitățile „compacte”, cu numai câteva zeci de gospodării, preotul poate merge din poartă în poartă să sfințească bucatele. Pe de altă parte, Mitropolitul Vladimir a „acceptat cu plăcere invitația” de a sfinți în ajun cozonaci la întreprinderea „Franzeluța” și vin la Cricova, informează Mitropolia. La rândul ei, Mitropolia Basarabiei anunță pe site-ul ei de net că Sfânta Liturghie Arhierească din noaptea Învierii, cu participarea ÎPS Petru, va putea fi urmărită online, pe paginile de net și Facebook ale publicației „Cotidianul”, www.cotidianul.md și www.facebook/cotidianul.md.

Coronavirus: număr record de noi infectări la Moscova

Moscova, controlul codului electronic introdus pentru a reduce circulația pe timpul pandemiei de coronavirus, vineri 17 aprilie 2020.
Moscova, controlul codului electronic introdus pentru a reduce circulația pe timpul pandemiei de coronavirus, vineri 17 aprilie 2020.

În Rusia s-au înregistrat peste noapte 40 de decese noi de COVID-19, bilanțul morților ajungând la 313.

Ambulanțele stau în ambuteiaje de câteva ore pentru a aduce pacienți în spitalele din Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:18 0:00

Autoritățile de la Moscova au mai informat că s-a înregistrat un record de cazuri noi de infectare în 24 de ore – anume 4.785, aducând bilanțul total la 36.793. Cele mai multe cazuri de infectare și decese noi s-au înregistrat la Moscova.

Reuters amintește că epidemia s-a răspândit rapid în Rusia mai ales în luna curentă, deși cifrele rămân mai scăzute decât în țările occidentale. Rusia nu face însă teste în masă, așa că proporția reală a epidemiei poate fi mult mai mare.

România: amenzi în ajun de Înviere pentru organizarea de slujbe cu participarea enoriașilor


Preoti si voluntari echipati in combinezoane si cu masti de protectie efectueaza o parte din slujba de Denii din Vinerea Mare fara credinciosi, la biserica Sfantul Pantelimon din Bucuresti, vineri 17 aprilie 2020.
Preoti si voluntari echipati in combinezoane si cu masti de protectie efectueaza o parte din slujba de Denii din Vinerea Mare fara credinciosi, la biserica Sfantul Pantelimon din Bucuresti, vineri 17 aprilie 2020.

În România au murit încă șase persoane de COVID-19, aducând bilanțul total al deceselor la 417. Între timp, autoritățile de la București continuă să îndemne cetățenii să nu încalce de Paște restricțiile impuse din cauza epidemiei. Agerpres a relatat că vineri seară preotul bisericii ortodoxe din Recea, Maramureș, a fost amendat cu 20.000 de lei pentru că ținea slujbă cu participarea a zeci de oameni. Polițiștii au întrerupt slujba și au anunțat că vor fi amendați atât participanții, cât și cei care au ajutat la organizarea ei. Asemenea încălcări s-au înregistrat și în alte localități din România.

Președintele Igor Dodon îndeamnă din nou oamenii să stea acasă de Paște

Chișinău în prag de Înviere, 17 aprilie 2020
Chișinău în prag de Înviere, 17 aprilie 2020

Într-un mesaj de Paște, președintele Igor Dodon a îndemnat oamenii să rămână acasă de sărbători ca să ajute la stăvilirea epidemiei de coronavirus, care a făcut deja zeci de victime și în R. Moldova. „Într-o perioadă atât de dificilă, trebuie să dăm cu toții dovadă de smerenie și să rămânem acasă, manifestându-ne în acest fel dragostea pentru semenii noștri, dragostea pentru credința creștină”, se spune în mesajul video al președintelui.

Potrivit datelor celor mai recente de la Ministerul Sănătății, în R. Moldova s-au înregistrat până acum 2264 de cazuri de infectare și 56 de decese legate de COVID-19.

Covid-19: în R.Moldova, numărul deceselor a crescut la 56

Actualizare, 18 aprilie 2020:

Numărul deceselor a crescut la 56, a anunțat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu. Ministra a precizat că 200 de persoane se află în stare gravă. 528 – în stare de gravidate medie. 10 persoane sunt la respirație asistată. Ieri au fost externate 115 persoane. Cifra totală este de 391 persoane. „Este un rezultat foarte bun. Aducem mulțumiri lucrătorilor medicali”, a precizat Dumbrăveanu.

Numărul ce cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus rămânea, sâmbătă dimineață de 2264.

---------------------------------------------------

Numărul infecțiilor confirmate de COVID-19 în R. Moldova a crescut vineri cu 110, ajungând la 2 264. La un briefing după ședința Centrului de comandă unic anticoronavirus, ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a precizat că, printre cazurile noi, trei sunt de import, din Federația Rusă, iar restul sunt cazuri cu transmitere locală. Potrivit site-ului ministerului sănătății, numărul deceselor cauzate de coronavirus este de 55. La același briefing, premierul Ion Chicu a anunțat sistarea circulației transportului public în municipiile Chișinău și Bălți, de sâmbătă până luni, pentru a limita răspândirea coronavirusului în perioada sărbătorilor pascale. Chicu a lansat un nou apel către concetățeni să rămână de sărbători acasă, “în cel mai îngust și resrâns cerc al familiei”. Transportul public nu va circula în cele două municipii nici pe 25-26 aprilie, de Paștele blajinilor, când ritualurile de pomenire a morților au fost anulate.

În România, numărul deceselor provocate de Covid-19 a trecut de 400

București, dezinfectarea unei piețe.
București, dezinfectarea unei piețe.

În România, numărul deceselor provocate de Covid-19 a trecut de 400 iar cel al cazurilor confirmate de contaminare, de 8.000.

Joi seară, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „prof. Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, estima că, în contextul pandemiei de COVID-19, românii vor putea ieşi la muncă fără restricţii spre jumătatea lunii iulie.

„Dacă stăm potoliţi în aceste patru – cinci zile, estimez că undeva la jumătatea lunii iulie. (…) Dacă nu stăm potoliţi, atunci se va întinde problema asta şi până la anul nu mai ieşim”, a spus profesorul Streinu-Cercel, într-o apariție televizată, relatează Agerpres.

Ministrul suedez de Externe: „Este un mit că viața continuă ca în vremuri normale în Suedia”

Locuitorii din Stockholm se bucură de soarele primăvăratic în Djurgarden, în vreme ce cazurile de covid 19 din țară se înmulțesc
Locuitorii din Stockholm se bucură de soarele primăvăratic în Djurgarden, în vreme ce cazurile de covid 19 din țară se înmulțesc

Guvernul Suediei a încercat să dezmintă percepția că viața în țara nordică decurge aproape fără mari schimbări, în vreme ce în restul lumii au fost introduse restricții severe pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Suedia nu a închis restaurantele și barurile, nici grădinițele și școlile până la clasa a 9-a și nu a interzis oamenilor să iasă din case, cerând numai respectarea distanței sociale și limitând întrunirile publice mai mari de 50 de oameni.„Este un mit că viața continuă ca în vremuri normale în Suedia”, a spus ministra de externe, Ann Linde, la o conferință de presă online, alături de alți oficiali guvernamentali. „Mulți oameni stau acasă și nu mai călătoresc, multe afaceri se prăbușesc, iar șomajul este de așteptat că va crește dramatic”, a mai spus Linde. Vineri, în Suedia, existau aproximativ 1400 de decese cauzate de coronavirus și 13 200 de cazuri confirmate de infectare.

Deficitul bugetar al R. Moldova se va dubla dacă parlamentul sprijină rectificarea adoptată de guvernul Chicu

Deficitul bugetar al R. Moldova se va dubla, ajungând la aproximativ 16 miliarde de lei, sau 7% din Produsul Intern Brut, dacă parlamentul sprijină rectificare bugetară adoptată vineri de guvernul Chicu ca răspuns la criza coronavirusului. “Nici în cel mai sumbru scenariu nu ne-am gândit că vom veni cu o rectificare care prevede un deficit de 7%” , a spus Chicu în ședință de guvern transmisă online, adăugând că deficitul va fi acoperit din împrumuturi, potrivit Ziarului de Gardă. Rectificarea bugetară prevede o scădere a veniturilor cu peste 6 miliarde de lei, până la aproape 38 de miliarde, și o creștere a cheltuielilor cu peste 2 miliarde de lei, până la aproape 54 de miliarde, potrivit calculelor mold-street.com. Acest portal mai scrie că, potrivit propuneri de rectificare, se diminuează în principal veniturile din taxe și impozite, dar dispar din buget și ajutoare de 1,5 miliarde de lei promise de Rusia și R. Belarus pentru reabilitarea drumurilor. Pe de altă parte, guvernul a aprobat luarea unui împrumut de 4 miliarde de lei din partea Rusiei și a altui împrumut de aceeași mărime din partea Fondului Monetar Internațional. Cea mai mare creștere a cheltuielilor prevăzută de propunerea de rectificare bugetară vizează dezvoltarea și modernizarea instituțiilor din domeniul ocrotirii sănătății și protecția persoanelor în situații de risc, cum ar fi cadrele medicale implicate în lupta cu pandemia de coronavirus.

În Georgia s-a interzis circulația cu mașina personală pentru a limita răspândirea cronavirusului

În Tbilisi se dezinfectează bulevardul Rustaveli, 15 aprilie 2020
În Tbilisi se dezinfectează bulevardul Rustaveli, 15 aprilie 2020

În Georgia, a fost interzisă vineri la prânz circulația cu mașina personală și alte autovehicule private pentru a limita răspândirea noului coronavirus în perioada sărbătorilor pascale. Interdicția va dura până pe 21 aprilie și nu vizează transportul auto de mărfuri sau livrarea produselor. Un purtător de cuvânt al guvernului georgian a spus că în republica sud-caucaziană se circulă intens în ciuda restricțiilor de până acum și a stării de urgență. Guvernul de la Tbilisi se așteaptă la o creștere semnificativă a numărului de infecții în săptămânile următoare. Până vineri, în Georgia au fost confirmate 348 de cazuri de infectare cu COVID-19.

China respinge sugestiile occidentale că ar fi ascuns amploarea epidemiei de coronavirus

Un bărbat este testat de coronavirus în Wuhan, 16 aprilie 2020
Un bărbat este testat de coronavirus în Wuhan, 16 aprilie 2020

China a respins sugestiile occidentale despre faptul că ar fi ascuns amploarea epidemiei de coronavirus, afimând că „nu a existat niciodată nicio disimulare”. Un purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe a făcut declarația la scurt timp după ce în orașul de origine a epidemiei de COVID-19, Wuhan, bilanțul deceselor cauzate de noul coronavirus a fost mărit cu 50%, sau cu aproape 1300. Guvernul chinez susține că aceste cazuri nu au fost înregistrate inițial din cauza unor „întârzieri, omisiuni şi imprecizii” pe fundalul supraaglomerării spitalelor la începutul epidemiei. Statele Unite, Marea Britanie și Franța au criticat în ultimele zile China pentru felul în care a gestionat criza, pentru lipsă de transparență și alertarea târzie a restului lumii. Președintele francez, Emmanuel Macron, a spus joi într-un interviu pentru Financial Times că, în China, „s-au întâmplat lucruri pe care nu le ştim”.

Covid-19: strategie în trei faze pentru a „reporni” Statele Unite

Lansig, SUA: protest împotriva prelungirii măsurilor extraordinare de înghețare a vieții sociale și economice, 15 aprilie 2020
Lansig, SUA: protest împotriva prelungirii măsurilor extraordinare de înghețare a vieții sociale și economice, 15 aprilie 2020

Președintele american Donald Trump a prezentat principiile care vor ghida reluarea treptată a activității economice și sociale, înghețate pentru a încetini răspândirea pandemiei de coronavirus. Decizia de a relua sau nu activitatea și ritmul în care se va face, va rămâne la latitudinea guvernatorilor, a precizat Trump la o conferință de presă.

Strategie are trei faze, conturate destul de vag.

Într-o primă fază se vor redeschide spațiile comerciale mari și ar putea fi reluată activitatea sportivă, după care vor urma școlile și restaurantele și se va liberaliza circulația, urmând ca într-o a treia fază să se reia activitatea economică aproape normală. Vor rămâne în vigoare regulile de menținere a distanței fizice și cele de igienă strictă, aplicate și în acest moment. Decizia de a relua activitatea va depinde, de la stat la stat, de numărul de noi infecții și de capacitatea de a testa iar administrația de la Washington va urmări cu atenție dacă vreuna din aceste măsuri de relaxare nu duce la reizbucnirea epidemiei, pentru a interveni la timp.

Numărul șomerilor de la impunerea restricțiilor cu mai bine de trei săptămâni în urmă a crescut la peste 22 de milioane, ceea ce forțează administrația să găsească o modalitate de a relansa economia, cu riscul unui nou val de noi contaminări.

Statele Unite au în acest moment cele mai multe cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus, și anume peste 670 de mii și recordul de decese cu peste 33 de mii.

Cu câteva ore mai devreme, guvernatorul statului New York a anunţat joi prelungirea până la 15 mai a măsurilor de izolare, în pofida faptului că numărul zilnic de noi decese a fost cel mai mic din ultimele zece zile. New York rămâne epicentrul epidemiei din America, având cel mai mare număr de contaminări și decese: peste 10 mii de decese, din totalul de aproape 33 de mii.

Președintele Igor Dodon spune că din 27 aprilie majoritatea angajaților ar putea reveni la muncă

Președintele Igor Dodon spune că din 27 aprilie majoritatea angajaților moldoveni vor reveni la muncă, iar instituțiile de stat vor lucra în regim obișnuit. Vorbind în emisiunea sa „Președintele răspunde”, vineri, Dodon a mai precizat, potrivit IPN, că termenul de 27 aprilie pentru redeschiderea întreprinderilor economice va fi valabil dacă dinamica pozitivă a morbidității COVID-19 se menține până la sfârșitul săptămânii. Dodon a mai spus că la sfârșitul săptămânii viitoare vor fi redeschise și magazinele de haine pentru copii. După 15 mai, când ar trebui să se încheie starea de urgență, se preconizează redeschiderea școlilor și grădinițelor. Dodon a mai spus însă că vor fi prelungite cu câteva luni după ieșirea din situația de criză restricțiile privind evenimentele în masă ca nunțile sau cumetriile.

Guvernul Chicu promite că va acorda îndemnizații unice lucrătorilor medicali care s-au infectat în lupta cu COVID-19

Guvernul a decis că 375 de lucrători medicali care s-au infectat în lupta cu COVID-19 vor primi o indemnizație unică de 16.000 de lei. Potrivit unei relatări IPN, banii vor fi luați din Fondul de Intervenție al Guvernului. Aceeași sursă notează că acesta este al doilea rând de indemnizații. La 10 aprilie, au fost alocați 464.000 de lei pentru răsplătirea tot cu câte 16.000 de lei a 29 de angajați din sistemul medical care au contractat virusul la locul de muncă.

Orașul Kiev, acoperit cu un nor gros de fum, din cauza incendiilor de la Cernobîl

Incendiile de pădure din apropierea defunctei centrale nucleare ucrainene de la Cernobîl au făcut ca aerul din capitala Kiev să fie, vineri, cel mai poluat din lume, informează Reuters. Potrivit unei instituții de monitorizare elvețiene, IQAir, pe locurile următoare se aflau vineri, dintre orașele mari ale lumii, Hangzhou, Chongqing și Șanhai - toate în China. Ministerul Mediului din Ucraina a informat că în orașul Kiev și regiunea aferentă s-a format smog, dar a dat asigurări că nu reprezintă o amenințare chimică sau radiologică, nivelul de radiație fiind în limitele normalului. Cu toate acestea, cei 3,7 milioane de locuitori au fost îndemnați să rămână în case – mai ales că trebuie oricum să se supună restricțiilor de circulație impuse din cauza epidemiei de coronavirus. Incendiile din preajma Cernobîlului au fost stinse săptămâna aceasta, dar au izbucnit din nou, joi seară, inclusiv datorită vântului puternic.

Un actor și moderator TV din Turkmenistan a fost arestat sub acuzația că ar fi gay

Un cunoscut actor și moderator TV din Turkmenistan a fost arestat sub acuzația că ar fi gay, ceea ce în țara central-asiatică este delict penal. Un portal de știri turkmen a relatat că actorul, al cărui nume nu a fost făcut public, a fost arestat împreună cu alte peste zece persoane, inclusiv cu partenerul său de viață, la sfârșitul lunii martie. Potrivit relatărilor, mai mulți dintre cei arestați atunci au fost puși între timp în libertate, după ce au dat mită. O sursă din capitala Ashgabat a confirmat pentru EL că bărbatul este arestat, dar a spus că este imposibil de obținut detalii și clarificări de la autorități. Codul penal al fostei republici sovietice prevede până la doi ani de închisoare pentru relații homosexuale.

Coronavirus: România raportează peste 8 mii de contaminări

Cetatea din Suceava
Cetatea din Suceava

În România s-a trecut de pragul de 8 mii de persoane contaminate cu noul coronavirus. O pătrime, adică aproape 2 mii de cazuri sunt înregistrate în județul Suceava, de departe rata cea mai mare de contaminare. Urmează București, cu sub o mie. Numărl deceselor, potrivit universității John Hopkins este de 400.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG