Linkuri accesibilitate

Ştiri

Coronavirus: Boris Johnson în terapie intensivă

Premierul britanic Boris Johnson, 18 martie 2020.
Premierul britanic Boris Johnson, 18 martie 2020.

Premierul britanic Boris Johnson, contaminat cu noul coronavirus cu peste 10 zile în urmă a fost mutat la terapie intensivă, a anunțat biroul premierului. Conducerea guvernului a fost preluată provizoriu de ministrul de externe Dominic Raab, relatează BBC.

Johnson fusese internat duminică seară, pentru că simptoamele bolii Covid-19 persistau. Dar inițial s-a spus că este spitalizat pentru a fi sub observație și pentru noi teste. Starea de sănătate s-a agravat în cursul după amiezii de luni. Boris Johnson are 55 de ani.

Compania Air Moldova a anunțat orarul zborurilor charter pentru săptămâna viitoare

Aeroportul din Chișinău. 15 martie 2020
Aeroportul din Chișinău. 15 martie 2020

Compania Air Moldova a anunțat orarul zborurilor charter care vor face legătura săptămâna viitoare cu Roma, Amsterdam, Veneția, Paris, Londra și Berlin. Potrivit datelor publicate de Unimedia.md, prețul unui bilet este între aproximativ 130 și 200 de euro. Sursa citată amintește că vor fi îmbarcați în străinătate cetățenii moldoveni care s-au înscris pentru repatriere pe paginile de net ale misiunilor diplomatice moldovenești: https://www.mfa.gov.md/sites/default/files/tabel.pdf. Cei care vor să călătorească de la Chișinău spre metropolele europene pot să cumpere bilete online la www.airmoldova.md. La cursele cu plecare din Chișinău vor fi acceptați doar cetățenii, deţinătorii vizelor de reşedinţă și ai permiselor de şedere a țării spre care intenționează să călătorească. Ei sunt îndemnați să verifice cu autoritățile din țările respective condițiile de intrare pentru străini și rezidenți. Toate cursele aeriene regulate au fost suspendate de autoritățile moldovene odată cu impunerea stării de urgență la 17 martie.

Președintele Igor Dodon a promulgat măsurile economice adoptate de guvern pe durata stării de urgență

Anunț pe ușa unui butic la Piața de Flori din Chișinău.
Anunț pe ușa unui butic la Piața de Flori din Chișinău.

Președintele Igor Dodon a promulgat luni măsurile economice adoptate de guvern pe durata stării de urgență: este vorba de sporirea ajutorului pentru șomaj, de creșterea venitului lunar minim garantat de stat, a venitului minim lunar pentru fiecare copil, reducerea TVA de la 20% la 15% pentru hoteluri, restaurante și cafenele și alte măsuri de sprijinire a întreprinzătorilor. Opoziţia politică a pus la îndoială eficienţa măsurilor adoptate de executiv prin asumarea răspunderii, spunând că doar o mică parte din ele au legătură cu actuala criză şi cu starea de urgenţă. Unii reprezentanți ai PPDA și PAS au sugerat chiar că puterea profită de pandemie ca să pună în mișcare scheme „clientelare”, de pildă, pentru aliații din magazinele duty free, din industria tutunului și din alte domenii.

Guvernul norvegian spune că „a fost adusă sub control” epidemia de coronavirus

Măști și dezinfectant
Măști și dezinfectant

Guvernul norvegian spune că „a fost adusă sub control” epidemia de coronavirus, dar deocamdată nu va anula măsurile impuse pentru combaterea ei. DPA relatează că datele cele mai recente ale autorităților de la Oslo arată că o persoană infectată contaminează la rândul ei, în medie, 0,7 persoane, față de 2,5, cât era rata dinaintea introducerii măsurilor excepționale. Luni Norvegia avea 5.755 de cazuri confirmate și 59 de decese. La jumătatea lunii martie, autoritățile au introdus măsuri stricte ca închiderea granițelor pentru străini și plasarea în carantină pe 14 zile a norvegienilor reveniți din străinătate, închizând școlile, universitățile, bisericile și alte instituții publice.

Statele Unite au avertizat China să nu profite de pandemia COVID-19 pentru demonstrații de forță în Marea Chinei de Sud

Nave în Marea Chinei de Sud. 4 mai 2016
Nave în Marea Chinei de Sud. 4 mai 2016

Statele Unite au avertizat marți China să nu profite de pandemia COVID-19 pentru demonstrații de forță în Marea Chinei de Sud, după ce Vietnamul a acuzat Beijingul că i-a scufundat o navă. Potrivit Departamentului de Stat de la Washington, China a înființat în zona disputată noi așa-numite „stații de cercetare” și a trimis în regiune avioane militare speciale. „Cerem R. P. Chineze să se concentreze în continuare asupra sprijinirii eforturilor internaționale de a combate pandemia globală și să nu mai exploateze lipsa de atenție sau vulnerabilitatea altor țări pentru a a-și extinde pretențiile ilegale în Marea Chinei de Sud”, a spus într-o declarație de presă citată de AFP purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Morgan Ortagus. Vietnamul a spus săptămâna trecută că a înaintat un protest Beijingului după ce Paza de Coastă Chineză a „obstrucționat, lovit și scufundat” o ambarcațiune vietnameză cu opt pescari lângă Insulele Paracel, disputate de Vietnam, China și Taiwan.

Covid-19: Peste 80 de oameni de pe o nava de croazieră din largul coastelor Uruguayului diagnosticați pozitiv

Imagine generică
Imagine generică

Peste 80 de pasageri și membri ai echipajului de la bordul unei nave de croazieră în largul coastelor Uruguayului au fost diagnosticați pozitiv pentru coronavirus, au anunțat luni oficialii companiei, citați de AFP. Ministerul uruguayan al sănătății a spus că șase pasageri infectați au fost luați de pe nava Greg Mortimer ca să fie tratați în spital la Montevideo, dar restul de peste 200 de pasageri și membri ai echipajului rămân pe nava ancorată cam la 15 mile de țărm. Nava operată de compania Aurora Expeditions avea ca destinație Antarctica și Georgia de Sud și plecase din postul argentinian Ushuaia la 15 martie. La sfârșitul săptămânii trecute, la bordul navei a urcat o echipă de medici uruguayeni, care au depistat 81 de îmbolnăviri. Rezultatele altor 90 de teste sunt încă în așteptare, iar 45 de teste au fost negative, au mai spus autoritățile.

Statele Unite au desemnat Mișcarea Imperială Rusă și trei din liderii ei drept teroriști

Ambasadorul Nathan Sales, coordonatorul echipei de contraterorism de la Departamentul de Stat
Ambasadorul Nathan Sales, coordonatorul echipei de contraterorism de la Departamentul de Stat

Statele Unite au desemnat Mișcarea Imperială Rusă și trei din liderii ei drept teroriști, fiind prima oară când această caracterizare se aplică unei grupări de promovare a supremației rasei albe. Ambasadorul Nathan Sales, coordonatorul echipei de contraterorism de la Departamentul de Stat, a calificat măsura drept „fără precedent”, spunând într-o declarație că Mișcarea are „sânge nevinovat pe mâini”. El a spus că ar fi legături între gruparea rusă și o serie de atacuri asupra solicitanților de azil în Suedia, în 2017. Mișcarea Imperială Rusă se autodefinește ca organizație „național-patriotică” și „monarhistă”, care urmărește să restaureze în Rusia monarhia autocratică. Gruparea dorește de asemenea ca Rusia să fie declarată stat mono-etnic, bazat pe ceea ce consideră a fi cele trei „ramuri” ale poporului rus: ruși, ucraineni și belaruși.

Încă 101 de cazuri confirmate de infectare cu COVID-19 și două decese

Cadre medicale la centrul de triere de la Moldexpo. 1 aprilie 2020
Cadre medicale la centrul de triere de la Moldexpo. 1 aprilie 2020

În R. Moldova s-au confirmat în ultimele 24 de ore încă 101 de cazuri de infectare cu COVID-19 și două decese: un bărbat de 30 de ani din Chișinău și o femeie de 70 de ani din raionul Ștefan-Vodă. Ambii aveau și alte maladii, cronice. Anunțul a fost făcut de ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, la întâlnirea zilnică cu presa după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19. Numărul cazurilor confirmate în R. Moldova a ajuns astfel la 965, iar al deceselor - la 19. La briefingul de luni, ministra Dumbrăveanu a remarcat că în ultimele 24 de ore nu s-a înregistrat niciun caz nou de infectare la Soroca și și-a exprimat încrederea că măsurile suplimentare de prevenție vor avea ca efect stoparea răspândirii locale a bolii în localitățile aflate în carantină.

PPDA va cere Curții Constituționale să respingă trei presupuse „corona-scheme”

Alexandru Slusari
Alexandru Slusari

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) spune că va cere Curții Constituționale să respingă trei presupuse „corona-scheme” ce s-ar ascunde în legile economice asumate de guvern în cadrul luptei cu COVID-19. Vorbind luni la o conferință de presă, la Chișinău, deputații PPDA Alexandru Slusari și Dinu Plângău au atras atenția la modificările cu privire la vizibilitatea produselor din tutun, introducerea în regim duty-free a mărfurilor accizate și introducerea taxelor pe resurse naturale. Slusari a spus, potrivit Cotidianul.md, că aceste prevederi „prezintă un risc sporit ca alături de combaterea virusului să fie implementate niște corona-scheme cu tentă economică”. Modificările au fost criticate și de reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate, care le-au calificat drept încercări ale guvernării de a promova interesele meschine ale unor grupuri.

Grecia a propus ca țările UE să cumpere împreună dreptul patentelor pentru vaccinurile anti-COVID-19

Imagine generică
Imagine generică

Grecia a propus țărilor Uniunii Europene să cumpere împreună dreptul patentelor pentru vaccinurile împotriva COVID-19 și să accelereze testarea lor pentru a se asigură că dacă sunt eficiente vor fi distribuite rapid tuturor europenilor care au nevoie de ele. Într-un articol publicat în ziarul german „Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ), premierul elen Kyriakos Mitsotakis spune că asemenea măsuri europene comune ar garanta că prețul vaccinului va fi „rezonabil” și că banul public european va fi cheltuit cu chibzuială. Liderul elen a amintit că în prezent se află în faza de elaborare cel puțin 20 de vaccine anti-COVID-19, multe din aceste eforturi fiind subvenționate de guverne europene, pe plan național, sau de organizații umanitare. Cu peste 130.000 de cazuri de infectare confirmate, Europa a devenit epicentrul pandemiei soldate deja cu mii de morți în lumea întreagă, Italia și Spania fiind țările din UE cele mai greu încercate.

23 de ani de închisoare pentru un fost soldat în legătură cu uciderea ziaristului de investigație slovac Jan Kuciak

Miroslav Marcek la tribunal
Miroslav Marcek la tribunal

Un tribunal din Slovacia l-a condamnat la 23 de ani de închisoare pe un fost soldat în legătură cu uciderea ziaristului de investigație slovac Jan Kuciak și a logodnicei lui, Martina Kusnirova, în februarie 2018. Miroslav Marček, în vârstă de 37 de ani, a fost găsit vinovat de dublul omor comandat, potrivit procurorilor, de controversatul om de afaceri Marian Kočner. Este a doua condamnare în acest proces, după ce anul trecut a fost condamnat un intermediar. În timpul procesului, ucigașul Marček a mărturisit încă un omor, al unui om de afaceri. Uciderea jurnalistului slovac specializat în demascarea corupției și legăturilor dintre politicieni și interlopi a provocat în Slovacia mari proteste de stradă, soldate cu căderea guvernului premierului Robert Fico.

Preoți din raionul Soroca, amendați pentru că au ținut slujbe cu public

Într-o biserică din Nisporeni. 28 martie 2020
Într-o biserică din Nisporeni. 28 martie 2020

Mai mulți preoți din raionul Soroca riscă să fie amendați cu peste 22 de mii de lei pentru că la sfârșitul săptămânii au ținut slujbe cu public, în biserici, încălcând interdicția adunărilor impusă din cauza epidemiei de coronavirus. Ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Soroca, Svetlana Talpă, a declarat pentru IPN că slujbele s-au ținut sâmbătă în două biserici din Racovăț, iar duminică la Băxani și Vădeni. De la introducerea stării de urgență, la 17 martie, autoritățile moldovene au făcut apel de mai multe ori la preoți să ajute la stăvilirea epidemiei, în loc să o încurajeze ținând slujbe nepermise, anunțând că s-au înregistrat mai multe cazuri de infectare cu coronavirus în rândul preoților.

Premierul Ion Chicu: Persoanele cu forme uşoare de coronavirus ar putea să nu mai fie internate

Un copil cu mască și mănuși de protecție își așteaptă părinții la o farmacie din Chișinău. 19 martie 2020
Un copil cu mască și mănuși de protecție își așteaptă părinții la o farmacie din Chișinău. 19 martie 2020

Premierul Ion Chicu a anunțat luni că dacă se va ajunge ca locurile din spital să fie ocupate integral, s-ar putea ca persoanele cu forme ușoare de COVID-19 să nu mai fie internate. „Dacă este posibil, după ce vom completa totalmente instituțiile medicale, persoanele cu forme uşoare nu vor mai fi internate”, a declarat premierul, citat luni de IPN. El a adăugat că aceasta ar fi o „abordare aplicată în Europa”. Chicu a mai spus că situația cea mai dificilă în ce privește capacitatea spitalelor se înregistrează în raioanele Ştefan-Vodă şi Soroca, unde numărul cazurilor de COVID-19 constituie aproape o treime din numărul total de cazuri pe ţară, acolo fiind și proporția cea mai mare de personal medical infectat.

Vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin a demisionat după ce nu a reușit să convingă colegii de guvernare să amâne prezidențiale

Străzile goale din Varșovia
Străzile goale din Varșovia

Vicepremierul Poloniei, Jaroslaw Gowin, și-a oferit demisia luni, după ce n-a reușit să convingă majoritatea de guvernământ să amâne alegerile prezidențiale din cauza epidemiei de coronavirus. „Cred că alegerile ar trebui amânate. Data de 10 mai este în afara discuției”, a spus Gowin la o conferință de presă citată de DPA. El a mai anunțat că va vota împotriva legii propuse de Partidul Legii și Justiției (PiS), care ar impune votul prin corespondență ca singura modalitate de votare la scrutin. La scurt timp după anunțul lui Gowin, PiS nu a reușit să includă ideea votului prin corespondență pe agenda parlamentului. Gowin a propus în locul alegerilor prezidențiale prelungirea cu doi ani a mandatului președintelui în exercițiu, prin amendarea Constituției și ținerea de alegeri noi după aceea.

România: se prelungește starea de urgență cu o lună

Președintele român Klaus Iohannis inspectând spitalul militar mobil de la Otopeni, 28 martie 2020.
Președintele român Klaus Iohannis inspectând spitalul militar mobil de la Otopeni, 28 martie 2020.

În România, președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, prelungirea cu încă o lună de zile, începând de săptămâna viitoare, a stării de urgență în România.

„Trăgând linie şi adunând, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă. În acest fel, am solicitat guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în acest decret. În cursul acestei săptămâni, vom elabora textul decretului şi la începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret care va prelungi starea de urgenţă cu încă o lună de zile”, a afirmat şeful statului.

Decizia a fost luată după o şedinţă de evaluare a măsurilor de gestionare a epidemiei de coronavirus, când între altele s-a ajuns la concluzia că România nu este încă „la vârful epidemiei”.

Bugetarii moldoveni, retrimiși în vacanță până la Paște, cu excepția profesorilor

Forțe de ordine lână clădirea guvernului. 14 iunie 2019
Forțe de ordine lână clădirea guvernului. 14 iunie 2019

Guvernul premierului Ion Chicu a anunțat o nouă vacanță pentru bugetari, în perioada 7-17 aprilie. În decizia luată luni la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale se spune că în caz de nevoie vacanța bugetarilor se poate prelungi până la 28 aprilie. „Aceste zile se oferă acum liber, dar vor fi recuperate după ridicarea regimului de urgență. Probabil, vom reveni mai târziu la regimul de muncă de 6 zile, pentru a recupera pierderile pe care le are țara”, a spus Chicu. La ședință s-a decis că șefii de instituții vor avea dreptul să aducă la muncă un număr limitat de angajați. În perioada următoare elevii vor continua învățarea de la distanță, iar coafurile vor fi închise, a mai anunțat Chicu.

Premierul Japoniei plănuiește să declare stare de urgență la Tokio, Osaka și în alte cinci prefecturi afectate de epidemie

Premierul japonez Shinzo Abe. 1 aprilie
Premierul japonez Shinzo Abe. 1 aprilie

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a anunțat luni un pachet de stimuli de 108 miliarde de yeni, valorând cam 20% din PIB-ul țării sale, pentru atenuarea impactului crizei de coronavirus asupra economiei. Abe a spus că marți va oferi detalii. Tot marți, premierul nipon plănuiește să declare stare de urgență la Tokio, Osaka și în alte cinci prefecturi dintre cele mai afectate de epidemie. „Asistăm la creșteri rapide ale numărului de infectări în special în aglomerații urbane ca Tokio și Osaka”, a spus luni Abe. Declararea stării de urgență va da guvernatorilor dreptul să ceară locuitorilor să nu iasă din casă, să închidă instituțiile și companiile care atrag un număr mare de persoane și să rechiziționeze clădiri și terenuri pentru facilități medicale improvizate.

Ritmul deceselor provocate de coronavirus în Spania a scăzut pentru a patra zi consecutiv

Membri al Gărzii Regale spaniole cu măști de protecție
Membri al Gărzii Regale spaniole cu măști de protecție

Ritmul deceselor noi de coronavirus în Spania a scăzut pentru a patra zi consecutiv. Ca și în Italia, în Spania sunt acum speranțe că s-ar putea să se fi depășit punctul culminant al epidemiei. Date publicate luni au arătată că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat în Spania 637 de decese de COVID-19, o creștere de 5% în total, într-un ritm cam cu jumătate mai lent decât în urmă cu o săptămână. „Observăm că rata de creștere a pandemiei este în scădere în aproape toate regiunile”, a spus luni Maria Jose Sierra, vice-șefa Centrului de urgențe medicale de la Madrid. Tot luni, ministra de externe a Spaniei, Arancha Gonzalez, a spus că se discută posibila ridicare a unor restricții, dar asta se va decide numai după ce se va mări numărul cetățenilor testați.

România: Peste 700 de salariați din sănătate infectați cu noul coronavirus

Spitalul de boli infecțioase „Matei Balș” din București, 4 aprilie 2020.
Spitalul de boli infecțioase „Matei Balș” din București, 4 aprilie 2020.

Federația „Solidaritatea Sanitară" din România a avertizat că în sistemul sanitar sunt deja 734 de angajați care au contractat noul coronavirus, iar dacă ritmul se menține în doar o lună vor fi contaminați toți lucrătorii din sănătate.

Sindicaliştii acuză guvernul că nu a luat niciuna dintre măsurile pe care le-au solicitat, motiv pentru care scăderea resurselor este mai mare decât cea estimată. Federaţia „Solidaritatea Sanitară” reia apelul pentru implementarea unui set de măsuri urgente, „ce pot contribui la diminuarea efectelor unei politici de protecţie a salariaţilor ce se dovedeşte dezastruoasă”.

Mai multe aici: Romania.europalibera.org

Pandemia de coronavirus schimbă radical comportamentul consumatorilor (Politico.eu)

La coadă pentru a intra în supermarket, în perioada pandemiei de coronavirus.
La coadă pentru a intra în supermarket, în perioada pandemiei de coronavirus.

Pandemia de coronavirus a schimbat radical și comportamentul europenilor la cumpărături: potrivit datelor statistice, obținute de Politico.eu pentru primele săptămâni ale lunii martie, s-au schimbat radical preferințele. Nu numai că peste tot este acum penurie de hârtie de toaletă, dar datele arată că italienii sunt mari consumatori de mandarine, francezii de salam și britanicii de orice fel de carne în conservă. A scăzut dramatic vânzarea de cosmetice, pește proaspăt, produse proaspete de carne și flori.

Cum era de așteptat, datele statistice arată și o creștere a vânzărilor de băuturi alcoolice, cu excepția Franței, unde a scăzut cu 4%.

Această schimbare radicală a obiceiurilor creează probleme în alimentarea magazinelor cu produsele cerute acum de clienți, iar lipsa unor produse, fie și temporară, nu face decât să alimenteze cumpărăturile „făcute în panică”, ceea ce provoacă noi penurii.

Președintele Trump vrea să forțeze o înțelegere între Rusia și Arabia Saudită privind reducerea producției de țiței

Rezervoarele companiei Rosneft din Siberia.
Rezervoarele companiei Rosneft din Siberia.

Președintele american Donald Trump a avertizat că nu va ezita să impună taxe grele pe țițeiul de import dacă Rusia și Arabia Saudită nu ajung la o înțelegere privind reducerea producției de petrol. Ca urmare a pandemiei de coronavirus, prețul petrolului a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani. Trump a precizat că va impune tarifele pentru a proteja industria petrolieră americană, care sub presiunea pieței internaționale și a importurilor masive din Rusia și Arabia Saudită riscă să piardă mii de locuri de muncă.

Rusia sistează legăturile feroviare cu enclava Kaliningrad

Gara Kaliningrad -sud, 25 februarie 2020.
Gara Kaliningrad -sud, 25 februarie 2020.

Rusia sistează temporar legăturile feroviare dintre Moscova, Sankt Petersburg și enclava Kaliningrad. Sunt oprite și trenurile care leagă enclava balitică de alte regiuni rusești. Rutele, care durează între 20 și 26 de ore, trec prin Belarus și Lituania. Rusia a sistat între timp și toate zborurile internaționale în încercarea de a încetini răspîndirea pandemiei de coronavirus. Duminică, în Rusia era peste 5.300 de cazuri de contaminare, cu o creșterea de 658 în ultimele 24 de ore. Până acum au fost raportate 45 de decese.

Ungaria: parcările publice gratuite, pentru a reduce utilizarea transportului în comun

Budapesta
Budapesta

În Ungaria, premierul Viktor Orban, care de săptămâna trecută guvernează prin decret, a anunțat că de luni, 6 aprilie, toate parcările publice sunt gratuite.

Scopul este de-i îndemna pe oameni să nu folosească transportul în comun, pentru a se feri de contaminarea cu noul coronavirus.

Primarii opoziției, între care și primarul capitalei, susțin însă că guvernul încearcă să taie toate surse independente de venitde care mai dispun autoritățile locale, sub acoperirea măsurilor luate pentru a combate răspândirea epidemiei de coronavirus.

Paștele și vremea caldă sînt doi factori de risc în pandemia de coronavirus

Papa Francisc a ținut slujba din duminica Floriilor fără public, catedrala Sfântul Petru fiind aproape goală, Vatican, 5 aprilie 2020
Papa Francisc a ținut slujba din duminica Floriilor fără public, catedrala Sfântul Petru fiind aproape goală, Vatican, 5 aprilie 2020

Sărbătorile de Paște (11-12 aprilie, Paștele catolic și evanghelic) și timpul frumos riscă să ducă la o nouă explozie de infecții cu noul coronavirus, se tem multe din guvernele vest-europene.

În Franța, autoritățile se pregătesc să impună obligativitatea de a purta mască în spațiile publice și vor să limiteze și mai drastic, prin controale de poliție, deplasările francezilor în timpul sărbătorilor pascale.

În Italia, pe de altă parte, Mateo Salvini, liderul partidului de extrema dreaptă Liga Nordului, a declarat că ar vrea ca bisericile să fie redeschise de Paște, chiar dacă la slujbă vor putea intra, împreună, doar patru-cinci persoane, pentru respectarea regulilor sanitare. Ideea a fost însă imediat respinsă de guvernatorul regiunii Veneto (una din cele mai afectate), Luca Zaia, și el membru al Ligii Nord, care a reamintit că Institutul Național de Sănătate recomandă ca bisericile să rămână închise, pentru că pot repede deveni un focar de infecție.

În Spania, premierul Pedro Sanchez se pregătește să ceară camerei inferioare a Parlamentului prelungirea stării de urgență până pe 26 aprilie, deși numărul de decese zilnic a scăzut.

În Spania sînt peste 124.000 de cazuri de contaminare confirmate și aproape 12.000 de decese cauzate de boala Covid-19.

Coronavirus: Ministrul român de finanțe se gândește deja la o strategie de relansare a economiei

Țăndărei, localitate pusă de sâmbătă în carantină, 4 aprilie 2020
Țăndărei, localitate pusă de sâmbătă în carantină, 4 aprilie 2020

Ministrul român de finanțe, liberalul Florin Cîțu se gândește deja la un plan de relansare a economiei, după ce trece vârful pandemiei de coronavirus dar într-un interviu cu RFI a explicat că pentru moment, prioritatea sa este de a asigura respectarea măsurilor decide deja de guvern, care vin în ajutorul populației afectată și financiar de pandemie.

În primul rând este vorba despre dreptul acordat persoanelor fizice si juridice de a cere băncilor să amâne plata ratelor la credite, dacă au fost afectate direct sau indirect de criza economică provocată de pandemie. O măsură pe 9 luni care, a recunoscut și Cîțu, nu a fost bine primită de bănci. De luni, 6 aprilie, Ministerul de Finanțe lansează și un portal pe care lumea se poate informa despre condițiile pentru a obține această amânare dar unde pot scrie și despre comportamentul băncilor.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG