Linkuri accesibilitate

Ştiri

Coronavirus în R. Moldova: 147 cazuri noi de infectare și patru decese

Încă 147 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate, sâmbătă, în R. Moldova, iar numărul total a ajuns la 6 994. Cazurile noi anunțate de reprezentanți ai ministerul sănătății au fost depistate după efectuarea a 1 285 de teste. Tot sâmbătă, numărul deceselor cauzate de coronavirus a ajuns la 242, după moartea a încă patru persoane.

Președintele Igor Dodon a luat partea premierului Ion Chicu, care a cauzat un scandal diplomatic cu România

Președintele Igor Dodon
Președintele Igor Dodon

Președintele Igor Dodon a luat partea premierului Ion Chicu, care a cauzat un scandal diplomatic cu România printr-un comentariu pe Facebook contra europarlamentarului român Siegfried Mureșan, un aliat al opoziției moldovene. „Constat cu îngrijorare modul provocator în care este denigrată Republica Moldova și instituțiile sale de către unii europarlamentari”, a scris Dodon într-o postare proprie, sâmbătă.

Cu o zi mai devreme, premierul Chicu a scris că europarlamentarul Mureșan, care a criticat guvernul de la Chișinău pentru „eșec” în reforme și gestionarea crizei de coronavirus, este unul din „băiețașii români oploșiți prin structurile europene, care vin cu "patronajul" peste noi”. Despre România, Chicu a scris că „geme de cea mai mare corupție din Europa”.

Ministerul de externe de la București a spus, într-o reacție, că declarațiile premierului moldovean sunt „denigratoare la adresa României”, „complet inacceptabile” și cu atât mai „inadecvate”, cu cât România tocmai a „oferit un ajutor dezinteresat cetățenilor Republicii Moldova în contextul pandemiei de COVID-19”.

La Chișinău, declarațiile premierului moldovean au trezit un val de indignare printre politicienii pro-europeni și unioniști, care i-au cerut demisia.

Disputa are loc în timp ce guvernul moldovean aflat în dificultate financiară riscă să rateze termenul limită, din luna iulie, pentru îndeplinirea condițiilor formulate de Uniunea Europeană în schimbul unor ajutoare financiare semnificative.

Patru țări UE au prezentat un plan alternativ pentru refacerea economiilor europene

Patru țări ale Uniunii Europene în frunte cu Austria au prezentat un plan alternativ celui propus de Franța și Germania pentru refacerea economiilor europene în urma crizei de coronavirus. Grupul celor patru ţări conservatoare din punct de vedere financiar, care mai include Danemarca, Suedia și Olanda se pronunță în favoarea unui fond de urgenţă unic, dar nu vor ca acesta să fie format prin îndatorarea Uniunii Europene pe piețele financiare. Propunerea cancelarei germane Angela Merkel și președintelui francez Emmanuel Macron este ca fondul de 500 de milioane de euro să fie creat prin împrumuturi ale Comisiei Europene, creându-se o datorie comună a Uniunii Europene, iar banii să fie redistribuiți prin bugetul european țărilor și industriilor cele mai afectate. Aceste țări sunt în special cele sudice, inclusiv Spania și Italia. Membrele UE trebuie să se pună de acord înainte de adoptarea următorului buget european pe șapte ani. Comisia Europeană urmează să prezinte un proiect de buget săptămâna viitoare.

R.Moldova: încă un deces provocat de COVID-19

Încă o persoană infectată cu COVID-19 a decedat, la Chișinău, potrivit unui anunț al ministerului sănătății. Numărul deceselor cauzate de coronavirus în R. Moldova a ajuns în felul acesta la 238. În stare gravă se află aproape 300 de persoane din cele peste 3150 de cazuri active. Numărul total al infecțiilor confirmate în R. Moldova până sâmbătă dimineață este de 6847.

OMS spune că America de Sud este acum epicentrul pandemiei de coronavirus

Centrul COVID-19 din Manaus, Brazilia, 20 mai 2020.
Centrul COVID-19 din Manaus, Brazilia, 20 mai 2020.

Organizația Mondială a Sănătății spune că America de Sud este acum epicentrul pandemiei de coronavirus, după ce Brazilia a confirmat un număr tot mai mare de cazuri de infectare. Vineri, Brazilia avea 330 890 de infecții confirmate, surclasând Rusia, care era până acum pe locul doi ca număr de contaminări, după Statele Unite. De câteva zile, numărul zilnic al deceselor cauzate de coronavirus în Brazilia este mai mare de o mie, numărul total depășind 21 de mii. Între timp, China a spus, vineri, că nu a mai înregistrat niciun caz nou de infectare, pentru prima dată de când infecția a fost depistată în orașul Wuhan din centrul țării, în decembrie trecut.

Zece ţări UE regretă retragerea SUA din tratatul Open Skies

Zece ţări ale Uniunii Europene şi-au exprimat regretul în legătură cu decizia Statelor Unite de a părăsi tratatul internaţional Open Skies (Cer deschis). Dar cele zece - printre care Franţa, Germania, Belgia, Spania şi Olanda - au spus că împărtășesc „preocupările” Washingtonului cu privire la respectarea tratatului de către Rusia. Intrat în vigoare în 2002, tratatul permite celor 34 de țări semnatare să-și survoleze reciproc teritoriul pentru monitorizarea instalațiilor militare, așa încât să se întărească stabilitatea. Administrația Trump a anunțat joi că Statele Unite se retrag pe motiv că Rusia ar împiedica zboruri de recunoaștere americane deasupra enclavei Kaliningrad și în apropierea granițelor cu Georgia.

Pakistan: 97 de persoane au decedat în urma prăbușirii, vineri, a unui avion de pasageri

Autoritățile din Pakistan au confirmat că 97 de persoane au decedat în urma prăbușirii, vineri, a unui avion de pasageri peste un cartier rezidențial din orașul sudic Karachi. Nava Airbus A320 aparținând companiei Pakistan International Airlines venea de la Lahore, cu 99 de persoane la bord, și s-a prăbușit în timpul aterizării. Oficialii pakistanezi spun că două persoane au supraviețuit. Un supraviețuitor a spus presei pakistaneze că avionul nu a reușit să aterizeze la o primă încercare, prăbușindu-se când se apropia de pistă pentru a două oară. Ministrul de interne, Ijaz Ahmad, a spus că avionul s-a defectat în zbor, pierzând un motor, potrivit pilotului care a emis un semnal de alarmă. Cauzele exacte se află în curs de investigare.

SUA condamnă eforturile Chinei de a prelua controlul asupra legilor de securitate în Hong Kong

Mike Pompeo
Mike Pompeo

Secretarul de stat american Mike Pompeo a condamnat eforturile Beijingului de a prelua controlul asupra legilor de securitate națională în Hong Kong. Pompeo a spus, vineri, că o decizie de a ocoli procesul legislativ din Hong Kong și a ignora voința populației poate petrece pe ultimul drum autonomia teritoriului față de China comunistă, pe care Beijingul a promis să o respecte, când fosta colonie britanică i-a fost întoarsă, în 1997. Joi, parlamentul chinez a anunţat că va studia în următoarele zile o lege privind „protejarea securităţii naţionale" în Hong Kong, cu scopul declarat să consolideze „mecanismele de aplicare" a măsurilor de întărire a securității în teritoriu. Hong Kong-ul a fost zguduit, în 2019, de un val de proteste împotriva autorităţilor de la Beijing. În declarația sa, Pompeo a avertizat cu un răspuns din partea Statelor Unite, dacă măsura controversată este adoptată.

Curtea de Apel Cahul a amânat pentru 12 iunie examinarea procesului lui Ilan Șor

Ilan Șor, fostul primar din Orhei
Ilan Șor, fostul primar din Orhei

Curtea de Apel Cahul a amânat pentru data de 12 iunie examinarea procesului lui Ilan Șor, ex-primar de Orhei și fost manager al Băncii de Economii, figură-cheie în frauda bancară, conform raportului companiei americane Kroll. Suporterii omului de afaceri devenit politician au protestat vineri în fața Curții de Apel din Cahul. Vorbind într-un megafon, deputata Partidului Șor Marina Tauber a cerut oamenilor să se ridice împotriva guvernării și a președintelui Igor Dodon, pe care îi consideră vinovați de necazurile juridice ale lui Șor. Protestatarii, relativ puțini la număr, păstrau distanța între ei și purtau măști. Dar presa de la Chișinău a observat că deputata Tauber ar fi trebuit la ora protestului să fie în autoizolare la domiciliu, ca toți deputații, după depistarea unui caz de COVID-19 la parlament. Ilan Șor a fost reţinut în mai 2015. În 2017, a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani. Pedeapsa va intra însă în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Doi supraviețuitori după accidentul aeronautic de la Karachi. Cauza acestuia pare o defecțiune la motor

Echipele de salvatori caută supraviețuitori printre resturile avionului International Airlines care s-a prăbușit într-o zonă rezidențială a orașului Karachi din Pakistan
Echipele de salvatori caută supraviețuitori printre resturile avionului International Airlines care s-a prăbușit într-o zonă rezidențială a orașului Karachi din Pakistan

Autoritățile din Pakistan spun că au supraviețuit doi oameni aflați la bordul aeronavei prăbușite vineri la Karachi, dar numărul morților a continuat să crească. Potrivit AP, o defecțiune de motor a fost cauza cea mai probabilă a prăbușirii avionului Airbus A320 venit de la Lahore, cu cel puțin 98 de oameni la bord, aparținând companiei Pakistan International Airlines (PIA). Avionul a căzut într-un cartier sărac când se pregătea de aterizare, distrugând cel puțin cinci case, rănind și oameni aflați la sol.

Marea Britanie a anunțat că impune carantină de 14 zile persoanelor care intră în țară de la 1 iunie

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson
Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson

Marea Britanie a anunțat că impune carantină de 14 zile tuturor persoanelor care intră în țară de la 1 iunie, într-un efort de a evita un al doilea val de epidemie de coronavirus. Guvernul premierului Johnson a anunțat că pentru încălcarea carantinei va fi o amendă de 1000 de lire sterline. Chiar înainte să fie anunțată astăzi, măsura a fost criticată de cercurile de afaceri britanice, care au spus că merge împotriva tendinței din țările europene, care renunță treptat la restricții. Companiile aeriene, de pildă, au avertizat că aceasta este pentru ele lovitura de grație, întrucât nimeni nu va mai merge în lunile următoare în Marea Britanie.

Oficial american: Rusia blochează aderarea Ucrainei, Georgiei și Moldovei la NATO ocupându-le părți din teritoriu

Kurt Volker, reprezentantul special american pentru Ucraina
Kurt Volker, reprezentantul special american pentru Ucraina

Un oficial american de rang înalt este citat de Interfax cu declarația că Rusia dorește să împiedice Ucraina, Georgia și Moldova să intre în NATO, și folosește în acest scop ocuparea unor teritorii ale acelor țări. Reprezentantul special american pentru Ucraina, Kurt Volker, a spus că „țările din NATO au rezerve să primească (în alianță) o țară unde Rusia ocupă o parte din teritoriu”, pentru că articolul 5 din tratatul alianței obligă membrii să vină în ajutorul unuia dintre ei dacă este victima agresiunii militare, ceea ce „ar implica un conflict cu Rusia”. Volker a făcut remarca la un forum de securitate ținut la Kiev. El a spus că Moldova, Georgia și Ucraina, ca să intre totuși în NATO, ar trebui să încheie un pact cu alianța care să precizeze că articolul 5 nu se aplică în cazul conflictelor lor înghețate. Ucraina și Georgia doresc să adere la NATO, dar Moldova este țară neutră prin constituție și nu a exprimat niciodată oficial vreo asemenea aspirație.

Un avion cu cel puțin 99 de persoane la bord s-a prăbușit la Karachi, în sudul Pakistanului

Avionul s-a prăbușit în apropiere de Aeroportul internațional Jinnah, Karachi
Avionul s-a prăbușit în apropiere de Aeroportul internațional Jinnah, Karachi

Un avion al companiei Pakistani International Airlines (PIA), de tip Airbus A320, cu cel puțin 99 de persoane la bord, s-a prăbușit când se pregătea să aterizeze în orașul-port Karachi, din sudul țării, venind de la Lahore, vineri. Autoritățile medicale regionale au spus că au murit cel puțin 11 oameni, iar șase au fost duși la spital, dar este de așteptat ca bilanțul să crească mult. Aeronava s-a prăbușit într-o zonă rezidențială, avariind case. Cel puțin un pasager a supraviețuit și a vorbit la spital cu oficialii. Cauza prăbușirii nu a fost stabilită. Un oficial de la liniile aeriene pakistaneze a spus că ultimele cuvinte auzite de la pilot au fost că are o problemă tehnică.

Sărbătorirea Paștelui Blajinilor ar putea fi anulată cu totul în acest an

Nicolae Furtună, șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică
Nicolae Furtună, șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică

Șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a spus că sărbătoarea Paștele Blajinilor, amânată de preoți din aprilie până la începutul lunii iunie, ar putea fi anulată cu totul anul acesta. Vorbind vineri la o conferință de presă, Furtună a observat că rata infectării cu coronavirus se menține încă ridicată, iar adunarea oamenilor în cimitire de „Blajini” ar fi riscantă. Sub presiunea autorităților, biserica ortodoxă moldoveană a acceptat ca Paștele Blajinilor, care are loc în mod tradițional o săptămână după Paște, să fie ținut anul acesta în perioada 6-8 iunie. R. Moldova avea vineri 6704 cazuri confirmate de COVID-19, dintre care 244 grave, și 233 de decese.

Ion Chicu respinge criticile unui europarlamentar român despre cum gestionează criza coronavirusului

Prim-ministrul Ion Chicu
Prim-ministrul Ion Chicu

Prim-ministrul Ion Chicu a respins criticile unui europarlamentar cu influență asupra relației cu R. Moldova la adresa felului cum gestionează guvernul său criza provocată de coronavirus, spunând că pentru el contează „doar critica moldovenilor”.

„Atacurile concertate ale unor personaje cu pretenții de avocați ai Moldovei pot să-i impresioneze doar pe patronii lor”, a scris Chicu pe Facebook. Mai devreme, europarlamentarul Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European în Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova, care este român, spusese despre executivul de la Chișinău că, după ce că nu a făcute reforme, nu a gestionat bine nici criza COVID-19. În replica sa de pe Facebook, Chicu spune că România este cea mai coruptă țară din Europa, iar numai în Suceava sunt jumătate din bolnavii de COVID-19 înregistrați în toată R. Moldova.

Protest în fața Curții de Apel din Cahul unde Ilan Șor e judecat pentru spălare de bani

Marina Tauber, deputată a partidului Șor
Marina Tauber, deputată a partidului Șor

Suporterii omului de afaceri devenit politician Ilan Șor au protestat vineri în fața Curții de Apel din Cahul, unde se ținea a doua ședință de judecată în dosarul legat de participarea lui Șor la devalizarea sistemului bancar. Vorbind într-un megafon, deputata Partidului Șor Marina Tauber a cerut oamenilor să se ridice împotriva guvernării și a președintelui Igor Dodon, pe care îi consideră vinovați de necazurile juridice ale lui Șor. În imaginile prezentate de Privesc.eu se vedea că protestatarii, puțini la număr, păstrau distanța între ei și purtau măști. Dar presa de la Chișinău a observat că deputata Tauber ar fi trebuit la ora protestului să fie în autoizolare la domiciliu, ca toți deputații, după depistarea unui caz de COVID-19 la parlament. Ilan Șor a fost reţinut în mai 2015. În 2017, a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani. Pedeapsa va intra însă în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

La Madrid și Barcelona se vor relaxa de luni unele restricții legate de coronavirus

Începând de luni se vor relaxa unele restricții legate de coronavirus la Madrid și Barcelona, unde se deschid terasele restaurantelor, la jumătate din capacitate, și sunt permise adunările de până la 10 persoane. La Barcelona săptămâna aceasta s-au redeschis plajele, dar numai pentru plimbări, nu pentru baie și stat la soare. De luni va fi permisă la Madrid și Barcelona deschiderea bisericilor. În alte regiuni spaniole, unde rata infectării nu a fost așa de ridicată ca în două cele mai mari orașe, se vor ridica încă și mai multe restricții. Spania a fost una din țările cele mai greu lovite de coronavirus, cu aproape 28.000 de decese până vineri, și cu peste 233.000 de infectări. Interdicția ieșirii din casă pentru deplasări ne-esențiale a fost introdusă la 14 martie.

FMI anunță că a ajuns la o înțelegere cu Ucraina privind un împrumut de 5 miliarde de dolari

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy în Parlamentul de la Kiev, 30 martie 2020
Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy în Parlamentul de la Kiev, 30 martie 2020

Fondul Monetar Internațional a spus joi că a ajuns la o înțelegere cu autoritățile de la Kiev pentru alocarea a 5 miliarde de dolari, ca să ajute Ucraina să facă față pandemiei de coronavirus. Ivanna Vladkova Hollar, oficialul care gestionează relația FMI-Ucraina, a spus că suma va ajuta Ucraina să revină la creștere economică după sfârșitul actualei crize, ajutând-o să obțină credite pe piața financiară. Recent, Ucraina a adoptat legi care ridică interdicția asupra vânzării terenurilor agricole și interzic proprietarilor băncilor naționalizate sau lichidate să reintre în posesia lor. Ambele reglementări se numărau printre condițiile puse de FMI pentru a oferi asistență Ucrainei, anul trecut.

Șefa executivului din Hong Kong a acceptat propunerea Beijingului să aplice legi de securitate ale Chinei

Șefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, și președintele Chinei, Xi Jinping, decembrie 2019
Șefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, și președintele Chinei, Xi Jinping, decembrie 2019

Șefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, s-a declarat de acord ca Beijingul să aplice legi de securitate în numele teritoriului, într-o mișcare despre care criticii ei spun că va fi ultima lovitură dată autonomiei Hong Kong-ului față de China comunistă. Într-o declarație de presă, Carrie Lam a spus că acceptă propunerea Beijingului, dar a insistat că „drepturile și libertățile legitime ale locuitorilor din Hong Kong” vor fi respectate, ca și independența justiției. Evenimentul vine după ce anul trecut Hong Kong a fost scena unor mari și îndelungate proteste de stradă provocate de proiectul unei legi care ar fi permis extrădarea locuitorilor semi-autonomiei în China, pentru judecare. Noua legislație, referitoare la activități subversive și secesioniste, teroriste etc. riscă să reaprindă protestele după actuala perioadă de liniște provocată mai ales de coronavirus.

Jurnalista RFE/RL Liubov Zemțova a încetat din viață, în urma unui accident în Belarus

Jurnaliștii Liubov Zemțova, Vladimir Mihailovski și Maksim Haryulenka (de la stânga la dreapta)
Jurnaliștii Liubov Zemțova, Vladimir Mihailovski și Maksim Haryulenka (de la stânga la dreapta)

A încetat din viață al treilea membru al unei echipe de filmare a instituției de presă Radio Europa Liberă/ Radio Libertatea, implicat într-un accident rutier în R. Belarus. Rudele lui Liubov Zemțova au spus Europei Libere că regizoarea a murit într-un spital din Minsk, la 22 mai. Bine cunoscuta realizatoare de filme documentare din R. Belarus, în vârstă de 28 de ani, nu și-a recăpătat cunoștința după internarea la spital în urma accidentului rutier din 14 mai. Cei doi membri ai echipei cu care lucra – Uladzimer Mikhailovski (33 de ani) și Maksim Haryulenka (26 de ani) au murit imediat după accident. Cei trei se întorceau la Minsk după o filmare făcută la Homel, unde adunau material pentru o emisiune despre voluntarii care ajutau lucrătorii medicali angajați în lupta cu coronavirusul.

După descoperirea unui caz pozitiv la COVID-19 în Parlamentul R. Moldova, deputații se vor izola la domiciliu

Deputații din Parlamentul R. Moldova se vor izola la domiciliu după ce unul dintre ei, Eugeniu Nichiforiuc (PD), a fost confirmat pozitiv cu COVID-19. Potrivit Ziarului de Gardă, o dispoziție în acest sens a fost semnată vineri de președinta legislativului, Zinaida Greceanîi. Deputații ar urma să stea acasă până ce sunt testați negativ. Faptul că Nichiforiuc a fot confirmat pozitiv cu coronavirus a fost anunțat de președintele fracțiunii PD Dumitru Diacov la ședința de joi a parlamentului. În dispoziția semnată de Greceanîi se spune că vor testați și angajații parlamentului. Când s-a aflat despre Nichiforiuc, mai mulți deputați din opoziție au cerut excluderea fracțiunii PD din sala de ședințe, dar propunerea a fost respinsă de Greceanîi.

Șapte oameni aflați la pescuit în centrul Ucrainei au fost împușcați mortal

Șapte oameni au fost împușcați mortal într-o excursie la pescuit în centrul Ucrainei, informează AFP citând poliția ucraineană. Opt oameni din Kiev veniți la pescuit la un lac din regiunea Jitomir au fost atacați cu o armă de vânătoare de un localnic, a spus ministrul adjunct de interne al Ucrainei, Anton Gershchenko. Atacul a avut loc vineri în zori, când localnicul, vânător de profesie, sub influența alcoolului, s-a angajat într-o ceartă cu doi kieveni beți și ei, și i-a împușcat. După aceea, a împușcat alte cinci persoane din grup, care dormeau pe malul lacului. O singură persoană din grup a reușit să scape fugind în pădure, după care a ajuns într-un sat și a alertat poliția.

Covid-19: un nou deces înregistrat în R.Moldova

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 6704 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 841 sunt din regiunea transnistreana. Au fost confirmate 1444 cazuri de infectare în rândul angajaților sistemului de sănătate.

Ministerul Sănătății a informat vineri dimineață că s-a înregistrat un nou deces în legătură cu Covid-19, ridicând numărul total la 234.

Transportorii cer liberalizarea transportului internațional de persoane

Chișinău, gara auto.
Chișinău, gara auto.

Asociația Patronală a Transportatorilor și Serviciilor Auxiliare a cerut guvernului și Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică să anuleze decizia prin care transportul internațional de persoane este sistat până la 30 iunie.

Toate restricțiile în vigoare sunt puse în contextul luptei cu pandemia de coronavirus, fiind ridicate treptat pentru a limita răspândirea virusului.

„Restricțiile introduse au creat un impact negativ asupra societății și sănătății publice, căci din cauza dezvoltării transportului neautorizat de pasageri, se mărește și riscul de răspândire în masă a virusului covid-19. Transportatorii ilegali nu respectă nici o cerință de prevenire răspândirii virusului și nu respectă regulile și instrucțiunile introduse”, argumentează Asociația.

Asociația Patronală a Transportatorilor și Serviciilor Auxiliare precizează că statele UE, precum și vecinii de la Est și Vest ai R.Moldova au liberalizat deja transportul internațional.

Rata șomajului în America atinge un nou record

Efectele pandemiei de coronavirus. Michigan, aprilie 2020.
Efectele pandemiei de coronavirus. Michigan, aprilie 2020.

Numărul americanilor care au depus de la mijlocul lunii martie cereri pentru acordarea de alocaţii de şomaj a depăşit nivelul record de 38,6 milioane, deoarece măsurile stricte pentru ţinerea sub control a răspândirii pandemiei de coronavirus (COVID-19) au oprit brusc activitatea şi au dus la un val de concedieri. Informaţiile vin într-un moment în care toate statele americane au început procesul de redeschidere a economiei.

Rata şomajului a urcat în aprilie la 14,7%, de la 4,4% în martie. Este cel mai ridicat nivel de după Al Doilea Război Mondial, depăşind recordul de 10,8% înregistrat în noiembrie 1982.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG